14 mei 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

LG UltraGear 34UC89G-B

Aangezien steeds meer gamers overstappen van Full-HD naar andere resoluties ontstaan er gaten in de markt die gevuld dienen te worden. LG bracht kort geleden een nieuwe 2560x1080, 144Hz, IPS en G-Sync monitor uit, en die nemen wij vandaag even onder de loep!
LG UltraGear 34UC89G-B

LG UltraGear 34UC89G-B

Pluspunten
  • IPS paneel
  • Resolutie van 2560×1080
  • Overzichtelijk menu die gemakkelijk te bedienen is
  • Gemakkelijke software
  • G-Sync
Minpunten
  • Geen speakers
  • De prijs is wat aan de hoge kant
  • Het scherm kan niet op de voet gedraaid worden
  • Alleen HDMI en DP aansluitingen

Inleiding

Aangezien steeds meer gamers overstappen van Full-HD naar andere resoluties ontstaan er gaten in de markt die gevuld dienen te worden. LG bracht kort geleden een nieuwe 2560×1080, 144Hz, IPS en G-Sync monitor uit, en die nemen wij vandaag even onder de loep!

Specificaties

Algemeen Afmetingen (inch)

34”

Type paneel

IPS

Kleurengamma (CIE1931)

sRGB meer dan 99%

Kleurdiepte (aantal kleuren)

8-bits, 16,7 MP

Pixel pitch (mm)

0.312×0.310

Beeldverhouding

21:9

Resolutie

2560×1080

Helderheid (std.)

300cd/m2

Contrastverhouding (origineel)

1000:1

Norm. reactietijd (aan/uit)

14ms(Typ)

[/b]
5ms(High)

Kijkhoek (CR≥10)

178/178

Gebogen

3800R

Signaalingang/-uitgang
HDMI

JA(ver1.4)

DisplayPort

JA(ver1.2)

USB-hub

USB3.0 (1up/2down)ondersteunt snelladen

Hoofdtelefoonuitgang

Ja

Voeding Type

Adapter

Invoer

100-240Vac, 50/60Hz

Uitgang

110W (type adapterstekker: recht type)

Stroomverbruik
Normaal aan (EPA)

60W

Normale inschakeling (norm.)

70W

Slaapmodus (max)

0,5W

Gelijkstroom uit (max.)

0,3W

ECO
Energieklasse

B (Schaal: A+ tot F)

Frequentie
HDMI (H-frequentie)

30~140KHz

HDMI (V-frequentie)

24~60Hz

b Max Resolution with refresh rate[/b]
2560 x 1080@60Hz

DisplayPort (H-frequentie)

66 ~ 166KHz

DisplayPort (V-frequentie)

30 ~ 144Hz

b Max Resolution with refresh rate[/b]
2560 x 1080 @ 144Hz

DisplayPort OverClock (H-frequentie)

66 ~ 194KHz

DisplayPort OverClock (V-frequentie)

30 ~ 166Hz

PC (Digitaal: DVI-D en HDMI)

2560 x 1080 @ 60Hz

PC (Displaypoort en USB-C)

2560 x 1080 @ 144Hz
2560 x 1080 @ 166Hz(Overclock)

Video (HDMI)

1080P

Bedieningstoets
Toetsnummer (voedingstoets inbegrepen)

1

Toetstype

Joystick

LED-kleur (Aan-modus)

Wit

LED-kleur (energiebesparingsmodus)

Wit knipperen

OSD

Aantal talen
17

Speciale functies

Beeldmodus: aangepast, reader, foto, cinema, kleurzwakte, FPS game 1, FPS game 2, RTS game, aangepast (game)

Leesmodus

Ja

Originele verhouding

Volledige breedte, origineel 1:1

Freesync

G-Sync

Kantelhoek

-5º (voorkant) ~ 20º(achterkant)

Zwenkhoek

Nee

Hoogte (mm)

120mm

Draaien

Nee

Afmetingen (B x D x H, mm)
Set (met standaard)

819,9 x 279,7 x 445,3 (hoogte omlaag)
819,9 x 279,7 x 565,3 (hoogte omhoog)

Set (zonder standaard)

819,9 x 87 x 364,5

Doos

987 * 211 * 525

Wandmontage (mm)
Wandmontage

100 x 100

Gewicht (kg)
Set (met standaard)

8.3

Set (zonder standaard)

6.1

Doos

11.5

Uitpakken

Tijd om de monitor uit te pakken!

Uiteraard levert LG een handleiding, CD e.d. mee. Daarnaast is een plastic klem meegegeven die op de voet wordt geplaatst, waar een koptelefoon aan kan hangen – en eveneens voor kabelmanagement zorgt.

LG levert bi jde 34UC89G-B de volgende items mee; Voeding, DisplayPort kabel en USB 3.0 kabel.

De standaard heeft een soort van mesh afwerking, en de voet is zwart met rode accenten.

De zijkant van de standaard heeft lak die helaas wel redelijk vettig kan worden. Zie het als een pianolak waarop vette vingers zichtbaar blijven. Zoals eerder aangegeven dient de klem als koptelefoons steun en voor het netjes weg kunnen werken van de kabels.

Omdat dit een geleend product is, wilde ik deze niet helemaal ‘uitkleden’ van het plastic. Onderin zit daarom nog een plastic laag.
Hoe dan ook ziet het scherm er mooi uit. Met de 34 inch is het wel een redelijke oppervlakte, en dat is best fijn! Het scherm kan naar boven en beneden worden afgesteld. Daarnaast is er een mogelijkheid het scherm 20 graden het scherm naar achteren te kantelen en 3 graden naar voren.

Ik moet bekennen dat ik de monitor er nog best wel leuk uit vind zien ook.. De rode kleuren passen best goed bij het scherm, het is ook niet echt overdreven.

De 34UC89G heeft de volgende aansluitingen: 2x USB 3.0, aansluiting voor de USB 3.0 vanaf de PC/notebook e.d., 1x DisplayPort, 1x HDMI, hoofdtelefoon aansluiting, en aansluiting voor de adapter. Daarnaast is er nog een USB poort waarbij groot staat ‘Do not use, dit betreft namelijk de servicepoort.

Wat wel een gemiste kans is, is dat er niet één of twee extra display poorten op zitten.

De onderkant van het scherm heeft een kensington slot. De joystick is met een wit ledje verlicht (wat ook weer via het menu uit kan worden gezet) en wordt gebruikt om het scherm aan/uit te zetten en het menu te bedienen.

Eenmaal alles aangesloten is het tijd om het scherm eens goed te bekijken, en dat is een groot plezier! De monitor ziet er qua kleuren best goed uit! Omdat het ook een 34 inch scherm betreft, is er ook gelijk een grote oppervlakte.

Zelfs vanuit een redelijke hoek is het scherm nog goed te zien. Dit geldt ook bij het gebruik van een browser.

Eveneens het scherm gekanteld geeft dit nog een best goed overzicht. Er is ook geen zichtbare ghosting aanwezig op deze monitor.

Menu

Via de joystick aan de onderkant van het scherm is de monitor te besturen. Bij het klikken op de joystick opent er een mini-OSD. Hierop kan door de joystick naar achteren te drukken het scherm uit worden gezet. Bij links wordt de input-lijst weergegeven, dit kan DisplayPort of HDMI zijn. Bij rechts het menu en onder de ‘Game Mode.’

De OSD is best overzichtelijk. Zo zie je in één oogopslag of G-Sync, Black Stabilizer e.d. aan of uit staat.
Via de OSD kan de game modi worden aangepast. Deze profielen kunnen ook handmatig worden aangepast. De reader modi zorgt voor een gelige kleur over het scherm waardoor een document/boek of dergelijke fijner weg kan worden gelezen.

Bij game adjust kan de OC aan worden gezet, waardoor het scherm op 166 Hz functioneert.

Een grappige functie wat dit scherm heeft, is dat er een crosshair op het scherm kan worden gezet. Hierdoor kan er standaard een plus of dergelijke in het beeld worden weergegeven.

Onder ‘Picture Adjust’ wordt de brightness, gamma, color temp (warm etc.) e.d. aangepast.

In de tab ‘Input’ kan de input aan worden gepast en de aspectratio van deze devices (Full-Wide, Original of 1:1).

Via ‘General’ kan de taal, power led (verlichting van de joystick), standby e.d. aan worden gepast. Uiteraard ontbreekt ook de optie niet om het scherm te resetten naar de fabrieksinstellingen, mocht de instellingen vernacheld zijn :).

Via de ‘Game Mode’ bij het indrukken/bewegen van de joystick wordt een ander soort OSD weergegeven. Door middel van het naar links/rechts bewegen van de joystick kan de preset worden geselecteerd. De presets die in het menu terug te vinden zijn, kunnen hier eveneens uit worden gekozen.

De reader modi zorgt voor een gelige kleur en maakt het scherm wat donkerder zodat men rustig een boek of artikelen op HWI of Tweakers kan lezen 🙂

Software

LG levert ook software mee die kan worden gebruikt voor het gemakkelijk aanpassen van het scherm. Zo kan er via het menu ook PiP (Picture in Picture) worden geactiveerd, wat inhoudt dat zelfs via de software een tweede systeem kan worden ingeschakeld of worden uitgeschakeld. En dat is enorm handig!

Omdat ik zelf helaas niet de mogelijkheid had OnScreen Control te installeren op het systeem waar ik de test op deed, heb ik onderstaande tekst en info vanuit mijn vorige review gehaald; de 38UC99-W. Aangezien de 34UC89G-B wel G-Sync ondersteunt, zullen de opties er mogelijk iets anders uit kunnen zien!

Onderstaande video laat ook de mogelijkheden van deze software zien!

Via de software kan er gemakkelijk tussen de presets worden geswitcht. Ook is het mogelijk on-the-fly de helderheid en contrast aan te passen.

Eveneens zijn er mogelijkheden automatische presets aan te maken i.c.m. bepaalde applicaties. Dit houdt in, wanneer bijvoorbeeld internet explorer (lol) wordt gebruikt, dan zal de lezer/readers mode worden geactiveerd, waardoor het wit wordt afgevlakt – wat dus fijner leest. Bij paint wordt in dit geval de photo/foto preset gestart. Enige nadeel is dat niet ‘alle’ applicaties/games worden meegenomen. Ik kan bijvoorbeeld geen games uit mijn game library in een standaard preset zetten.

Via de software is ook de FreeSync optie aan te passen.

Er is ook een mogelijkheid meerdere monitoren te koppelen waardoor de presets worden verdeeld over meerdere monitoren.

Gaming en dagelijks gebruik

Tijdens de benchmarks voor de Orion 9000 (andere review), gebruikte ik dit LG scherm om te kijken hoe goed dit scherm functioneert. I.c.m. twee GTX 1080Ti’s en dit IPS paneel die ook nog eens op 144Hz draait, kunt u als lezer wel gokken wat mijn beleving was. Precies… vloeiend, vol met kleur.. Prachtig!

Tijdens het spelen met de GTX 1070 viel inderdaad op hoe ontspannen een goede refresh rate was (voorheen was ik dit gewend, maar ben vanwege gebruik van hogere resoluties weer terug gestapt naar 75Hz). De kleuren in PUBG komen zeer helder door! Wat eveneens een groot voordeel is, is dat de monitor een horizontale resolutie van 2560 heeft, wat weer zorgt voor een hoop detail extra (in de breedte). De hoogte is net zo veel als een full-hd scherm.
Voor shooters, racegames e.d. is dit naar mijn mening best goed te doen!

Wat overigens wel grappig is, is dat er een ‘crosshair’ optie in het scherm zit, waardoor men in het midden van het scherm een stip of crosshair neer kan zetten. Fijn als je Battlefield op hardcore speelt en vooral van hipfire houd. Nadeel hiermee is dat je wel een dubbele crosshair hebt als je met een sniper wilt gaan spelen en de scope daadwerkelijk wilt gebruiken.

Daarnaast heeft de 34UC89G ook nog een ‘Dynamic Action Sync’ en ‘Black Stabilizer’.
LG schrijft hierover als volgt: Dynamic Action Sync en Black Stabilizer
Dankzij Dynamic Action Sync kunnen gamers hun tegenstander direct en zonder vertraging aanvallen. De functie minimaliseert de invoervertraging en zorgt ervoor dat je zintuigen synchroon zijn met realtimescènes tijdens snelle acties. Tijdens het spelen van shootergames biedt Black Stabilizer zelfs in de donkerste omgevingen volledig zicht.

De Black Stabilizer is in mijn optiek best handig, zeker in games die veel donkere plekken hebben waar een ‘enemy’ kan verstoppen. Door zo’n optie wordt deze wel wat zichtbaarder.

G-Sync deed overigens ook goed zijn best wanneer ik de kwaliteit verder op schotelde. Het bleef een enorm vloeiend beeld geven, zelfs al liep het spel onder de 60Hz.

Qua dagelijks gebruik valt het vooral op dat ook in Windows het scherm voor meer rust voor de ogen zorgt. De 144Hz maakt het dusdanig soepel dat je niet snel last krijgt van vermoeide ogen. Iets wat bij een 60Hz bij mij in iedere geval nog wel eens voor kan komen. Voorheen werkte ik wel eens op 17 inch (ja, ik verzin het ook niet) oude HP schermpjes met 60Hz. Aan het einde van de dag was je toch erg blij dat je naar huis kon – als je dan niet al sliep of hoofdpijn had.

De 2560×1080 resolutie zorgt ook voor een hoop lol met het schrijven van Word documenten of bij het schrijven van een e-mail via Outlook. De bredere resolutie geeft meer informatie weer, waardoor het allemaal een stuk overzichtelijker aanvoelt.

Conclusie

LG heeft met de 34UC89G-B laten zien dat ze ook nog steeds aan de gamers denken, dat moge met dit scherm wel duidelijk zijn. Een G-Sync, 144 Hz en gebogen monitor met een 21:9 verhouding is ook vandaag de dag een warm welkom op de markt. Mocht men nog grafisch niet toe zijn aan een 4K monitor, omdat de grafische kaart dit bijvoorbeeld niet trekt dan kan je zeker met de 34UC89G uit de voeten.
Nadeel gelijk aan dit scherm is de G-Sync, niet dat het niet werkt, maar de royalties die Nvidia vraagt voor het gebruik van G-Sync maakt de monitor toch gelijk flink duurder, dan wanneer er naar de andere 144Hz monitoren wordt gekeken.

Voor degene die echt op zoek is naar een G-Sync monitor met een dusdanige resolutie, zou ik deze aanbevelen. Wil je niet perse de G-Sync functie, bekijk dan ook bijvoorbeeld de 34UC79G.

De LG 34UC79G-B met vrijwel dezelfde specificaties komt uit op 548 euro, en de 34UC89G op ongeveer 700 euro.
Kijkende echter naar de prijs van de concurrenten valt wel op dat LG en met de prijs (en rond de 34 inch) zelfs onder die van de concurrenten zitten.

De monitor is met de 2560×1080 resolutie geweldig om op te spelen en op te werken. De software is handig en er zijn gemakkelijk presets te veranderen.

De 34UC89G-B krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!