14 augustus 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Bowers & Wilkins Bowers & Wilkins Formation Duo Review

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!
Bowers & Wilkins Formation Duo

Bowers & Wilkins Formation Duo

Bowers & Wilkins Formation Duo
5

Samenvatting

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Inleiding

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Specificaties

Laten we de specificaties eerst aftrappen met een filmpje van de vernieuwde reeks, de Formation Duo.

Model:
Formation Duo

Description:
Wireless High Performance Speaker System

Technical features:
Apple® AirPlay 2® technology
Spotify® Connect
Roon Ready
Bluetooth In
Digital Signal Processing (DSP)
Digital amplifier
Dynamic EQ

Drive units:
1x ø25mm (1 in) Carbon dome high-frequency
1x ø165mm (6.5 in) Continuum cone bass midrange

Frequency response:
25Hz to 33kHz

Amplifier power output:
2 x 125W

Input voltage:
100V – 240V – 50/60Hz

Power consumption:
Below 6 Watts (Sleep)*

Connections Network (RJ45 Ethernet or WiFi):
USB – service only

Bluetooth:
Bluetooth® v4.1, Class 2
aptX HD
AAC
SBC

Dimensions Height:
395mm (15.6 in)
Width: 197mm (7.8 in)
Depth: 305mm (12 in)
Weight 10.6kg (23.4 lb)

AirPlay 2 compatibility:
iPhone, iPad, and iPod touch with iOS 11.4 or later, Apple TV 4K or Apple TV (4th generation) with tv OS 11.4 or later, Mac or PC with iTunes 12.8 or later.
*Formation products create a mesh network. Each product in this network dynamically chooses the optimal path to route audio-data between products, in order to ensure a
robust streaming experience. We have therefore certified Formation products for High Network Availability (HiNA) and conform to the appropriate power requirements set
out in the ERP directive.

Uitpakken

Tijd om de Bowers & Wilkins Formation Duo en FS Duo uit te pakken (laatste zijn de standaarden, daar kom ik later op terug).

Bij de Bowers & Wilkins Formation Duo zitten vier kabels en een handleiding. Twee van de vier kabels zijn met een UK-plug en de andere twee met een EU-plug.

Tijd om de Formation Duo te aanschouwen. Het donkere met de ‘metalen’ tinten zorgt er in mijn optiek voor dat de speakers er prachtig uit zien. En dat mag stiekem ook wel voor deze prijsklasse. De Formation Duo is er ook in een witte uitvoering, die ook echt niet misstaat in je woonkamer.
Ook hier ben ik blij dat het Bowers & Wilkins logo niet al te prominent aanwezig is, hetgeen toch af kan leiden.

Zoals de 800-serie, 705S2 en 702S2 van Bowers & Wilkins met de Formation Duo gemeen hebben, is de tweeter netjes afgeschermd los van de speaker, in een aluminium behuizing, ‘bovenop’ de speaker gezet
Dat maakt de speaker ook wel af, probeer je maar eens in te beelden dat het er niet bovenop zit, en gewoon in de speaker zelf. Dat zou er gelijk een stuk kaler uitzien.

De achterkant van de speaker is kaal.

Aan de onderkant zitten, per speaker, de aansluitingen. Een servicepoort waarmee de speaker kan worden geüpdatet o.i.d. (is ook alleen door Bowers & Wilkins te gebruiken). Een resetknop om de hele boel te resetten, een stroomaansluiting en een netwerkpoort. Uiteraard zit er ook bluetooth en WiFi in de speakers. Sterker nog, de Formation reeks zit op een eigen WiFi netwerk waar de gehele Formation serie op zit, en verbinding mee maakt.

Bowers & Wilkins zegt hier het volgende over:
Formation is onze exclusieve draadloze technologie. Geniet van een naadloze luisterervaring in hoge resolutie, ongeacht de omvang van je systeem. Onze draadloze speakers maken gebruiken van een robuust en onafhankelijk netwerk voor perfecte synchronisatie in verschillende ruimten en een ongekende geluidskwaliteit, keer op keer.

Uiteraard missen de opties als Apple AirPlay 2, Spotify en Roon Ready niet.

Er is natuurlijk voor te kiezen de speakers zonder standaarden te gebruiken. dan heb je eigenlijk alleen 1 kabel die je even weg dient te werken (als je WiFi gebruikt). Anders komt er nog een netwerkkabel bij.

Tijd om de standaarden erbij te pakken.

Bowers & Wilkins heeft de standaarden van de Formation FS Duo behoorlijk ingepakt.

Ook op de voet, van de standaarden, staat het logo van Bowers & Wilkins klein afgebeeld.
Op de onderkant van de voet kunnen doppen of naalden worden geplaatst. Deze worden ook netjes worden meegeleverd met de Formation FS Duo set.

Het wijst zich eigenlijk vanzelf. De schroefgaten uit het ‘pilaar’ in de voet stoppen en de schroeven aandraaien.
Het mooie van de FS Duo standaarden set is dat deze een gat aan de onderkant hebben die de kabels netjes weg laten werken. Je kunt immers ook aan de achterkant van de speakers de kabels laten ‘uitsteken’. Maar het wegwerken via de onderkant is wel een stuk netter.

Per voet kan worden gekozen voor naalden of doppen. Naalden is fijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van tapijt o.i.d. Doppen is ideaal voor laminaat/houten vloeren. Naalden op laminaat – zoals ik had gedaan bij de 702’s (omdat die snel voorhanden waren)… dat ga je terugzien. Je krijgt immers putjes in je vloer.

En het resultaat aldaar, de stroomkabel kan netjes en buiten het zicht om worden weggewerkt.

Ook het statief zelf heeft er een mening over! Het ziet er zo erg tevreden uit. Zo kijk ik over het algemeen ook als de feestdagen aanbreken! 😀 (vooral dat ronde)…

Op het moment dat ik over andere luidsprekerfabrikanten begin, heeft ook de standaard daar een mening over…

Enfin… De speakers zelf ogen gaaf. Of je ze nou op een standaard zet, of zo op tafel/kast/whatever wilt neerzetten. Eigenlijk past beide.
Desondanks dat ik een breed tv-meubel heb, met ruimte aan beide kanten naast de TV, vind ik het toch esthetisch als de speakers op een standaard naast de TV staan.

De enige bediening op de Formation Duo zijn de vier knoppen aan de voorkant (oké.. én de resetknop achterop, maar die tel ik even niet mee), de vorige/volgende pauze/speel af en Formation knop. Deze laatste heeft meerdere functies.

Bowers & Wilkins heeft dit zo prachtig uitgeschreven in de handleiding van de Formation Duo, dat ik het hier maar even ‘quote’.

Met de Home-app van Bowers & Wilkins kunt u elke beschikbare geluidsbron en audiostream selecteren en afspelen. Zoals het weergeven van conventionele geluidsbronnen geïnitieerd moet worden via een commando om het afspelen te starten, moeten Formation-streams ook eerst geïnitieerd worden via hun eigen app, bijv. Spotify, of een muziekbibliotheek-app als Roon. Elke app toont uw Formation Duo-ruimte als een weergaveapparaat dat beschikbaar is in combinatie met Airplay, Bluetooth of, in het geval van Spotify, Spotify Connect. Zodra streams worden afgespeeld op het Formationnetwerk kunnen ze geselecteerd worden via de Home-app van Bowers & Wilkins of via de Formation knop op het voorpaneel van een Formation Duo luidspreker. Raak een Form-knop aan om door de beschikbare streams en bronnen te lopen.

Kortom, door het drukken van deze knop kan er door verschillende audiostreams worden geschakeld. Stel, iemand zit in een kamer op zolder (tweede etage) via een Formation speaker muziek te luisteren. Iemand anders zit op de eerste etage via een Formation Wedge ander muziek af te spelen. Dan kan je d.m.v. de knop op de Formation Duo (op bijvoorbeeld de begane grond) switchen tussen de beschikbare streams.

De button heeft daarnaast ook nog een indicator/led die gelijk de status van de speakers kan laten zien.
Knipperend wit: Opstart aan de gang
Pulserend geel: Klaar voor installatie
Knipperend geel: Firmware update aan de gang
Pulserend wit: Audio overdracht in werking
Pulserend rood: Fout – Neem contact op met klantenservice
Continue rood verlicht: Fout – Neem contact op met klantenservice
Knipperend rood: Toestel wordt terug naar fabrieksinstellingen gezet

De led zelf is overigens niet bijzonder storend. Je ziet deze vrijwel alleen in geval bij het opstarten of andere zaken – zoals hierboven beschreven. Voor de rest is de led uit.

Zo, en aldaar beide speakers op hun Formation FS Duo stands. Ik moet bekennen dat ik dit toch wel gaver vind ogen ook!

Het grappige is, ik heb redelijk wat speakers in die hoek gezet. En in sommige gevallen is het ook wel echt goed te horen dat een speaker niet lekker staat in een ‘krappe’ hoek. Het kan zijn ‘lucht/klank’ niet kwijt. Bij de Formation Duo is dat totaal niet het geval.

In de review van de 705 S2 & 702 S2 ben ik al dieper ingegaan op de techniek van het Continuum conus. In deze review zal ik het daarom ook niet nog een keer terug laten komen.

Muziek & Films

Als reviewer kom ik enorm gave producten tegen, soms ook producten die je adem weg kunnen nemen. Ook de Bowers & Wilkins Formation Duo is in mijn optiek zo’n geval.
Zoals de Bowers & Wilkins 705 S2 heb ik de Formation Duo een aantal maanden (sinds begin december) mogen gebruiken.
En allemachtig… wat een speakers!

De 705 S2 is uiteindelijk naar een andere kamer verhuisd, ter review. De Formation Duo bleef netjes in de woonkamer staan, en met een reden. Deze speakers geven voor mijn gevoel net zoveel power en geluid als een complete zuil. En dat is eigenlijk best vreemd. Je zou denken dat zuilen met 2 a 3 speakers erin veel meer geluid kunnen genereren. In feite is dat zo, maar zo voelt het niet. De Formation Duo set, kan je tv op z’n standaard doen trillen, en dat… dat is gewoon knap.
Jullie weten dat ik best een fan ben van de 702 S2, maar ik heb na al die maanden het gevoel dat ik deze Formation Duo speakers liever heb dan de 702 S2. En dat zegt iets.

En dan komt het ook aan op mogelijkheden en geluid… en dat is met wireless speakers vaak wel een dingetje.
Toch, ik heb uitgebreid getest met de 705 S2, op de Naim Uniti Atom, naast de Formation Duo. Buiten dat de Formation Duo gewoon veel meer power heeft dan de 705 S2, heb ik niet het gevoel dat ik details in muziek of zelfs films mis.

Zo heb ik de speakers al die tijd via WiFi en via AirPlay 2 vanaf mijn Apple TV (4K) én LG OLED TV – wireless aangesproken. En ook dat werkt als een zonnetje. Gemakkelijk zelfs…

Met het kijken van verschillende series en films hebben mijn vrouw en ik echt genoten. Zoals eerder gezegd, ik heb de bass van de speakers, waar ik in een appartement woon, naar -5 moeten zetten.

Het geluid is vol en prachtig. Kijk je een John Wick of een dergelijke dan word je echt in de film getrokken. Sterker nog, het werd bij ons echt een automatisme dat wij het geluid over de Formation Duo lieten lopen, zelfs bij het kijken van TV.

En dan muzikaal; je zou verwachten dat wireless speakers klinken als oordopjes van 3 tientjes. Niets is minder waar. De nummers die ik normaliter beluister klinken echt net zo prachtig. En dat is gek.

Zo pak ik eigenlijk altijd wel het nummer van Above & Beyond – Miracle (Akoestisch).
Het blijft een grappig gevoel, zulke prachtige nummers via draadloze speakers spelen en ook oprecht voelen. De stem klinkt mooi, het orkest is vol en vooral aanwezig. Het kleurt de kamer. Uiteraard is muziek subjectief, daarom ben ik ook wel benieuwd naar wie niet van deze speakers zou kunnen houden (en waarom?).

AC/DC – Back in Black blijft een klassieker, heerlijk om naar te luisteren, ook op de Formation Duo. De Duo’s spelen het wel echt met gemak weg. De gitaren én drumstel komen heerlijk door. De diepe tonen klinken ook gewoon erg goed. Verbazingwekkend gewoon.

Waar ik de review van de 702 S2 afsloot met de Noisia Radio podcast. Pakken we daar op door met een podcast van Vision (vervolg op Noisia Radio).
Hoe diep die nummers ook onderstaande podcast ook kunnen, de Formation Duo knalt het lekker door de ruimte heen.

Eigenlijk maakt het in mijn optiek helemaal niet uit wat voor muziek/films je tegen de Formation Duo aangooit. Je wordt aangenaam verrast.
Ik kan hier wel weer een hele lijst opnoemen met nummers die ik beluister, en hoe het klinkt. Maar het wijkt gewoon niet af van andere nummers. Dit zijn gewoon echt hele goede speakers.

Software

De Formation reeks maakt gebruik van een tweetal apps. Eén om het muziek mee af te spelen (vanuit een library en andere diensten, zoals Spotify, Tidal etc), de andere om de Formation reeks aan te passen/te finetunen.
Programma’s zoals Roon kunnen vanuit de applicatie zelf de speakers aansturen.

Laten we beginnen met de Formation Set-up app. Door de Bowers Home toegang te verlenen tot Bluetooth kunnen de speakers worden gevonden.

Éénmaal gevonden, kunnen ze aan een ruimte worden gevoegd. In een space kunnen meerdere speakers toe worden gevoegd. Uiteraard kan er ook worden gekozen om zelf een naam toe te kennen aan de speaker. In dit geval kies ik de ‘common name’ Game Room

Via de app wordt de gebruiker geïnstrueerd om de speakers in iedere geval 2 meter uit elkaar te zetten. Eenmaal de speakers op de juiste plek gezet, is het tijd om de linker speaker aan te wijzen. Dit gaat simpelweg om op de Formation-knop op de (linker) speaker te klikken.

Daarna is het tijd om het WiFi netwerk te koppelen, zodat gemakkelijk via bijvoorbeeld AirPlay 2 verbinding kan worden gemaakt.

De speaker wordt aan het netwerk gehangen en is vervolgens direct te gebruiken. Na het voltooien van de gehele setup kan er nog een nieuwe setup worden gestart.

Het is een fijne optie dat de app er gelijk voor zorgt dat je kan updaten.

De app, zoals op de eerste onderstaande foto hieronder is zoals deze er normaal uit komt te zien – als je de app gebruikt. Vanaf hier wordt eigenlijk ook uitgelegd hoe de Formation Duo te gebruiken zijn.
Via bijvoorbeeld een Roon, dien je vanuit Roon de Formation Duo te selecteren. Dit kan zelfs op de app op je mobiel (van Roon). Uiteraard zijn er met de Formation Duo ook mogelijkheden om andere fysieke apparaten te gebruiken, zoals een platenspeler. Hiervoor dien je de Formation Audio aan te schaffen. Aangezien de Formation reeks op een eigen netwerk zit, zal de Formation Audio het muziek van de ‘platenspeler’ (of iets anders) via dat netwerk rondsturen.

Via de My Home zijn de verschillende ‘scenes’/kamers te bedienen. Als ik in dit geval naar de Game Room ga, kom ik bij de Formation Duo uit.

Vanuit de settings van de Game Room, is gelijk te zien of de apparaten de laatste update hebben gekregen. Als dat niet zo het geval is, dan kunnen die gelijk in de update cycle worden meegenomen. Uiteraard kun je ook direct in die ruimte een ander Formation product toevoegen.

De enige twee opties die aan te passen zijn, zijn de Treble en Bass. De overige tonen kunnen niet worden aangepast (althans, niet op de Formation reeks zelf). Geloof mij ook als ik zeg dat de bass van de Formation Duo behoorlijk is. Voor twee ‘relatief kleine’ speakers komt er enorm veel geluid uit. Het lijkt net mijn dochter van 5 maanden. Komt ook genoeg geluid uit… 😛

Om maar gelijk proef op de som te nemen, trappen we even af met een podcast die via mijn iPhone te starten is. Zoals onderin te zien is, zijn er via ‘Available Spaces’ meerdere ruimtes in te stellen.

Wat overigens ook wel fijn is, mocht je nou tegen problemen aanlopen. De speakers geven zelf ook een hoop info.

Dit was ook overigens het moment dat ik dacht… yeah, die bass moet naar beneden in de app!

Bowers & Wilkins | Music
Bowers & Wilkins zorgt ervoor dat met de Music app alle verschillende services op één locatie kunnen worden bediend.
Zo kun je vanaf TuneIn tot en met LastFM, Qobuz, NTS & Soundcloud alles op één plek hebben.

Het koppelen van een (bijvoorbeeld) Tidal zorgt ervoor dat er in de app direct op de homescreen playlists verschijnen.

Uiteraard is er door je eigen playlists heen te klikken, wanneer je Tidal aan de Bowers & Wilkins Music app hebt gekoppeld.
Het fijne van deze service. Je hoeft niet naar 100 verschillende apps om muziek te kunnen luisteren. Dat is het stukje gemak. Op het moment dat je dan ook nog eens muziek via bijvoorbeeld Roon of Tidal af gaat spelen, dan klinkt het nog eens goed ook.

Onder staan nog een aantal opties zoals Library. Via de library is gemakkelijk te switchen tussen muziek, podcasts en radio. Via de zoekoptie kan d.m.v. de services worden gezocht naar de door jou opgegeven zoekopdracht.

Conclusie

De Bowers & Wilkins Formation Duo zijn in de afgelopen maanden afgewisseld met de B&W 705’s. Waar ik de 705 s2’s op een Uniti Atom had aangesloten. Is het natuurlijk wel echt een heel ander gezicht om gewoon losse speakers neer te zetten zonder (eind-)versterker.

Beide speakers heb ik ook al sinds begin december in bezit – vandaar ook de prachtige foto’s met een enorm mooie (keuze van de grote baas des huizes) kerstboom op de achtergrond. Na enkele maanden voelt het ook ‘goed’ om een review te schrijven met mijn ervaringen.

Dat de Bowers & Wilkins Formation Duo niet heel goedkoop is, dat is duidelijk. Dat je er wel iets gaafs voor terug krijgt dat maakt het voor mij ook weer een geweldige set. De Formation
Duo hebben weliswaar een geweldige klank. In de laatste maanden heb ik mij oprecht vaak verbaasd hoeveel power deze speakers hebben. Dit is geen simpel setje.. nee, nee.. deze speakers met 125W per stuk hebben echt (en ook zeker op lage tonen) het vermogen het servies in je kast te laten trillen. Ik heb – oprecht – de bass/lage tonen echt even flink minder gezet via de app van Bowers & Wilkins. De bass staat op -5. -6 is het maximale. Zelfs dat is in mijn optiek echt meer dan genoeg (in een appartement). Ik weet dat er een Formation Bass is, maar ik vraag mij oprecht af waarom je deze zou moeten aanschaffen. Misschien om echt de allerlaagste tonen te kunnen horen. Mocht je dat niet echt willen. Dan kan je met de Formation Duo in mijn optiek echt al behoorlijk uit de voeten.
Bij de Bowers & Wilkins 705 s2 zou ik nog wel begrijpen dat men er een subwoofer bij zou willen nemen. Bij de Duo… há, ik denk dat je het moet ervaren zonder en dan zelf al het gevoel hebt dat het echt goed en vooral vol klinkt. Mocht je echter een woonkamer hebben waar normaliter een waltz wordt gehouden met 55 man, dan begrijp ik het wel.

Het gekke is, het gebruik van ‘wireless’ speakers liet mij in iedere geval denken aan een hoop crashes, geen verbinding kunnen maken en weet ik wat allemaal. Met de Formation Duo heb ik echt in 7/8 maanden tijd eenmaal een probleem gehad dat ik de speakers niet kon vinden (dat was ook in de tijd dat ik aan het overstappen was op een ander mesh netwerk – mogelijk related). Oplossing; even de stekker opnieuw inpluggen en alles werkt weer.
In deze maanden heb ik de speakers ook niet bekabeld aan het internet gehangen, iets wat natuurlijk via een rj45 stekker wel mogelijk is. Via mijn TV kon ik via AirPlay 2 of zelfs Bluetooth verbinden met de speakers.
Vanaf een Apple TV kan je overigens ook direct – en enorm makkelijk verbinding maken met de speakers, de remote is dan ook gelijk de volumeregelaar.
ho
Ook de Roon integratie werkt erg goed. Via mijn thuisnetwerk heb ik (wederom draadloos) via Roon een hoop muziek af kunnen spelen. Geen lag of merkbaar kwaliteitsverlies.

Hetgeen mij het meest laat verbazen, is dat ‘wireless’ speakers zo helder en vol kunnen klinken.

Voor deze review krijg ik niets, Bowers & Wilkins vertelt mij niet waar ik het wel of niet over zou mogen hebben. Maar, echt waar. Ik baal dat de speakers weer terug moeten. Wat een gave set speakers. Dit is echt een set die ik langer (voor eeuwig vooral) zou willen houden. Ook in dit geval is mijn portomonee net een ui, bij het openen ga ik spontaan huilen. Ik tik de speakers aan en zeg; “allicht tot een volgende keer”. Wie weet…

De Bowers & Wilkins Formation Duo krijgt van mij 5 van de 5 sterren. Meer dan verdiend.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!