28 juli 2022

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

EPOS ADAPT 660 AMC

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?
EPOS Sennheiser Adapt 660 AMC

EPOS Sennheiser Adapt 660 AMC

5

Samenvatting

Voordelen: 

 • Subliem geluid
 • Via de dongle te gebruiken op een pc/laptop, draadloos via bluetooth maar ook via de meegeleverde 3.5mm kabel MS Teams gecertificeerd 
 • Accuduur tot 30 uur
 • Touchpanel
 • Actieve ruisonderdrukking
 • Smartphone app 
 • Mooi design
 • Meerdere connecties (tegelijk) mogelijk met verschillende devices – waardoor enorm snel te schakelen is tussen bijvoorbeeld een laptop en telefoon 

Nadelen: 

 • Vettige vlekken zichtbaar op het plastic
 • Geen adapter meegeleverd
 • Micro-USB voelt echt onnodig, in de tijd van USB-C is dit wel een tegenvaller
 • Prijs

Inleiding

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

Specificaties

Laten wij allereerst beginnen met de specificaties.

De key features van de ADAPT 660 AMC zijn als volgt:
Switch effortlessly between your favorite devices
Enjoy multi-point connectivity via Bluetooth® to mobile and softphone simultaneously. BTD 800 USB or USB-C dongle connects to your PC.

Dedicated button for Microsoft Teams
One press launches Microsoft Teams on PC via the USB dongle

Stay in touch with your surroundings
Talk Through technology for listening to colleagues without removing the headset

Enhanced call quality
With advanced sidetone algorithms that remove background noise and improve your call experience

Benefit from 30 hours of battery life
Reliable performance wherever and however you work

Designed for mobile workers
Fold flat design with rotating ear cups to switch on and off

Simply swipe and tap
Features a touch pad for easy, efficient call and media control

Convenient charging and headset storage
All charging and wired connectivity accessories come in a handy headset carry case

Enjoy high-quality streaming
High-quality streaming with AptXTM

Manage updates and settings on-the-go
Get updates and select voice assistant and audio profile on the go via the app

Uitpakken

Van EPOS ontving ik de ADAPT 660 AMC. De variant die samen is ontwikkeld met het Aston Martin F1 team. En dat valt best te zien, en niet alleen aan de doos.

Bij het openen van de box staan er duidelijke instructies hoe de ADAPT660 dient te worden aangesloten op zowel een PC/laptop als mobiele device.

Het fijne van de 660 AMC is dat er een beschermhoes wordt meegeleverd om de koptelefoon in op te bergen. Ik kan mij voorstellen dat een koptelefoon als deze veelvoudig gaat worden gebruikt op een kantoor. Om deze dan continue los in de tas te moeten gooien lijkt mij ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de koptelefoon. De hoes is daarom een warm welkom.

De beschermhoes van de 660 AMC is er niet zomaar één.. uiteraard staat hier ook het logo van Aston Martin op. Grappig genoeg is dit ook nog eens het nieuwe logo van Aston Martin – en dat terwijl ik de 660 AMC toch al een tijdje heb…
Het is hierin ook wel belangrijk om mee te geven dat er ook een normale variant van de ADAPT660 bestaat, zonder het AM F1 team logo. Deze is eveneens ook nog iets goedkoper.

Het fijne van de beschermhoes is dat deze dmv het netje de kabels en dongle netjes op z’n plek houdt.
Doordat de ADAPT 660 AMC oprolt, is deze hoes ook niet bijzonder groot en kan de koptelefoon gemakkelijk worden meegenomen.

Met de EPOS ADAPT 660 AMC worden een dongle, 3.5 mm – 3.5 mm kabel en micro-usb kabel meegeleverd. Dat laatste vind ik persoonlijk een minpunt. Vrijwel alle nieuwe devices hebben tegenwoordig vooral geen micro-usb meer. Hierdoor dien je dus toch weer dat extra kabeltje met je mee te dragen.

En dan de ADAPT 660 AMC zelf. Een pracht van een ding. Door met de vinger over de oorschelpen te glijden wordt de volume verandert, gepauzeerd/of zelfs het volgende nummer afgespeeld.

De oorschelpen zijn van imitatieleer, en toch lijken deze echt. De kussentjes zijn zacht en vormen een perfect vacuüm om je oren. Hierdoor is de koptelefoon zelf ook redelijk passief qua ANC. Doch, er is ook nog een optie voor een active noise cancelling, maar daar kom ik later op terug.

Terug naar de oorschelpen, deze zijn namelijk afneembaar en dat vind ik altijd een goed iets. Hierdoor gaat je koptelefoon gewoon een stuk langer mee.

De speaker zit in de oorschelp gekanteld. Hierdoor wordt het geluid/muziek perfect je oren ingespeeld.

Wat ook best interessant is van deze koptelefoon, behalve dat de oorschelpen kunnen worden gedraaid, is dat de ADAPT 660 AMC erg flexibel is.
De 660 AMC zit daarnaast ook nog eens vrij los en drukt niet al te hard op je hoofd, via zowel de oorschelpen als de hoofdband.

Ondanks dat de oorschelpen wel vervangbaar zijn, is de hoofdband dat weer niet. Dat is in mijn optiek toch wel erg jammer. Desondanks gaat die vaker langer mee dan de oorschelpen.
Bij het uitschuiven van de oorschelpen komt er een zwarte band tevoorschijn. Dit staat best mooi bij de kleurstelling van de koptelefoon.

De linker oorschelp is helemaal vrij van aansluitingen/knoppen, op een microfoon na.
Aan de rechterkant zit er een bluetooth switch verstopt. Deze zit namelijk aan de voorkant achter het scharnier, waardoor deze niet zichtbaar is als de ADAPT wordt gedragen. Zou dit met aerodynamica te maken hebben? Ik vraag het Vettel even…

Aan de voorkant van de rechter schelp zit een microfoon.

De achterkant – en onderkant – hebben de overige switches, knoppen en aansluitingen.
Vanaf boven naar beneden:

 • ANC switch met levels 0, 1 én 2. Hierdoor is te kiezen tussen uit, adaptive en aan.
 • De paarse knop is een hele speciale. Deze kan namelijk worden gebruikt om telefoontjes op te nemen voor Microsoft Teams gesprekken (en nog andere applicaties).
 • Daaronder is een kleine led die weergeeft als de koptelefoon uitgaat of bluetooth verbinding maakt.
 • Uiteraard missen onderin zowel de micro-usb als de 3.5 mm jack niet.

App

In iOS en Android is de app EPOS Connect te downloaden. In deze app kan de koptelefoon worden gepersonaliseerd en geconfigureerd, zodat deze echt naar wens het muziek afspeelt.
Bij het connecten van de 660 AMC op een mobiele telefoon – in dit geval mijn persoonlijke iPhone 12.
Door vijf seconden op de pairing knop (paarse) te duwen popt het koppelingsverzoek op. Door deze te accepteren – d.m.v. de koppel knop – is de 660 aangesloten. Kind kan de was doen.

Best interessant, de EPOS ADAPT 660 AMC headset kan Amazon Alexa gebruiken.

Fijne van deze app is dat deze ook weergeeft wat de batterijpercentage van de 660 AMC is. Hierdoor kan de koptelefoon tijdig aan de lader worden gehangen. Daarnaast is via deze pagina de noise cancellation aan/uit te zetten, én is de acoustic mode aan te passen (kortom, EQ preset).

De verschillende acoustic modes zijn als volgt:

 • Neutral
 • Speech, For higher ineligibility
 • Club, For more room impression
 • Movie, For more exciting entertainment
 • Director, Custom setting

Onder director kunnen verschillende elementen worden aangepast. Waaronder;
Boost – Off, Thump, Rumble, Voice
Spatial – Off, Near, Medium, Far
Reverb – Off, Low, Medium, High
DLC – Off, On

Op de tweede tab van de app kunnen alle devices worden bekeken of zelfs verwijderd.

Via de device settings – derde tab – kan o.a. de firmware van de koptelefoon worden bijgewerkt. Daarnaast zijn er switches voor ‘smart pauze’ & ‘call enhancement’. Via de sidetone is de feedback van je eigen stem terug te horen via de koptelefoon. Hierdoor hoor je jezelf ook praten. Via de slider is deze weer naar wens in te stellen.

Via de laatste, en ook de vierde, pagina is zijn nog wat informatieve dingen terug te vinden zoals de license agreement, een complete help pagina en een setting om de taal van de app aan te passen.

Het is eigenlijk best grappig, de eerste PXC 550 review die ik deed gebruikte ik i.c.m. de app van Sennheiser, CapTune. Deze app was wel echt een stuk uitgebreider. Hierin zat een eigen speler om muziek af te spelen e.d.
Ik begrijp EPOS/Sennheiser ook wel dit in deze app weg te laten. Tegenwoordig streamt men zo graag direct vanuit Spotify/Tidal etc. Waarom zou je nog zo’n app van een koptelefoon gebruiken. Dat doe je immers enkel om een preset aan te passen of te kijken wat de batterijduur is.

Kortom, voor wat je met de EPOS connect kunt, is het gewoon een prima app voor wat je ermee moet kunnen doen. En gelukkig draait dat er eigenlijk ook niet om bij een koptelefoon als deze..

Geluidskwaliteit en gebruiksgemak

Waar het dus wel om draait, is de kwaliteit van de audio. Zelf heb ik de koptelefoon via een aantal – lange – Teams meetings mogen gebruiken (via de dongle aangesloten). Voor collega’s ben ik goed hoorbaar, en zij bij mij d.m.v. de ADAPT 660 AMC ook. Verder is het eigenlijk best een prima koptelefoon om te gebruiken gedurende een werkdag. De koptelefoon zit lekker om het hoofd, drukt niet op de oren en heeft een zachte hoofdband. Wat ik persoonlijk best bijzonder knap vind, is dat de hoofdband helemaal niet zo dik is. Normaal zou je verwachten dat een bredere hoofdband beter zit omdat er minder druk op een hoofd komt. Maar bij deze hebben ze op één of andere manier er voor kunnen zorgen dat deze helemaal geen drukkend gevoel geeft, ook niet na het 6 uur dragen van de 660 AMC. En met een batterijduur van 30 uur kan de gebruiker ook behoorlijk vooruit.

Via bluetooth of micro-usb kabel is deze ook aan vrijwel alles te connecten. Op mijn telefoon heb ik ook uren van de 660 AMC mogen genieten. Deze hoofdtelefoon is namelijk echt enorm helder qua geluid. De nummers klinken alsof ze zo dienen te zijn. Of je nou de hardere stylen

De oorschelpen reageren als touchpad op de bewegingen of tikken van vingers. En dat helpt in mijn optiek ook enorm voor de gebruiksgemak. De gebruiker kan snel het volume aanpassen of van nummer wisselen. Doordat er ook een auto-pauze in te stellen is (via de app) wordt bij het afdoen van de koptelefoon het muziek automatisch gepauzeerd. Ga er dan alleen niet mee staan opruimen in je woning. Als je dan iets van de grond oppakt gaat deze ook daadwerkelijk op pauze. 😀

Qua muziek en het kijken van films is het best een leuke ervaring. Via de director preset is het zelfs nog verder aan te passen mochten de standaard presets niet afdoende zijn.
Persoonlijk vind ik de club preset voor de hardere nummers erg fijn (wegens de bass boost). Maar voor de andere nummers zoals hieronder is neutral toch de beste preset.

Zoals eigenlijk in vrijwel alle reviews komt het nummer van Above & Beyond weer voorbij. Dit helpt mij enorm om te luisteren hoe instrumenten en hoge tonen klinken. Desondanks is het natuurlijk ook gewoon een prachtig nummer om te beluisteren.
Met de ADAPT 660 AMC voelt het ook alsof je in de zaal zit. De stem van Annie Drury komt prachtig door. Met ANC aan, voelt het al helemaal of je in een afgesloten ruimte zit, met een bijna privé concert.
De mid-high’s klinken in dit geval, in mijn optiek, perfect. De instrumenten komen ook prachtig door.

Het fijne als een hoofdtelefoon als deze is dat hier eigenlijk alle soorten muziek tegenaan kan worden gegooid. Op de neutrale stand klinkt onderstaand nummer ook weer heerlijk. Het onderstaande nummer van Masego en FKJ blijft altijd een heerlijk nummer om te luisteren. En al helemaal met de ADAPT 660 AMC. De beat klinkt heerlijk, vol & to the point. De saxofoon als zijn stem klinken beide enorm helder.

Conclusie

EPOS heeft met de ADAPT 660 AMC een erg goede opvolger van de PXC 550 reeks uitgebracht. De ADAPT 660 is in zowel normale variant als de AMC variant te verkrijgen. Als F1 liefhebber – ja ik was zelfs vorig jaar bij Spa .. in de regen… – vind ik deze variant ook erg leuk. Het is niet alleen gaaf dat er een logo van Aston Martin op staat, de kleurstelling van deze koptelefoon maken het echt af.

Het is fijn dat er een beschermingshoes, dongle en 3.5 mm jack worden meegeleverd. De meegeleverde micro-usb is in mijn optiek weer een tegenvaller. Het is toch weer een kabel die dient – in de pouch dan wel – worden meegenomen om tijdig de 660 op te kunnen laden. In een wereld waar we meer naar usb-c bewegen zou het ook een fijne oplossing zijn geweest hier even usb-c in te proppen. Gelukkig heeft deze een behoorlijk lange batterijduur van 30 uur, waardoor je niet continue aan een kabel gekluisterd zit.

De EPOS ADAPT 660 AMC is niet alleen een ‘leuke’ headset voor teams meetings, het is er ook nog eens één om heerlijk nummers mee weg te luisteren. De klanken van de koptelefoon zijn behoorlijk spot-on. En dat terwijl deze draadloos is.
Wat betreft het draadloze, het bereik van deze koptelefoon is ook gewoon goed. Via bluetooth kun je gerust een hele kamer doorlopen.

De kwaliteit is in mijn optiek uitmuntend. Ik geniet van de klanken en van het feit dat de headset afgesloten is. Hiermee bedoel ik te zeggen, als je gewoon even een boekje wilt lezen met de koptelefoon en met noise cancelling aan, dan moet je op ten duur toch even weer opkijken om je te realiseren dat je al een paar uur aan het lezen bent en dat alles aan je voorbij is geschoten. Iets wat natuurlijk voor een noise cancelling headset van belang is. Omdat ik echter nog nooit naar de Bose QuietComfort heb geluisterd kan ik helaas niet oordelen wat het verschil is tussen deze twee. Als fan van high-end audioapparatuur kan ik echter wel beamen dat de headset een goede kwaliteit heeft, niet alleen qua geluid maar ook hoe de ADAPT 660 AMC in elkaar is gezet. Het is een stevige, lichte en fijne headset.

Dat de oorschelpen gevoelig zijn voor aanraking blijft in mijn optiek echt een fijne optie. De gebruiker kan echt enorm snel wisselen van nummer of even snel het volume aanpassen, zonder capriolen uit te hoeven halen en te moeten zoeken waar die knop nou weer achter de oorschelp zit – zonder de koptelefoon af te doen.

De prijs van €400,- is een stevige, maar in mijn optiek – mede met de opties die de headset heeft – het wel waard. Er is natuurlijk ook nog een goedkopere variant van de 660 te koop en daarom krijgen beide varianten wat mij betreft wederom 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!