3 oktober 2022

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama G-Master Red Eagle G4380UHSU

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.
Iiyama G-Master Red Eagle G4380UHSU review

Iiyama G-Master Red Eagle G4380UHSU

5

Samenvatting

Pluspunten

  • 144Hz refresh rate op DisplayPort, echter ‘maar’ 60Hz op HDMI
  • Groot scherm, met 43 inch is het geen flauwe monitor
  • Niet al te veel poespas
  • Geluid is prima, maar niet om over naar huis te schrijven. Een soundbar/koptelefoon zou een hoop ‘goedmaken’
  • Vesa mount
  • 4K resolutie & FreeSync
  • Afstandsbediening

Minpunten

  • Een matte afwerking had niet misstaan
  • VA-paneel, wat niet zozeer ‘heel’ slecht is, maar de kleuren komen wel anders naar voren dan bij een IPS paneel

Inleiding

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

Specificaties

Laten we zoals gewoonlijk de review aftrappen met de de specificaties.

PANEEL EIGENSCHAPPEN
Beelddiagonaal: 42.5″, 108cm
Paneel VA, haze: 2%
Resolutie: 3840 x 2160 @144Hz (8.3 megapixel 4K UHD, DisplayPort)
Beeldverhouding: 16:9
Paneel helderheid: 550 cd/m²
Statisch contrast: 4000:1
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd (MPRT): 0.4ms
Inkijkhoek: horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°
Kleurondersteuning: 1.07B 10bit (8bit + Hi-FRC)
Horizontale frequentie : 30 – 135kHz
Zichtbaar formaat: 941.18 x 529.42mm, 37.1 x 20.8″
Pixel pitch: 0.245mm
Kleur: mat, zwart

SIGNAALINGANGEN & CONNECTIVITEIT
Video ingang: HDMI x2 (v.2.0, max. 3840 x 2160 @60Hz – PS5/Xbox X|S)
DisplayPort x2 (v.1.4, max. 3840 x 2160 @144Hz)
USB HUB: x4 (v.3.0 (DC5V, 900mA) x1, v.3.0 (DC5V, 1.5A) x1, v.2.0 (DC5V, 500mA) x2)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja

KENMERKEN
Blue light reducer: ja
Flicker Free LED: ja
FreeSync ondersteuning: DP: 3840 x 2160 @48-120Hz

Extra: koptelefoon haak
HDR: 400
OSD-talen: EN, DE, FR, ES, IT, PT, RU, JP, CZ, NL, PL
Bedieningsknoppen: Invoer selectie, +/Volume, -/I-Style Colour, Menu, Aan/Uit-knop
Gebruikersinstellingen: beeldinstellingen (contrast, helderheid, OD, ACR, ECO, blue light reducer, black tuner, MBR, gamma), ingangsselectie, audioaanpassing (volume, dempen), gebruikersinstellingen opslaan, kleurinstellingen (kleurtemperatuur, 6-Axis , gebruikersvoorinstelling), beeldaanpassing (i-Style Colour, X-Res-technologie, scherp en zacht, HDMI RGB-bereik, direct drive-modus), afbeelding aanpassen, taal, setup-menu (OSD H. positie, OSD V. positie, OSD-tijd, openingslogo, HDR, FreeSync Premium, LED, DDC/CI, USB-standbymodus), informatie, reset
Luidspreker: 2 x 7W
Diefstalbeveiliging: Kensington-lock™ voorbereid, DDC/CI, DDC2B, Mac OSX

MECHANISME
Positieaanpassingen kantelen
Kantelhoek: 10° omhoog; 2° omlaag
VESA montage: 200 x 100mm

POWER-MANAGEMENT
Voeding: intern
Stroomvoorziening: AC 100 – 240V, 50/60Hz
Energieverbruik: 85W typisch

AFMETINGEN / GEWICHT
Product afmetingen B x H x D: 977.5 x 621.5 x 251mm
Gewicht (zonder doos): 14.9kg
Gewicht (zonder voet): 13.1kg

Uitpakken

Tsja, waar de G4380UHSU een 43 inch monitor is, mag je ook een redelijk grote doos verwachten. Wat zijn die pakketbezorgers toch altijd blij met mij! 😀

iiyama levert met de G4380UHSU het volgende mee:
Kabels: Stroom, USB, HDMI, DP
Overige: Quick guide handleiding, veiligheidsinstructies
Afstandsbediening: ja (inclusief batterijen)

Met 43 inch is de iiyama G4380UHSU ook echt geen flauw scherm. Hetgeen direct opvalt is dat de monitor wel redelijk spiegelt. Maar, dat mag hopelijk – tijdens het gamen de pret niet drukken.

Wat ik persoonlijk dan weer een hele fijne toevoeging vind, is de koptelefoon haak aan de achterkant van de monitor.

Aan de linkerkant van de monitor zitten overigens de USB poorten.
x4 (v.3.0 (DC5V, 900mA) x1, v.3.0 (DC5V, 1.5A) x1, v.2.0 (DC5V, 500mA) x2)

De achterkant en de poot van de iiyama G4380UHSU heeft een aantal fijne opties. Deze monitor heeft een VESA aansluiting (200 x 100) zodat deze kan worden opgehangen. De voet kan hierdoor los worden gehaald. Overigens, de voet heeft met de clip ook nog eens een mogelijkheid voor kabelmanagement, wat natuurlijk ook ideaal is.

Verder ziet het scherm er aan de achterkant ook niet heel erg overdreven uit. Waar je dit wel zou verwachten bij een ‘gaming’ monitor. Er zijn namelijk van die monitoren die overdreven lijnen, kleuren etc. hebben. Deze is gewoon zwart, klaar…

De G4380UHSU heeft twee HDMI en twee DisplayPort aansluitingen, uiteraard is er ook een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. De andere kant heeft de stroomaansluiting.

De rechterkant van de monitor heeft de knoppen om de monitor aan te kunnen passen.

De G4380UHSU heeft een kantelhoek van: 10° omhoog én 2° omlaag

Voor het gebruik van computerspellen pak ik mijn pc er even bij. De super compacte (en prachtige) NZXT H1 v2 met daarin de Gigabyte Z690i Aorus Ultra en Gigabyte RTX 3070Ti.

Bij het starten van de monitor wordt even de gehele ruimte verlicht met het logo van de G-Master.

En even ter illustratie, waar sommige zich nog wel eens in vergissen. 4K is een hele bijzondere resolutie. Standaard zet Windows 11 dit op 300%, zodat je ook daadwerkelijk nog wat ziet. Als dit gewoon naar 100% wordt gezet moet je wel even flink dicht op je scherm zitten.
En dat resulteert in enorm veel ruimte en overzicht. Heerlijk om zo (op 100%) je Outlook/Word/Excel open te hebben. Heb nog nooit zoveel werk kunnen verzetten als met dit scherm.

En dan is bij het runnen van een aantal benchmarks op de PC sla je toch best achterover. In dit geval met Tomb Raider op de 3070Ti. In dit geval is er wel nog ruimte voor verbetering m.b.t. de grafische kaart. Toch ziet het er op 4K echt spectaculair uit. En dat geldt ook voor Far Cry, Battlefield etc. Het scherm kan het wel aan, dat is het probleem niet… nu de kaart nog!

Uiteraard ben ik dan ook nieuwsgierig wat een console op de 60Hz poort doet.
Yes, Super Meat Boy.. ken je classics..

Geen zorgen, in de tussentijd is dit spel wel uitgespeeld. Nu ben ik bezig met Forbidden West. En wat zijn dit ook prachtige spellen. Het grafische is echt ultiem. En dan al helemaal op zo’n monitor kunnen gamen, is echt een gegeven. Ik heb vrienden die op full-hd spelen, en dat is helemaal prima. Maar er is zoveel detail en extra ‘beeld’ met zo’n scherm op 4K.

Om maar gelijk een heel subhoofdstuk verder hier uit te werken: het gamen op 60Hz is prima te doen met rustige games. Met shooters is dat toch weer net wat minder, althans.. ik ben 144Hz op een IPS paneel gewend. Dan voelt alles echt als een terugstap. Als je altijd al op 60Hz hebt gezeten, dan is dit helemaal prima.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets.
Desondanks dat het voor sommige een hele belangrijke use-case kan zijn, heb ik het zelf op mijn monitoren nog nooit gebruikt. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu is gelukkig wel gemakkelijk te bedienen met de knoppen aan de rechterkant.
Via de bovenste knop is de source/input te veranderen.

Het eerste menu is de Picture Adjust waarbij de contrast, overdrive, black tuner enz. kan worden aangepast. Het menu is eigenlijk best uitgebreid. Er zijn genoeg opties om de monitor naar wens in te stellen.

Via het menu is ook in te stellen welke invoer moet worden geselecteerd, of standaard HDMI 1/2, DisplayPort 1/2 of Automatisch.

Via de verschillende user modes zijn standaard presets in te stellen. Ga je bijvoorbeeld gamen op de PS5 via HDMI (of via een DisplayPort naar HDMI switch) is een preset met de overdrive enz in te stellen. Hierdoor switch je enkel tussen de presets en hoef je niet elke keer van alles helemaal vanaf het begin in te stellen.

G-sync/FreeSync

De G-Master G4380UHSU heeft enkel FreeSync. Het voordeel hiervan is dat deze ook gewoon op een Nvidia grafische kaart kan worden gebruikt. Althans, mijn 3070Ti pakte deze gewoon op. De FreeSync werkt overigens enkel met de DisplayPort op de 3840 x 2160 resolutie en pakt deze op tussen de @48-120Hz.

En dat was best te merken. Tijdens flinke dips in Battlefield 5 werd dit toch behoorlijk rechtgetrokken. Eveneens in Forza Horizon 5 werd het tijdens beboste gebieden goed opgevangen door zowel de grafische kaart als het scherm.

In de maanden dat ik nu dit monitor mag testen, heb ik eigenlijk nog geen één keer een flaw gezien tijdens het gamen. De monitor is enorm snel, tijdens de shooters en racegames. Je krijgt uiteindelijk je gewenste resultaat. Het enige zwakke zou de grafische kaart kunnen zijn. Maar ook daar valt wel weer aan te werken met een upgrade naar een betere. De nieuwe generatie staat immers ook om de hoek te wachten…

Daarnaast, vergeet niet dat dit scherm ook gewoon kan worden gebruikt als TV. Hang er een Apple TV o.i.d. aan en je kunt gewoon eindeloos netflixen… op 4K. En dat oogt goed.

Conclusie

iiyama heeft met de G-MASTER G4380UHSU-B1 Red Eagle in mijn optiek echt een prima 43 inch monitor op de markt gebracht. Via verschillende lezers kreeg ik al de vraag of ik eens zo’n scherm van iiyama zou willen reviewen (blijf vooral ook verzoeken sturen), en dat doe ik maar al te graag. In de maanden dat ik dit scherm heb mogen gebruiken heb ik deze op verschillende manieren kunnen testen. Van het gamen tot uitgebreid security monitoring en Word/Outlook/Excel werk. Met zoveel schermoppervlakte op zo’n resolutie is echt heel erg fijn. Waar ik normaliter gebruik maak van een 38 inch monitor met daarboven een 34 inch monitor, is deze 43 inch eigenlijk ook meer dan genoeg. En dat zegt wel wat. Ook voor het gamen zit ik vaak lekker achterover in mijn stoel – al helemaal bij racegames – en heb je met zo’n monitor echt een hoop overzicht.
Zit je nou vanaf de bank te gamen en staat het scherm een stukje weg, dan is ook dit een prima scherm.

Het echte enige nadeel van deze monitor is dat deze glanzend is. Tijdens donkere cutscenes in bijvoorbeeld God of War – of wanneer je in een donker gebied rondhuppelt – zie je jezelf zitten..

De speakers van de monitor zijn… prima, maar niet geweldig. Ik raad wel aan een koptelefoon of soundbar/hi-fi set toe te voegen. Dan haal je ook veel meer uit je gaming/film beleving.
Laten we wel wezen, deze monitor heeft ook gewoon een afstandsbediening. En dat is echt super handig. Zeker in geval van het kunnen switchen, afstellen etc.

Als de HDMI ook nog eens op 144Hz of zelfs 120Hz kon functioneren was dit wel echt een topper geweest. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden vanaf een console een HDMI – DisplayPort switch te gebruiken om in iedere geval de 144Hz te gebruiken. Handig is het niet. Die extra optie zou het echt een ultieme monitor maken voor de console gaming markt. Voor de PC markt is dit gewoon een heel goed scherm, de 144Hz ziet er echt heerlijk uit. Dat het een VA paneel is, dat neem je met de 43 inch in dit geval – ook gezien de prijs – maar voor lief. Er is gewoon prima op te gamen én te werken. Wat wil je nog meer?
Overigens, met 4 inputs is er in iedere geval ook een hoop aan te sluiten. Ideaal voor wanneer je in een hele saaie meeting zit, slinger je gewoon rustig die console aan..

De iiyama G-MASTER G4380UHSU-B1 kost op dit moment (tijd van schrijven) €599,- en ik moet bekennen dat ik dat voor zo’n monitor echt niet veel vindt. Nee het is geen OLED monitor, of zelfs IPS, maar wel gewoon een snelle VA. Voor gaming echt een ideaal ding, en voor (thuis)werk ook.

De iiyama G4380UHSU-B1 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!