30 september 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle Review

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440x1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?
iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle Review

iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle Review

5

Samenvatting

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

Inleiding

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden;

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 34″, 86.7cm
Paneel: ADS-IPS, matte finish
Resolutie: 3440×1440 @144Hz (4.9 megapixel UWQHD, DisplayPort)
Beeldverhouding: 21:9
Helderheid: 350 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1000:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd (MPRT): 1ms
Inkijkhoek: horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°
Kleurondersteuning: 16.7mln 8bit (sRGB: 100%, NTSC: 74%)
Horizontale frequentie: 30 – 220kHz
Verticale frequentie: 48 – 144Hz
Zichtbaar formaat: 799.8×334.8mm, 31.5×13.2″
Kleur: mat
Video ingang: HDMI x2 (max. 3440×1440 @120Hz)
DisplayPort x2 (max. 3440×1440 @144Hz)
USB HUB: x2 (v.3.0)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Luidspreker: 2x 5W
Positieaanpassingen: hoogte, draaien, kantelen
Hoogte-instelling: 130mm
Draaibare voet: 90°; 45° links; 45° rechts
Kantelhoek: 22° omhoog; 3° omlaag
VESA montage: 100x100mm

Uitpakken

Vanuit iiyama ontving ik de GB3461WQSU Red Eagle & iiyama Desk Mount DS1001C-B1.
We gaan eerst even aan de slag met de 34 inch 144Hz topper.

iiyama levert met de GB3461WQSU een stroomkabel, DisplayPort, HDMI, USB kabel en handleiding.

Het fijne van de GB3461WQSU is dat deze gemakkelijk kan draaien op zijn standaard. Dat komt omdat de voet 45 graden links en rechts kan draaien. Zo kan je de monitor naar wens afstellen.

Het aansluitingen gaat vrij gemakkelijk. Zet de monitor in de voet en draai de schroef vast.

Op de voet wordt duidelijk aangegeven dat de GB3461WQSU het niet ondersteund om te worden gedraaid. Dus dat doen we natuurlijk ook niet…….

Als reviewer wil ik natuurlijk wel zien wat er gebeurt. 😀 Dus … yeah…
Hoe dan ook, het zorgt er wel voor dat ik gemakkelijk de poorten kan fotograferen. Echter, de monitor kan niet verticaal staan. Vandaar dat dit ook niet wordt ondersteund door iiyama.

De GB3461WQSU heeft eigenlijk best wat aansluitingen;

  • 2x USB,
  • 1x USB-hub poort,
  • 3.5 jack voor een koptelefoon (wordt aangestuurd door bijvoorbeeld HDMI),
  • 2x DisplayPort,
  • 2x HDMI.

Aan de andere kant zit de stroomaansluiting.

Het fijne van de arm van de iiyama GB3461WQSU Red Eagle is dat deze niet alleen laag/hoog kan, maar ook kan draaien op de voet.

De achterkant ziet er ‘rustig’ uit. Geen al te gekke vormen/kleuren. Linksonder zitten de knoppen om de monitor te besturen, en rechts de mogelijkheid om een kensington slot aan te sluiten.

De GB3461WQSU beschikt ook over een 100x100mm Vesa aansluiting.

Tijd om de iiyama DS1001C-B1 uit te pakken.

De DS1001C-B1 heeft twee mogelijkheden om te worden bevestigd. Óf via een klem die aan de rand van de tafel wordt vastgemaakt, óf door een gat die door een tafel wordt geboord.

In dit geval ga ik aan de slag met de klem!

Het systeem wijst eigenlijk vanzelf. De arm kan gemakkelijk op de standaard worden geplaatst door de klem (linksboven de arm) ‘vast te zetten’.

Mocht je als organisatie liever niet hebben dat iemand de monitor verticaal draait. Dan is dit door een extra schroef vast te zetten.

De DS1001C-B1 weet de GB3461WQSU goed vast te houden. Zeker wanneer de arm helemaal wordt ‘opgerold’.

Kabelmanagement gaat gemakkelijk via de klemmen en via de stalen pijp. Hierdoor kan alles netjes worden weggewerkt.

Eenmaal aangesloten is aldaar het resultaat!

Met een resolutie van 3440×1440 en 144Hz kan er behoorlijk veel op de monitor. Er kunnen gemakkelijk twee websites worden weergegeven.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit eigenlijk zelf nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu is gelukkig wel gemakkelijk te bedienen met de knoppen aan de (rechter) achterkant (aan de voorkant is wel te lezen/zien waar de knoppen voor dienen)..
Via de linker knop is de source/input te veranderen.

Via de tweede knop is de eco modus in te stellen (off, 1, 2, 3).

De derde knop is voor de volumeregeling. In de monitor zitten twee speakers die wat beter is dan menig andere monitorspeaker, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met een audioset of zelfs koptelefoon.

De vierde knop opent het menu (de vijfde is om de monitor aan/uit te zetten). Het menu is eigenlijk best uitgebreid. Er zijn genoeg opties om de monitor naar wens in te stellen.

Via het menu is ook in te stellen welke invoer moet worden geselecteerd, of standaard HDMI1/2 én DisplayPort of Automatisch.

Bij gebruik van meerdere inputs kan PiP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) worden gebruikt. PiP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om via Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Kortom, 2 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd weergeven.
De PbP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in twee/drie bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Onder de tab audio kan de volume, mute en input worden aangepast. Onder input wordt verstaan; waar moet de audio vandaan komen? Mocht er bij een bron HDMI worden gebruikt i.c.m. audio, kan dit uiteindelijk weer op de speakers of zelfs koptelefoon worden afgespeeld.

Verkeerde taal gekozen? Wees gerust, via het menu is er alsnog van taal te switchen!

Eén van de meest irritante dingen aan een monitor vind ik dat de OSD te snel weggeglipt voordat je het menu door hebt gekeken. Bijv. bij het finetunen van een preset is dan fijn om wat meer tijd te hebben. De Time Out kan gelukkig in dit geval worden aangepast.

Onder de laatste tab ‘Setup menu’ kan de FreeSync aan/uit worden gezet. Daarnaast heeft de GB3461WQSU ook een mogelijkheid HDR te gebruiken. Bij gebruik van FreeSync kan echter HDR weer niet worden gebruikt. Het is dus of/of, niet en/en.

G-sync/FreeSync

De G-Master GB3461WQSU Red Eagle heeft een FreeSync optie, die gelukkig ook nog eens wordt ondersteund in G-Sync. Zo kon ik tijdens het spelen van Forza Horizon 4 nog fijn doorspelen zonder echt heel erg last te hebben van framedrops. Vooral erg fijn als je alles op ultra speelt. Voor zo’n kaart vind ik persoonlijk deze monitor een perfecte combinatie. Ik heb vorig jaar eens een 4K 144Hz monitor mogen testen op mijn RTX 2080Ti, en dat voelde best pijnlijk aan. Ik kon bijvoorbeeld Forza Motorsport 7 niet op ultra spelen – dit stotterde enorm. En dat gaat met een 3440x1440p resolutie wel! Het ziet er levensecht uit, én erg vloeiend.

In de maanden dat ik nu dit monitor mag testen, heb ik eigenlijk nog geen één keer een flaw gezien tijdens het gamen. De monitor is enorm snel, tijdens de shooters en racegames. Je krijgt uiteindelijk je gewenste resultaat.
Enige minpunt aan deze monitor wat ik jammer vind is de backlight bleeding, maar dat heb je eigenlijk op veel meer IPS-panelen.

Conclusie

Op dit moment gebruik ik de iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle al een geruime tijd (3/4 maanden). In deze tijd heb ik in iedere geval de monitor uitgebreid kunnen testen. En in mijn optiek is het echt een geweldige monitor.
Desondanks dat het scherm wat last heeft van IPS bleeding, merk ik er eigenlijk – voornamelijk in games weinig van. Mocht ik toevallig een donkere achtergrond hebben, dan valt het mij voornamelijk op.

Omdat ik zelf best fan ben van widescreens, vind ik de resolutie van de iiyama G-master GB3461WQSU ook perfect. De 3440×1440 op 144Hz maakt ook niet zo’n gigantische impact op je grafische kaart als een 4K 144Hz monitor zou doen.

Toch merk ik persoonlijk dat ik het enorm fijn vind om een dergelijke monitor aan een arm te hangen. Het geeft toch net wat extra ruimte én genoeg bewegingsvrijheid om de monitor naar wens aan te passen. De iiyama DS1001C-B1 weet de G-Master GB3461WQSU in mijn optiek prima vast te houden. Doordat de standaard op meerdere manieren kan worden bevestigd heb je eigenlijk altijd wel een perfecte mogelijkheid om een monitor op te hangen.

Ik zit naar mijn conclusie te staren en te bedenken wat ik nog meer zou willen zeggen, en ik kan eigenlijk niets meer bedenken. Ik ben gewoon enorm onder de indruk van de kwaliteit. De knoppen werken makkelijk, het menu is overzichtelijk, er zit een USB-hub op, genoeg aansluitingen. Wat zou je nog meer willen? Misschien een USB-C aansluiting.. Maar, daar is de prijs dan ook uiteindelijk naar. Over de jaren heb ik ook redelijk wat monitoren mogen testen, ook een geruime tijd 75 en 100Hz panelen. En toch vind ik de 144Hz monitoren echt het fijnst om naar te kijken. Wanneer ik 3/4 maanden geleden (geen idee wanneer het exact was – tijd vliegt voorbij) vanaf een 75Hz paneel naar dit 144Hz paneel ging zei ik letterlijk bij elke game “wow, wat is dit vloeiend”. Het verschil is echt merkbaar, en dat terwijl de 75Hz panelen en dit 144Hz paneel niet gigantisch ver uit elkaar liggen. Even als voorbeeld, laatst heb ik de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 mogen reviewen – die voor nu voor €378,- over de toonbank gaat. Hoe flauw het ook klinkt. Leg die 90 euro erbij en haal deze! Echt waar…

Voor mij is deze monitor de absolute topper! Ondanks de IPS bleeding krijgt de iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle van mij 5 van de 5 sterren. Het is een ideale monitor voor een goed bedrag!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!