30 september 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle Review

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440x1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?
iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle Review

iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle Review

5

Samenvatting

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

Inleiding

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden;

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 34″, 86.7cm
Paneel: ADS-IPS, matte finish
Resolutie: 3440×1440 @144Hz (4.9 megapixel UWQHD, DisplayPort)
Beeldverhouding: 21:9
Helderheid: 350 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1000:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd (MPRT): 1ms
Inkijkhoek: horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°
Kleurondersteuning: 16.7mln 8bit (sRGB: 100%, NTSC: 74%)
Horizontale frequentie: 30 – 220kHz
Verticale frequentie: 48 – 144Hz
Zichtbaar formaat: 799.8×334.8mm, 31.5×13.2″
Kleur: mat
Video ingang: HDMI x2 (max. 3440×1440 @120Hz)
DisplayPort x2 (max. 3440×1440 @144Hz)
USB HUB: x2 (v.3.0)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Luidspreker: 2x 5W
Positieaanpassingen: hoogte, draaien, kantelen
Hoogte-instelling: 130mm
Draaibare voet: 90°; 45° links; 45° rechts
Kantelhoek: 22° omhoog; 3° omlaag
VESA montage: 100x100mm

Uitpakken

Vanuit iiyama ontving ik de GB3461WQSU Red Eagle & iiyama Desk Mount DS1001C-B1.
We gaan eerst even aan de slag met de 34 inch 144Hz topper.

iiyama levert met de GB3461WQSU een stroomkabel, DisplayPort, HDMI, USB kabel en handleiding.

Het fijne van de GB3461WQSU is dat deze gemakkelijk kan draaien op zijn standaard. Dat komt omdat de voet 45 graden links en rechts kan draaien. Zo kan je de monitor naar wens afstellen.

Het aansluitingen gaat vrij gemakkelijk. Zet de monitor in de voet en draai de schroef vast.

Op de voet wordt duidelijk aangegeven dat de GB3461WQSU het niet ondersteund om te worden gedraaid. Dus dat doen we natuurlijk ook niet…….

Als reviewer wil ik natuurlijk wel zien wat er gebeurt. 😀 Dus … yeah…
Hoe dan ook, het zorgt er wel voor dat ik gemakkelijk de poorten kan fotograferen. Echter, de monitor kan niet verticaal staan. Vandaar dat dit ook niet wordt ondersteund door iiyama.

De GB3461WQSU heeft eigenlijk best wat aansluitingen;

  • 2x USB,
  • 1x USB-hub poort,
  • 3.5 jack voor een koptelefoon (wordt aangestuurd door bijvoorbeeld HDMI),
  • 2x DisplayPort,
  • 2x HDMI.

Aan de andere kant zit de stroomaansluiting.

Het fijne van de arm van de iiyama GB3461WQSU Red Eagle is dat deze niet alleen laag/hoog kan, maar ook kan draaien op de voet.

De achterkant ziet er ‘rustig’ uit. Geen al te gekke vormen/kleuren. Linksonder zitten de knoppen om de monitor te besturen, en rechts de mogelijkheid om een kensington slot aan te sluiten.

De GB3461WQSU beschikt ook over een 100x100mm Vesa aansluiting.

Tijd om de iiyama DS1001C-B1 uit te pakken.

De DS1001C-B1 heeft twee mogelijkheden om te worden bevestigd. Óf via een klem die aan de rand van de tafel wordt vastgemaakt, óf door een gat die door een tafel wordt geboord.

In dit geval ga ik aan de slag met de klem!

Het systeem wijst eigenlijk vanzelf. De arm kan gemakkelijk op de standaard worden geplaatst door de klem (linksboven de arm) ‘vast te zetten’.

Mocht je als organisatie liever niet hebben dat iemand de monitor verticaal draait. Dan is dit door een extra schroef vast te zetten.

De DS1001C-B1 weet de GB3461WQSU goed vast te houden. Zeker wanneer de arm helemaal wordt ‘opgerold’.

Kabelmanagement gaat gemakkelijk via de klemmen en via de stalen pijp. Hierdoor kan alles netjes worden weggewerkt.

Eenmaal aangesloten is aldaar het resultaat!

Met een resolutie van 3440×1440 en 144Hz kan er behoorlijk veel op de monitor. Er kunnen gemakkelijk twee websites worden weergegeven.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit eigenlijk zelf nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu is gelukkig wel gemakkelijk te bedienen met de knoppen aan de (rechter) achterkant (aan de voorkant is wel te lezen/zien waar de knoppen voor dienen)..
Via de linker knop is de source/input te veranderen.

Via de tweede knop is de eco modus in te stellen (off, 1, 2, 3).

De derde knop is voor de volumeregeling. In de monitor zitten twee speakers die wat beter is dan menig andere monitorspeaker, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met een audioset of zelfs koptelefoon.

De vierde knop opent het menu (de vijfde is om de monitor aan/uit te zetten). Het menu is eigenlijk best uitgebreid. Er zijn genoeg opties om de monitor naar wens in te stellen.

Via het menu is ook in te stellen welke invoer moet worden geselecteerd, of standaard HDMI1/2 én DisplayPort of Automatisch.

Bij gebruik van meerdere inputs kan PiP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) worden gebruikt. PiP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om via Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Kortom, 2 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd weergeven.
De PbP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in twee/drie bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Onder de tab audio kan de volume, mute en input worden aangepast. Onder input wordt verstaan; waar moet de audio vandaan komen? Mocht er bij een bron HDMI worden gebruikt i.c.m. audio, kan dit uiteindelijk weer op de speakers of zelfs koptelefoon worden afgespeeld.

Verkeerde taal gekozen? Wees gerust, via het menu is er alsnog van taal te switchen!

Eén van de meest irritante dingen aan een monitor vind ik dat de OSD te snel weggeglipt voordat je het menu door hebt gekeken. Bijv. bij het finetunen van een preset is dan fijn om wat meer tijd te hebben. De Time Out kan gelukkig in dit geval worden aangepast.

Onder de laatste tab ‘Setup menu’ kan de FreeSync aan/uit worden gezet. Daarnaast heeft de GB3461WQSU ook een mogelijkheid HDR te gebruiken. Bij gebruik van FreeSync kan echter HDR weer niet worden gebruikt. Het is dus of/of, niet en/en.

G-sync/FreeSync

De G-Master GB3461WQSU Red Eagle heeft een FreeSync optie, die gelukkig ook nog eens wordt ondersteund in G-Sync. Zo kon ik tijdens het spelen van Forza Horizon 4 nog fijn doorspelen zonder echt heel erg last te hebben van framedrops. Vooral erg fijn als je alles op ultra speelt. Voor zo’n kaart vind ik persoonlijk deze monitor een perfecte combinatie. Ik heb vorig jaar eens een 4K 144Hz monitor mogen testen op mijn RTX 2080Ti, en dat voelde best pijnlijk aan. Ik kon bijvoorbeeld Forza Motorsport 7 niet op ultra spelen – dit stotterde enorm. En dat gaat met een 3440x1440p resolutie wel! Het ziet er levensecht uit, én erg vloeiend.

In de maanden dat ik nu dit monitor mag testen, heb ik eigenlijk nog geen één keer een flaw gezien tijdens het gamen. De monitor is enorm snel, tijdens de shooters en racegames. Je krijgt uiteindelijk je gewenste resultaat.
Enige minpunt aan deze monitor wat ik jammer vind is de backlight bleeding, maar dat heb je eigenlijk op veel meer IPS-panelen.

Conclusie

Op dit moment gebruik ik de iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle al een geruime tijd (3/4 maanden). In deze tijd heb ik in iedere geval de monitor uitgebreid kunnen testen. En in mijn optiek is het echt een geweldige monitor.
Desondanks dat het scherm wat last heeft van IPS bleeding, merk ik er eigenlijk – voornamelijk in games weinig van. Mocht ik toevallig een donkere achtergrond hebben, dan valt het mij voornamelijk op.

Omdat ik zelf best fan ben van widescreens, vind ik de resolutie van de iiyama G-master GB3461WQSU ook perfect. De 3440×1440 op 144Hz maakt ook niet zo’n gigantische impact op je grafische kaart als een 4K 144Hz monitor zou doen.

Toch merk ik persoonlijk dat ik het enorm fijn vind om een dergelijke monitor aan een arm te hangen. Het geeft toch net wat extra ruimte én genoeg bewegingsvrijheid om de monitor naar wens aan te passen. De iiyama DS1001C-B1 weet de G-Master GB3461WQSU in mijn optiek prima vast te houden. Doordat de standaard op meerdere manieren kan worden bevestigd heb je eigenlijk altijd wel een perfecte mogelijkheid om een monitor op te hangen.

Ik zit naar mijn conclusie te staren en te bedenken wat ik nog meer zou willen zeggen, en ik kan eigenlijk niets meer bedenken. Ik ben gewoon enorm onder de indruk van de kwaliteit. De knoppen werken makkelijk, het menu is overzichtelijk, er zit een USB-hub op, genoeg aansluitingen. Wat zou je nog meer willen? Misschien een USB-C aansluiting.. Maar, daar is de prijs dan ook uiteindelijk naar. Over de jaren heb ik ook redelijk wat monitoren mogen testen, ook een geruime tijd 75 en 100Hz panelen. En toch vind ik de 144Hz monitoren echt het fijnst om naar te kijken. Wanneer ik 3/4 maanden geleden (geen idee wanneer het exact was – tijd vliegt voorbij) vanaf een 75Hz paneel naar dit 144Hz paneel ging zei ik letterlijk bij elke game “wow, wat is dit vloeiend”. Het verschil is echt merkbaar, en dat terwijl de 75Hz panelen en dit 144Hz paneel niet gigantisch ver uit elkaar liggen. Even als voorbeeld, laatst heb ik de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 mogen reviewen – die voor nu voor €378,- over de toonbank gaat. Hoe flauw het ook klinkt. Leg die 90 euro erbij en haal deze! Echt waar…

Voor mij is deze monitor de absolute topper! Ondanks de IPS bleeding krijgt de iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle van mij 5 van de 5 sterren. Het is een ideale monitor voor een goed bedrag!

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.