29 november 2022

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Edifier S1000W

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.
Edifier S1000W Review

Edifier S1000W Review

Edifier S1000W
5

Samenvatting

Pluspunten

 • Goed geluid
 • Treble en bas zijn aan de achterkant aan te passen, volume overigens ook… 
 • Met de 5.5-inch woofer is er meer dan genoeg power voor een krachtige bas
 • Met net geen 400 euro is het een complete set speakers
 • WiFi, Bluetooth (5.2), optisch, coaxiaal én lijn in. 
 • Compatible met Apple Airplay, Amazon Alexa, Tidal Connect en Spotify Connect 

Minpunten

 • De speaker heeft geen WOL via WLAN. Dit houdt in dat eerst de speakers moeten worden aangezet alvorens ze kunnen worden gebruikt als Spotify Connect speakers
 • Stappen tussen zacht en hard zitten te dicht op elkaar. Hier mogen veel meer stappen tussen zitten
 • De speakers heeft WiFi maar geen mogelijkheid tot een LAN-verbinding

Inleiding

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Kenmerken & Specificaties

Laten we deze review eerst even aftrappen met een filmpje en de kenmerken, gevolgd met de specificaties!

Uitgangsvermogen
35W x2 (midden/bas) + 25W x2 (treble)
Frequentiebereik
45Hz~40kHz
Signaalruisverhouding
≥ 90dB(A)
Ingangsgevoeligheid
Lijn In 1: 700 ± 50mV | Lijn In 2: 900 ± 50mV
OPT, COAX: 450 ± 50mV | Bluetooth: 500 ± 50mV
Ingangen
Lijn In 1 / Lijn 2 In / Optisch / Coaxial / Bluetooth / Wi-Fi
Drivers
5.5″ (Midden/Bas) + 1″ (Treble)
Afmetingen
198mm x 345mm x 295mm (BxHxD)
Gewicht
16.77kg

Uitpakken

Tijd om de speakers uit te pakken.

Zoals mooi op de doos te zien is heeft de S1000W een hoop opties.
Bluetooth 5.0, WiFi, Optische input, coaxial input, lijn in, DSP chip en een app voor het bedienen van de speakers.

Edifier levert de volgende zaken mee:

 • Eén passieve en één actieve speaker
 • 2x AAA batterijen
 • Handleidingen
 • Afstandsbediening
 • 3.5MM – RCA audio kabel
 • RCA – RCA audio kabel
 • Optische kabel
 • Speakerkabel om de speakers aan elkaar te verbinden
 • Stroomkabel

En aldaar de speakers. Ik moet bekennen dat ze er bijzonder – maar ook groter dan verwacht – uitzien. Edifier zet in op een houten exterieur en een doorschijnende stofkap. En ik moet bekennen dat dat wel wat heeft. Als hoofdcategorie van mijn reviews schrijf ik echt enorm veel over audio. En ik kom zelden een doorschijnende stofkap tegen. De speakers kunnen het zeker hebben. De kap is nog los te halen ook, daar kom ik echter later weer op terug.

De S1000W zijn met hout afgewerkt, zoals we eigenlijk wel gewend zijn van de Edifier speakers.

Wat ik overigens echt fijn vind van de S1000W is dat de slave passief is, en de master actief. Dat houdt in dat de stroom en alle aansluitingen op de master speaker zitten – en die vervolgens via één kabel de secundaire speaker voedt. Per toeval had ik de actieve speaker kort erna al rechts naast de tv gezet. Het zou wel fijn zijn als dit toch via de app aan te passen is. Stel dat een gebruiker net alle aansluitingen – zoals stroom (wel zo handig) links van een tv heeft zitten, dan is het mogelijk een lastig verhaal. Door via de app de speakers te kunnen ‘switchen’ als L/R helpt dit de gebruiker enorm.

De rasters worden door de pinnen op hun plek gehouden. Door dit eruit te schuiven is de woofer zichtbaar.

Het ziet er wel gek uit zo zonder raster. Snel terug dat ding 😉

De achterkant van de rechterspeaker (master speaker) is overigens ook enorm interessant.

Hier zitten namelijk alle aansluitingen en knoppen.
Linksboven zitten de volume, treble en bas regelaars. Rechts ervan zitten de RCA/lijn in aansluitingen (tweemaal). Daaronder zit de optische, coaxiale en L speaker out aansluiting. Links daarvan zit de fysieke stroomschakelaar met daaronder de stroomaansluiting. Een best complete boekenplank speaker al zeg ik zelf.

Net zo fijn is de lange kabel die Edifier al standaard meelevert. Hierdoor is met gemak (and then some) een 55” TV te voorzien van een set speakers (links en rechts).

Bij het aanzetten is er een kleine witte led zichtbaar onder in de speaker.
Ik vind het verder een nette set speakers. Doordat deze net even iets gekanteld is, blaast deze ook mooi de ruimte in. Waar sommige speakers – die een woofer vrij laag hebben zitten (en recht naar voren blazen) – het geluid raar wegwerken als ze op een plank/dressoir/o.i.d. staan.

Edifier heeft met de SS02 ook bijpassende standaarden.

Dit zijn dan niet perse dezelfde speakers, maar het geeft wel weer hoe de stands eruit zien i.c.m. Edifier speakers. In mijn optiek, een prima combo.

Software

Edifier heeft zelf een app en die is… yea. Hoe breng ik dit netjes. Matig. Er zitten echt heel weinig opties op. Vanuit de leverancier werd ik ook naar de WiiM-Home app gestuurd om de speakers op een betere manier aan te sturen. Is dat erg? Als ik dit speaker zijn van 2500 euro, dan zou ik mij daar enorm over ergeren. Met speakers van net geen 400 euro… Tsja.. Ik denk van niet.

Via de app is de firmware te upgraden, de input aan te passen, volume te beïnvloeden, de naam van de speakers aan te passen en de WiFi informatie te zien. That’s it eigenlijk.. Er is nog een manual.. maarja, wie leest nou een manual… 😉

Via de app zijn de speakers dus te connecten met het WiFi netwerk, dit zijn gemakkelijk te volgen stappen.

Via de app zijn de speakers te selecteren en verder te besturen. Er is echter ook een mogelijkheid meerdere losse speakers met elkaar te verbinden waardoor het stereo speakers worden.

Bij het aanpassen van de input wordt ook het ledje anders gekleurd. Groen voor line-in en blauw voor bluetooth.

Na het inschakelen van de speakers is via Spotify de speaker als Spotify Connect speaker te selecteren. Het afspelen van muziek vindt dan ook gelijk plaats op de speakers. Dit geldt ook voor Tidal.

Via Airplay gaat het eigenlijk net zo gemakkelijk. Door met een iPhone onderin een speaker te selecteren worden podcasts, YouTube Music of dergelijke via de S1000W afgespeeld.

Goed, dat was de Edifier app. Zoals gezegd; echt enorm veel opties [/sarcasme]. Nu de WiiM-Home app.

Via de app is het bijvoorbeeld al mogelijk (net zoals met Airplay) om op meerdere devices tegelijk af te spelen. Daarnaast zijn er via de WiiM Home app echt een hoop (audio) streaming services te gebruiken.

En dit is eigenlijk waar het ook om gaat; opties. Mogelijkheden meer aan te passen. Helaas is de EQ overigens niet aan te passen. Gelukkig kan dit wel via de Treble/Bass aan de achterkant of via een app als Spotify.

Dat ik Heldeep Radio luister, dat mogen na al die reviews wel duidelijk zijn. Ik blijf het ook net zo lang spammen tot ik backstage passes krijg.. 😉
Zonder gekheid; Onderstaand scherm van de app is fijn en overzichtelijk. Geeft weer wat nodig is en helpt om de speakers te bedienen.

Films, series & muziek

Tsja, speakers heb je natuurlijk niet alleen voor muziek. Doordat de Edifier S1000W genoeg aansluitingen en mogelijkheden heeft, is er genoeg mee te bereiken. Van het draaien van LP’s via de RCA ingangen of het afspelen van tv-geluid d.m.v. de optische aansluiting. Het is eigenlijk gewoon prima. De S1000W heeft genoeg opties en dat maakt het gelijk ook een fijne set. Wanneer optisch de speakers met de tv worden aangesloten, is er in iedere geval al een stuk beter geluid dan wat een tv standaard produceert. Sterker nog.. Ik heb in mijn slaapkamer onder de tv (aan de muur) een Sonos Beam Gen 2 opgehangen, en qua geluid vind ik de S1000W beter klinken dan de kleine soundbar. Het is dat deze speaker niet zo makkelijk op te hangen zijn… anders was dit echt een no-brainer geweest. Edifier heeft, zoals eerder aangegeven in de review, wel speakerstandaards die bij deze set horen. En die ogen nog eens mooi ook. Helaas heb ik hier eigenlijk geen foto van gemaakt, omdat ik ze ook een tijd op een dressoir heb gezet.

Wat betreft films en series: ken je dat je wel eens denkt, “wat zeggen ze nou”? Nou, dat is met speakers als deze wel verleden tijd. En dat komt niet omdat ik ze op standje earthquake zet. Op een normale stand is spraak enorm goed te begrijpen en dus te volgen. En dat is al een hele grote vooruitgang. Waar ik vroeger een set KEF zuilen had met een Onkyo versterker (wat overigens 2 á 3x zoveel kostte als de S1000W) had ik toch nog vaak genoeg het gevoel dat ik ‘informatie’ (muziek, geluid/spraak) mistte. En dat… dat is gelukkig met zulke speakers verleden tijd. Tv-audio is natuurlijk ook niet om over naar huis te schrijven. Met mijn LG 55” OLED is het nog steeds teleurstellend. De S1000W is voor een kleine investering gewoon een hele goede toevoeging.

Speciaal voor deze review heb ik ook echt uuuureeen series en films gekeken – graag gedaan.. doe ik allemaal voor jullie! 😛
Conclusie; het kijkt gewoon fijn weg, of je nou op HBO Max Pennyworth kijkt, of op Netflix een zoveelste John Wick.
Mocht je een grote woonkamer hebben dan denk ik toch dat er naar zuilen moet worden gekeken. Het is gewoon prima – voor een normale woonkamer in een appartement of huis. De speakers hebben een prima punch.

Betreft muziek, tsja.. ook daar kan ik vrij concreet en kort over zijn: het klinkt goed. Verwacht geen kwaliteit als de Bowers & Wilkins Formation Duo, daar is de prijs ook niet naar. Die heeft overigens ook nog eens betere mids en highs. De low’s van de S1000W komen goed tot zijn recht.

Onderstaand nummer heb ik al meerdere keren in voorgaande reviews voorbij laten komen. Dit helpt mij om te bepalen hoe iets klinkt. Klinkt het heel erg dof of juist heel erg helder… Dat is zo getest.

Vanuit mijn iPhone 14 Pro Max heb ik Spotify Connect (en vervolgens via Tidal Connect) gepakt en ben ik onderstaand nummer gaan luisteren. En ik moet gewoon bekennen dat deze on-point klinkt. Ik mis niet perse detail in deze nummers. De instrumenten en zang komen goed en helder door.

We gaan weer richting de kerst – Mariah Carey is al aan het ontdooien en die hoor je straks weer vaak voorbij komen. Toch houd ik het bij Andrea Bocelli; naast dat het een prachtige uitvoering is, klinken de mids en high erg crisp. Je krijgt ook niet het gevoel dat bepaalde mids of highs worden vervormd. De diepe stem van Andrea en hogere stem van de kinderen hebben over de speakers een geweldige verhouding. Het getokkel van de violen klinkt mooi vol. De piano klinkt ook aanwezig, maar niet te. Ook hier maakte ik gebruik van Tidal Connect.
Het is dan ook erg fijn dat vanaf mobiele devices erg gemakkelijk naar deze speakers te streamen is.

Gebruik & conclusie

Edifier heeft met de S1000W een hele interessante set op de markt gebracht. De speakers hebben alle nodige opties voor een hoop speelplezier. Of je nou via bluetooth, WiFi, coaxiaal, optisch of zelfs lijn in (x2 – bijvoorbeeld een platenspeler) muziek af wilt spelen, het is gewoon allemaal mogelijk. De S1000W heeft die power om een hele kamer te verlichten. Dat deze ook nog eens wat gedraaid zijn, zorgt het er ook gelijk voor dat het geluid mooi de kamer wordt ingeschoten. En dat… is als boekenplank speaker fijn.
Wat overigens ook erg fijn is, is dat de set bestaat uit een master en slave – met een lange kabel tussenbeide. Hierdoor hoeven niet twee stekkers in het stopcontact

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn ook een aantal nadelen aan deze speakers. Bij het afspelen van muziek via Airplay – bijvoorbeeld Podcasts – of zelfs via Spotify Connect worden er in mijn optiek echt gigantische stappen gezet tussen zacht en hard. Waar je normaal 30x op volume + moet drukken om harder te zetten is dit tijdens het testen maar een luttele 10-14x. Dat is helaas te weinig. Hierdoor heb je het probleem dat het afspelen van muziek of films het geluid óf te zacht is of weer net te hard. Gek genoeg kunnen de speakers ook dusdanig hard dat ze enorm vervormen. Een softwarematige limiet zou hier ook wel handig zijn. Bij een kwart was mijn woonkamer al behoorlijk ‘verlicht’.

Stel je hebt geen tv met optical of andere uitgangen (wat tegenwoordig niet heel meer voorkomt) maar wel een Apple TV die via Airplay 2 het geluid zou kunnen streamen naar de S1000W, dan is het wel zo fijn als de audio in sync is met wat er wordt gezegd. Door deze 4x los te koppelen van elkaar en weer te verbinden was het opgelost. Deze punten zijn ook direct doorgegeven naar de leverancier, die het weer naar de developers/engineers door heeft gegeven.

De app van Edifier is verder prima, maar niet helemaal geweldig. De app is te vergelijken met de afstandsbediening. Je kunt er wat dingen mee aanpassen, maar that’s it. Er is bijvoorbeeld geen EQ of dergelijke aan te passen. De EQ die aan te passen is zijn de ‘Treble en Bass’ aan de achterkant van de speaker. Via de leverancier werd ik ook geadviseerd de WiiM Home-app te installeren. Deze hebben een integratie met de Edifier speakers, en dat werkt eigenlijk best prima. Het biedt meer opties en mogelijkheden. Wat trouwens ook zo is; als er gebruik wordt gemaakt van een WiiM mini hardware streamer, dan kan de S1000W en bijvoorbeeld een MS50A tot multiroom set worden gemaakt. 

Buiten het gemak, volume of dergelijke is het natuurlijk ook van belang hoe de speakers klinken en daar kan ik vrij makkelijk over zijn. Ze klinken goed, helder zelfs. Muziek die ik heb kunnen luisteren komt goed door (instrumenten/klank en zang komt helder door). Verwacht niet hetzelfde resultaat als de Formation Duo, maar daar is de vraagprijs ook niet naar. Prijs/kwaliteit verhouding? Perfect! Ik betwijfel of je voor hetzelfde geld een ‘betere’ set tegenkomt qua versterker en speakers. Het is simpel: heb je een budget van rond de 400 voor een speakerset, neem dan ook deze mee in de afweging.

Edifier was voor mij een bekend merk die regelmatig op verschillende platformen voorbij komt, nu ik ermee heb kunnen spelen begrijp ik ook wel waarom. Op een softwarematige aanpassing zijn de €399,- speakers in mijn optiek gewoon 5 sterren waard. En die krijgen ze daarom dus ook, 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!