3 december 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Sensei Ten Review

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!
Steelseries Sensei Ten Review

Steelseries Sensei Ten Review

Steelseries Sensei Ten
5

Inleiding

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Sensor
TrueMove Pro

Sensor Type
Optical

CPI
50–18,000 in 50 CPI Increments

IPS
450, on SteelSeries QcK surfaces

Acceleration
50G

Polling Rate
1000Hz 1 ms

Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)

Design
Back Cover Material
Black Soft Touch

Core Construction
ABS Plastic

Shape
Ambidextrous

Grip Style
Claw, Fingertip, or Palm

Number of Buttons
8

Switch Type
SteelSeries mechanical switches, rated for 60 million clicks

Illumination
2 RGB Zones, Independently Controlled

Weight
92g (3.25oz) without cable

Length
126mm

Width
63mm (front), 68mm (back)

Height
21mm (front), 39mm (back)

Rubber Cable Length
2m / 6.75 feet

Compatibility
OS
Windows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.

Software
SteelSeries Engine 3.15.1+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)

Box Content
Product Information Guide
Sensei Ten Gaming Mouse

Uitpakken

Tijd om de Sensei Ten uit te pakken!

Kijk, dat is ook hetgeen ik roep als wij een aantal potjes winnen tijdens het gamen… ahum.. 😛

De Sensei Ten zit ook als de andere Sennheiser producten netjes verpakt.

Uiteraard wordt bij de Sensei Ten een handleiding meegeleverd.

Zoals wij gewend zijn van Steelseries, staat er weer netjes een Steelseries logo afgebeeld. Het logo wordt met RGB verlicht en is via de software aan te passen (hier kom ik later op terug).

De Sensei Ten oogt netjes/rustig, geen gekke vormen.

Aan de bovenkant zit een DPI switch (hiermee is tot max 5 profielen te switchen).

Niet alleen de linkerkant heeft twee duimknoppen, ook de rechterkant heeft deze knoppen. Dit komt omdat deze muis kan worden gebruikt voor links en rechtshandige.

De muis is vrij lang, waardoor er gemakkelijk op meerdere manieren gebruik kan worden gemaakt van de knoppen. Zo kan er worden gekozen tussen een; Claw, Fingertip, of Palm grip

Combineer het met een Steelseries QcK Heavy XXL en je hebt een behoorlijk goede combinatie.

Software


Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

In de settings van de Sensei Ten zijn redelijk wat dingen aan te passen.
Aan de linkerkant zijn de knoppen aan te passen. Wil je dat je duimknop een bepaalde macro uitvoert of dient als mediaknop (pauze/speel af etc.), dan kan dit gemakkelijk in worden gesteld.
Rechtsboven kunnen de DPI profielen worden aangepast. Zo kan je tot maximaal 5 profielen instellen – welke door de DPI switch bovenop de muis kunnen worden aangepast/geselecteerd. Eén nadeel, als je bij profiel 2 bent, en je wilt de eerste hebben… dan moet je helaas wel heel het riedeltje af.

Er zijn ook nog opties als acceleration/deceleration, angle snapping en polling rate. Acceleration/deceleration en angle snapping bepalen hoe de muis reageert op bewegingen. Door het aanpassen van de polling rate wordt bepaald hoe snel een computer en muis met elkaar moeten reageren. Of elke milliseconde of elke 8 milliseconden.

De scrollwiel en het logo hebben beide een RGB verlichting. Deze is per zone ook nog eens in te stellen met verschillende presets:

  • Steady (één kleur)
  • ColorShift (automatisch van kleuren switchen)
  • Multi Color Breathe (laten ademen met verschillende kleuren)
  • Disable Illumination

Verder links zijn er ook nog verschillende configs in te schakelen. Zo kan je per applicatie selecteren hoe de muis moet reageren. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat de DPI bij The Division 2 bijvoorbeeld 6000 is, en bij Battlefield V 4500.

Met de muis zijn er ook gemakkelijk macro’s op te nemen en aan knoppen te hangen. Daarnaast kunnen de timings ook nog eens worden aangepast.

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met een toetsenbord, koptelefoon of muis kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gaming en gebruik

De Sensei Ten beschikt best over een goede sensor. Ik maak zelf al jaar en dag gebruik van Steelseries en heb nog nooit een moment gehad dat ik merkte dat ik niet accuraat was omdat de muis niet meewerkte. De sensoren zijn in mijn optiek erg goed, en werken dus naar behoren.

Het fijne van een muis met vele knoppen is dat er genoeg in te stellen is. Zo kan je er eigenlijk zelfs voor zorgen dat je in Anno 1800 bepaalde presets/elementen aan je knoppen hangt, waardoor je dat weer extra muisklikken scheelt.
De Sensei Ten is daarnaast ook nog eens te gebruiken voor je linker of rechter hand.

Qua gaming en standaard gebruik – zelfs surfen op het internet – vind ik dit best een fijne muis. Vergeleken met de Rival 600 is de Sensei Ten vlakker. De Rival 600 (voor rechtshandige) heeft meer vormen en is ook meer gevormd voor die specifieke palm grip.

Doordat er extra knoppen aan de zijkant zitten kunnen er ook opties zoals page up en down aan de knoppen worden toegewezen. Een fijne optie tijdens het surfen!

Als ik de muisknoppen van de Sensei Ten (links en rechts) vergelijk met die van de Rival 600, zit daar ook wel een verschil in. De Sensei Ten is iets stroever… iets zwaarder alvorens deze ‘klikt’. Als je grotere handen hebt is dat best fijn – waardoor je niet zomaar klikt terwijl je dat nog niet wilt (helemaal vervelend in shooters).

Ook tijdens de potjes in The Division 2 was ik erg blij met de prestaties van de Sensei Ten. De muis is accuraat en rolt soepel over de muismat heen (QcK Heavy XXL of QcK Prism Cloth).

Conclusie


Met de Sensei Ten heeft Steelseries een behoorlijk goede muis in de markt gezet. Een muis die door links en rechtshandige kan worden gebruikt. De Sensei Ten is uitgerust met behoorlijk wat knoppen en een goede sensor. De muis geeft ook nog eens optie voor een claw, palm of fingertip grip, waardoor je eigenlijk best uit de voeten kan.

Qua gaming .. tsja, daar kan ik vrij kort over zijn. De Sensei Ten ligt lekker in de hand, knoppen zijn vrij direct en de sensor werkt gewoon erg goed. In combinatie met een muismat zoals de Heavy QcK XXL heb je best een behoorlijk goede set in huis.

Daarnaast ben je met de twee extra knoppen aan de zijkanten ook nog eens behoorlijk vrij met extra mogelijkheden; page up/page down, mediaknoppen, macro’s e.d.
Ook tijdens het surfen was het best een verademing om twee extra knoppen te hebben waardoor je gemakkelijk over Tweakers/HWI met page up/page down de pagina’s kan lezen zonder te hoeven scrollen.

De kwaliteit van de Sensei Ten is goed, de muis is stevig, rolt fijn over een tafel/bureau en functioneert dus zoals het moet.

Het fijne van de Steelseries producten is dat deze allemaal naadloos aansluiten op de Steelseries Engine. De engine zorgt ook nog voor een hoop extra mogelijkheden bovenop de plug&play standaard functies. Zo kunnen de polling rate instellingen tot DPI worden verfijnd. Ook de verlichting kan worden aangepast (of zelfs worden uitgeschakeld). Al met al, de Steelseries is een zekere toevoeging op de Sensei Ten.

Wat mij betreft hoort ook deze muis thuis in het rijtje der titanen. De Sensei Ten werkt naar behoren. Is met de TrueMove Pro sensor ook behoorlijk accuraat en zorgt in dat opzicht voor een hoop speelplezier.

De Steelseries Sensei Ten krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!