30 augustus 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Rival 650 Review

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.
Steelseries Rival 650

Steelseries Rival 650

Samenvatting

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

Pluspunten

 • Lichte muis - maar gewicht aan te passen d.m.v. gewichtjes.
 • Erg accuraat
 • Ligt lekker in de hand
 • RGB verlichting
 • Softwarematige mogelijkheden
 • DPI switch
 • Maximaal 12000 DPI
 • Wireless
 • Redelijke batterijduur
 • Minpunten

 • Met 105 euro, is wel een fors bedrag
 • Inleiding

  Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

  Specificaties

  Laten wij als vanouds weer beginnen met een filmpje, gevolgd met de specificaties.

  Sensor System
  SteelSeries TrueMove3+ Dual Sensor System

  Primary Sensor
  TrueMove 3 Optical Gaming Sensor

  Secondary Sensor
  Depth Sensing Linear Optical Detection

  CPI
  100–12000 in 100 CPI Increments

  IPS
  350+, on SteelSeries QcK surfaces

  Acceleration
  50G

  Hardware Acceleration
  None (Zero Hardware Acceleration)

  Lift Off Distance
  Customizable, 0.5–2 mm

  Top Material
  Black Soft Touch

  Core Construction
  Fiber-Reinforced Plastic

  Shape
  Ergonomic, Right-Handed

  Grip Style
  Universal

  Number of Buttons
  7

  Switch Type
  SteelSeries Switch, rated for 60 million clicks

  Illumination
  8 RGB Zones, Independently Controlled

  Weight
  121 g / 4.2 ounces without cable.
  Customizable up to 153 g / 5.4 ounces

  Length
  131 mm / 5.2 inches

  Width
  62 mm (front), 62 mm (middle), 69 mm (back)
  2.4 inches (front), 2.4 inches (middle), 2.7 inches (back)

  Height
  27 mm (front), 43 mm (back)
  1.1 inches (front), 1.7 inches (back)

  Cable Type
  Detachable, Soft Rubber

  Cable Length
  2 m / 6.5 ft

  OS
  Windows, Mac, and Linux. USB port required

  Software
  SteelSeries Engine 3.12.13, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.8 or newer)

  Uitpakken

  Via Steelseries ontving ik een aantal producten ter review.

  • Steelseries Apex 7 – brown switches
  • Steelseries Rival 650 Wireless – waar deze review over gaat.
  • Steelseries Rival 710

  Het lijkt een heus bouwpakket, maar het valt allemaal erg mee. De muis is in dit geval enorm handig aan te passen. Ergo, naar je wens te maken.
  Zo zijn er 8x 4g gewichtjes die in de muis kan worden gestopt.

  “We don’t play games to escape reality. We play to rewrite it.
  We’re the esports professionals and the pubstars.
  The 1hp heroes and the bottom of the scoreboard zeros.
  The streamers and the dreamers.
  Whether you win, lose or ragequit – that’s all on you.
  But remember that reality is not a limit.

  GLHF” (Good Luck Have Fun)

  SteelSeries levert met de Rival 650 Wireless een handleiding, USB kabel naar micro-usb, wireless dongle, en een micro usb naar usb-a dongle en 8x 4 gram gewichtjes.

  De micro-usb kan worden gebruikt om de muis via de kabel aan te sluiten, of de dongle via dezelfde kabel te verlengen. Toch is het jammer dat Steelseries niet heeft gekozen voor een USB-C aansluiting/kabel.

  De linkerkant heeft 3 duimknoppen, die alledrie via de software aan kunnen worden gepast, of worden uitgeschakeld. De linker (meest verre) duimknop staat standaard uit. Via de SteelSeries Engine kunnen hier een aantal opties aan worden gegeven.

  Midden bovenin zit de DPI knop, die kan ingedrukt worden waar deze naar het tweede profiel switcht. Kortom, er kunnen maximaal 2 verschillende DPI profielen worden ingesteld, bijvoorbeeld 2000 en 12000 DPI.

  Een beide kanten kunnen tot max 4x 4g gewichtjes in de muis worden geplaatst.

  Aan de onderkant zit natuurlijk de connect knop om de muis te kunnen connecten met de USB-dongle en de switch om de muis in/uit te schakelen.

  De muis maakt gebruik van SteelSeries TrueMove3+ Dual Sensor System. En dat is bijzonder accuraat. Zo heb ik in een aantal games mijn muscle memory getest (há nerd). En daarbij viel het mij op dat deze heel erg scherp en direct was.

  Aangezien de muis ook draadloos kan worden gebruikt (tot ongeveer 24 uur) kan deze dus draadloos en bekabeld worden gebruikt.

  Zoals ik eigenlijk altijd wel bij SteelSeries vind, ziet de muis er netjes uit. Mooie kunstof materialen en afwerking. De lichtere gedeelten (zoals het logo) verkleuren door de RGB verlichting.

  De rechterkant is vrij van knoppen.

  Laten we de muis eens aanzetten om de RGB verlichting te checken. Wanneer de dongle niet kan worden gevonden zal de muis een deel verlichten, maar niet in zijn geheel. Wanneer de dongle wordt gevonden – of wanneer deze via USB wordt aangesloten – zal deze volledig verlichten.

  Software


  Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.

  Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

  Via de SteelSeries Engine software kan ook uiteraard de muis worden geconfigureerd, zodat deze precies doet wat de gebruiker wilt. Rechtsboven staan de twee opties die kunnen worden gefinetuned tussen de 100 en 12.000 met stappen van 100.

  Via de acceleration en deceleration kan de muis ook worden gefintuned. Dit zorgt er voor dat bij de eerste kleine beweging de muisreactie accelereert of decelereert.

  Ook de polling rate kan worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat er of per 1 milliseconde (1000hz) of 8 milliseconden (125hz) wordt gekeken of de muis heeft bewogen.

  Uiteraard zijn er ook profielen aan te maken en te beheren, die er voor zorgen dat er bij specifieke games de ultieme preset wordt gebruikt.

  Illumination smart mode kan worden gebruikt om de batterijduur te verminderen. Zo wordt de verlichting uitgeschakeld als de muis in gebruik is.

  Voor de gamer/gebruiker die graag macro’s gebruikt, kan er ook een macro opname worden gemaakt. Eveneens kan er worden gefintuned hoe een knop moet reageren, eenmalig, x aantal keren e.d.

  Standaard is de 3e duimknop (meest verre weg) uitgeschakeld (Button 6 – Deactivated).
  Via het menu kunnen er (voor zowel deze knop als de anderen) verschillende bindings worden ingesteld.
  De mogelijke opties (per knop zijn).

  • Keyboard buttons
  • Macro’s
  • Media Buttons (zoals mute etc.)
  • Mouse Buttons (niet eens met de DPI knop in het midden? Maak er een duimknop van!).
  • Deactivate
  • Launch Application
  • Launch Configuration (switchen tussen andere profielen)
  • Launch Engine Apps
  • OS Shortcuts
  • Record Macro

  Omdat de Rival 650 ook nog eens RGB opties heeft, zit onder de illumination tab een mogelijkheid de ‘zones’ aan te passen.
  Deze kunnen één kleur of meerdere kleuren weergeven. Daarnaast is er ook een Colorshift optie waardoor deze continue een regenboog aan kleuren afgaat, multicolor breath, of reactive key of wanneer je helemaal geen RGB wilt, is deze ook gewoon uit te zetten!

  Heb je liever zelf gekozen kleuren, dan kan dat natuurlijk ook!

  Uiteraard kan er ook via het config menu een kleur aan een aparte preset worden gehangen.

  Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle SteelSeries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op een SteelSeries toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.

  Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld een bepaalde preset aangehouden, waardoor de muisknoppen dus weer apart reageren.

  Via de settings knop rechtsboven kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.

  Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsboven) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.

  Gaming

  Wat mij tijdens het gamen opviel, is dat de ondergrond bij dit muisje niet zoveel uitmaakt. Of het nou op een gigantische muismat ligt, of op een bureau/tafel, de muis is naar mijn gevoel nog steeds even accuraat. En dat is ook erg fijn – vooral voor iemand die op een bureau speelt, waar mijn oudere Roccat of Razer wel eens moeite had om te lezen welke richting ik op ging met mijn hand. Sinds het laatste jaar ben ik meer gaan spelen met de Rival 600 die in mijn optiek ook bijzonder accuraat en vooral duurzaam is. Toch ben ik de Rival 650 Wireless enorm gaan waarderen. Ik gebruik deze muis nu ook tijdens werk – omdat het ook wel lekker is om bewegingsvrijheid te hebben – en tijdens het gamen! Ik had zelf immers nooit verwacht dat ik draadloos zou gamen, en toch is dat waarheid geworden. En nog eens zonder problemen ook!

  Wat overigens ook erg fijn is, is de DPI switch, die ervoor zorgt dat er snel kan worden geswitcht tussen de twee profielen, bijvoorbeeld; 800 en 1600 DPI – tot maximaal 12000!!

  Eveneens zijn de knoppen vrij direct, hiermee doel ik te zeggen dat bij een kleine druk wordt al een actie uitgevoerd. Kortom, het is dus niet nodig om op de linkermuisknop te gaan staan om een wapen te vuren in PUBG, een lichte klik is meer dan genoeg. Dit zorgt er ook weer voor dat er snel kan worden gereageerd in games, waardoor de competitieve gamer toch net
  iets sneller reageert dan een andere speler.
  Wat ook handig om te benoemen, de muis kan worden bedient met een palm/claw grip, dit omdat de knoppen ook bovenin in te drukken zijn – waar vele muizen alleen maar aan het uiteinde in te drukken zijn.

  Conclusie


  In de conclusie van de muis kan ik vrij kort zijn, ik vind het zelf echt een topper van een muis, en dat is niet omdat ik SteelSeries de lucht in wil prijzen, maar omdat ik over mijn leven best wel wat muizen – d.m.v. gaming e.d. – heb gebruikt. De Rival 650 voelt net zoals de Rival 600 voor mij erg lekker in de hand en is erg licht. Doordat de muis én nog eens draadloos is en de mogelijkheid heeft naar wens aan te kunnen passen, door de gewichten, maakt het in mijn optiek een topper van een muis.

  De software heeft een hoop te bieden en is daarmee een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het synchroon kunnen laten lopen van de RGB verlichting en het compleet customizen hoe de knoppen in Windows of via ‘presets’ in game reageren.

  Dat de muis draadloos (en ook nog eens bijzonder accuraat en snel is) is best bijzonder. Ik had niet verwacht dat ik draadloos zou gamen – omdat je toch denkt dat je last krijgt van lag/latency etc.
  In dit geval heb ik daar niets van gemerkt. Desondanks dat de muis draadloos is, had ik het wel fijn gevonden als er een USB-C aansluiting op had gezeten. Micro-USB voelt vandaag de dag toch behoorlijk verouderd.
  De batterij gaat in mijn optiek ook nog behoorlijk mee. Zo kan ik best wat dagen werken zonder dat ik de Rival 650 aan een kabel dien te leggen.

  In mijn ‘oud’-competitive carrière had ik graag gebruik gemaakt van deze muis (100% zeker dat ik deze had gekocht). In combinatie met een dergelijke muismat, zoals de SteelSeries QcK Prism Cloth – of enig QcK muismat, maakt wel een perfect duo. De muis rolt over de muismat heen, blijft niet hangen en voelt heel accuraat. Uiteindelijk komt het dan op je skills terecht. Kortom, mocht je dan missen, ligt het in dit geval niet aan de muis ;).

  Het fijne van de SteelSeries Rival 650 Wireless is ook de 3e duimknop en DPI-switch. Met de DPI-switch is snel genoeg te switchen tussen de gewenste DPI instellingen. Met de 3e duimknop is genoeg te doen. Zo kan deze gebruikt worden om macro’s uit te voeren (is in te stellen via de SteelSeries Engine), of om andere handelingen uit te voeren.

  De Rival 600 is net voor onder de €70,- euro te koop. De Rival 650 Wireless is met €109,- geen goedkope optie. Persoonlijk zou ik eerder voor de Rival 600 gaan als je toch bekabeld gaat gamen. Wil je kunnen switchen tussen bekabeld en draadloos, dan is dit een ideale optie.

  De Steelseries Rival 650 krijgt van mij 4 van de 5 sterren. Het is een fijne muis, maar geen hele goedkope optie.

  Laatste Posts

  NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

  NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

  Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

  De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

  De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
  Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

  De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

  EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

  Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

  Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

  De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

  Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

  In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

  Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

  EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

  In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

  QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

  QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

  Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

  Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

  Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

  Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

  Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

  De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
  Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

  Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

  iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

  iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

  Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

  Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

  Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

  Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!