5 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex 3

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!
Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3 Review
4

Samenvatting

Voordelen

 • Stille switches 
 • RGB
 • Magnetische polssteun 
 • Multimediaknop/volumeknop
 • Waterbestendig 
 • Uniforme software voor alle Steelseries producten
 • Kan worden verhoogd door middel van switches aan de onderkant

 

Nadelen

 • De membraan toetsen zijn zwaarder dan de mechanische switches
 • Geen extra USB poort zoals de duurdere varianten

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

Specificaties

Top Material
High Quality Polymer Frame

N-Key Roll Over
24 Keys

Anti-ghosting
Gaming Grade

Illumination
10-Zone RGB Illumination

Weight
1.8 lbs

Height
39.69 mm

Width
444.7 mm

Depth
151.62 mm

Type & Name
SteelSeries Whisper-Quiet Switches

Lifetime
20 Million Keypresses

Compatibility
OS
Windows and Mac OS X. USB port required

Software
SteelSeries Engine 3.15+ (coming soon) for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)

Box Content
Apex 3 Gaming Keyboard
Magnetic Wrist Rest

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3
 • Steelseries Apex 3 – waar deze review over gaat.

Bij de Steelseries Apex 3 wordt een handleiding en magnetische polssteun meegeleverd.

Op de polssteun zitten twee magneten aan elke kant. Dit zijn wij eigenlijk nu wel gewend bij alle nieuwe toetsenborden van Steelseries.

De onderkant van de Apex 3 heeft een kabelgoot aan wederzijdse kanten. Zo kan de kabel niet alleen via het midden, maar ook links en rechts weg worden geleid.
Uiteraard is de Steelseries Apex 3 ook uitgerust met switches om het toetsenbord te verhogen.

Wat wij ook op de duurdere varianten terug zien komen zijn de multimedia knoppen. De volumeknop en de pauzeer/skip/rewind etc. knop.

Eén van de dingen die wel anders is dan bij de duurdere Apex 7, is dat hier geen USB poort op zit, links van het logo.

De membranen toetsen zijn wel gemakkelijk er vanaf te halen. Het gehele witte gedeelte eronder is één geheel. De toetsen vallen hier overheen. Waardoor het water gemakkelijk van het toetsenbord afloopt.

Ik vind persoonlijk de toetsenborden van Steelseries wel mooi uitgevoerd. Geen gekke vormen of lijnen. Gewoon ‘normaal’.
Ondanks dat het frame van plastic is, kan deze wel een klap opvangen.

RGB impressie

Tijd om de RGB te bewonderen!! 🙂

Mocht je nou echt last hebben van de RGB, dan kan dit natuurlijk ook worden uitgeschakeld – via de software.

In combinatie met de Rival 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

Software

Tijd om de software even onder loep te nemen!

Wat fijn is, is dat de knoppen aan te passen zijn. Wil je toetsen op een andere plek of functie hebben, dan kan dit gemakkelijk via de software worden aangepast.

Het gave van dit toetsenbord, is dat er in 10 verschillende segmenten kleuren aan te passen zijn.
Zo zijn er gemakkelijk verschillende presets als ‘steady, ColorDrift, Multi Color Breathe, Disable’ te selecteren.

Het fijne van de Steelseries Engine is dat er ook nog eens presets aan de software te hangen zijn. Zo kan je met een preset Division 2 bijvoorbeeld net de knoppen laten verlichten die je nodig hebt om te kunnen spelen.

Via de settings is de polling rate of regions settings kunnen ook nog eens extra aanpassingen worden gedaan.

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met het toetsenbord kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gebruik

Tijdens het gamen met de Apex 3 was ik aangenaam verrast van de kwaliteit van het toetsenbord. Het speelt wel anders dan een mechanisch toetsenbord, zoals de Apex 7. Maar, het voelt wel vrij direct aan. De toetsen zijn iets zwaarder dan wat ik gewend ben, maar uiteindelijk is die gewenning na een maand ook wel weer over. Dan weet je immers niet beter.
Het toetsenbord reageert goed, en vooral ook snel. Je merkt dat bij een bepaalde aanslag ook hetgeen gebeurd je in gedachten had/wilde doen.

Ben je bij slechte potjes nou echt iemand die flink aan het ragen is, of flink op een toetsenbord/tafel wilt slaan… dan ben je met dit toetsenbord best veilig. Speciaal voor dit stuk heb ik dus aantal keren op het toetsenbord (gelukkig rage ik nooit) geslagen, en het werkt nog zoals nieuw. Dus wat dat betreft….. kwalitatief is het toetsenbord in iedere geval wel! 😛

Conclusie

De Steelseries Apex 3 is een waterbestendig toetsenbord. Hiermee wordt natuurlijk wel bedoeld dat je drinken op het toetsenbord kan laten vallen. Om deze in een bad te gooien om te wassen, dat lijkt mij persoonlijk geen handige stap.

Met de Apex 3 heeft Steelseries een relatief ‘goedkoop’ toetsenbord op de markt gezet. Daarentegen is deze ook nog eens prima te gebruiken voor zowel gaming, als het schrijven/werken.
De Apex 3 heb ik nu een tijd kunnen gebruiken, en ik merk wel een wezenlijk verschil tussen de Apex 7 (die ik dagelijks gebruik) en de 3. De mechanische switches zijn wel echt een stuk lichter dan de membraan switches.

Het is een toetsenbord die ideaal is voor als je echt tegen een budget aanloopt, maar toch het gemak wilt van een goed toetsenbord. Er zit immers een goede polssteun bij, mediaknoppen d.m.v. de volume draaiknop en de knop om het geluid te pauzeren/spelen, terug en vooruit te skippen. Voor media heb je eigenlijk ook niet meer nodig.

Steelseries heeft dit toetsenbord ook uitgevoerd met RGB. Via de software (Steelseries Engine) is er ook nog genoeg in te stellen waardoor het toetsenbord echt naar je wens is. Dat is eveneens het voordeel van de Steelseries Engine, één stuk software voor al je Steelseries producten!

Mocht je toch meer budget hebben, zou ik toch aanbevelen om te kijken naar de mechanische varianten van Steelseries. Daar ga je in mijn optiek echt geen spijt van krijgen. Wil je toch tijdens het gamen een glas cola over je toetsenbord willen gooien, en het fijner vinden om op membraan te klikken, dan zou ik in mijn optiek zeker dit toetsenbord overwegen.

Toch is en blijft het wel een behoorlijk verschil om met dit toetsenbord te typen of een Apex 7 – qua geluidsproductie. De Apex 7 is veel luidruchtiger en de aanslagen zorgen er vaak voor dat ik mijn kamerdeur dicht moet doen om anderen in dit huis niet te storen, terwijl niemand last heeft van de Apex 3 qua geluidsproductie. Het roepen/schreeuwen van “Aww yeah, got him!” zorgt uiteraard wel weer voor wat verbaasde blikken… Maar dat staat natuurlijk los van het toetsenbord…. 😛

De Steelseries Apex 3 krijgt van mij, mede door de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!