Steelseries Apex 3 Review
Samenvatting
Voordelen
- Stille switches
- RGB
- Magnetische polssteun
- Multimediaknop/volumeknop
- Waterbestendig
- Uniforme software voor alle Steelseries producten
- Kan worden verhoogd door middel van switches aan de onderkant
Nadelen
- De membraan toetsen zijn zwaarder dan de mechanische switches
- Geen extra USB poort zoals de duurdere varianten
De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!
Specificaties
Top Material
High Quality Polymer Frame
N-Key Roll Over
24 Keys
Anti-ghosting
Gaming Grade
Illumination
10-Zone RGB Illumination
Weight
1.8 lbs
Height
39.69 mm
Width
444.7 mm
Depth
151.62 mm
Type & Name
SteelSeries Whisper-Quiet Switches
Lifetime
20 Million Keypresses
Compatibility
OS
Windows and Mac OS X. USB port required
Software
SteelSeries Engine 3.15+ (coming soon) for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)
Box Content
Apex 3 Gaming Keyboard
Magnetic Wrist Rest
Uitpakken
Via Steelseries ontving ik een aantal producten:
- Steelseries Arctis 1
- Steelseries Rival 3
- Steelseries Apex 3 – waar deze review over gaat.
Bij de Steelseries Apex 3 wordt een handleiding en magnetische polssteun meegeleverd.
Op de polssteun zitten twee magneten aan elke kant. Dit zijn wij eigenlijk nu wel gewend bij alle nieuwe toetsenborden van Steelseries.
De onderkant van de Apex 3 heeft een kabelgoot aan wederzijdse kanten. Zo kan de kabel niet alleen via het midden, maar ook links en rechts weg worden geleid.
Uiteraard is de Steelseries Apex 3 ook uitgerust met switches om het toetsenbord te verhogen.
Wat wij ook op de duurdere varianten terug zien komen zijn de multimedia knoppen. De volumeknop en de pauzeer/skip/rewind etc. knop.
Eén van de dingen die wel anders is dan bij de duurdere Apex 7, is dat hier geen USB poort op zit, links van het logo.
De membranen toetsen zijn wel gemakkelijk er vanaf te halen. Het gehele witte gedeelte eronder is één geheel. De toetsen vallen hier overheen. Waardoor het water gemakkelijk van het toetsenbord afloopt.
Ik vind persoonlijk de toetsenborden van Steelseries wel mooi uitgevoerd. Geen gekke vormen of lijnen. Gewoon ‘normaal’.
Ondanks dat het frame van plastic is, kan deze wel een klap opvangen.
RGB impressie
Tijd om de RGB te bewonderen!! 🙂
Mocht je nou echt last hebben van de RGB, dan kan dit natuurlijk ook worden uitgeschakeld – via de software.
In combinatie met de Rival 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂
Software
Tijd om de software even onder loep te nemen!
Wat fijn is, is dat de knoppen aan te passen zijn. Wil je toetsen op een andere plek of functie hebben, dan kan dit gemakkelijk via de software worden aangepast.
Het gave van dit toetsenbord, is dat er in 10 verschillende segmenten kleuren aan te passen zijn.
Zo zijn er gemakkelijk verschillende presets als ‘steady, ColorDrift, Multi Color Breathe, Disable’ te selecteren.
Het fijne van de Steelseries Engine is dat er ook nog eens presets aan de software te hangen zijn. Zo kan je met een preset Division 2 bijvoorbeeld net de knoppen laten verlichten die je nodig hebt om te kunnen spelen.
Via de settings is de polling rate of regions settings kunnen ook nog eens extra aanpassingen worden gedaan.
De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met het toetsenbord kunnen doen.
Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.
Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.
Gebruik
Tijdens het gamen met de Apex 3 was ik aangenaam verrast van de kwaliteit van het toetsenbord. Het speelt wel anders dan een mechanisch toetsenbord, zoals de Apex 7. Maar, het voelt wel vrij direct aan. De toetsen zijn iets zwaarder dan wat ik gewend ben, maar uiteindelijk is die gewenning na een maand ook wel weer over. Dan weet je immers niet beter.
Het toetsenbord reageert goed, en vooral ook snel. Je merkt dat bij een bepaalde aanslag ook hetgeen gebeurd je in gedachten had/wilde doen.
Ben je bij slechte potjes nou echt iemand die flink aan het ragen is, of flink op een toetsenbord/tafel wilt slaan… dan ben je met dit toetsenbord best veilig. Speciaal voor dit stuk heb ik dus aantal keren op het toetsenbord (gelukkig rage ik nooit) geslagen, en het werkt nog zoals nieuw. Dus wat dat betreft….. kwalitatief is het toetsenbord in iedere geval wel! 😛
Conclusie
De Steelseries Apex 3 is een waterbestendig toetsenbord. Hiermee wordt natuurlijk wel bedoeld dat je drinken op het toetsenbord kan laten vallen. Om deze in een bad te gooien om te wassen, dat lijkt mij persoonlijk geen handige stap.
Met de Apex 3 heeft Steelseries een relatief ‘goedkoop’ toetsenbord op de markt gezet. Daarentegen is deze ook nog eens prima te gebruiken voor zowel gaming, als het schrijven/werken.
De Apex 3 heb ik nu een tijd kunnen gebruiken, en ik merk wel een wezenlijk verschil tussen de Apex 7 (die ik dagelijks gebruik) en de 3. De mechanische switches zijn wel echt een stuk lichter dan de membraan switches.
Het is een toetsenbord die ideaal is voor als je echt tegen een budget aanloopt, maar toch het gemak wilt van een goed toetsenbord. Er zit immers een goede polssteun bij, mediaknoppen d.m.v. de volume draaiknop en de knop om het geluid te pauzeren/spelen, terug en vooruit te skippen. Voor media heb je eigenlijk ook niet meer nodig.
Steelseries heeft dit toetsenbord ook uitgevoerd met RGB. Via de software (Steelseries Engine) is er ook nog genoeg in te stellen waardoor het toetsenbord echt naar je wens is. Dat is eveneens het voordeel van de Steelseries Engine, één stuk software voor al je Steelseries producten!
Mocht je toch meer budget hebben, zou ik toch aanbevelen om te kijken naar de mechanische varianten van Steelseries. Daar ga je in mijn optiek echt geen spijt van krijgen. Wil je toch tijdens het gamen een glas cola over je toetsenbord willen gooien, en het fijner vinden om op membraan te klikken, dan zou ik in mijn optiek zeker dit toetsenbord overwegen.
Toch is en blijft het wel een behoorlijk verschil om met dit toetsenbord te typen of een Apex 7 – qua geluidsproductie. De Apex 7 is veel luidruchtiger en de aanslagen zorgen er vaak voor dat ik mijn kamerdeur dicht moet doen om anderen in dit huis niet te storen, terwijl niemand last heeft van de Apex 3 qua geluidsproductie. Het roepen/schreeuwen van “Aww yeah, got him!” zorgt uiteraard wel weer voor wat verbaasde blikken… Maar dat staat natuurlijk los van het toetsenbord…. 😛
De Steelseries Apex 3 krijgt van mij, mede door de prijs 4 van de 5 sterren.