za. mei 30th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex 3

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!
Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3 Review
4

Samenvatting

Voordelen

 • Stille switches 
 • RGB
 • Magnetische polssteun 
 • Multimediaknop/volumeknop
 • Waterbestendig 
 • Uniforme software voor alle Steelseries producten
 • Kan worden verhoogd door middel van switches aan de onderkant

 

Nadelen

 • De membraan toetsen zijn zwaarder dan de mechanische switches
 • Geen extra USB poort zoals de duurdere varianten

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

Specificaties

Top Material
High Quality Polymer Frame

N-Key Roll Over
24 Keys

Anti-ghosting
Gaming Grade

Illumination
10-Zone RGB Illumination

Weight
1.8 lbs

Height
39.69 mm

Width
444.7 mm

Depth
151.62 mm

Type & Name
SteelSeries Whisper-Quiet Switches

Lifetime
20 Million Keypresses

Compatibility
OS
Windows and Mac OS X. USB port required

Software
SteelSeries Engine 3.15+ (coming soon) for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)

Box Content
Apex 3 Gaming Keyboard
Magnetic Wrist Rest

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3
 • Steelseries Apex 3 – waar deze review over gaat.

Bij de Steelseries Apex 3 wordt een handleiding en magnetische polssteun meegeleverd.

Op de polssteun zitten twee magneten aan elke kant. Dit zijn wij eigenlijk nu wel gewend bij alle nieuwe toetsenborden van Steelseries.

De onderkant van de Apex 3 heeft een kabelgoot aan wederzijdse kanten. Zo kan de kabel niet alleen via het midden, maar ook links en rechts weg worden geleid.
Uiteraard is de Steelseries Apex 3 ook uitgerust met switches om het toetsenbord te verhogen.

Wat wij ook op de duurdere varianten terug zien komen zijn de multimedia knoppen. De volumeknop en de pauzeer/skip/rewind etc. knop.

Eén van de dingen die wel anders is dan bij de duurdere Apex 7, is dat hier geen USB poort op zit, links van het logo.

De membranen toetsen zijn wel gemakkelijk er vanaf te halen. Het gehele witte gedeelte eronder is één geheel. De toetsen vallen hier overheen. Waardoor het water gemakkelijk van het toetsenbord afloopt.

Ik vind persoonlijk de toetsenborden van Steelseries wel mooi uitgevoerd. Geen gekke vormen of lijnen. Gewoon ‘normaal’.
Ondanks dat het frame van plastic is, kan deze wel een klap opvangen.

RGB impressie

Tijd om de RGB te bewonderen!! 🙂

Mocht je nou echt last hebben van de RGB, dan kan dit natuurlijk ook worden uitgeschakeld – via de software.

In combinatie met de Rival 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

Software

Tijd om de software even onder loep te nemen!

Wat fijn is, is dat de knoppen aan te passen zijn. Wil je toetsen op een andere plek of functie hebben, dan kan dit gemakkelijk via de software worden aangepast.

Het gave van dit toetsenbord, is dat er in 10 verschillende segmenten kleuren aan te passen zijn.
Zo zijn er gemakkelijk verschillende presets als ‘steady, ColorDrift, Multi Color Breathe, Disable’ te selecteren.

Het fijne van de Steelseries Engine is dat er ook nog eens presets aan de software te hangen zijn. Zo kan je met een preset Division 2 bijvoorbeeld net de knoppen laten verlichten die je nodig hebt om te kunnen spelen.

Via de settings is de polling rate of regions settings kunnen ook nog eens extra aanpassingen worden gedaan.

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met het toetsenbord kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gebruik

Tijdens het gamen met de Apex 3 was ik aangenaam verrast van de kwaliteit van het toetsenbord. Het speelt wel anders dan een mechanisch toetsenbord, zoals de Apex 7. Maar, het voelt wel vrij direct aan. De toetsen zijn iets zwaarder dan wat ik gewend ben, maar uiteindelijk is die gewenning na een maand ook wel weer over. Dan weet je immers niet beter.
Het toetsenbord reageert goed, en vooral ook snel. Je merkt dat bij een bepaalde aanslag ook hetgeen gebeurd je in gedachten had/wilde doen.

Ben je bij slechte potjes nou echt iemand die flink aan het ragen is, of flink op een toetsenbord/tafel wilt slaan… dan ben je met dit toetsenbord best veilig. Speciaal voor dit stuk heb ik dus aantal keren op het toetsenbord (gelukkig rage ik nooit) geslagen, en het werkt nog zoals nieuw. Dus wat dat betreft….. kwalitatief is het toetsenbord in iedere geval wel! 😛

Conclusie

De Steelseries Apex 3 is een waterbestendig toetsenbord. Hiermee wordt natuurlijk wel bedoeld dat je drinken op het toetsenbord kan laten vallen. Om deze in een bad te gooien om te wassen, dat lijkt mij persoonlijk geen handige stap.

Met de Apex 3 heeft Steelseries een relatief ‘goedkoop’ toetsenbord op de markt gezet. Daarentegen is deze ook nog eens prima te gebruiken voor zowel gaming, als het schrijven/werken.
De Apex 3 heb ik nu een tijd kunnen gebruiken, en ik merk wel een wezenlijk verschil tussen de Apex 7 (die ik dagelijks gebruik) en de 3. De mechanische switches zijn wel echt een stuk lichter dan de membraan switches.

Het is een toetsenbord die ideaal is voor als je echt tegen een budget aanloopt, maar toch het gemak wilt van een goed toetsenbord. Er zit immers een goede polssteun bij, mediaknoppen d.m.v. de volume draaiknop en de knop om het geluid te pauzeren/spelen, terug en vooruit te skippen. Voor media heb je eigenlijk ook niet meer nodig.

Steelseries heeft dit toetsenbord ook uitgevoerd met RGB. Via de software (Steelseries Engine) is er ook nog genoeg in te stellen waardoor het toetsenbord echt naar je wens is. Dat is eveneens het voordeel van de Steelseries Engine, één stuk software voor al je Steelseries producten!

Mocht je toch meer budget hebben, zou ik toch aanbevelen om te kijken naar de mechanische varianten van Steelseries. Daar ga je in mijn optiek echt geen spijt van krijgen. Wil je toch tijdens het gamen een glas cola over je toetsenbord willen gooien, en het fijner vinden om op membraan te klikken, dan zou ik in mijn optiek zeker dit toetsenbord overwegen.

Toch is en blijft het wel een behoorlijk verschil om met dit toetsenbord te typen of een Apex 7 – qua geluidsproductie. De Apex 7 is veel luidruchtiger en de aanslagen zorgen er vaak voor dat ik mijn kamerdeur dicht moet doen om anderen in dit huis niet te storen, terwijl niemand last heeft van de Apex 3 qua geluidsproductie. Het roepen/schreeuwen van “Aww yeah, got him!” zorgt uiteraard wel weer voor wat verbaasde blikken… Maar dat staat natuurlijk los van het toetsenbord…. 😛

De Steelseries Apex 3 krijgt van mij, mede door de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de Definitive Technology D9 al enkele maanden in bezit, en na dagelijks gebruik wordt het toch lastig dit terug te sturen. Waarom? Dat leg ik uit!

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in de wereld. Hoe deze bevalt? Ik zoek het uit!

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine op de markt gebracht, namelijk de Helios 500. Vanuit Acer mocht ik een Helios 500 lenen. Hoe deze is? Ik beschrijf het in deze review.

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van een stoffen stoel, en de nadelen? Ik zoek het uit!

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren ze, wat zijn de voor én nadelen. Ik zet ze op een rijtje! In deze review ga ik verder in op de DS218+