5 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex 3

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!
Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3 Review
4

Samenvatting

Voordelen

 • Stille switches 
 • RGB
 • Magnetische polssteun 
 • Multimediaknop/volumeknop
 • Waterbestendig 
 • Uniforme software voor alle Steelseries producten
 • Kan worden verhoogd door middel van switches aan de onderkant

 

Nadelen

 • De membraan toetsen zijn zwaarder dan de mechanische switches
 • Geen extra USB poort zoals de duurdere varianten

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

Specificaties

Top Material
High Quality Polymer Frame

N-Key Roll Over
24 Keys

Anti-ghosting
Gaming Grade

Illumination
10-Zone RGB Illumination

Weight
1.8 lbs

Height
39.69 mm

Width
444.7 mm

Depth
151.62 mm

Type & Name
SteelSeries Whisper-Quiet Switches

Lifetime
20 Million Keypresses

Compatibility
OS
Windows and Mac OS X. USB port required

Software
SteelSeries Engine 3.15+ (coming soon) for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)

Box Content
Apex 3 Gaming Keyboard
Magnetic Wrist Rest

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3
 • Steelseries Apex 3 – waar deze review over gaat.

Bij de Steelseries Apex 3 wordt een handleiding en magnetische polssteun meegeleverd.

Op de polssteun zitten twee magneten aan elke kant. Dit zijn wij eigenlijk nu wel gewend bij alle nieuwe toetsenborden van Steelseries.

De onderkant van de Apex 3 heeft een kabelgoot aan wederzijdse kanten. Zo kan de kabel niet alleen via het midden, maar ook links en rechts weg worden geleid.
Uiteraard is de Steelseries Apex 3 ook uitgerust met switches om het toetsenbord te verhogen.

Wat wij ook op de duurdere varianten terug zien komen zijn de multimedia knoppen. De volumeknop en de pauzeer/skip/rewind etc. knop.

Eén van de dingen die wel anders is dan bij de duurdere Apex 7, is dat hier geen USB poort op zit, links van het logo.

De membranen toetsen zijn wel gemakkelijk er vanaf te halen. Het gehele witte gedeelte eronder is één geheel. De toetsen vallen hier overheen. Waardoor het water gemakkelijk van het toetsenbord afloopt.

Ik vind persoonlijk de toetsenborden van Steelseries wel mooi uitgevoerd. Geen gekke vormen of lijnen. Gewoon ‘normaal’.
Ondanks dat het frame van plastic is, kan deze wel een klap opvangen.

RGB impressie

Tijd om de RGB te bewonderen!! 🙂

Mocht je nou echt last hebben van de RGB, dan kan dit natuurlijk ook worden uitgeschakeld – via de software.

In combinatie met de Rival 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

Software

Tijd om de software even onder loep te nemen!

Wat fijn is, is dat de knoppen aan te passen zijn. Wil je toetsen op een andere plek of functie hebben, dan kan dit gemakkelijk via de software worden aangepast.

Het gave van dit toetsenbord, is dat er in 10 verschillende segmenten kleuren aan te passen zijn.
Zo zijn er gemakkelijk verschillende presets als ‘steady, ColorDrift, Multi Color Breathe, Disable’ te selecteren.

Het fijne van de Steelseries Engine is dat er ook nog eens presets aan de software te hangen zijn. Zo kan je met een preset Division 2 bijvoorbeeld net de knoppen laten verlichten die je nodig hebt om te kunnen spelen.

Via de settings is de polling rate of regions settings kunnen ook nog eens extra aanpassingen worden gedaan.

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met het toetsenbord kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gebruik

Tijdens het gamen met de Apex 3 was ik aangenaam verrast van de kwaliteit van het toetsenbord. Het speelt wel anders dan een mechanisch toetsenbord, zoals de Apex 7. Maar, het voelt wel vrij direct aan. De toetsen zijn iets zwaarder dan wat ik gewend ben, maar uiteindelijk is die gewenning na een maand ook wel weer over. Dan weet je immers niet beter.
Het toetsenbord reageert goed, en vooral ook snel. Je merkt dat bij een bepaalde aanslag ook hetgeen gebeurd je in gedachten had/wilde doen.

Ben je bij slechte potjes nou echt iemand die flink aan het ragen is, of flink op een toetsenbord/tafel wilt slaan… dan ben je met dit toetsenbord best veilig. Speciaal voor dit stuk heb ik dus aantal keren op het toetsenbord (gelukkig rage ik nooit) geslagen, en het werkt nog zoals nieuw. Dus wat dat betreft….. kwalitatief is het toetsenbord in iedere geval wel! 😛

Conclusie

De Steelseries Apex 3 is een waterbestendig toetsenbord. Hiermee wordt natuurlijk wel bedoeld dat je drinken op het toetsenbord kan laten vallen. Om deze in een bad te gooien om te wassen, dat lijkt mij persoonlijk geen handige stap.

Met de Apex 3 heeft Steelseries een relatief ‘goedkoop’ toetsenbord op de markt gezet. Daarentegen is deze ook nog eens prima te gebruiken voor zowel gaming, als het schrijven/werken.
De Apex 3 heb ik nu een tijd kunnen gebruiken, en ik merk wel een wezenlijk verschil tussen de Apex 7 (die ik dagelijks gebruik) en de 3. De mechanische switches zijn wel echt een stuk lichter dan de membraan switches.

Het is een toetsenbord die ideaal is voor als je echt tegen een budget aanloopt, maar toch het gemak wilt van een goed toetsenbord. Er zit immers een goede polssteun bij, mediaknoppen d.m.v. de volume draaiknop en de knop om het geluid te pauzeren/spelen, terug en vooruit te skippen. Voor media heb je eigenlijk ook niet meer nodig.

Steelseries heeft dit toetsenbord ook uitgevoerd met RGB. Via de software (Steelseries Engine) is er ook nog genoeg in te stellen waardoor het toetsenbord echt naar je wens is. Dat is eveneens het voordeel van de Steelseries Engine, één stuk software voor al je Steelseries producten!

Mocht je toch meer budget hebben, zou ik toch aanbevelen om te kijken naar de mechanische varianten van Steelseries. Daar ga je in mijn optiek echt geen spijt van krijgen. Wil je toch tijdens het gamen een glas cola over je toetsenbord willen gooien, en het fijner vinden om op membraan te klikken, dan zou ik in mijn optiek zeker dit toetsenbord overwegen.

Toch is en blijft het wel een behoorlijk verschil om met dit toetsenbord te typen of een Apex 7 – qua geluidsproductie. De Apex 7 is veel luidruchtiger en de aanslagen zorgen er vaak voor dat ik mijn kamerdeur dicht moet doen om anderen in dit huis niet te storen, terwijl niemand last heeft van de Apex 3 qua geluidsproductie. Het roepen/schreeuwen van “Aww yeah, got him!” zorgt uiteraard wel weer voor wat verbaasde blikken… Maar dat staat natuurlijk los van het toetsenbord…. 😛

De Steelseries Apex 3 krijgt van mij, mede door de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.