5 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex 3

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!
Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3 Review
4

Samenvatting

Voordelen

 • Stille switches 
 • RGB
 • Magnetische polssteun 
 • Multimediaknop/volumeknop
 • Waterbestendig 
 • Uniforme software voor alle Steelseries producten
 • Kan worden verhoogd door middel van switches aan de onderkant

 

Nadelen

 • De membraan toetsen zijn zwaarder dan de mechanische switches
 • Geen extra USB poort zoals de duurdere varianten

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

Specificaties

Top Material
High Quality Polymer Frame

N-Key Roll Over
24 Keys

Anti-ghosting
Gaming Grade

Illumination
10-Zone RGB Illumination

Weight
1.8 lbs

Height
39.69 mm

Width
444.7 mm

Depth
151.62 mm

Type & Name
SteelSeries Whisper-Quiet Switches

Lifetime
20 Million Keypresses

Compatibility
OS
Windows and Mac OS X. USB port required

Software
SteelSeries Engine 3.15+ (coming soon) for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)

Box Content
Apex 3 Gaming Keyboard
Magnetic Wrist Rest

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3
 • Steelseries Apex 3 – waar deze review over gaat.

Bij de Steelseries Apex 3 wordt een handleiding en magnetische polssteun meegeleverd.

Op de polssteun zitten twee magneten aan elke kant. Dit zijn wij eigenlijk nu wel gewend bij alle nieuwe toetsenborden van Steelseries.

De onderkant van de Apex 3 heeft een kabelgoot aan wederzijdse kanten. Zo kan de kabel niet alleen via het midden, maar ook links en rechts weg worden geleid.
Uiteraard is de Steelseries Apex 3 ook uitgerust met switches om het toetsenbord te verhogen.

Wat wij ook op de duurdere varianten terug zien komen zijn de multimedia knoppen. De volumeknop en de pauzeer/skip/rewind etc. knop.

Eén van de dingen die wel anders is dan bij de duurdere Apex 7, is dat hier geen USB poort op zit, links van het logo.

De membranen toetsen zijn wel gemakkelijk er vanaf te halen. Het gehele witte gedeelte eronder is één geheel. De toetsen vallen hier overheen. Waardoor het water gemakkelijk van het toetsenbord afloopt.

Ik vind persoonlijk de toetsenborden van Steelseries wel mooi uitgevoerd. Geen gekke vormen of lijnen. Gewoon ‘normaal’.
Ondanks dat het frame van plastic is, kan deze wel een klap opvangen.

RGB impressie

Tijd om de RGB te bewonderen!! 🙂

Mocht je nou echt last hebben van de RGB, dan kan dit natuurlijk ook worden uitgeschakeld – via de software.

In combinatie met de Rival 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

Software

Tijd om de software even onder loep te nemen!

Wat fijn is, is dat de knoppen aan te passen zijn. Wil je toetsen op een andere plek of functie hebben, dan kan dit gemakkelijk via de software worden aangepast.

Het gave van dit toetsenbord, is dat er in 10 verschillende segmenten kleuren aan te passen zijn.
Zo zijn er gemakkelijk verschillende presets als ‘steady, ColorDrift, Multi Color Breathe, Disable’ te selecteren.

Het fijne van de Steelseries Engine is dat er ook nog eens presets aan de software te hangen zijn. Zo kan je met een preset Division 2 bijvoorbeeld net de knoppen laten verlichten die je nodig hebt om te kunnen spelen.

Via de settings is de polling rate of regions settings kunnen ook nog eens extra aanpassingen worden gedaan.

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met het toetsenbord kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gebruik

Tijdens het gamen met de Apex 3 was ik aangenaam verrast van de kwaliteit van het toetsenbord. Het speelt wel anders dan een mechanisch toetsenbord, zoals de Apex 7. Maar, het voelt wel vrij direct aan. De toetsen zijn iets zwaarder dan wat ik gewend ben, maar uiteindelijk is die gewenning na een maand ook wel weer over. Dan weet je immers niet beter.
Het toetsenbord reageert goed, en vooral ook snel. Je merkt dat bij een bepaalde aanslag ook hetgeen gebeurd je in gedachten had/wilde doen.

Ben je bij slechte potjes nou echt iemand die flink aan het ragen is, of flink op een toetsenbord/tafel wilt slaan… dan ben je met dit toetsenbord best veilig. Speciaal voor dit stuk heb ik dus aantal keren op het toetsenbord (gelukkig rage ik nooit) geslagen, en het werkt nog zoals nieuw. Dus wat dat betreft….. kwalitatief is het toetsenbord in iedere geval wel! 😛

Conclusie

De Steelseries Apex 3 is een waterbestendig toetsenbord. Hiermee wordt natuurlijk wel bedoeld dat je drinken op het toetsenbord kan laten vallen. Om deze in een bad te gooien om te wassen, dat lijkt mij persoonlijk geen handige stap.

Met de Apex 3 heeft Steelseries een relatief ‘goedkoop’ toetsenbord op de markt gezet. Daarentegen is deze ook nog eens prima te gebruiken voor zowel gaming, als het schrijven/werken.
De Apex 3 heb ik nu een tijd kunnen gebruiken, en ik merk wel een wezenlijk verschil tussen de Apex 7 (die ik dagelijks gebruik) en de 3. De mechanische switches zijn wel echt een stuk lichter dan de membraan switches.

Het is een toetsenbord die ideaal is voor als je echt tegen een budget aanloopt, maar toch het gemak wilt van een goed toetsenbord. Er zit immers een goede polssteun bij, mediaknoppen d.m.v. de volume draaiknop en de knop om het geluid te pauzeren/spelen, terug en vooruit te skippen. Voor media heb je eigenlijk ook niet meer nodig.

Steelseries heeft dit toetsenbord ook uitgevoerd met RGB. Via de software (Steelseries Engine) is er ook nog genoeg in te stellen waardoor het toetsenbord echt naar je wens is. Dat is eveneens het voordeel van de Steelseries Engine, één stuk software voor al je Steelseries producten!

Mocht je toch meer budget hebben, zou ik toch aanbevelen om te kijken naar de mechanische varianten van Steelseries. Daar ga je in mijn optiek echt geen spijt van krijgen. Wil je toch tijdens het gamen een glas cola over je toetsenbord willen gooien, en het fijner vinden om op membraan te klikken, dan zou ik in mijn optiek zeker dit toetsenbord overwegen.

Toch is en blijft het wel een behoorlijk verschil om met dit toetsenbord te typen of een Apex 7 – qua geluidsproductie. De Apex 7 is veel luidruchtiger en de aanslagen zorgen er vaak voor dat ik mijn kamerdeur dicht moet doen om anderen in dit huis niet te storen, terwijl niemand last heeft van de Apex 3 qua geluidsproductie. Het roepen/schreeuwen van “Aww yeah, got him!” zorgt uiteraard wel weer voor wat verbaasde blikken… Maar dat staat natuurlijk los van het toetsenbord…. 😛

De Steelseries Apex 3 krijgt van mij, mede door de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!