22 augustus 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Netgear Nighthawk AX12 RAX200 Review

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!
Netgear Nighthawk AX12 ax200

Netgear Nighthawk AX12 ax200

Netgear Nighthawk AX12
4

Samenvatting

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Inleiding

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Specificaties

In dit geval starten we met het filmpje van Netgear over de Nighthawk AX12.

En nog een klein filmpje over de Netgear Armor mogelijkheden.

WiFi-technologie
WiFi 6 (802.11ax) Tri-Band WiFi (AX11000)
2,4 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40 MHz, tot 1,2 Gbps
5 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz, tot 4,8 Gbps
5 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz, tot 4,8 Gbps
Compatibel met 802.11a/b/g/n/ac WiFi

WiFi-bereik
WiFi-dekking voor zeer grote woningen
Acht (8) verborgen antennes zijn vooraf geoptimaliseerd voor de beste WiFi-prestaties
Gigabit WiFi-verbinding voor apparaten die een bandbreedte van 160 MHz ondersteun

Beamforming
Beamforming+—verhoogt de snelheid, betrouwbaarheid en het bereik van WiFi-verbindingen op 2,4 en 5 GHz

Aantal Ethernet-poorten
Vijf (5) 10/100/1000 Mbps Gigabit Ethernet-poorten + één (1) 2,5 G/1 Gbps multi-Gig-poort (configureerbaar)
LAN 4 x GbE (2x poort aggregatie LAN) + 2,5 G/1 Gbps multi-Gig poort (configureerbaar)
WAN: 1 GbE- of 2,5 G/1 Gbps multi-Gig-poort (configureerbaar)
Multi-gig Mogelijkheid om twee Gigabit LAN-poorten en twee (configureerbare) Gigabit WAN-poorten gelijktijdig samen te voegen

Aantal USB-poorten
Twee (2) USB 3.0-poorten

Processor
De krachtige 64-bits 1,8-GHz Quad-Core-processor zorgt voor vloeiende 4K/8K UHD-streaming en games — ideaal voor Gigabit-internetsnelheden

Snelheid
1.2 + 4.8 + 4,8 Gbps met 12-stream connectiviteit **
Mogelijkheid om twee Gigabit LAN-poorten en twee Gigabit WAN-poorten (configureerbaar) samen te voegen voor maximale internetsnelheden
1024-QAM biedt 25% meer data-efficiëntie en hogere snelheden dan 256-QAM router
USB 3.0-poort tot 10x sneller dan USB 2.0
Multi-Gig 2.5G Ethernet-poort met 2,5x bedrade snelheid van een standaard Gigabit Ethernet-poort voor LAN- of internetconnectiviteit

WiFi-capaciteit
OFDMA biedt u meer WiFi voor meer apparaten door efficiënte gegevensoverdracht tegelijkertijd mogelijk te maken. §
Met MU-MIMO ‡ met 8 streams kunnen maximaal vier (4) 2×2 apparaten tegelijkertijd inhoud streamen met 2 5GHz-banden

Delen
ReadySHARE® USB-toegang — draadloze toegang tot en delen van USB-harde schijven via twee (2) USB-poorten

Gebruiksgemak
Smart Connect selecteert op intelligente wijze de snelste WiFi-band voor elke apparaatverbinding. Eén WiFi-naam voor het hele huis
Nighthawk-app voor eenvoudige routerinstallatie en meer, inclusief beheer op afstand van het netwerk wanneer u niet thuis bent
WiFi 6 ondersteunt alle huidige WiFi-apparaten en is achterwaarts compatibel met WiFi 5 en oudere apparaten
Bedien het NETGEAR-netwerk met eenvoudige spraakopdrachten met Amazon Alexa en Google Assistant

Beveiliging
NETGEAR ArmorTM – Geavanceerde bescherming tegen cyberdreigingen voor uw huis en uw aangesloten apparaten
Beheer inhoud en tijd online, op elk apparaat, met Circle ® Parental Controls
Veilige toegang tot thuisnetwerk en internetverbinding vanaf mobiele apparaten met VPN-ondersteuning op pc-, Mac- en iOS- en Android-apparaten met de OpenVPN Connect-app
Apart en veilig netwerk voor gasten
Automatische firmware-updates en de nieuwste beveiligingspatches worden aan de router geleverd
WPA3-ondersteuning, het nieuwste en geavanceerde WiFi-beveiligingsprotocol

Garantie
Voor dit product geldt een beperkte hardwaregarantie van 1 jaar van NETGEAR.

Uitpakken

Tijd om de Netgear Nighthawk AX12 uit te pakken.

Blijft grappig om te zien, rechtsonder staat: “Quad-core 1.8 GHz Processor”. Hoe de tijden veranderen dat er een (en ja dat is al een tijdje, dat weet ik) quad core processor in je router zit.

Nou, het spaceship eenmaal uitgepakt is het tijd om het e.e.a. te aanschouwen.
Met de Nighthawk AX12 worden een adapter, met twee verschillende stekkers, en utp kabel meegeleverd. Uiteraard ontbreekt de handleiding niet.
Eén ding wat ik wel wat bijzonder vindt, is dat er maar één netwerkkabel wordt meegeleverd. Leuk dat je je router kan verbinden met je modem. Gefeliciteerd, je hebt nu internet.. Maar dan? Kortom, zorg dat je nog wat kabels heb liggen!

Het is overigens ook niet een al te kleine adapter… 😀

Netgear richt zich met de Nighthawk series ook redelijk op de gamer. De vormen van de Nighthawk kunnen zo uit een Star Wars film komen. Ik vind het persoonlijk wel wat hebben.

Dat de router ook compleet zwart is, heeft ook wel iets.

De zijkanten zijn op te zetten. Beide hebben vier kabels door de ‘antennes’ heen lopen. Door de zijkanten rechtop te zetten en naar beneden te schuiven zitten deze netjes op hun plek.

Dit mechanisme zorgt er eveneens voor dat de antennes/zijkanten niet zomaar naar binnen vallen. Er is nu dus ook geen mogelijkheid het weer in te klappen zonder ze op te tillen.

Is dat even mooi, hebben we gelijk de bouwplaat van de router en de opties/aansluitmogelijkheden. Het gave van de router is dat er een 2.5GbE netwerkaansluiting opzit. Daarnaast kan er met de link aggregation 2x 1GbE aan elkaar worden gekoppeld voor snellere datadoorvoer.

Net boven de UTP-poorten zitten de led lampjes. Deze zijn overigens met een switch uit te zetten.

Laten we wel wezen, de router kost een kleine €400,-. Voor dat bedrag mag er ook wel een redelijk design opzitten dan de standaard Nighthawk R700.

Fijne toevoeging van de AX12/RAX200 is dat deze aan de onderkant een mogelijkheid heeft om de router op te hangen. Iets wat de MK63 weer niet heeft.

Met een quad-core verwacht je ook wel een hoop lawaai van de fan. Ik kan je vertellen. De fan is alleen te horen bij het opstarten van de router. Daarna heb ik de fan niet meer gehoord.

Boven de fan zijn de status led’s gesitueerd.

Software

In mijn vorige reviews van Netgear ben ik voornamelijk ingegaan op Netgear Insight. In dit geval gaan we even in op de Netgear Nighthawk-app.
In dit geval maakte ik gebruik van de iOS app, wat eigenlijk best naar behoren werkte – ook geen één keer crashes gehad, terwijl dit geregeld gebeurde bij de voorgaande apps. Wat dat betreft is dat een positief puntje voor Netgear.

Waar ik in mijn vorige Netgear reviews schreef over het gemis van 2-factor authentication is dat tegenwoordig bij de Nighthawk-app wel een mogelijkheid! Netgear heeft in mijn optiek behoorlijke stappen gemaakt qua beveiliging.

Tijd om met de Netgear Nighthawk-app aan de slag te gaan!

Via de app kan je de QR-code scannen die op de sticker op de router/doos staat.
De router wordt gezocht en er wordt een poging gedaan om een connectie te maken.

In het prompt wordt er gevraagd connectie te maken met de router. Vervolgens wordt de connectie van de telefoon direct naar de router gelegd.

Nu de app weet dat het de spaceship is, zal deze het verder controleren én configureren.

Tijd om een netwerk aan te maken. Omdat ik ook al gebruik maak van een Netgear Nighthawk MK63 (Netgear1 en Netgear2), wordt dit Netgear3. Daarnaast is er ook een admin account in te stellen waarmee in de router (ook direct via de browser) kan worden ingelogd.

In dit geval is er nog geen echte 2FA beschikbaar. Maar, door deze vragen beetje creatief in te vullen is de kans ook vrij klein dat men deze zo in kunnen vullen.

De app kijkt of er nieuwe firmware beschikbaar is.
Wanneer er nieuwe firmware beschikbaar is, kan dit binnen enkele minuten worden geïnstalleerd. Dat gaat in iedere geval vrij snel.

Zo, updaten en installeren is klaar!
Laten we beginnen bij de ‘Device Manager’. Via dit menu zijn alle aangesloten ‘producten’ te zien. Zo kunnen de namen naar wens worden aangepast (bijv; iPhone van Ricardo) én kan met een switch het toegang tot het internet worden afgeknepen.

Het gave van de nieuwere producten van Netgear is dat Netgear Armor (samenwerking met Bitdefender) het netwerk continue scant op kwetsbaarheden. Daarbij wordt advies gegeven om het WiFi wachtwoord te versterken (mocht deze niet sterk genoeg zijn), parental controls aan te zetten e.d.
Daarnaast worden scores en logs bijgehouden met het security level binnen je netwerk.
De zal de Nighthawk RAX200 portscans uitvoeren met Netgear Armor. De resultaten zijn natuurlijk ook weer uit te lezen in de Nighthawk app op je telefoon.

Enige nadeel van het Netgear Armor is dat deze niet ‘gratis’ bij de router wordt meegeleverd (behalve een tijdelijke licentie). Hiervoor dien je een aparte licentie aan te schaffen. En dat is op een router van ~400 euro wel pittig. Daarbij had het toch wel leuker geweest het gelijk voor een jaar te kunnen gebruiken.

“Armor completed a vulnerability scan on Apple TV streaming device and no issues were found.”

Via het ‘Internet Speed’ menu kan een SpeedTest worden gestart. Onder de tab history kan naar het ‘logboek’ van eerdere testen worden gekeken.

Mocht je Ziggo hebben, dan weet je ook gelijk dat je speedtests verschillen – is gigantisch afhankelijk van wat je buurt doet. De tweede test zou het moeten zijn (op een andere dag getest).

Via de WiFi Settings en Guest WiFi kunnen de wifi instellingen aan worden gepakt.

Via de app is er ook een mogelijkheid een trafic meter in te stellen, waardoor de router na het behalen van het limiet de verbinding ‘plat’ legt. Uiteraard is er ook te monitoren wat je verbruik is.

Via het linker menu (linksboven) zijn nog wat andere zaken aan te passen. Ook hier is nogmaals door alle settings heen te gaan (zoals hierboven) – alleen wat overzichtelijker.

Via de app kan ook worden gekozen of je Anywhere Access aan wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat je vanuit buiten je netwerk kan beheren (mocht dit aanstaan).

Nu we zo door de app zijn gegaan mag wel duidelijk zijn dat ook Netgear met de Nighthawk de ‘gewone’ gebruiker wilt helpen met de nodige opties. Mocht je toch nog echt verder je systeem willen verfijnen, dan dien je toch via de browser naar het ip-adres van de router te surfen. Dan zijn er een hoop extra opties aan te passen.

Conclusie

Als Ziggo gebruiker hield ik het voorheen bij een Ziggo modem. Tot het einde van de kamer had ik bereik en daarna begon YouTube en zelfs webpagina’s te bufferen/laden. Ik heb daardoor meer op mijn 4g/5g gezeten met met mijn telefoon dan mijn vaste internet. Dat frustreert, zeker als je iemand bent die af en toe eens rond wilt lopen tijdens het facetimen o.i.d. “hé mam….” connecting “awww !#%@&”

Met de Netgear Nighthawk AX12 kan ik het appartement door en zelfs (ik woon 5 hoog) vanuit de auto op straat op mijn netwerk inloggen.
De Netgear Nighthawk AX12 heeft een gigantisch bereik én genoeg aansluitingen om je netwerk echt naar je wens in te richten.
Mocht je in een appartement wonen dan geeft de AX12 echt genoeg dekking (mits je deze uiteraard op een beetje logische plek neerzet).

Het enige wat ik jammer vind, is de vraagprijs voor de router. Als er 5 tot 9 tientjes afgaan voelt het voor mijn gevoel net iets meer ‘terecht’. Gemak komt natuurlijk ook met een prijs. En dat zie je terug in de Netgear AX12. De router werkt naar behoren en heeft een gemakkelijke app (is zelfs te beheren via de browser voor meer opties). Zelfs, wanneer je dat wilt, kun je op afstand het e.e.a. beheren via de app.
Dat Netgear Armor niet voor een jaar wordt meegegeven, dat vind ik persoonlijk wel jammer. Ik had graag willen zien dat bij een router van ~400+ er een licentie van een jaar bij zit. Om dan weer 4/5 tientjes uit te geven, dat voelt dan wel wat ‘flauw’. Daarvoor heb je dan wel een systeem die genoeg mogelijkheden heeft. Ook als fileshare dmv de USB 3.0 poorten.
De Netgear AX12 is ideaal voor een druk huishouden die allemaal op één router moeten. De router is sterk genoeg om alles te verwerken. Met de mogelijkheden voor parental control zorgt het er eveneens voor dat het netwerk kan worden beheerd. En de Nighthawk Armor zorgt eveneens voor beveiliging. Persoonlijk ben ik erg onder de indruk van het gemak en mogelijkheden van zowel de beveiliging en het beheer.

Dat de Netgear AX12 mogelijkheden heeft voor een 2.5 GbE netwerkaansluiting en link aggregation, dat zorgt ervoor dat je mogelijk het maximale uit een nas kas kunt halen. Hiervoor dien je niet zomaar een extra switch te kopen. Een hoop van de ‘tegenwoordige’ nasjes van Synology krijgen ondersteuning voor 2.5GbE – waar QNAP dat al een tijdje doet. Hierdoor loop je minder snel tegen een beperking van 1GbE. En dat is voor file transfer wel echt een bizar verschil. Dat zorgt ook voor meer ruimte tijdens streaming.

De Netgear AX12/RAX200 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Let’s fly away — naar een volgend review!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!