24 januari 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Netgear Nighthawk MK63 Review

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!
Netgear Nighthawk MK63

Netgear Nighthawk MK63

5

Samenvatting

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Specificaties

In dit geval starten we met het filmpje van Netgear over de MK63!

De specificaties zijn als volgt:

WiFi Coverage:
~300m2

Uplink & Downlink OFDMA§
Improved capacity and efficiency

Simultaneous Dual-band
WiFi 6 AX1800 (1200 + 600Mbps)

Explicit Beamforming
2.4GHz & 5GHz bands

MU-MIMO capable
for simultaneous data streaming

Powerful Qual-Code 1.5GHz processor

Ports
One (1) WAN 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet port &
One (1) LAN 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet port

Memory
128MB Flash and 256MB RAM

Security
NETGEAR Armor™ – Advanced cyber threat protection for your home and your connected devices*. Standards-based WiFi Security (802.11i, 128-bit AES encryption with PSK). Guest WiFi Network is easy to set up separate & secure Internet access for guests. WPA3-Personal provides more robust password-based authentication even when your password is not very strong. Secure Boot ensures only trusted firmware can be used on the hardware and blocks unauthorized firmware tampering.
Push Button WPS/SYNC support.

Uitpakken

Tijd om de set uit te pakken!

Uiteraard levert Netgear met de MK63 de nodige handleidingen, adapters en één netwerkkabel mee.

In iedere geval voor de router zijn twee kabels benodigd (adapter en netwerkkabel) de rest kan het doen met één kabel (adapter).

De router en satellieten zien er allemaal hetzelfde uit. Het verschil zie je aan de achterkant.

Net ogende devices al zeg ik zelf.
De bovenkant is dusdanig ontworpen dat het warmte netjes weg kan worden gevoerd. En het is daarom ook wel aan te raden de bovenkant open te laten. Er komt uiteindelijk toch wat warmte vanaf.
Aan de onderkant zitten overigens geen verdere aansluitingen of mogelijkheden de Nighthawks op te hangen. In mijn optiek een gemis.

De achterkant is bij alle drie redelijk gelijk. Het enige wat de router extra heeft is een internetaansluiting – die contact maakt met de router.
De ethernet aansluiting kan worden gebruikt voor een switch of direct bekabeld een computer of dergelijke. De satellieten hebben beide ook een ethernet aansluiting die kan worden gebruikt om een ander device van internet te voorzien.
Alle drie hebben eveneens een sync-knop én is er ook nog een mogelijkheid de devices te resetten door middel van een paperclip

De ledjes op de MK63 geven aan wat de huidige status is van de MK63.
Als alles goed gaat horen deze blauw te zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan is hieronder te lezen wat de oorzaken kunnen zijn.

Pulsing white: The router LED pulses white for one of the following reasons:
• You connected the power adapter to the router. Now the router is booting and
attempting to sync with the satellite.
• You pressed the Sync button and the router is attempting to sync with the satellite.
• You pressed the Reset button and the router is resetting to its factory default settings.
Solid blue: The router finished booting, is connected to the Internet, and is working normally. This color stays on all the time if the router is working normally.
Solid amber: The router is unable to connect to the Internet.
Pulsing amber: The router’s firmware is corrupted.

Software

In mijn vorige reviews ben ik voornamelijk ingegaan op Netgear Insight. In dit geval gaan we even in op de Netgear Nighthawk-app.
In dit geval maakte ik gebruik van de iOS app, wat eigenlijk best naar behoren werkte – ook geen één keer crashes gehad, terwijl dit geregeld gebeurde bij de voorgaande apps.

Waar ik in mijn vorige Netgear reviews schreef over het gemis van 2-factor authentication is dat tegenwoordig bij de Nighthawk-app wel een mogelijkheid! Netgear heeft in mijn optiek behoorlijke stappen gemaakt qua beveiliging.

Tijd om met de Netgear Nighthawk-app aan de slag te gaan!

Via de app kan je de QR-code scannen die op de satelliet staat (sticker).

Via het menu worden wat zaken uitgelegd, over het aansluiten van de kabel op het netwerk en het plaatsen van de satellieten.

Na het scannen van de QR-code vraagt de app of je met de router wilt verbinden.

Even inloggen en de app gaat verder met de installatie van de MK63.

De app geeft ook aan of de andere satellieten gevonden zijn. Vervolgens zijn de netwerkgegevens verder te personaliseren, met een zelf gekozen SSID én wachtwoord.
Vervolgens kan het admin account aan worden gemaakt. In de nieuwere versies is eveneens 2-factor-authentication in te stellen, natuurlijk een warm welkom!


Snel inloggen kan ook via de Apple TouchID of FaceID.
De security questions zijn altijd wel een dingetje. Maar, gelukkig is dit tegenwoordig nu verbeterd met een ‘goede’ 2FA.

Het systeem reboot zichzelf en pusht de gegevens door.
Nu is het tijd om te zoeken naar de nieuwe SSID, vul daarna het juiste (zelf opgegeven) wachtwoord in.
Vervolgens kijkt de app of er nieuwe firmware beschikbaar is.

Wanneer er nieuwe firmware beschikbaar is, kan dit binnen enkele minuten worden geïnstalleerd. Dat gaat in iedere geval vrij snel.

Net het rebooten kom je in de Nighthawk app, waar redelijk wat opties in zitten.

Laten we beginnen bij de ‘Device Manager’. Via dit menu zijn alle aangesloten ‘producten’ te zien. Zo kunnen de namen naar wens worden aangepast (bijv; iPhone van Ricardo) én kan met een switch het toegang tot het internet worden afgeknepen.


Via het ‘Internet Speed’ menu kan een SpeedTest worden gestart. Onder de tab history kan naar het ‘logboek’ van eerdere testen worden gekeken.
Bij de optie Network Map wordt geïllustreerd hoe het netwerk qua satellieten opgedeeld is. Wanneer er extra MK60’s worden toegevoegd kan het zijn dat deze uiteindelijk via een backhaul worden toegevoegd, maar ook via het 5GHz netwerk.
Eveneens wordt hier weergegeven welke device op welke satelliet/router is aangesloten. Daarnaast is het icoontje én de naam van de beoogde device worden aangepast.Via de WiFi Settings en Guest WiFi kunnen de wifi instellingen aan worden gepakt.


Via de app is er ook een mogelijkheid een trafic meter in te stellen, waardoor de router na het behalen van het limiet de verbinding ‘plat’ legt.

Via het linker menu (linksboven) zijn nog wat andere zaken aan te passen. Ook hier is nogmaals door alle settings heen te gaan (zoals hierboven) – alleen wat overzichtelijker.

Via de app kan ook worden gekozen of je Anywhere Access aan wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat je vanuit buiten je netwerk kan beheren (mocht dit aanstaan).

Nu we zo door de app zijn gegaan mag wel duidelijk zijn dat ook Netgear met de Nighthawk de ‘gewone’ gebruiker wilt helpen met de nodige opties. Mocht je toch nog echt verder je systeem willen verfijnen, dan dien je toch via de browser naar het ip-adres van de router te surfen. Dan zijn er een hoop extra opties aan te passen.

Conclusie

Eén groot nadeel wat ik in mijn huis had. Is dat ik afhankelijk was van één router. Zelfs een Ziggo-router met een bereik van niets… Maar, dat ben ik onderhands ook wel gewend van Ziggo.
Zo liep ik regelmatig mijn keuken in waar ik ‘weer’ geen internet had. Sterker nog… ik woon in een niet gigantisch appartement, waarbij ik de woonkamer (waar de Ziggo router staat) uitliep en direct al problemen met een YouTube filmpje of FaceTime gesprek had. Beide begonnen gelijk te bufferen. Of je een ondergrondse bunker inliep. Met de MK63 is dat toch echt voorbij. Maak de modem van Ziggo bridged en laat de MK63 al het werk doen. Daar knapt je internet toch echt van op.
Zo heb ik door het gehele huis gewoon internet… Loop ik nu door het huis met een FaceTime gesprek of YouTube video, zonder dat deze begint te bufferen. Het werkt immers zonder problemen, en dat is fijn.

Eén nadeel van de router en satellieten is dat deze redelijk wat stof aantrekken. Na verloop van tijd zat er redelijk wat stof op de behuizing.

Mocht je zelf een router hebben en je bent op zoek naar een bridged mesh netwerk, ook dan kan ik dit MK63 setje aanraden. Ik heb met mijn Netgear RAX200 router de MK63 bridged gezet, waardoor deze puur de data overdraagt. Verder doet de MK63 ‘niets’ meer. Ook dat werkt in mijn optiek ge-wel-dig.
Ook wanneer je binnen je woning series wilt streamen van een NAS die bekabeld op de RAX200 is aangesloten. Zelfs meerdere mensen laten livestreamen op 4K gaat zonder problemen.

De Netgear Nighthawk MK63 heb ik nu eigenlijk al flink wat maanden draaien. En ik moet bekennen dat met al mijn ‘verbruik’ – zelfs draadloos – behoorlijk onder de indruk ben. Het is gewoon enorm snel. Het limiet van de downloads waren in de meeste gevallen gewoon de 500Mbit downloadsnelheid die ik heb, resulterend in een kleine 55MB/s download. In dit geval is mijn download snelheid dus een limitatie. Wanneer ik aan het andere kant van mijn appartement sta – zakt dit naar ongeveer 35MB/s. En dat vind ik voor een mesh netwerk met een zelfs draadloze satelliet behoorlijk netjes.

Fijn dat Netgear een 2FA optie toe heeft gevoegd. Zo kan een ‘niet al te technische gebruiker’, die hetzelfde wachtwoord voor alles in huis gebruikt, ook toch net even wat extra beveiliging op zijn netwerk toepassen. Verder vind ik persoonlijk de Nighthawk app erg fijn. Deze is overzichtelijk en abstract ingedeeld. Dit is ook ideaal voor een gezin die niet al te veel tijd kwijt willen zijn met het tunen van het netwerk en instellingen. Puur neerzetten en gamen. Kids op de computer of console terwijl de ouders films aan het streamen zijn. Dat werkt met de MK63 zondermeer prima!

Eén ding is in mijn optiek zeker, de Netgear Nighthawk MK63 zijn gewoon enorm fijne kastjes. Ze zijn snel genoeg om een huishouden met streamen te bedienen en zijn ook nog eens gemakkelijk te bedienen, via de browser dan wel via de app.
Al met al is het wel puur een device voor mensen die echt op zoek zijn naar gemak. Een administrator die nog verder wilt tweaken komt in dit geval niet aan zijn trekken.

Netgear Nighthawk MK63 is in mijn optiek een goede en snelle mesh oplossing en scoort daarom 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!