24 januari 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Netgear Nighthawk MK63 Review

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!
Netgear Nighthawk MK63

Netgear Nighthawk MK63

5

Samenvatting

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Specificaties

In dit geval starten we met het filmpje van Netgear over de MK63!

De specificaties zijn als volgt:

WiFi Coverage:
~300m2

Uplink & Downlink OFDMA§
Improved capacity and efficiency

Simultaneous Dual-band
WiFi 6 AX1800 (1200 + 600Mbps)

Explicit Beamforming
2.4GHz & 5GHz bands

MU-MIMO capable
for simultaneous data streaming

Powerful Qual-Code 1.5GHz processor

Ports
One (1) WAN 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet port &
One (1) LAN 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet port

Memory
128MB Flash and 256MB RAM

Security
NETGEAR Armor™ – Advanced cyber threat protection for your home and your connected devices*. Standards-based WiFi Security (802.11i, 128-bit AES encryption with PSK). Guest WiFi Network is easy to set up separate & secure Internet access for guests. WPA3-Personal provides more robust password-based authentication even when your password is not very strong. Secure Boot ensures only trusted firmware can be used on the hardware and blocks unauthorized firmware tampering.
Push Button WPS/SYNC support.

Uitpakken

Tijd om de set uit te pakken!

Uiteraard levert Netgear met de MK63 de nodige handleidingen, adapters en één netwerkkabel mee.

In iedere geval voor de router zijn twee kabels benodigd (adapter en netwerkkabel) de rest kan het doen met één kabel (adapter).

De router en satellieten zien er allemaal hetzelfde uit. Het verschil zie je aan de achterkant.

Net ogende devices al zeg ik zelf.
De bovenkant is dusdanig ontworpen dat het warmte netjes weg kan worden gevoerd. En het is daarom ook wel aan te raden de bovenkant open te laten. Er komt uiteindelijk toch wat warmte vanaf.
Aan de onderkant zitten overigens geen verdere aansluitingen of mogelijkheden de Nighthawks op te hangen. In mijn optiek een gemis.

De achterkant is bij alle drie redelijk gelijk. Het enige wat de router extra heeft is een internetaansluiting – die contact maakt met de router.
De ethernet aansluiting kan worden gebruikt voor een switch of direct bekabeld een computer of dergelijke. De satellieten hebben beide ook een ethernet aansluiting die kan worden gebruikt om een ander device van internet te voorzien.
Alle drie hebben eveneens een sync-knop én is er ook nog een mogelijkheid de devices te resetten door middel van een paperclip

De ledjes op de MK63 geven aan wat de huidige status is van de MK63.
Als alles goed gaat horen deze blauw te zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan is hieronder te lezen wat de oorzaken kunnen zijn.

Pulsing white: The router LED pulses white for one of the following reasons:
• You connected the power adapter to the router. Now the router is booting and
attempting to sync with the satellite.
• You pressed the Sync button and the router is attempting to sync with the satellite.
• You pressed the Reset button and the router is resetting to its factory default settings.
Solid blue: The router finished booting, is connected to the Internet, and is working normally. This color stays on all the time if the router is working normally.
Solid amber: The router is unable to connect to the Internet.
Pulsing amber: The router’s firmware is corrupted.

Software

In mijn vorige reviews ben ik voornamelijk ingegaan op Netgear Insight. In dit geval gaan we even in op de Netgear Nighthawk-app.
In dit geval maakte ik gebruik van de iOS app, wat eigenlijk best naar behoren werkte – ook geen één keer crashes gehad, terwijl dit geregeld gebeurde bij de voorgaande apps.

Waar ik in mijn vorige Netgear reviews schreef over het gemis van 2-factor authentication is dat tegenwoordig bij de Nighthawk-app wel een mogelijkheid! Netgear heeft in mijn optiek behoorlijke stappen gemaakt qua beveiliging.

Tijd om met de Netgear Nighthawk-app aan de slag te gaan!

Via de app kan je de QR-code scannen die op de satelliet staat (sticker).

Via het menu worden wat zaken uitgelegd, over het aansluiten van de kabel op het netwerk en het plaatsen van de satellieten.

Na het scannen van de QR-code vraagt de app of je met de router wilt verbinden.

Even inloggen en de app gaat verder met de installatie van de MK63.

De app geeft ook aan of de andere satellieten gevonden zijn. Vervolgens zijn de netwerkgegevens verder te personaliseren, met een zelf gekozen SSID én wachtwoord.
Vervolgens kan het admin account aan worden gemaakt. In de nieuwere versies is eveneens 2-factor-authentication in te stellen, natuurlijk een warm welkom!


Snel inloggen kan ook via de Apple TouchID of FaceID.
De security questions zijn altijd wel een dingetje. Maar, gelukkig is dit tegenwoordig nu verbeterd met een ‘goede’ 2FA.

Het systeem reboot zichzelf en pusht de gegevens door.
Nu is het tijd om te zoeken naar de nieuwe SSID, vul daarna het juiste (zelf opgegeven) wachtwoord in.
Vervolgens kijkt de app of er nieuwe firmware beschikbaar is.

Wanneer er nieuwe firmware beschikbaar is, kan dit binnen enkele minuten worden geïnstalleerd. Dat gaat in iedere geval vrij snel.

Net het rebooten kom je in de Nighthawk app, waar redelijk wat opties in zitten.

Laten we beginnen bij de ‘Device Manager’. Via dit menu zijn alle aangesloten ‘producten’ te zien. Zo kunnen de namen naar wens worden aangepast (bijv; iPhone van Ricardo) én kan met een switch het toegang tot het internet worden afgeknepen.


Via het ‘Internet Speed’ menu kan een SpeedTest worden gestart. Onder de tab history kan naar het ‘logboek’ van eerdere testen worden gekeken.
Bij de optie Network Map wordt geïllustreerd hoe het netwerk qua satellieten opgedeeld is. Wanneer er extra MK60’s worden toegevoegd kan het zijn dat deze uiteindelijk via een backhaul worden toegevoegd, maar ook via het 5GHz netwerk.
Eveneens wordt hier weergegeven welke device op welke satelliet/router is aangesloten. Daarnaast is het icoontje én de naam van de beoogde device worden aangepast.Via de WiFi Settings en Guest WiFi kunnen de wifi instellingen aan worden gepakt.


Via de app is er ook een mogelijkheid een trafic meter in te stellen, waardoor de router na het behalen van het limiet de verbinding ‘plat’ legt.

Via het linker menu (linksboven) zijn nog wat andere zaken aan te passen. Ook hier is nogmaals door alle settings heen te gaan (zoals hierboven) – alleen wat overzichtelijker.

Via de app kan ook worden gekozen of je Anywhere Access aan wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat je vanuit buiten je netwerk kan beheren (mocht dit aanstaan).

Nu we zo door de app zijn gegaan mag wel duidelijk zijn dat ook Netgear met de Nighthawk de ‘gewone’ gebruiker wilt helpen met de nodige opties. Mocht je toch nog echt verder je systeem willen verfijnen, dan dien je toch via de browser naar het ip-adres van de router te surfen. Dan zijn er een hoop extra opties aan te passen.

Conclusie

Eén groot nadeel wat ik in mijn huis had. Is dat ik afhankelijk was van één router. Zelfs een Ziggo-router met een bereik van niets… Maar, dat ben ik onderhands ook wel gewend van Ziggo.
Zo liep ik regelmatig mijn keuken in waar ik ‘weer’ geen internet had. Sterker nog… ik woon in een niet gigantisch appartement, waarbij ik de woonkamer (waar de Ziggo router staat) uitliep en direct al problemen met een YouTube filmpje of FaceTime gesprek had. Beide begonnen gelijk te bufferen. Of je een ondergrondse bunker inliep. Met de MK63 is dat toch echt voorbij. Maak de modem van Ziggo bridged en laat de MK63 al het werk doen. Daar knapt je internet toch echt van op.
Zo heb ik door het gehele huis gewoon internet… Loop ik nu door het huis met een FaceTime gesprek of YouTube video, zonder dat deze begint te bufferen. Het werkt immers zonder problemen, en dat is fijn.

Eén nadeel van de router en satellieten is dat deze redelijk wat stof aantrekken. Na verloop van tijd zat er redelijk wat stof op de behuizing.

Mocht je zelf een router hebben en je bent op zoek naar een bridged mesh netwerk, ook dan kan ik dit MK63 setje aanraden. Ik heb met mijn Netgear RAX200 router de MK63 bridged gezet, waardoor deze puur de data overdraagt. Verder doet de MK63 ‘niets’ meer. Ook dat werkt in mijn optiek ge-wel-dig.
Ook wanneer je binnen je woning series wilt streamen van een NAS die bekabeld op de RAX200 is aangesloten. Zelfs meerdere mensen laten livestreamen op 4K gaat zonder problemen.

De Netgear Nighthawk MK63 heb ik nu eigenlijk al flink wat maanden draaien. En ik moet bekennen dat met al mijn ‘verbruik’ – zelfs draadloos – behoorlijk onder de indruk ben. Het is gewoon enorm snel. Het limiet van de downloads waren in de meeste gevallen gewoon de 500Mbit downloadsnelheid die ik heb, resulterend in een kleine 55MB/s download. In dit geval is mijn download snelheid dus een limitatie. Wanneer ik aan het andere kant van mijn appartement sta – zakt dit naar ongeveer 35MB/s. En dat vind ik voor een mesh netwerk met een zelfs draadloze satelliet behoorlijk netjes.

Fijn dat Netgear een 2FA optie toe heeft gevoegd. Zo kan een ‘niet al te technische gebruiker’, die hetzelfde wachtwoord voor alles in huis gebruikt, ook toch net even wat extra beveiliging op zijn netwerk toepassen. Verder vind ik persoonlijk de Nighthawk app erg fijn. Deze is overzichtelijk en abstract ingedeeld. Dit is ook ideaal voor een gezin die niet al te veel tijd kwijt willen zijn met het tunen van het netwerk en instellingen. Puur neerzetten en gamen. Kids op de computer of console terwijl de ouders films aan het streamen zijn. Dat werkt met de MK63 zondermeer prima!

Eén ding is in mijn optiek zeker, de Netgear Nighthawk MK63 zijn gewoon enorm fijne kastjes. Ze zijn snel genoeg om een huishouden met streamen te bedienen en zijn ook nog eens gemakkelijk te bedienen, via de browser dan wel via de app.
Al met al is het wel puur een device voor mensen die echt op zoek zijn naar gemak. Een administrator die nog verder wilt tweaken komt in dit geval niet aan zijn trekken.

Netgear Nighthawk MK63 is in mijn optiek een goede en snelle mesh oplossing en scoort daarom 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.