14 augustus 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

DeLonghi ECAM 23.460.S Review

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine - bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!
Delonghi Ecam 23.460.s

Delonghi Ecam 23.460.s

DeLonghi ECAM 23.460.S Review
5

Inleiding

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

Wat is het toch leuk om als reviewer verschillende producten te kunnen testen. Ik ben zeker geen koffie connaisseur, maar ik kan wel enorm genieten van een goede bak koffie. En ook dat is natuurlijk relatief. Een machine van 1000 euro zal over het algemeen ook wel echt betere koffie maken dan een machine zoals deze, van 449 euro. Maar klopt dat ook? Ik ben met de Ecam 23.460s dit aan de tand gaan voelen.

Specificaties

Afmetingen (bxdxh) cm: 43.0×23.8×34.0
Gewicht (Kg): 9
Netspanning (V~Hz): 220/240~50/60
Opgenomen vermogen (W): 1450
Kleur: Zilver
Capaciteit bonenreservoir (g): 250g
Display: 2-line with icons
Koffiedikbakje vol na: 14
Koffie-uitloopopening min/max (mm): 86-142mm
Pompdruk (bar): 15
Instelbare koffiesterkte: Ja
Geluidssignaal: Ja
Automatische reiniging: Ja
Automatische uitschakeling: Ja
Indicatie reinigen cappuccinosysteem: Ja
Gebruik van gemalen koffie: Ja
Kopjeshouder: Ja
Verlichting koffie-uitloop: Ja
De’Longhi LatteCrema System: Ja
Ontkalkings- en reinigingsprogramma: Ja
Energiespaarstand: Ja
Koffiemolen met 13 maalstanden: Ja
Aan/uit knop achteraan: Ja
Automatische inschakeling: Ja
Waterhardheid instelbaar: Ja
Uitneembaar lekbakje: Ja
Uitneembare zetgroep: Ja
Uitneembaar waterreservoir: Ja
Selectie voor 1 kopje: Ja
Selectie voor 2 kopjes: Ja
Stand-by functie: Ja
Waterfilter: Ja

Uitpakken

Tijd om de Delonghi/De’longhi (ik schrijf het in deze review verder als Delonghi) uit te pakken!

De Ecam 23.460.s. is leverbaar in maar liefst 5 kleuren. In dit geval hebben wij de zilveren gekleurde uitvoering gekozen.

DeLonghi levert het e.e.a. mee met de koffieautomaat, filter, schoonmaaktabletten, schepje en handleidingen.

De deksel is doorzichtig, en dat is fijn. Zo kan je te allen tijde zien hoeveel bonen je nog in je machine hebt zitten. De opening is er om gemalen koffie in de machine te gooien, maar daar kom ik later op terug!

Eenmaal uitgepakt is het tijd om de machine te aanschouwen. En ik moet bekennen dat ik het best een nette machine vind. Ja, het is van plastic. Maar het is wel degelijk.

Door het tuitje links eruit te halen (waar warm water uit komt), kan de melkreservoir worden bevestigd.

De bak onder kan naar voren worden geschoven. Dit is de lekbak waar al het overtollige water in wordt gedeponeerd. Hier kan ook wel redelijk wat in. Binnen deze grote bak zit een klein bakje waarin de koffie ‘pucks’ worden gedeponeerd. Bij gebruik van de machine wordt ook aangegeven wanneer de opvangbak van de koffie ‘pucks’ vol is.
Nadeel van deze lekbak is dat er niet is gewerkt aan een speciale coating die gemakkelijk de drab of overige vuil verwijderd. Andere kant, een keer extra poetsen is ook wel echt zo gedaan.

Aan de rechterkant zit de waterreservoir die gemakkelijk naar voren worden geschoven – en worden gevuld. Het fijne van deze reservoir is dat er ook een waterfilter in kan worden geplaatst.

De achterkant is niet heel erg spannend, maar wel meegenomen voor de nieuwsgierige lezer. 😛
Dit geldt overigens ook voor de linkerkant.

Bovenkant van de machine: de voorkant (rechts) biedt ruimte om kopjes op te zetten. Aan de achterkant van de machine zit het (250g) bonenreservoir (links).

Linksonder zit de maalgraad, die heeft 13 standen. Dus je kan wat dat betreft is dat helemaal naar wens in te stellen.
In het midden rechts zit een klep waarmee gemalen koffie in de machine kan worden gestopt. Ja, ook voor de Nederlander die geregeld visite heeft, en niet zijn dure koffiebonen wilt opmaken aan anderen is er nagedacht. 😛
Ik heb het echt een aantal keren zien gebeuren, klepje openen omdat er visite langs kwam. Dan kwam er een pot uit de kast. En whoppaaaa. Jij krijgt goedkope zooi!

Aan de binnenkant rechts van de machine – bij het verwijderen van de watertank – is bij de zetgroep te komen.

Dit ‘relatief’ klein onderdeel wordt gebruikt om de koffiebonen (na het malen) in te persen. Hierin wordt vervolgens een x aantal (machine zou op 15 bar moeten werken) bar door de ‘koffiekoek’ heen geblazen. Vervolgens lepelt het onderdeel de koffie van de zetgroep af in de opvangbak (onder in de lekbak). Een geweldig systeem.
Voordeel aan deze zetgroep is dat deze gemakkelijk schoon te maken is. En dat is echt geweldig.

Wat mij persoonlijk enorm ergert, is dat ik een koffiemachine heb (Siemens EQ.6 700) die echt twee keer zo duur was als deze machine. De zetgroep van die van Siemens (rechts) is echt gigantisch. Niet alleen in formaat, ook in formaat klus om het goed schoon te maken. Er zitten zoveel spleten en ruimtes in dat er overal koffie in komt – wat gaat schimmelen e.d.
Voor een machine van ~1000 (toen ik het destijds aanschafte) had ik echt wel meer gehoopt en verwacht. De Delonghi is in dit geval echt per-fect!

De zetgroep van de Delonghi kan best ver worden gevuld. Voor de enorm sterke koffiedrinker, of voor twee bakjes koffie!

Dit is geen reclame voor Australian koffiebonen, ik vind ze zelf persoonlijk echt heerlijk. Australian call me! 😛

Precies, wat hij zegt!
Hoe dan ook, tijd om de machine aan te zetten en de taal in te stellen. Uiteraard kun je met de draaiknop door de talen heen scrollen. Voor het gemak zet ik het deze keer op Nederlands.

De machine spoelt zichzelf standaard even door bij het opstarten en uitzetten van de machine. De machine heeft ook twee kleine ledjes die de beker verlichten in het donker. Omdat ik redelijke lampen gebruik om de foto’s te maken is dat allicht slecht te zien. In een later moment heb ik met mijn iPhone even een foto gemaakt om deze ledjes te laten zien.


Eenmaal opgewarmd is het tijd om te kiezen wat je wilt. Door op de knop rechtsonder te drukken kan warm water in een beker worden geschonken. Wanneer het linker onderdeel wordt vervangen door de melkreservoir, kan cappuccino worden gemaakt. Links onder is om de machine te spoelen. P wordt gebruikt voor het menu. Rechtsboven en die eronder is wel duidelijk.
Dan nog de middelste knop. Die is op twee manieren belangrijk, er is mee te draaien – kleine kop, normale kop, grote kop, extra grote kop. Daarnaast is er ook een mogelijkheid de sterkte aan te passen in voorgemalen, extra mild aroma, mild aroma, normaal aroma, sterk aroma en extra sterk aroma.

Tijd voor een normale bak koffie!

Toch te weinig, laten we dit toch nog maar even verdubbelen!

De melkreservoir heeft verschillende standen. Van een ‘beetje’ schuim tot ‘veeeeeeel’ schuim. Hiermee is echt gewoon te spelen. Door de knop helemaal met de klok mee te draaien wordt de ‘clean functie’ ingeschakeld. Deze spoelt het resterende verwarmde melk uit de melkreservoir.

Enige nadeel van de melkreservoir is dat de melktuit in mijn optiek net niet lang genoeg is. In dit geval gebruik ik best een brede/grote beker. In vele gevallen pak ik gewoon een kleine beker, en dan is het toch wel even richten. Dan dien je de melktuit echt goed op zijn plek te zetten, anders loopt de melk er net langs, zo je opvangbak in. En ook dat wil je niet al te lang laten staan.

Na het maken van je heerlijke cappuccino dien je de melkreservoir te spoelen (door de draaiknop met de klok mee te draaien). Om er zo’n grote bak onder te zetten, is ook echt niet nodig. Een beker is meer dan genoeg! 🙂

Mogelijkheden

De Ecam 23.460.s heeft genoeg mogelijkheden voor een goede bak koffie/ristretto én cappuccino. Toch is de machine gemakkelijk naar je hand in te stellen. Zo kan je een milde grote bak koffie maken of erg sterke kleine kop. Alles is mogelijk. Een kleine, middelgrote en grote (of extra grote) cappuccino, ook dat is zelf te kiezen. Op welke manier wil je je melk? Gewoon normaal, of extra schuim?
Bakje thee? Ook dat is geen enkel probleem.

Zo zijn er al een kleine 7 maanden versterken waarbij mijn vrouw en ik toch al behoorlijk veel bakjes kunnen zetten. Al het nodige is wel aan te passen. Van maalgraad tot de sterkte van het bakkie! 🙂
Het kleine schermpje geeft ook de nodige informatie, Er is zelfs via de knoppen een menu te benaderen.

Een fijne optie is de waterfilter in het waterreservoir. Hetgeen er ieder geval voor zorgt dat er weinig tot geen kalk in de machine komt.

Eigenlijk ben ik enorm tevreden met de opties die de Ecam 23.460.s biedt. En al helemaal voor de vraagprijs waarmee het over de toonbank schuift.

Conclusie

Sommige apparaten moet je gewoon heeeeeell erg uitgebreid testen voordat je hier een mening over kan geven. Met de Delonghi was dit zo’n geval. De Ecam 23.460.s heb ik rond de 7 maanden kunnen gebruiken – met toch ook flink wat bakjes koffie.
De Ecam 23.460.s werkt nog naar behoren, alsof deze gisteren uit de doos kwam. Vergeleken met de eerder aangeschafte Siemens EQ.6 700, die tweemaal zo duur was, had ik in die tijd al een hoop problemen. Sterker nog.. uiteindelijk moest deze weer worden opgestuurd ter reparatie.

Vroeger.. (oef, voel mij gelijk oud als ik dit zo schrijf) had ik in mijn studentenkamer een volautomatische espressomachine. Jawel… een Delonghi.
Mijn buren kwamen dagelijks binnen met mokken, waar je u tegen zegt, om flink wat bakken koffie te tappen. Terugdenkende aan die leuke tijd, met goede koffie drink ik ook weer met veel plezier een bakje uit deze nieuwe machine.
Toch is de tijd het e.e.a. veranderd. In goede zin. Waar vroeger op de Delonghi een tuitje op de machine zat, om de melk op te kunnen schuimen, zit er bij de Ecam 23.460.s een hele unit om het melk gemakkelijk op te schuimen en in de koelkast te bewaren.

Als ik de Delonghi Ecam 23.460.s vergelijk met de Siemens EQ.6 700, haal ik voor mijn gevoel betere resultaten (en al helemaal met de cappuccino’s) dan bij de Siemens. En dat vind ik opmerkelijk voor een machine die de helft van de prijs is/was. Uiteindelijk gaat het dus niet allemaal om de extra foefjes en opties op de machine. Ja, de Ecam 23.460.s (lekker pakkende naam ook :D) heeft inderdaad minder foefjes, en dat zie je ook terug in de prijs. Mocht je toch alleen maar koffie/cappuccino drinken, dan zou ik toch aanraden de Ecam 23.460.s te checken.
Het opgeschuimde melk is bij de Ecam 23.460.s erg goed, zacht. Je kan er een lepel opleggen en de schuim blijft intact, zelfs bij halfvolle melk. Met echte goede cappuccino melk heb je al helemaal feest. Dan kan je rustig even een boodschapje doen om wat te knagen te halen voor bij de koffie. Bij terugkomst staat er een mooie schuimsnor op je gezicht. Nee, ik vind het prima!

Het schoonmaken van de machine is ook nog eens erg gemakkelijk. De bewegende onderdelen zijn veel fijner. Waar je bij de Siemens een bizar grote zetgroep (bijna melkpak) uit de machine haalt, is het bij de Ecam 23.460.s een kleine zetgroep. En dat is gewoon fijn. Scheelt ook nog eens met schoonmaken ook. Enig nadeel is dat de lekbak net een speciale coating mist om de drap/koffie gemakkelijk ‘los’ te laten. Daarvoor dien je iets harder te poetsen. Maar ach, dat wordt op ten duur een gewoonte.

Heel eerlijk, ik ben zo blij met de ‘goedkopere’ 23.460.s dat ik zelfs de Siemens weg heb gedaan… Echt waar! En dat was dan een machine met een ledje en alles erop en eraan. De 23.460.s overwon het voor mij gewoon.

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die net wat onhandig zijn. Het tuitje is soms net wat te kort. Of je moet deze wat meer diagonaal zetten, bijna tegen het tuitje aan waar de koffie uitkomt.
Het voordeel van een aparte melkreservoir is dat je nooit teveel melk inschenkt. Niet iedereen kiest er namelijk voor om een tuitje in een melkpak te steken. Kortom, het schenken in een beker.. Tsja, wanneer heb je genoeg? Dat is vrijwel hetzelfde als met pasta en rijst maken. Of te veel… of veeeel te weinig. Door middel van het LatteCrema-systeem krijg je precies wat je nodig hebt, en heb je de keuze om te kiezen hoe je je schuim wilt hebben. Ideaal! Enig nadeel van zo’n melkreservoir. Je kan je melk niet een week in dat reservoir laten staan, op ten duur wordt het zuur.

De Delonghi Ecam 23.460.s gaat voor ongeveer €449,- over de toonbank. Persoonlijk vind ik dat een giller, gezien de mogelijkheden/opties en kwaliteit van de koffie/cappucino.
Wat mij betreft is deze machine – zeker betreft prijs/kwaliteit – 5 sterren waard. Een topper, voor een meer dan prima bedrag!

In de tussentijd pak ik er nog één…Fijne dag! 🙂

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!