DeLonghi ECAM 23.460.S Review
Inleiding
Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!
Wat is het toch leuk om als reviewer verschillende producten te kunnen testen. Ik ben zeker geen koffie connaisseur, maar ik kan wel enorm genieten van een goede bak koffie. En ook dat is natuurlijk relatief. Een machine van 1000 euro zal over het algemeen ook wel echt betere koffie maken dan een machine zoals deze, van 449 euro. Maar klopt dat ook? Ik ben met de Ecam 23.460s dit aan de tand gaan voelen.
Specificaties
Afmetingen (bxdxh) cm: 43.0×23.8×34.0
Gewicht (Kg): 9
Netspanning (V~Hz): 220/240~50/60
Opgenomen vermogen (W): 1450
Kleur: Zilver
Capaciteit bonenreservoir (g): 250g
Display: 2-line with icons
Koffiedikbakje vol na: 14
Koffie-uitloopopening min/max (mm): 86-142mm
Pompdruk (bar): 15
Instelbare koffiesterkte: Ja
Geluidssignaal: Ja
Automatische reiniging: Ja
Automatische uitschakeling: Ja
Indicatie reinigen cappuccinosysteem: Ja
Gebruik van gemalen koffie: Ja
Kopjeshouder: Ja
Verlichting koffie-uitloop: Ja
De’Longhi LatteCrema System: Ja
Ontkalkings- en reinigingsprogramma: Ja
Energiespaarstand: Ja
Koffiemolen met 13 maalstanden: Ja
Aan/uit knop achteraan: Ja
Automatische inschakeling: Ja
Waterhardheid instelbaar: Ja
Uitneembaar lekbakje: Ja
Uitneembare zetgroep: Ja
Uitneembaar waterreservoir: Ja
Selectie voor 1 kopje: Ja
Selectie voor 2 kopjes: Ja
Stand-by functie: Ja
Waterfilter: Ja
Uitpakken
Tijd om de Delonghi/De’longhi (ik schrijf het in deze review verder als Delonghi) uit te pakken!


De Ecam 23.460.s. is leverbaar in maar liefst 5 kleuren. In dit geval hebben wij de zilveren gekleurde uitvoering gekozen.

DeLonghi levert het e.e.a. mee met de koffieautomaat, filter, schoonmaaktabletten, schepje en handleidingen.

De deksel is doorzichtig, en dat is fijn. Zo kan je te allen tijde zien hoeveel bonen je nog in je machine hebt zitten. De opening is er om gemalen koffie in de machine te gooien, maar daar kom ik later op terug!

Eenmaal uitgepakt is het tijd om de machine te aanschouwen. En ik moet bekennen dat ik het best een nette machine vind. Ja, het is van plastic. Maar het is wel degelijk.
Door het tuitje links eruit te halen (waar warm water uit komt), kan de melkreservoir worden bevestigd.
De bak onder kan naar voren worden geschoven. Dit is de lekbak waar al het overtollige water in wordt gedeponeerd. Hier kan ook wel redelijk wat in. Binnen deze grote bak zit een klein bakje waarin de koffie ‘pucks’ worden gedeponeerd. Bij gebruik van de machine wordt ook aangegeven wanneer de opvangbak van de koffie ‘pucks’ vol is.
Nadeel van deze lekbak is dat er niet is gewerkt aan een speciale coating die gemakkelijk de drab of overige vuil verwijderd. Andere kant, een keer extra poetsen is ook wel echt zo gedaan.

Aan de rechterkant zit de waterreservoir die gemakkelijk naar voren worden geschoven – en worden gevuld. Het fijne van deze reservoir is dat er ook een waterfilter in kan worden geplaatst.


De achterkant is niet heel erg spannend, maar wel meegenomen voor de nieuwsgierige lezer. 😛
Dit geldt overigens ook voor de linkerkant.


Bovenkant van de machine: de voorkant (rechts) biedt ruimte om kopjes op te zetten. Aan de achterkant van de machine zit het (250g) bonenreservoir (links).

Linksonder zit de maalgraad, die heeft 13 standen. Dus je kan wat dat betreft is dat helemaal naar wens in te stellen.
In het midden rechts zit een klep waarmee gemalen koffie in de machine kan worden gestopt. Ja, ook voor de Nederlander die geregeld visite heeft, en niet zijn dure koffiebonen wilt opmaken aan anderen is er nagedacht. 😛
Ik heb het echt een aantal keren zien gebeuren, klepje openen omdat er visite langs kwam. Dan kwam er een pot uit de kast. En whoppaaaa. Jij krijgt goedkope zooi!

Aan de binnenkant rechts van de machine – bij het verwijderen van de watertank – is bij de zetgroep te komen.


Dit ‘relatief’ klein onderdeel wordt gebruikt om de koffiebonen (na het malen) in te persen. Hierin wordt vervolgens een x aantal (machine zou op 15 bar moeten werken) bar door de ‘koffiekoek’ heen geblazen. Vervolgens lepelt het onderdeel de koffie van de zetgroep af in de opvangbak (onder in de lekbak). Een geweldig systeem.
Voordeel aan deze zetgroep is dat deze gemakkelijk schoon te maken is. En dat is echt geweldig.



Wat mij persoonlijk enorm ergert, is dat ik een koffiemachine heb (Siemens EQ.6 700) die echt twee keer zo duur was als deze machine. De zetgroep van die van Siemens (rechts) is echt gigantisch. Niet alleen in formaat, ook in formaat klus om het goed schoon te maken. Er zitten zoveel spleten en ruimtes in dat er overal koffie in komt – wat gaat schimmelen e.d.
Voor een machine van ~1000 (toen ik het destijds aanschafte) had ik echt wel meer gehoopt en verwacht. De Delonghi is in dit geval echt per-fect!

De zetgroep van de Delonghi kan best ver worden gevuld. Voor de enorm sterke koffiedrinker, of voor twee bakjes koffie!

Dit is geen reclame voor Australian koffiebonen, ik vind ze zelf persoonlijk echt heerlijk. Australian call me! 😛

Precies, wat hij zegt!
Hoe dan ook, tijd om de machine aan te zetten en de taal in te stellen. Uiteraard kun je met de draaiknop door de talen heen scrollen. Voor het gemak zet ik het deze keer op Nederlands.


De machine spoelt zichzelf standaard even door bij het opstarten en uitzetten van de machine. De machine heeft ook twee kleine ledjes die de beker verlichten in het donker. Omdat ik redelijke lampen gebruik om de foto’s te maken is dat allicht slecht te zien. In een later moment heb ik met mijn iPhone even een foto gemaakt om deze ledjes te laten zien.


Eenmaal opgewarmd is het tijd om te kiezen wat je wilt. Door op de knop rechtsonder te drukken kan warm water in een beker worden geschonken. Wanneer het linker onderdeel wordt vervangen door de melkreservoir, kan cappuccino worden gemaakt. Links onder is om de machine te spoelen. P wordt gebruikt voor het menu. Rechtsboven en die eronder is wel duidelijk.
Dan nog de middelste knop. Die is op twee manieren belangrijk, er is mee te draaien – kleine kop, normale kop, grote kop, extra grote kop. Daarnaast is er ook een mogelijkheid de sterkte aan te passen in voorgemalen, extra mild aroma, mild aroma, normaal aroma, sterk aroma en extra sterk aroma.


Tijd voor een normale bak koffie!


Toch te weinig, laten we dit toch nog maar even verdubbelen!


De melkreservoir heeft verschillende standen. Van een ‘beetje’ schuim tot ‘veeeeeeel’ schuim. Hiermee is echt gewoon te spelen. Door de knop helemaal met de klok mee te draaien wordt de ‘clean functie’ ingeschakeld. Deze spoelt het resterende verwarmde melk uit de melkreservoir.


Enige nadeel van de melkreservoir is dat de melktuit in mijn optiek net niet lang genoeg is. In dit geval gebruik ik best een brede/grote beker. In vele gevallen pak ik gewoon een kleine beker, en dan is het toch wel even richten. Dan dien je de melktuit echt goed op zijn plek te zetten, anders loopt de melk er net langs, zo je opvangbak in. En ook dat wil je niet al te lang laten staan.






Na het maken van je heerlijke cappuccino dien je de melkreservoir te spoelen (door de draaiknop met de klok mee te draaien). Om er zo’n grote bak onder te zetten, is ook echt niet nodig. Een beker is meer dan genoeg! 🙂


Mogelijkheden
De Ecam 23.460.s heeft genoeg mogelijkheden voor een goede bak koffie/ristretto én cappuccino. Toch is de machine gemakkelijk naar je hand in te stellen. Zo kan je een milde grote bak koffie maken of erg sterke kleine kop. Alles is mogelijk. Een kleine, middelgrote en grote (of extra grote) cappuccino, ook dat is zelf te kiezen. Op welke manier wil je je melk? Gewoon normaal, of extra schuim?
Bakje thee? Ook dat is geen enkel probleem.
Zo zijn er al een kleine 7 maanden versterken waarbij mijn vrouw en ik toch al behoorlijk veel bakjes kunnen zetten. Al het nodige is wel aan te passen. Van maalgraad tot de sterkte van het bakkie! 🙂
Het kleine schermpje geeft ook de nodige informatie, Er is zelfs via de knoppen een menu te benaderen.
Een fijne optie is de waterfilter in het waterreservoir. Hetgeen er ieder geval voor zorgt dat er weinig tot geen kalk in de machine komt.
Eigenlijk ben ik enorm tevreden met de opties die de Ecam 23.460.s biedt. En al helemaal voor de vraagprijs waarmee het over de toonbank schuift.
Conclusie
Sommige apparaten moet je gewoon heeeeeell erg uitgebreid testen voordat je hier een mening over kan geven. Met de Delonghi was dit zo’n geval. De Ecam 23.460.s heb ik rond de 7 maanden kunnen gebruiken – met toch ook flink wat bakjes koffie.
De Ecam 23.460.s werkt nog naar behoren, alsof deze gisteren uit de doos kwam. Vergeleken met de eerder aangeschafte Siemens EQ.6 700, die tweemaal zo duur was, had ik in die tijd al een hoop problemen. Sterker nog.. uiteindelijk moest deze weer worden opgestuurd ter reparatie.
Vroeger.. (oef, voel mij gelijk oud als ik dit zo schrijf) had ik in mijn studentenkamer een volautomatische espressomachine. Jawel… een Delonghi.
Mijn buren kwamen dagelijks binnen met mokken, waar je u tegen zegt, om flink wat bakken koffie te tappen. Terugdenkende aan die leuke tijd, met goede koffie drink ik ook weer met veel plezier een bakje uit deze nieuwe machine.
Toch is de tijd het e.e.a. veranderd. In goede zin. Waar vroeger op de Delonghi een tuitje op de machine zat, om de melk op te kunnen schuimen, zit er bij de Ecam 23.460.s een hele unit om het melk gemakkelijk op te schuimen en in de koelkast te bewaren.
Als ik de Delonghi Ecam 23.460.s vergelijk met de Siemens EQ.6 700, haal ik voor mijn gevoel betere resultaten (en al helemaal met de cappuccino’s) dan bij de Siemens. En dat vind ik opmerkelijk voor een machine die de helft van de prijs is/was. Uiteindelijk gaat het dus niet allemaal om de extra foefjes en opties op de machine. Ja, de Ecam 23.460.s (lekker pakkende naam ook :D) heeft inderdaad minder foefjes, en dat zie je ook terug in de prijs. Mocht je toch alleen maar koffie/cappuccino drinken, dan zou ik toch aanraden de Ecam 23.460.s te checken.
Het opgeschuimde melk is bij de Ecam 23.460.s erg goed, zacht. Je kan er een lepel opleggen en de schuim blijft intact, zelfs bij halfvolle melk. Met echte goede cappuccino melk heb je al helemaal feest. Dan kan je rustig even een boodschapje doen om wat te knagen te halen voor bij de koffie. Bij terugkomst staat er een mooie schuimsnor op je gezicht. Nee, ik vind het prima!
Het schoonmaken van de machine is ook nog eens erg gemakkelijk. De bewegende onderdelen zijn veel fijner. Waar je bij de Siemens een bizar grote zetgroep (bijna melkpak) uit de machine haalt, is het bij de Ecam 23.460.s een kleine zetgroep. En dat is gewoon fijn. Scheelt ook nog eens met schoonmaken ook. Enig nadeel is dat de lekbak net een speciale coating mist om de drap/koffie gemakkelijk ‘los’ te laten. Daarvoor dien je iets harder te poetsen. Maar ach, dat wordt op ten duur een gewoonte.
Heel eerlijk, ik ben zo blij met de ‘goedkopere’ 23.460.s dat ik zelfs de Siemens weg heb gedaan… Echt waar! En dat was dan een machine met een ledje en alles erop en eraan. De 23.460.s overwon het voor mij gewoon.
Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die net wat onhandig zijn. Het tuitje is soms net wat te kort. Of je moet deze wat meer diagonaal zetten, bijna tegen het tuitje aan waar de koffie uitkomt.
Het voordeel van een aparte melkreservoir is dat je nooit teveel melk inschenkt. Niet iedereen kiest er namelijk voor om een tuitje in een melkpak te steken. Kortom, het schenken in een beker.. Tsja, wanneer heb je genoeg? Dat is vrijwel hetzelfde als met pasta en rijst maken. Of te veel… of veeeel te weinig. Door middel van het LatteCrema-systeem krijg je precies wat je nodig hebt, en heb je de keuze om te kiezen hoe je je schuim wilt hebben. Ideaal! Enig nadeel van zo’n melkreservoir. Je kan je melk niet een week in dat reservoir laten staan, op ten duur wordt het zuur.
De Delonghi Ecam 23.460.s gaat voor ongeveer €449,- over de toonbank. Persoonlijk vind ik dat een giller, gezien de mogelijkheden/opties en kwaliteit van de koffie/cappucino.
Wat mij betreft is deze machine – zeker betreft prijs/kwaliteit – 5 sterren waard. Een topper, voor een meer dan prima bedrag!
In de tussentijd pak ik er nog één…Fijne dag! 🙂


