30 mei 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Synology DS420+

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.
Synology DS420+

Synology DS420+

4

Inleiding

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 4-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties. Aangezien de specificatielijst van de DS420+ vrij fors is, haal ik toch wat punten eruit. Ik raad je aan zelf ook even te kijken naar de specificaties.

CPU Model: Intel Celeron J4025
CPU Quantity: 1
CPU Architecture: 64-bit
CPU Frequency: 2-core 2.0 (base) / 2.9 (burst) GHz
Hardware Encryption Engine (AES-NI): Yes

System Memory: 2 GB DDR4 non-ECC
Total Memory Slots: 1
Maximum Memory Capacity: 6 GB (2 GB + 4 GB)

Drive Bays: 4
M.2 Drive Slots: 2 (NVMe)

Compatible Drive Type: 3.5″ SATA HDD 2.5″ SATA HDD 2.5″ SATA SSD M.2 2280 NVMe SSD Maximum Single Volume Size: 108 TB
Hot Swappable Drive: Yes

External Ports
RJ-45 1GbE LAN Port: 2 (with Link Aggregation / Failover support)
USB 3.2 Gen 1 Port*: 2

Internal Drives :
Btrfs
EXT4

External Drives:
Btrfs
EXT4
EXT3
FAT
NTFS
HFS+
exFAT*

Size (Height x Width x Depth): 166 mm x 199 mm x 223 mm
Weight: 2.18 kg

Others
System Fan: 92 mm x 92 mm x 2 pcs
Full-Speed Mode
Cool Mode
Quiet Mode

Brightness Adjustable Front LED Indicators: Yes

Power Consumption*:
28.30 W (Access)
8.45 W (HDD Hibernation)

Warranty
3 Years

Packaging Content
Main Unit X 1
Accessory Pack X 1
AC Power Adapter X 1
AC Power Cord X 1
RJ-45 LAN Cable X 2
Quick Installation Guide X 1

Uitpakken

Tijd om de DS420+ uit te pakken.

Synology levert uiteraard een aantal zaken met de DS420+ mee.

  • 2x UTP kabels
  • 1x stroomkabel + adapter
  • Handleiding
  • Schroeven om de HDD’s/SSD’s vast te schroeven
  • Sleutels om de HDD’s in hun bay vast te zetten – zo kunnen de HDD’s niet (zomaar) uit de bays worden gehaald

Voor deze review heb ik gebruik gemaakt van de volgende hardware:

  • 4x Kingston KC600 1TB SSD,
  • 2x Kingston KC2500 1TB NVMe SSD,
  • 4x WD Red 6TB.

De 4-bay NAS heeft een zwarte kunstof afwerking. De vormen en kleurstellingen zijn we onderhands wel gewend van de Synology reeks. Toch voelt de NAS af en toe wel wat ‘goedkoop’ plasticy…. aan.
De 4-bay mist de ‘copy’ knop aan de voorkant, die bij het plaatsen van een USB-stick kan worden ingedrukt om direct een kopie te maken naar een vooraf geselecteerde folder.

Het positieve van deze soort Synology nasjes is dat deze gemakkelijk met hot swappable drives uit te breiden is. Gaat er tijdens het gebruik een disk kapot, trek je die eruit en stop je de nieuwe erin. Synology bouwt de raid array dan weer op – mits je gebruik maakt van JBOD of RAID0.

Aan zowel de linker als rechterkant is het Synology logo weergegeven. Doordat er een soort mesh in het logo zit, is ook hier een airflow door mogelijk.

Doordat aan de achterkant twee 92mm fannetjes zitten, is er een prima airflow in de case. De HDD’s blijven tijdens het testen en intensief gebruik goed cool.

De Synology DS420+ is uitgerust met twee netwerkaansluitingen (voor Link Aggregation / Failover support). Links van de netwerkaansluitingen zit een resetknop – die met een speld kan worden ingedrukt. Uiteraard missen de Kensington Slot, USB-aansluiting, en adapter aansluiting niet.

Het fijne van een nas als deze, is dat deze gemakkelijk met geheugen uit te breiden is. Zo is er via Docker/Virtual Machine Manager toch een extra systeem te draaien – ook met dedicated geheugen.

Fijne van zulke systemen is, is dat er gemakkelijk HDD’s in hun bay kunnen worden gelegd in de sleuven worden gestopt.

De Synology DS420+ heeft naast een geheugenuitbreiding (2e slot) ook twee NVMe sloten. Het is eigenlijk een enorm handig systeem wat te gebruik is zonder schroeven. De twee sloten losklikken en de NVMe SSD’s in de sloten duwen.

Ik laat het ook even zien door de DS420+ open te schroeven en de kap weg te schuiven.

Het gemak van de bays van Synology, daar ben ik wel lovend over. Je haalt aan de zijkant pinnetjes eruit en legt de HDD in de bay. Vervolgens weer de pinnetjes erin duwen door de zijkanten terug te duwen en klaar is … de gebruiker.
Vervolgens kunnen de HDD’s/SSD’s weer in hun sleuven worden geduwd.

Software

In mijn vorige reviews (waardonder de volgende: DS416play) heb ik aantal keren uitgebreid de software van Synology laten zien. Om de review niet al te lang te maken (alweer), pak ik een aantal afbeeldingen uit de andere review. Omdat Synology uniforme OS/software gebruikt die over alle nassen hetzelfde is. Verandert dit minimaal. 😀 Dit is eveneens ook een groot voordeel bij de DSM, hierdoor hoef je niet elke week een nieuw boek door te nemen om te begrijpen wat een bepaalde software kan en hoe het e.e.a. dient te worden ingesteld.

Omdat de DS420+ geen LCD schermpje heeft waarop een IP-adres wordt afgebeeld, gebruik ik de Synology Assistant om de DS420+ in het netwerk te zoeken. Dat werkt eigenlijk altijd naar behoren. Deze software heb ik ook gebruikt voor het zoeken van de DS220+ in mijn vorige review.

Bij het surfen van het IP-adres kom je bij de installatie van de NAS uit. Door een aantal stappen te volgen kan het systeem naar wens worden ingericht.

De DS220+ kan dusdanig worden ingesteld, zonder een automatische port forwarding, dat deze via het internet kan worden aangesproken. Dit gaat via je Synology account. Onderin staat ook een mogelijkheid om de stap over te slaan.
Bij het selecteren om het zelf te doen, dient er handmatig een port forwarding in te worden gesteld.

Eenmaal klaar met de installatie, kom je aan in DSM. Het besturingssysteem van Synology. In mijn ogen één van de betere OS’en van de nasjes die nu op de markt zijn.

Door linksboven te klikken kan het menu worden geopend.

Het control panel is in mijn optiek overzichtelijk. Als je echt alle opties wilt zien, raad ik je zeker aan de gehele review van de DS416 (die ik voorheen linkte) door te nemen. Er is teveel om op te noemen.

Het voordeel van DSM is dat er vele apps beschikbaar zijn gesteld. Zie hier) een complete lijst aan apps die beschikbaar zijn op de DS420+.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook 3th parties die software aanbieden. Toch wil ik wel even snel laten zien wat er zoal ‘standaard’ beschikbaar is.

Voor de downloaders van ‘Linux ISO’s’ is er ook Download Station :D. Via deze app kan er d.m.v. BitTorrent of NZB worden gedownload. Ook is het dusdanig in te stellen dat wanneer er een NZB of Torrent naar een bepaalde map wordt geplaatst, deze direct wordt gedownload en verwerkt op de NAS.

Alvorens het e.e.a. kan worden geïnstalleerd, dient wel eerst een storage pool te worden aangemaakt. Ook dit is gewoon gemakkelijk in te stellen.

In een dual bay nas als de DS420+ is het in mijn optiek aan te raden gebruik te maken van een RAID5 setup. RAID0 is leuk/snel, totdat er iets fout gaat. Dan ben je al je data kwijt. En dat is met een storage device het laatste wat je wilt. Doch… ook met een nas wil ik benadrukken dat het nog steeds van belang is backups te maken van de belangrijke bestanden. Ook een NAS kan omvallen (SPOF). In dit geval maak ik gebruik van SHR, waar ook SHR2 mogelijk is. SHR is eigenlijk een andere benaming voor RAID1. Er wordt 1 drive gebruikt als fouttolerantie.

Op dit moment zitten de WD Red’s in de DS420+. Tijd om te formatteren.

Persoonlijk maak ik altijd gebruik van Btrfs.

De DS420+ zal nu een aantal dagen (ja, echt waar) de schijven checken en de volume netjes opbouwen.

Eenmaal klaar en de volume kan op volle snelheid worden gebruikt.

Omdat op de Synology natuurlijk DS420+ ook twee NVMe sloten heeft, kan er in DSM SSD Caching worden ingesteld.

SSD caching werkt als volgt. DSM kijkt wel bestanden vaak worden aangesproken en laadt deze op de SSD’s. Wanneer die bestanden dan weer door een cliënt worden aangeroepen, dan is deze snel beschikbaar, hetgeen de downloadsnelheden ten goede komt.

En dan komen wij ook gelijk aan op een minpunt van de NAS. De DS420+ heeft echt genoeg power om ‘sneller’ data te kunnen verslepen. De NVMe SSD’s die als caching kunnen worden gebruikt i.c.m. 4-bays (wat gecombineerd ook voor een hogere doorvoersnelheid zorgt) dienen te worden gebruikt door 1 of twee 1GbE netwerkpoorten. QNAP is tegenwoordig bezig om 2.5GbE aansluitingen in hun systemen (NAS) te stoppen. De DS420+ is echt sterk genoeg. Toch krijg ik tijdens de testen – met of zonder SSD Caching – gemiddeld 113 MB/s. En dat is gewoon erg zonde. In het geval dat er een 2.5GbE poort op had gezet, had dit voor de consument echt wel een stuk interessanter geweest. Zeker in geval van dataoverdracht. Ik bedoel, een 1GbE of 2.5GbE overdracht is echt wel te merken.

Als het e.e.a. geïnstalleerd en ingesteld is, wordt het tijd eens iets in te stellen. Ik wil al een tijdje spelen met pi-hole – om de reclames wat te verminderen (helaas is YouTube nog steeds een dingetje). Natuurlijk niet op Tweakers <3.

Net zoals op de DS220+ staat op de DS420+ docker en Virtualization Station. Door via containers en ISO installaties omgevingen op te zetten, kunnen die gemakkelijk op de DS420+ worden gedraaid en beheerd.

Via Docker is er gemakkelijk te zoeken naar images. Het installeren en beheren is via DSM toch wel echt een stuk makkelijker dan de andere nasjes – zoals die van QNAP. Daar is het net weer iets lastiger.

Binnen no-time is de container geladen. DNS van de router/interne systemen in je netwerk richting de pi-hole en dan is het tijd om deze te fine-tunen (mocht iemand goede lijsten hebben voor pi-hole, dan hoor ik dat graag! :)).

Windows/Mac software

Via de website van Synology is ook de benodigde software te downloaden voor Windows en Mac.

Apps

Synology heeft een flink aantal apps beschikbaar in de iTunes en Android store die het mogelijk maken films te kijken, muziek te luisteren en bestanden te beheren. Ook is er een cloud app beschikbaar, en nog aantal anderen…
In de iTunes store staan er 15 apps van Synology die voor de D420+ bijvoorbeeld helpen met muziek of films streamen, te beheren of muziek/films te streamen.

Benieuwd naar de apps van Synology? Bekijk dan even de App Store of Google Play.

Conclusie

Synology heeft met de DS420+ een prima nas op de markt gebracht. Met de 4-bays is er zeker ruimte genoeg om een redelijke dataopslag op te bouwen. De fileshare/dataopslag doet wat het doet en heeft nog net genoeg power om net even iets extra’s te draaien. De 4-bay nas is gemakkelijk in te stellen en te beheren. En dat is nou precies het doel van zo’n 4-bay nas. Niet te veel poespas.
Ondanks dat het de plus reeks is, wil ik je niet adviseren om 4k transcoding te gebruiken op Plex. Dat gaat het beestje niet trekken

Ben je een Tweaker die liever zelf een nas wilt bouwen, dan denk over het algemeen niet dat je echt gigantisch veel uit elkaar zou lopen qua kosten. Natuurlijk is losse hardware goedkoper (kan namelijk ook via pricewatch het e.e.a. aanschaffen), maar de tijd en energie die in DSM wordt gestopt, tsja.. dat kost ook wat. Uiteindelijk gaat het ook weer om het gemak. Wil je zelf continu moeten updaten en dingen uit moeten zoeken, of geloof je de fabrikant op goede/werkende updates – die ook nog eens regelmatig worden uitgerold….
Synology zorgt met DSM ook voor een standaard OS waar een hoop apps op kunnen draaien. En dat is gelijk de kracht van DSM. Uiteraard betaal je ervoor, maar je krijgt er wel iets voor terug, namelijk een systeem dat continu nieuwe updates en features krijgt.
De gehele waslijst aan apps is hier) terug te vinden.

De DS420+ heeft redelijk wat mogelijkheden (buiten het OS om). Zo kan er geheugen worden uitgebreid, 2 NVMe SSD’s worden gebruikt én 4 HDD’s/SSD’s worden gebruikt. Dat is over het algemeen het volume voor een prima NAS. Toch heeft Synology in mijn optiek echt de plank misgeslagen door 2x 1GbE netwerkaansluitingen op de NAS te plaatsen. Waar het vandaag de dag wel normaler begint te worden dat men naar 2.5GbE of zelfs 10GbE netwerkaansluitingen kijkt, voelt dit bijna prehistorisch. SSD Caching is ‘leuk’ op een 1GbE lijntje (die overigens zonder SSD Caching dezelfde snelheid haalt), maar natuurlijk helemaal ubersupergeweldig op een 2.5/10GbE aansluiting.
Het idee achter de SSD caching is dat er natuurlijk een hoop bestanden worden ‘ingeladen’ zodat ze snel kunnen worden aangesproken. Maar laat je nou net graag data over willen pompen, gewoon van systeem naar NAS. Of zelfs van NAS naar systeem. Tsja, dan maakt het in mijn optiek echt weinig uit dat je SSD Caching gebruikt. De snelheid van dataoverdracht is nog steeds gelimiteerd door het maximale wat je netwerk, en de DS420+, kan ‘hebben’. Ja, je zal inderdaad ‘net’ iets sneller de data aan kunnen spreken. Maar je zit nog steeds gelimiteerd aan de maximale snelheid van de poort.

Een NAS zoals de DS420+ koop je niet voor één jaar. Gezien de switches/routers en netwerkaansluitingen op moederborden die nu al beginnen te veranderen naar ‘nieuwere’ generaties (2.5GbE/10GbE) is dit wel echt een minpunt.

Begrijp mij niet verkeerd, de rest van de DS420+ heeft mij in positieve zin wel verrast. Synology heeft een snellere cpu (nieuwere generatie) in de NAS gezet, en dat is te merken. De mogelijkheid om ook weer extra geheugen erbij te zetten zorgt eveneens voor extra mogelijkheden.
Het is alleen jammer dat op tijd van schrijven DSM 7.0 nog niet uit is. Ik had daar graag doorheen geklikt, en jou als lezer daarin meegenomen. Allicht met de volgende Synology review.

De Synology DS420+ krijgt van mij 4 van de 5 sterren. Het missen van snellere netwerkpoorten is voor mij wel echt een minpunt die zwaarwegend is in dit geheel. Dat had het in mijn optiek echt een epische NAS gemaakt.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!