27 maart 2022

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Vertagear SL5000 Mightnight Blue Review

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan - met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!
Vertagear SL5000

Vertagear SL5000

Vertagear SL5000
4

Samenvatting

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Vertagear SL5000

*RGB niet inbegrepen.

Inleiding

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties!

Model: VG-SL5000
Colors: Black / Red / Blue / Green / White / Midnight Blue (deze laatste is gebruikt in de review).
Max Load: 150 kg
Recommended Height: Up to 193 cm
Recommended Weight: Up to 120 kg
Materials: Steel (frame), UPHR Foam, PUC Leather, Aluminum Alloy (base)
Package Dimension: 83 x 72 x 37.5 cm
Overall height (incl. base): 1235-1335 mm
Backrest Width (shoulder): 490 mm
Backrest Width (lumbar): 520 mm
Seat Width: 575 mm
Seat Depth: 480 mm
Net Weight: 25.9 kg
Gross Weight: 30.6 kg

Uitpakken

Vanuit Vertagear ontving ik twee stoelen:

  • SL5000 – waar deze review over gaat,
  • PL6000 – komt aan bod in een volgende review.

Ook Vertagear zorgt ervoor dat de producten netjes worden ingepakt, zodat ze ook heelhuids aankomen.

De Vertagear SL5000 wordt geleverd als klein bouwpakket, maar wees niet getreurd, het is zo no-time in elkaar gezet.

De zitting van de SL5000 is van stof, de zijkanten zijn van een soort synthetisch kunstleer, wat voor soort.. daar kom ik zo op terug!

Ik moet bekennen dat ik zowel de rugleuning als de zitting best gaaf vind qua kleurstelling. Het blauw en de gele stiksels komen met het zwart best mooi uit.

De achterkant van de stoel is minder spannend. Toch zitten er grote gaten aan de achterkant, die ook nog eens behoorlijk uitsteken. Waarom? Er kunnen hierin RGB onderdelen worden gezet, waardoor je RGB in je stoel hebt… Ja… hoe verzin je het.. 😀

De rest van het pretpakket is als volgt:

  • Twee kussens, waarvan één voor in de nek en de ander voor in de rug,
  • Een gasveer,
  • Een handleiding,
  • Een kantelmechanisme,
  • Vijf wieltjes
  • Aluminium onderkant
  • 4 schroeven en een interessante/handige inbus.

Wat ik persoonlijk minder fijn vind van deze stoel, is het kantelmechanisme. Bij de PL6000 zit er een iets geavanceerder systeem in. Deze is enkel voor het vastklikken van de stoel en het loshalen ervan. De stoel kan niet mid-flight (ergo tijdens het al naar achteren kantelen/kiepen met de stoel) vast worden gezet. Dat had beter gekund!
Kortom, zoals de afbeelding hieronder illustreert, je komt altijd weer naar de houding zoals de stoel op die afbeelding is afgebeeld. Het is niet vast te zetten in een hoek naar achteren.

Wat dan wel weer fijn is, met de meegeleverde wieltjes rolt de stoel echt fijn – met hoge snelheid – tegen je meubelen aan. Ergo, de wieltjes rijden erg lekker.

Gasveer in het onderstel en vergeet vooral NIET het rode dopje eraf te halen. Die fout heb ik één keer gemaakt. Wat een klus is het dan om de zitting van de gasveer los te halen. Pas dus op. 🙂

Vertagear staat met deze inbus in mijn optiek qua nadenken over gereedschap echt al een stap verder dan de andere fabrikanten. Zo had ik Sharkoon die de inbus zo lang had gemaakt dat je geen rondje kon draaien om de schroef – omdat je dan weer tegen het systeem aan kwam. Met een inbus als deze kun je immers wel gewoon goed kracht zetten, en het ligt nog lekker in je hand ook.

De SL5000 heeft de 4 schroeven aan de onderkant van de zitting al vast zitten. Sommige zaten wel echt enorm vast. De armleuningen zitten gelukkig wel al op hun plaats.

Als het kantelmechanisme erop zit, kan deze op de gasveer worden geplaatst.

De draaiknop in het midden zorgt ervoor dat de weerstand kan worden aangepast, waardoor de stoel gemakkelijker – of juist niet – naar achteren wipt.

De zitting en rugleuninging worden, zoals eerder aangegeven, uitgevoerd met een PUC synthetisch kunstleer. Wat dat nou precies is? Nou… Vertagear beschrijft PUC synthetisch kunstleer als volgt:
PUC combineert de beste eigenschappen van zowel PVC als PU-kunstleer in één. Het behoudt de duurzaamheid van PVC voor dagelijks gebruik, terwijl het de zachtheid van PU behoudt voor een onderhoudsarme oplossing zonder comfort op te offeren.

En dat het anders aanvoelt, dat is wel duidelijk. Het PUC voelt steviger aan. Waar PU-leer na verloop van tijd kan gaan scheuren – omdat het dunner is, gaat dit voor mijn gevoel wat langer mee. Helaas kan heb ik de stoel maar een aantal maanden kunnen gebruiken voordat ik deze review schrijf, waardoor ik helaas niet kan oordelen of dit daadwerkelijk lang meegaat. Het is natuurlijk ook weer afhankelijk hoe een gebruiker met zijn spullen omgaat. Zit je vaak met een spijkerbroek te schuiven op je stoel, of ga je bij het verzitten netjes even omhoog en weer naar beneden. Of vlieg je als zelfs als een acrobaat door je huiskamer met een flik-flak zo op je stoel. Tsja, dat kan wel wat impact hebben op de materialen.

Naast het PUC is de stoel verder ook afgewerkt met stof. En niet zomaar stof, de stof wordt HygennX genoemd. Vertagear omschrijft dit ook als: HygennX, van Vertagear, maakt gebruik van gepatenteerde koffie gemalen nanotechnologie in ademende stof om natuurlijke geurbeheersing te bieden met sneldrogende functionaliteit en zilver gecoat borduurwerk om de groei van bacteriën te neutraliseren en tegelijkertijd de levensduur van uw stoel en accessoires te verlengen. (vrij vertaald).

De stoel heeft twee hendels. Eén om de stoel naar boven en beneden met de gasveer te kunnen bedienen (én het op slot kunnen zetten van het kantelmechanisme). De andere zorgt ervoor dat de rugleuning kan worden afgesteld.

In dit gedeelte slaat Vertagear echt de spijker op z’n kop. De kanalen aan de zijkant van de rugleuning worden op het onderstel geschoven waardoor je niet extra met gekke kapjes dient te werken. Dit is best goed uitgedacht.

De SL5000 is uitgerust met een 4D-armleuning waardoor je deze helemaal naar wens af kunt stellen.

Voordeel van de nekkussen is dat deze gemakkelijk open te maken is, om het bij te kunnen vullen – mocht dat na verloop van tijd nodig zijn, maar ook om gemakkelijk te wassen.

Het resultaat aan de achterkant is er gelukkig ook niet minder door geworden.

De rugleuning kan best ver naar achteren kiepen. Klik wel eerst het kantelmechanisme vast.. anders ga je inderdaad naar achteren, tot je een hoop herrie hoort.

Verschil met de PL6000

Het verschil tussen de SL5000 en PL6000 van Vertagear, is dat de PL6000 een ‘grotere’ broer is. De rugleuning van de PL6000 is niet alleen groter, het is ook platter aan de zijkanten van de rugleuning, waar de SL5000 juist puntiger is (meer naar voren staat).

Daarnaast is de zitting van de PL6000 groter in zowel lengte als breedte. Waar de SL5000 juist weer meer omhoog staat aan de zijkanten, is die van de PL6000 juist een beetje verhoogd.

Al met al, mocht je wat ‘breder’ zijn, zou ik eerder voor de PL6000 gaan dan de SL5000. Mocht je dat niet zijn, dan zou dit best wel eens een interessant stoeltje kunnen zijn.

De PL6000 heeft een wat geavanceerder kantelmechanisme die ook nog eens extra centimeters in hoogte toevoegt. Hierdoor kan deze stoel ook wat hoger staan.
Kijk daarom ook goed naar de specificaties voor lengte en breedte – maar dat geldt eigenlijk bij elke stoel die je koopt.

En als laatst, de wieltjes. De wieltjes van de PL6000 zijn groter en rollen dus net iets makkelijker. Dit zorgt er ook weer voor dat de stoel ook net iets hoger op zijn pootjes staat.

Gebruik

Beide stoelen heb ik nu al een aantal maanden staan én in gebruik. Ik heb jaren een bureaustoel gebruikt van Leen Bakker, wat an sich best een prima ding was. Maar geweldig was het niet. Als je dan kijkt wat je tegenwoordig allemaal kunt halen voor iets meer. dat is dan best een behoorlijk verschil.
Laten we voorop stellen dat zulke stoelen niet goedkoop zijn, maar een hele goedkope stoel is ook weer geen investering voor je rug. En zo is het cirkeltje weer rond.

In de tijden dat ik deze stoel en de grotere broer, de PL6000, heb kunnen gebruiken, ben ik best wel onder de indruk geraakt van de stoelen van Vertagear. Het voelt anders aan dan de andere merken, en dat maakt het dan ook wel weer leuk.
Kun je op zo’n stoel prima gamen? Jazeker! Kun je er op werken? Ja, dat kan ook. Ik maak dagen van 9 uur door op deze stoelen, en ik moet je zeggen dat ik einde van de dag niet als quasimodo van achter mijn bureau wegloop omdat ik de hele dag slecht heb gezeten. Dat is gelukkig niet aan de orde.

Wat ik wel bijzonder vind, ik gebruik normaliter echt nooit – maar dan ook echt nooit – het kussentje voor de nek, omdat ik dan toch het gevoel heb dat mijn hoofd te veel naar voren wordt geduwd. Bij deze heb ik het vanaf dag één juist wel gebruikt. Het kussentje is stevig en voelt prima aan. Toch is het kussentje uitgerust met een soort foam waardoor je toch lekker wegzakt met je hoofd. Dat geldt overigens ook voor de kussen voor je onderrug. Die kan je ook nog eens goed afstellen op de hoogte. Ideaal….

In de maanden dat ik deze stoelen gebruik, kan ik alleen niet wennen van het onderstel. Ik wil heel graag met mijn benen op mijn bureau willen liggen en dus de stoel op slot kunnen zetten – halverwege hangend naar achteren – zodat het gewicht niet op mijn kuiten rust, maar de stoel mij gewoon zo laat zitten. Dat voelt voor mij veel ontspannender.

Conclusie

Vertagear was voor mij eigenlijk best een onbekende. Toevallig kwam ik iemand van Vertagear tegen op de laatste Tweakers Awards en raakte zo in gesprek over de producten van Vertagear. Het lijkt een beetje een ondergeschoven kindje te zijn, terwijl het eigenlijk best wel interessante producten biedt. En dat blijkt dus maar met de Vertagear SL5000. De stoel is echt enorm stevig en maakt gebruik van kwalitatieve producten.
Het PUC-leer voelde in eerste instantie wel flink gek aan t.o.v. de andere merken. Dit PUC-leer is namelijk een stuk dikker dan die van de andere merken, zoals AKRacing en Arozzi.

Vertagear is in mijn optiek best innovatief bezig met de stoelen. Zo kun je de rugleuning op het onderstel schuiven i.p.v. dit op een lastige manier in elkaar te zetten. Dat vind ik al best een vooruitgang. Dat de stoel ook nog eens met RGB kan worden uitgerust vind ik best wel gaaf. Zoiets is natuurlijk enorm leuk op livestreams. Iedereen weet dat hoe meer RGB je hebt, des te meer frames je haalt… ook al zit de RGB in dit geval dan in je stoel… 😛

Het fijne is dat de Vertagear ook gebruik maakt van de 4D-armleuning. Zo kun je altijd op de beste manier je armleuning instellen. De rugleuning is daarnaast ook enorm makkelijk te verstellen, en dat is ook enorm fijn. Ben je nou even erg moe na een hele lange dag werken, dan kun je gerust even achterover liggen en zelfs in slaap vallen. Zet wel je onderstel vast, dat is wel iets wat ik heb geleerd.. door schade en schande wordt men wijs.

Heeft de SL5000 ook nadelen? Jazeker, het onderstel had in mijn optiek de grotere wielen mogen hebben van de PL6000 – volgens mij zijn deze wel los bij te kopen.
Ik heb thuis een stoffen mat onder mijn bureau liggen waar ik driftig overheen wil rijden. De kleinere wielen zijn dan net even iets vervelend als je net op het randje zit. Maar goed, als je een acryl/plastic vloermat hebt, dan heb je daar geen last van – denk ik…
Daarnaast is het kantelmechanisme niet zoals ik het had gehoopt. Door dit systeem zit de stoel niet alleen lager dan de ‘letterlijk’ grotere broer – PL6000 – maar kantelt deze ook minder fijn. Er is een optie om de stoel vast te zetten of deze naar achteren te laten kantelen. Maar daar houdt het ook mee op. Ik wil tijdens een gamesessie mijn voeten op mijn bureau kunnen leggen, controller in mijn hand en de stoel op slot kunnen zetten, zodat het gewicht niet rust op mijn kuiten.

Mocht je zo enorm atletisch gebouwd (lees breed) zijn als ik ben, sla deze stoel dan maar even over. Kijk dan naar de PL6000, die zit namelijk weer beter dan deze. Tenzij je echt voor de RGB wilt gaan, tsja..

De Vertagear SL5000 is bij de fabrikant zelf te koop voor 360 euro, dat houdt in dat deze bij de retailers binnenkort voor wel wat minder over de toonbank gaat. Als we dan puur kijken naar het bedrag van deze stoel in vergelijking met de anderen, zoals een vorig review van de AKRacing Master Premium – die op dit moment voor €389,- over de toonbank gaat bij de webwinkels (en voor €479,- bij AKRacing zelf) vind ik de SL5000 wel meer stoel voor het geld.
Desondanks ben ik niet onder de indruk van het kantelmechanisme. Sterker nog, dat tikt voor mij persoonlijk 1 punt van de 5 sterren af.

De Vertagear SL5000 Midnight Blue krijgt van mij 4 van de 5 sterren. Een prima stoel met een kleine maar.

Zo, tijd om te ontspannen.. tot de volgende review!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!