24 januari 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Arctis 9 Wireless Review

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!
Steelseries Arctis 9 Wireless

Steelseries Arctis 9 Wireless

4

Samenvatting

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Inleiding

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Specificaties

Laten we beginnen met een productfilm van de Arctis 9 Wireless, en daarna de specificaties!

Speaker Drivers
Neodymium Drivers
40 mm

Headphone Frequency Response
20–20000 Hz

Headphone Sensitivity
98 dBSPL

Headphone Impedance
32 Ohm

Headphone Total Harmonic Distortion
< 3%

Headphone Volume Control
On Ear Cup

Headphone Chat Mix
On Ear Cup

Microphone
Microphone Frequency Response
100–6,500 Hz

Microphone Pattern
Bidirectional

Microphone Sensitivity
-38 dBV/Pa

Microphone Impedance
2200 Ohm

Microphone Location
Retractable

Wireless
Range
40 ft / 12 m

Battery life
20 hours

Bluetooth version
4.1

Bluetooth profiles
A2DP, HFP, HSP

Package Content
Product Information Guide
Download Product Information Guide

Arctis 9 Headset
USB charging cable

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten om te reviewen.

  • Steelseries Apex 7 TKL
  • Steelseries Rival 3 Wireless
  • Steelseries Arctis 9 Wireless – waar deze review om gaat!
  • Steelseries Arctis 7P Wireless

Wees gerust, de andere reviews van de andere producten volgen ook!

In dit geval gaat deze review om de Arctis 9!

For Sparta!… bedoel For Glory.

Steelseries levert met de Arctis 9 een hub, zodat de Arctis 9 wireless kan functioneren én een oplaadkabel mee. Deze kabel kan er ook toe dienen dat de Arctis 9 direct verbonden te gebruiken is.
In de hub zitten nog 2 extra aansluitingen – Game In en Line Out die d.m.v. een 3.5mm jack kunnen worden aangesloten. Aan de onderkant van de hub zit een connect knop (om de koptelefoon te koppelen) en een switch voor Console of PC.
De hub licht (continue) op als deze verbonden is, en knippert/ademt als deze de wireless Arctis 9 zoekt.

Uiteraard levert Steelseries ook de nodige info in een handleiding mee.

Qua aansluitingen is de Steelseries Arctis 9 Wireless erg fijn, het zit ém immers in de naam! Zo heb je buiten de mogelijkheden op de kleine hub, ook nog een knop om bluetooth devices te koppelen (bijvoorbeeld je telefoon of andere device te koppelen – je kunt immers ook via bluetooth gamen met deze koptelefoon).

De Steelseries Arctis 9 Wireless heeft een 3.5 mm jack en micro-usb aansluiting om de koptelefoon bekabeld aan te sluiten op een hoop verschillende devices.

De oorschelpen van de Arctis 9 Wireless zitten vast. De batterij kan ook niet worden vervangen. Hetgeen in mijn optiek best zonde is. De Pro heeft dat weer wel, daar kan immers gemakkelijk de batterij worden vervangen.
Daarnaast zijn de oorschelpen wel wat gevoelig voor vette vlekken. Maar dat geldt volgens mij wel voor vrijwel alle koptelefoons – of wat je op dat moment zoal eet…. 😉

Aan de linker oorschelp zit de ‘dial’ om te switchen tussen spraak en gaming geluid. Zo kan Discord/Teamspeak of dergelijke via een speciaal geluidskanaal worden ingesteld. Vervolgens kan het spel via de ‘main’ audio af worden gespeeld. Wanneer iemand te enthousiast aan het spelen/schreeuwen is, dan kan je dmv die dail dat net even wat zachter zetten. Ideale optie!

Op de rechter oorschelp zit een volumeknop, mute knop (als de knop omhoog staat, ben je gemute).

Bij de Arctis 9 zit de microfoon, zoals bij vele Steelseries koptelefoons, netjes in de linker oorschelp. Deze dien je ‘uit te trekken’ om netjes voor je mond te kunnen plaatsen.

Het is wat koud in huis…

Eenmaal verwarming aangezet doet de microfoon het toch wel een stuk beter.

T.o.v. het nadeel dat de oorschelpen niet te openen zijn aan de buitenkant, zijn aan de binnenkant de oorschelpen wel te vervangen. Zeker fijn als die na een aantal jaar op zijn.

Ook de hoofdband is gemakkelijk te verstellen/vervangen.

Verder is de Arctis 9 in mijn optiek een nette/mooie koptelefoon. De 9 heeft aan de buitenkant geen RGB verlichting – wat natuurlijk de batterijduur ook niet ten goede zou komen.

Draadloos

Het fijne van de Steelseries Arctis 9 Wireless is dat deze – zoals de naam mogelijk wel meegeeft – draadloos is. De koptelefoon heeft een redelijk bereik. Er zijn koptelefoons waarbij ik het gehele huis door kan, dat gaat met deze helaas weer niet. Met de bluetooth verbinding gaat dat gelukkig wel wat ‘beter’, maar ook niet zoals bij anderen.
Uiteindelijk zit je toch meer achter je systeem dan dat je aan het rondlopen bent. Dus, in mijn optiek geen gemis. En vergaderen op de WC is ook niet altijd even handig.

Latency? Nee, daar heb je ook geen last van. Zowel geluid van games als spraak van films hoor je zonder enige vertraging.

Software

Steelseries gebruikt bij al haar producten de Steelseries Engine. In mijn optiek toch wel een zeer geslaagde app qua functies. Een applicatie waar je geen account voor nodig hebt, waar alles gemakkelijk te beheren is, en iets wat ook niet ‘zwaar’ op je systeem draait.

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen. En zoals je kan zien test ik redelijk wat producten van Steelseries!

De Steelseries Arctis 9 Wireless kan worden gebruikt met een 7.1 of 2.0 instelling.
De 7.1 instelling is echter alleen softwarematig, waar er uiteraard alleen maar gebruik wordt gemaakt van twee speakertjes (elk oorschelp één).

Steelseries geeft met een gesloten headset ook de mogelijkheid gebruik te maken van Live Mic Preview en Sidetone, zo hoor je jezelf niet, zacht of hard terug in de headset. Zo wordt ook het omgevingsgeluid geprojecteerd, bij gebruik van de high onder Mic Sidetone.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van 7.1 zijn er nog extra opties voorhanden – zoals het aanpassen van de surround profile, stereo profile, bass enhancement en dialogue enhancement.

Uiteraard kan er een custom EQ op worden gezet, maar kan er ook gebruik worden gemaakt van een voorgedefinieerde preset.

Onder het kopje settings kunnen ook nog twee zaken worden aangepast: Power options en bluetooth auto-startup.

Het gave van de Steelseries Engine is dat er gebruik kan worden gemaakt van verschillende configs. De configs kunnen ook nog eens aan spellen/applicaties worden gehangen. Gaat bijvoorbeeld de applicatie Spotify aan, dan gaat de koptelefoon bijvoorbeeld op de preset muziek, bij Netflix op film, bij Battlefield 4 op 7.1 met bass enhancement etc. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt! 🙂

Geluid

Het moment was aldaar, ik kon eindelijk de Arctis 9 opzetten en met een koptelefoon van bijna 200 euro heb ik hoge verwachtingen. Deze verwachtingen werden in mijn optiek niet behaald. Over de jaren heb ik redelijk wat koptelefoons kunnen uitproberen, ook draadloos.

De Steelseries Arctis 9 maakt gebruik van 16 bit 48000 Hz (DVD Quality), en dat is naar mijn mening te horen. Het geluid is doffer dan dat ik gewend ben.
Daarmee moet je als gamer ook een keuze maken. Wil je het gemak van de software, mogelijkheden met de voicechat en draadloos gebruik (met een redelijk goede batterijduur), of vind je audiokwaliteit belangrijker? Bij het laatste zou ik dan kijken naar de Arctis Pro + GameDac of Arctis Pro.

Luisterend naar de kwaliteit van de audio vind ik de Arctis 9 persoonlijk best dof. En dat is in mijn optiek zonde. Ik snap dat als je een draadloze koptelefoon gebruikt je consensus moet maken, maar zoveel?

Voor gaming is – buiten de kwaliteit van de mids/high – de bas/lage tonen wel erg fijn. Je krijgt wel een gevoel dat je echt een spel wordt ingezogen.
Doch, verwacht je nou een high-end koptelefoon voor muziek/films, dan moet ik je toch echt teleurstellen.

Nu, dag later dat ik weer verder aan het typen ben heb ik allereerst geen andere koptelefoon opgedaan om te horen of het gevoel (bovenstaande) van de dag ervoor nog steeds hetzelfde is. En helaas is dat wel het geval. Ondanks dat het echt wel een fijne koptelefoon is – het zit lekker op je hoofd en om je oren, het draadloos is, bluetooth mogelijkheden heeft, redelijke accuduur merk ik toch dat de muziek niet ‘af’ is.
Het gekke is wel, zelfs met de kabel (3.5 mm) wordt de kwaliteit niet veel beter. Kortom, de drivers zijn redelijk, maar niet geweldig.

En dan toch, is bij het luisteren van Heldeep Radio #334 de koptelefoon wel weer ‘lekker’. De lage tonen zijn dan wel weer fijn. Zo kan je toch echt weer genieten van zulke setjes. Dit geldt ook voor hardstyle, techno of dergelijke.

Als we dan gaan luisteren naar nummer zoals onderstaande met Aretha Franklin & Tony Bennett, dan mist er iets – stuk klank. Bij sommige koptelefoons wordt je echt de studio ingezogen of je erbij staat. Hier klinkt het alsof ik een koptelefoon op een walkman (oké, misschien wat overdreven) aansluit. Maar, zoals eerder aangegeven moeten ergens ongetwijfeld consensus worden gedaan.

Conclusie

Met de Steelseries Arctis 9 heeft Steelseries een nieuwe draadloze koptelefoon op de markt gezet. De toevoeging van bluetooth t.o.v. de Arctis 7, is best een fijne functie. Zo kun je gemakkelijk de koptelefoon op andere devices aansluiten – zoals je telefoon.
De koptelefoon is in mijn optiek niet ge-wel-dig voor het luisteren van muziek, maar is wel enorm snel/direct en goed voor tijdens het gamen. Het gaat dan immers om het horen van omgevingsgeluid en de mogelijkheid om te kunnen praten. Of je nou met je vrienden kletst of aan het streamen bent, dat gaat met de Arctis 9 prima. De voordelen om draadloos te zijn zorgt ook voor een hoop meer mogelijkheden. En dat terwijl er nog met 20 uur een redelijke batterijduur in de Steelseries Arctis 9 zit.

De Arctis 9 is in mijn optiek gericht op de gamer die echt gewoon uren wilt kunnen spelen/praten. Met de prima batterijduur van ~20 uur gaat prima lukken. Doch wil ik benadrukken dat deze koptelefoon geen high-end koptelefoon is. Daarvoor zou ik namelijk eerder kijken naar een Arctis Pro (+ GAMEDAC). Het is echter wel weer zo dat deze koptelefoon 200 euro is, en de Pro + GAMEDAC 350. Dus daar ligt een behoorlijke afweging.
Als je enkel een draadloze koptelefoon zoekt zodat je op Discord/Teamspeak kunt kletsen en lekker met je maten wilt kunnen gamen, dan is de Arctis 9 eigenlijk best prima. De optie om geluid te splitsen door de 2 verschillende inputs (spraak en audio) – en die ook nog eens te kunnen beïnvloeden door de draaiknop op de koptelefoon – geeft ook een hoop mogelijkheden.

Het bereik van de Arctis 9 is daarnaast ook nog eens prima. Ik kan met de meegeleverde dongle best rondlopen in mijn woning zonder dat ik last van van interference. De bluetooth komt echter toch nog steeds verder!

Wat Steelseries wel perfect doet, is de Steelseries Engine bij al hun producten meeleveren. Zo werkt alles centraal vanuit één programma – waar je ook niet eens een account voor nodig hebt.
Er zitten ook nog eens genoeg opties op, om de koptelefoon naar wens in te stellen.

Wat ik persoonlijk wel jammer vind, is dat de batterijen/accu niet te vervangen zijn. Mocht je na een x-jaar dit op hebben gebruikt, dan word je geforceerd te kijken naar een andere koptelefoon.

Ondanks alles is het ook ‘maar’ een koptelefoon van 200 euro. Gezien de opties, draadloos, redelijke accuduur, bluetooth, mogelijkheid de koptelefoon ook bekabeld te gebruiken, materialen verder, ben ik – zeker gezien de prijs – toch wel matig tevreden.

Toch heeft de Steelseries Arctis 9 heeft mij doen verbazen. Blijkbaar maakt Steelseries niet continue homeruns – en dat is ook begrijpelijk. Doch had ik meer gehoopt, zeker omdat dit (gezien de cijferreeks – Arctis 1, 3 etc.) doet lijken alsof dit top of the line is.

Persoonlijk zou ik de koptelefoon een 3.6/3.7 van de 5 sterren willen geven. Omdat er met hele punten wordt gewerkt kan ik er ook geen 3.5 van maken. Hierdoor wordt de uiteindelijke score – onder bezwaar – 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!