3 december 2021

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

SteelSeries Aerox 3 Wireless

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.
SteelSeries Aerox 3 Wireless Review

SteelSeries Aerox 3 Wireless Review

5

Inleiding

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Sensor
SteelSeries TrueMove Air

Sensor Type
Optical

CPI
100–18,000 in 100 CPI Increments

IPS
400, on SteelSeries QcK surfaces

Acceleration
40G

Polling Rate
1000Hz / 1 ms

Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)

Design
Back Cover Material
Black Matte Finish

Core Construction
ABS Plastic

Shape
Ergonomic, Right-Handed

Grip Style
Claw or Fingertip

Number of Buttons
6

Switch Type
SteelSeries mechanical switches, rated for 80 million clicks

Illumination
3 RGB Zones

Weight
66g

Length
120.55mm / 4.75 inches

Width
57.91mm / 2.28 inches (front), 67.03mm / 2.64 inches (back)

Height
21.53mm / 0.85 inches (front), 37.98mm / 1.50 inches (back)

Connection
2.4GHz / Bluetooth 5.0

Battery Life
Up to 80 hours 2.4GHz
Up to 200 hours Bluetooth

Compatibility
OS
Windows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.

Software
SteelSeries Engine 3.18.4+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)

Package Content
Product Information Guide
Download Aerox 3 Wireless Product Information Guide

Aerox 3 Wireless Gaming Mouse
USB Type-C Dongle
USB Type-C to USB Type-A Super Mesh Data/Charging Cable
Extension Adapter

Uitpakken

Tijd om de Steelseries Aerox 3 wireless uit te pakken.

Zoals ik eigenlijk altijd wel bij SteelSeries vindt, ziet de muis er netjes uit. Mooie kunstof materialen en afwerking.

Met de Aerox 3 levert Steelseries de nodige kabels, dongle, hub en handleiding.

In de hub – linksonder op de afbeelding – zitten twee usb-c aansluitingen. Zo kan de dongle gemakkelijk dicht bij de muis worden neergelegd. En snel worden opgeladen door alleen de kabel uit de hub te trekken. De dongle kan daarnaast ook in een USB-C poort worden gestopt, in bijvoorbeeld een behuizing.

Het is een bijzonder design. Vooral dat de muis ook zo bijzonder licht is (66!!!! gram), dat is al helemaal wennen.

De linkerkant heeft 2 duimknoppen, die alletwee via de software aan kunnen worden gepast,
of worden uitgeschakeld.

Midden boven zit de DPI knop, die kan ingedrukt worden waar deze naar het tweede profiel switcht. Kortom, er kunnen maximaal 2 verschillende DPI profielen worden ingesteld, bijvoorbeeld 2000 en 12000 DPI.

De rechterkant is vrij van knoppen.

De muis maakt gebruik van het SteelSeries TrueMove Air sensor. En dat is bijzonder accuraat. Zo heb ik in een aantal games mijn muscle memory getest (há nerd). En daarbij viel het mij op dat deze heel erg scherp en direct was. Sterker nog, i.t.t. de Rival 600 die ik
dagelijks gebruikt merkte ik daadwerkelijk géén verschil.

Aan de onderkant zit ook de switch om de muis aan te zetten via, óf bluetooth of via de 2.4GHz dongle. Uiteraard is het ook mogelijk de Aerox 3 bekabeld aan te sluiten met de meegeleverde kabel.

Het gave van de Aerox 3 is dat deze natuurlijk open is, waardoor je gemakkelijk naar binnen kunt kijken.

En dat resulteert daarnaast ook in een gaaf RGB effect. Het RGB is uiteraard ook weer in 3 zones (zoals wij bij Steelseries muizen gewend zijn) aan te passen.

Software


Voordeel van de SteelSeries producten is dat het uniforme software gebruikt die de verschillende producten van SteelSeries aan kunnen sturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Via de SteelSeries Engine software kan ook uiteraard de muis worden geconfigureerd, zodat deze precies doet wat de gebruiker wilt. Rechtsboven staan de twee opties die kunnen worden gefinetuned tussen de 100 en 18.000 met stappen van 100.

Via de acceleration en deceleration kan de muis ook worden gefinetuned. Dit zorgt er voor dat bij de eerste kleine beweging de muisreactie accelereert of decelereerd.

Ook de polling rate kan worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat er of per 1 milliseconde (1000hz) of 8 milliseconden (125hz) wordt gekeken of de muis heeft bewogen.

Voor de Aerox 3 zit er ook een extra optie, namelijk: Sleep Timer. Dit houdt in dat bij bijv. 4 minuten van het niet gebruiken van de muis deze op ‘slaapstand’ gaat, totdat je een knop indrukt. Dit zorgt ervoor dat de muis niet zomaar leeg loopt terwijl je niets aan het doen bent.
Dit geldt ook voor

Uiteraard zijn er ook profielen aan te maken en te beheren, die er voor zorgen dat er bij specifieke games de ultieme preset wordt gebruikt.

Voor de gamer/gebruiker die graag macro’s gebruikt, kan er ook een macro opname worden gemaakt. Eveneens kan er worden gefintuned hoe een knop moet reageren, eenmalig, x aantal keren e.d.

Via het menu kunnen er (voor zowel deze knop als de anderen) verschillende bindings worden ingesteld.
De mogelijke opties (per knop zijn).

  • Keyboard buttons
  • Macro’s
  • Media Buttons (zoals mute etc.)
  • Mouse Buttons (niet eens met de DPI knop in het midden? Maak er een duimknop van!).
  • Deactivate
  • Launch Application
  • Launch Configuration (switchen tussen andere profielen)
  • Launch Engine Apps
  • OS Shortcuts
  • Record Macro

Omdat de Aerox 3 ook nog eens RGB opties heeft, zit onder de illumination tab een mogelijkheid de ‘zones’ aan te passen.
Deze kunnen één kleur of meerdere kleuren weergeven, een Colorshift optie waardoor deze continue een regenboog aan kleuren laat cirkelen, multicolor breath of disabled wanneer je helemaal geen RGB wilt.

Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle SteelSeries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op een SteelSeries toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.

Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld een bepaalde preset aangehouden, waardoor de muisknoppen dus weer apart reageren.

Via de settings knop rechtsboven kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.

Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsboven) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.

Gaming

Wat mij tijdens het gamen opviel, is dat de ondergrond bij dit muisje niet zoveel uitmaakt. Of het nou op een gigantische muismat ligt, of op een bureau/tafel, de muis is naar mijn gevoel nog steeds even accuraat. En dat is ook erg fijn – vooral voor iemand die op een bureau speelt, waar mijn oudere Roccat of Razer wel eens moeite had om te lezen welke richting ik op ging met mijn hand. Sinds het laatste jaar ben ik meer gaan spelen met de Rival 600 die in mijn optiek ook bijzonder accuraat en vooral duurzaam is. Toch is de Aerox 3 ook gewoon een enorm fijne muis om even mee te werken en vooral mee te gamen. I.c.m. een hoge DPI weet je zeker dat je snel bij je target bent.
Een mogelijk idee achter een gigantisch lichte muis is ook dat de gamers, die enorm veel met de muis bewegen, sneller bij hun punt zijn. Met de Aerox 3 Wireless lukt dat zeker.

Wat overigens ook erg fijn is, is de DPI switch, die ervoor zorgt dat er snel kan worden geswitcht tussen de twee profielen, bijvoorbeeld; 800 en 1600 DPI – tot maximaal 18000.

Eveneens zijn de knoppen vrij direct, hiermee doel ik te zeggen dat bij een kleine druk wordt al een actie uitgevoerd. Kortom, het is dus niet nodig om op de linkermuisknop te gaan staan om een wapen te vuren in BF4/BF5/PUBG of andere games, een lichte klik is meer dan genoeg. Dit zorgt er ook weer voor dat er snel kan worden gereageerd in games, waardoor de competitieve gamer toch net iets sneller reageert dan een andere speler.

Conclusie


Door de jaren heb ik als gamer echt gigantisch veel muizen versleten. Zo ben ik een tijd lang met Corsair, Roccat en zelfs Razer bezig geweest. Sinds de laatste jaren dat ik SteelSeries ben gaan reviewen ben ik ook niet meer van Steelseries gestapt. Niet omdat ik het review, maar ook omdat ik echt achter de producten sta. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen met de producten van SteelSeries.
SteelSeries hoort in mijn optiek ook thuis in het rijtje der giganten. Met de Aerox laten ze ook zien dat ze goede wireless producten kunnen maken, die kwalitatief, licht zijn en nog eens RGB hebben. Wat wil je nog meer?!

De Aerox 3 Wireless heeft mij aangenaam verrast. De lichte muis met een daadwerkelijk lange batterijduur zorgt voor eindeloos veel plezier (nou, ja.. eindeloos… tot je batterij leeg is :D). Prop de kabel erin en verder spelen maar!
Dat is overigens wel een gigantisch pluspunt van de Aerox 3 Wireless. Raakt deze leeg, kabel erin en doorspelen maar. Bij de Steelseries Rival 3 dien je dan de batterijen te vervangen. Tsja,… dat kan nog wel eens onhandig zijn als die niet direct bij je liggen.

De software heeft een hoop te bieden en is daarmee een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het synchroon kunnen laten lopen van de RGB verlichting en het compleet customizen hoe de knoppen in Windows of via ‘presets’ in game reageren.

Ook dit is zo’n muis die ik vroeger in mijn ‘oud’-competitive carrière graag had willen gebruiken.. In combinatie met een dergelijke muismat, zoals de SteelSeries QcK Prism Cloth – of enig QcK muismat, maakt wel een perfect duo. De muis rolt over de muismat heen, blijft niet hangen en voelt heel accuraat. Uiteindelijk komt het dan op je skills terecht. Kortom, mocht je dan missen, ligt het in dit geval niet aan de muis ;).

De DPI Switch is in mijn optiek een geweldige toevoeging. Vroeger had SteelSeries in zijn software alleen de mogelijkheid voor twee profielen, dit hebben ze softwarematig aangepast naar maximaal 5 levels.

Kijkende naar de prijzen van de andere brands; Razer, Roccat, Logitech e.d., valt de muis niet buiten de boot. Ergo, de Aerox 3 Wireless zit qua prijs gelijk als de andere brands die een soortgelijke muis verkopen.

De SteelSeries Aerox 3 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!