Steelseries Rival 3
Samenvatting
Voordelen
- Behoorlijk lichte muis
- RGB verlichting
- Softwarematige mogelijkheden
- DPI switch
- Claw of fingertip grip
Nadelen
- Voelt wel wat plastic aan
- Had voor mijn gevoel net iets goedkoper gemogen
Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar is dat ook zo met de nieuwe Rival 3? Ik zoek het uit!
Specificaties
Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.
Sensor
SteelSeries TrueMove Core
Sensor Type
Optical
CPI
100–8,500 in 100 CPI Increments
IPS
300, on SteelSeries QcK surfaces
Acceleration
35G
Polling Rate
1000Hz 1 ms
Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)
Design
Back Cover Material
Black Matte Finish
Core Construction
ABS Plastic
Shape
Ergonomic, Right-Handed
Grip Style
Claw or Fingertip
Number of Buttons
6
Switch Type
SteelSeries mechanical switches, rated for 60 million clicks
Illumination
3 RGB Zones, Independently Controlled
Weight
77g (2.7oz) without cable
Length
120.60mm
Width
58.30mm (front), 67.00mm (back)
Height
21.50mm (front), 37.90mm (back)
Rubber Cable Length
1.8m / 6 feet
Compatibility
OS
Windows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.
Software
SteelSeries Engine 3.15.1+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)
Box Content
Product Information Guide
Rival 3 Gaming Mouse
Uitpakken
Via Steelseries ontving ik een aantal producten:
- Steelseries Arctis 1
- Steelseries Rival 3 – waar deze review over gaat.
- Steelseries Apex 3


Wat kan je zoal in de verpakking verwachten? Een muis en een handleiding!

Uiteraard is ook deze muis met het Steelseries logo afgebeeld.

Aan de linkerkant zitten twee duimknoppen. Deze zijn overigens in de Steelseries Engine (software) aan te passen naar welk willekeurige knop die je maar zou willen. Onder het stukje software ga ik dieper in op de software van Steelseries.

Op de bovenkant zit de DPI knop, scrollwiel en uiteraard de linker en rechter muisknop.

Aan de rechterkant heeft de Rival 3 geen knoppen.

De Rival 3 maakt gebruik van een standaard USB aansluiting met een kabel van 1.8 meter.

Aan de onderkant is pas goed te zien dat de RGB compleet om de muis heen loopt. Het leuke is, is dat deze drie zones afzonderlijk qua kleur aan te sturen zijn.



In combinatie met de Apex 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

RGB
Even een aantal plaatjes om de RGB verlichting te laten zien. De kleuren kunnen d.m.v. de software (ga ik volgend hoofdstuk dieper op in) worden aangepast.




Software
Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

In de settings van de Rival 3 zijn redelijk wat dingen aan te passen.
Aan de linkerkant zijn de knoppen aan te passen. Wil je dat je duimknop een bepaalde macro uitvoert of dient als mediaknop (pauze/speel af etc.), dan kan dit gemakkelijk in worden gesteld.
Rechtsboven kunnen de DPI profielen worden aangepast. Zo kan je tot maximaal 5 profielen instellen – welke door de DPI switch bovenop de muis kunnen worden aangepast/geselecteerd. Eén nadeel, als je bij profiel 2 bent, en je wilt de eerste hebben… dan moet je helaas wel heel het riedeltje af.
Er zijn ook nog opties als acceleration/deceleration, angle snapping en polling rate. Acceleration/deceleration en angle snapping bepalen hoe de muis reageert op bewegingen. Door het aanpassen van de polling rate wordt bepaald hoe snel een computer en muis met elkaar moeten reageren. Of elke milliseconde of elke 8 milliseconden.

Verder links zijn er ook nog verschillende configs in te schakelen. Zo kan je per applicatie selecteren hoe de muis moet reageren. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat de DPI bij The Division 2 bijvoorbeeld 6000 is, en bij Battlefield V 4500.

Via het illumination menu zijn de effecten van de kleuren aan te passen. Omdat de Rival 3 uit drie zones bestaat, zijn deze naar wens aan te passen.
Er zijn vier verschillende opties om de muis qua kleur aan te passen.
- Steady (één kleur)
- ColorShift (automatisch van kleuren switchen)
- Multi Color Breathe (laten ademen met verschillende kleuren)
- Disable Illumination

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met een toetsenbord, koptelefoon of muis kunnen doen.






Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gaming
Het gamen met de Rival 3 gaat prima. Een aantal rondjes The Division 2 lieten mij wel blijken dat dit gewoon een goede muis is, duidelijk en voornamelijk haarscherp. En dat is natuurlijk iets wat in shooters erg belangrijk/fijn is.
Ik heb geen één keer het gevoel gehad dat de muis mij in de steek liet. En dat is een fijn gegeven. Ik heb vroeger muizen van andere brands gebruikt die minder direct en accuraat waren. Natuurlijk heeft het ook wel te maken met wat voor ondergrond je gebruikt. Een QcK Heavy XXL zorgt ook voor een vaste ondergrond, waardoor je muis ook minder moeite heeft met welke kant je opgaat.
De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palmgrip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.
Zelf ben ik een palm grip gamer, waardoor ik mijn hand compleet over de muis leg. Ik gebruik daarom ook de Rival 600, die ook nog eens wat zwaarder is – wat ik persoonlijk weer fijner vind.
Conclusie
Met de Rival 3 heeft Steelseries een redelijk goedkope muis op de markt gezet, die ook nog eens goed werkt. Het voelt ondanks dat het van plastic (en licht) is behoorlijk degelijk aan.
De nodige RGB verlichting zorgt eveneens voor
De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palm grip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.
De maximale 8500 DPI zorgt ook voor genoeg bewegingsvrijheid. Over de sensoren van de Steelseries muizen ben ik zeker te spreken. Deze werken echt nauwkeurig. Ik heb écht nog nooit een probleem gehad dat ik merkte dat mijn muis niet meewerkte in het aimen. Dit lag in dat geval vaker aan mijn -niet-bestaande-skills-.. 😀
Voor 39,99 (tijd van schrijven) haal je de Rival 3 in huis. Het is geen hele uitgebreide muis met gigantisch veel opties. Maar doet gewoon wat het moet doen. De twee knoppen aan de zijkant om fijn te kunnen browsen (of via de software aan te passen naar wat je zou willen), de DPI switch zorgt ervoor dat je snel tussen de snelheden van de muis kan switchen. Het fijne van de Steelseries Engine is dat er tegenwoordig niet maximaal te switchen is tussen 2 DPI settings, maar tussen maximaal 5 presets.
Mijn gevoel zegt, dat wanneer de muis een tientje goedkoper deze echt 5 sterren had verdiend. Ondanks de opties en mogelijkheden voelt de muis net iets te plastic aan voor de volle 5 sterren.
De Steelseries Rival 3 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.