5 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Rival 3

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?
Steelseries Rival 3

Steelseries Rival 3

Steelseries Rival 3
4

Samenvatting

Voordelen 

 • Behoorlijk lichte muis 
 • RGB verlichting
 • Softwarematige mogelijkheden
 • DPI switch
 • Claw of fingertip grip 

 

Nadelen

 • Voelt wel wat plastic aan
 • Had voor mijn gevoel net iets goedkoper gemogen

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar is dat ook zo met de nieuwe Rival 3? Ik zoek het uit!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Sensor
SteelSeries TrueMove Core

Sensor Type
Optical

CPI
100–8,500 in 100 CPI Increments

IPS
300, on SteelSeries QcK surfaces

Acceleration
35G

Polling Rate
1000Hz 1 ms

Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)

Design
Back Cover Material
Black Matte Finish

Core Construction
ABS Plastic

Shape
Ergonomic, Right-Handed

Grip Style
Claw or Fingertip

Number of Buttons
6

Switch Type
SteelSeries mechanical switches, rated for 60 million clicks

Illumination
3 RGB Zones, Independently Controlled

Weight
77g (2.7oz) without cable

Length
120.60mm

Width
58.30mm (front), 67.00mm (back)

Height
21.50mm (front), 37.90mm (back)

Rubber Cable Length
1.8m / 6 feet

Compatibility
OS
Windows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.

Software
SteelSeries Engine 3.15.1+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)

Box Content
Product Information Guide
Rival 3 Gaming Mouse

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3 – waar deze review over gaat.
 • Steelseries Apex 3

Wat kan je zoal in de verpakking verwachten? Een muis en een handleiding!

Uiteraard is ook deze muis met het Steelseries logo afgebeeld.

Aan de linkerkant zitten twee duimknoppen. Deze zijn overigens in de Steelseries Engine (software) aan te passen naar welk willekeurige knop die je maar zou willen. Onder het stukje software ga ik dieper in op de software van Steelseries.

Op de bovenkant zit de DPI knop, scrollwiel en uiteraard de linker en rechter muisknop.

Aan de rechterkant heeft de Rival 3 geen knoppen.

De Rival 3 maakt gebruik van een standaard USB aansluiting met een kabel van 1.8 meter.

Aan de onderkant is pas goed te zien dat de RGB compleet om de muis heen loopt. Het leuke is, is dat deze drie zones afzonderlijk qua kleur aan te sturen zijn.

In combinatie met de Apex 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

RGB


Even een aantal plaatjes om de RGB verlichting te laten zien. De kleuren kunnen d.m.v. de software (ga ik volgend hoofdstuk dieper op in) worden aangepast.

Software


Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

In de settings van de Rival 3 zijn redelijk wat dingen aan te passen.
Aan de linkerkant zijn de knoppen aan te passen. Wil je dat je duimknop een bepaalde macro uitvoert of dient als mediaknop (pauze/speel af etc.), dan kan dit gemakkelijk in worden gesteld.
Rechtsboven kunnen de DPI profielen worden aangepast. Zo kan je tot maximaal 5 profielen instellen – welke door de DPI switch bovenop de muis kunnen worden aangepast/geselecteerd. Eén nadeel, als je bij profiel 2 bent, en je wilt de eerste hebben… dan moet je helaas wel heel het riedeltje af.

Er zijn ook nog opties als acceleration/deceleration, angle snapping en polling rate. Acceleration/deceleration en angle snapping bepalen hoe de muis reageert op bewegingen. Door het aanpassen van de polling rate wordt bepaald hoe snel een computer en muis met elkaar moeten reageren. Of elke milliseconde of elke 8 milliseconden.

Verder links zijn er ook nog verschillende configs in te schakelen. Zo kan je per applicatie selecteren hoe de muis moet reageren. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat de DPI bij The Division 2 bijvoorbeeld 6000 is, en bij Battlefield V 4500.

Via het illumination menu zijn de effecten van de kleuren aan te passen. Omdat de Rival 3 uit drie zones bestaat, zijn deze naar wens aan te passen.
Er zijn vier verschillende opties om de muis qua kleur aan te passen.

 • Steady (één kleur)
 • ColorShift (automatisch van kleuren switchen)
 • Multi Color Breathe (laten ademen met verschillende kleuren)
 • Disable Illumination

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met een toetsenbord, koptelefoon of muis kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gaming

Het gamen met de Rival 3 gaat prima. Een aantal rondjes The Division 2 lieten mij wel blijken dat dit gewoon een goede muis is, duidelijk en voornamelijk haarscherp. En dat is natuurlijk iets wat in shooters erg belangrijk/fijn is.
Ik heb geen één keer het gevoel gehad dat de muis mij in de steek liet. En dat is een fijn gegeven. Ik heb vroeger muizen van andere brands gebruikt die minder direct en accuraat waren. Natuurlijk heeft het ook wel te maken met wat voor ondergrond je gebruikt. Een QcK Heavy XXL zorgt ook voor een vaste ondergrond, waardoor je muis ook minder moeite heeft met welke kant je opgaat.

De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palmgrip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.

Zelf ben ik een palm grip gamer, waardoor ik mijn hand compleet over de muis leg. Ik gebruik daarom ook de Rival 600, die ook nog eens wat zwaarder is – wat ik persoonlijk weer fijner vind.

Conclusie


Met de Rival 3 heeft Steelseries een redelijk goedkope muis op de markt gezet, die ook nog eens goed werkt. Het voelt ondanks dat het van plastic (en licht) is behoorlijk degelijk aan.
De nodige RGB verlichting zorgt eveneens voor

De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palm grip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.

De maximale 8500 DPI zorgt ook voor genoeg bewegingsvrijheid. Over de sensoren van de Steelseries muizen ben ik zeker te spreken. Deze werken echt nauwkeurig. Ik heb écht nog nooit een probleem gehad dat ik merkte dat mijn muis niet meewerkte in het aimen. Dit lag in dat geval vaker aan mijn -niet-bestaande-skills-.. 😀

Voor 39,99 (tijd van schrijven) haal je de Rival 3 in huis. Het is geen hele uitgebreide muis met gigantisch veel opties. Maar doet gewoon wat het moet doen. De twee knoppen aan de zijkant om fijn te kunnen browsen (of via de software aan te passen naar wat je zou willen), de DPI switch zorgt ervoor dat je snel tussen de snelheden van de muis kan switchen. Het fijne van de Steelseries Engine is dat er tegenwoordig niet maximaal te switchen is tussen 2 DPI settings, maar tussen maximaal 5 presets.

Mijn gevoel zegt, dat wanneer de muis een tientje goedkoper deze echt 5 sterren had verdiend. Ondanks de opties en mogelijkheden voelt de muis net iets te plastic aan voor de volle 5 sterren.

De Steelseries Rival 3 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.