za. mei 30th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Rival 3

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?
Steelseries Rival 3

Steelseries Rival 3

Steelseries Rival 3
4

Samenvatting

Voordelen 

 • Behoorlijk lichte muis 
 • RGB verlichting
 • Softwarematige mogelijkheden
 • DPI switch
 • Claw of fingertip grip 

 

Nadelen

 • Voelt wel wat plastic aan
 • Had voor mijn gevoel net iets goedkoper gemogen

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar is dat ook zo met de nieuwe Rival 3? Ik zoek het uit!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Sensor
SteelSeries TrueMove Core

Sensor Type
Optical

CPI
100–8,500 in 100 CPI Increments

IPS
300, on SteelSeries QcK surfaces

Acceleration
35G

Polling Rate
1000Hz 1 ms

Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)

Design
Back Cover Material
Black Matte Finish

Core Construction
ABS Plastic

Shape
Ergonomic, Right-Handed

Grip Style
Claw or Fingertip

Number of Buttons
6

Switch Type
SteelSeries mechanical switches, rated for 60 million clicks

Illumination
3 RGB Zones, Independently Controlled

Weight
77g (2.7oz) without cable

Length
120.60mm

Width
58.30mm (front), 67.00mm (back)

Height
21.50mm (front), 37.90mm (back)

Rubber Cable Length
1.8m / 6 feet

Compatibility
OS
Windows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.

Software
SteelSeries Engine 3.15.1+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)

Box Content
Product Information Guide
Rival 3 Gaming Mouse

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3 – waar deze review over gaat.
 • Steelseries Apex 3

Wat kan je zoal in de verpakking verwachten? Een muis en een handleiding!

Uiteraard is ook deze muis met het Steelseries logo afgebeeld.

Aan de linkerkant zitten twee duimknoppen. Deze zijn overigens in de Steelseries Engine (software) aan te passen naar welk willekeurige knop die je maar zou willen. Onder het stukje software ga ik dieper in op de software van Steelseries.

Op de bovenkant zit de DPI knop, scrollwiel en uiteraard de linker en rechter muisknop.

Aan de rechterkant heeft de Rival 3 geen knoppen.

De Rival 3 maakt gebruik van een standaard USB aansluiting met een kabel van 1.8 meter.

Aan de onderkant is pas goed te zien dat de RGB compleet om de muis heen loopt. Het leuke is, is dat deze drie zones afzonderlijk qua kleur aan te sturen zijn.

In combinatie met de Apex 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

RGB


Even een aantal plaatjes om de RGB verlichting te laten zien. De kleuren kunnen d.m.v. de software (ga ik volgend hoofdstuk dieper op in) worden aangepast.

Software


Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

In de settings van de Rival 3 zijn redelijk wat dingen aan te passen.
Aan de linkerkant zijn de knoppen aan te passen. Wil je dat je duimknop een bepaalde macro uitvoert of dient als mediaknop (pauze/speel af etc.), dan kan dit gemakkelijk in worden gesteld.
Rechtsboven kunnen de DPI profielen worden aangepast. Zo kan je tot maximaal 5 profielen instellen – welke door de DPI switch bovenop de muis kunnen worden aangepast/geselecteerd. Eén nadeel, als je bij profiel 2 bent, en je wilt de eerste hebben… dan moet je helaas wel heel het riedeltje af.

Er zijn ook nog opties als acceleration/deceleration, angle snapping en polling rate. Acceleration/deceleration en angle snapping bepalen hoe de muis reageert op bewegingen. Door het aanpassen van de polling rate wordt bepaald hoe snel een computer en muis met elkaar moeten reageren. Of elke milliseconde of elke 8 milliseconden.

Verder links zijn er ook nog verschillende configs in te schakelen. Zo kan je per applicatie selecteren hoe de muis moet reageren. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat de DPI bij The Division 2 bijvoorbeeld 6000 is, en bij Battlefield V 4500.

Via het illumination menu zijn de effecten van de kleuren aan te passen. Omdat de Rival 3 uit drie zones bestaat, zijn deze naar wens aan te passen.
Er zijn vier verschillende opties om de muis qua kleur aan te passen.

 • Steady (één kleur)
 • ColorShift (automatisch van kleuren switchen)
 • Multi Color Breathe (laten ademen met verschillende kleuren)
 • Disable Illumination

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met een toetsenbord, koptelefoon of muis kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gaming

Het gamen met de Rival 3 gaat prima. Een aantal rondjes The Division 2 lieten mij wel blijken dat dit gewoon een goede muis is, duidelijk en voornamelijk haarscherp. En dat is natuurlijk iets wat in shooters erg belangrijk/fijn is.
Ik heb geen één keer het gevoel gehad dat de muis mij in de steek liet. En dat is een fijn gegeven. Ik heb vroeger muizen van andere brands gebruikt die minder direct en accuraat waren. Natuurlijk heeft het ook wel te maken met wat voor ondergrond je gebruikt. Een QcK Heavy XXL zorgt ook voor een vaste ondergrond, waardoor je muis ook minder moeite heeft met welke kant je opgaat.

De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palmgrip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.

Zelf ben ik een palm grip gamer, waardoor ik mijn hand compleet over de muis leg. Ik gebruik daarom ook de Rival 600, die ook nog eens wat zwaarder is – wat ik persoonlijk weer fijner vind.

Conclusie


Met de Rival 3 heeft Steelseries een redelijk goedkope muis op de markt gezet, die ook nog eens goed werkt. Het voelt ondanks dat het van plastic (en licht) is behoorlijk degelijk aan.
De nodige RGB verlichting zorgt eveneens voor

De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palm grip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.

De maximale 8500 DPI zorgt ook voor genoeg bewegingsvrijheid. Over de sensoren van de Steelseries muizen ben ik zeker te spreken. Deze werken echt nauwkeurig. Ik heb écht nog nooit een probleem gehad dat ik merkte dat mijn muis niet meewerkte in het aimen. Dit lag in dat geval vaker aan mijn -niet-bestaande-skills-.. 😀

Voor 39,99 (tijd van schrijven) haal je de Rival 3 in huis. Het is geen hele uitgebreide muis met gigantisch veel opties. Maar doet gewoon wat het moet doen. De twee knoppen aan de zijkant om fijn te kunnen browsen (of via de software aan te passen naar wat je zou willen), de DPI switch zorgt ervoor dat je snel tussen de snelheden van de muis kan switchen. Het fijne van de Steelseries Engine is dat er tegenwoordig niet maximaal te switchen is tussen 2 DPI settings, maar tussen maximaal 5 presets.

Mijn gevoel zegt, dat wanneer de muis een tientje goedkoper deze echt 5 sterren had verdiend. Ondanks de opties en mogelijkheden voelt de muis net iets te plastic aan voor de volle 5 sterren.

De Steelseries Rival 3 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de Definitive Technology D9 al enkele maanden in bezit, en na dagelijks gebruik wordt het toch lastig dit terug te sturen. Waarom? Dat leg ik uit!

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in de wereld. Hoe deze bevalt? Ik zoek het uit!

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine op de markt gebracht, namelijk de Helios 500. Vanuit Acer mocht ik een Helios 500 lenen. Hoe deze is? Ik beschrijf het in deze review.

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van een stoffen stoel, en de nadelen? Ik zoek het uit!

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren ze, wat zijn de voor én nadelen. Ik zet ze op een rijtje! In deze review ga ik verder in op de DS218+