5 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Rival 3

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?
Steelseries Rival 3

Steelseries Rival 3

Steelseries Rival 3
4

Samenvatting

Voordelen 

 • Behoorlijk lichte muis 
 • RGB verlichting
 • Softwarematige mogelijkheden
 • DPI switch
 • Claw of fingertip grip 

 

Nadelen

 • Voelt wel wat plastic aan
 • Had voor mijn gevoel net iets goedkoper gemogen

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar is dat ook zo met de nieuwe Rival 3? Ik zoek het uit!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Sensor
SteelSeries TrueMove Core

Sensor Type
Optical

CPI
100–8,500 in 100 CPI Increments

IPS
300, on SteelSeries QcK surfaces

Acceleration
35G

Polling Rate
1000Hz 1 ms

Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)

Design
Back Cover Material
Black Matte Finish

Core Construction
ABS Plastic

Shape
Ergonomic, Right-Handed

Grip Style
Claw or Fingertip

Number of Buttons
6

Switch Type
SteelSeries mechanical switches, rated for 60 million clicks

Illumination
3 RGB Zones, Independently Controlled

Weight
77g (2.7oz) without cable

Length
120.60mm

Width
58.30mm (front), 67.00mm (back)

Height
21.50mm (front), 37.90mm (back)

Rubber Cable Length
1.8m / 6 feet

Compatibility
OS
Windows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.

Software
SteelSeries Engine 3.15.1+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)

Box Content
Product Information Guide
Rival 3 Gaming Mouse

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten:

 • Steelseries Arctis 1
 • Steelseries Rival 3 – waar deze review over gaat.
 • Steelseries Apex 3

Wat kan je zoal in de verpakking verwachten? Een muis en een handleiding!

Uiteraard is ook deze muis met het Steelseries logo afgebeeld.

Aan de linkerkant zitten twee duimknoppen. Deze zijn overigens in de Steelseries Engine (software) aan te passen naar welk willekeurige knop die je maar zou willen. Onder het stukje software ga ik dieper in op de software van Steelseries.

Op de bovenkant zit de DPI knop, scrollwiel en uiteraard de linker en rechter muisknop.

Aan de rechterkant heeft de Rival 3 geen knoppen.

De Rival 3 maakt gebruik van een standaard USB aansluiting met een kabel van 1.8 meter.

Aan de onderkant is pas goed te zien dat de RGB compleet om de muis heen loopt. Het leuke is, is dat deze drie zones afzonderlijk qua kleur aan te sturen zijn.

In combinatie met de Apex 3 en Arctis 1 zie het er als volgt uit! Best een prima setje al zeg ik zelf! 🙂

RGB


Even een aantal plaatjes om de RGB verlichting te laten zien. De kleuren kunnen d.m.v. de software (ga ik volgend hoofdstuk dieper op in) worden aangepast.

Software


Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

In de settings van de Rival 3 zijn redelijk wat dingen aan te passen.
Aan de linkerkant zijn de knoppen aan te passen. Wil je dat je duimknop een bepaalde macro uitvoert of dient als mediaknop (pauze/speel af etc.), dan kan dit gemakkelijk in worden gesteld.
Rechtsboven kunnen de DPI profielen worden aangepast. Zo kan je tot maximaal 5 profielen instellen – welke door de DPI switch bovenop de muis kunnen worden aangepast/geselecteerd. Eén nadeel, als je bij profiel 2 bent, en je wilt de eerste hebben… dan moet je helaas wel heel het riedeltje af.

Er zijn ook nog opties als acceleration/deceleration, angle snapping en polling rate. Acceleration/deceleration en angle snapping bepalen hoe de muis reageert op bewegingen. Door het aanpassen van de polling rate wordt bepaald hoe snel een computer en muis met elkaar moeten reageren. Of elke milliseconde of elke 8 milliseconden.

Verder links zijn er ook nog verschillende configs in te schakelen. Zo kan je per applicatie selecteren hoe de muis moet reageren. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat de DPI bij The Division 2 bijvoorbeeld 6000 is, en bij Battlefield V 4500.

Via het illumination menu zijn de effecten van de kleuren aan te passen. Omdat de Rival 3 uit drie zones bestaat, zijn deze naar wens aan te passen.
Er zijn vier verschillende opties om de muis qua kleur aan te passen.

 • Steady (één kleur)
 • ColorShift (automatisch van kleuren switchen)
 • Multi Color Breathe (laten ademen met verschillende kleuren)
 • Disable Illumination

De Steelseries Engine heeft daarnaast ook nog eens een aantal plugins die wat gave dingen met een toetsenbord, koptelefoon of muis kunnen doen.

Onder library kunnen programma’s worden geselecteerd die aan een bepaalde preset voldoen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat er bij de Steelseries Engine niet perse gebruik hoeft te worden gemaakt van een account. Zo is er wel te kiezen om in te loggen voor een aantal extra toevoegingen.

Gaming

Het gamen met de Rival 3 gaat prima. Een aantal rondjes The Division 2 lieten mij wel blijken dat dit gewoon een goede muis is, duidelijk en voornamelijk haarscherp. En dat is natuurlijk iets wat in shooters erg belangrijk/fijn is.
Ik heb geen één keer het gevoel gehad dat de muis mij in de steek liet. En dat is een fijn gegeven. Ik heb vroeger muizen van andere brands gebruikt die minder direct en accuraat waren. Natuurlijk heeft het ook wel te maken met wat voor ondergrond je gebruikt. Een QcK Heavy XXL zorgt ook voor een vaste ondergrond, waardoor je muis ook minder moeite heeft met welke kant je opgaat.

De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palmgrip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.

Zelf ben ik een palm grip gamer, waardoor ik mijn hand compleet over de muis leg. Ik gebruik daarom ook de Rival 600, die ook nog eens wat zwaarder is – wat ik persoonlijk weer fijner vind.

Conclusie


Met de Rival 3 heeft Steelseries een redelijk goedkope muis op de markt gezet, die ook nog eens goed werkt. Het voelt ondanks dat het van plastic (en licht) is behoorlijk degelijk aan.
De nodige RGB verlichting zorgt eveneens voor

De Rival 3 is zichtbaar lager en kleiner dan de Rival 600. Ben je dus op zoek naar een muis om met een claw of fingertip grip, dan is dit een ideale muis. Ben je op zoek naar een palm grip, dan zou ik toch de Rival 600 of 310 even onderzoeken.

De maximale 8500 DPI zorgt ook voor genoeg bewegingsvrijheid. Over de sensoren van de Steelseries muizen ben ik zeker te spreken. Deze werken echt nauwkeurig. Ik heb écht nog nooit een probleem gehad dat ik merkte dat mijn muis niet meewerkte in het aimen. Dit lag in dat geval vaker aan mijn -niet-bestaande-skills-.. 😀

Voor 39,99 (tijd van schrijven) haal je de Rival 3 in huis. Het is geen hele uitgebreide muis met gigantisch veel opties. Maar doet gewoon wat het moet doen. De twee knoppen aan de zijkant om fijn te kunnen browsen (of via de software aan te passen naar wat je zou willen), de DPI switch zorgt ervoor dat je snel tussen de snelheden van de muis kan switchen. Het fijne van de Steelseries Engine is dat er tegenwoordig niet maximaal te switchen is tussen 2 DPI settings, maar tussen maximaal 5 presets.

Mijn gevoel zegt, dat wanneer de muis een tientje goedkoper deze echt 5 sterren had verdiend. Ondanks de opties en mogelijkheden voelt de muis net iets te plastic aan voor de volle 5 sterren.

De Steelseries Rival 3 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!