3 november 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Netgear Orbi Pro Kit

Netgear Orbi Pro, de draadloze WiFi set voor de zakelijke klant. Binnen no-time up en running is via de app. Wat heeft de Orbi nog meer te bieden? Ik zoek het uit!
Netgear Orbi Pro Kit

Netgear Orbi Pro Kit

Pluspunten
  • Eenvoud van software
  • Binnen no-time geïnstalleerd/up and running
  • Makkelijke app
  • Dedicated gastennetwerk
  • PC/printer bekabeld via een draaloze satelliet
  • Erg stabiel en goede dekking
Minpunten
  • Met gemiddeld 500 euro is het geen goedkope set

Inleiding

Netgear Orbi Pro, de draadloze accesspoint voor de zakelijke klant. Een erg gemakkelijk op te zetten set (router en satelliet), die binnen no-time up en running is via de app. De Orbi maakt gebruik van een mesh systeem waardoor er meerdere satellieten door een huis kunnen worden geplaatst. Daarnaast heeft de Orbi Pro ook aparte mogelijkheden voor een gastnetwerk. Wat heeft de Orbi nog meer te bieden? Ik zoek het uit!

Specificaties

De specificaties zijn als volgt;

Uitpakken

Laten wij zoals vanouds beginnen met de unboxing!

Dit keer heb ik er ook een filmpje van gemaakt, voor diegene die liever naar de foto’s kijkt, mag ook.. scroll rustig door!

Op de box staan de volgende dingen aangegeven:

– Wire-free installation:

No need for cables. Just plug the Orbi Pro Satellite into power and it automatically connects to the Orbi Pro router.

– Blazing fast 3 gigabit AC WiFi:

Reliable and high performance AC3000 WiFi for up to 5.000 sq ft with optimized simultaneous connections for up to 40 users (MU-MIMO)

– Separate guest user access:

Orbi Pro comes with 3 predefined networks with traffic isolations for network owner/administrator, employee and customers. And includes a customizable guest portal.

– Location flexibility: New industrial design for desktop, wall or ceiling placement.

Netgear levert netjes plafond en wall-mounts mee, waardoor een Orbi kan worden opgehangen. Met de mount ziet de Orbi er als volgt uit.

Het setje bestaat uit een satelliet en router. Deze staan continue via 5Ghz in verbinding met elkaar.

Wat wel opmerkelijk is, is dat de Orbi Pro geen USB aansluiting heeft, wat de andere echter wel hebben.

De verbindingen zijn als volgt (van links naar rechts).
Ik begin bij het linker kastje, de satelliet:
De sync knop om de router en satelliet (wanneer nodig) met elkaar te verbinden, 4 ethernet poorten (hierdoor kan op een satelliet een printer, pc of dergelijke via de kabel worden verbonden) en een fysieke powerbutton. Als laatst zit rechts een klein resetknopje die met een paperclip of dergelijke kan worden ingeduwd.

En het rechter kastje, de router is eigenlijk alles hetzelfde behalve dat er één ethernetpoort plaats heeft moeten maken voor de internetverbinding (gele). In zijn totaliteit kunnen dus ook 7 devices via de kabel worden aangesloten. De rest kan natuurlijk draadloos.

Mesh of star?

Om het even ‘makkelijk’ te houden duik ik even iets dieper in het verhaal. Ik zal het voor de niet hardwarematige gebruiker het een niet te diep verhaal maken, toch wil ik wel even schetsen wat het verschil is tussen mesh en star.

De Orbi’s hebben als mogelijkheid met elkaar te connecteren als mesh of als star (laatste in het geval dat de router centraal staat).
Mesh houdt in dat alle units onderling met elkaar communiceren als schakel. Hierdoor heeft de laatste satelliet (2) connectie met satelliet 1, die vervolgens weer in verbinding staat met de router.

Of anders weergegeven;

Star daarentegen maakt gebruik van een centrale router waarop elke satelliet kan connecteren.

Of anders weergegeven;

Mesh is voor de huizen met normaliter een slechte WiFi dekking op de andere etages een betere optie. Wanneer bijvoorbeeld een router in de meterkast staat, en een satelliet op de eerste etage, dan kan er nog een extra satelliet (of zelfs meerdere) in die schakel worden geplaatst – bijvoorbeeld op een zolder.
Bij star is dit een ander verhaal. Wanneer er op de eerste etage en de zolder beide een satelliet wordt geplaatst, dan communiceren deze beide direct naar de router, zonder met elkaar te connecten.

De Orbi’s kunnen in dit geval beide. De units kiezen zelf op welke unit een gebruiker komt te zitten. Wanneer een gebruiker door een huis loopt, verhuist deze automatisch netjes door naar een andere unit. Kortom, het Orbi systeem berekent continu waar iemand zich van de satelliet/router bevindt en past zich daarop aan. Wanneer een gebruiker dus te ver van de router afloopt, dan wordt deze (zonder dat diegene dat merkt) overgezet naar de dichtstbijzijnde satelliet.

Tussen de Orbi’s (router en satelliet(en)) wordt op 5Ghz gecommuniceerd.

Software

De Orbi kan tijdens het installeren via twee manieren worden geconfigureerd. Dit kan namelijk via de app of via de browser. Laten wij beginnen met de app!

App

De app is zeer eenvoudig in gebruik.

Selecteer hoeveel Orbi’s moeten worden geconfigureerd.

Scan de QR code op de router (zit op de sticker aan de voorkant).

Loop door het stappenplan heen waarop wordt uitgelegd hoe de router moet worden aangesloten etc.

Bij het instellen van een account dienen er security vragen te worden ingesteld. Nu maar hopen dat degene die de antwoorden weet niet zomaar op vakantie gaat en zijn telefoon niet meeneemt. 😀

Netgear maakt er een funky wachtwoord van, aangezien dit ook niet mijn device is, kan ik deze wel met jullie delen.

De aanwezige en geconnecteerde devices worden ook via de app getoond.

Ook is het mogelijk een 2e WiFi netwerk te activeren. Voor bijvoorbeeld accountants, en de andere groep voor de systeembeheerders. Dit zijn twee gescheiden/isolated netwerken. Uiteraard kan hier WPA2 of dergelijke worden geselecteerd.

Internet issues? Check ook gewoon even via de app hoe de verbinding is.

Linksbovenin kunnen de settings worden geopend.

Zo kunnen de huidige WiFi, de tweede Wifi connectie worden beheerd. Eveneens kan via het menu de Orbi’s worden geupdatet. Wat wel opvallend is, is dat het gastennetwerk niet via de app worden beheerd.

Ook is het mogelijk via de app een extra satelliet toe te voegen.

New setup zorgt ervoor dat er gemakkelijk een andere Orbi systeem kan worden ingesteld.

Via de browser

Zoals eerder aangegeven is de Orbi ook via de browser in te stellen. Het is ook via de browser allemaal erg makkelijk door te lopen. Om de review niet gigantisch groot te maken zal ik niet alle afbeeldingen uit de browser pakken.

De startpagina van de Orbi ziet er netjes/clean uit. Duidelijk overzicht van de aangesloten apparaten en welke netwerken ingeschakeld staan.

Er is via de pagina ook zeer gemakkelijk een gastenportaal in te stellen. Zo kunnen de voorwaarden via een tekstbestand worden geupload, die vervolgens dienen te worden geaccepteerd door een gebruiker.

Ook is er een mogelijkheid via de webpagina een Orbi satelliet toe te voegen.

Via het geavanceerde menu kunnen ook blokkerings dagen worden ingesteld, waardoor devices niet kunnen connecten gedurende deze dagen/tijden.

De Orbi’s kunnen de beheerders ook per email informeren wanneer er waarschuwingen of dergelijke optreden.

In het geval dat de instellingen moeten worden overgezet naar bijvoorbeeld een andere locatie van hetzelfde bedrijf, dan kan een kopie van de instellingen worden geëxporteerd en geïmporteerd.

Benchmarks

Ik kan hier vrij kort over zijn, in mijn woning zit alles zo dicht op elkaar dat ik nagenoeg continue met de satelliet naast de router zit. Uiteraard heb ik wel een notebook bekabeld aan de Orbi satelliet gehangen om een speedtest te doen, maar daar kwam ik op mijn maximale snelheid uit. Dat is dus ook niet representatief.

Hoe dan ook, ik heb in een kamer naast naast de woonkamer een kabel in de satelliet gestopt, en vervolgens een speedtest gedraaid. Ik kreeg het maximale wat ik met mijn verbinding kon halen. Dit gold eveneens bij het downloaden van een bestand van 1Gb.

[edit]

Deze week ga ik een benchmark draaien waarbij ik de satelliet gebruik als basisstation waarbij ik mijn twee pc’s aansluit voor het livestreamen. De resultaten verwerk ik in dit stuk :). Ik ben in iedere geval benieuwd hoe de router de 6mbit upload vasthoudt, en of dit ook merkbaar is in de games.

In OBS heb ik 6000Kbit ingesteld als upload rate. De stream begon echter te laggen, mijn game had er echter geen last van. Heb gezocht naar instellingen om dit aan te passen, maar dit kon ik helaas niet vinden. Het uploaden naar Stack/Dropbox ging echter wel op volle upload snelheid (heb een 40Mbit up-lijn). Helaas ben ik er tot vandaag de dag niet achter gekomen waar dit aan lag. Of de plaatsing van de basisstation, achter een kast en een dikke muur en nog een kast, of mijn instellingen in zowel mijn PC, als router. Helaas had ik het product te kort om dit uitgebreid verder te kunnen controleren.

Conclusie

Voorheen maakte ik gebruik van één standaard WiFi router in de woonkamer. Wanneer ik in de keuken liep was mijn verbinding al meerdere malen weggevallen. En dat met een vrij ‘klein’ appartement.
Tijdens het gebruik van de Orbi kon ik zelf zonder verlies van mijn verbinding door mijn huis rondlopen en zelfs tijdens het koken een YouTube filmpje afspelen, zonder het elke keer uit moeten zetten van mijn WiFi om door te kunnen gaan op 4G. Helaas is mijn ‘appartement’ niet representatief om een goede test mee uit te voeren, en had ik ook verder geen mogelijkheid om dit ergens anders wel te testen. Desalniettemin is de Orbi een device wat binnen no-time up and running is en vooral ook erg gemakkelijk te beheren is. De app zorgt voor een makkelijke access en helpt om binnen een kleine 10 minuten werkend internet te hebben. Het is daarnaast zelfs erg makkelijk om een 2e of zelfs 3e kanaal op te zetten. Netgear richt zich met de Orbi op de zakelijke markt en het MKB die vooral niet uren bezig wilt zijn met het opzetten en blijven tweaken van een wireless netwerk. Met de Orbi is dit zeker goed gelukt.

Zeker met de toevoeging om ook gebruik te maken van mesh is het ook een waardige tegenstander voor de concurrenten. Wanneer iemand uit wilt breiden met een extra access-point, dan kan deze verder in de schakel worden geplaatst. De schakel zorgt er dan ook weer voor dat men zelfs bij het rondlopen de ‘beste’ verbinding houdt.

Orbi is er echter ook niet alleen voor de zakelijke markt. Ook voor de consument is er een Orbi systeem beschikbaar.

Kortom, de Orbi is niet alleen een stabiel product, maar ook een net/mooi ogend product die zeker niet misstaat op een boekenplank. En ik, ik moet weer terug naar mijn prehistorische router waarbij ik na 5 stappen alweer geen internet meer heb.

Helaas heb ik tijdens mijn test geen goede benchmarks kunnen draaien jegens het feit dat mijn woning te klein is. Om een router één kamer verder van de satelliet te hebben, heeft ook geen zin. Dat bleek maar weer toen ik mijn systeem aan de satelliet hing, ik had een volle snelheid in mijn speedtest, en een bestand van 1GB ging vanouds weer lekker snel.

Desondanks dat ik bij mij thuis geen heftige benchmarks kan draaien i.v.m. het hebben van een oppervlakte van een Dixie, krijgt de Orbi van mij de volle 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!