16 november 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Acer Nitro XV273K

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe presteert dit scherm? Ik zoek het uit!
Acer Nitro XV273K

Acer Nitro XV273K

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe presteert dit scherm? Ik zoek het uit!

Pluspunten
  • Matte afwerking
  • Shading hood – om de lichtinval te verminderen
  • Scherm kan op de standaard vrij laag, als hoog
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
Minpunten
  • Kan niet draaien op de poot
  • Weinig kabels meegeleverd

Inleiding

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe presteert dit scherm? Ik zoek het uit!

Specificaties

Screen Size
27″

Maximum Resolution
(4K UHD)3840 x 2160@144 Hz

Aspect Ratio
16:9

Contrast Ratio
1,000:1

Response Time
1 ms VRB

Colour Support
1.07 Billion

Adaptive Contrast Management (ACM)
100,000,000:1

Brightness
350 cd/m² – Native, 400 cd/m² – Peak (HDR Mode)

Backlight
LED

Viewing Angles
178° Horizontal
178° Vertical

Panel Type
IPS (In-plane Switching)

Stand
Tilt (-5°~25°)
Swivel (-20°~20°)
Height adj (100 mm)

Speakers
2 x 4 W

Ports & Connectors
HDMI®
2x HDMI®-in
2x DisplayPort
5x USB 3.0

Power
55 W (ENERGY STAR® On)

Environmental Certification
MPR II

Colours
Black

Tearing Prevention Technology
AMD Free-Sync

VESA Compatible
(Yes)

Dimensions (W x H x D)
629 mm x 374.70 mm x 86.30 mm
629 mm x 541 mm x 307.2 mm (with stand)

Weight (Approximate)
4.51 kg
6.59 kg (with stand)

Package Contents
Nitro XV273K Widescreen LCD Monitor
2 x Displayport Cable
Power Cord
1 x USB 3.0 Cable

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken!

Bij de Acer Nitro XV273K wordt een shading kit meegeleverd. Dit houdt in dat de monitor kappen aan de zijkant en bovenkant heeft. Hoe dat dient te worden vastgemaakt, staat netjes uitgelegd.

Uiteraard levert Acer netjes een handleiding mee, een adapter met stroomkabel voor de monitor, USB 3.0 en DisplayPort kabel. De stalen frame kan worden gebruikt als vesa mount.

En dan in de volle glorie, de Nitro XV273K! Ik vind het een mooi ogend scherm. Ook fijn dat de monitor mat is.

Ook de poot ziet er netjes uit. Ook al ziet het er met 3 kleine pootjes fragiel uit, dat is het niet. Verre van. De monitor staat als een huis.

Aan de linkerkant van de monitor zitten de twee USB aansluitingen.

Aan de achterkant van de monitor zit een beugel om de headset aan op te hangen. Het zorgt er wel gelijk voor dat je bureau schoon oogt, waar een headset meestal een massief ding is.

De achterkant van de monitor is netjes, geen rare vormen of overdreven kleuren. Aan de linkerkant zitten de powerknop en vier overige knoppen om het menu mee te bedienen.

Dat er een VESA mount op de monitor is, is ook een warm welkom. Hiermee is de Acer Nitro aan een monitor arm te bevestigen, wat natuurlijk nog meer vrijheid geeft.

Initieel moest ik ook even goed kijken waarom die gaatjes aan de zijkant van de monitor zaten, maar dat is natuurlijk voor de kappen. Die bevestig ik zo!

Doordat de monitor mat is, heb je hier minder last van weerkaatsing. Zie bijvoorbeeld een iPhone waar soms in het licht bijna de letters niet te lezen zijn.

Het fijne aan de Nitro is dat deze vrij laag, als hoog kan staan op zijn poot.

Aan de onderkant van de monitor zit een ledstrip waarmee verschillende kleuren kunnen worden weergegeven. Een leuke feature!

Waar ik persoonlijk over te spreken ben, is de hoeveelheid aansluitingen die op deze monitor zitten. 2x HDMI, 2x DisplayPort (beide nodig om 144Hz Freesync te gebruiken), 4x USB 3.0 (vergeet de 2 aan de zijkant niet!) en 3.5mm jack voor een hoofdtelefoon.

Éénmaal de stofkappen bevestigd door de schroeven (met een kruiskop) in de zijkant van de monitor te draaien en het feest kan beginnen.
De klep die aan de bovenkant open kan, dient voor de kalibratie tooling, zodat deze door het gat van de monitor kan.

Voor de kappen zijn dezelfde materialen gebruikt zodat de monitor en de kappen één geheel lijken.

De binnenkant van de kappen zijn afgewerkt met stof. En dat is fijn, aangezien plastic juist voor weerkaatsing zorgt, doet dit het niet!

Via het menu zijn de verschillende kleuren voor de ledverlichting in te stellen, dit verlicht de bureau (zeker als het donker is) en de poot van de monitor.

Menu/Software

Wat het fijne is aan deze monitor, is dat het menu vrij uitgebreid is. Daarnaast is er ook nog eens extra software om ‘snel’ van instellingen te kunnen wisselen.

Het leuke van de gamers kan zijn dat er een Aimpoint in het midden van het scherm wordt geprojecteerd. Dit houdt in dat er een crosshair in het midden van de monitor komt te staan. Wat natuurlijk leuk is bij shooters!

Via het quick-menu is er snel van profiel of input te veranderen. Daarnaast kan ook snel de brightness aan worden gepast.

De verschillende modi waaruit kan worden geselecteerd zijn:
Action, Racing, Sports, User, Standard, Eco, Graphics en HDR.

Het menu zelf oogt clean en gemakkelijk in te stellen.

Via het menu is ook de volume aan te passen en de microfoon te muten.

Onder het tabje Gaming is de FreeSync aan te zetten, en is een Aim Point in te stellen. Hiermee wordt er een crosshair in het midden van de monitor weergegeven.

Via het menu is uiteraard ook de input aan te passen. Ook fijn is om zelf in te stellen of de auto source moet worden ingeschakeld of niet. Misschien maak je altijd maar gebruik van één input source, dan kan deze optie uit waardoor de monitor niet alle inputs afgaat.

Onder het stukje Ambient Light zijn de ledlampjes (onderkant monitor) te besturen. Zo kunnen er verschillende stijlen worden gekozen.
Van breathing, flashing, simple shift, gradient shift, simple filling, motion point, zoom, discolor, water wave, 1 of 2 way filling. En owja, fixed – waar deze standaard op staat met een blauwe of rode kleur.
Zelfs op moederborden zie ik niet zoveel mogelijkheden voor de led-lampen voorbij komen…

Door de settings op te slaan in een standaard profiel, kan deze snel en gemakkelijk worden gekozen. Via de installeren software is het zelfs mogelijk de profielen aan software te koppelen. Zo gaat je game, altijd met je beste preset aan de slag! Een ideale optie!

Voordeel van de Acer Display Widget is dat de software profielen aan applicaties/software kan mappen. Onderstaande filmpje (was de enige die ik even snel terug kon vinden) laat zien hoe de profielen aan applicaties te koppelen zijn. Bijvoorbeeld, bij het starten van Battlefield5.exe zou de gaming profiel moeten worden geselecteerd. Bij Chrome/Firefox/Word bijvoorbeeld de ECO-modi.

Daarnaast kan de software ook zorgen voor split screens. En dat laat onderstaande filmpje zien.

G-sync/FreeSync

Bij het aansluiten van deze monitor kreeg ik een mooie melding dat G-Sync mogelijk is op de XV273K. Bij het aansluiten van twee kabels op het scherm en de grafische kaart kan de monitor gebruik maken van 144Hz. Met bijvoorbeeld één DisplayPort wordt er maximaal gebruik gemaakt van 120Hz. Mocht er overigens gebruik worden gemaakt van HDR en FreeSync, dan kan de XV273K alleen worden gebruikt tot maximaal 120Hz.

Wanneer de monitor wordt aangesloten op een Nvidia grafische kaart, dan vervalt de optie voor FreeSync. Wil je toch echt gebruik maken van HDR en FreeSync, dan dien je daar een AMD kaart voor te hebben. Ik vermoed dat de duurdere G-Sync variant van deze monitor wel de optie heeft voor én Gsync én HDR.

HDR is overigens een prachtige toevoeging. In games als Assassin Creed geeft het alles zoveel mooier weer. Schaduw door belichting achter de bergen, tussen de bomen. En het zand waar je bijna naar uit wilt reiken. Maar aangzien ik met een Nvidia RTX 2080Ti kaart werk, ging toch weer snel de Freesync op 144Hz aan. En dat was genieten.

Met de RTX2080Ti en de XV273K heb ik Battlefield 5 eens aan de tand gevoeld…. Op preset 4K Ultra 144Hz (toch kijken tot hoever deze gouden duo het trekt) besefte ik tijdens het spelen hoe mooi het spel eigenlijk is. De resolutie van 4K i.c.m. G-Sync/FreeSync én 144Hz max, is wel echt heel erg gaaf.
Sterker nog, het werkt nog goed ook. De framedrops in Battlefield 5 werden perfect opgevangen door de FreeSync optie van de monitor, waardoor je eigenlijk lag-vrij speelt.

Ook racegames als Forza Motorsport 7 lopen op ultra erg soepel, en het ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit.

Natuurlijk is een foto van een monitor niet geweldig te zien, maar geloof mij. Het ziet er prachtig uit. Doe mij die maar! En de monitor als het even kan….

Normaliter speel ik op een 3440×1440 100Hz widescreen. En geeft de games goed en mooi weer. 4K op 144Hz is echt een trap of 5 beter en mooier.

Conclusie

Acer heeft met de XV273K een goedkopere 4K 144Hz monitor op de markt gebracht. En heel eerlijk gezegd, is dat niet zomaar een scherm. De XV273K heeft een behoorlijke resolutie en daarnaast ook nog eens een goede performance. Dat de monitor ook nog eens goedkoper is dan de andere concurrenten is natuurlijk een warm welkom.

Het scherm zelf oogt netjes, geen overdreven kleuren en vormen. Daarnaast is het ook een pluspunt dat er dusdanig veel aansluitingen op zitten.
In de Acer Nitro XV273K zitten ook twee kleine speakers. Ideaal om even snel een YouTube film te kijken zonder de stereo set aan te kunnen zetten, maar om hier een compleet concert van Pavarotti op te kijken… Nee, daarmee moet ik je teleurstellen.

Dat Acer met de XV273K kappen meelevert om de licht te blokkeren is een leuke toevoeging. Het zorgt er in iedere geval dat er op één ding wordt gefocust. 😛
De ledverlichting aan de onderkant van de monitor is een leuke toevoeging. Vind je het nou helemaal niets, dan valt dit via het menu uit te schakelen.

Voor gaming kan ik vrij kort en bondig zijn; ideale monitor (mits je de grafische vermogen hebt om dit beest aan te sturen). Mocht je gebruik maken van een 760 GTX, dan adviseer ik je even door te zoeken. Mocht je al in bezit zijn van een beest van een grafische kaart, dan zou ik deze monitor echt overwegen!
Sterker nog… als het budget het op ten duur toelaat, wordt dit zeker de monitor die ik ga bestellen!

De Acer Nitro XV273K krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!