16 november 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Acer Nitro XV273K

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe presteert dit scherm? Ik zoek het uit!
Acer Nitro XV273K

Acer Nitro XV273K

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe presteert dit scherm? Ik zoek het uit!

Pluspunten
  • Matte afwerking
  • Shading hood – om de lichtinval te verminderen
  • Scherm kan op de standaard vrij laag, als hoog
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
Minpunten
  • Kan niet draaien op de poot
  • Weinig kabels meegeleverd

Inleiding

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe presteert dit scherm? Ik zoek het uit!

Specificaties

Screen Size
27″

Maximum Resolution
(4K UHD)3840 x 2160@144 Hz

Aspect Ratio
16:9

Contrast Ratio
1,000:1

Response Time
1 ms VRB

Colour Support
1.07 Billion

Adaptive Contrast Management (ACM)
100,000,000:1

Brightness
350 cd/m² – Native, 400 cd/m² – Peak (HDR Mode)

Backlight
LED

Viewing Angles
178° Horizontal
178° Vertical

Panel Type
IPS (In-plane Switching)

Stand
Tilt (-5°~25°)
Swivel (-20°~20°)
Height adj (100 mm)

Speakers
2 x 4 W

Ports & Connectors
HDMI®
2x HDMI®-in
2x DisplayPort
5x USB 3.0

Power
55 W (ENERGY STAR® On)

Environmental Certification
MPR II

Colours
Black

Tearing Prevention Technology
AMD Free-Sync

VESA Compatible
(Yes)

Dimensions (W x H x D)
629 mm x 374.70 mm x 86.30 mm
629 mm x 541 mm x 307.2 mm (with stand)

Weight (Approximate)
4.51 kg
6.59 kg (with stand)

Package Contents
Nitro XV273K Widescreen LCD Monitor
2 x Displayport Cable
Power Cord
1 x USB 3.0 Cable

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken!

Bij de Acer Nitro XV273K wordt een shading kit meegeleverd. Dit houdt in dat de monitor kappen aan de zijkant en bovenkant heeft. Hoe dat dient te worden vastgemaakt, staat netjes uitgelegd.

Uiteraard levert Acer netjes een handleiding mee, een adapter met stroomkabel voor de monitor, USB 3.0 en DisplayPort kabel. De stalen frame kan worden gebruikt als vesa mount.

En dan in de volle glorie, de Nitro XV273K! Ik vind het een mooi ogend scherm. Ook fijn dat de monitor mat is.

Ook de poot ziet er netjes uit. Ook al ziet het er met 3 kleine pootjes fragiel uit, dat is het niet. Verre van. De monitor staat als een huis.

Aan de linkerkant van de monitor zitten de twee USB aansluitingen.

Aan de achterkant van de monitor zit een beugel om de headset aan op te hangen. Het zorgt er wel gelijk voor dat je bureau schoon oogt, waar een headset meestal een massief ding is.

De achterkant van de monitor is netjes, geen rare vormen of overdreven kleuren. Aan de linkerkant zitten de powerknop en vier overige knoppen om het menu mee te bedienen.

Dat er een VESA mount op de monitor is, is ook een warm welkom. Hiermee is de Acer Nitro aan een monitor arm te bevestigen, wat natuurlijk nog meer vrijheid geeft.

Initieel moest ik ook even goed kijken waarom die gaatjes aan de zijkant van de monitor zaten, maar dat is natuurlijk voor de kappen. Die bevestig ik zo!

Doordat de monitor mat is, heb je hier minder last van weerkaatsing. Zie bijvoorbeeld een iPhone waar soms in het licht bijna de letters niet te lezen zijn.

Het fijne aan de Nitro is dat deze vrij laag, als hoog kan staan op zijn poot.

Aan de onderkant van de monitor zit een ledstrip waarmee verschillende kleuren kunnen worden weergegeven. Een leuke feature!

Waar ik persoonlijk over te spreken ben, is de hoeveelheid aansluitingen die op deze monitor zitten. 2x HDMI, 2x DisplayPort (beide nodig om 144Hz Freesync te gebruiken), 4x USB 3.0 (vergeet de 2 aan de zijkant niet!) en 3.5mm jack voor een hoofdtelefoon.

Éénmaal de stofkappen bevestigd door de schroeven (met een kruiskop) in de zijkant van de monitor te draaien en het feest kan beginnen.
De klep die aan de bovenkant open kan, dient voor de kalibratie tooling, zodat deze door het gat van de monitor kan.

Voor de kappen zijn dezelfde materialen gebruikt zodat de monitor en de kappen één geheel lijken.

De binnenkant van de kappen zijn afgewerkt met stof. En dat is fijn, aangezien plastic juist voor weerkaatsing zorgt, doet dit het niet!

Via het menu zijn de verschillende kleuren voor de ledverlichting in te stellen, dit verlicht de bureau (zeker als het donker is) en de poot van de monitor.

Menu/Software

Wat het fijne is aan deze monitor, is dat het menu vrij uitgebreid is. Daarnaast is er ook nog eens extra software om ‘snel’ van instellingen te kunnen wisselen.

Het leuke van de gamers kan zijn dat er een Aimpoint in het midden van het scherm wordt geprojecteerd. Dit houdt in dat er een crosshair in het midden van de monitor komt te staan. Wat natuurlijk leuk is bij shooters!

Via het quick-menu is er snel van profiel of input te veranderen. Daarnaast kan ook snel de brightness aan worden gepast.

De verschillende modi waaruit kan worden geselecteerd zijn:
Action, Racing, Sports, User, Standard, Eco, Graphics en HDR.

Het menu zelf oogt clean en gemakkelijk in te stellen.

Via het menu is ook de volume aan te passen en de microfoon te muten.

Onder het tabje Gaming is de FreeSync aan te zetten, en is een Aim Point in te stellen. Hiermee wordt er een crosshair in het midden van de monitor weergegeven.

Via het menu is uiteraard ook de input aan te passen. Ook fijn is om zelf in te stellen of de auto source moet worden ingeschakeld of niet. Misschien maak je altijd maar gebruik van één input source, dan kan deze optie uit waardoor de monitor niet alle inputs afgaat.

Onder het stukje Ambient Light zijn de ledlampjes (onderkant monitor) te besturen. Zo kunnen er verschillende stijlen worden gekozen.
Van breathing, flashing, simple shift, gradient shift, simple filling, motion point, zoom, discolor, water wave, 1 of 2 way filling. En owja, fixed – waar deze standaard op staat met een blauwe of rode kleur.
Zelfs op moederborden zie ik niet zoveel mogelijkheden voor de led-lampen voorbij komen…

Door de settings op te slaan in een standaard profiel, kan deze snel en gemakkelijk worden gekozen. Via de installeren software is het zelfs mogelijk de profielen aan software te koppelen. Zo gaat je game, altijd met je beste preset aan de slag! Een ideale optie!

Voordeel van de Acer Display Widget is dat de software profielen aan applicaties/software kan mappen. Onderstaande filmpje (was de enige die ik even snel terug kon vinden) laat zien hoe de profielen aan applicaties te koppelen zijn. Bijvoorbeeld, bij het starten van Battlefield5.exe zou de gaming profiel moeten worden geselecteerd. Bij Chrome/Firefox/Word bijvoorbeeld de ECO-modi.

Daarnaast kan de software ook zorgen voor split screens. En dat laat onderstaande filmpje zien.

G-sync/FreeSync

Bij het aansluiten van deze monitor kreeg ik een mooie melding dat G-Sync mogelijk is op de XV273K. Bij het aansluiten van twee kabels op het scherm en de grafische kaart kan de monitor gebruik maken van 144Hz. Met bijvoorbeeld één DisplayPort wordt er maximaal gebruik gemaakt van 120Hz. Mocht er overigens gebruik worden gemaakt van HDR en FreeSync, dan kan de XV273K alleen worden gebruikt tot maximaal 120Hz.

Wanneer de monitor wordt aangesloten op een Nvidia grafische kaart, dan vervalt de optie voor FreeSync. Wil je toch echt gebruik maken van HDR en FreeSync, dan dien je daar een AMD kaart voor te hebben. Ik vermoed dat de duurdere G-Sync variant van deze monitor wel de optie heeft voor én Gsync én HDR.

HDR is overigens een prachtige toevoeging. In games als Assassin Creed geeft het alles zoveel mooier weer. Schaduw door belichting achter de bergen, tussen de bomen. En het zand waar je bijna naar uit wilt reiken. Maar aangzien ik met een Nvidia RTX 2080Ti kaart werk, ging toch weer snel de Freesync op 144Hz aan. En dat was genieten.

Met de RTX2080Ti en de XV273K heb ik Battlefield 5 eens aan de tand gevoeld…. Op preset 4K Ultra 144Hz (toch kijken tot hoever deze gouden duo het trekt) besefte ik tijdens het spelen hoe mooi het spel eigenlijk is. De resolutie van 4K i.c.m. G-Sync/FreeSync én 144Hz max, is wel echt heel erg gaaf.
Sterker nog, het werkt nog goed ook. De framedrops in Battlefield 5 werden perfect opgevangen door de FreeSync optie van de monitor, waardoor je eigenlijk lag-vrij speelt.

Ook racegames als Forza Motorsport 7 lopen op ultra erg soepel, en het ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit.

Natuurlijk is een foto van een monitor niet geweldig te zien, maar geloof mij. Het ziet er prachtig uit. Doe mij die maar! En de monitor als het even kan….

Normaliter speel ik op een 3440×1440 100Hz widescreen. En geeft de games goed en mooi weer. 4K op 144Hz is echt een trap of 5 beter en mooier.

Conclusie

Acer heeft met de XV273K een goedkopere 4K 144Hz monitor op de markt gebracht. En heel eerlijk gezegd, is dat niet zomaar een scherm. De XV273K heeft een behoorlijke resolutie en daarnaast ook nog eens een goede performance. Dat de monitor ook nog eens goedkoper is dan de andere concurrenten is natuurlijk een warm welkom.

Het scherm zelf oogt netjes, geen overdreven kleuren en vormen. Daarnaast is het ook een pluspunt dat er dusdanig veel aansluitingen op zitten.
In de Acer Nitro XV273K zitten ook twee kleine speakers. Ideaal om even snel een YouTube film te kijken zonder de stereo set aan te kunnen zetten, maar om hier een compleet concert van Pavarotti op te kijken… Nee, daarmee moet ik je teleurstellen.

Dat Acer met de XV273K kappen meelevert om de licht te blokkeren is een leuke toevoeging. Het zorgt er in iedere geval dat er op één ding wordt gefocust. 😛
De ledverlichting aan de onderkant van de monitor is een leuke toevoeging. Vind je het nou helemaal niets, dan valt dit via het menu uit te schakelen.

Voor gaming kan ik vrij kort en bondig zijn; ideale monitor (mits je de grafische vermogen hebt om dit beest aan te sturen). Mocht je gebruik maken van een 760 GTX, dan adviseer ik je even door te zoeken. Mocht je al in bezit zijn van een beest van een grafische kaart, dan zou ik deze monitor echt overwegen!
Sterker nog… als het budget het op ten duur toelaat, wordt dit zeker de monitor die ik ga bestellen!

De Acer Nitro XV273K krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!