za. mei 30th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!
iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

4

Samenvatting

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Pluspunten

  • Matte afwerking
  • Scherm kan op de standaard vrij laag, als hoog
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
  • Fijne resolutie van 3440×1440
  • Refresh rate 75Hz
  • FreeSync, maar ook te gebruiken met G-Sync

 

Minpunten

  • Geen software om de monitor aan te sturen
  • IPS glare

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt.
Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen, waarom? Dat lees je in deze review!

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden!

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 34″, 86.7cm
Paneel: ADS-IPS, matte finish, waas 25% (hoe hoger de waarde, hoe minder de reflectie)
Resolutie: 3440 x 1440 @75Hz (4.9 megapixel UWQHD)
Beeldverhouding: 21:9
Helderheid: 400 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1000:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd: 4ms
Inkijkhoek: horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°
Kleurondersteuning: 16.7mln 8bit (sRGB: 100%, NTSC: 74%)
Horizontale frequentie: 30 – 115KHz
Verticale frequentie: 48 – 75Hz
Zichtbaar formaat: 799.8 x 334.8mm, 31.5 x 13.2″
Pixel pitch: 0.233mm
Kleur: mat, zwart
Video ingang: HDMI x2 (v.2.0)
DisplayPort: x1(v.1.2)
USB HUB: x2 (v.3.0)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Blue light reducer: ja
Flicker Free LED: ja
FreeSync™ ondersteuning: ja
HDMI & Display Port: 3440 x 1440 @48-75Hz
HDR: Ja
Luidspreker: 2 x 5W
Positieaanpassingen: hoogte, draaien, kantelen
Hoogte-instelling: 130mm
Draaibare voet: 90°; 45° links; 45° rechts
Kantelhoek: 22° omhoog; 3° omlaag
Energieverbruik: 43W typisch, 0.5W stand by, 0.5W uit modus
Product afmetingen B x H x D: 817 x 415 (545) x 230mm
Gewicht (zonder doos): 9.5kg

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken! Deze overgenomen monitor is wat vaker gebruikt. Derhalve dat alles er niet 100% netjes uitziet. Bij nieuwkoop is dit uiteraard wel zo! 😉

Het volgende wordt in de doos meegeleverd:
1x DisplayPort
1x HDMI-kabel
1x USB-kabel om de monitor aan een laptop/pc te verbinden
1x Handleiding
1x Stroomkabel

De voet heeft aan de onderkant een schroef zitten waarmee de voet kan worden vastgeschroefd aan de arm.

Door de schroef vast te draaien, komt de arm echt vast te zitten in de voet.

Zoals gezegd is deze monitor ‘vaker’ gebruikt, zodoende dat hier wat vingerafdrukken op zitten.

De iiyama ProLite XUB3493WQSU ondersteund het niet om de monitor 90 graden te draaien. Het kan op een wat onhandige manier wel. Maar dit is niet de bedoeling.

Voor de foto’s is het wel handig de monitor even te kunnen draaien. 😛
De volgende aansluitingen zitten op de monitor (van boven naar beneden).
2x HDMI
1x DisplayPort
1x 3.5 mm jack voor een koptelefoon
1x USB-aansluiting (voor de hub) – deze maakt verbinding met de computer
2x USB 3.0 om externe devices of dergelijke mee aan te sluiten.

Aan de andere kant zit uiteraard de aansluiting voor het stroomnet.

Aan de achterkant zitten de knoppen voor het bedienen van de monitor. Dat is initieel wat omslachtig/onhandig. Maar je went er eigenlijk best snel aan!

Het blijft wel opmerkelijk hoe groot 34” eigenlijk is. Zo op een tafel ziet het er gigantisch uit. En toch, als je er eenmaal mee werkt, denk je “dit is fijn”. Ik schrijf nu echt na een half jaar deze review sinds dat ik deze monitor heb (en werk en game dagelijks met deze monitor), en het voelt fijn aan. Er is genoeg informatie op de monitor te zien. Breedbeeld blijft in mijn optiek ook gewoon fijn voor werk, gaming, etc. Je ziet voor je gevoel ook gewoon meer. Plus, bij het gamen is de resolutie van 3440×1440 ook goed in te vullen door een grafische kaart. Waar een grotere 4K monitor ook weer meer pixels kost.

Uiteraard zit er ook een Kensington Slot op de monitor.

Omdat de monitor een matte afwerking heeft, weerkaatst het licht niet recht in je gezicht, zoals bijvoorbeeld bij een telefoon wel het geval is. Rechtsonder staat beschreven welke knop waarvoor is.

Een aantal voordelen van deze monitor op deze arm, is dat deze op de voet (links en rechts) kan worden gedraaid, in hoogte (boven en beneden) en kan worden gekanteld (naar voren en achteren).

Mocht je nou een monitorarm hebben – die bijvoorbeeld aan je bureau vastzit, dan kan deze gemakkelijk met de VESA mount op deze monitor worden gebruikt. Er dienen enkel aan de achterkant vier schroeven losgedraaid te worden, waardoor deze gemakkelijk aan een VESA mount kan worden vastgemaakt.

Let niet op de verhoudingen – dat komt door mijn lens, maar… er zit wel een IPS glare in deze monitor. Het komt vaker voor bij IPS monitoren dat er een verlichte vlak (zoals rechtsonder) in de monitor zit. Linksonder is een weerkaatsing van mijn ‘lichte’ bureau.
De IPS glare is ook alleen zichtbaar bij donkere gedeeltes van een spel/film of dergelijke.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit zelf eigenlijk nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome, etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu is gelukkig wel gemakkelijk te bedienen met de knoppen aan de (rechter) achterkant (aan de voorkant is wel te lezen/zien waar de knoppen voor dienen).
Via de linker knop is de source/input te veranderen.

Via de tweede knop is de eco-modus in te stellen.

De derde knop is voor de volumeregeling. In de monitor zitten twee speakers die wat beter is dan menig andere monitorspeaker, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met een audio set of zelfs koptelefoon.

De vierde knop opent het menu (de vijfde is om de monitor aan/uit te zetten).

Bij gebruik van meerdere inputs kan PIP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) worden gebruikt. PIP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Kortom, 2 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd weergeven.
De PBP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in twee/drie bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Via het menu is ook in te stellen welke invoer moet worden geselecteerd, óf standaard HDMI1/2 en DisplayPort óf Automatisch.

Uiteraard is ook aan te geven welke audio input dient te worden gebruikt. Zo is er tussen de DisplayPort en de twee HDMI-poorten een audio input te selecteren. Dit hoor je dan weer terug van de monitor speakers of koptelefoon.

Verkeerde taal gekozen? Wees gerust, via het menu is er alsnog van taal te switchen!

Eén van de meest irritante dingen aan een monitor vind ik dat de OSD te snel wegglipt voordat je het menu door hebt gekeken. Bijv. bij het finetunen van een preset is het fijn om wat meer tijd te hebben. De Time Out kan gelukkig in dit geval worden aangepast.

Via het setup menu is er te switchen tussen DP-format 1.1 en 1.2. De 1.1. kan alleen worden gebruikt wanneer FreeSync™ uitstaat.

G-sync/ FreeSync™

Op de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 zit FreeSync™ én is ook nog eens te gebruiken met de Nvidia G-sync. Tijdens een flinke drop in de frames is het aan-/uitzetten van FreeSync™ ook best merkbaar. In bijvoorbeeld Forza Horizon 4 of Motorsport 7 is het merkbaar bij een framedrop dat de monitor en de grafische kaart samen dit toch even d.m.v. FreeSync™/G-Sync op kunnen vangen. En dat speelt best fijn.
Dit lijkt in het eerste opzicht ook geen gaming monitor, maar het heeft wel de nodige opties om flink wat potjes te spelen. Mede door de afmeting (34”) en de resolutie (3440×1440) kan je aardig uit de voeten!

Conclusie

De iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 heb ik nu een tijdje in gebruik genomen, en ik merk dat ik er niet alleen ideaal op kan werken, maar ook nog eens heerlijk op kan gamen. Nee, het heeft geen 144Hz, maar daar is de prijs ook niet naar. Voor ongeveer € 379,- (moment van schrijven) is de monitor van jou.

Ik vind het een fijne monitor, ook wanneer deze zakelijk wordt gebruikt. Er is genoeg informatie op het scherm te zetten, sterker nog! Met Word zijn er A4’tjes naast elkaar te zetten, op 100%!!!! Als dat niet fijn tekstverwerken is, dan weet ik het ook niet meer. Op 130% zijn er drie A4’tjes te zien op de monitor.

Het menu werkt fijn en is overzichtelijk. Er zitten genoeg opties op om de monitor naar wens in te stellen!

Het IPS-paneel zorgt wel voor een IPS glare. Dit is niet merkbaar bij Word/lichtere applicaties. Bij games – zeker in donkere ruimtes is het wel zichtbaar.

Een ander klein minpunt is dat de monitor niet softwarematig aan te sturen is. Zo zijn er fabrikanten die de mogelijkheid bieden applicaties aan bepaalde presets te koppelen. Echter, voor mijn werk switch ik tussen zoveel applicaties, dat ik ook geen zin heb om achter een knipperende monitor te zitten. Dus dan hou je eigenlijk weer altijd dezelfde instelling. Toch zou het voor de mensen die daar wat in zien wel een fijne optie zijn.

Het gamen gaat met deze monitor ook eigenlijk best ‘lekker!’ Het is een fijne monitor, omdat er een hoop overzicht is – fijn zo’n breedbeeld. Daarnaast is 75Hz voor een hoop games wel al meer dan genoeg, en dat ook nog eens in combinatie met FreeSync™.
De monitor is op dit moment te koop voor € 379,- en dat vind ik een behoorlijk nette prijs. Zeker voor de hoeveelheid ‘beeld’ wat je ervoor terug krijgt.
De iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de Definitive Technology D9 al enkele maanden in bezit, en na dagelijks gebruik wordt het toch lastig dit terug te sturen. Waarom? Dat leg ik uit!

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in de wereld. Hoe deze bevalt? Ik zoek het uit!

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine op de markt gebracht, namelijk de Helios 500. Vanuit Acer mocht ik een Helios 500 lenen. Hoe deze is? Ik beschrijf het in deze review.

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van een stoffen stoel, en de nadelen? Ik zoek het uit!

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren ze, wat zijn de voor én nadelen. Ik zet ze op een rijtje! In deze review ga ik verder in op de DS218+