1 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!
iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

4

Samenvatting

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Pluspunten

  • Matte afwerking
  • Scherm kan op de standaard vrij laag, als hoog
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
  • Fijne resolutie van 3440×1440
  • Refresh rate 75Hz
  • FreeSync, maar ook te gebruiken met G-Sync

 

Minpunten

  • Geen software om de monitor aan te sturen
  • IPS glare

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt.
Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen, waarom? Dat lees je in deze review!

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden!

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 34″, 86.7cm
Paneel: ADS-IPS, matte finish, waas 25% (hoe hoger de waarde, hoe minder de reflectie)
Resolutie: 3440 x 1440 @75Hz (4.9 megapixel UWQHD)
Beeldverhouding: 21:9
Helderheid: 400 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1000:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd: 4ms
Inkijkhoek: horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°
Kleurondersteuning: 16.7mln 8bit (sRGB: 100%, NTSC: 74%)
Horizontale frequentie: 30 – 115KHz
Verticale frequentie: 48 – 75Hz
Zichtbaar formaat: 799.8 x 334.8mm, 31.5 x 13.2″
Pixel pitch: 0.233mm
Kleur: mat, zwart
Video ingang: HDMI x2 (v.2.0)
DisplayPort: x1(v.1.2)
USB HUB: x2 (v.3.0)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Blue light reducer: ja
Flicker Free LED: ja
FreeSync™ ondersteuning: ja
HDMI & Display Port: 3440 x 1440 @48-75Hz
HDR: Ja
Luidspreker: 2 x 5W
Positieaanpassingen: hoogte, draaien, kantelen
Hoogte-instelling: 130mm
Draaibare voet: 90°; 45° links; 45° rechts
Kantelhoek: 22° omhoog; 3° omlaag
Energieverbruik: 43W typisch, 0.5W stand by, 0.5W uit modus
Product afmetingen B x H x D: 817 x 415 (545) x 230mm
Gewicht (zonder doos): 9.5kg

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken! Deze overgenomen monitor is wat vaker gebruikt. Derhalve dat alles er niet 100% netjes uitziet. Bij nieuwkoop is dit uiteraard wel zo! 😉

Het volgende wordt in de doos meegeleverd:
1x DisplayPort
1x HDMI-kabel
1x USB-kabel om de monitor aan een laptop/pc te verbinden
1x Handleiding
1x Stroomkabel

De voet heeft aan de onderkant een schroef zitten waarmee de voet kan worden vastgeschroefd aan de arm.

Door de schroef vast te draaien, komt de arm echt vast te zitten in de voet.

Zoals gezegd is deze monitor ‘vaker’ gebruikt, zodoende dat hier wat vingerafdrukken op zitten.

De iiyama ProLite XUB3493WQSU ondersteund het niet om de monitor 90 graden te draaien. Het kan op een wat onhandige manier wel. Maar dit is niet de bedoeling.

Voor de foto’s is het wel handig de monitor even te kunnen draaien. 😛
De volgende aansluitingen zitten op de monitor (van boven naar beneden).
2x HDMI
1x DisplayPort
1x 3.5 mm jack voor een koptelefoon
1x USB-aansluiting (voor de hub) – deze maakt verbinding met de computer
2x USB 3.0 om externe devices of dergelijke mee aan te sluiten.

Aan de andere kant zit uiteraard de aansluiting voor het stroomnet.

Aan de achterkant zitten de knoppen voor het bedienen van de monitor. Dat is initieel wat omslachtig/onhandig. Maar je went er eigenlijk best snel aan!

Het blijft wel opmerkelijk hoe groot 34” eigenlijk is. Zo op een tafel ziet het er gigantisch uit. En toch, als je er eenmaal mee werkt, denk je “dit is fijn”. Ik schrijf nu echt na een half jaar deze review sinds dat ik deze monitor heb (en werk en game dagelijks met deze monitor), en het voelt fijn aan. Er is genoeg informatie op de monitor te zien. Breedbeeld blijft in mijn optiek ook gewoon fijn voor werk, gaming, etc. Je ziet voor je gevoel ook gewoon meer. Plus, bij het gamen is de resolutie van 3440×1440 ook goed in te vullen door een grafische kaart. Waar een grotere 4K monitor ook weer meer pixels kost.

Uiteraard zit er ook een Kensington Slot op de monitor.

Omdat de monitor een matte afwerking heeft, weerkaatst het licht niet recht in je gezicht, zoals bijvoorbeeld bij een telefoon wel het geval is. Rechtsonder staat beschreven welke knop waarvoor is.

Een aantal voordelen van deze monitor op deze arm, is dat deze op de voet (links en rechts) kan worden gedraaid, in hoogte (boven en beneden) en kan worden gekanteld (naar voren en achteren).

Mocht je nou een monitorarm hebben – die bijvoorbeeld aan je bureau vastzit, dan kan deze gemakkelijk met de VESA mount op deze monitor worden gebruikt. Er dienen enkel aan de achterkant vier schroeven losgedraaid te worden, waardoor deze gemakkelijk aan een VESA mount kan worden vastgemaakt.

Let niet op de verhoudingen – dat komt door mijn lens, maar… er zit wel een IPS glare in deze monitor. Het komt vaker voor bij IPS monitoren dat er een verlichte vlak (zoals rechtsonder) in de monitor zit. Linksonder is een weerkaatsing van mijn ‘lichte’ bureau.
De IPS glare is ook alleen zichtbaar bij donkere gedeeltes van een spel/film of dergelijke.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit zelf eigenlijk nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome, etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu is gelukkig wel gemakkelijk te bedienen met de knoppen aan de (rechter) achterkant (aan de voorkant is wel te lezen/zien waar de knoppen voor dienen).
Via de linker knop is de source/input te veranderen.

Via de tweede knop is de eco-modus in te stellen.

De derde knop is voor de volumeregeling. In de monitor zitten twee speakers die wat beter is dan menig andere monitorspeaker, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met een audio set of zelfs koptelefoon.

De vierde knop opent het menu (de vijfde is om de monitor aan/uit te zetten).

Bij gebruik van meerdere inputs kan PIP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) worden gebruikt. PIP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Kortom, 2 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd weergeven.
De PBP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in twee/drie bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Via het menu is ook in te stellen welke invoer moet worden geselecteerd, óf standaard HDMI1/2 en DisplayPort óf Automatisch.

Uiteraard is ook aan te geven welke audio input dient te worden gebruikt. Zo is er tussen de DisplayPort en de twee HDMI-poorten een audio input te selecteren. Dit hoor je dan weer terug van de monitor speakers of koptelefoon.

Verkeerde taal gekozen? Wees gerust, via het menu is er alsnog van taal te switchen!

Eén van de meest irritante dingen aan een monitor vind ik dat de OSD te snel wegglipt voordat je het menu door hebt gekeken. Bijv. bij het finetunen van een preset is het fijn om wat meer tijd te hebben. De Time Out kan gelukkig in dit geval worden aangepast.

Via het setup menu is er te switchen tussen DP-format 1.1 en 1.2. De 1.1. kan alleen worden gebruikt wanneer FreeSync™ uitstaat.

G-sync/ FreeSync™

Op de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 zit FreeSync™ én is ook nog eens te gebruiken met de Nvidia G-sync. Tijdens een flinke drop in de frames is het aan-/uitzetten van FreeSync™ ook best merkbaar. In bijvoorbeeld Forza Horizon 4 of Motorsport 7 is het merkbaar bij een framedrop dat de monitor en de grafische kaart samen dit toch even d.m.v. FreeSync™/G-Sync op kunnen vangen. En dat speelt best fijn.
Dit lijkt in het eerste opzicht ook geen gaming monitor, maar het heeft wel de nodige opties om flink wat potjes te spelen. Mede door de afmeting (34”) en de resolutie (3440×1440) kan je aardig uit de voeten!

Conclusie

De iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 heb ik nu een tijdje in gebruik genomen, en ik merk dat ik er niet alleen ideaal op kan werken, maar ook nog eens heerlijk op kan gamen. Nee, het heeft geen 144Hz, maar daar is de prijs ook niet naar. Voor ongeveer € 379,- (moment van schrijven) is de monitor van jou.

Ik vind het een fijne monitor, ook wanneer deze zakelijk wordt gebruikt. Er is genoeg informatie op het scherm te zetten, sterker nog! Met Word zijn er A4’tjes naast elkaar te zetten, op 100%!!!! Als dat niet fijn tekstverwerken is, dan weet ik het ook niet meer. Op 130% zijn er drie A4’tjes te zien op de monitor.

Het menu werkt fijn en is overzichtelijk. Er zitten genoeg opties op om de monitor naar wens in te stellen!

Het IPS-paneel zorgt wel voor een IPS glare. Dit is niet merkbaar bij Word/lichtere applicaties. Bij games – zeker in donkere ruimtes is het wel zichtbaar.

Een ander klein minpunt is dat de monitor niet softwarematig aan te sturen is. Zo zijn er fabrikanten die de mogelijkheid bieden applicaties aan bepaalde presets te koppelen. Echter, voor mijn werk switch ik tussen zoveel applicaties, dat ik ook geen zin heb om achter een knipperende monitor te zitten. Dus dan hou je eigenlijk weer altijd dezelfde instelling. Toch zou het voor de mensen die daar wat in zien wel een fijne optie zijn.

Het gamen gaat met deze monitor ook eigenlijk best ‘lekker!’ Het is een fijne monitor, omdat er een hoop overzicht is – fijn zo’n breedbeeld. Daarnaast is 75Hz voor een hoop games wel al meer dan genoeg, en dat ook nog eens in combinatie met FreeSync™.
De monitor is op dit moment te koop voor € 379,- en dat vind ik een behoorlijk nette prijs. Zeker voor de hoeveelheid ‘beeld’ wat je ervoor terug krijgt.
De iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!