1 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama ProLite X4372UHSU-B1

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!
iiyama ProLite X4372UHSU-B1

iiyama ProLite X4372UHSU-B1

5

Samenvatting

Pluspunten

  • 4K resolutie
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
  • Betere speakers dan de standaard monitoren

 

Minpunten

  • Geen software om de monitor aan te sturen
  • Omdat de monitor niet mat is, is er wel een behoorlijke reflectie zichtbaar (bij donkere beelden)

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden.

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 42.5″, 108cm
Paneel: IPS LED, waas 3% (hoe hoger de waarde, hoe minder de reflectie)
Resolutie: 3840 x 2160 @60Hz (8.3 megapixel 4K UHD)
Beeldverhouding: 16:9
Helderheid: 450 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1300:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd (GTG): 4ms
Inkijkhoek: horizontal/verticaal: horizontal°/vertical 178°, rechts/links: 0°/0°, naar boven/onderen: 0°/0°
Kleurondersteuning: 1.07B 10bit (NTSC: 85%)
Horizontale frequentie: 30 – 135KHz
Verticale frequentie: 24 – 75Hz
Video ingang: HDMI x2 (v.2.0)
DisplayPort x2: (v.1.2)
Video uitgang: DisplayPort x1 (daisy chain)
USB HUB: x4 (v.3.0 x2, v.2.0 x2)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Zichtbaar scherm diagonaal: 108cm; “; (42.5” segment)
Energieverbruik AAN modus: 73W
Gewicht (zonder doos): 12.5kg

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken!
In dit geval gaat het niet om een compleet nieuw monitor. De monitor is al naar een aantal reviews geweest waardoor deze wat gehavend is. Gelukkig is de monitor wel goed verpakt waardoor we daar niets van zien! Bij het kopen van een nieuwe monitor krijg je natuurlijk een nieuwe/mooiere doos. 🙂

Bij de iiyama ProLite X4372UHSU-B1 worden redelijk wat kabels meegeleverd!
• Kabels: Stroom, USB, HDMI, DP, IR-Extender
• Quick guide handleiding, veiligheidsinstructies
• Afstandsbediening met batterijen!

Eenmaal uitgepakt is het tijd om de iiyama ProLite X4372UHSU-B1 te aanschouwen. Voor een monitor een behoorlijke oppervlakte!

Op het eerste oog reflecteert het licht van andere bronnen behoorlijk. We gaan kijken hoe dit is wanneer de monitor aan staat.
Verder; de statief is stevig, en de bezels klein. Wat in zijn totaliteit zorgt voor een mooie monitor.

Aan de linkerkant van de monitor zitten 4 USB-poorten (v.3.0 x2, v.2.0 x2) én een aansluiting voor de hub (onderste).

Aan de achterkant zit een VESA-aansluiting om de monitor met gemak op te kunnen hangen. Ook wordt er een soort haak meegeleverd voor aan de achterkant van het scherm, waaraan een koptelefoon kan worden opgehangen.

Mede door de grootte van de monitor kan deze niet ver gekanteld worden. Deze kan echter alleen maar een paar graden (1° omhoog; 8° omlaag) gekanteld worden.

Het fijne van deze monitor is dat er gebruik kan worden gemaakt van een fysieke aan/uit knop.

Bij gebruik van een VESA mount kan uiteraard de standaard los worden gemaakt. De klep aan de achterkant kan gemakkelijk worden verwijderd, waardoor de poot los kan worden gedraaid.

Qua aansluitingen hebben we in dit geval niet te klagen. Er zijn maar liefst 5 aansluitingen op deze monitor.
Tweemaal HDMI en driemaal DisplayPort. Daarnaast zit er nog een 3.5 jack voor een koptelefoon – de andere om deze te connecten met een audiobron.

Testen doen we in dit geval met een Chromecast 4K!
De X4372UHSU heeft ook nog eens twee interne speakers, waardoor er gemakkelijk muziek/films kunnen worden afgespeeld. Voor een monitor was ik nog best onder de indruk van het geluid dat deze produceert. Het is natuurlijk geen ‘echte’ stereo set, maar het klinkt relatief best goed!

Gebruik

Tijd om de X4372UHSU eens aan de tand te voelen!

Qua helderheid valt er met 450 cd/m² niet te klagen.

Bij ‘donkere’ achtergronden is een reflectie van een lichtbron wel waar te nemen. Wanneer er weer lichtere beelden zijn, is dit bijna niet te zien.

Dan is het tijd voor Netflix. In dit geval John Wick 1. Het beeld liegt er in mijn optiek niet om. Het ziet er enorm scherp uit.

Zoals bij onderstaande afbeelding te zien is, is bij donkere beelden een kleine reflectie te zien.

Even wat anders; de Power Hour van Defqon.1. De interne audio speakers komen hier redelijk tot hun recht. Ook de beelden worden mooi weergegeven – op 4K!

Op YouTube staan verder ook nog prachtige 4K opnamen. Puur om te kijken hoe de beelden eruitzien op de iiyama ProLite X4372UHSU. En de beelden… die liegen er niet om!

Ook heb ik met de X4372UHSU proberen te gamen. In dit geval Forza Motorsport 7.
Als een trotse Alfa Romeo Giulia bezitter kies je uiteraard voor … juist… de Alfa Giulia QV… 🙂
Het gamen gaat redelijk. Het is echter voor mijn gevoel nét niet vloeiend genoeg. Maar dat komt ook omdat ik gewend ben aan 144Hz.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit zelf eigenlijk nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome, etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu van de iiyama ProLite X4372UHSU is behoorlijk uitgebreid. De volgende opties komen naar voren: Beeldinstellingen (helderheid, contrast, ECO-modus, blue light reducer, verh. contrast, over drive, black tuner), afbeelding aanpassen (beeldverhouding, scherp en zacht, X-Res Technologie), kleur temp. (gamma, 6-as, kleur temp., i-Style colour), PiP/PbP (PiP/PbP modus, sub ven 1/2/3/4 ingang, PiP format, PiP positive, wisselen), ingangsselectie, audioaanpassingen (volume, geluid uit, audio-ingang), OSD Setup (H. positive, V. positive, time-out OSD, taal), extra (reset, HDR, HDMI bereik, DDC/CI, openingslogo, LED, DP daisy chain, informatie)

De monitor is redelijk naar wens in te stellen. Ook de verschillende ‘color temp.’ opties zorgen voor een wezenlijk verschil.

Een leuke optie op een 4K monitor van 43 inch is de PIP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) functie. PIP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Je kan dus 4 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd laten weergeven.
De PBP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in 4 bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Ook zijn via het menu de grootte van de PiP aan te passen.

Bij twee inputs wordt het beeld door het midden opgedeeld. Bij het spelen van resoluties kan dit ook beeldvullend worden gemaakt!

Voor een enkele input kan er ook via het menu worden geswitcht naar een andere input.

Via het menu zijn ook de instellingen van de audio aan te passen. Zo zijn er ook gemakkelijk andere bronnen te selecteren waar het geluid vandaan moet komen.

Met de iiyama ProLite X4372UHSU is ook nog eens HDR te activeren!

Conclusie

iiyama heeft met de ProLite X4372UHSU een prachtige monitor op de markt gezet, van nog eens een behoorlijk formaat ook! Door de mogelijkheid dit scherm te daisychainen met andere is er een redelijke muur met beelden neer te zetten.

Qua gaming merkte ik persoonlijk wel dat het scherm net iets te traag is. Zo heb ik er met een Xbox Forza op proberen te spelen en dat loopt voor mijn gevoel net niet vloeiend genoeg.

Mijn 10+ jaar oude plasma TV was eens aan vervanging toe. Wat doe je dan? Dan ga je kijken naar oplossingen. Het gebruik van een monitor zoals de iiyama ProLite X4372UHSU biedt een behoorlijke mogelijkheid. In combinatie met een Google Chromecast of HDMI- receiver kom je eigenlijk toch een behoorlijk end.
Ik heb uiteindelijk behoorlijk zitten twijfelen om deze monitor te kopen voor eigen/dagelijks gebruik. Als vervanging voor mijn plasma TV – zo mooi vond ik het scherm. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een ‘nog’ groter formaat.

Daarnaast heeft dit scherm ook nog genoeg aansluitingen (maar liefst 5) om nog genoeg apparaten aan te sluiten.
Tegenwoordig stapt men af van het ‘standaard’ TV kijken, waardoor Coaxkabels en CI++ modules niet meer per se nodig zijn. Het gemak van een Chromecast, of Ziggo media box, of zelfs Apple TV zorgt voor een hoop vrijheid. En daar leent deze monitor zich uitstekend voor. Qua audio loopt de iiyama ProLite X4372UHSU niet gigantisch veel achter qua kwaliteit dan mijn plasma TV. Of mijn tv is gewoon slecht… dat kan ook. Doch heb ik ook daar een versterker met twee speakers naast staan. Dat klinkt voor mijn gevoel eenmaal beter.

Voor zakelijk gebruik, met het opdelen van de monitor met meerdere bronnen (PbP), is dit best een goede monitor. Met de 4K is het beeld ook nog eens haarscherp. Ook het enkel plaatsen van een dusdanige monitor in een etalage zorgt er in iedere geval voor dat men goed kan zien wat je aan te bieden hebt.

De iiyama Prolite X4372UHSU krijgt van mij 5 van de 5 sterren. Een monitor die als vervanging van een tv te overwegen is!

Laatste Posts

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!