za. mei 30th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama ProLite X4372UHSU-B1

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!
iiyama ProLite X4372UHSU-B1

iiyama ProLite X4372UHSU-B1

5

Samenvatting

Pluspunten

  • 4K resolutie
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
  • Betere speakers dan de standaard monitoren

 

Minpunten

  • Geen software om de monitor aan te sturen
  • Omdat de monitor niet mat is, is er wel een behoorlijke reflectie zichtbaar (bij donkere beelden)

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden.

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 42.5″, 108cm
Paneel: IPS LED, waas 3% (hoe hoger de waarde, hoe minder de reflectie)
Resolutie: 3840 x 2160 @60Hz (8.3 megapixel 4K UHD)
Beeldverhouding: 16:9
Helderheid: 450 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1300:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd (GTG): 4ms
Inkijkhoek: horizontal/verticaal: horizontal°/vertical 178°, rechts/links: 0°/0°, naar boven/onderen: 0°/0°
Kleurondersteuning: 1.07B 10bit (NTSC: 85%)
Horizontale frequentie: 30 – 135KHz
Verticale frequentie: 24 – 75Hz
Video ingang: HDMI x2 (v.2.0)
DisplayPort x2: (v.1.2)
Video uitgang: DisplayPort x1 (daisy chain)
USB HUB: x4 (v.3.0 x2, v.2.0 x2)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Zichtbaar scherm diagonaal: 108cm; “; (42.5” segment)
Energieverbruik AAN modus: 73W
Gewicht (zonder doos): 12.5kg

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken!
In dit geval gaat het niet om een compleet nieuw monitor. De monitor is al naar een aantal reviews geweest waardoor deze wat gehavend is. Gelukkig is de monitor wel goed verpakt waardoor we daar niets van zien! Bij het kopen van een nieuwe monitor krijg je natuurlijk een nieuwe/mooiere doos. 🙂

Bij de iiyama ProLite X4372UHSU-B1 worden redelijk wat kabels meegeleverd!
• Kabels: Stroom, USB, HDMI, DP, IR-Extender
• Quick guide handleiding, veiligheidsinstructies
• Afstandsbediening met batterijen!

Eenmaal uitgepakt is het tijd om de iiyama ProLite X4372UHSU-B1 te aanschouwen. Voor een monitor een behoorlijke oppervlakte!

Op het eerste oog reflecteert het licht van andere bronnen behoorlijk. We gaan kijken hoe dit is wanneer de monitor aan staat.
Verder; de statief is stevig, en de bezels klein. Wat in zijn totaliteit zorgt voor een mooie monitor.

Aan de linkerkant van de monitor zitten 4 USB-poorten (v.3.0 x2, v.2.0 x2) én een aansluiting voor de hub (onderste).

Aan de achterkant zit een VESA-aansluiting om de monitor met gemak op te kunnen hangen. Ook wordt er een soort haak meegeleverd voor aan de achterkant van het scherm, waaraan een koptelefoon kan worden opgehangen.

Mede door de grootte van de monitor kan deze niet ver gekanteld worden. Deze kan echter alleen maar een paar graden (1° omhoog; 8° omlaag) gekanteld worden.

Het fijne van deze monitor is dat er gebruik kan worden gemaakt van een fysieke aan/uit knop.

Bij gebruik van een VESA mount kan uiteraard de standaard los worden gemaakt. De klep aan de achterkant kan gemakkelijk worden verwijderd, waardoor de poot los kan worden gedraaid.

Qua aansluitingen hebben we in dit geval niet te klagen. Er zijn maar liefst 5 aansluitingen op deze monitor.
Tweemaal HDMI en driemaal DisplayPort. Daarnaast zit er nog een 3.5 jack voor een koptelefoon – de andere om deze te connecten met een audiobron.

Testen doen we in dit geval met een Chromecast 4K!
De X4372UHSU heeft ook nog eens twee interne speakers, waardoor er gemakkelijk muziek/films kunnen worden afgespeeld. Voor een monitor was ik nog best onder de indruk van het geluid dat deze produceert. Het is natuurlijk geen ‘echte’ stereo set, maar het klinkt relatief best goed!

Gebruik

Tijd om de X4372UHSU eens aan de tand te voelen!

Qua helderheid valt er met 450 cd/m² niet te klagen.

Bij ‘donkere’ achtergronden is een reflectie van een lichtbron wel waar te nemen. Wanneer er weer lichtere beelden zijn, is dit bijna niet te zien.

Dan is het tijd voor Netflix. In dit geval John Wick 1. Het beeld liegt er in mijn optiek niet om. Het ziet er enorm scherp uit.

Zoals bij onderstaande afbeelding te zien is, is bij donkere beelden een kleine reflectie te zien.

Even wat anders; de Power Hour van Defqon.1. De interne audio speakers komen hier redelijk tot hun recht. Ook de beelden worden mooi weergegeven – op 4K!

Op YouTube staan verder ook nog prachtige 4K opnamen. Puur om te kijken hoe de beelden eruitzien op de iiyama ProLite X4372UHSU. En de beelden… die liegen er niet om!

Ook heb ik met de X4372UHSU proberen te gamen. In dit geval Forza Motorsport 7.
Als een trotse Alfa Romeo Giulia bezitter kies je uiteraard voor … juist… de Alfa Giulia QV… 🙂
Het gamen gaat redelijk. Het is echter voor mijn gevoel nét niet vloeiend genoeg. Maar dat komt ook omdat ik gewend ben aan 144Hz.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit zelf eigenlijk nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome, etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu van de iiyama ProLite X4372UHSU is behoorlijk uitgebreid. De volgende opties komen naar voren: Beeldinstellingen (helderheid, contrast, ECO-modus, blue light reducer, verh. contrast, over drive, black tuner), afbeelding aanpassen (beeldverhouding, scherp en zacht, X-Res Technologie), kleur temp. (gamma, 6-as, kleur temp., i-Style colour), PiP/PbP (PiP/PbP modus, sub ven 1/2/3/4 ingang, PiP format, PiP positive, wisselen), ingangsselectie, audioaanpassingen (volume, geluid uit, audio-ingang), OSD Setup (H. positive, V. positive, time-out OSD, taal), extra (reset, HDR, HDMI bereik, DDC/CI, openingslogo, LED, DP daisy chain, informatie)

De monitor is redelijk naar wens in te stellen. Ook de verschillende ‘color temp.’ opties zorgen voor een wezenlijk verschil.

Een leuke optie op een 4K monitor van 43 inch is de PIP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) functie. PIP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Je kan dus 4 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd laten weergeven.
De PBP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in 4 bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Ook zijn via het menu de grootte van de PiP aan te passen.

Bij twee inputs wordt het beeld door het midden opgedeeld. Bij het spelen van resoluties kan dit ook beeldvullend worden gemaakt!

Voor een enkele input kan er ook via het menu worden geswitcht naar een andere input.

Via het menu zijn ook de instellingen van de audio aan te passen. Zo zijn er ook gemakkelijk andere bronnen te selecteren waar het geluid vandaan moet komen.

Met de iiyama ProLite X4372UHSU is ook nog eens HDR te activeren!

Conclusie

iiyama heeft met de ProLite X4372UHSU een prachtige monitor op de markt gezet, van nog eens een behoorlijk formaat ook! Door de mogelijkheid dit scherm te daisychainen met andere is er een redelijke muur met beelden neer te zetten.

Qua gaming merkte ik persoonlijk wel dat het scherm net iets te traag is. Zo heb ik er met een Xbox Forza op proberen te spelen en dat loopt voor mijn gevoel net niet vloeiend genoeg.

Mijn 10+ jaar oude plasma TV was eens aan vervanging toe. Wat doe je dan? Dan ga je kijken naar oplossingen. Het gebruik van een monitor zoals de iiyama ProLite X4372UHSU biedt een behoorlijke mogelijkheid. In combinatie met een Google Chromecast of HDMI- receiver kom je eigenlijk toch een behoorlijk end.
Ik heb uiteindelijk behoorlijk zitten twijfelen om deze monitor te kopen voor eigen/dagelijks gebruik. Als vervanging voor mijn plasma TV – zo mooi vond ik het scherm. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een ‘nog’ groter formaat.

Daarnaast heeft dit scherm ook nog genoeg aansluitingen (maar liefst 5) om nog genoeg apparaten aan te sluiten.
Tegenwoordig stapt men af van het ‘standaard’ TV kijken, waardoor Coaxkabels en CI++ modules niet meer per se nodig zijn. Het gemak van een Chromecast, of Ziggo media box, of zelfs Apple TV zorgt voor een hoop vrijheid. En daar leent deze monitor zich uitstekend voor. Qua audio loopt de iiyama ProLite X4372UHSU niet gigantisch veel achter qua kwaliteit dan mijn plasma TV. Of mijn tv is gewoon slecht… dat kan ook. Doch heb ik ook daar een versterker met twee speakers naast staan. Dat klinkt voor mijn gevoel eenmaal beter.

Voor zakelijk gebruik, met het opdelen van de monitor met meerdere bronnen (PbP), is dit best een goede monitor. Met de 4K is het beeld ook nog eens haarscherp. Ook het enkel plaatsen van een dusdanige monitor in een etalage zorgt er in iedere geval voor dat men goed kan zien wat je aan te bieden hebt.

De iiyama Prolite X4372UHSU krijgt van mij 5 van de 5 sterren. Een monitor die als vervanging van een tv te overwegen is!

Laatste Posts

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de Definitive Technology D9 al enkele maanden in bezit, en na dagelijks gebruik wordt het toch lastig dit terug te sturen. Waarom? Dat leg ik uit!

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in de wereld. Hoe deze bevalt? Ik zoek het uit!

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine op de markt gebracht, namelijk de Helios 500. Vanuit Acer mocht ik een Helios 500 lenen. Hoe deze is? Ik beschrijf het in deze review.

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van een stoffen stoel, en de nadelen? Ik zoek het uit!

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren ze, wat zijn de voor én nadelen. Ik zet ze op een rijtje! In deze review ga ik verder in op de DS218+