1 mei 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

iiyama ProLite X4372UHSU-B1

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!
iiyama ProLite X4372UHSU-B1

iiyama ProLite X4372UHSU-B1

5

Samenvatting

Pluspunten

  • 4K resolutie
  • Monitor oogt netjes, goede materialen, ook de poot is stabiel
  • Vesa mount
  • Betere speakers dan de standaard monitoren

 

Minpunten

  • Geen software om de monitor aan te sturen
  • Omdat de monitor niet mat is, is er wel een behoorlijke reflectie zichtbaar (bij donkere beelden)

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

Specificaties

Omdat de monitor gigantisch veel eigenschappen heeft, pik ik er even een aantal uit. De volledige lijst is hier terug te vinden.

Het volgende filmpje laat gelijk de opties zien, dus voeg ik die er even bij! 🙂

Beelddiagonaal: 42.5″, 108cm
Paneel: IPS LED, waas 3% (hoe hoger de waarde, hoe minder de reflectie)
Resolutie: 3840 x 2160 @60Hz (8.3 megapixel 4K UHD)
Beeldverhouding: 16:9
Helderheid: 450 cd/m² typisch
Statisch contrast: 1300:1 typisch
Advanced contrast: 80M:1
Reactietijd (GTG): 4ms
Inkijkhoek: horizontal/verticaal: horizontal°/vertical 178°, rechts/links: 0°/0°, naar boven/onderen: 0°/0°
Kleurondersteuning: 1.07B 10bit (NTSC: 85%)
Horizontale frequentie: 30 – 135KHz
Verticale frequentie: 24 – 75Hz
Video ingang: HDMI x2 (v.2.0)
DisplayPort x2: (v.1.2)
Video uitgang: DisplayPort x1 (daisy chain)
USB HUB: x4 (v.3.0 x2, v.2.0 x2)
HDCP: ja
Hoofdtelefoon aansluiting: ja
Zichtbaar scherm diagonaal: 108cm; “; (42.5” segment)
Energieverbruik AAN modus: 73W
Gewicht (zonder doos): 12.5kg

Uitpakken

Tijd om de monitor eens uit te pakken!
In dit geval gaat het niet om een compleet nieuw monitor. De monitor is al naar een aantal reviews geweest waardoor deze wat gehavend is. Gelukkig is de monitor wel goed verpakt waardoor we daar niets van zien! Bij het kopen van een nieuwe monitor krijg je natuurlijk een nieuwe/mooiere doos. 🙂

Bij de iiyama ProLite X4372UHSU-B1 worden redelijk wat kabels meegeleverd!
• Kabels: Stroom, USB, HDMI, DP, IR-Extender
• Quick guide handleiding, veiligheidsinstructies
• Afstandsbediening met batterijen!

Eenmaal uitgepakt is het tijd om de iiyama ProLite X4372UHSU-B1 te aanschouwen. Voor een monitor een behoorlijke oppervlakte!

Op het eerste oog reflecteert het licht van andere bronnen behoorlijk. We gaan kijken hoe dit is wanneer de monitor aan staat.
Verder; de statief is stevig, en de bezels klein. Wat in zijn totaliteit zorgt voor een mooie monitor.

Aan de linkerkant van de monitor zitten 4 USB-poorten (v.3.0 x2, v.2.0 x2) én een aansluiting voor de hub (onderste).

Aan de achterkant zit een VESA-aansluiting om de monitor met gemak op te kunnen hangen. Ook wordt er een soort haak meegeleverd voor aan de achterkant van het scherm, waaraan een koptelefoon kan worden opgehangen.

Mede door de grootte van de monitor kan deze niet ver gekanteld worden. Deze kan echter alleen maar een paar graden (1° omhoog; 8° omlaag) gekanteld worden.

Het fijne van deze monitor is dat er gebruik kan worden gemaakt van een fysieke aan/uit knop.

Bij gebruik van een VESA mount kan uiteraard de standaard los worden gemaakt. De klep aan de achterkant kan gemakkelijk worden verwijderd, waardoor de poot los kan worden gedraaid.

Qua aansluitingen hebben we in dit geval niet te klagen. Er zijn maar liefst 5 aansluitingen op deze monitor.
Tweemaal HDMI en driemaal DisplayPort. Daarnaast zit er nog een 3.5 jack voor een koptelefoon – de andere om deze te connecten met een audiobron.

Testen doen we in dit geval met een Chromecast 4K!
De X4372UHSU heeft ook nog eens twee interne speakers, waardoor er gemakkelijk muziek/films kunnen worden afgespeeld. Voor een monitor was ik nog best onder de indruk van het geluid dat deze produceert. Het is natuurlijk geen ‘echte’ stereo set, maar het klinkt relatief best goed!

Gebruik

Tijd om de X4372UHSU eens aan de tand te voelen!

Qua helderheid valt er met 450 cd/m² niet te klagen.

Bij ‘donkere’ achtergronden is een reflectie van een lichtbron wel waar te nemen. Wanneer er weer lichtere beelden zijn, is dit bijna niet te zien.

Dan is het tijd voor Netflix. In dit geval John Wick 1. Het beeld liegt er in mijn optiek niet om. Het ziet er enorm scherp uit.

Zoals bij onderstaande afbeelding te zien is, is bij donkere beelden een kleine reflectie te zien.

Even wat anders; de Power Hour van Defqon.1. De interne audio speakers komen hier redelijk tot hun recht. Ook de beelden worden mooi weergegeven – op 4K!

Op YouTube staan verder ook nog prachtige 4K opnamen. Puur om te kijken hoe de beelden eruitzien op de iiyama ProLite X4372UHSU. En de beelden… die liegen er niet om!

Ook heb ik met de X4372UHSU proberen te gamen. In dit geval Forza Motorsport 7.
Als een trotse Alfa Romeo Giulia bezitter kies je uiteraard voor … juist… de Alfa Giulia QV… 🙂
Het gamen gaat redelijk. Het is echter voor mijn gevoel nét niet vloeiend genoeg. Maar dat komt ook omdat ik gewend ben aan 144Hz.

Software/Menu

Wat wel een zonde is, is dat er geen software voor deze monitor is. Concurrenten zijn daarin helaas wel al verder. Daarmee kan je een programma koppelen aan een preset om je monitor een bepaalde instelling mee te geven. Maar, anderzijds; voor normaal gebruik moet je je dan weer afvragen hoe vaak je gaat switchen tussen verschillende presets. Uiteindelijk is dat een leuke gimmick, maar op mijn monitoren die dit hadden heb ik dit zelf eigenlijk nooit gebruik. Zeker omdat ik gigantisch veel switch tussen Word, Chrome, etc. Als je voor Word weer een andere preset hebt dan Chrome, dan zit je continu tussen verschillende kleuren/presets te switchen.

Het menu van de iiyama ProLite X4372UHSU is behoorlijk uitgebreid. De volgende opties komen naar voren: Beeldinstellingen (helderheid, contrast, ECO-modus, blue light reducer, verh. contrast, over drive, black tuner), afbeelding aanpassen (beeldverhouding, scherp en zacht, X-Res Technologie), kleur temp. (gamma, 6-as, kleur temp., i-Style colour), PiP/PbP (PiP/PbP modus, sub ven 1/2/3/4 ingang, PiP format, PiP positive, wisselen), ingangsselectie, audioaanpassingen (volume, geluid uit, audio-ingang), OSD Setup (H. positive, V. positive, time-out OSD, taal), extra (reset, HDR, HDMI bereik, DDC/CI, openingslogo, LED, DP daisy chain, informatie)

De monitor is redelijk naar wens in te stellen. Ook de verschillende ‘color temp.’ opties zorgen voor een wezenlijk verschil.

Een leuke optie op een 4K monitor van 43 inch is de PIP (Picture in Picture)/PBP (Picture by Picture) functie. PIP zorgt voor een klein venster in elke willekeurige hoek die je wilt, dit kan bijvoorbeeld een input van een Chromecast zijn om Netflix series te kunnen kijken (daarvoor kunnen dan ook weer de speakers/koptelefoon worden gebruikt) terwijl je met de monitor op een notebook aangesloten zit. Je kan dus 4 beelden van verschillende videobronnen tegelijkertijd laten weergeven.
De PBP zorgt ervoor dat het scherm kan worden opgedeeld in 4 bronnen. Kortom, genoeg bewegingsvrijheid! 🙂

Ook zijn via het menu de grootte van de PiP aan te passen.

Bij twee inputs wordt het beeld door het midden opgedeeld. Bij het spelen van resoluties kan dit ook beeldvullend worden gemaakt!

Voor een enkele input kan er ook via het menu worden geswitcht naar een andere input.

Via het menu zijn ook de instellingen van de audio aan te passen. Zo zijn er ook gemakkelijk andere bronnen te selecteren waar het geluid vandaan moet komen.

Met de iiyama ProLite X4372UHSU is ook nog eens HDR te activeren!

Conclusie

iiyama heeft met de ProLite X4372UHSU een prachtige monitor op de markt gezet, van nog eens een behoorlijk formaat ook! Door de mogelijkheid dit scherm te daisychainen met andere is er een redelijke muur met beelden neer te zetten.

Qua gaming merkte ik persoonlijk wel dat het scherm net iets te traag is. Zo heb ik er met een Xbox Forza op proberen te spelen en dat loopt voor mijn gevoel net niet vloeiend genoeg.

Mijn 10+ jaar oude plasma TV was eens aan vervanging toe. Wat doe je dan? Dan ga je kijken naar oplossingen. Het gebruik van een monitor zoals de iiyama ProLite X4372UHSU biedt een behoorlijke mogelijkheid. In combinatie met een Google Chromecast of HDMI- receiver kom je eigenlijk toch een behoorlijk end.
Ik heb uiteindelijk behoorlijk zitten twijfelen om deze monitor te kopen voor eigen/dagelijks gebruik. Als vervanging voor mijn plasma TV – zo mooi vond ik het scherm. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een ‘nog’ groter formaat.

Daarnaast heeft dit scherm ook nog genoeg aansluitingen (maar liefst 5) om nog genoeg apparaten aan te sluiten.
Tegenwoordig stapt men af van het ‘standaard’ TV kijken, waardoor Coaxkabels en CI++ modules niet meer per se nodig zijn. Het gemak van een Chromecast, of Ziggo media box, of zelfs Apple TV zorgt voor een hoop vrijheid. En daar leent deze monitor zich uitstekend voor. Qua audio loopt de iiyama ProLite X4372UHSU niet gigantisch veel achter qua kwaliteit dan mijn plasma TV. Of mijn tv is gewoon slecht… dat kan ook. Doch heb ik ook daar een versterker met twee speakers naast staan. Dat klinkt voor mijn gevoel eenmaal beter.

Voor zakelijk gebruik, met het opdelen van de monitor met meerdere bronnen (PbP), is dit best een goede monitor. Met de 4K is het beeld ook nog eens haarscherp. Ook het enkel plaatsen van een dusdanige monitor in een etalage zorgt er in iedere geval voor dat men goed kan zien wat je aan te bieden hebt.

De iiyama Prolite X4372UHSU krijgt van mij 5 van de 5 sterren. Een monitor die als vervanging van een tv te overwegen is!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!