14 maart 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

LG 38UC99-W

LG had vorig jaar een bijzonder scherm op de markt gebracht. Deze was zo gewild, dat mijn bestelling van oktober werd verplaatst naar eind december. En dat is niet gek, want wat een scherm is dit! We gaan er even uitgebreid doorheen!
LG 38UC99-W

LG 38UC99-W

Pluspunten
 • IPS paneel
 • Resolutie van 3840×1600 (horizontaal 2x full-hd)
 • Overzichtelijk menu
 • Matte coating – zodat wanneer het scherm aan staat geen spiegeling van achter te zien is
 • Bijzonder goede speakers voor een monitor
 • Bluetooth mogelijkheid om Spotify van een mobiel o.i.d. af te spelen
 • Gemakkelijke software
Minpunten
 • Het scherm kan niet op de voet gedraaid worden
 • De prijs is aan de hoge kant
 • Kabelmanagement dmv een clipje – daar had ik wel iets meer van verwacht
 • De adapter is groter dan mijn GTX 1070 :’)

Inleiding

LG heeft vorig jaar een bijzonder scherm op de markt gebracht. Deze was zo gewild, dat mijn bestelling van november werd verplaatst naar eind december. Zelfs LG had moeite dit scherm binnen te krijgen. En dat is niet gek, want wat een scherm is dit! We gaan er even uitgebreid doorheen!

Specificaties

Uitpakken en gebruik

Het scherm is met 95 centimeter breed, zeker niet klein. Het was daarom ook wel even schrikken toen ik de doos van het scherm in mijn handen kreeg.

LG levert een papier waarbij de kalibratiegegevens van het scherm staan, en begrijpelijk een handleiding (waar mag je het scherm wel en niet aanraken).

Uiteraard levert LG ook een handleiding, cd en overige.

Kleine schrik toen ik een kleinere doos openmaakte. Er zit een vrij grote baksteen (adapter) in de doos. Deze zorgt voor de stroomtoevoer, welke niet in het scherm zelf zit.

De meegeleverde kabels zijn als volgt: DisplayPort, HDMI en USB-C.

In het kader van kabelmanagement levert LG een clip mee die aan de voet kan worden bevestigd. Eveneens voor degene die geen USB-C heeft, wordt er een USB-C naar USB3.0 adapter/stick meegeleverd.

De onderkant heeft twee schroeven die in de andere gedeelte van de monitorarm dient te worden geschroefd.

Wanneer het scherm uit de doos wordt gehaald valt pas echt op hoe groot 38 inch/95cm (voor een computermonitor) is.

Goed nieuws voor de Vesa-enthousiasten. Het scherm kan d.m.v. de vier schroeven netjes worden opgehangen.

De aansluitingen zijn als volgt: Linksboven een USB-C aansluiting, daaronder DisplayPort. Daaronder zitten twee HDMI aansluitingen. Rechtsboven zitten de twee USB aansluitingen. Daaronder zit een console USB port (die normaliter niet te gebruiken is/mag), die bedekt is met een stuk plastic. Onder de console port zit een headphone aansluiting en als laatst de aansluiting voor de adapter/stroomtoevoer.

Het scherm kan ‘redelijk’ vrij bewegen op de poot (de poot kan echter niet draaien, het scherm op de poot ook niet naar links of rechts). De monitor kan wel naar boven, beneden en aantal graden met de klok mee/tegen de klok in (tilten).

De monitor kan wel naar voren/achter worden gedraaid. Vooral handig voor mensen die staan.

Onder het scherm zitten aan beide kanten zitten (links rechts) speakers. In het midden zit een ‘pookje’ waarmee het scherm aan/uit kan worden gezet, en waarmee het menu kan worden bediend. Rechts van de linker speaker zit het kingston slot.

WAAAUWWW. Wat een onwijs mooi scherm om naar te kijken. Mijn HP Elitebook 840 had echt enorme moeite om het scherm aan te sturen. Wanneer ik YouTube op 4K wilde bekijken, kreeg ik een mooie diashow te zien.

Voor je gevoel kan je bijna naar binnen kijken bij de gebouwen.

Er is nagenoeg geen backlight bleeding aanwezig. Rechtsboven is de weerkaatsing van licht wat van buiten komt (waar het natuurlijk een gebogen monitor is).

Met de pook is gemakkelijk het menu te bedienen. Dit was eveneens het moment dat ik er achter kwam dat het scherm Bluetooth heeft om een telefoon o.i.d. te verbinden. Een podcast van Heldeep Radio vanaf mijn iPhone bracht een nog grotere lach op mijn gezicht.

In het menu van de LG 38UC99-W zijn behoorlijk wat presets om uit te kiezen. In de ‘Reader’ mode wordt het scherm ‘bruiner/donkerder’ gemaakt, waardoor het scherm niet meer zo fel is. Dit leest best lekker weg. Uiteraard is dit ook softwarematig te doen, daar kom ik straks weer op terug! 🙂

Het pookje aan de onderkant van het monitor is verlicht. Mocht je daar hinder van ondervinden, dan is dit via het menu uiteraard uit te zetten.

Via de Quick Charge optie kunnen USB 3.0 apparaten snel worden opgeladen.

Wees gerust, uiteraard kunnen de setting ook weer worden reset.

De monitor ondersteunt ook PbP/PiP. D.m.v. deze settings kunnen meerdere systemen worden aangestuurd op één monitor. Links zou bijvoorbeeld PC 1 kunnen zijn, en rechts PC2. Met een resolutie van 3840×1600, is dat prima te doen!

Via het menu kan ook de Bluetooth audio worden aangepast (aan/uitzetten).

Zoals eerder aangegeven is de onderkant van het scherm verlicht door het kleine ‘pookje’, wat in mijn optiek de monitor een erg gave look/feel geeft.

Tsja, als gamer vind ik het natuurlijk ook leuk om zo’n scherm te testen met een game zoals Forza. Het grappige van Forza Motorsport 7, is dat het menu niet zo breed als het scherm is. Wanneer de race wordt gestart, wordt wel het gehele scherm gevuld.

Ik heb inderdaad even twee dezelfde afbeeldingen geplaatst, hierboven en onder. Echter, onder is zoals het daadwerkelijk eruit ziet. Aangezien het spel niet het hele scherm beslaat was ik wel even genoodzaakt het verschil te laten zien – voordat ik reacties krijg met ‘het lijkt wel een HD resolutie’. Er is geen backlight bleeding aanwezig, maar omdat ik de sluitertijd langer heb gemaakt pakt de camera meer licht op – waardoor het lijkt of het scherm dat wel heeft. Is alleen even om te laten zien dat het spel inderdaad het gehele scherm niet bedekt.

Geluid

Tijdens het reviewen zet ik graag eens muziek aan om te luisteren hoe een bepaalde device klinken. Toevallig werd mij door YouTube een UMF 2015 Aftermovie Yearmix (Ultra Music Festival) – in 4k aangeraden. Als groot liefhebber van dit genre klik ik hier uiteraard op. Mijn mond viel werkelijk waar open. Normaliter is het slecht gesteld met de kwaliteit van de speakers, maar in dit geval ben ik echt zeer tevreden. Het is geen vervanger voor mijn standaard audio set, maar wanneer ik in een zeer luie bui ben om de speakers te switchen/aan te zetten, dan speel ik de audio via het scherm af. En dat irriteert mij totaal niet.

Bluetooth

Zoals eigenlijk al tijdens de unboxing werd aangegeven; het gave van dit LG scherm, is dat er een mogelijkheid is om via Bluetooth een telefoon of dergelijke aan te sluiten. Dit zorgt er voor dat een bijvoorbeeld een podcast vanaf de iPhone kan worden geluisterd tijdens het werken/browsen of gamen. Op de telefoon wordt de LG monitor als een externe headset gezien. Kortom, deze is qua geluid volledig te besturen van een andere device. Een erg gave feature, al helemaal met zulke speakers. Zoals eerder genoemd is dit geen PC-speakerset, maar het speelt wel muziek af zonder je je er elke noot te aan moeten ergeren.

Software

LG levert ook software mee die kan worden gebruikt voor het gemakkelijk aanpassen van het scherm. Zo kan er via het menu ook PiP (Picture in Picture) worden geactiveerd, wat inhoudt dat zelfs via de software een tweede systeem kan worden ingeschakeld of worden uitgeschakeld. En dat is enorm handig!

Via de software kan er gemakkelijk tussen de presets worden geswitcht. Ook is het mogelijk on-the-fly de helderheid en contrast aan te passen.

Eveneens zijn er mogelijkheden automatische presets aan te maken i.c.m. bepaalde applicaties. Dit houdt in, wanneer bijvoorbeeld internet explorer (lol) wordt gebruikt, dan zal de lezer/readers mode worden geactiveerd, waardoor het wit wordt afgevlakt – wat dus fijner leest. Bij paint wordt in dit geval de photo/foto preset gestart. Enige nadeel is dat niet ‘alle’ applicaties/games worden meegenomen. Ik kan bijvoorbeeld geen games uit mijn game library in een standaard preset zetten.

Via de software is ook de FreeSync optie aan te passen.

Er is ook een mogelijkheid meerdere monitoren te koppelen waardoor de presets worden verdeeld over meerdere monitoren.

Gaming

Gamen met 75Hz is prima te doen, maar verwacht geen ESL cup te kunnen winnen als je van plan bent om CS Go te spelen. Daarvoor is dit scherm gevoelsmatig te traag.
Racen met bijvoorbeeld Forza of dergelijke, is de 38UC99 prima! Met de shooters zoals PUBG of Battlefield 1/4 ben ik aantal keren te laat geweest, jegens de ‘tragere’ refreshrate, maar dat is natuurlijk ook wel te begrijpen. Als dit scherm uitkomt met een 144Hz paneel, dan sta ik vooraan in de rij!
Kortom, ‘normaal’ gamen gaat meer dan prima. Je ziet echt bizar veel op een omgeving.

Conclusie


Wat een scherm, met een resolutie van 3840×1600 is het ook zeker een erg gave resolutie. De curve van het scherm zorgt ook voor een erg overzichtelijk gevoel. De kleuren zijn prachtig (IPS, dus is vrij logisch). Voor normaal gebruik is dit scherm echt GE-WEL-DIG, voor gaming weer wat minder. Met 75 Hz is het een fijn scherm, maar verwacht er geen competitive CS-Go of dergelijke mee te spelen (of in iedere geval games waar het om een ms draait mee te spelen), Forza is onwijs gaaf op zo’n monitor, Rocket League eveneens (nu alleen nog de skills krijgen en het is groot feest). Een stevige grafische kaart is overigens ook wel aan te raden, mijn GTX 1070 heeft er soms wel moeite mee (met games).
Het scherm kijkt gewoon heerlijk weg, de resolutie zorgt er voor dat ik echt alles overzichtelijk kan houden, of ik nou werk of games aan het spelen ben. Zelfs met de split screen mogelijkheid (PiP) kunnen er gemakkelijk meerdere monitoren worden bestuurd.

De speakers in dit monitor zijn in dit geval wel om over naar huis te schrijven, iets waar ik normaliter vrij weinig goeds kan schrijven. Ik heb echt uren setjes beluisterd met de speakers van de monitor zelf, en was zelfs nog tevreden ook.
Een nadeel van het scherm is de prijs, met ongeveer €1220,- (tijd van schrijven) is het geen goedkope monitor. Als ik zelf op zoek zou zijn naar een dergelijke monitor, met aansluitingen, dit paneel en 75 Hz, dan zou ik als eerst in de rij staan voor deze resolutie.

Eén ding is zeker, dit scherm blijft op mijn bureau staan!!

De LG 38UC99-W krijgt van mij 5 sterren!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!