18 juni 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Eizo Flexscan EV2785

Eizo heeft eind vorig jaar een nieuwe 4k monitor uitgebracht, namelijk de EV2785! Via Eizo kreeg ik dit scherm opgestuurd om even onder de loep te nemen, en dat gaan wij met deze review ook gelijk doen! Welke opties heeft dit scherm en hoe werkt het? Wij zoeken het uit!
Eizo Flexscan EV2785
Pluspunten
  • Mooi scherm
  • Dunne bezels
  • Degelijk gebouwd
  • Nette kablemanagement
  • Goede verstelbaarheid – ook mogelijkheid om te draaien op de voet
  • 5 jaar on-site garantie
Minpunten
  • Speakers in het scherm klinken niet fijn
  • De prijs is aan de hoge kant

Inleiding

Eizo heeft eind vorig jaar een nieuwe 4k monitor uitgebracht, namelijk de EV2785! Via Eizo kreeg ik dit scherm opgestuurd om even onder de loep te nemen, en dat gaan wij met deze review ook gelijk doen! Welke opties heeft dit scherm en hoe werkt het? Wij zoeken het uit!

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties!

Diagonaal [in inch]
27,00

Diagonaal [in cm]
68,50

Formaat
16:9

Zichtbare beeldgrootte (breedte x hoogte)
597 x 336

Ideale en aanbevolen resolutie
3840 x 2160 (4K UHD)

Pixeldichtheid [ppi]
163

Ondersteunde resoluties
3840 x 2160 (4K UHD), 2560 x 1440, 1920 x 1200, 1920 x 1080 (Full HD), 1600 x 1200, 1680 x 1050, 1280 x 1024, 1024 x 768, 800 x 600, 720 x 400, 640 x 480

Panel technologie
IPS

Max. kijkhoek horizontaal
178 °

Max. kijkhoek verticaal
178 °

Standaard reactietijd [grijs-grijs-overgang]
5 ms

Standaard reactietijd [zwart-wit-zwart-overgang]
14ms

Backlight
LED

Kleurenpalet/Look-Up-Table
1,06 miljard kleurgradaties/10 bit

Overdrive
Flikkervrij dankzij hybrideaansturing
HDCP-decoder

Vooraf ingestelde kleur-/grijswaardenmodi
sRGB, Paper, DICOM, Movie, 2x vrije modi voor gebruikersselectie
DICOM curve

Instelmogelijkheden
Helderheid, Contrast, Gamma, Kleurverzadiging, Kleurtemperatuur, Beeldpositie, Clock, Phase, Resolutie, FineContrast, Kleurtoon, Overdrive, Geluidsbron, Signaalingang, Egaliseren, OSD-taal, Interpolatie, Volume, Auto EcoView, Audio ingang (DisplayPort/HDMI), Picture-by-Picture

Signaalingangen
DisplayPort via USB Typ-C, DisplayPort, 2x HDMI (4K @ 60Hz)

Videosignaal
DisplayPort, HDMI (YUV und RGB)

Frequentie
USB Type-C:
31 – 134 kHz, 29 – 31 Hz and 59 – 61 Hz

DisplayPort:
31 – 134 kHz, 29 – 31 Hz and 59 – 61 Hz

HDMI:
31 – 135 kHz, 29 – 31 Hz, 49 – 51 Hz and 59 – 61 Hz

Audio-ingang
3,5 mm stereojack, DisplayPort, HDMI

Audio-uitgang
3,5 mm stereojack

Geïntegreerde luidspreker
USB hub

1 Up-Stream (USB-C) / 2 Down-Stream (USB-A), USB Rev. 3.1 gen 1, Charging Rev. 1.2 (60 W)

Voor een uitgebreide lijst met specificaties, klik hier!

Uitpakken

Tijd om de EV2785 uit te pakken!

De volgende kabels worden meegeleverd: HDMI, USB-C, DisplayPort en uiteraard een stroomkabel.

Uiteraard ontbreken de handleiding en de ‘kabelgoot’ niet.

Zoals wij bij het vorige scherm van Eizo zagen is de funky voet ook hier weer aanwezig. Deze is helemaal in te klappen – zodat de monitor behoorlijk laag kan staan.

De EV2785 kan een stuk naar voren en achteren buigen. Zodat de kijkhoek van boven en beneden een stuk beter wordt!

Eizo levert netjes twee kabelgootjes mee! Een ‘clip’ en een gootje.

Voor de mensen met een VESA mount, kunnen ook dit scherm weer netjes aan een arm ophangen!

De aansluitingen zijn als volgt: 2x HDMI, 1x DisplayPort, 1x USB 3.1-Type-c.

Het fijne van het scherm is dat er ook een fysieke aan/uit knop op zit. Daarnaast zit er ook een kensington slot op de monitor.

Er zijn twee USB 3.0 aansluitingen en een koptelefoonaansluiting op de zijkant van het scherm gemonteerd.

De bezels van dit scherm zijn erg dun, wat de monitor erg siert.

Het mooie van de EIZO EV2785 is dat deze op de voet gedraaid kan worden. Een erg fijne optie!

Ook de achterkant van de monitor ziet er in mijn optiek prima/strak uit! Maar dat is het minst belangrijke natuurlijk ;).

Eerste indrukken

De Eizo EV2785 heeft een kijkhoek van 178 graden (horizontaal en verticaal). Uit eigenlijk elke hoek is het zicht op de monitor prima! De kleuren zijn overigens ook erg netjes/mooi – wat natuurlijk niet gek is voor een IPS monitor!

Ook het browsen gaat prima met twee pagina’s naast elkaar.

Daarnaast is met de 4k resolutie ook erg goed te werken in een bijvoorbeeld Word document. Er kunnen 3 volle pagina’s naast elkaar neer worden gezet.

Het fijne van de monitor is, is dat deze een matte laag heeft waardoor weerkaatsing redelijk af wordt gevlakt. Hierdoor is het in iedere geval mogelijk nog naar het scherm te kunnen kijken zonder dat het te moeilijk wordt om te lezen wat er staat.

Menu

Ook loop ik even het menu door om een indruk te geven welke opties er zoal zijn!

Door de knoppen onderin de monitor aan te raken (niet klikken, puur op aanraking) kan het menu worden geopend en kan het e.e.a. aan worden gepast.

Beginnende bij de input; USB-C, DisplayPort, HDMI 1 & 2 zijn te selecteren. Maar daarnaast ook Picture by Picture. Dus een verdeling van de monitor door twee verschillende inputs. een erg gave functie!

Wat ik zelf erg fijn vind van de monitoren van Eizo, is dat deze erg gemakkelijk in te stellen en naar wens aan te passen zijn.
Zo kan er gemakkelijk voor verschillende modes worden gekozen, waar bijvoorbeeld de ‘paper’ mode het scherm ‘geler/warmer’ instelt waardoor documenten weer ‘fijner’ te lezen zijn. Movie maakt het bijvoorbeeld weer wat koeler.

Een groot scherm kan flink wat stroom verbruiken, dit scherm heeft voordelen dat door de eco settings deze minder verbruikt – en dat zie je terug in je rekening!

[Directe quote van de EIZO website] Energie besparen zonder concessies aan de kwaliteit: De EcoView-Optimizer vermindert bij donkere beelden volledig automatisch de achtergrondverlichting. Daarbij daalt het energieverbruik met circa 30%. Tegelijkertijd worden het signaal versterkt en de kleurtonaliteiten aangepast. Het resultaat: Bij een lager verbruik ervaart u de beeldkwaliteit die u gewend bent.
Het verschil tussen de Auto EcoView is in de onderstaande afbeeldingen goed te zien.

Via het menu zijn uiteraard ook de brightness en volume aan te passen.

Ook de overige opties mogen niet ontbreken, deze komen netjes terug in het menu van het menu. Menuception…:D
Hieruit zijn een aantal dingen te selecteren:
• Color
• Signal
• Preferences
• Languages
• Information

Onder Color valt er weer een hoop te tweaken om de kleuren naar je wensen te krijgen. Zo kan handmatig de brightness, contrast, temperatuur tot zelfs gamma aanpassen. Eveneens kan hier ook per user het e.e.a. in worden gesteld.

Ook advanced opties ontbreken hier niet.
Met overdrive kan image-lag worden verminderd – wanneer naar bewegende beelden wordt gekeken. De optie kan op off, standard of enhanced.

Onder Picture Expansion zijn de volgende vier opties te selecteren: Auto, Full screen, Aspect Ratio, Dot by Dot.

Onder Input Color Format zijn de volgende vier opties te selecteren: Auto, YUV 4:2:2, YUV 4:4:4 en RGB.

Input Range heeft de volgende drie opties: Auto, Full en Limited.

Via het menu is ook in te stellen hoe de USB-3.0 poort dient te reageren. Dit kan worden aangepast naar charge only of normal. Uiteraard kan ook de power indicator onderin uit worden gezet.

Ook is vanuit het menu te zien hoeveel uren het scherm is gebruikt en op welke frequentie deze draait.

Software

Eizo maakt gebruik van speciale software om het scherm verder naar je wens te configureren. Daarnaast wordt in geval van een multi-monitor setup, meerdere schermen exact hetzelfde afgesteld. Een erg fijne optie!


Aangezien ik de software in mijn vorige review van de EV3237 door heb gelicht, pak ik dit er nogmaals bij.
Overview van de monitoren die aangesloten zijn en de huidige settings hiervan.

De Auto Color Mode vind ik dan weer een gave functie. Via deze optie is in te stellen dat als bijvoorbeeld Photoshop wordt geopend het scherm in sRGB modus gaat. Wanneer Word wordt geopend, zal het scherm in ‘paper’ modus overschakelen. Dit is allemaal per groep aan te passen en te automatiseren. Erg handig! Zo heb je altijd het beste resultaat 🙂

Het is uiteraard ook mogelijk meerdere monitoren aan te sluiten op één systeem. Wanneer dit wordt gedaan, is het zelfs mogelijk de onderstaande opties te syncen tussen de monitoren – zodat deze er precies hetzelfde qua kleur, contrast of dergelijke uit zien!

Een fijne optie die ervoor zorgt dat het scherm in de avond zachter wordt, waardoor je niet in de avond met een zonnebril naar het blauwe licht hoeft te kijken – en waardoor je beter door schijnt te kunnen slapen (ik merk het bij mijzelf wel; ik vind het fijner om later op de avond naar een wat warmer scherm te kijken dan een erg koel scherm – slaap er beter/sneller door :)).

Mocht er gebruik worden gemaakt van meerdere ‘computers/servers’ die meerdere schermen aan moeten sturen, dan kan dit ook dusdanig worden ingesteld dat alle schermen gesynct blijven.

Ook de guide ontbreekt niet! Hieruit zijn snel de opties te openen die benodigd zijn om het scherm optimaal te laten werken.

Uiterlijk

Nog een paar extra foto’s van de monitor met wat mooie achtergronden, die naar mijn inziens echt prachtig overkomen!

Conclusie

Eizo staat al jaar en dag bekend om de high-end modellen, en dat is vandaag de dag niet veel veranderd. Het is een ietswat prijzig scherm qua aanschaf, maar dat verdient zich in mijn optiek weer terug in de kwaliteit, garantie, aansluitingen en vooral ook de mogelijkheden qua software. De Screen InStyle software zorgt ervoor dat wanneer er meerdere schermen worden gerund, deze ook synchroon worden ingesteld qua opties. Het in kunnen stellen van bepaalde profielen (zoals openen van Word naar de paper mode switchen), zorgt er ook voor dat in geval er gebruik wordt gemaakt van een multi-monitor setup niet één scherm donkerder is, terwijl de andere bouwlamp naast je staat. Daarnaast is het ook erg fijn dat het scherm het omgevingslicht in de gaten houdt. Dit wil zeggen, wanneer het lichter wordt, wordt het scherm ook lichter. Wanneer het donkerder wordt stelt het scherm zichzelf ook donkerder af. Dit is voor de zakelijke gebruiker, of naja… enig gebruiker erg fijn als er een behoorlijke tijd achter een scherm wordt gezeten. Het scherm is daarnaast in mijn optiek erg mooi, door de dunne bezels en genoeg aansluitingen. Gelukkig – zoals eerder benoemd – is het scherm ook compleet naar je wens af te stellen.

Het is vooral ook erg fijn dat Eizo op dit scherm USB Type-C heeft toegevoegd. Zo kan men met zijn laptop gemakkelijk het scherm besturen en daar al het nodige mee doen. Wat daarnaast ook erg fijn is, is dat de voeding in het scherm zit en er niet een gigantische voeding wordt meegeleverd – wat tegenwoordig steeds vaker bij andere fabrikanten gebeurd.

Ander voordeel van de Eizo is dat deze op de voet kan draaien en ook zeer compact kan worden ‘ingeklapt.’ De kabelmanagement is ook een groot pluspunt en daarnaast is de 5 jaar garantie wel iets wat van grote toegevoegde waarde is.

Een minpunt aan dit scherm is de aanschafprijs. Met 1k+ (op tijd van schrijven) is het wel een behoorlijke investering. Uiteraard krijg je er wel wat voor terug – naast de 5 jaar garantie! 🙂
Wat vaker het geval is bij monitoren, is dat de speakers in het scherm niet geweldig zijn. En dat is helaas in dit geval ook niet veel anders. De speakers zijn prima voor kantoorgebruik en om er even een YouTube fragment mee te kijken om wat info op te zoeken, maar verwacht niet een prachtige live set van Above & Beyond te kunnen luisteren waar je erg van kan genieten.

Ondanks de prijs en de speakers is het wel een zeer mooi scherm met een zeer goede kleurweergave. Daardoor krijgt de Eizo EV2785 4 van de 5 sterren!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!