16 oktober 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Samsung C34H890WJU

Samsung heeft afgelopen augustus drie zakelijke monitoren aangekondigd, twee hiervan zijn curved en één plat. Het grootste scherm van deze set, de CH89/C34H890WJU heeft een resolutie van 3440x1440 (21:9). In deze review bekijken we de mogelijkheden van dit monitor.
Samsung C34H890WJU

Samsung C34H890WJU

Pluspunten
 • Prijs op tijd van schrijven net onder de 800 euro en daarmee goedkoper dan concurrenten
 • Resolutie van 3440×1440
 • 100Hz, valt prima op te gamen. Forza 7 ziet er geweldig uit op het scherm!
 • Smalle bezels
 • USB 3.0
 • USB 3.1 Type-C
Minpunten
 • 800 euro (op moment van schrijven) is (ondanks dat deze goedkoper is dan andere merken) een fors bedrag
 • Software is beperkt
 • Bij veel bewegingen op het bureau deinst het scherm zachtjes mee

Inleiding

Een kleine preview (zonder geluid) van het scherm met Forza Motorsport 7 (voeg mij gerust toe! NL00DutchMan). Ja, racen en filmen is knap lastig :P.

Samsung heeft afgelopen augustus drie zakelijke monitoren aangekondigd, twee hiervan zijn curved en één plat. Het grootste scherm van deze set, de CH89/C34H890WJU heeft een resolutie van 3440×1440 (21:9). In deze review bekijken we de mogelijkheden van dit monitor.

Specificaties

Zoals gewoonlijk trappen wij af met de specificaties!

Uitpakken

Let the show begin!
De grote doos zegt in iedere geval genoeg.

Links en rechts zitten de onderdelen van de voet. Onder is de kap om de kabelmanagement netjes weg te kunnen werken. Middenin zit de doos met alle kabels en handleidingen.

Om de poot vast te maken, dienen deze in elkaar te worden geschroeft.

Wat een gigantisch scherm zeg. Maar ook vooral prachtig scherm! De dunne bezels sieren het scherm.

Uiteraard missen de nodige handleidingen niet.

De volgende kabels worden meegeleverd;

 • USB 3.1 Type-c
 • Powerkabel
 • DisplayPort
 • HDMI

Het Samsung scherm kan op verschillende manieren worden gedraaid in zowel hoogte als kijkhoek.

Linksonderin zit de powerknop, maar ook eveneens de knop die het menu kan bedienen in de volgende richtingen (boven, beneden, links en rechts!). Rechts zit een USB en audio uit aansluiting (voor bijvoorbeeld een koptelefoon). Eveneens ontbreekt het kensington slot niet.

Links bevindt zich de stroomaansluiting, rechts HDMI, DisplayPort, USB 3.0 Type-C en 2x USB 3.0.

Wanneer de kap erop zit, worden de kabels netjes weggewerkt.

Het monitor heeft een VESA 100mm aansluiting voor een monitorarm.

Uiterlijk

Wanneer de Samsung CH89 uiteindelijk aan kan, is het toch even een momentje om bij stil te staan. Een erg mooie oppervlakte waar elke 4k afbeelding mooi tot recht komt. Ook het browsen of gebruik van Word/Excel is erg fijn door het gebruik van dit scherm.

Voordeel van het scherm is dat de kijkhoek best goed is. Omdat het een rond scherm is, valt er toch ook vanuit de hoeken een hoop te zien. Dit leest vanaf een hoek toch een stuk fijner dan op een plat scherm. En dat is ook weer terug te zien in de foto’s.

Eveneens is het erg fijn dat het scherm glansvrij is. Desondanks dat er weerkaatsing van het licht op de onderstaande foto te zien is. Zie je bijvoorbeeld niet jezelf terug door de glans van het scherm.

De kleuren van het scherm zijn wel overigens net alsof ze van het scherm springen. Dit had ik ook toen deze afbeelding op het scherm werd getoond. Het was gelijk een moment om even goed naar de afbeelding te kijken. Ook vanwege de relatief hoge pixeldichtheid (110) zorgt het er voor dat het scherm de kleuren prachtig weergeeft.

Menu

Op een later moment kwam ik erachter dat mijn camera nogal ‘funky’ maar vooral niet duidelijke foto’s had gemaakt, toch loop ik het menu door en zal ik het e.e.a. verklaren. 🙂
En laat dit scherm nou ook net een uitgebreid menu hebben… 😛

Anyhoe; aan de achterkant van het scherm zit de knop om het menu te bieden. Dit gaat door naar boven, onder, links en rechts te klikken.

Via het menu komen de volgende instellingen naar voren; bijvoorbeeld; brightness, contrast, etc.

Voor diegene die zijn scherm nog meer wilt tweaken is er een mogelijkheid de kleuren onafhankelijk nog aan te passen.

Via de color tone zijn presets te selecteren die het scherm warmer of juist koeler maken.

De eye saver mode zorgt ervoor dat de kleuren (vooral witte) worden verzacht, door het meer een gelige gloed te geven.

Voor een monitor met 100Hz ontbreekt ook de gamemode niet. Deze instelling zorgt ervoor dat de beelden worden geoptimaliseerd.

Een fijne optie van de monitor is de PiP functie. Ergo; Picture in Picture, waar meerdere sources voor kunnen worden gebruikt.

Alle beschikbare sources kunnen worden aangesproken, zoals DisplayPort, USB3.0 Type-c en HDMI.

De posities en grootte van de PiP beelden kunnen worden aangepast.

Het is overigens ook mogelijk één van de twee inputs als sound-source te gebruiken (voor de koptelefoon).

Contrast kan per source worden aangepast.

Wanneer het als irritant wordt bevonden dat het menu doorzichtig is, dan is er een mogelijkheid deze dusdanig aan te passen dat deze niet meer transparant is.

Het is ook mogelijk het menu op een andere locatie te zetten door de H en V positie aan te passen.

Via het system menu kan de DisplayPort worden aangepast van 1.2 naar 1.1. – wanneer dit benodigd is.

Een gave optie van dit scherm is dat er FreeSync op zit. Helaas heb ik geen FreeSync ‘supported’ grafische kaart..

Het scherm is ansich vrij zuinig, toch kan deze nog zuiniger worden ingesteld d.m.v. de Eco Saving Plus. HIerdoor worden de lichtere kleuren (op max) wat donkerder, waardoor het Samsung scherm minder stroom verbruikt.

Een fijne optie voor degene die wel eens vergeet zijn scherm uit te zetten; de off timer. Binnen 1 en 23 uur na niet meer gebruiken van een scherm kan deze automatisch worden uitgeschakeld.

Voor de kunstenaar die zijn instellingen compleet verpest is er altijd nog de reset mogelijkheid!

Wat een resolutie – zeker als het monitor aan een Full-HD laptop wordt gehangen.

Software

Hetgeen ik van dit scherm wel tegen vind tegenvallen, is de meegeleverde software. Deze oogt helaas net zo beperkt als deze is.

Bovenin kunnen de monitoren worden geselecteerd. Daarna kunnen de soorten ‘grids’ worden geselecteerd. Bij het selecteren van bijvoorbeeld de grid waarbij het scherm horizontaal wordt gesplitst, dan zal een browser of andere app snell in dat formaat worden geplaatst. Dit kan weer worden gedaan om naast een minimaliseer icoontje te klikken. Daaruit kan worden geselecteerd of het op de bovenste gedeelte of onderste gedeelte moet worden geprojecteerd. Daarna past de software het beeld aan naar de gekozen afmetingen.

De software bezit echter niet de mogelijkheid verder het scherm te configureren, waar een aantal andere brands dit wel kunnen. Die kunnen bijvoorbeeld automatisch een ‘paper’ modus aanzetten wanneer Word of Outlook open gaat waardoor het witte juist warmer wordt gemaakt. Of wanneer een andere applicatie wordt gestart dat het scherm in overdrive schiet of dergelijke.

Gaming

Als men op ultra/super wilt spelen met een hoge framerate, haal dan geen Gigabyte 1070 GTX OC Windforce 8GB. Met deze kaart probeerde ik Forza 7 op ultra te spelen, maar dat haalde helaas lang geen 100Hz op ultra. Mocht een dergelijk scherm voor gaming worden gebruikt waarbij je het onderste uit de kan wilt halen, dan is een 1080/1080Ti is wel aan te raden!

Een kleine preview (zonder geluid) van het scherm met Forza Motorsport 7 (voeg mij gerust toe! NL00DutchMan). Ja, racen en filmen is lastig :P.

Conclusie

De Samsung CH89 is een fors scherm, maar daar staat ook wat tegenover. Het scherm zorgt er met zijn resolutie maar vooral de refreshrate dat er na een dag werken geen vermoeide ogen zijn. Het scherm weerspiegeld niet en geeft in dat geval ook genoeg overzicht.

Verder is het een monitor met 4ms wat prima is voor racegames en de random shooting games. Wil je competitive CS GO spelen, dan is dit allicht niet het beste scherm wat ik aan kan raden. De extra FreeSync optie is ook een warm welkom voor de AMD gamer. 100Hz is geweldig, toch voelt het alsof voor het geld 100Hz te weinig is en 144Hz meer tot zijn recht zou komen. Overigens moet ik wel benadrukken dat Samsung met dit scherm zich juist op de zakelijke markt richt. Eveneens wil ik nog toevoegen dat i.c.m. deze resolutie 100Hz op het moment de hoogst mogelijke op de markt is.

Kortom, voor de zakelijke markt zou het een ideaal scherm zijn, waar Word, Excel, browsers etc er perfect uitzien op dit monitor. Daarnaast ogen zowel de resolutie als refreshrate erg fijn. Voor de gamer die op zoek is naar een dergelijke resolutie voor de racegames etc. (games waarbij een milliseconde niet uit zou maken) met eenzelfde refreshrate is het ook een aanrader.

Voor de gebruiker die veel met Word, Excel of andere bezig is, zorgt dit scherm er wel voor dat er meer dan genoeg overzicht is. Hierdoor kan er in mijn optiek ook fijner worden gewerkt. Dit merk ik zelf wanneer ik een dag mijn laptop aan het scherm hang om echt te werken, waar ik normaliter een 24 inch monitor gebruik. Het voelt of je meer overzicht hebt en meer kan doen. Het makkelijker schrijven van documenten, het aanpassen van meerdere worksheets in Excel of het doen van research online.

Daarnaast wil ik ook nog toevoegen dat ik ook best onder de indruk ben van het ontwerp, ik vind het scherm er netjes uitzien (ondanks dat het voor een zakelijke markt is). De dunne bezels sieren het scherm.

Eén nadeel van dit scherm is de software. Voorheen heb ik andere monitoren mogen reviewen die toch wel echt uitgebreidere software hadden. Dit zorgde wel voor meer bewegingsvrijheid d.m.v. profielen e.d.

Ondanks dat het scherm (al helemaal voor de zakelijke markt) een warm welkom is, is het nog wel een flink bedrag wat moet worden neergelegd. Echter, kijkende naar de concurrenten is dit scherm op dit moment de goedkoopste op de markt.
Toch bestempel ik dit scherm niet alleen voor de zakelijke markt. Een gamer die de nieuwe Forza/Project Cars of andere game wilt spelen of dergelijke kan aardig met dit scherm uit de voeten.

Ongeacht dat de software ‘beperkt’ is en de aanschaf wel aan de hoge kant ligt, geef ik het scherm 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!