do. apr 9th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex M750 TKL PUBG Edition

In mijn vorige review schreef ik over de Apex M750, nu heb ik echter de M750 PUBG mogen reviewen. Mijn bevindingen beschrijf ik in deze review.
Steelseries Apex M750 TKL PUBG Edition
Pluspunten
  • Lichte aanraking
  • Aluminium behuizing voelt stevig aan
  • QX2 mechanical gaming switches spelen fijn – erg direct RGB
  • Uniforme software voor alle Steelseries producten
  • Kan worden verhoogd door middel van rubbers
  • RGB verlichting aanpasbaar per key (handig om profielen voor games te maken)
Minpunten
  • Geen polssteun
  • Rubbers (om te verhogen) kunnen door verschuiven los komen te zitten
  • Prijs
  • Toch even wennen om de icoontjes te zien ipv letters/cijfers

Inleiding

In mijn vorige review schreef ik over de Apex M750, nu heb ik echter de M750 PUBG mogen reviewen. Mijn bevindingen beschrijf ik in deze review.

Er is naast een PUBG edition toetsenbord ook een Arctis 5 PUBG koptelefoon, Rival 310 PUBG edition muis en uiteraard QcK+ PUBG style muismat beschikbaar! Kortom, ben je op zoek naar een nieuwe set; kijk ook even bij Steelseries voor een leuke set!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Top Material

5000 Series Aluminum Alloy, Matte Black Finish

N-Key Roll Over

104-Key (All)

Anti-Ghosting

100% (Full)

Illumination

Individually controllable per-key RGB, including whole-keyboard patterns and reactive typing effects

Programmability

Fully Programmable with Key Rebinds, Key Press Macros, Text Based Macros, and More

Weight

0.9 kg / 1.9 lbs

Height

160 mm / 6.3 inches

Width

370 mm / 14.6 inches

Depth

35 mm / 1.4 inches

Cable Length

2 m / 6.5 ft

Type & Name

SteelSeries QX2 Linear Mechanical RGB Switch

Actuation Point

2 mm

Total Travel

4 mm

Force

45 cN

Lifetime

50 Million Keypresses

OS

Windows and Mac OS X. USB port required

Software

SteelSeries Engine 3.11.6+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.9 or newer)

Uitpakken

Tijd om met het toetsenbord te gaan spelen!

Voor de mensen die niet bekend zijn met Steelseries; Steelseries heeft niet alleen toetsenborden, maar ook ander randapparatuur zoals koptelefoons, muismatten en muizen. Door middel van Prism Sync lopen alle lichteffecten gelijk. Zo kleurt alles mooi op het zelfde moment, op dezelfde manier. En dat laten ze ook maar al te graag op de achterkant van de doos zien! 🙂

De M750 PUBG Edition scheelt niet veel met het ‘normale’ M750 model. De PUBG Edition heeft geen numpad, heeft ipv de wasd knoppen pijltoetsen en niet te vergeten, heeft op de benodigde plekken een PUBG speellogo die gelijk is met de game. Ergo, shift is een rennend tekentje, z is liggen en ga zo maar door.

That’s what she….. Ahum..
In de doos vinden we twee dopjes terug om het toetsenbord nog meer te verhogen en een handleiding.

Ik moet bekennen dat ik ook dit toetsenbord, eveneens zoals de Apex M750 er netjes uit vind zien.

Standaard worden al twee dopjes meegeleverd om het toetsenbord vrij vlak te houden. De twee extra meegeleverde dopjes zijn wat hoger waardoor deze nog wat extra kantelt.

Zoals aangegeven zijn een aantal knopjes vervangen voor logo’s vanuit Player Unknown’s Battlegrounds. Zoals de esc die plaats heeft gemaakt voor een level 3 helm, de 4 die nu als pan door het leven gaat.

Waar de Apex M750 PUBG natuurlijk in uitblinkt is in de RGB opties. In het gedeelte over software ga ik daar iets dieper op in.

Op het moment had ik een korte ripple effect aangezet; waardoor bij het drukken op ‘H’ de omliggende knoppen een andere kleur krijgen.

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Via de illumination optie zijn de verschillende effecten te selecteren. Onder “Active” staan er ongeveer 12 voorgeprogrammeerde opties (ja, het kan uiteraard ook allemaal uit! :)). Van Firework (waarbij er soort vuurpijlen afgaan op je toetsenbord (erg grappig gezicht), tot wave waarbij een golf aan kleuren voorbij komen. Onder “Reactive” wordt er bijvoorbeeld een ripple effect op het toetsenbord zichtbaar gemaakt wanneer er een toets in wordt gedrukt. Of een rij die qua kleur verandert als er een toets in wordt gedrukt. Daarnaast is het uiteraard ook nog helemaal naar eigen hand in te stellen. Ergo, genoeg leuks om mee te spelen!

Je weet dat ze bij Steelseries humor hebben als je een Deense vlag in kan stellen. Mocht je toch meer van Nederland houden, met een paar klikken heb je zelf je rood, wit en blauwe vlag in elkaar gefriemeld.

Ook zijn de keybindings per toets aan te passen. Ergo, ben je het er niet mee eens dat de Z… een z is, dan kan je deze aanpassen naar een P, of andere knop :P.

Uiteraard ontbreekt een Macro recorder niet. Hiermee is een opname te starten over de toetsencombinaties die moet worden gegeven. Eveneens is zelfs te finetunen wanneer een knop ingedrukt dient te worden, hoe lang en weer omhoog komt. Uiteraard gaat dit software matig, de knoppen bewegen verder niet :D.
Aangezien de opties voor de M750 als de M750 PUBG versie hetzelfde zijn, gebruik ik de afbeeldingen van mijn vorige review!

Het aanpassen gaat door tweemaal op een macro te klikken en dan de waardes aan te passen.

Eveneens zijn nog andere settings als keyboard regio, polling rate en global illumination e.d. aan te passen.
Even terugkomende op de polling rate; dit zorgt ervoor dat er of per 1 milliseconde (1000hz) of 8 milliseconden (125hz) wordt gekeken of er een knop is ingedrukt.

Uiteraard zijn er ook complete configuraties te maken waartussen kan worden geswitcht.

Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle Steelseries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op het toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.

Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld de knoppen op een andere manier verlicht die benodigd zijn voor in het spel.

Via de settings knop rechtsbovenin kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.

Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsbovenin) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.

Gaming

Voor gaming, en zeker competitive gaming, is een degelijke toetsenbord met goede switches gewoon een must. De snelle QX2 switches zijn erg reactief waardoor je vaak sneller een beweging of handeling uit kan voeren dan anders met een membraan toetsenbord. Voorheen gebruikte ik een Logitech G19 en Corsair K90. Ik dacht destijds dat de K90 al snel was vergeleken met de G19, de M750 is wel echt een overtreffende trap. Wat ook fijn is, is dat de toetsen niet helemaal ingedrukt hoeven te worden zodat het toetsenbord de aanslagen registreert. Daarbij is de polling rate van 1000Hz ook behulpzaam in het snel kunnen doorvoeren van aanslagen naar acties in zowel Word of in een spel.

Tijdens het testen kwam ik er overigens wel achter dat ik schijnbaar zware vingers heb, waar ik af en toe in PUBG automatisch mijn vinger liet zakken op de A waardoor ik opeens wegliep of buiten stond. Ik moet bekennen dat het meer aan mij ligt dan aan het toetsenbord, wanneer er gewoon normaal op de knoppen wordt gerust (polssteun zal hier ook van toegevoegde waarde zijn) is het geen probleem, maar aangezien het toetsenbord behoorlijk aanraakgevoelig is, is dit wel iets om even snel erin te stampen.
Wel moet ik bekennen dat ik als niet-PUBG-pro toch af en toe wel even naar de switches moest kijken. Als je dan je FPS preset aan hebt staan (waardoor de benodigde PUBG knoppen oplichten) dan is het vrij snel te zien welke knop je moet hebben.

Conclusie

De Steelseries Apex M750 PUBG edition is in mijn optiek een zeer goed toetsenbord. De QX2 switches werken erg goed en zijn ‘behoorlijk’ reactief. Zelf vind ik dit juist heel erg fijn gamen/werken. Het is in het begin even wennen om met zo’n direct toetsenbord te spelen. Ik heb nogal een zware vinger, en ook tijdens de reviews staat er opeens een halve pagina met een specifiek letter als ik even een paar seconden niet oplet.

Wat ik wel zonde vind, en dat geldt ook voor de M750 (normale versie), is dat er niet standaard een polssteun bij zit. Bij de M750 kon die wel nog los worden besteld voor ongeveer 15 euro.

In eerste instantie moest ik wel wennen dat er rubberen dopjes onder het toetsenbord zitten. Het toetsenbord staat er stabiel door en zal niet zomaar verschuiven – bij normaal gebruik.
Heb nu wel al meerdere malen gehad dat bij het ‘snel verschuiven’ van het toetsenbord de dopjes los schoten.

De software heeft een hoop te bieden en is een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het kunnen plaatsen van gifjes, waardoor het toetsenbord op een bepaalde manier oplicht. Ook voor de gamers is het fijn profielen in te kunnen stellen d.m.v. de software, waardoor elke game de exacte en benodigde knoppen verlicht (of een andere kleur geeft). Wat overigens wel fijn is, is dat de software er voor zorgt dat de verlichting over alle devices gelijkwaardig is. Hier bedoel ik mee te zeggen dat PrismSync er voor zorgt dat je niet drie of vier verschillende disco’s aan kleuren hebt, maar dat alles gelijk wordt getrokken – dat alles op dezelfde manier qua kleuren reageert.

Het toetsenbord is met de QX2 switches een ‘must-have’ voor een competitieve gamer die snel moet kunnen reageren. Zelf had ik dit toetsenbord in mijn ‘oud-’competitive carrière zeker willen gebruiken! Het toetsenbord gaat in iedere geval voor het gamen en livestreamen niet meer van mijn bureau af!

De Steelseries Apex M750 PUBG Edition krijgt van mij 4 van de 5 sterren en past wat mij betreft tussen de titanen der toetsenborden.

Laatste Posts

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor...

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op...

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat...

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort...

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex...

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit...

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege...

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion...

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In...

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de...

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’...

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de...

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in...

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine...

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe...

SteelSeries heeft verkort een aantal nieuwe producten uitgebracht. Van toetsenborden, muizen tot muismatten. In deze review ga ik in op het nieuwe product van SteelSeries,...

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te...

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe...

Inleiding Vandaag de dag zijn er vele fabrikanten die een soundbar op de markt brengen, maar hoe goed zijn deze nou eigenlijk? Via Denon ontving...

Inleiding Niet lang geleden bracht Denon de nieuwe CEOL uit. Een boekenplank audioset die best staat in menig huishouden. Hoe de CEOL N10 bevalt, ik...

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en...