9 december 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex M750 TKL PUBG Edition

In mijn vorige review schreef ik over de Apex M750, nu heb ik echter de M750 PUBG mogen reviewen. Mijn bevindingen beschrijf ik in deze review.
Steelseries Apex M750 TKL PUBG Edition
Pluspunten
  • Lichte aanraking
  • Aluminium behuizing voelt stevig aan
  • QX2 mechanical gaming switches spelen fijn – erg direct RGB
  • Uniforme software voor alle Steelseries producten
  • Kan worden verhoogd door middel van rubbers
  • RGB verlichting aanpasbaar per key (handig om profielen voor games te maken)
Minpunten
  • Geen polssteun
  • Rubbers (om te verhogen) kunnen door verschuiven los komen te zitten
  • Prijs
  • Toch even wennen om de icoontjes te zien ipv letters/cijfers

Inleiding

In mijn vorige review schreef ik over de Apex M750, nu heb ik echter de M750 PUBG mogen reviewen. Mijn bevindingen beschrijf ik in deze review.

Er is naast een PUBG edition toetsenbord ook een Arctis 5 PUBG koptelefoon, Rival 310 PUBG edition muis en uiteraard QcK+ PUBG style muismat beschikbaar! Kortom, ben je op zoek naar een nieuwe set; kijk ook even bij Steelseries voor een leuke set!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Top Material

5000 Series Aluminum Alloy, Matte Black Finish

N-Key Roll Over

104-Key (All)

Anti-Ghosting

100% (Full)

Illumination

Individually controllable per-key RGB, including whole-keyboard patterns and reactive typing effects

Programmability

Fully Programmable with Key Rebinds, Key Press Macros, Text Based Macros, and More

Weight

0.9 kg / 1.9 lbs

Height

160 mm / 6.3 inches

Width

370 mm / 14.6 inches

Depth

35 mm / 1.4 inches

Cable Length

2 m / 6.5 ft

Type & Name

SteelSeries QX2 Linear Mechanical RGB Switch

Actuation Point

2 mm

Total Travel

4 mm

Force

45 cN

Lifetime

50 Million Keypresses

OS

Windows and Mac OS X. USB port required

Software

SteelSeries Engine 3.11.6+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.9 or newer)

Uitpakken

Tijd om met het toetsenbord te gaan spelen!

Voor de mensen die niet bekend zijn met Steelseries; Steelseries heeft niet alleen toetsenborden, maar ook ander randapparatuur zoals koptelefoons, muismatten en muizen. Door middel van Prism Sync lopen alle lichteffecten gelijk. Zo kleurt alles mooi op het zelfde moment, op dezelfde manier. En dat laten ze ook maar al te graag op de achterkant van de doos zien! 🙂

De M750 PUBG Edition scheelt niet veel met het ‘normale’ M750 model. De PUBG Edition heeft geen numpad, heeft ipv de wasd knoppen pijltoetsen en niet te vergeten, heeft op de benodigde plekken een PUBG speellogo die gelijk is met de game. Ergo, shift is een rennend tekentje, z is liggen en ga zo maar door.

That’s what she….. Ahum..
In de doos vinden we twee dopjes terug om het toetsenbord nog meer te verhogen en een handleiding.

Ik moet bekennen dat ik ook dit toetsenbord, eveneens zoals de Apex M750 er netjes uit vind zien.

Standaard worden al twee dopjes meegeleverd om het toetsenbord vrij vlak te houden. De twee extra meegeleverde dopjes zijn wat hoger waardoor deze nog wat extra kantelt.

Zoals aangegeven zijn een aantal knopjes vervangen voor logo’s vanuit Player Unknown’s Battlegrounds. Zoals de esc die plaats heeft gemaakt voor een level 3 helm, de 4 die nu als pan door het leven gaat.

Waar de Apex M750 PUBG natuurlijk in uitblinkt is in de RGB opties. In het gedeelte over software ga ik daar iets dieper op in.

Op het moment had ik een korte ripple effect aangezet; waardoor bij het drukken op ‘H’ de omliggende knoppen een andere kleur krijgen.

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Via de illumination optie zijn de verschillende effecten te selecteren. Onder “Active” staan er ongeveer 12 voorgeprogrammeerde opties (ja, het kan uiteraard ook allemaal uit! :)). Van Firework (waarbij er soort vuurpijlen afgaan op je toetsenbord (erg grappig gezicht), tot wave waarbij een golf aan kleuren voorbij komen. Onder “Reactive” wordt er bijvoorbeeld een ripple effect op het toetsenbord zichtbaar gemaakt wanneer er een toets in wordt gedrukt. Of een rij die qua kleur verandert als er een toets in wordt gedrukt. Daarnaast is het uiteraard ook nog helemaal naar eigen hand in te stellen. Ergo, genoeg leuks om mee te spelen!

Je weet dat ze bij Steelseries humor hebben als je een Deense vlag in kan stellen. Mocht je toch meer van Nederland houden, met een paar klikken heb je zelf je rood, wit en blauwe vlag in elkaar gefriemeld.

Ook zijn de keybindings per toets aan te passen. Ergo, ben je het er niet mee eens dat de Z… een z is, dan kan je deze aanpassen naar een P, of andere knop :P.

Uiteraard ontbreekt een Macro recorder niet. Hiermee is een opname te starten over de toetsencombinaties die moet worden gegeven. Eveneens is zelfs te finetunen wanneer een knop ingedrukt dient te worden, hoe lang en weer omhoog komt. Uiteraard gaat dit software matig, de knoppen bewegen verder niet :D.
Aangezien de opties voor de M750 als de M750 PUBG versie hetzelfde zijn, gebruik ik de afbeeldingen van mijn vorige review!

Het aanpassen gaat door tweemaal op een macro te klikken en dan de waardes aan te passen.

Eveneens zijn nog andere settings als keyboard regio, polling rate en global illumination e.d. aan te passen.
Even terugkomende op de polling rate; dit zorgt ervoor dat er of per 1 milliseconde (1000hz) of 8 milliseconden (125hz) wordt gekeken of er een knop is ingedrukt.

Uiteraard zijn er ook complete configuraties te maken waartussen kan worden geswitcht.

Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle Steelseries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op het toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.

Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld de knoppen op een andere manier verlicht die benodigd zijn voor in het spel.

Via de settings knop rechtsbovenin kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.

Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsbovenin) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.

Gaming

Voor gaming, en zeker competitive gaming, is een degelijke toetsenbord met goede switches gewoon een must. De snelle QX2 switches zijn erg reactief waardoor je vaak sneller een beweging of handeling uit kan voeren dan anders met een membraan toetsenbord. Voorheen gebruikte ik een Logitech G19 en Corsair K90. Ik dacht destijds dat de K90 al snel was vergeleken met de G19, de M750 is wel echt een overtreffende trap. Wat ook fijn is, is dat de toetsen niet helemaal ingedrukt hoeven te worden zodat het toetsenbord de aanslagen registreert. Daarbij is de polling rate van 1000Hz ook behulpzaam in het snel kunnen doorvoeren van aanslagen naar acties in zowel Word of in een spel.

Tijdens het testen kwam ik er overigens wel achter dat ik schijnbaar zware vingers heb, waar ik af en toe in PUBG automatisch mijn vinger liet zakken op de A waardoor ik opeens wegliep of buiten stond. Ik moet bekennen dat het meer aan mij ligt dan aan het toetsenbord, wanneer er gewoon normaal op de knoppen wordt gerust (polssteun zal hier ook van toegevoegde waarde zijn) is het geen probleem, maar aangezien het toetsenbord behoorlijk aanraakgevoelig is, is dit wel iets om even snel erin te stampen.
Wel moet ik bekennen dat ik als niet-PUBG-pro toch af en toe wel even naar de switches moest kijken. Als je dan je FPS preset aan hebt staan (waardoor de benodigde PUBG knoppen oplichten) dan is het vrij snel te zien welke knop je moet hebben.

Conclusie

De Steelseries Apex M750 PUBG edition is in mijn optiek een zeer goed toetsenbord. De QX2 switches werken erg goed en zijn ‘behoorlijk’ reactief. Zelf vind ik dit juist heel erg fijn gamen/werken. Het is in het begin even wennen om met zo’n direct toetsenbord te spelen. Ik heb nogal een zware vinger, en ook tijdens de reviews staat er opeens een halve pagina met een specifiek letter als ik even een paar seconden niet oplet.

Wat ik wel zonde vind, en dat geldt ook voor de M750 (normale versie), is dat er niet standaard een polssteun bij zit. Bij de M750 kon die wel nog los worden besteld voor ongeveer 15 euro.

In eerste instantie moest ik wel wennen dat er rubberen dopjes onder het toetsenbord zitten. Het toetsenbord staat er stabiel door en zal niet zomaar verschuiven – bij normaal gebruik.
Heb nu wel al meerdere malen gehad dat bij het ‘snel verschuiven’ van het toetsenbord de dopjes los schoten.

De software heeft een hoop te bieden en is een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het kunnen plaatsen van gifjes, waardoor het toetsenbord op een bepaalde manier oplicht. Ook voor de gamers is het fijn profielen in te kunnen stellen d.m.v. de software, waardoor elke game de exacte en benodigde knoppen verlicht (of een andere kleur geeft). Wat overigens wel fijn is, is dat de software er voor zorgt dat de verlichting over alle devices gelijkwaardig is. Hier bedoel ik mee te zeggen dat PrismSync er voor zorgt dat je niet drie of vier verschillende disco’s aan kleuren hebt, maar dat alles gelijk wordt getrokken – dat alles op dezelfde manier qua kleuren reageert.

Het toetsenbord is met de QX2 switches een ‘must-have’ voor een competitieve gamer die snel moet kunnen reageren. Zelf had ik dit toetsenbord in mijn ‘oud-’competitive carrière zeker willen gebruiken! Het toetsenbord gaat in iedere geval voor het gamen en livestreamen niet meer van mijn bureau af!

De Steelseries Apex M750 PUBG Edition krijgt van mij 4 van de 5 sterren en past wat mij betreft tussen de titanen der toetsenborden.

Laatste Posts

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!