16 november 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex Pro

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe dit toetsenbord is? Daar gaan wij in deze review dieper op in!
Steelseries Apex Pro

Steelseries Apex Pro

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe dit toetsenbord is? Daar gaan wij in deze review dieper op in!

Pluspunten
 • Lichte aanraking – en nog verder te verfijnen
 • Stevige aluminium behuizing
 • OmniPoint switches die erg direct reageren
 • RGB – en verlichting behoorlijk aan te passen via de software
 • Uniforme software voor alle Steelseries producten
 • Kabelmanagement
 • OLED scherm als gave gimmick
 • Toetsen voelen zachter aan, soort rubberen feel t.o.v.de plastic feel van de M750 – resulteert in meer grip
Minpunten
 • Prijs is aan de hoge kant

Inleiding

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe dit toetsenbord is? Daar gaan wij in deze review dieper op in!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Type & Name
OmniPoint Adjustable Mechanical Switch (Analog Hall Effect Magnetic Sensor)

Actuation Point
0.4mm to 3.6mm

Force
45cN

Response Time
0.7ms

Lifetime
100 Million Keypresses

Top Material
Aircraft Grade Aluminum Alloy Frame

N-Key Roll Over
104 Key

Anti-Ghosting
100%

Illumination
Dynamic Per Key RGB Illumination

Weight
2.14 lbs

Height
40.3 mm

Width
436.7 mm

Depth
139.2 mm

OS
Windows and Mac OS X. USB port required

Software
SteelSeries Engine 3.15+ for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten ter review.

 • Steelseries Prism Cloth
 • Steelseries Rival 600
 • Steelseries Apex Pro – waar deze review over gaat.

De andere producten krijgen ook een review! Wees gerust! 🙂

SteelSeries levert bij de Apex Pro een handleiding én een polssteun.

De onderkant van de polssteun is uitgevoerd met rubbers zodat deze stabiel op de tafel ligt en niet wegglijdt.

Aan de zijkant van de polssteun – aan de kant waar deze aan het toetsenbord worden vastgemaakt, zitten twee ‘redelijk sterke’ magneten die de polssteun op zijn plek houden.
Bij het schuiven van het toetsenbord zelf beweegt de polssteun mee. Bij het optillen schiet de polssteun wel los, zo sterk zijn de magneten weer helaas niet.

De SteelSeries Apex Pro is uitgerust met een extra USB-poort (links achter) voor andere devices – bijvoorbeeld een SteelSeries Arctis Pro + GameDac of muis.

De ene USB is voor het toetsenbord zelf, zodat deze kan werken, en de andere voor de dedicated USB-poort.

Het toetsenbord zelf heeft een aluminum frame. Wat zowel stevig als licht is.

Aan de rechterkant is het toetsenbord uitgerust met een volume én pauzeer/speel knop. Daarnaast zit er ook een OLED scherm op de toetsenbord, waar ik later op terugkom.

Het gave van de Apex Pro is dat deze is uitgerust met een kabelgoot. Dit is erg handig om de kabel aan de juiste manier weg te kunnen begeleiden.
Waar de Apex 750 twee verschillende hoogte rubbertjes had voor het stellen van het toetsenbord, heeft deze weer als oudsher uitklapbare pootjes.

Er zijn dus manieren om te kiezen om dit toetsenbord te gebruiken zonder polssteun…

of met!
In mijn optiek werkt en oogt het beter om een toetsenbord te hebben met een polssteun.

De Apex Pro maakt gebruik van OmniPoint switches. De in-house ontworpen switches bieden een actuatiepunt van 0.4mm tot en met 3.6mm.

De OmniPoint Switches worden als volgt beschreven:
OmniPoint switches measure the exact distance that a key is pressed at all times. This allows each key to be adjusted to the exact point at which you want it to register.

De Apex Pro heeft vanaf de backspace tot de CTRL-button linksonder in OmniPoint Switches (ergo het grootste stuk om te typen met de cijfers/tekens e.d. er omheen). De rest van de switches zijn de QX2 switches, zoals deze terug te zien is in de Apex M750.

Stekker erin en gaan met die banaan!

Ik moet bekennen dat ik het een mooi verlicht toetsenbord vind! Grappige is dat er bij het aansluiten gelijk een melding wordt weergegeven om het toetsenbord te updaten in SteelSeries Engine. Zo krijg je gelijk de laatste opties! – en weet je gelijk waar je moet zijn voor de instellingen…

Wanneer er met meerdere Steelseries producten wordt gewerkt/gespeeld, dan kan er via de software het e.e.a. in worden gesteld, waardoor alles op eenzelfde manier gaat knipperen en dergelijke. Hier kom ik later op terug!

Oké, een paar extra plaatjes om de kleurtjes te zien, en om te zien hoe dit weerkaatst op het mooie frame!

In combinatie met de SteelSeries Rival 600 en SteelSeries QcK Prism Cloth oogt dit erg gaaf!

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Via de SteelSeries Engine zijn de keybindings per key aan te passen. Ergo, ben je het er niet mee eens dat de Z… een z is, dan kan je deze aanpassen naar een P, of andere knop :P.

Voor de mensen die met macro’s werken, deze zijn uiteraard ook te gebruiken met dit toetsenbord. Zo kunnen deze opgenomen worden en gebruikt worden wanneer gewenst.

Via de software is er ook een mogelijkheid verschillende configs in te stellen waartussen makkelijk te switchen valt. Zo is je toetsenbord altijd naar wens ingesteld.

Een nieuwe optie die in de andere SteelSeries toetsenborden nog niet naar voren kwamen is het ‘Activation’ menu. Voor de geselecteerde knoppen (en alleen deze) kan de gevoeligheid aan worden gepast. De actuatiepunt van deze toetsen is tussen de 0.4mm en 3.6mm.

Mocht het nou belangrijker zijn voor bepaalde knoppen, dan kunnen deze ook separaat worden aangepast.

Via de illumination optie zijn de verschillende effecten te selecteren.

Voor de ‘Base Effect’ zijn er een aantal mogelijke kleuren functies.

 • Single color, colorshift, gradient, breathe. Changing colors, electric charge, maze, prism, etc… Het compleet uitzetten is overigens ook een optie.

Binnen ‘Colorshift’ kunnen meerdere kleuren worden geselecteerd waarmee het toetsenbord uit de voeten moet. Dit is overigens ook standaard ingesteld – dus de kleuren die voorbij komen in de foto’s zijn van ‘Colorshift’.

Bij het indrukken van een knop ‘moet’ er natuurlijk ook iets gebeuren. Zo kan je er voor zorgen dat er een gehele lijn oplicht met een bepaalde kleur, of ripple of dat deze weg fade.

Mocht je even tijdens je 18 urige gamesessie even een pitstop moeten maken, dan kan het toetsenbord wéér op een andere/speciale manier oplichten, namelijk; het AFK effect. Deze zijn te vergelijken met het ‘Base Effect’.

Nu natuurlijk de grootste gimmick van dit toetsenbord, namelijk het OLED schermpje. Via dit menu is er een GIFje (128×40 pixels) of dergelijke in te laden (en die zijn op dit formaat te vinden op het internet). Er is ook uiteraard een mogelijkheid een eigen logo erin te zetten – die niet beweegt.

Via de verschillende configs zijn er presets in te stellen waartussen (ook via het toetsenbord/en het schermpje) geswitcht kan worden.

Eveneens is via dit menu het toetsenbord regio in te stellen.

Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle Steelseries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op het toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.

Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld de knoppen op een andere manier verlicht die benodigd zijn voor in het spel.

I know my classics…

Via de settings knop rechtsboven kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.

Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsboven) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.

Gebruik

Ik kan er uiteraard hele verhalen aan wijden over gaming en het gebruik binnen kantoren. Maar eigenlijk kan ik er een kort antwoord op geven; voor gaming – geweldig. Voor kantoorgebruik… zelfs dan is dit toetsenbord geweldig. Dit toetsenbord is namelijk toch een stuk stiller dan een gemiddelde Cherry red afwerking.
Althans, als ik de Apex Pro naast een Corsair K90 en Roccat Ryos MK Pro leg, scheelt dit al meer dan de helft.

Er is in het begin wel een learning curve omdat ‘ik’ toch voorheen gewend was mijn vinger wat meer te laten rusten op het toetsenbord. Dat gaat bij een toetsenbord als deze simpelweg niet. Als dit eenmaal gewoon is, dan is het echt een heel fijn toetsenbord. Het scheelt namelijk ook echt enorm veel energie om enorm veel in korte tijd te typen. Uiteindelijk krijg ik op werk na het typen van een rapportage of dergelijke last van mijn vingers – en dan hebben wij het over uren typwerk.. dat is bij de SteelSeries Apex Pro niet het geval.

Terugkomende op gaming – ja het is een review, ik geef geen korte antwoorden… :); dit is een ideaal toetsenbord om mee te gamen, je kan enorm snel reageren met bewegingen.

Voor gaming, en zeker competitive gaming, is dit toetsenbord een must. De snelle OmniPoint-switches zijn erg reactief en reageren sneller en gemakkelijker. Ik heb dit even vergeleken met mijn oude Corsair K90 toetsenbord (met Cherry Red switches). Tijdens het gamen was ik met de Steelseries een stuk sneller dan wanneer ik met de K90 speelde, dit omdat het actuatiepunt van de Apex Pro lager ligt. Vergeleken met de Corsair K90 (red switches) Roccat Ryos MK Pro (brown switches) is de Apex Pro voor mij een duidelijke winnaar.

OLED

Het OLED schermpje op de Apex Pro is niet alleen voor het tonen van plaatjes. Ook kan er tijdens het gamen via het schermpje Рen ̩̩n van de media knoppen aanpassingen worden gedaan zonder het spel af te sluiten.

De opties zijn:
-Illumination
— Presets
— Custom
— Brightness

 • Macros
  — Record
  — Delete
 • Actuation
  — Nummer tussen 1 en 10. Het OLED scherm geeft eveneens weer hoeveel druk er op de toetsen wordt gegeven tijdens het typen.
 • Profiles
  — Load Profile
  ——– Config 1-XX
  — Save Profile
  ——– Config 1-XX
  — Profile Key Action
  ——– Toggle
  ——– List
  — Deactivate Profiles
 • Settings
  — Display
  ——– Timeout
  5, 10, 15, 30 of Never
  ——– Brightness
  ——– Lock Indicator
  — About
  — Factory Reset

Kortom, via het schermpje zijn er echt een hoop opties te bewerken/bepalen/in te stellen. En dat geeft vrijheid tijdens het gamen/livestreamen of wanneer er simpelweg geen software op het doelsysteem geïnstalleerd is.

Conclusie

De SteelSeries Apex Pro is in mijn optiek een goed toetsenbord. De nieuwe OmniPoint switches zijn reactiever dan die van de QX2 – waar ik in de review van de Apex 750 al erg onder de indruk van was.

Wat eveneens een groot voordeel is, is dat SteelSeries met de Apex Pro een polssteun meelevert, die met een rubberen feel is afgewerkt. De rubberen afwerking zorgt dat de polsen fijn op de steun en het toetsenbord liggen.

Ik hou van gimmicks als het OLED scherm, maar daar beoordeel ik het toetsenbord in zijn geheel natuurlijk niet op. Toch is het een leuke toevoeging. Toch is via dit scherm wel het e.e.a. in te stellen wat zorgt voor meer gemak, ook tijdens het gamen.

De software heeft een hoop te bieden en is een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het kunnen plaatsen van gifjes, waardoor het toetsenbord op een bepaalde manier oplicht. Ook voor de gamers is het fijn profielen in te kunnen stellen d.m.v. de software, waardoor elke game de exacte en benodigde knoppen verlicht (of een andere kleur geeft). Wat overigens wel fijn is, is dat de software er voor zorgt dat de verlichting over alle devices gelijkwaardig is. Hier bedoel ik mee te zeggen dat PrismSync er voor zorgt dat je niet drie of vier verschillende disco’s aan kleuren hebt, maar dat alles gelijk wordt getrokken – dat alles op dezelfde manier qua kleuren reageert.
Waar ik overigens ook echt héél blij mee ben, is dat je niet in MOET loggen om SteelSeries Engine te kunnen gebruiken, waar andere brands je verplichten accounts aan te maken.

Ook de media knoppen werken prima. Sterker nog, via de pauzeer/speel knop zijn er ook mogelijkheden tot het selecteren van een volgend of vorig nummer (2x klikken is volgende, 3x is vorige). En dat allemaal in één knop….. Daarnaast is het ook fijn om een schuiver te hebben om het volume te regelen.

Het toetsenbord is met de OmniPoint switches een ‘must-have’ voor dé competitive gamer, die snel moet kunnen reageren. Zelf had ik dit toetsenbord in mijn ‘oud-’competitive carrière zeker willen gebruiken! Het toetsenbord gaat in iedere geval voor het gamen en livestreamen niet meer van mijn bureau af!

De Steelseries Apex Pro krijgt van mij 5 van de 5 sterren en past wat mij betreft tussen de titanen der toetsenborden.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!