16 november 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Apex Pro

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe dit toetsenbord is? Daar gaan wij in deze review dieper op in!
Steelseries Apex Pro

Steelseries Apex Pro

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe dit toetsenbord is? Daar gaan wij in deze review dieper op in!

Pluspunten
  • Lichte aanraking – en nog verder te verfijnen
  • Stevige aluminium behuizing
  • OmniPoint switches die erg direct reageren
  • RGB – en verlichting behoorlijk aan te passen via de software
  • Uniforme software voor alle Steelseries producten
  • Kabelmanagement
  • OLED scherm als gave gimmick
  • Toetsen voelen zachter aan, soort rubberen feel t.o.v.de plastic feel van de M750 – resulteert in meer grip
Minpunten
  • Prijs is aan de hoge kant

Inleiding

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe dit toetsenbord is? Daar gaan wij in deze review dieper op in!

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Type & Name
OmniPoint Adjustable Mechanical Switch (Analog Hall Effect Magnetic Sensor)

Actuation Point
0.4mm to 3.6mm

Force
45cN

Response Time
0.7ms

Lifetime
100 Million Keypresses

Top Material
Aircraft Grade Aluminum Alloy Frame

N-Key Roll Over
104 Key

Anti-Ghosting
100%

Illumination
Dynamic Per Key RGB Illumination

Weight
2.14 lbs

Height
40.3 mm

Width
436.7 mm

Depth
139.2 mm

OS
Windows and Mac OS X. USB port required

Software
SteelSeries Engine 3.15+ for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.11 or newer)

Uitpakken

Via Steelseries ontving ik een aantal producten ter review.

  • Steelseries Prism Cloth
  • Steelseries Rival 600
  • Steelseries Apex Pro – waar deze review over gaat.

De andere producten krijgen ook een review! Wees gerust! 🙂

SteelSeries levert bij de Apex Pro een handleiding én een polssteun.

De onderkant van de polssteun is uitgevoerd met rubbers zodat deze stabiel op de tafel ligt en niet wegglijdt.

Aan de zijkant van de polssteun – aan de kant waar deze aan het toetsenbord worden vastgemaakt, zitten twee ‘redelijk sterke’ magneten die de polssteun op zijn plek houden.
Bij het schuiven van het toetsenbord zelf beweegt de polssteun mee. Bij het optillen schiet de polssteun wel los, zo sterk zijn de magneten weer helaas niet.

De SteelSeries Apex Pro is uitgerust met een extra USB-poort (links achter) voor andere devices – bijvoorbeeld een SteelSeries Arctis Pro + GameDac of muis.

De ene USB is voor het toetsenbord zelf, zodat deze kan werken, en de andere voor de dedicated USB-poort.

Het toetsenbord zelf heeft een aluminum frame. Wat zowel stevig als licht is.

Aan de rechterkant is het toetsenbord uitgerust met een volume én pauzeer/speel knop. Daarnaast zit er ook een OLED scherm op de toetsenbord, waar ik later op terugkom.

Het gave van de Apex Pro is dat deze is uitgerust met een kabelgoot. Dit is erg handig om de kabel aan de juiste manier weg te kunnen begeleiden.
Waar de Apex 750 twee verschillende hoogte rubbertjes had voor het stellen van het toetsenbord, heeft deze weer als oudsher uitklapbare pootjes.

Er zijn dus manieren om te kiezen om dit toetsenbord te gebruiken zonder polssteun…

of met!
In mijn optiek werkt en oogt het beter om een toetsenbord te hebben met een polssteun.

De Apex Pro maakt gebruik van OmniPoint switches. De in-house ontworpen switches bieden een actuatiepunt van 0.4mm tot en met 3.6mm.

De OmniPoint Switches worden als volgt beschreven:
OmniPoint switches measure the exact distance that a key is pressed at all times. This allows each key to be adjusted to the exact point at which you want it to register.

De Apex Pro heeft vanaf de backspace tot de CTRL-button linksonder in OmniPoint Switches (ergo het grootste stuk om te typen met de cijfers/tekens e.d. er omheen). De rest van de switches zijn de QX2 switches, zoals deze terug te zien is in de Apex M750.

Stekker erin en gaan met die banaan!

Ik moet bekennen dat ik het een mooi verlicht toetsenbord vind! Grappige is dat er bij het aansluiten gelijk een melding wordt weergegeven om het toetsenbord te updaten in SteelSeries Engine. Zo krijg je gelijk de laatste opties! – en weet je gelijk waar je moet zijn voor de instellingen…

Wanneer er met meerdere Steelseries producten wordt gewerkt/gespeeld, dan kan er via de software het e.e.a. in worden gesteld, waardoor alles op eenzelfde manier gaat knipperen en dergelijke. Hier kom ik later op terug!

Oké, een paar extra plaatjes om de kleurtjes te zien, en om te zien hoe dit weerkaatst op het mooie frame!

In combinatie met de SteelSeries Rival 600 en SteelSeries QcK Prism Cloth oogt dit erg gaaf!

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Via de SteelSeries Engine zijn de keybindings per key aan te passen. Ergo, ben je het er niet mee eens dat de Z… een z is, dan kan je deze aanpassen naar een P, of andere knop :P.

Voor de mensen die met macro’s werken, deze zijn uiteraard ook te gebruiken met dit toetsenbord. Zo kunnen deze opgenomen worden en gebruikt worden wanneer gewenst.

Via de software is er ook een mogelijkheid verschillende configs in te stellen waartussen makkelijk te switchen valt. Zo is je toetsenbord altijd naar wens ingesteld.

Een nieuwe optie die in de andere SteelSeries toetsenborden nog niet naar voren kwamen is het ‘Activation’ menu. Voor de geselecteerde knoppen (en alleen deze) kan de gevoeligheid aan worden gepast. De actuatiepunt van deze toetsen is tussen de 0.4mm en 3.6mm.

Mocht het nou belangrijker zijn voor bepaalde knoppen, dan kunnen deze ook separaat worden aangepast.

Via de illumination optie zijn de verschillende effecten te selecteren.

Voor de ‘Base Effect’ zijn er een aantal mogelijke kleuren functies.

  • Single color, colorshift, gradient, breathe. Changing colors, electric charge, maze, prism, etc… Het compleet uitzetten is overigens ook een optie.

Binnen ‘Colorshift’ kunnen meerdere kleuren worden geselecteerd waarmee het toetsenbord uit de voeten moet. Dit is overigens ook standaard ingesteld – dus de kleuren die voorbij komen in de foto’s zijn van ‘Colorshift’.

Bij het indrukken van een knop ‘moet’ er natuurlijk ook iets gebeuren. Zo kan je er voor zorgen dat er een gehele lijn oplicht met een bepaalde kleur, of ripple of dat deze weg fade.

Mocht je even tijdens je 18 urige gamesessie even een pitstop moeten maken, dan kan het toetsenbord wéér op een andere/speciale manier oplichten, namelijk; het AFK effect. Deze zijn te vergelijken met het ‘Base Effect’.

Nu natuurlijk de grootste gimmick van dit toetsenbord, namelijk het OLED schermpje. Via dit menu is er een GIFje (128×40 pixels) of dergelijke in te laden (en die zijn op dit formaat te vinden op het internet). Er is ook uiteraard een mogelijkheid een eigen logo erin te zetten – die niet beweegt.

Via de verschillende configs zijn er presets in te stellen waartussen (ook via het toetsenbord/en het schermpje) geswitcht kan worden.

Eveneens is via dit menu het toetsenbord regio in te stellen.

Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle Steelseries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op het toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.

Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld de knoppen op een andere manier verlicht die benodigd zijn voor in het spel.

I know my classics…

Via de settings knop rechtsboven kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.

Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsboven) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.

Gebruik

Ik kan er uiteraard hele verhalen aan wijden over gaming en het gebruik binnen kantoren. Maar eigenlijk kan ik er een kort antwoord op geven; voor gaming – geweldig. Voor kantoorgebruik… zelfs dan is dit toetsenbord geweldig. Dit toetsenbord is namelijk toch een stuk stiller dan een gemiddelde Cherry red afwerking.
Althans, als ik de Apex Pro naast een Corsair K90 en Roccat Ryos MK Pro leg, scheelt dit al meer dan de helft.

Er is in het begin wel een learning curve omdat ‘ik’ toch voorheen gewend was mijn vinger wat meer te laten rusten op het toetsenbord. Dat gaat bij een toetsenbord als deze simpelweg niet. Als dit eenmaal gewoon is, dan is het echt een heel fijn toetsenbord. Het scheelt namelijk ook echt enorm veel energie om enorm veel in korte tijd te typen. Uiteindelijk krijg ik op werk na het typen van een rapportage of dergelijke last van mijn vingers – en dan hebben wij het over uren typwerk.. dat is bij de SteelSeries Apex Pro niet het geval.

Terugkomende op gaming – ja het is een review, ik geef geen korte antwoorden… :); dit is een ideaal toetsenbord om mee te gamen, je kan enorm snel reageren met bewegingen.

Voor gaming, en zeker competitive gaming, is dit toetsenbord een must. De snelle OmniPoint-switches zijn erg reactief en reageren sneller en gemakkelijker. Ik heb dit even vergeleken met mijn oude Corsair K90 toetsenbord (met Cherry Red switches). Tijdens het gamen was ik met de Steelseries een stuk sneller dan wanneer ik met de K90 speelde, dit omdat het actuatiepunt van de Apex Pro lager ligt. Vergeleken met de Corsair K90 (red switches) Roccat Ryos MK Pro (brown switches) is de Apex Pro voor mij een duidelijke winnaar.

OLED

Het OLED schermpje op de Apex Pro is niet alleen voor het tonen van plaatjes. Ook kan er tijdens het gamen via het schermpje – en één van de media knoppen aanpassingen worden gedaan zonder het spel af te sluiten.

De opties zijn:
-Illumination
— Presets
— Custom
— Brightness

  • Macros
    — Record
    — Delete
  • Actuation
    — Nummer tussen 1 en 10. Het OLED scherm geeft eveneens weer hoeveel druk er op de toetsen wordt gegeven tijdens het typen.
  • Profiles
    — Load Profile
    ——– Config 1-XX
    — Save Profile
    ——– Config 1-XX
    — Profile Key Action
    ——– Toggle
    ——– List
    — Deactivate Profiles
  • Settings
    — Display
    ——– Timeout
    5, 10, 15, 30 of Never
    ——– Brightness
    ——– Lock Indicator
    — About
    — Factory Reset

Kortom, via het schermpje zijn er echt een hoop opties te bewerken/bepalen/in te stellen. En dat geeft vrijheid tijdens het gamen/livestreamen of wanneer er simpelweg geen software op het doelsysteem geïnstalleerd is.

Conclusie

De SteelSeries Apex Pro is in mijn optiek een goed toetsenbord. De nieuwe OmniPoint switches zijn reactiever dan die van de QX2 – waar ik in de review van de Apex 750 al erg onder de indruk van was.

Wat eveneens een groot voordeel is, is dat SteelSeries met de Apex Pro een polssteun meelevert, die met een rubberen feel is afgewerkt. De rubberen afwerking zorgt dat de polsen fijn op de steun en het toetsenbord liggen.

Ik hou van gimmicks als het OLED scherm, maar daar beoordeel ik het toetsenbord in zijn geheel natuurlijk niet op. Toch is het een leuke toevoeging. Toch is via dit scherm wel het e.e.a. in te stellen wat zorgt voor meer gemak, ook tijdens het gamen.

De software heeft een hoop te bieden en is een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het kunnen plaatsen van gifjes, waardoor het toetsenbord op een bepaalde manier oplicht. Ook voor de gamers is het fijn profielen in te kunnen stellen d.m.v. de software, waardoor elke game de exacte en benodigde knoppen verlicht (of een andere kleur geeft). Wat overigens wel fijn is, is dat de software er voor zorgt dat de verlichting over alle devices gelijkwaardig is. Hier bedoel ik mee te zeggen dat PrismSync er voor zorgt dat je niet drie of vier verschillende disco’s aan kleuren hebt, maar dat alles gelijk wordt getrokken – dat alles op dezelfde manier qua kleuren reageert.
Waar ik overigens ook echt héél blij mee ben, is dat je niet in MOET loggen om SteelSeries Engine te kunnen gebruiken, waar andere brands je verplichten accounts aan te maken.

Ook de media knoppen werken prima. Sterker nog, via de pauzeer/speel knop zijn er ook mogelijkheden tot het selecteren van een volgend of vorig nummer (2x klikken is volgende, 3x is vorige). En dat allemaal in één knop….. Daarnaast is het ook fijn om een schuiver te hebben om het volume te regelen.

Het toetsenbord is met de OmniPoint switches een ‘must-have’ voor dé competitive gamer, die snel moet kunnen reageren. Zelf had ik dit toetsenbord in mijn ‘oud-’competitive carrière zeker willen gebruiken! Het toetsenbord gaat in iedere geval voor het gamen en livestreamen niet meer van mijn bureau af!

De Steelseries Apex Pro krijgt van mij 5 van de 5 sterren en past wat mij betreft tussen de titanen der toetsenborden.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!