18 oktober 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Bowers & Wilkins Formation Wedge

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en niet zomaar een speaker! In deze review gaan wij er dieper op in!
B&W Formation Wedge

B&W Formation Wedge

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en niet zomaar een speaker! In deze review gaan wij er dieper op in!

Pluspunten
  • Aantal speakers (5)
  • Geluidskwaliteit
  • Afwerking en kwaliteit van materialen
  • Software werkt prima
  • Aansluitmogelijkheden
  • 120 graden aan muziek
  • Streamen met max 96Khz/24-bits
  • Bowers & Wilkins Home-app heeft geen account nodig
Minpunten
  • Op dit moment nog geen Tidal ondersteuning, maar die komt er snel aan!
  • Niet direct aan de muur op te hangen, daarvoor dient een losse wall-bracket voor te worden aangeschaft

Inleiding

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en niet zomaar een speaker! In deze review gaan wij er dieper op in!

Specificaties

Laten we aftrappen met de specificaties.

Model

Formation Wedge

Technical features

Apple® AirPlay 2® technology
Spotify® Connect
Roon Ready
Bluetooth In
Digital Signal Processing (DSP)
Digital amplifier
Dynamic EQ

Drive units

2 x 25mm (1 in) double dome tweeter
2 x 90 mm (3.5 in) FST midrange
1 x 150mm (6 in) subwoofer

Frequency response

35Hz to 28kHz – double dome

Amplifier power output

2 x 40W (tweeter)
2 x 40W (midrange)
1 x 80W (subwoofer)

Input voltage

100V – 240V – 50/60Hz

Power consumption

Below 6 Watts (Sleep)*

Connections Network

(RJ45 Ethernet or WiFi)
USB – service only

Bluetooth

Bluetooth® v4.1, Class 2
aptX HD
AAC
SBC

Dimensions

Height: 232mm
Width: 440mm
Depth: 243mm
Weight 6.5kg
AirPlay 2 compatibility
iPhone, iPad, and iPod touch with iOS 11.4 or later, Apple TV
4K or Apple TV (4th Generation) with tv OS 11.4 or later, Mac
or PC with iTunes 12.8 or later.

De Formation-series bestaat uit meerdere producten die naadloos op elkaar aangesloten kunnen worden.
Zo is er een soundbar, stereoset, subwoofer, hub (waarop andere producten zoals platenspelers, televisies e.d. op kunnen worden aangesloten, om die weer over de speakers af te spelen) en uiteraard de wedge.

Uitpakken

Tijd om de Wedge uit te pakken!

Uiteraard levert Bowers & Wilkins handleidingen mee, daarnaast zit er ook een stroomkabel bij om uiteraard de Formation Wedge van de nodige power te voorzien.

En nu komen wij eigenlijk bij het mooiste gedeelte, de speaker zelf. Wat een gave speaker.

De achterkant van de speaker is met hout afgewerkt. Wat het er in mijn optiek erg classy uit laat zien.

De Formation Wedge heeft aan de achterkant geen aansluitingen, waardoor de speaker ‘schoner/netter’ oogt. Deze zitten namelijk aan de onderkant – vandaar de kleine gleuf onder in de speaker.

De honingraatstructuur zorgt voor een zeer mooi structuur.

De onderkant van de Formation Wedge is uitgevoerd met de nodige aansluitingen – waar het natuurlijk een wireless speaker betreft. Waarbij de Formation Wedge is uitgevoerd met een aansluiting voor de stroomkabel, ethernetpoort en resetknop. De servicepoort wordt alleen door B&W gebruikt ter reparatie of dergelijke. Binnen in de Formation Wedge zitten uiteraard de wireless mogelijkheden.

De bovenkant van de speaker heeft een aanraakgevoelige oppervlakte.

Bij het initieel aansluiten knippert het Formation-logo oranje, wanneer deze via de telefoon of dergelijke device wordt ingesteld, zal deze statisch wit branden. Daarnaast is het ook zo dat de logo’s na enkele seconden weer verdwijnen, zodat er niet onnodig knopjes op de speaker branden. Bij een lichte aanraking activeren deze weer.

Bowers & Wilkins Home

Met de Formation serie richt Bowers & Wilkins zich ook op gebruiksgemak, en dat is goed te merken. De app is makkelijk/goed in elkaar gezet en geeft genoeg opties om de speaker naar wens in te stellen.

De app zoekt zelf naar de speaker in het netwerk.

Wanneer deze gevonden is, kan er via de default spaces aangegeven worden waar een speaker zich bevindt. Er is ook een mogelijkheid zelf een ‘ruimte/space’ te benoemen.

Mocht de speaker niet zijn aangesloten via een UTP kabel, dan kan er via de app een wireless verbinding worden aangegeven.

Na het selecteren van de juiste SSID wordt er om een wachtwoord van de draadloze modem/router/hotspot gevraagd. Wanneer deze wordt ingetypt, wordt dit naar de speaker gepusht.

Wanneer er zich meerdere Formation-devices in het netwerk bevinden, kunnen deze ook gemakkelijk via dezelfde manier toe worden gevoegd.

Het mooie van de Bowers & Wilkins Home-app is dat deze ook de speaker up-to-date houdt met de nodige updates en toevoegingen.

Eenmaal klaar, geeft de app aan dat er muziek kan worden afgespeeld via Roon, of Spotify door de geselecteerde ‘namespace’ als output te gebruiken.

Of er nou Spotify of Podcasts wordt gebruikt, de speaker is in beide te selecteren. Zo kan je al je muziek gemakkelijk remote op je speaker(s) afspelen. En wat een kwaliteit!

Harder dan onderstaande afbeelding wilde ik niet gaan. Ik durf te wedden dat een paar huizen verder mijn buren er ook last van zouden krijgen. Er zit namelijk best wat power in deze speaker.

Over power gesproken, ook dit is verder handmatig aan te passen. Zo kan er via de Home app de treble en bass verder worden verfijnd.
De bass zoals onderstaande instellingen aanpassen merk je wel. Én al helemaal wanneer de speaker harder wordt gezet. Dit heeft meer vermogen dan een willekeurig speakersetje – en dan hebben wij het nog niet eens over de klank….

Uiteraard is er ook info beschikbaar over de speaker. Deze is terug te vinden in de Bowers & Wilkins Home-app.

Mocht het nodig zijn, zijn de space settings ook nog aan te passen of te verfijnen. Zo kunnen de namen aangepast worden of extra devices worden toegevoegd. Daarnaast is er ook gemakkelijk een bluetooth koppeling op te zetten.

Wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn, wordt dat eveneens in dit overzicht weergegeven.

Mocht er via de speaker eenmaal muziek worden afgespeeld, dan wordt dit ook door de app opgepakt. Daarnaast is er dan eveneens te selecteren in welke spaces deze muziek wordt afgespeeld, en hoe hard dit zou mogen.

Dit geldt overigens ook als er een MacBook via Airplay muziek afspeelt. Via de app is dan de muziek te beïnvloeden – volgende/vorige, pauze en volume. Ook hier is het uiteraard over meerdere zones/spaces te spelen. Dit geldt ook voor Bluetooth.

Via de app is er ook een beheerfunctie beschikbaar voor producten die aangesloten zijn. Zo kan je net zo gemakkelijk weer devices verwijderen.

Geluid

De B&W Formation Wedge heeft in de ongeveer anderhalve week die ik had, vrijwel continue aangestaan. Ook op meerdere plaatsen in mijn huis, om te kijken hoe deze klinkt in de andere kamers. Aangezien de Formation Wedge 5 speakers heeft, klinkt het als een stereosysteem in elke kamer. Op een paar meter afstand klinkt het al als een degelijk audiosysteem.
Omdat de speaker gebogen is, wordt de audio over een grotere hoek (120 graden) weergegeven. Zo kan je gemakkelijk een Wedge midden in een kamer zetten als je overal geluid wilt hebben.
Helaas heb ik niet twee van deze dergelijke speakers kunnen reviewen. Dat is allicht iets voor de volgende keer!

Of je er nu met Spotify, aptX HD Bluetooth, of Airplay 2 podcasts tegenaan gooit van Noisia Radio of een complete CD van Above & Beyond, het voelt alsof niets te gek is voor deze speaker.

Volgens mij ben ik al 40x verliefd geworden op onderstaand nummer, en dat is in dit geval weer hetzelfde geval.
Het nummer Miracle van Above & Beyond Acoustic album verlicht een kamer. Ik heb letterlijk op mijn bank gelegen terwijl ik de wolken voorbij zag vliegen, luisterend naar dit nummer. Een gevoel van kalmte, rust en puur genot. Prachtig. De low’s kwamen heerlijk door en haar stem via de mids

Tony Bennett & Aretha Franklin, wat een duo. De Formation Wedge heeft geen enkel probleem met zowel de instrumenten, als de hogere stemmen van Aretha en de lagere stemmen van Tony. De stemmen zijn helder en worden niet overgecompenseerd.

We blijven even bij Tony Bennett, maar in dit geval met Lady Gaga. Wat heeft Lady Gaga toch ook een prachtige stem die zo onwijs helder doorkomt. Er wordt merkbaar niets afgevlakt. De Formation Wedge pakt de instrumenten zoals bijvoorbeeld gitaar en piano prachtig op.

Afsluitend met Mark Knopfler valt het ook weer op dat de Formation Wedge de gitaar en viool moeiteloos weergeeft. Ook wanneer de Formation Wedge harder staat, wordt er nog steeds helder en duidelijk weergegeven hoe het nummer zou moeten klinken.

Met 5 speakers binnen de Bowers & Wilkins Formation Wedge is het wel duidelijk dat de speaker weinig tot geen problemen met nummers heeft. Van AC/DC Hells Bells tot Ella Fitzgerald, de Formation Wedge speelt het zonder moeite af.

Uiteraard zit er een max op hoe hard de speaker kan, en dat is eerlijk gezegd in mijn optiek het enige nadeel. Alhoewel, wanneer de voegen naar beneden komen, is het ook wel tijd de speaker weer even wat zachter te zetten. En geloof mij, de Formation Wedge kan hard…

Het gave van deze speaker is dat er met Roon muziek af te spelen is. Voor de mensen die Roon nog niet kennen; Roon is a music management and listening solution that takes a very different approach to interacting with your music. Instead of seeing a spreadsheet-like view of your music (as with iTunes and almost all other media systems), Roon provides a very rich non-list based experience, using credits, artist relationships, genres, lyrics, concert/tour dates, artwork, and more to allow for an informative navigation and exploration of your library.
Roon manages digital music files collected on hard drives and networked storage. It can also watch your iTunes library, and optionally integrate with the TIDAL and Qobuz music streaming services.
Kortom, via een app op de telefoon of software op de pc is high-quality muziek af te spelen.
De beste man van Bowers & Wilkins, die het product langs kwam brengen vertelde mij hoe geweldig Roon was, en uit nieuwsgierigheid ben ik hier naar gaan kijken. Als je hier je Tidal of Qobuz op aansluit, dan kan je de software soortgelijke muziek laten zoeken voor je, waardoor je altijd nieuwe nummers kan beluisteren.

Terugkomende op de Wedge, ik ben oprecht onder de indruk van de kwaliteit. Het voordeel van deze speaker, is dat je deze gewoon in het midden van je kamer kan zetten omdat de speakers een grotere hoek audio produceren. Zo kan je lekker door het huis heen lopen en toch genieten van de muziek – zeker als je zulke speakers in meerdere kamers zet. Mijn vrouw zet de Wedge op haar wishlist..

Conclusie

Holy moly wat geeft deze speaker een punch.
Bij de Noisia Radio podcast zette ik het geluid op 50%, en dat vulde mijn woonkamer al. Gegeven dat ik niet groot woon, kan ik wel garanderen dat de speaker vele woonkamers in ons kleine landje kan vullen, én met wat voor een geluid. Later als ik ‘groot’ ben zou ik wel in elke kamer zo’n speaker willen zetten. Deze allemaal aan elkaar koppelen en je hebt een muzikaal huis.

De Formation Wedge is als één speaker gevuld met 5 speakers, en dat merk je ook echt. Het geluid komt er lekker stereo uit.
Het voornamelijk fijne van deze speaker, is dat het gewoon doet waarvoor deze bedoeld is.

Vooralsnog is de Formation Wedge compatibel met Wi-Fi, Apple® AirPlay 2®, Spotify® Connect, Roon en Bluetooth.
Mocht er bijvoorbeeld Tidal of dergelijke op je telefoon staan geïnstalleerd, is er een mogelijkheid dit via Bluetooth of Airplay 2 af te spelen op de speaker.
Integratie van Tidal duurt niet heel lang meer – aldus betrouwbare bronnen bij Bowers & Wilkins.
De huidige integratie en compatibiliteit zorgen ervoor dat er een hoop met de speaker kan worden gedaan.
Aan de onderkant van de speaker mist voor mijn gevoel wel een RCA/jack voor het direct afspelen van muziek. Maar daar heeft B&W een andere oplossing voor gevonden. Namelijk de Formation Audio. Een kastje wat bij bijvoorbeeld bij een platenspeler kan worden neergezet, waardoor er op de draadloze speakers – aan de andere kant van de kamer, of zelfs door het gehele huis muziek kan worden afgespeeld.

Terugkomende op de kwaliteit van zowel de speaker als het geluid. Ik moet bekennen dat ik erg onder de indruk ben.
De speaker geeft zoals gezegd een punch en geeft erg goed diepe tonen weer. De Formation Wedge is gemaakt van mooie kwaliteitsmateriaal. De stof aan de voorkant heeft een mooie glans waardoor de speaker mooi de patronen ervan in het licht weergeeft. De achterkant van de Formation Wedge is mooi afgewerkt met hout, waardoor deze ook van achteren niet misstaat in een willekeurig huis. Bowers & Wilkins heeft in mijn optiek met de bouw van de Formation Wedge goed gekeken naar de materialen en daaruit een geweldige combo gemaakt.
Het touchscreen aan de bovenkant werkt ook erg goed. Ik heb in de tijd dat ik de speaker mocht gebruiken geen moment gehad, dat mijn aanraking niet werd geregistreerd.

Dat de Bowers Home app ook nog eens zorgt voor een softwarematige EQ, geeft gelijk mogelijkheden de speakers helemaal naar wens aan te passen door de Treble en Bass aan te kunnen passen. Aan de tonen zou ik persoonlijk niets veranderen.
Wat ook een groot voordeel is, is dat je niet hoeft in te loggen om de Bowers & Wilkins Home app te kunnen gebruiken!

Gezien het feit dat ik maar één speaker heb kunnen lenen, heb ik niet het mesh systeem kunnen testen.
Bowers & Wilkins heeft een manier gevonden de latency tussen de speakers te verminderen, of dat daadwerkelijk ook zo is, dat wil ik uiteraard ook testen. 🙂 – dan kan ik er in een volgende review ook dieper op ingaan.

Voor een speaker van net onder de 1000,- euro, ben ik aangenaam verrast hoe deze klinkt. Voor ook een enkele speaker, klinkt deze – mede door de 5 speakers – als een stereo systeem. Vergeleken met bijvoorbeeld de HEOS 7 (wat vorig jaar 600+ euro kostte), is de B&W Formation Wedge in mijn optiek de betere koop.
Ik durf zelfs nog wel een stapje verder te gaan, deze B&W Formation Wedge, vind ik beter klinken dan de KEF LSX – wat een 2.0 setje is. Er zit meer diepte in de Formation Wedge wat voor mij nog een completer gevoel geeft.

Het leuke van de Formation Wedge is dat er nog te kiezen is uit andere producten uit deze serie, waardoor er op meerdere plekken andere speakers kunnen staan, die wel allemaal haarfijn op elkaar aangesloten zijn.

De Formation Wedge krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!