18 oktober 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Bowers & Wilkins Formation Wedge

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en niet zomaar een speaker! In deze review gaan wij er dieper op in!
B&W Formation Wedge

B&W Formation Wedge

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en niet zomaar een speaker! In deze review gaan wij er dieper op in!

Pluspunten
  • Aantal speakers (5)
  • Geluidskwaliteit
  • Afwerking en kwaliteit van materialen
  • Software werkt prima
  • Aansluitmogelijkheden
  • 120 graden aan muziek
  • Streamen met max 96Khz/24-bits
  • Bowers & Wilkins Home-app heeft geen account nodig
Minpunten
  • Op dit moment nog geen Tidal ondersteuning, maar die komt er snel aan!
  • Niet direct aan de muur op te hangen, daarvoor dient een losse wall-bracket voor te worden aangeschaft

Inleiding

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en niet zomaar een speaker! In deze review gaan wij er dieper op in!

Specificaties

Laten we aftrappen met de specificaties.

Model

Formation Wedge

Technical features

Apple® AirPlay 2® technology
Spotify® Connect
Roon Ready
Bluetooth In
Digital Signal Processing (DSP)
Digital amplifier
Dynamic EQ

Drive units

2 x 25mm (1 in) double dome tweeter
2 x 90 mm (3.5 in) FST midrange
1 x 150mm (6 in) subwoofer

Frequency response

35Hz to 28kHz – double dome

Amplifier power output

2 x 40W (tweeter)
2 x 40W (midrange)
1 x 80W (subwoofer)

Input voltage

100V – 240V – 50/60Hz

Power consumption

Below 6 Watts (Sleep)*

Connections Network

(RJ45 Ethernet or WiFi)
USB – service only

Bluetooth

Bluetooth® v4.1, Class 2
aptX HD
AAC
SBC

Dimensions

Height: 232mm
Width: 440mm
Depth: 243mm
Weight 6.5kg
AirPlay 2 compatibility
iPhone, iPad, and iPod touch with iOS 11.4 or later, Apple TV
4K or Apple TV (4th Generation) with tv OS 11.4 or later, Mac
or PC with iTunes 12.8 or later.

De Formation-series bestaat uit meerdere producten die naadloos op elkaar aangesloten kunnen worden.
Zo is er een soundbar, stereoset, subwoofer, hub (waarop andere producten zoals platenspelers, televisies e.d. op kunnen worden aangesloten, om die weer over de speakers af te spelen) en uiteraard de wedge.

Uitpakken

Tijd om de Wedge uit te pakken!

Uiteraard levert Bowers & Wilkins handleidingen mee, daarnaast zit er ook een stroomkabel bij om uiteraard de Formation Wedge van de nodige power te voorzien.

En nu komen wij eigenlijk bij het mooiste gedeelte, de speaker zelf. Wat een gave speaker.

De achterkant van de speaker is met hout afgewerkt. Wat het er in mijn optiek erg classy uit laat zien.

De Formation Wedge heeft aan de achterkant geen aansluitingen, waardoor de speaker ‘schoner/netter’ oogt. Deze zitten namelijk aan de onderkant – vandaar de kleine gleuf onder in de speaker.

De honingraatstructuur zorgt voor een zeer mooi structuur.

De onderkant van de Formation Wedge is uitgevoerd met de nodige aansluitingen – waar het natuurlijk een wireless speaker betreft. Waarbij de Formation Wedge is uitgevoerd met een aansluiting voor de stroomkabel, ethernetpoort en resetknop. De servicepoort wordt alleen door B&W gebruikt ter reparatie of dergelijke. Binnen in de Formation Wedge zitten uiteraard de wireless mogelijkheden.

De bovenkant van de speaker heeft een aanraakgevoelige oppervlakte.

Bij het initieel aansluiten knippert het Formation-logo oranje, wanneer deze via de telefoon of dergelijke device wordt ingesteld, zal deze statisch wit branden. Daarnaast is het ook zo dat de logo’s na enkele seconden weer verdwijnen, zodat er niet onnodig knopjes op de speaker branden. Bij een lichte aanraking activeren deze weer.

Bowers & Wilkins Home

Met de Formation serie richt Bowers & Wilkins zich ook op gebruiksgemak, en dat is goed te merken. De app is makkelijk/goed in elkaar gezet en geeft genoeg opties om de speaker naar wens in te stellen.

De app zoekt zelf naar de speaker in het netwerk.

Wanneer deze gevonden is, kan er via de default spaces aangegeven worden waar een speaker zich bevindt. Er is ook een mogelijkheid zelf een ‘ruimte/space’ te benoemen.

Mocht de speaker niet zijn aangesloten via een UTP kabel, dan kan er via de app een wireless verbinding worden aangegeven.

Na het selecteren van de juiste SSID wordt er om een wachtwoord van de draadloze modem/router/hotspot gevraagd. Wanneer deze wordt ingetypt, wordt dit naar de speaker gepusht.

Wanneer er zich meerdere Formation-devices in het netwerk bevinden, kunnen deze ook gemakkelijk via dezelfde manier toe worden gevoegd.

Het mooie van de Bowers & Wilkins Home-app is dat deze ook de speaker up-to-date houdt met de nodige updates en toevoegingen.

Eenmaal klaar, geeft de app aan dat er muziek kan worden afgespeeld via Roon, of Spotify door de geselecteerde ‘namespace’ als output te gebruiken.

Of er nou Spotify of Podcasts wordt gebruikt, de speaker is in beide te selecteren. Zo kan je al je muziek gemakkelijk remote op je speaker(s) afspelen. En wat een kwaliteit!

Harder dan onderstaande afbeelding wilde ik niet gaan. Ik durf te wedden dat een paar huizen verder mijn buren er ook last van zouden krijgen. Er zit namelijk best wat power in deze speaker.

Over power gesproken, ook dit is verder handmatig aan te passen. Zo kan er via de Home app de treble en bass verder worden verfijnd.
De bass zoals onderstaande instellingen aanpassen merk je wel. Én al helemaal wanneer de speaker harder wordt gezet. Dit heeft meer vermogen dan een willekeurig speakersetje – en dan hebben wij het nog niet eens over de klank….

Uiteraard is er ook info beschikbaar over de speaker. Deze is terug te vinden in de Bowers & Wilkins Home-app.

Mocht het nodig zijn, zijn de space settings ook nog aan te passen of te verfijnen. Zo kunnen de namen aangepast worden of extra devices worden toegevoegd. Daarnaast is er ook gemakkelijk een bluetooth koppeling op te zetten.

Wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn, wordt dat eveneens in dit overzicht weergegeven.

Mocht er via de speaker eenmaal muziek worden afgespeeld, dan wordt dit ook door de app opgepakt. Daarnaast is er dan eveneens te selecteren in welke spaces deze muziek wordt afgespeeld, en hoe hard dit zou mogen.

Dit geldt overigens ook als er een MacBook via Airplay muziek afspeelt. Via de app is dan de muziek te beïnvloeden – volgende/vorige, pauze en volume. Ook hier is het uiteraard over meerdere zones/spaces te spelen. Dit geldt ook voor Bluetooth.

Via de app is er ook een beheerfunctie beschikbaar voor producten die aangesloten zijn. Zo kan je net zo gemakkelijk weer devices verwijderen.

Geluid

De B&W Formation Wedge heeft in de ongeveer anderhalve week die ik had, vrijwel continue aangestaan. Ook op meerdere plaatsen in mijn huis, om te kijken hoe deze klinkt in de andere kamers. Aangezien de Formation Wedge 5 speakers heeft, klinkt het als een stereosysteem in elke kamer. Op een paar meter afstand klinkt het al als een degelijk audiosysteem.
Omdat de speaker gebogen is, wordt de audio over een grotere hoek (120 graden) weergegeven. Zo kan je gemakkelijk een Wedge midden in een kamer zetten als je overal geluid wilt hebben.
Helaas heb ik niet twee van deze dergelijke speakers kunnen reviewen. Dat is allicht iets voor de volgende keer!

Of je er nu met Spotify, aptX HD Bluetooth, of Airplay 2 podcasts tegenaan gooit van Noisia Radio of een complete CD van Above & Beyond, het voelt alsof niets te gek is voor deze speaker.

Volgens mij ben ik al 40x verliefd geworden op onderstaand nummer, en dat is in dit geval weer hetzelfde geval.
Het nummer Miracle van Above & Beyond Acoustic album verlicht een kamer. Ik heb letterlijk op mijn bank gelegen terwijl ik de wolken voorbij zag vliegen, luisterend naar dit nummer. Een gevoel van kalmte, rust en puur genot. Prachtig. De low’s kwamen heerlijk door en haar stem via de mids

Tony Bennett & Aretha Franklin, wat een duo. De Formation Wedge heeft geen enkel probleem met zowel de instrumenten, als de hogere stemmen van Aretha en de lagere stemmen van Tony. De stemmen zijn helder en worden niet overgecompenseerd.

We blijven even bij Tony Bennett, maar in dit geval met Lady Gaga. Wat heeft Lady Gaga toch ook een prachtige stem die zo onwijs helder doorkomt. Er wordt merkbaar niets afgevlakt. De Formation Wedge pakt de instrumenten zoals bijvoorbeeld gitaar en piano prachtig op.

Afsluitend met Mark Knopfler valt het ook weer op dat de Formation Wedge de gitaar en viool moeiteloos weergeeft. Ook wanneer de Formation Wedge harder staat, wordt er nog steeds helder en duidelijk weergegeven hoe het nummer zou moeten klinken.

Met 5 speakers binnen de Bowers & Wilkins Formation Wedge is het wel duidelijk dat de speaker weinig tot geen problemen met nummers heeft. Van AC/DC Hells Bells tot Ella Fitzgerald, de Formation Wedge speelt het zonder moeite af.

Uiteraard zit er een max op hoe hard de speaker kan, en dat is eerlijk gezegd in mijn optiek het enige nadeel. Alhoewel, wanneer de voegen naar beneden komen, is het ook wel tijd de speaker weer even wat zachter te zetten. En geloof mij, de Formation Wedge kan hard…

Het gave van deze speaker is dat er met Roon muziek af te spelen is. Voor de mensen die Roon nog niet kennen; Roon is a music management and listening solution that takes a very different approach to interacting with your music. Instead of seeing a spreadsheet-like view of your music (as with iTunes and almost all other media systems), Roon provides a very rich non-list based experience, using credits, artist relationships, genres, lyrics, concert/tour dates, artwork, and more to allow for an informative navigation and exploration of your library.
Roon manages digital music files collected on hard drives and networked storage. It can also watch your iTunes library, and optionally integrate with the TIDAL and Qobuz music streaming services.
Kortom, via een app op de telefoon of software op de pc is high-quality muziek af te spelen.
De beste man van Bowers & Wilkins, die het product langs kwam brengen vertelde mij hoe geweldig Roon was, en uit nieuwsgierigheid ben ik hier naar gaan kijken. Als je hier je Tidal of Qobuz op aansluit, dan kan je de software soortgelijke muziek laten zoeken voor je, waardoor je altijd nieuwe nummers kan beluisteren.

Terugkomende op de Wedge, ik ben oprecht onder de indruk van de kwaliteit. Het voordeel van deze speaker, is dat je deze gewoon in het midden van je kamer kan zetten omdat de speakers een grotere hoek audio produceren. Zo kan je lekker door het huis heen lopen en toch genieten van de muziek – zeker als je zulke speakers in meerdere kamers zet. Mijn vrouw zet de Wedge op haar wishlist..

Conclusie

Holy moly wat geeft deze speaker een punch.
Bij de Noisia Radio podcast zette ik het geluid op 50%, en dat vulde mijn woonkamer al. Gegeven dat ik niet groot woon, kan ik wel garanderen dat de speaker vele woonkamers in ons kleine landje kan vullen, én met wat voor een geluid. Later als ik ‘groot’ ben zou ik wel in elke kamer zo’n speaker willen zetten. Deze allemaal aan elkaar koppelen en je hebt een muzikaal huis.

De Formation Wedge is als één speaker gevuld met 5 speakers, en dat merk je ook echt. Het geluid komt er lekker stereo uit.
Het voornamelijk fijne van deze speaker, is dat het gewoon doet waarvoor deze bedoeld is.

Vooralsnog is de Formation Wedge compatibel met Wi-Fi, Apple® AirPlay 2®, Spotify® Connect, Roon en Bluetooth.
Mocht er bijvoorbeeld Tidal of dergelijke op je telefoon staan geïnstalleerd, is er een mogelijkheid dit via Bluetooth of Airplay 2 af te spelen op de speaker.
Integratie van Tidal duurt niet heel lang meer – aldus betrouwbare bronnen bij Bowers & Wilkins.
De huidige integratie en compatibiliteit zorgen ervoor dat er een hoop met de speaker kan worden gedaan.
Aan de onderkant van de speaker mist voor mijn gevoel wel een RCA/jack voor het direct afspelen van muziek. Maar daar heeft B&W een andere oplossing voor gevonden. Namelijk de Formation Audio. Een kastje wat bij bijvoorbeeld bij een platenspeler kan worden neergezet, waardoor er op de draadloze speakers – aan de andere kant van de kamer, of zelfs door het gehele huis muziek kan worden afgespeeld.

Terugkomende op de kwaliteit van zowel de speaker als het geluid. Ik moet bekennen dat ik erg onder de indruk ben.
De speaker geeft zoals gezegd een punch en geeft erg goed diepe tonen weer. De Formation Wedge is gemaakt van mooie kwaliteitsmateriaal. De stof aan de voorkant heeft een mooie glans waardoor de speaker mooi de patronen ervan in het licht weergeeft. De achterkant van de Formation Wedge is mooi afgewerkt met hout, waardoor deze ook van achteren niet misstaat in een willekeurig huis. Bowers & Wilkins heeft in mijn optiek met de bouw van de Formation Wedge goed gekeken naar de materialen en daaruit een geweldige combo gemaakt.
Het touchscreen aan de bovenkant werkt ook erg goed. Ik heb in de tijd dat ik de speaker mocht gebruiken geen moment gehad, dat mijn aanraking niet werd geregistreerd.

Dat de Bowers Home app ook nog eens zorgt voor een softwarematige EQ, geeft gelijk mogelijkheden de speakers helemaal naar wens aan te passen door de Treble en Bass aan te kunnen passen. Aan de tonen zou ik persoonlijk niets veranderen.
Wat ook een groot voordeel is, is dat je niet hoeft in te loggen om de Bowers & Wilkins Home app te kunnen gebruiken!

Gezien het feit dat ik maar één speaker heb kunnen lenen, heb ik niet het mesh systeem kunnen testen.
Bowers & Wilkins heeft een manier gevonden de latency tussen de speakers te verminderen, of dat daadwerkelijk ook zo is, dat wil ik uiteraard ook testen. 🙂 – dan kan ik er in een volgende review ook dieper op ingaan.

Voor een speaker van net onder de 1000,- euro, ben ik aangenaam verrast hoe deze klinkt. Voor ook een enkele speaker, klinkt deze – mede door de 5 speakers – als een stereo systeem. Vergeleken met bijvoorbeeld de HEOS 7 (wat vorig jaar 600+ euro kostte), is de B&W Formation Wedge in mijn optiek de betere koop.
Ik durf zelfs nog wel een stapje verder te gaan, deze B&W Formation Wedge, vind ik beter klinken dan de KEF LSX – wat een 2.0 setje is. Er zit meer diepte in de Formation Wedge wat voor mij nog een completer gevoel geeft.

Het leuke van de Formation Wedge is dat er nog te kiezen is uit andere producten uit deze serie, waardoor er op meerdere plekken andere speakers kunnen staan, die wel allemaal haarfijn op elkaar aangesloten zijn.

De Formation Wedge krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!