do. apr 2nd, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!
Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Pluspunten
 • Meegeleverde silicone oortjes
 • Kwaliteit van materialen
 • Via de Smart Control app zijn de oortjes verder te tweaken
 • Passieve noise cancelling
 • Heldere geluid
 • Accuduur
Minpunten
 • Prijs, met 250 euro is het geen goedkoop setje

Inleiding

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Specificaties

De review trap ik eerst af met de specificaties!

Afmetingen

78.6 x 45 x 35 mm (charging case)

Microfoon

MEMS

Bluetooth-versie

Bluetooth 5.0 compliant, class 1

Ondersteunde profielen

A2DP, AVRCP, HSP, HFP

THD, totale harmonische vervorming

<0,08% (1kHz / 94dB)

Oorkoppeling

Ear Canal

Gewicht

69.8 g (earbuds and charging case), 13.2 g (both earbuds), 56.6 g (charging case)

Laadtijd

Approx. 1.5 hrs

Gevoeligheid microfoon

94 dB SPL at 1 kHz

Werkingstemperatuur

0 to +40°C

Voeding

5 V, 650 mA: USB charging via USB-C socket at charging case

Batterijspecificatie

Built-in Lithium rechargeable battery

Frequentiebereik

5 Hz to 21 kHz (earbuds)
100 Hz to 10 kHz (microphone)

Gevoeligheid

107 dB SPL (1 kHz / 1 mW)

Speakertype

Dynamic

Relatieve luchtvochtigheid in bedrijf

10 to 80%, non condensing

Batterijtijd

Up to 4 hrs (A2DP) with rechargeable batteries of the earbuds, Up to 12 hrs with rechargeable battery of the charging case

Waterbeschermingscode

IPX4, splash resistant (earbuds)

Type Codec

SBC, aptX™, aptX™ Low Latency, AAC

Uitpakken

Tijd om het setje uit te pakken!

De oortjes en case zitten netjes in een schuimlaag. Ook in de deksel zit een schuimlaag om de oortjes niet te beschadigen tijdens transport.

Sennheiser levert met de True Wireless redelijk wat mee, namelijk:

 • handleidingen
 • XS, S, M en L silicone oordopjes om de in-ears naar wens af te stellen
 • USB-C kabel om de case op te laden.
 • Uiteraard de case (en oortjes die al in de case zitten)

De oortjes worden door magneten op hun plek gehouden. Ook al zou je met de case open een helikopter nadoen (lol), blijven ze nog goed op hun plek – terwijl ze ook nog eens opladen.

Ik moet bekennen dat ik zowel de case als de oortjes zelf erg netjes vind ogen. Het ziet er kwaliteit uit. En spelende met (ook nu) de oortjes voelt het ook echt kwalitatief aan. Beide oortjes hebben een Sennheiser logo op de voorkant. Deze zijn beide aanraakgevoelig. Wat je hier mee kan doen, komt in het stuk software terug!

Aan de achterkant van de case zit de USB-C aansluiting waarmee de case opgeladen kan worden. Het knopje ernaast kan de oplaadfunctie activeren – mocht dit niet automatisch worden gedaan.
Er zit aan de achterkant (links van de USB-C aansluiting) een klein ledje die oranje knippert wanneer de case wordt opgeladen, en groen kleurt wanneer deze volledig opgeladen is.

Software

De software is gemakkelijk in gebruik. De belangrijkste dingen komen naar voren; batterijduur en EQ.
Dat is eigenlijk alles wat je met de oortjes wilt kunnen zien of regelen. De EQ werkt erg gemakkelijk – verschuif de pointer naar meer/minder bass of treble en geniet direct van de aanpassingen. Zo zijn de oordopjes echt naar wens te gebruiken.

Via Google Play en de App Store is de Smart Control app te downloaden die de oortjes kan besturen.

Het is een makkelijk proces. De oortjes via de bluetooth koppelen en de app openen werkte voor mij het beste.

Waarom dit in het menu komt te staan, terwijl de oortjes al zijn gekoppeld, is voor mij een raadsel.

Wat wel leuk is, is dat elk oortje zijn eigen opties heeft, die met een lichte touch te bedienen zijn.

De app kijkt bij het openen naar software updates (dit kan ook manueel gecheckt worden via het menu rechts bovenin).

Door muziek op pauze te zetten wordt de update iets sneller uitgevoerd – omdat er geen audio wordt gestreamd naar de oortjes.

Uiteraard ben ik voor deze review erg eigenwijs en blijf ik rustig muziek luisteren. Het proces duurde daardoor wat langer, namelijk 22 minuten!

De Sennheiser Momentum True Wireless heeft een Transparent Hearing functie – deze kan in de app worden in of uitgeschakeld
De 2-microfoontjes in de oortjes zorgen ervoor dat de passieve noise cancelling wordt beïnvloed. Zo worden er tijdens het gebruik van de Transparent Hearing functie de omgevingsgeluiden helder weergegeven. Mocht dit uitstaan, dan zorgt de passieve noise cancelling er eigenlijk voor dat de omgeving minder goed hoorbaar is.
Actieve noise cancelling heeft de True Wireless niet. Toch kon ik een dag (met het tussen de middag weer laten chargen van de oordopjes) heerlijk doorwerken zonder het (soms) extreem luide gepraat van collega’s te horen.
Kortom, mocht je je af willen sluiten – zet een nummer op. Wil je toch luisteren naar de omgeving met muziek op de achtergrond; zet dan de Transparent Hearing functie aan!

Via de Smart Control App is gemakkelijk de EQ van de True Wireless te beïnvloeden. Wanneer deze in het centrum staat, staat deze ‘normaal’ c.q. uit. Door de schuiver te beïnvloeden wordt het geluid beïnvloed. Wordt er meer naar links boven geschoven, dan komen de lage tonen meer naar voren. Centraal is in mijn optiek voor deze oortjes prima!

Via de instellingen kunnen de oortjes verder aan worden gepast.

Via de app setting kunnen de instellingen van de app worden aangepast.

Telefoneren

Het telefoneren gaat via de Sennheiser Momentum True Wireless prima. De andere partij kon mij duidelijk verstaan. Wanneer ik mijn vrouw vroeg de oortjes in te doen en mij te bellen ervaarde ik eveneens hetzelfde. Dit komt ook doordat er een aantal microfoons per oortje zitten. Deze zorgen ervoor dat er ook gewoon kan worden gebeld, en dat de andere partij je ook nog eens kan horen.

Geluid

Eén van de eerste nummers die ik per toeval via de True Wireless was Dusky – Staunch (KETTAMA Remix). In eerste geval had ik tijdens de eerste aantal seconden nog niets door, totdat de drop viel.. Mijn eerste reactie was “holy moly wat een geluid”. En voor je het wist was er een batterijlading voorbij, door zowel heftige nummers als onderstaande, tot rustige klassieke nummers.

Voor onderstaande nummers heb ik de presets even uitgezet om te luisteren hoe de Sennheiser Momentum True Wireless daadwerkelijk klinkt.

Gregory Porter, wat kan de beste man toch zingen! De Claptone Remix klinkt met de True Wireless voor mijn gevoel zoals Captone het zou bedoelen. De instrumenten komen heerlijk naar voren in combinatie met de low’s en zang.

De ‘Da Tweekaz Bootleg van Alan Walker’s – Faded klinkt met zowel de standaard preset als de preset waarbij de low’s omhoog wordt geschroefd ge-wel-dig. De low’s zijn heerlijk (niet te en niet te laag, ik vind het perfect) en de vocals klinken on-point.

Zo voelt het reviewen soms ook “nobody said it was easy”. We gaan even door met een ander hard nummer waar met een hoop plezier naar kan worden geluisterd. Ook nu (wanneer ik voor een zoveelste keer in een korte tijd dit nummer hoor) zit ik weer met een lach op mijn gezicht.

Afsluitend met Above & Beyond, holy moly.. Feelings all around! Wat een prachtig nummer! Al helemaal hoe de Sennheiser Momentum True Wireless dit weergeeft.
Het klinkt erg vol, helder. De mids en high komen erg goed door.

Onderstaand nummer voeg ik wel vaker in mijn reviews toe. Niet omdat ik niet meer nummers ken, maar omdat ik hier onwijs van kan genieten. Ookal is het nummer op YouTube in dit geval niet heel erg geweldig. Het is wel een prachtig nummer om naar te luisteren.
De diepe stemmen van Pavarotti en James Brown worden perfect weergegeven.
Tip: de cd Pavarotti – The Greatest Hits heeft dit nummer in hogere kwaliteit! 😉

Samenvattend, qua muziek geeft de Sennheiser Momentum True Wireless een erg vol gevoel. De low’s zijn heerlijk. Highs klinken heerlijk wanneer er naar mooie vocale nummers wordt geluisterd en de mids zijn voor mijn gevoel bij elk nummer spot-on! Wanneer de bass voor je gevoel te hoog of te laag is, is hier wel nog wat in aan te passen.
Wanneer ik dit vergelijk met de B&O E8, zijn de Momentum True Wireless veel directer, helderder en dieper. Overal betere oortjes, dan de E8.

Conclusie


Headbangend of niet, Sennheiser heeft met de Momentum True Wireless oordopjes uitgebracht die uren blijven zitten. Zo heb ik de oortjes tijdens een werkdag de oordopjes nagenoeg niet aangeraakt – totdat ik tijdens de lunch de oortjes weer op kon laden in de bijbehorende case.
Voor vrij kleine oortjes als de Momentum True Wireless ben ik redelijk onder de indruk van de batterijduur. Met ongeveer 4 uur speeltijd én mogelijkheid nog tweemaal de oortjes 4 uur op te laden heb je in zijn totaliteit maximaal 12 uur speelplezier.

De in-ears blijven perfect zitten en voelen niet irritant aan. Ze zijn immers ook erg licht, en dat scheelt natuurlijk ook!
Het is daarnaast een voordeel dat Sennheiser verschillende silicone oortjes meegeeft, hierdoor kan de juiste maat altijd worden gevonden.

Vergeleken met de B&O E8 (die ik eerder heb kunnen reviewen) ben ik met de Sennheiser Momentum True Wireless echt onder de indruk. Sterker nog, ik vind deze persoonlijk een stuk beter dan de E8.
Qua geluid komt er, voor mijn gevoel méér karakter, maar ook meer geluid uit de Momentum True Wireless.
Het voordeel van deze Sennheiser Momentum True Wireless oortjes, is dat deze ook via de app te bedienen is. Wanneer er te veel bass in zit, kan dit door een simpele aanpassing worden verminderd – en andersom!
Gedurende de review ben ik van hoop verschillende genres geswitcht. Trance, techno tot klassiek of hardstyle is met veel plezier af te spelen.

Mocht je op zoek zijn naar een set luxere oortjes met een hoop opties – en een redelijke accuduur dan zou ik in dit geval zeker een poging wagen aan de Sennheiser Momentum True Wireless. In mijn geval blijven de oortjes in mijn werktas zitten voor dagelijks gebruik… 😉

Edit: ik ben ondertussen alweer twee maanden verder en gebruik de oortjes nog steeds op dagelijkse basis. Simpelweg omdat ze én lekker zitten en geweldig geluid genereren.

Ik geef de Sennheiser Momentum True Wireless 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op...

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat...

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort...

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex...

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit...

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege...

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion...

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In...

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de...

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’...

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de...

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in...

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine...

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe...

SteelSeries heeft verkort een aantal nieuwe producten uitgebracht. Van toetsenborden, muizen tot muismatten. In deze review ga ik in op het nieuwe product van SteelSeries,...

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te...

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe...

Inleiding Vandaag de dag zijn er vele fabrikanten die een soundbar op de markt brengen, maar hoe goed zijn deze nou eigenlijk? Via Denon ontving...

Inleiding Niet lang geleden bracht Denon de nieuwe CEOL uit. Een boekenplank audioset die best staat in menig huishouden. Hoe de CEOL N10 bevalt, ik...

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en...

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe...