10 september 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!
Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Pluspunten
 • Meegeleverde silicone oortjes
 • Kwaliteit van materialen
 • Via de Smart Control app zijn de oortjes verder te tweaken
 • Passieve noise cancelling
 • Heldere geluid
 • Accuduur
Minpunten
 • Prijs, met 250 euro is het geen goedkoop setje

Inleiding

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Specificaties

De review trap ik eerst af met de specificaties!

Afmetingen

78.6 x 45 x 35 mm (charging case)

Microfoon

MEMS

Bluetooth-versie

Bluetooth 5.0 compliant, class 1

Ondersteunde profielen

A2DP, AVRCP, HSP, HFP

THD, totale harmonische vervorming

<0,08% (1kHz / 94dB)

Oorkoppeling

Ear Canal

Gewicht

69.8 g (earbuds and charging case), 13.2 g (both earbuds), 56.6 g (charging case)

Laadtijd

Approx. 1.5 hrs

Gevoeligheid microfoon

94 dB SPL at 1 kHz

Werkingstemperatuur

0 to +40°C

Voeding

5 V, 650 mA: USB charging via USB-C socket at charging case

Batterijspecificatie

Built-in Lithium rechargeable battery

Frequentiebereik

5 Hz to 21 kHz (earbuds)
100 Hz to 10 kHz (microphone)

Gevoeligheid

107 dB SPL (1 kHz / 1 mW)

Speakertype

Dynamic

Relatieve luchtvochtigheid in bedrijf

10 to 80%, non condensing

Batterijtijd

Up to 4 hrs (A2DP) with rechargeable batteries of the earbuds, Up to 12 hrs with rechargeable battery of the charging case

Waterbeschermingscode

IPX4, splash resistant (earbuds)

Type Codec

SBC, aptX™, aptX™ Low Latency, AAC

Uitpakken

Tijd om het setje uit te pakken!

De oortjes en case zitten netjes in een schuimlaag. Ook in de deksel zit een schuimlaag om de oortjes niet te beschadigen tijdens transport.

Sennheiser levert met de True Wireless redelijk wat mee, namelijk:

 • handleidingen
 • XS, S, M en L silicone oordopjes om de in-ears naar wens af te stellen
 • USB-C kabel om de case op te laden.
 • Uiteraard de case (en oortjes die al in de case zitten)

De oortjes worden door magneten op hun plek gehouden. Ook al zou je met de case open een helikopter nadoen (lol), blijven ze nog goed op hun plek – terwijl ze ook nog eens opladen.

Ik moet bekennen dat ik zowel de case als de oortjes zelf erg netjes vind ogen. Het ziet er kwaliteit uit. En spelende met (ook nu) de oortjes voelt het ook echt kwalitatief aan. Beide oortjes hebben een Sennheiser logo op de voorkant. Deze zijn beide aanraakgevoelig. Wat je hier mee kan doen, komt in het stuk software terug!

Aan de achterkant van de case zit de USB-C aansluiting waarmee de case opgeladen kan worden. Het knopje ernaast kan de oplaadfunctie activeren – mocht dit niet automatisch worden gedaan.
Er zit aan de achterkant (links van de USB-C aansluiting) een klein ledje die oranje knippert wanneer de case wordt opgeladen, en groen kleurt wanneer deze volledig opgeladen is.

Software

De software is gemakkelijk in gebruik. De belangrijkste dingen komen naar voren; batterijduur en EQ.
Dat is eigenlijk alles wat je met de oortjes wilt kunnen zien of regelen. De EQ werkt erg gemakkelijk – verschuif de pointer naar meer/minder bass of treble en geniet direct van de aanpassingen. Zo zijn de oordopjes echt naar wens te gebruiken.

Via Google Play en de App Store is de Smart Control app te downloaden die de oortjes kan besturen.

Het is een makkelijk proces. De oortjes via de bluetooth koppelen en de app openen werkte voor mij het beste.

Waarom dit in het menu komt te staan, terwijl de oortjes al zijn gekoppeld, is voor mij een raadsel.

Wat wel leuk is, is dat elk oortje zijn eigen opties heeft, die met een lichte touch te bedienen zijn.

De app kijkt bij het openen naar software updates (dit kan ook manueel gecheckt worden via het menu rechts bovenin).

Door muziek op pauze te zetten wordt de update iets sneller uitgevoerd – omdat er geen audio wordt gestreamd naar de oortjes.

Uiteraard ben ik voor deze review erg eigenwijs en blijf ik rustig muziek luisteren. Het proces duurde daardoor wat langer, namelijk 22 minuten!

De Sennheiser Momentum True Wireless heeft een Transparent Hearing functie – deze kan in de app worden in of uitgeschakeld
De 2-microfoontjes in de oortjes zorgen ervoor dat de passieve noise cancelling wordt beïnvloed. Zo worden er tijdens het gebruik van de Transparent Hearing functie de omgevingsgeluiden helder weergegeven. Mocht dit uitstaan, dan zorgt de passieve noise cancelling er eigenlijk voor dat de omgeving minder goed hoorbaar is.
Actieve noise cancelling heeft de True Wireless niet. Toch kon ik een dag (met het tussen de middag weer laten chargen van de oordopjes) heerlijk doorwerken zonder het (soms) extreem luide gepraat van collega’s te horen.
Kortom, mocht je je af willen sluiten – zet een nummer op. Wil je toch luisteren naar de omgeving met muziek op de achtergrond; zet dan de Transparent Hearing functie aan!

Via de Smart Control App is gemakkelijk de EQ van de True Wireless te beïnvloeden. Wanneer deze in het centrum staat, staat deze ‘normaal’ c.q. uit. Door de schuiver te beïnvloeden wordt het geluid beïnvloed. Wordt er meer naar links boven geschoven, dan komen de lage tonen meer naar voren. Centraal is in mijn optiek voor deze oortjes prima!

Via de instellingen kunnen de oortjes verder aan worden gepast.

Via de app setting kunnen de instellingen van de app worden aangepast.

Telefoneren

Het telefoneren gaat via de Sennheiser Momentum True Wireless prima. De andere partij kon mij duidelijk verstaan. Wanneer ik mijn vrouw vroeg de oortjes in te doen en mij te bellen ervaarde ik eveneens hetzelfde. Dit komt ook doordat er een aantal microfoons per oortje zitten. Deze zorgen ervoor dat er ook gewoon kan worden gebeld, en dat de andere partij je ook nog eens kan horen.

Geluid

Eén van de eerste nummers die ik per toeval via de True Wireless was Dusky – Staunch (KETTAMA Remix). In eerste geval had ik tijdens de eerste aantal seconden nog niets door, totdat de drop viel.. Mijn eerste reactie was “holy moly wat een geluid”. En voor je het wist was er een batterijlading voorbij, door zowel heftige nummers als onderstaande, tot rustige klassieke nummers.

Voor onderstaande nummers heb ik de presets even uitgezet om te luisteren hoe de Sennheiser Momentum True Wireless daadwerkelijk klinkt.

Gregory Porter, wat kan de beste man toch zingen! De Claptone Remix klinkt met de True Wireless voor mijn gevoel zoals Captone het zou bedoelen. De instrumenten komen heerlijk naar voren in combinatie met de low’s en zang.

De ‘Da Tweekaz Bootleg van Alan Walker’s – Faded klinkt met zowel de standaard preset als de preset waarbij de low’s omhoog wordt geschroefd ge-wel-dig. De low’s zijn heerlijk (niet te en niet te laag, ik vind het perfect) en de vocals klinken on-point.

Zo voelt het reviewen soms ook “nobody said it was easy”. We gaan even door met een ander hard nummer waar met een hoop plezier naar kan worden geluisterd. Ook nu (wanneer ik voor een zoveelste keer in een korte tijd dit nummer hoor) zit ik weer met een lach op mijn gezicht.

Afsluitend met Above & Beyond, holy moly.. Feelings all around! Wat een prachtig nummer! Al helemaal hoe de Sennheiser Momentum True Wireless dit weergeeft.
Het klinkt erg vol, helder. De mids en high komen erg goed door.

Onderstaand nummer voeg ik wel vaker in mijn reviews toe. Niet omdat ik niet meer nummers ken, maar omdat ik hier onwijs van kan genieten. Ookal is het nummer op YouTube in dit geval niet heel erg geweldig. Het is wel een prachtig nummer om naar te luisteren.
De diepe stemmen van Pavarotti en James Brown worden perfect weergegeven.
Tip: de cd Pavarotti – The Greatest Hits heeft dit nummer in hogere kwaliteit! 😉

Samenvattend, qua muziek geeft de Sennheiser Momentum True Wireless een erg vol gevoel. De low’s zijn heerlijk. Highs klinken heerlijk wanneer er naar mooie vocale nummers wordt geluisterd en de mids zijn voor mijn gevoel bij elk nummer spot-on! Wanneer de bass voor je gevoel te hoog of te laag is, is hier wel nog wat in aan te passen.
Wanneer ik dit vergelijk met de B&O E8, zijn de Momentum True Wireless veel directer, helderder en dieper. Overal betere oortjes, dan de E8.

Conclusie


Headbangend of niet, Sennheiser heeft met de Momentum True Wireless oordopjes uitgebracht die uren blijven zitten. Zo heb ik de oortjes tijdens een werkdag de oordopjes nagenoeg niet aangeraakt – totdat ik tijdens de lunch de oortjes weer op kon laden in de bijbehorende case.
Voor vrij kleine oortjes als de Momentum True Wireless ben ik redelijk onder de indruk van de batterijduur. Met ongeveer 4 uur speeltijd én mogelijkheid nog tweemaal de oortjes 4 uur op te laden heb je in zijn totaliteit maximaal 12 uur speelplezier.

De in-ears blijven perfect zitten en voelen niet irritant aan. Ze zijn immers ook erg licht, en dat scheelt natuurlijk ook!
Het is daarnaast een voordeel dat Sennheiser verschillende silicone oortjes meegeeft, hierdoor kan de juiste maat altijd worden gevonden.

Vergeleken met de B&O E8 (die ik eerder heb kunnen reviewen) ben ik met de Sennheiser Momentum True Wireless echt onder de indruk. Sterker nog, ik vind deze persoonlijk een stuk beter dan de E8.
Qua geluid komt er, voor mijn gevoel méér karakter, maar ook meer geluid uit de Momentum True Wireless.
Het voordeel van deze Sennheiser Momentum True Wireless oortjes, is dat deze ook via de app te bedienen is. Wanneer er te veel bass in zit, kan dit door een simpele aanpassing worden verminderd – en andersom!
Gedurende de review ben ik van hoop verschillende genres geswitcht. Trance, techno tot klassiek of hardstyle is met veel plezier af te spelen.

Mocht je op zoek zijn naar een set luxere oortjes met een hoop opties – en een redelijke accuduur dan zou ik in dit geval zeker een poging wagen aan de Sennheiser Momentum True Wireless. In mijn geval blijven de oortjes in mijn werktas zitten voor dagelijks gebruik… 😉

Edit: ik ben ondertussen alweer twee maanden verder en gebruik de oortjes nog steeds op dagelijkse basis. Simpelweg omdat ze én lekker zitten en geweldig geluid genereren.

Ik geef de Sennheiser Momentum True Wireless 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!