10 september 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!
Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Pluspunten
 • Meegeleverde silicone oortjes
 • Kwaliteit van materialen
 • Via de Smart Control app zijn de oortjes verder te tweaken
 • Passieve noise cancelling
 • Heldere geluid
 • Accuduur
Minpunten
 • Prijs, met 250 euro is het geen goedkoop setje

Inleiding

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Specificaties

De review trap ik eerst af met de specificaties!

Afmetingen

78.6 x 45 x 35 mm (charging case)

Microfoon

MEMS

Bluetooth-versie

Bluetooth 5.0 compliant, class 1

Ondersteunde profielen

A2DP, AVRCP, HSP, HFP

THD, totale harmonische vervorming

<0,08% (1kHz / 94dB)

Oorkoppeling

Ear Canal

Gewicht

69.8 g (earbuds and charging case), 13.2 g (both earbuds), 56.6 g (charging case)

Laadtijd

Approx. 1.5 hrs

Gevoeligheid microfoon

94 dB SPL at 1 kHz

Werkingstemperatuur

0 to +40°C

Voeding

5 V, 650 mA: USB charging via USB-C socket at charging case

Batterijspecificatie

Built-in Lithium rechargeable battery

Frequentiebereik

5 Hz to 21 kHz (earbuds)
100 Hz to 10 kHz (microphone)

Gevoeligheid

107 dB SPL (1 kHz / 1 mW)

Speakertype

Dynamic

Relatieve luchtvochtigheid in bedrijf

10 to 80%, non condensing

Batterijtijd

Up to 4 hrs (A2DP) with rechargeable batteries of the earbuds, Up to 12 hrs with rechargeable battery of the charging case

Waterbeschermingscode

IPX4, splash resistant (earbuds)

Type Codec

SBC, aptX™, aptX™ Low Latency, AAC

Uitpakken

Tijd om het setje uit te pakken!

De oortjes en case zitten netjes in een schuimlaag. Ook in de deksel zit een schuimlaag om de oortjes niet te beschadigen tijdens transport.

Sennheiser levert met de True Wireless redelijk wat mee, namelijk:

 • handleidingen
 • XS, S, M en L silicone oordopjes om de in-ears naar wens af te stellen
 • USB-C kabel om de case op te laden.
 • Uiteraard de case (en oortjes die al in de case zitten)

De oortjes worden door magneten op hun plek gehouden. Ook al zou je met de case open een helikopter nadoen (lol), blijven ze nog goed op hun plek – terwijl ze ook nog eens opladen.

Ik moet bekennen dat ik zowel de case als de oortjes zelf erg netjes vind ogen. Het ziet er kwaliteit uit. En spelende met (ook nu) de oortjes voelt het ook echt kwalitatief aan. Beide oortjes hebben een Sennheiser logo op de voorkant. Deze zijn beide aanraakgevoelig. Wat je hier mee kan doen, komt in het stuk software terug!

Aan de achterkant van de case zit de USB-C aansluiting waarmee de case opgeladen kan worden. Het knopje ernaast kan de oplaadfunctie activeren – mocht dit niet automatisch worden gedaan.
Er zit aan de achterkant (links van de USB-C aansluiting) een klein ledje die oranje knippert wanneer de case wordt opgeladen, en groen kleurt wanneer deze volledig opgeladen is.

Software

De software is gemakkelijk in gebruik. De belangrijkste dingen komen naar voren; batterijduur en EQ.
Dat is eigenlijk alles wat je met de oortjes wilt kunnen zien of regelen. De EQ werkt erg gemakkelijk – verschuif de pointer naar meer/minder bass of treble en geniet direct van de aanpassingen. Zo zijn de oordopjes echt naar wens te gebruiken.

Via Google Play en de App Store is de Smart Control app te downloaden die de oortjes kan besturen.

Het is een makkelijk proces. De oortjes via de bluetooth koppelen en de app openen werkte voor mij het beste.

Waarom dit in het menu komt te staan, terwijl de oortjes al zijn gekoppeld, is voor mij een raadsel.

Wat wel leuk is, is dat elk oortje zijn eigen opties heeft, die met een lichte touch te bedienen zijn.

De app kijkt bij het openen naar software updates (dit kan ook manueel gecheckt worden via het menu rechts bovenin).

Door muziek op pauze te zetten wordt de update iets sneller uitgevoerd – omdat er geen audio wordt gestreamd naar de oortjes.

Uiteraard ben ik voor deze review erg eigenwijs en blijf ik rustig muziek luisteren. Het proces duurde daardoor wat langer, namelijk 22 minuten!

De Sennheiser Momentum True Wireless heeft een Transparent Hearing functie – deze kan in de app worden in of uitgeschakeld
De 2-microfoontjes in de oortjes zorgen ervoor dat de passieve noise cancelling wordt beïnvloed. Zo worden er tijdens het gebruik van de Transparent Hearing functie de omgevingsgeluiden helder weergegeven. Mocht dit uitstaan, dan zorgt de passieve noise cancelling er eigenlijk voor dat de omgeving minder goed hoorbaar is.
Actieve noise cancelling heeft de True Wireless niet. Toch kon ik een dag (met het tussen de middag weer laten chargen van de oordopjes) heerlijk doorwerken zonder het (soms) extreem luide gepraat van collega’s te horen.
Kortom, mocht je je af willen sluiten – zet een nummer op. Wil je toch luisteren naar de omgeving met muziek op de achtergrond; zet dan de Transparent Hearing functie aan!

Via de Smart Control App is gemakkelijk de EQ van de True Wireless te beïnvloeden. Wanneer deze in het centrum staat, staat deze ‘normaal’ c.q. uit. Door de schuiver te beïnvloeden wordt het geluid beïnvloed. Wordt er meer naar links boven geschoven, dan komen de lage tonen meer naar voren. Centraal is in mijn optiek voor deze oortjes prima!

Via de instellingen kunnen de oortjes verder aan worden gepast.

Via de app setting kunnen de instellingen van de app worden aangepast.

Telefoneren

Het telefoneren gaat via de Sennheiser Momentum True Wireless prima. De andere partij kon mij duidelijk verstaan. Wanneer ik mijn vrouw vroeg de oortjes in te doen en mij te bellen ervaarde ik eveneens hetzelfde. Dit komt ook doordat er een aantal microfoons per oortje zitten. Deze zorgen ervoor dat er ook gewoon kan worden gebeld, en dat de andere partij je ook nog eens kan horen.

Geluid

Eén van de eerste nummers die ik per toeval via de True Wireless was Dusky – Staunch (KETTAMA Remix). In eerste geval had ik tijdens de eerste aantal seconden nog niets door, totdat de drop viel.. Mijn eerste reactie was “holy moly wat een geluid”. En voor je het wist was er een batterijlading voorbij, door zowel heftige nummers als onderstaande, tot rustige klassieke nummers.

Voor onderstaande nummers heb ik de presets even uitgezet om te luisteren hoe de Sennheiser Momentum True Wireless daadwerkelijk klinkt.

Gregory Porter, wat kan de beste man toch zingen! De Claptone Remix klinkt met de True Wireless voor mijn gevoel zoals Captone het zou bedoelen. De instrumenten komen heerlijk naar voren in combinatie met de low’s en zang.

De ‘Da Tweekaz Bootleg van Alan Walker’s – Faded klinkt met zowel de standaard preset als de preset waarbij de low’s omhoog wordt geschroefd ge-wel-dig. De low’s zijn heerlijk (niet te en niet te laag, ik vind het perfect) en de vocals klinken on-point.

Zo voelt het reviewen soms ook “nobody said it was easy”. We gaan even door met een ander hard nummer waar met een hoop plezier naar kan worden geluisterd. Ook nu (wanneer ik voor een zoveelste keer in een korte tijd dit nummer hoor) zit ik weer met een lach op mijn gezicht.

Afsluitend met Above & Beyond, holy moly.. Feelings all around! Wat een prachtig nummer! Al helemaal hoe de Sennheiser Momentum True Wireless dit weergeeft.
Het klinkt erg vol, helder. De mids en high komen erg goed door.

Onderstaand nummer voeg ik wel vaker in mijn reviews toe. Niet omdat ik niet meer nummers ken, maar omdat ik hier onwijs van kan genieten. Ookal is het nummer op YouTube in dit geval niet heel erg geweldig. Het is wel een prachtig nummer om naar te luisteren.
De diepe stemmen van Pavarotti en James Brown worden perfect weergegeven.
Tip: de cd Pavarotti – The Greatest Hits heeft dit nummer in hogere kwaliteit! 😉

Samenvattend, qua muziek geeft de Sennheiser Momentum True Wireless een erg vol gevoel. De low’s zijn heerlijk. Highs klinken heerlijk wanneer er naar mooie vocale nummers wordt geluisterd en de mids zijn voor mijn gevoel bij elk nummer spot-on! Wanneer de bass voor je gevoel te hoog of te laag is, is hier wel nog wat in aan te passen.
Wanneer ik dit vergelijk met de B&O E8, zijn de Momentum True Wireless veel directer, helderder en dieper. Overal betere oortjes, dan de E8.

Conclusie


Headbangend of niet, Sennheiser heeft met de Momentum True Wireless oordopjes uitgebracht die uren blijven zitten. Zo heb ik de oortjes tijdens een werkdag de oordopjes nagenoeg niet aangeraakt – totdat ik tijdens de lunch de oortjes weer op kon laden in de bijbehorende case.
Voor vrij kleine oortjes als de Momentum True Wireless ben ik redelijk onder de indruk van de batterijduur. Met ongeveer 4 uur speeltijd én mogelijkheid nog tweemaal de oortjes 4 uur op te laden heb je in zijn totaliteit maximaal 12 uur speelplezier.

De in-ears blijven perfect zitten en voelen niet irritant aan. Ze zijn immers ook erg licht, en dat scheelt natuurlijk ook!
Het is daarnaast een voordeel dat Sennheiser verschillende silicone oortjes meegeeft, hierdoor kan de juiste maat altijd worden gevonden.

Vergeleken met de B&O E8 (die ik eerder heb kunnen reviewen) ben ik met de Sennheiser Momentum True Wireless echt onder de indruk. Sterker nog, ik vind deze persoonlijk een stuk beter dan de E8.
Qua geluid komt er, voor mijn gevoel méér karakter, maar ook meer geluid uit de Momentum True Wireless.
Het voordeel van deze Sennheiser Momentum True Wireless oortjes, is dat deze ook via de app te bedienen is. Wanneer er te veel bass in zit, kan dit door een simpele aanpassing worden verminderd – en andersom!
Gedurende de review ben ik van hoop verschillende genres geswitcht. Trance, techno tot klassiek of hardstyle is met veel plezier af te spelen.

Mocht je op zoek zijn naar een set luxere oortjes met een hoop opties – en een redelijke accuduur dan zou ik in dit geval zeker een poging wagen aan de Sennheiser Momentum True Wireless. In mijn geval blijven de oortjes in mijn werktas zitten voor dagelijks gebruik… 😉

Edit: ik ben ondertussen alweer twee maanden verder en gebruik de oortjes nog steeds op dagelijkse basis. Simpelweg omdat ze én lekker zitten en geweldig geluid genereren.

Ik geef de Sennheiser Momentum True Wireless 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!