31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sharkoon Elbrus 1

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!
Sharkoon Elbrus 1

Sharkoon Elbrus 1

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

Pluspunten
  • Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
  • Zit lekker! Zachte kussens zorgen voor redelijk wat support
Minpunten
  • Onhandig om in elkaar te zetten.
  • De Elbrus 1 maakt geen gebruik van een compleet stalen frame. Combinatie tussen hout en stalen frame

Inleiding

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

Specificaties

Foam Type:
Moulded Foam / Polyurethane Foam

Foam Density:
50 kg/m³ / 28 kg/m³

Frame Construction:
Steel / Wood

Seat Cover Material:
Fabric

Color Versions:
Blue, Green, Grey, Pink, Red

Adjustable Armrests:
Flip Up/Down Armrests

Padded Armrests:

Armrest Pad Size (L x W):
26.5 x 7 cm

Mechanism:
Conventional Tilt
Tilt Lock:

Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°

Gas Lift Piston:
Class-4

Seat Back Style:
High-back

Five-Star Base:
Steel Five-Star Base

Wheel Size:
50 mm

Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
41 x 48 cm

Maximum Seating Height:
57 cm

Minimum Seating Height:
47 cm

Maximum Armrest Height:
26 cm

Minimum Armrest Height:
26 cm

Backrest Height:
76 cm

Backrest Shoulder Width:
55 cm

Package Size (L x W x H):
77 x 33 x 66 cm

Max. Height of Recommended User:
190 cm

Weight:
17.46 kg

Max. Weight Capacity:
120 kg

Package Contents
ELBRUS 1
Manual
Accessory Set

Uitpakken

Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.

Net zoals de Elbrus 2, heeft de Elbrus 1 meerdere keur opties. Zo is de stoel te verkrijgen in zwart/grijs, zwart/blauw, zwart/rood (deze uitvoering), zwart/groen en zwart/roze.

De Sharkoon Floor Mat is in mijn optiek een erg gaaf ding. Naast dat deze zacht aanvoelt, is de onderkant afgewerkt met rubberen deeltjes die ervoor zorgen dat de mat niet gemakkelijk kan worden verplaatst. Vooral handig als je een beetje rond wilt rijden op je stoel.

Met de Elbrus 1 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen én uiteraard de 5 wieltjes.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.

De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. De wieltjes zijn klein, maar rollen erg gemakkelijk.
Gasveer erin, en kappen erop!

Vergeleken met de Sharkoon Elbrus 2, is de 1 toch net even anders. Het gestikte zitvlak oogt netjes, en het zitvlak is daarnaast ook nog eens zacht (op een goede manier). De zitvlak is echter opgemaakt uit hout en staal. En niet uit een standaard stalen frame zoals bij de Elbrus 2.

De onderkant van de Elbrus 1 toont ook dat deze afwijkt van de iets duurdere broer, de Elbrus 2. De onderkant is merkbaar van hout gemaakt. Dit is ook te horen wanneer je erop tikt.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.

De Elbrus 1 mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 139 euro (op tijd van schrijven). De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 1 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.

Éénmaal het zitvlak bevestigd op het mechanisme, kan deze op het voetstuk worden geplaatst.

De Elbrus 1 zit in dit geval net wat anders in elkaar. De armleuning wordt op zowel het zitvlak als rugsteun gemonteerd. Deze wordt ook door het plastic gedeelte op zijn plek gehouden.

De armleuning kan overigens ook maar twee kanten op. Naar boven en beneden, that’s it.

Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid. Wanneer de schroeven vastzitten kunnen de doppen vast worden gezet.

Beide armleuningen hebben een kussentje. Deze geven een goede ondersteuning in de armen.

De Sharkoon Elbrus 1 oogt simplistisch, maar mooi. Er zitten geen rug of nek kussentjes bij de stoel, dat is eigenlijk ook niet nodig. De rugleuning en het zitvlak ‘veren’ genoeg.
Het rode stiksel oogt netjes. Geeft een net en afgewerkt gevoel.

De Elbrus 1, Elbrus 2 en Floor Mat. Eigenlijk zijn beide stoelen ideaal voor op de vloermat. Zeker bij een laminaat vloer – zoals ik heb – is het heerlijk om zo’n mat eronder te hebben. Het zorgt voor warme voeten (wat underestimated is), en zorgt er eveneens voor dat de stoel niet al te makkelijk wegschuift.

Tot ziens! 🙂

Conclusie

Het grappige is, met de Sharkoon Elbrus 1 kan ik best uren blijven zitten. De rugleuning en zitvlak zijn beide van stof gemaakt, en niet van een PU-leer. Beide zitten nog eens lekker ook, veren mee en geven genoeg ondersteuning. Met de Elbrus 1 heb ik (zelfs met gemak) een hele werkdag kunnen zitten/werken, zonder problemen.

Het is echter geen stoel met gigantisch veel opties. Zo zijn er geen rug of nek kussens, zo kan je de armleuning alleen maar op en neer bewegen (geen 3/4D mogelijkheden). Ook kan de rugleuning niet naar achteren. Door het mechanisme kan er wel naar achteren worden gewiebeld. Dit kan echter niet worden vastgezet tijdens het gewiebel (bijv. het naar achteren zitten met benen op een bureau dat je daardoor de stoel vast klikt zonder dat je weer naar voren kiept). De stoel kan echter wel vast worden gezet zodat je helemaal niet naar achteren kan ‘wiebelen’.
Wil je toch wat meer opties (bijvoorbeeld het aanpassen van de armleuning op meerdere manieren of rugkussentjes etc.), kijk dan ook eens naar de Elbrus 2 of 3!

Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀

Met een bedrag van 139 euro (tijd van schrijven) heeft Sharkoon met de Elbrus 1 een erg goede stoel op de markt gezet. In mijn optiek is de prijs/kwaliteit verhouding prima. Zeker bij normaal gebruik c.q. achter een bureau zittend werken/gamen zou deze stoel een lange tijd mee moeten gaan. Mocht er iets afbreken, dan heb je wel als voordeel dat deze onderdelen snel kunnen worden vervangen, waar het eigenlijk allemaal aan elkaar te schroeven is.

Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉

Ik ben in iedere geval aangenaam verrast en geef de Sharkoon Elbrus 1, 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.