31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sharkoon Elbrus 1

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!
Sharkoon Elbrus 1

Sharkoon Elbrus 1

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

Pluspunten
  • Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
  • Zit lekker! Zachte kussens zorgen voor redelijk wat support
Minpunten
  • Onhandig om in elkaar te zetten.
  • De Elbrus 1 maakt geen gebruik van een compleet stalen frame. Combinatie tussen hout en stalen frame

Inleiding

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

Specificaties

Foam Type:
Moulded Foam / Polyurethane Foam

Foam Density:
50 kg/m³ / 28 kg/m³

Frame Construction:
Steel / Wood

Seat Cover Material:
Fabric

Color Versions:
Blue, Green, Grey, Pink, Red

Adjustable Armrests:
Flip Up/Down Armrests

Padded Armrests:

Armrest Pad Size (L x W):
26.5 x 7 cm

Mechanism:
Conventional Tilt
Tilt Lock:

Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°

Gas Lift Piston:
Class-4

Seat Back Style:
High-back

Five-Star Base:
Steel Five-Star Base

Wheel Size:
50 mm

Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
41 x 48 cm

Maximum Seating Height:
57 cm

Minimum Seating Height:
47 cm

Maximum Armrest Height:
26 cm

Minimum Armrest Height:
26 cm

Backrest Height:
76 cm

Backrest Shoulder Width:
55 cm

Package Size (L x W x H):
77 x 33 x 66 cm

Max. Height of Recommended User:
190 cm

Weight:
17.46 kg

Max. Weight Capacity:
120 kg

Package Contents
ELBRUS 1
Manual
Accessory Set

Uitpakken

Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.

Net zoals de Elbrus 2, heeft de Elbrus 1 meerdere keur opties. Zo is de stoel te verkrijgen in zwart/grijs, zwart/blauw, zwart/rood (deze uitvoering), zwart/groen en zwart/roze.

De Sharkoon Floor Mat is in mijn optiek een erg gaaf ding. Naast dat deze zacht aanvoelt, is de onderkant afgewerkt met rubberen deeltjes die ervoor zorgen dat de mat niet gemakkelijk kan worden verplaatst. Vooral handig als je een beetje rond wilt rijden op je stoel.

Met de Elbrus 1 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen én uiteraard de 5 wieltjes.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.

De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. De wieltjes zijn klein, maar rollen erg gemakkelijk.
Gasveer erin, en kappen erop!

Vergeleken met de Sharkoon Elbrus 2, is de 1 toch net even anders. Het gestikte zitvlak oogt netjes, en het zitvlak is daarnaast ook nog eens zacht (op een goede manier). De zitvlak is echter opgemaakt uit hout en staal. En niet uit een standaard stalen frame zoals bij de Elbrus 2.

De onderkant van de Elbrus 1 toont ook dat deze afwijkt van de iets duurdere broer, de Elbrus 2. De onderkant is merkbaar van hout gemaakt. Dit is ook te horen wanneer je erop tikt.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.

De Elbrus 1 mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 139 euro (op tijd van schrijven). De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 1 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.

Éénmaal het zitvlak bevestigd op het mechanisme, kan deze op het voetstuk worden geplaatst.

De Elbrus 1 zit in dit geval net wat anders in elkaar. De armleuning wordt op zowel het zitvlak als rugsteun gemonteerd. Deze wordt ook door het plastic gedeelte op zijn plek gehouden.

De armleuning kan overigens ook maar twee kanten op. Naar boven en beneden, that’s it.

Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid. Wanneer de schroeven vastzitten kunnen de doppen vast worden gezet.

Beide armleuningen hebben een kussentje. Deze geven een goede ondersteuning in de armen.

De Sharkoon Elbrus 1 oogt simplistisch, maar mooi. Er zitten geen rug of nek kussentjes bij de stoel, dat is eigenlijk ook niet nodig. De rugleuning en het zitvlak ‘veren’ genoeg.
Het rode stiksel oogt netjes. Geeft een net en afgewerkt gevoel.

De Elbrus 1, Elbrus 2 en Floor Mat. Eigenlijk zijn beide stoelen ideaal voor op de vloermat. Zeker bij een laminaat vloer – zoals ik heb – is het heerlijk om zo’n mat eronder te hebben. Het zorgt voor warme voeten (wat underestimated is), en zorgt er eveneens voor dat de stoel niet al te makkelijk wegschuift.

Tot ziens! 🙂

Conclusie

Het grappige is, met de Sharkoon Elbrus 1 kan ik best uren blijven zitten. De rugleuning en zitvlak zijn beide van stof gemaakt, en niet van een PU-leer. Beide zitten nog eens lekker ook, veren mee en geven genoeg ondersteuning. Met de Elbrus 1 heb ik (zelfs met gemak) een hele werkdag kunnen zitten/werken, zonder problemen.

Het is echter geen stoel met gigantisch veel opties. Zo zijn er geen rug of nek kussens, zo kan je de armleuning alleen maar op en neer bewegen (geen 3/4D mogelijkheden). Ook kan de rugleuning niet naar achteren. Door het mechanisme kan er wel naar achteren worden gewiebeld. Dit kan echter niet worden vastgezet tijdens het gewiebel (bijv. het naar achteren zitten met benen op een bureau dat je daardoor de stoel vast klikt zonder dat je weer naar voren kiept). De stoel kan echter wel vast worden gezet zodat je helemaal niet naar achteren kan ‘wiebelen’.
Wil je toch wat meer opties (bijvoorbeeld het aanpassen van de armleuning op meerdere manieren of rugkussentjes etc.), kijk dan ook eens naar de Elbrus 2 of 3!

Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀

Met een bedrag van 139 euro (tijd van schrijven) heeft Sharkoon met de Elbrus 1 een erg goede stoel op de markt gezet. In mijn optiek is de prijs/kwaliteit verhouding prima. Zeker bij normaal gebruik c.q. achter een bureau zittend werken/gamen zou deze stoel een lange tijd mee moeten gaan. Mocht er iets afbreken, dan heb je wel als voordeel dat deze onderdelen snel kunnen worden vervangen, waar het eigenlijk allemaal aan elkaar te schroeven is.

Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉

Ik ben in iedere geval aangenaam verrast en geef de Sharkoon Elbrus 1, 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!