31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sharkoon Elbrus 1

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!
Sharkoon Elbrus 1

Sharkoon Elbrus 1

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

Pluspunten
  • Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
  • Zit lekker! Zachte kussens zorgen voor redelijk wat support
Minpunten
  • Onhandig om in elkaar te zetten.
  • De Elbrus 1 maakt geen gebruik van een compleet stalen frame. Combinatie tussen hout en stalen frame

Inleiding

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

Specificaties

Foam Type:
Moulded Foam / Polyurethane Foam

Foam Density:
50 kg/m³ / 28 kg/m³

Frame Construction:
Steel / Wood

Seat Cover Material:
Fabric

Color Versions:
Blue, Green, Grey, Pink, Red

Adjustable Armrests:
Flip Up/Down Armrests

Padded Armrests:

Armrest Pad Size (L x W):
26.5 x 7 cm

Mechanism:
Conventional Tilt
Tilt Lock:

Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°

Gas Lift Piston:
Class-4

Seat Back Style:
High-back

Five-Star Base:
Steel Five-Star Base

Wheel Size:
50 mm

Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
41 x 48 cm

Maximum Seating Height:
57 cm

Minimum Seating Height:
47 cm

Maximum Armrest Height:
26 cm

Minimum Armrest Height:
26 cm

Backrest Height:
76 cm

Backrest Shoulder Width:
55 cm

Package Size (L x W x H):
77 x 33 x 66 cm

Max. Height of Recommended User:
190 cm

Weight:
17.46 kg

Max. Weight Capacity:
120 kg

Package Contents
ELBRUS 1
Manual
Accessory Set

Uitpakken

Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.

Net zoals de Elbrus 2, heeft de Elbrus 1 meerdere keur opties. Zo is de stoel te verkrijgen in zwart/grijs, zwart/blauw, zwart/rood (deze uitvoering), zwart/groen en zwart/roze.

De Sharkoon Floor Mat is in mijn optiek een erg gaaf ding. Naast dat deze zacht aanvoelt, is de onderkant afgewerkt met rubberen deeltjes die ervoor zorgen dat de mat niet gemakkelijk kan worden verplaatst. Vooral handig als je een beetje rond wilt rijden op je stoel.

Met de Elbrus 1 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen én uiteraard de 5 wieltjes.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.

De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. De wieltjes zijn klein, maar rollen erg gemakkelijk.
Gasveer erin, en kappen erop!

Vergeleken met de Sharkoon Elbrus 2, is de 1 toch net even anders. Het gestikte zitvlak oogt netjes, en het zitvlak is daarnaast ook nog eens zacht (op een goede manier). De zitvlak is echter opgemaakt uit hout en staal. En niet uit een standaard stalen frame zoals bij de Elbrus 2.

De onderkant van de Elbrus 1 toont ook dat deze afwijkt van de iets duurdere broer, de Elbrus 2. De onderkant is merkbaar van hout gemaakt. Dit is ook te horen wanneer je erop tikt.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.

De Elbrus 1 mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 139 euro (op tijd van schrijven). De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 1 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.

Éénmaal het zitvlak bevestigd op het mechanisme, kan deze op het voetstuk worden geplaatst.

De Elbrus 1 zit in dit geval net wat anders in elkaar. De armleuning wordt op zowel het zitvlak als rugsteun gemonteerd. Deze wordt ook door het plastic gedeelte op zijn plek gehouden.

De armleuning kan overigens ook maar twee kanten op. Naar boven en beneden, that’s it.

Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid. Wanneer de schroeven vastzitten kunnen de doppen vast worden gezet.

Beide armleuningen hebben een kussentje. Deze geven een goede ondersteuning in de armen.

De Sharkoon Elbrus 1 oogt simplistisch, maar mooi. Er zitten geen rug of nek kussentjes bij de stoel, dat is eigenlijk ook niet nodig. De rugleuning en het zitvlak ‘veren’ genoeg.
Het rode stiksel oogt netjes. Geeft een net en afgewerkt gevoel.

De Elbrus 1, Elbrus 2 en Floor Mat. Eigenlijk zijn beide stoelen ideaal voor op de vloermat. Zeker bij een laminaat vloer – zoals ik heb – is het heerlijk om zo’n mat eronder te hebben. Het zorgt voor warme voeten (wat underestimated is), en zorgt er eveneens voor dat de stoel niet al te makkelijk wegschuift.

Tot ziens! 🙂

Conclusie

Het grappige is, met de Sharkoon Elbrus 1 kan ik best uren blijven zitten. De rugleuning en zitvlak zijn beide van stof gemaakt, en niet van een PU-leer. Beide zitten nog eens lekker ook, veren mee en geven genoeg ondersteuning. Met de Elbrus 1 heb ik (zelfs met gemak) een hele werkdag kunnen zitten/werken, zonder problemen.

Het is echter geen stoel met gigantisch veel opties. Zo zijn er geen rug of nek kussens, zo kan je de armleuning alleen maar op en neer bewegen (geen 3/4D mogelijkheden). Ook kan de rugleuning niet naar achteren. Door het mechanisme kan er wel naar achteren worden gewiebeld. Dit kan echter niet worden vastgezet tijdens het gewiebel (bijv. het naar achteren zitten met benen op een bureau dat je daardoor de stoel vast klikt zonder dat je weer naar voren kiept). De stoel kan echter wel vast worden gezet zodat je helemaal niet naar achteren kan ‘wiebelen’.
Wil je toch wat meer opties (bijvoorbeeld het aanpassen van de armleuning op meerdere manieren of rugkussentjes etc.), kijk dan ook eens naar de Elbrus 2 of 3!

Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀

Met een bedrag van 139 euro (tijd van schrijven) heeft Sharkoon met de Elbrus 1 een erg goede stoel op de markt gezet. In mijn optiek is de prijs/kwaliteit verhouding prima. Zeker bij normaal gebruik c.q. achter een bureau zittend werken/gamen zou deze stoel een lange tijd mee moeten gaan. Mocht er iets afbreken, dan heb je wel als voordeel dat deze onderdelen snel kunnen worden vervangen, waar het eigenlijk allemaal aan elkaar te schroeven is.

Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉

Ik ben in iedere geval aangenaam verrast en geef de Sharkoon Elbrus 1, 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!