Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!
Pluspunten
- Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
- Zit lekker! Zachte kussens zorgen voor redelijk wat support
Minpunten
- Onhandig om in elkaar te zetten.
- De Elbrus 1 maakt geen gebruik van een compleet stalen frame. Combinatie tussen hout en stalen frame
Inleiding
Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!
Specificaties
Foam Type:
Moulded Foam / Polyurethane Foam
Foam Density:
50 kg/m³ / 28 kg/m³
Frame Construction:
Steel / Wood
Seat Cover Material:
Fabric
Color Versions:
Blue, Green, Grey, Pink, Red
Adjustable Armrests:
Flip Up/Down Armrests
Padded Armrests:
✓
Armrest Pad Size (L x W):
26.5 x 7 cm
Mechanism:
Conventional Tilt
Tilt Lock:
✓
Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°
Gas Lift Piston:
Class-4
Seat Back Style:
High-back
Five-Star Base:
Steel Five-Star Base
Wheel Size:
50 mm
Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
41 x 48 cm
Maximum Seating Height:
57 cm
Minimum Seating Height:
47 cm
Maximum Armrest Height:
26 cm
Minimum Armrest Height:
26 cm
Backrest Height:
76 cm
Backrest Shoulder Width:
55 cm
Package Size (L x W x H):
77 x 33 x 66 cm
Max. Height of Recommended User:
190 cm
Weight:
17.46 kg
Max. Weight Capacity:
120 kg
Package Contents
ELBRUS 1
Manual
Accessory Set
Uitpakken
Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.



Net zoals de Elbrus 2, heeft de Elbrus 1 meerdere keur opties. Zo is de stoel te verkrijgen in zwart/grijs, zwart/blauw, zwart/rood (deze uitvoering), zwart/groen en zwart/roze.

De Sharkoon Floor Mat is in mijn optiek een erg gaaf ding. Naast dat deze zacht aanvoelt, is de onderkant afgewerkt met rubberen deeltjes die ervoor zorgen dat de mat niet gemakkelijk kan worden verplaatst. Vooral handig als je een beetje rond wilt rijden op je stoel.


Met de Elbrus 1 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen én uiteraard de 5 wieltjes.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.


De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. De wieltjes zijn klein, maar rollen erg gemakkelijk.
Gasveer erin, en kappen erop!

Vergeleken met de Sharkoon Elbrus 2, is de 1 toch net even anders. Het gestikte zitvlak oogt netjes, en het zitvlak is daarnaast ook nog eens zacht (op een goede manier). De zitvlak is echter opgemaakt uit hout en staal. En niet uit een standaard stalen frame zoals bij de Elbrus 2.

De onderkant van de Elbrus 1 toont ook dat deze afwijkt van de iets duurdere broer, de Elbrus 2. De onderkant is merkbaar van hout gemaakt. Dit is ook te horen wanneer je erop tikt.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.


De Elbrus 1 mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 139 euro (op tijd van schrijven). De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 1 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.


Éénmaal het zitvlak bevestigd op het mechanisme, kan deze op het voetstuk worden geplaatst.

De Elbrus 1 zit in dit geval net wat anders in elkaar. De armleuning wordt op zowel het zitvlak als rugsteun gemonteerd. Deze wordt ook door het plastic gedeelte op zijn plek gehouden.
De armleuning kan overigens ook maar twee kanten op. Naar boven en beneden, that’s it.



Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid. Wanneer de schroeven vastzitten kunnen de doppen vast worden gezet.

Beide armleuningen hebben een kussentje. Deze geven een goede ondersteuning in de armen.

De Sharkoon Elbrus 1 oogt simplistisch, maar mooi. Er zitten geen rug of nek kussentjes bij de stoel, dat is eigenlijk ook niet nodig. De rugleuning en het zitvlak ‘veren’ genoeg.
Het rode stiksel oogt netjes. Geeft een net en afgewerkt gevoel.

De Elbrus 1, Elbrus 2 en Floor Mat. Eigenlijk zijn beide stoelen ideaal voor op de vloermat. Zeker bij een laminaat vloer – zoals ik heb – is het heerlijk om zo’n mat eronder te hebben. Het zorgt voor warme voeten (wat underestimated is), en zorgt er eveneens voor dat de stoel niet al te makkelijk wegschuift.


Tot ziens! 🙂

Conclusie
Het grappige is, met de Sharkoon Elbrus 1 kan ik best uren blijven zitten. De rugleuning en zitvlak zijn beide van stof gemaakt, en niet van een PU-leer. Beide zitten nog eens lekker ook, veren mee en geven genoeg ondersteuning. Met de Elbrus 1 heb ik (zelfs met gemak) een hele werkdag kunnen zitten/werken, zonder problemen.
Het is echter geen stoel met gigantisch veel opties. Zo zijn er geen rug of nek kussens, zo kan je de armleuning alleen maar op en neer bewegen (geen 3/4D mogelijkheden). Ook kan de rugleuning niet naar achteren. Door het mechanisme kan er wel naar achteren worden gewiebeld. Dit kan echter niet worden vastgezet tijdens het gewiebel (bijv. het naar achteren zitten met benen op een bureau dat je daardoor de stoel vast klikt zonder dat je weer naar voren kiept). De stoel kan echter wel vast worden gezet zodat je helemaal niet naar achteren kan ‘wiebelen’.
Wil je toch wat meer opties (bijvoorbeeld het aanpassen van de armleuning op meerdere manieren of rugkussentjes etc.), kijk dan ook eens naar de Elbrus 2 of 3!
Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀
Met een bedrag van 139 euro (tijd van schrijven) heeft Sharkoon met de Elbrus 1 een erg goede stoel op de markt gezet. In mijn optiek is de prijs/kwaliteit verhouding prima. Zeker bij normaal gebruik c.q. achter een bureau zittend werken/gamen zou deze stoel een lange tijd mee moeten gaan. Mocht er iets afbreken, dan heb je wel als voordeel dat deze onderdelen snel kunnen worden vervangen, waar het eigenlijk allemaal aan elkaar te schroeven is.
Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉
Ik ben in iedere geval aangenaam verrast en geef de Sharkoon Elbrus 1, 5 van de 5 sterren!