31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sharkoon Elbrus 2

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!
Sharkoon elbrus 2

Sharkoon elbrus 2

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 2!

Pluspunten
  • Stalen frame zorgt voor extra stevigheid
  • Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
Minpunten
  • Materiaal voelt plastic aan
  • Kussentjes zijn vrij hard (zit wel een rits in de kussentjes om die met wat anders op te kunnen vullen)
  • Onhandig om in elkaar te zetten.

Inleiding

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 2!

Specificaties

General
Foam Type:
High Density Mould Shaping Foam

Foam Density:
50 kg/m³

Frame Construction:
Steel (Diameter: 19 mm)

Seat Cover Material:
PU / PVC

Color Versions:
Blue, Green, Grey, Red

Adjustable Armrests:
3D

Armrest Pad Size (L x W):
25 x 8.6 cm

Mechanism:
Conventional Tilt

Tilt Lock:

Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°

Gas Lift Piston:
Class-4

Seat Back Style:
High-back

Adjustable Back Angle:
90° – 160°

Headrest & Lumbar Cushion:

Headrest & Lumbar Cushion Cover Material:
Fabric

Five-Star Base:
Steel Five-Star Base

Wheel Size:
60 mm

Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
38.5 x 48.5 cm

Maximum Seating Height:
59 cm

Minimum Seating Height:
49 cm

Maximum Armrest Height:
34 cm

Minimum Armrest Height:
26.5 cm

Backrest Height:
84.5 cm

Backrest Shoulder Width:
52 cm

Package Size (L x W x H):
86 x 70 x 38 cm

Max. Height of Recommended User:
190 cm

Weight:
21.74 kg

Max. Weight Capacity:
150 kg

Package Contents
ELBRUS 2
Manual
Accessory Set

Uitpakken

Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.

Sharkoon zorgt er in iedere geval wel voor dat de Elbrus 2 netjes wordt ingepakt.

Met de Elbrus 2 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen en uiteraard de 5 wieltjes.

De wieltjes zijn in dit geval wel anders dan wat ik gewend ben. Normaliter zitten er geen patronen in de wieltjes. Sharkoon heeft gekozen voor 8-spaaks wieltjes. Hetgeen erg netjes oogt!

De schroevenset van de Elbrus 2 beschrijft netjes welke schroefjes waar horen.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.

De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. Ik moet bekennen dat ik deze best mooi vind ogen! Daarnaast rollen de wieltjes gemakkelijk.

Gasveer erin, en kappen erop!

Sharkoon levert bij de Grijs/Zwarte uitvoering van de Elbrus 2 twee grijze kussentjes mee. Eén voor de onderrug en één voor in de nek. Beide zijn overigens open te maken. Mochten de kussentjes dus te hard zijn, dan kan je het binnenste kussentje eruit halen en er iets anders in stoppen.

De Elbrus heeft in de grijs/zwarte variant grijs gestikte naden. Hetgeen erg mooi oogt.

De achterkant oogt in mijn optiek (op het logo na) wel erg kaal. Er zit geen verdere patroon op de achterkant. Uiteindelijk zit je vaker op de stoel dan dat je er naar kijkt.. 😛

Eveneens het zitvlak is bewerkt met grijze stiksel. De PU-leer heeft kleine gaatjes die zorgen voor een afname van warmte.

Met de 3D-armleuningen kan naar voren/achter, boven/beneden en gedraaid binnen en buiten worden bewogen. In zijn geheel (als je op de stoel zit) naar binnen – verticaal – dat kan helaas niet.

De Elbrus 2 is gemaakt om een staal frame. En dat is ook aan de onderkant goed te zien.

Het is met de Elbrus 2 nog mogelijk om de armleuningen iets naar binnen te zetten, mochten deze net te ver uit elkaar zitten.

De Elbrus twee mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 200 euro. De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 2 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.

Tijd om de mechanisme aan het zitvlak te monteren.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.

Met 59 centimeter van de grond (49 laagste) kan het zitvlak vrij hoog worden geplaatst.

Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid.

Kap erop monteren is ook zo gedaan. Gezien de ruimte tussen de kappen en de hoek van de tooling had deze ook zeker korter gekund. Dit had gelijk geholpen in het verbeteren bij het schroeven van de inbusschroeven. 😀
Daarna dopje erop, en klaar is kees!

Het kussentje ziet er in mijn optiek netjes/mooi uit met de zwarte afwerking van de stoel. Het oogt gaaf/stoer!

Tsja, wat moet je zeggen? De stoel ziet er gewoon erg gaaf uit!

Met de hendel aan de rechterkant van het zitvlak, kan de rugsteun worden aangepast. Deze kan (voor opslagmogelijkheden/vervoer) een stukje naar voren, maar ook best een gedeelte naar achteren.

Zoals eerder laten zien, is de achterkant van de Elbrus 2 niet ‘heel’ spannend. Het is nogal vlak, geen verdere vormen of stiksels.

Zoals eerder beschreven, is de zitvlak niet alleen met mooie grijze stiksels uitgevoerd, maar ook met gaatjes in het PU-leer, om de warmte weg te kunnen voeren. Iets wat bij langere sessies best fijn is.

Gooi er nog een Sharkoon Floor Mat onder, en je hebt nog warme voeten ook! 😉
Het voordeel van de Floor Mat, is dat deze aan de onderkant soort rubberen puntjes heeft die ervoor zorgt dat de mat op zijn plek blijft liggen. Soms verschuiven de matten best gemakkelijk. Deze niet!
Zo kon ik op mijn vloer (laminaat) de Sharkoon Floor Mat neerleggen en al zittend met de Sharkoon Elbrus 2 de mat op rijden. En zelfs afzetten op het laminaat, zonder dat de mat bewoog.

Uiteindelijk maken de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat wel een behoorlijk positieve indruk.

Gebruik

De Elbrus 2 is een aantal weken in gebruik geweest om te testen tijdens reviews. Ik merkte op ten duur na lange uren (6 uur) mijn derrière toch wel verlamd begon te raken. Dit komt omdat het zitvlak wel wat harder is, eveneens de PU-leer voelt vrij hard aan. Het kan ook zijn dat het nog wel echt een aantal weken/maanden kost om dit zitvlak in te zitten, maar daar heb ik helaas met deze review geen tijd voor.
Uiteindelijk kan je ook kiezen om een klein kussentje op de stoel te leggen, wat toch al iets dempt. Na enkele maanden gok ik wel dat de stoel iets meer naar je lichaam wordt gevormd.

Mocht dat zo zijn, dan heb je eigenlijk voor (net onder de) 200 euro een prima bureaustoel. Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀

Conclusie

Sharkoon heeft met de Elbrus 2 een goede stoel op de markt gezet, voor daarnaast nog eens een redelijk goede prijs. Het is een gaming chair/bureaustoel die je voor redelijk wat tijd zou kunnen gebruiken, want er is op zo’n stoel vrij weinig wat kapot kan gaan. En hetgeen kapot gaat, kan je vervangen door de onderdelen na te bestellen.
De Elbrus 2 heeft een stalen frame, wat zorgt voor een hoop stevigheid. Hierdoor zou de stoel ook lang mee moeten gaan.
De PU-leer voelt wel wat meer plastic aan dan de duurdere tegenhangers. De gaatjes in de stoel zorgt er wel voor dat er wat meer warmte wordt afgedragen. Wat bij lange sessies toch wel fijn is.

Daarnaast is de Elbrus 2 in mijn optiek een stoel die prima is voor de avond sessies om te kunnen gamen, of een sporadische dag om op de stoel te zitten/te werken.
Om de bureaustoel dagelijks te gaan gebruiken voor langdurige zit sessies (c.q. IT werk), dat zou ik niet zozeer aanbevelen. In dat geval lijkt het mij verstandig om echt te investeren in een echt duurdere stoel, of zelfs eens kijken naar de Elbrus 3, die toch ook weer wat meer opties heeft. Zoals ik eigenlijk onder het kopje gebruik beschreef, is dit ook een momentopname, waar ik helaas niet een half jaar de tijd heb om de stoel te testen en daarna te reviewen. Voor het momentopname voelt het voor mij aan dat de zitvlak wat hard is. Ik denk echter wel dat na enkele maanden de stoel meer naar het lichaam wordt gevormd. En mocht dat zo zijn, dan heb je een erg goede stoel voor… vrij weinig.

In mijn optiek heeft Sharkoon voor een vrij scherpe prijs een erg goede stoel op de markt gezet, die ook nog eens fijn zit en het gewoon prima doet. Het draaien van de armleuningen werkt naar behoren, het losmaken en vastmaken van de stoel werkt zonder problemen enz.
Het is alleen jammer dat de Elbrus 2 geen 4D armsteun heeft, maar… daar is het bedrag eerlijk gezegd ook naar. Het is immers geen stoel van 350+.
Met 200 euro heb je al een bureaustoel met een degelijke look in handen. Dat vind ik persoonlijk een behoorlijk pluspunt van de stoel.

De Sharkoon Elbrus 2 past in mijn optiek prima in deze markt, en is zeer geschikt om mee te kunnen gamen/werken. Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉

Mocht de grijs/zwarte uitvoering nou niet naar je wens zijn, wees gerust. De Sharkoon Elbrus 2 wordt ook geleverd in Black/Blue, Black/Red en Black/Green. Genoeg keuze dus! 🙂

Kortom, een prima bureaustoel voor een scherpe prijs. Wat wil je nog meer?
Ik geef de Sharkoon Elbrus 2, 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!