31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sharkoon Elbrus 2

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!
Sharkoon elbrus 2

Sharkoon elbrus 2

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 2!

Pluspunten
  • Stalen frame zorgt voor extra stevigheid
  • Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
Minpunten
  • Materiaal voelt plastic aan
  • Kussentjes zijn vrij hard (zit wel een rits in de kussentjes om die met wat anders op te kunnen vullen)
  • Onhandig om in elkaar te zetten.

Inleiding

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 2!

Specificaties

General
Foam Type:
High Density Mould Shaping Foam

Foam Density:
50 kg/m³

Frame Construction:
Steel (Diameter: 19 mm)

Seat Cover Material:
PU / PVC

Color Versions:
Blue, Green, Grey, Red

Adjustable Armrests:
3D

Armrest Pad Size (L x W):
25 x 8.6 cm

Mechanism:
Conventional Tilt

Tilt Lock:

Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°

Gas Lift Piston:
Class-4

Seat Back Style:
High-back

Adjustable Back Angle:
90° – 160°

Headrest & Lumbar Cushion:

Headrest & Lumbar Cushion Cover Material:
Fabric

Five-Star Base:
Steel Five-Star Base

Wheel Size:
60 mm

Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
38.5 x 48.5 cm

Maximum Seating Height:
59 cm

Minimum Seating Height:
49 cm

Maximum Armrest Height:
34 cm

Minimum Armrest Height:
26.5 cm

Backrest Height:
84.5 cm

Backrest Shoulder Width:
52 cm

Package Size (L x W x H):
86 x 70 x 38 cm

Max. Height of Recommended User:
190 cm

Weight:
21.74 kg

Max. Weight Capacity:
150 kg

Package Contents
ELBRUS 2
Manual
Accessory Set

Uitpakken

Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.

Sharkoon zorgt er in iedere geval wel voor dat de Elbrus 2 netjes wordt ingepakt.

Met de Elbrus 2 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen en uiteraard de 5 wieltjes.

De wieltjes zijn in dit geval wel anders dan wat ik gewend ben. Normaliter zitten er geen patronen in de wieltjes. Sharkoon heeft gekozen voor 8-spaaks wieltjes. Hetgeen erg netjes oogt!

De schroevenset van de Elbrus 2 beschrijft netjes welke schroefjes waar horen.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.

De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. Ik moet bekennen dat ik deze best mooi vind ogen! Daarnaast rollen de wieltjes gemakkelijk.

Gasveer erin, en kappen erop!

Sharkoon levert bij de Grijs/Zwarte uitvoering van de Elbrus 2 twee grijze kussentjes mee. Eén voor de onderrug en één voor in de nek. Beide zijn overigens open te maken. Mochten de kussentjes dus te hard zijn, dan kan je het binnenste kussentje eruit halen en er iets anders in stoppen.

De Elbrus heeft in de grijs/zwarte variant grijs gestikte naden. Hetgeen erg mooi oogt.

De achterkant oogt in mijn optiek (op het logo na) wel erg kaal. Er zit geen verdere patroon op de achterkant. Uiteindelijk zit je vaker op de stoel dan dat je er naar kijkt.. 😛

Eveneens het zitvlak is bewerkt met grijze stiksel. De PU-leer heeft kleine gaatjes die zorgen voor een afname van warmte.

Met de 3D-armleuningen kan naar voren/achter, boven/beneden en gedraaid binnen en buiten worden bewogen. In zijn geheel (als je op de stoel zit) naar binnen – verticaal – dat kan helaas niet.

De Elbrus 2 is gemaakt om een staal frame. En dat is ook aan de onderkant goed te zien.

Het is met de Elbrus 2 nog mogelijk om de armleuningen iets naar binnen te zetten, mochten deze net te ver uit elkaar zitten.

De Elbrus twee mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 200 euro. De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 2 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.

Tijd om de mechanisme aan het zitvlak te monteren.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.

Met 59 centimeter van de grond (49 laagste) kan het zitvlak vrij hoog worden geplaatst.

Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid.

Kap erop monteren is ook zo gedaan. Gezien de ruimte tussen de kappen en de hoek van de tooling had deze ook zeker korter gekund. Dit had gelijk geholpen in het verbeteren bij het schroeven van de inbusschroeven. 😀
Daarna dopje erop, en klaar is kees!

Het kussentje ziet er in mijn optiek netjes/mooi uit met de zwarte afwerking van de stoel. Het oogt gaaf/stoer!

Tsja, wat moet je zeggen? De stoel ziet er gewoon erg gaaf uit!

Met de hendel aan de rechterkant van het zitvlak, kan de rugsteun worden aangepast. Deze kan (voor opslagmogelijkheden/vervoer) een stukje naar voren, maar ook best een gedeelte naar achteren.

Zoals eerder laten zien, is de achterkant van de Elbrus 2 niet ‘heel’ spannend. Het is nogal vlak, geen verdere vormen of stiksels.

Zoals eerder beschreven, is de zitvlak niet alleen met mooie grijze stiksels uitgevoerd, maar ook met gaatjes in het PU-leer, om de warmte weg te kunnen voeren. Iets wat bij langere sessies best fijn is.

Gooi er nog een Sharkoon Floor Mat onder, en je hebt nog warme voeten ook! 😉
Het voordeel van de Floor Mat, is dat deze aan de onderkant soort rubberen puntjes heeft die ervoor zorgt dat de mat op zijn plek blijft liggen. Soms verschuiven de matten best gemakkelijk. Deze niet!
Zo kon ik op mijn vloer (laminaat) de Sharkoon Floor Mat neerleggen en al zittend met de Sharkoon Elbrus 2 de mat op rijden. En zelfs afzetten op het laminaat, zonder dat de mat bewoog.

Uiteindelijk maken de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat wel een behoorlijk positieve indruk.

Gebruik

De Elbrus 2 is een aantal weken in gebruik geweest om te testen tijdens reviews. Ik merkte op ten duur na lange uren (6 uur) mijn derrière toch wel verlamd begon te raken. Dit komt omdat het zitvlak wel wat harder is, eveneens de PU-leer voelt vrij hard aan. Het kan ook zijn dat het nog wel echt een aantal weken/maanden kost om dit zitvlak in te zitten, maar daar heb ik helaas met deze review geen tijd voor.
Uiteindelijk kan je ook kiezen om een klein kussentje op de stoel te leggen, wat toch al iets dempt. Na enkele maanden gok ik wel dat de stoel iets meer naar je lichaam wordt gevormd.

Mocht dat zo zijn, dan heb je eigenlijk voor (net onder de) 200 euro een prima bureaustoel. Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀

Conclusie

Sharkoon heeft met de Elbrus 2 een goede stoel op de markt gezet, voor daarnaast nog eens een redelijk goede prijs. Het is een gaming chair/bureaustoel die je voor redelijk wat tijd zou kunnen gebruiken, want er is op zo’n stoel vrij weinig wat kapot kan gaan. En hetgeen kapot gaat, kan je vervangen door de onderdelen na te bestellen.
De Elbrus 2 heeft een stalen frame, wat zorgt voor een hoop stevigheid. Hierdoor zou de stoel ook lang mee moeten gaan.
De PU-leer voelt wel wat meer plastic aan dan de duurdere tegenhangers. De gaatjes in de stoel zorgt er wel voor dat er wat meer warmte wordt afgedragen. Wat bij lange sessies toch wel fijn is.

Daarnaast is de Elbrus 2 in mijn optiek een stoel die prima is voor de avond sessies om te kunnen gamen, of een sporadische dag om op de stoel te zitten/te werken.
Om de bureaustoel dagelijks te gaan gebruiken voor langdurige zit sessies (c.q. IT werk), dat zou ik niet zozeer aanbevelen. In dat geval lijkt het mij verstandig om echt te investeren in een echt duurdere stoel, of zelfs eens kijken naar de Elbrus 3, die toch ook weer wat meer opties heeft. Zoals ik eigenlijk onder het kopje gebruik beschreef, is dit ook een momentopname, waar ik helaas niet een half jaar de tijd heb om de stoel te testen en daarna te reviewen. Voor het momentopname voelt het voor mij aan dat de zitvlak wat hard is. Ik denk echter wel dat na enkele maanden de stoel meer naar het lichaam wordt gevormd. En mocht dat zo zijn, dan heb je een erg goede stoel voor… vrij weinig.

In mijn optiek heeft Sharkoon voor een vrij scherpe prijs een erg goede stoel op de markt gezet, die ook nog eens fijn zit en het gewoon prima doet. Het draaien van de armleuningen werkt naar behoren, het losmaken en vastmaken van de stoel werkt zonder problemen enz.
Het is alleen jammer dat de Elbrus 2 geen 4D armsteun heeft, maar… daar is het bedrag eerlijk gezegd ook naar. Het is immers geen stoel van 350+.
Met 200 euro heb je al een bureaustoel met een degelijke look in handen. Dat vind ik persoonlijk een behoorlijk pluspunt van de stoel.

De Sharkoon Elbrus 2 past in mijn optiek prima in deze markt, en is zeer geschikt om mee te kunnen gamen/werken. Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉

Mocht de grijs/zwarte uitvoering nou niet naar je wens zijn, wees gerust. De Sharkoon Elbrus 2 wordt ook geleverd in Black/Blue, Black/Red en Black/Green. Genoeg keuze dus! 🙂

Kortom, een prima bureaustoel voor een scherpe prijs. Wat wil je nog meer?
Ik geef de Sharkoon Elbrus 2, 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.