31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sharkoon Elbrus 2

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!
Sharkoon elbrus 2

Sharkoon elbrus 2

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 2!

Pluspunten
  • Stalen frame zorgt voor extra stevigheid
  • Goed prijssegment. Goedkoper dan de concurrenten
Minpunten
  • Materiaal voelt plastic aan
  • Kussentjes zijn vrij hard (zit wel een rits in de kussentjes om die met wat anders op te kunnen vullen)
  • Onhandig om in elkaar te zetten.

Inleiding

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 2!

Specificaties

General
Foam Type:
High Density Mould Shaping Foam

Foam Density:
50 kg/m³

Frame Construction:
Steel (Diameter: 19 mm)

Seat Cover Material:
PU / PVC

Color Versions:
Blue, Green, Grey, Red

Adjustable Armrests:
3D

Armrest Pad Size (L x W):
25 x 8.6 cm

Mechanism:
Conventional Tilt

Tilt Lock:

Adjustable Tilt Angle:
3° – 18°

Gas Lift Piston:
Class-4

Seat Back Style:
High-back

Adjustable Back Angle:
90° – 160°

Headrest & Lumbar Cushion:

Headrest & Lumbar Cushion Cover Material:
Fabric

Five-Star Base:
Steel Five-Star Base

Wheel Size:
60 mm

Weight & Dimensions
Seating Size (W x D):
38.5 x 48.5 cm

Maximum Seating Height:
59 cm

Minimum Seating Height:
49 cm

Maximum Armrest Height:
34 cm

Minimum Armrest Height:
26.5 cm

Backrest Height:
84.5 cm

Backrest Shoulder Width:
52 cm

Package Size (L x W x H):
86 x 70 x 38 cm

Max. Height of Recommended User:
190 cm

Weight:
21.74 kg

Max. Weight Capacity:
150 kg

Package Contents
ELBRUS 2
Manual
Accessory Set

Uitpakken

Vanuit Sharkoon ontving ik de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat. Deze review gaat dieper in op de Sharkoon Elbrus 2.

Sharkoon zorgt er in iedere geval wel voor dat de Elbrus 2 netjes wordt ingepakt.

Met de Elbrus 2 levert Sharkoon een redelijk pretpakket aan spullen mee. Uiteraard een duidelijke handleiding hoe de stoel in elkaar dient te worden gezet, schroeven, kappen om de schroefgaten aan de zijkanten van de rugleuning te dichten, gasveer en beschermkappen en uiteraard de 5 wieltjes.

De wieltjes zijn in dit geval wel anders dan wat ik gewend ben. Normaliter zitten er geen patronen in de wieltjes. Sharkoon heeft gekozen voor 8-spaaks wieltjes. Hetgeen erg netjes oogt!

De schroevenset van de Elbrus 2 beschrijft netjes welke schroefjes waar horen.

Het stalen frame is de basis voor de stoel. De boog die in de frame zit zorgt eveneens voor een kleine verhoging in de stoel.

De wieltjes klikken gemakkelijk in het frame. Ik moet bekennen dat ik deze best mooi vind ogen! Daarnaast rollen de wieltjes gemakkelijk.

Gasveer erin, en kappen erop!

Sharkoon levert bij de Grijs/Zwarte uitvoering van de Elbrus 2 twee grijze kussentjes mee. Eén voor de onderrug en één voor in de nek. Beide zijn overigens open te maken. Mochten de kussentjes dus te hard zijn, dan kan je het binnenste kussentje eruit halen en er iets anders in stoppen.

De Elbrus heeft in de grijs/zwarte variant grijs gestikte naden. Hetgeen erg mooi oogt.

De achterkant oogt in mijn optiek (op het logo na) wel erg kaal. Er zit geen verdere patroon op de achterkant. Uiteindelijk zit je vaker op de stoel dan dat je er naar kijkt.. 😛

Eveneens het zitvlak is bewerkt met grijze stiksel. De PU-leer heeft kleine gaatjes die zorgen voor een afname van warmte.

Met de 3D-armleuningen kan naar voren/achter, boven/beneden en gedraaid binnen en buiten worden bewogen. In zijn geheel (als je op de stoel zit) naar binnen – verticaal – dat kan helaas niet.

De Elbrus 2 is gemaakt om een staal frame. En dat is ook aan de onderkant goed te zien.

Het is met de Elbrus 2 nog mogelijk om de armleuningen iets naar binnen te zetten, mochten deze net te ver uit elkaar zitten.

De Elbrus twee mist in mijn optiek ook een andere fijne optie die wel weer te verklaren is met de prijs van 200 euro. De duurdere tegenhangers hebben een mogelijkheid de stoel vast te klikken als deze naar achteren wordt gehangen. De Elbrus 2 kan wel zorgen dat in de stoel niet naar achteren kan worden geleund, door de hendel naar binnen te duwen. Door deze naar buiten te trekken kan dit mechanisme los worden gemaakt.
Kortom, wiebelen naar achteren kan, maar de positie kan je niet tijdens de ‘wiebel’ vastzetten.

Tijd om de mechanisme aan het zitvlak te monteren.

Sharkoon heeft met de set schroevendraaiers wel een kleine fout gemaakt, wat ik eerlijk gezegd niet eerder voorbij heb zien komen. Het deel voor de schroevendraaier raakt het draaimechanisme aan bij het schroeven van de bouten/inbus.

Met 59 centimeter van de grond (49 laagste) kan het zitvlak vrij hoog worden geplaatst.

Mocht je de stoel nou alleen in elkaar zetten, zet de stoel en rugleuning tegen een tafel aan. Zo kunnen de schroeven gemakkelijk in de stoel worden gedraaid.

Kap erop monteren is ook zo gedaan. Gezien de ruimte tussen de kappen en de hoek van de tooling had deze ook zeker korter gekund. Dit had gelijk geholpen in het verbeteren bij het schroeven van de inbusschroeven. 😀
Daarna dopje erop, en klaar is kees!

Het kussentje ziet er in mijn optiek netjes/mooi uit met de zwarte afwerking van de stoel. Het oogt gaaf/stoer!

Tsja, wat moet je zeggen? De stoel ziet er gewoon erg gaaf uit!

Met de hendel aan de rechterkant van het zitvlak, kan de rugsteun worden aangepast. Deze kan (voor opslagmogelijkheden/vervoer) een stukje naar voren, maar ook best een gedeelte naar achteren.

Zoals eerder laten zien, is de achterkant van de Elbrus 2 niet ‘heel’ spannend. Het is nogal vlak, geen verdere vormen of stiksels.

Zoals eerder beschreven, is de zitvlak niet alleen met mooie grijze stiksels uitgevoerd, maar ook met gaatjes in het PU-leer, om de warmte weg te kunnen voeren. Iets wat bij langere sessies best fijn is.

Gooi er nog een Sharkoon Floor Mat onder, en je hebt nog warme voeten ook! 😉
Het voordeel van de Floor Mat, is dat deze aan de onderkant soort rubberen puntjes heeft die ervoor zorgt dat de mat op zijn plek blijft liggen. Soms verschuiven de matten best gemakkelijk. Deze niet!
Zo kon ik op mijn vloer (laminaat) de Sharkoon Floor Mat neerleggen en al zittend met de Sharkoon Elbrus 2 de mat op rijden. En zelfs afzetten op het laminaat, zonder dat de mat bewoog.

Uiteindelijk maken de Sharkoon Elbrus 1, Sharkoon Elbrus 2 en Sharkoon Floor Mat wel een behoorlijk positieve indruk.

Gebruik

De Elbrus 2 is een aantal weken in gebruik geweest om te testen tijdens reviews. Ik merkte op ten duur na lange uren (6 uur) mijn derrière toch wel verlamd begon te raken. Dit komt omdat het zitvlak wel wat harder is, eveneens de PU-leer voelt vrij hard aan. Het kan ook zijn dat het nog wel echt een aantal weken/maanden kost om dit zitvlak in te zitten, maar daar heb ik helaas met deze review geen tijd voor.
Uiteindelijk kan je ook kiezen om een klein kussentje op de stoel te leggen, wat toch al iets dempt. Na enkele maanden gok ik wel dat de stoel iets meer naar je lichaam wordt gevormd.

Mocht dat zo zijn, dan heb je eigenlijk voor (net onder de) 200 euro een prima bureaustoel. Ik merkte wel dat het een warm welkom was om ook nog eens een Sharkoon Floor Mat te gebruiken. Zeker op mijn (koude) laminaatvloer had ik naast een goede zitplek ook nog een warmte voeten. En dat voelt.. heerlijk! 😀

Conclusie

Sharkoon heeft met de Elbrus 2 een goede stoel op de markt gezet, voor daarnaast nog eens een redelijk goede prijs. Het is een gaming chair/bureaustoel die je voor redelijk wat tijd zou kunnen gebruiken, want er is op zo’n stoel vrij weinig wat kapot kan gaan. En hetgeen kapot gaat, kan je vervangen door de onderdelen na te bestellen.
De Elbrus 2 heeft een stalen frame, wat zorgt voor een hoop stevigheid. Hierdoor zou de stoel ook lang mee moeten gaan.
De PU-leer voelt wel wat meer plastic aan dan de duurdere tegenhangers. De gaatjes in de stoel zorgt er wel voor dat er wat meer warmte wordt afgedragen. Wat bij lange sessies toch wel fijn is.

Daarnaast is de Elbrus 2 in mijn optiek een stoel die prima is voor de avond sessies om te kunnen gamen, of een sporadische dag om op de stoel te zitten/te werken.
Om de bureaustoel dagelijks te gaan gebruiken voor langdurige zit sessies (c.q. IT werk), dat zou ik niet zozeer aanbevelen. In dat geval lijkt het mij verstandig om echt te investeren in een echt duurdere stoel, of zelfs eens kijken naar de Elbrus 3, die toch ook weer wat meer opties heeft. Zoals ik eigenlijk onder het kopje gebruik beschreef, is dit ook een momentopname, waar ik helaas niet een half jaar de tijd heb om de stoel te testen en daarna te reviewen. Voor het momentopname voelt het voor mij aan dat de zitvlak wat hard is. Ik denk echter wel dat na enkele maanden de stoel meer naar het lichaam wordt gevormd. En mocht dat zo zijn, dan heb je een erg goede stoel voor… vrij weinig.

In mijn optiek heeft Sharkoon voor een vrij scherpe prijs een erg goede stoel op de markt gezet, die ook nog eens fijn zit en het gewoon prima doet. Het draaien van de armleuningen werkt naar behoren, het losmaken en vastmaken van de stoel werkt zonder problemen enz.
Het is alleen jammer dat de Elbrus 2 geen 4D armsteun heeft, maar… daar is het bedrag eerlijk gezegd ook naar. Het is immers geen stoel van 350+.
Met 200 euro heb je al een bureaustoel met een degelijke look in handen. Dat vind ik persoonlijk een behoorlijk pluspunt van de stoel.

De Sharkoon Elbrus 2 past in mijn optiek prima in deze markt, en is zeer geschikt om mee te kunnen gamen/werken. Combineer het ook nog eens met de Sharkoon Floor Mat en je hebt een gaaf uitziende plek, en nog eens warme voeten ook! 😉

Mocht de grijs/zwarte uitvoering nou niet naar je wens zijn, wees gerust. De Sharkoon Elbrus 2 wordt ook geleverd in Black/Blue, Black/Red en Black/Green. Genoeg keuze dus! 🙂

Kortom, een prima bureaustoel voor een scherpe prijs. Wat wil je nog meer?
Ik geef de Sharkoon Elbrus 2, 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!