24 juli 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Iiyama gaat al jaar en dag mee op de monitoren markt. Zelf heb ik nog steeds een werkende 17 inch TFT paneel van ongeveer 10 jaar geleden. Vandaag de dag zijn de schermen wel al wat anders.De 27” komt in deze review terug! Hoe bevalt het? Ik zoek het uit!
Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1
Pluspunten
  • 70Hz – wat het toch wat meer smooth maakt dan de standaard 60Hz
  • Felle en mooie kleuren
  • AMD Freesync
Minpunten
  • DVI kabel is niet meegeleverd
  • Speakers zijn niet om over naar huis te schrijven
Iiyama-XUB2792QSU

Inleiding

Iiyama gaat al jaar en dag mee op de monitoren markt. Zelf heb ik nog steeds een werkende 17 inch TFT paneel van ongeveer 10 jaar geleden. Vandaag de dag zijn de schermen wel al wat anders. In dit geval reviewen we twee monitoren waarvan één 27 inch en de andere 24.5. De 27” komt in deze review terug! Hoe bevalt het? Ik zoek het uit!

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties!

Beelddiagonaal

27″, 68.5cm

Paneel

IPS Panel Technology LED, matte finish

Resolutie

2560 x 1440 ( 3.7 megapixel WQHD)

Beeldverhouding

16:9

Helderheid

350 cd/m² typisch

Statisch contrast

1000:1 typisch

Advanced contrast

5M:1

Reactietijd

5ms

Inkijkhoek

horizontal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°

Kleurondersteuning

1.07B (8 bit + A-FRC)

Horizontale frequentie

30 – 89KHz

Verticale frequentie

55 – 75Hz

Zichtbaar formaat

596.7 x 335.7mm, 23.5 x 13.2″

Pixel pitch

0.233mm

Kleur

mat, zwart

Video ingang

DVI x1
HDMI x1
DisplayPort x1

USB HUB

x2 (v.3.0)

HDCP

ja

Hoofdtelefoon aansluiting

ja

Blue light reducer

ja

Flicker Free LED

ja

FreeSync ondersteuning

ja

DisplayPort:

2560×1440 @70Hz

Bedieningsknoppen

Power, Menu/ Selectie, +/ Volume, -/ ECO Mode, Exit, Signaal

Gebruikersinstellingen

beeldinstellingen (contrast, helderheid, overdrive, verh. contrast, ECO Modus, Blue Light Reducer) ingangsselectie, audio aanpassen (volume, geluid uit, digitale audio) kleurinstellingen (koel, standaard, warm, gebruikersinstelling, i-Style color) afbeelding aanpassen (scherpte, video modus) taal, menu set-up (OSD positie, time-out OSD, openingslogo, autom. uitschakelings functie, FreeSync) display info, resetten

Luidspreker

2 x 2W

Diefstalbeveiliging

Kensington-lock™ voorbereid, DDC2B, Mac OSX

Positieaanpassingen

Hoogte-instelling
130mm

Rotatie

90°

Draaibare voet

90°; 45° links; 45° rechts

Kantelhoek

22° omhoog; 5° omlaag

VESA montage

100 x 100mm

INBEGREPEN ACCESSOIRES

Kabels; Stroom, USB, HDMI, DP

Overige

Quick guide handleiding, veiligheidsinstructies

Uitpakken

Via Iiyama ontving ik twee monitoren om mee te spelen. De XUB2792QSU en de GB2560HSU, deze review gaat over de linker!

Iiyama levert uiteraard een handleiding mee en drie schroefjes. De schroefjes worden gebruikt om de standaard aan de voet vast te maken – en die zit vervolgens stevig vast ook!

De voet ziet er strak uit, geen gekke vormen of kleurtjes.

De meegeleverde kabels zijn als volgt:
Stroomkabel, DisplayPort, USB 3.0 en HDMI.

Het scherm kan met 90 graden gedraaid worden. Dit is overigens alleen de richting waar het scherm naar toe kan draaien. Voordeel van de matte finish is dat het niet gigantisch weerkaatst! 🙂

Het scherm ziet er netjes uit, dunne maar ook nette bezels. Erg mooi! De fysieke knoppen zitten aan de onderkant en geven een mooi zicht op het scherm.

Een groot voordeel van dit scherm is dat deze gemakkelijk op de voet te draaien is. Zo kan men zonder al te veel moeite de monitor draaien zonder de voet continue op te hoeven tillen. Daarnaast is de monitor ook nog naar boven en naar beneden te kantelen.

Aan de zijkant zitten twee USB3.0 poorten. Aan de onderkant ervan zit de input die weer met de PC wordt verbonden. Er kan gediscussieerd worden of het een handige plek is. Het voordeel is wel dat er gemakkelijk een USB-stick in de zijkant kan worden gestopt – en er ook gemakkelijk uit te halen is (omdat je dat niet snel vergeet). Qua kabelmanagement is het wel weer fijner om de USB poort verder achter het scherm te verstoppen – als er toetsenborden of dergelijke aanhangen.

De monitor is ook veilig vast te maken met een Kensington-lock.

De volgende aansluitingen zitten op de monitor, van boven naar beneden; DisplayPort, HDMI en DVI.

Uiteraard ontbreekt de stroomaansluiting en de 3.5mm jack input en output niet.

Mocht er liever gebruik worden gemaakt van een VESA aansluiting, vrees niet. Die optie is er ook door een 100mm VESA ophanging te gebruiken kan dit monitor aan een arm worden opgehangen.

De achterkant van de monitor ziet er netjes/zakelijk uit. Geen gekke erg opvallende kleuren of vormen. Uiteraard staat er het iiyama logo op.

Lestip 9: zet bij het aanzetten wel even een bril op. Allemachtig… Het logo komt vrij duidelijk naar voren :D.

De kijkhoek en backlight bleeding van dit scherm zijn prima. Er is nagenoeg geen bleed en de kleuren zien er goed uit!

Menu

In dit hoofdstuk loop ik even door het menu van de monitor heen.
Via het menu is de color adjust aan te passen. Met bijvoorbeeld text wordt het beeld donkerder en warmer waardoor je erg fijn een aantal pagina’s of boeken weg kan lezen.

Uiteraard is ook de volume van de speakers en of koptelefoon aan te passen. Helaas is de kwaliteit van de speakers niet om over naar huis te schrijven. Wanneer de monitor zakelijk of voor normaal gebruik wordt gebruikt, dan hangt er of een set speakers achter, of gebruik je de speakers om alleen even wat info te vergaren.

Het menu zelf is erg overzichtelijk.

Via de input select is een vaste bron in te stellen, of automatische selectie. Via automatisch wordt er gekeken naar de inputbron die actief is.

Via de digital audio selectie kan worden aangepast via welke digitale aansluiting audio wordt verstuurd. Bijvoorbeeld; als HDMI staat geselecteerd, dan kan via een pc of laptop worden gekozen om de geluidsuitvoer via HDMI te laten verlopen.

Mocht je even een andere taal bij willen spijkeren is er ook een mogelijkheid de taal aan te passen.

Ook is de plaats van het OSD menu aan te passen. Ook is er een functie om FreeSync uit of aan te zetten.

Ben je ook zo creatief met het spelen van de instellingen? Wees gerust, er is ook een reset functie!

Impressiefoto’s

Gebruik

Gebruik van dit scherm is een heus plezier. Het IPS paneel zorgt voor mooie kleuren en de resolutie geeft ook voor genoeg overzicht. In word is er gemakkelijk met 3 pagina’s naast elkaar te werken, en surfen op het web gaat ook goed met twee pagina’s out elkaar.
Zo heb ik zelf een week op het scherm mogen werken en dat beviel best goed. Ik had geen last van vermoeide ogen of van flikkering – wat soms toch nog voorkomt bij monitoren. De kleuren zijn mooi en wat vooral fijn is, is dat met 27 inch en de hogere Quad-HD (2560×1440) ook nog een hoop te zien is. Zo kunnen er gemakkelijk meerdere documenten naast elkaar worden gezet en kan er gemakkelijk met twee pagina’s naast elkaar worden gesurft.

Conclusie

De iiyama XUB2792QSU is in mijn optiek een goed scherm om op te werken of zelfs voor dagelijks gebruik. Met de resolutie van 2560×1440 op 27 inch is ook nog eens een hoop te zien, wat ook erg fijn is. Daarnaast geeft het IPS paneel mooi de kleuren weer en is het zeer helder. Toch blijft 27 inch daarnaast ook gewoon een fijn formaat waar een hoop op te zien is. En dat blijkt maar wanneer als je meerdere documenten naast elkaar zet. Zo heb ik zelf een week met dit scherm mogen werken wat erg beviel. Door de grote oppervlakte en hogere resolutie heb je ook meer het gevoel dat je een hoop overzicht hebt. En al helemaal als je een gigantische Excel aan het bewerken bent, op zulke momenten ben ik blij dat ik niet met Full-HD werk :). Daarnaast is voor degene die ook al wat slechter zicht hebben een grotere monitor ook best goed aan te raden. Mijn ouders zitten nu ook vaak op 27 inch (met 2560×1440) te werken omdat ze met een 1680×1050 (meen ik zo uit mijn hoofd) continue hun bril moesten pakken. En dat zoomen is wel leuk in Windows, maar wanneer je op een Full-HD monitor of kleiner zit, dan ben je toch wel echt snel de ruimte op het scherm kwijt.

De speakers zijn overigens niet heel erg geweldig, maar dat is voor een semi-zakelijke monitor ook niet zo gek. Zelfs voor alledaags gebruik thuis gebruikt men toch vaker speakers of een koptelefoon. En voor zakelijk gebruik is het alleen om af en toe wat af te spelen (als er geen gebruik wordt gemaakt van een Jabra koptelefoon :D) qua filmpjes voor informatievergaring. Een liveset van Oliver Heldens op Tomorroland 2018 zou ik ten zeerste afraden.

Met ongeveer een prijs van 312 euro vind ik het daarnaast ook een zeer goede koop. Het scherm is gewoon netjes, geen gekke kleuren of vormen en geeft met de resolutie een hoop overzicht. Dit is er één die ik met alle plezier zou gebruiken als tweede scherm, en dat ga ik doen ook!

Ik geef het scherm 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!