24 juli 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Iiyama gaat al jaar en dag mee op de monitoren markt. Zelf heb ik nog steeds een werkende 17 inch TFT paneel van ongeveer 10 jaar geleden. Vandaag de dag zijn de schermen wel al wat anders.De 27” komt in deze review terug! Hoe bevalt het? Ik zoek het uit!
Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1
Pluspunten
  • 70Hz – wat het toch wat meer smooth maakt dan de standaard 60Hz
  • Felle en mooie kleuren
  • AMD Freesync
Minpunten
  • DVI kabel is niet meegeleverd
  • Speakers zijn niet om over naar huis te schrijven
Iiyama-XUB2792QSU

Inleiding

Iiyama gaat al jaar en dag mee op de monitoren markt. Zelf heb ik nog steeds een werkende 17 inch TFT paneel van ongeveer 10 jaar geleden. Vandaag de dag zijn de schermen wel al wat anders. In dit geval reviewen we twee monitoren waarvan één 27 inch en de andere 24.5. De 27” komt in deze review terug! Hoe bevalt het? Ik zoek het uit!

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties!

Beelddiagonaal

27″, 68.5cm

Paneel

IPS Panel Technology LED, matte finish

Resolutie

2560 x 1440 ( 3.7 megapixel WQHD)

Beeldverhouding

16:9

Helderheid

350 cd/m² typisch

Statisch contrast

1000:1 typisch

Advanced contrast

5M:1

Reactietijd

5ms

Inkijkhoek

horizontal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°

Kleurondersteuning

1.07B (8 bit + A-FRC)

Horizontale frequentie

30 – 89KHz

Verticale frequentie

55 – 75Hz

Zichtbaar formaat

596.7 x 335.7mm, 23.5 x 13.2″

Pixel pitch

0.233mm

Kleur

mat, zwart

Video ingang

DVI x1
HDMI x1
DisplayPort x1

USB HUB

x2 (v.3.0)

HDCP

ja

Hoofdtelefoon aansluiting

ja

Blue light reducer

ja

Flicker Free LED

ja

FreeSync ondersteuning

ja

DisplayPort:

2560×1440 @70Hz

Bedieningsknoppen

Power, Menu/ Selectie, +/ Volume, -/ ECO Mode, Exit, Signaal

Gebruikersinstellingen

beeldinstellingen (contrast, helderheid, overdrive, verh. contrast, ECO Modus, Blue Light Reducer) ingangsselectie, audio aanpassen (volume, geluid uit, digitale audio) kleurinstellingen (koel, standaard, warm, gebruikersinstelling, i-Style color) afbeelding aanpassen (scherpte, video modus) taal, menu set-up (OSD positie, time-out OSD, openingslogo, autom. uitschakelings functie, FreeSync) display info, resetten

Luidspreker

2 x 2W

Diefstalbeveiliging

Kensington-lock™ voorbereid, DDC2B, Mac OSX

Positieaanpassingen

Hoogte-instelling
130mm

Rotatie

90°

Draaibare voet

90°; 45° links; 45° rechts

Kantelhoek

22° omhoog; 5° omlaag

VESA montage

100 x 100mm

INBEGREPEN ACCESSOIRES

Kabels; Stroom, USB, HDMI, DP

Overige

Quick guide handleiding, veiligheidsinstructies

Uitpakken

Via Iiyama ontving ik twee monitoren om mee te spelen. De XUB2792QSU en de GB2560HSU, deze review gaat over de linker!

Iiyama levert uiteraard een handleiding mee en drie schroefjes. De schroefjes worden gebruikt om de standaard aan de voet vast te maken – en die zit vervolgens stevig vast ook!

De voet ziet er strak uit, geen gekke vormen of kleurtjes.

De meegeleverde kabels zijn als volgt:
Stroomkabel, DisplayPort, USB 3.0 en HDMI.

Het scherm kan met 90 graden gedraaid worden. Dit is overigens alleen de richting waar het scherm naar toe kan draaien. Voordeel van de matte finish is dat het niet gigantisch weerkaatst! 🙂

Het scherm ziet er netjes uit, dunne maar ook nette bezels. Erg mooi! De fysieke knoppen zitten aan de onderkant en geven een mooi zicht op het scherm.

Een groot voordeel van dit scherm is dat deze gemakkelijk op de voet te draaien is. Zo kan men zonder al te veel moeite de monitor draaien zonder de voet continue op te hoeven tillen. Daarnaast is de monitor ook nog naar boven en naar beneden te kantelen.

Aan de zijkant zitten twee USB3.0 poorten. Aan de onderkant ervan zit de input die weer met de PC wordt verbonden. Er kan gediscussieerd worden of het een handige plek is. Het voordeel is wel dat er gemakkelijk een USB-stick in de zijkant kan worden gestopt – en er ook gemakkelijk uit te halen is (omdat je dat niet snel vergeet). Qua kabelmanagement is het wel weer fijner om de USB poort verder achter het scherm te verstoppen – als er toetsenborden of dergelijke aanhangen.

De monitor is ook veilig vast te maken met een Kensington-lock.

De volgende aansluitingen zitten op de monitor, van boven naar beneden; DisplayPort, HDMI en DVI.

Uiteraard ontbreekt de stroomaansluiting en de 3.5mm jack input en output niet.

Mocht er liever gebruik worden gemaakt van een VESA aansluiting, vrees niet. Die optie is er ook door een 100mm VESA ophanging te gebruiken kan dit monitor aan een arm worden opgehangen.

De achterkant van de monitor ziet er netjes/zakelijk uit. Geen gekke erg opvallende kleuren of vormen. Uiteraard staat er het iiyama logo op.

Lestip 9: zet bij het aanzetten wel even een bril op. Allemachtig… Het logo komt vrij duidelijk naar voren :D.

De kijkhoek en backlight bleeding van dit scherm zijn prima. Er is nagenoeg geen bleed en de kleuren zien er goed uit!

Menu

In dit hoofdstuk loop ik even door het menu van de monitor heen.
Via het menu is de color adjust aan te passen. Met bijvoorbeeld text wordt het beeld donkerder en warmer waardoor je erg fijn een aantal pagina’s of boeken weg kan lezen.

Uiteraard is ook de volume van de speakers en of koptelefoon aan te passen. Helaas is de kwaliteit van de speakers niet om over naar huis te schrijven. Wanneer de monitor zakelijk of voor normaal gebruik wordt gebruikt, dan hangt er of een set speakers achter, of gebruik je de speakers om alleen even wat info te vergaren.

Het menu zelf is erg overzichtelijk.

Via de input select is een vaste bron in te stellen, of automatische selectie. Via automatisch wordt er gekeken naar de inputbron die actief is.

Via de digital audio selectie kan worden aangepast via welke digitale aansluiting audio wordt verstuurd. Bijvoorbeeld; als HDMI staat geselecteerd, dan kan via een pc of laptop worden gekozen om de geluidsuitvoer via HDMI te laten verlopen.

Mocht je even een andere taal bij willen spijkeren is er ook een mogelijkheid de taal aan te passen.

Ook is de plaats van het OSD menu aan te passen. Ook is er een functie om FreeSync uit of aan te zetten.

Ben je ook zo creatief met het spelen van de instellingen? Wees gerust, er is ook een reset functie!

Impressiefoto’s

Gebruik

Gebruik van dit scherm is een heus plezier. Het IPS paneel zorgt voor mooie kleuren en de resolutie geeft ook voor genoeg overzicht. In word is er gemakkelijk met 3 pagina’s naast elkaar te werken, en surfen op het web gaat ook goed met twee pagina’s out elkaar.
Zo heb ik zelf een week op het scherm mogen werken en dat beviel best goed. Ik had geen last van vermoeide ogen of van flikkering – wat soms toch nog voorkomt bij monitoren. De kleuren zijn mooi en wat vooral fijn is, is dat met 27 inch en de hogere Quad-HD (2560×1440) ook nog een hoop te zien is. Zo kunnen er gemakkelijk meerdere documenten naast elkaar worden gezet en kan er gemakkelijk met twee pagina’s naast elkaar worden gesurft.

Conclusie

De iiyama XUB2792QSU is in mijn optiek een goed scherm om op te werken of zelfs voor dagelijks gebruik. Met de resolutie van 2560×1440 op 27 inch is ook nog eens een hoop te zien, wat ook erg fijn is. Daarnaast geeft het IPS paneel mooi de kleuren weer en is het zeer helder. Toch blijft 27 inch daarnaast ook gewoon een fijn formaat waar een hoop op te zien is. En dat blijkt maar wanneer als je meerdere documenten naast elkaar zet. Zo heb ik zelf een week met dit scherm mogen werken wat erg beviel. Door de grote oppervlakte en hogere resolutie heb je ook meer het gevoel dat je een hoop overzicht hebt. En al helemaal als je een gigantische Excel aan het bewerken bent, op zulke momenten ben ik blij dat ik niet met Full-HD werk :). Daarnaast is voor degene die ook al wat slechter zicht hebben een grotere monitor ook best goed aan te raden. Mijn ouders zitten nu ook vaak op 27 inch (met 2560×1440) te werken omdat ze met een 1680×1050 (meen ik zo uit mijn hoofd) continue hun bril moesten pakken. En dat zoomen is wel leuk in Windows, maar wanneer je op een Full-HD monitor of kleiner zit, dan ben je toch wel echt snel de ruimte op het scherm kwijt.

De speakers zijn overigens niet heel erg geweldig, maar dat is voor een semi-zakelijke monitor ook niet zo gek. Zelfs voor alledaags gebruik thuis gebruikt men toch vaker speakers of een koptelefoon. En voor zakelijk gebruik is het alleen om af en toe wat af te spelen (als er geen gebruik wordt gemaakt van een Jabra koptelefoon :D) qua filmpjes voor informatievergaring. Een liveset van Oliver Heldens op Tomorroland 2018 zou ik ten zeerste afraden.

Met ongeveer een prijs van 312 euro vind ik het daarnaast ook een zeer goede koop. Het scherm is gewoon netjes, geen gekke kleuren of vormen en geeft met de resolutie een hoop overzicht. Dit is er één die ik met alle plezier zou gebruiken als tweede scherm, en dat ga ik doen ook!

Ik geef het scherm 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!