Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Hoort de Rival 600 erbij? Ik zoek het uit!
Pluspunten
- Lichte muis – maar gewicht aan te passen d.m.v. gewichtjes.
- Erg accuraat
- Ligt lekker in de hand
- RGB verlichting
- Softwarematige mogelijkheden
- DPI switch
- Maximaal 12000 DPI
- Hogere repareerbaarheid d.m.v. losse onderdelen
Minpunten
- DPI switch heeft ‘maar’ 2 profielen
- Met 75 euro, is het geen goedkope muis.
Inleiding
Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 600.
Specificaties
Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.
Sensor System
SteelSeries TrueMove3+ Dual Sensor System
Primary Sensor
TrueMove 3 Optical Gaming Sensor
Secondary Sensor
Depth Sensing Linear Optical Detection
CPI
100–12000 in 100 CPI Increments
IPS
350+, on SteelSeries QcK surfaces
Acceleration
50G
Hardware Acceleration
None (Zero Hardware Acceleration)
Lift Off Distance
Customizable, 0.5–2 mm
Design
Top Material
Black Soft Touch
Core Construction
Fiber-Reinforced Plastic
Shape
Ergonomic, Right-Handed
Grip Style
Universal
Number of Buttons
7
Switch Type
SteelSeries Switch, rated for 60 million clicks
Illumination
8 RGB Zones, Independently Controlled
Weight
96 g / 3.3 ounces without cable.
Customizable up to 128 g / 4.5 ounces
Length
131 mm / 5.2 inches
Width
62 mm (front), 62 mm (middle), 69 mm (back)
2.4 inches (front), 2.4 inches (middle), 2.7 inches (back)
Height
27 mm (front), 43 mm (back)
1.1 inches (front), 1.7 inches (back)
Cable Type
Detachable, Soft Rubber
Cable Length
2 m / 6.5 ft
Compatibility
OS
Windows, Mac, and Linux. USB port required
Software
SteelSeries Engine 3.11.10, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.8 or newer)
Box Content
Rival 600 Gaming Mouse
Product Information Guide
Detachable USB Cable
Weight Box + Eight 4g Weights
Uitpakken
Via Steelseries ontving ik een aantal producten ter review.
- Steelseries Prism Cloth
- Steelseries Rival 600 – waar deze review over gaat.
- Steelseries Apex Pro
Het lijkt een heus bouwpakket, maar het valt allemaal erg mee. De muis is in dit geval enorm handig aan te passen. Ergo, naar je wens te maken.
Zo zijn er 8x 4g gewichtjes die in de muis kan worden gestopt.
“We don’t play games to escape reality. We play to rewrite it.
We’re the esports professionals and the pubstars.
The 1hp heroes and the bottom of the scoreboard zeros.
The streamers and the dreamers.
Whether you win, lose or ragequit – that’s all on you.
But remember that reality is not a limit.
GLHF” (Good Luck Have Fun)
SteelSeries levert met de Rival 600 een handleiding, USB kabel naar micro-usb, uiteraard de Rival 600 én 8x 4 gram gewichtjes.
Zoals ik eigenlijk altijd wel bij SteelSeries vind, ziet de muis er netjes uit. Mooie kunstof materialen en afwerking. De lichtere gedeelten (zoals het logo) verkleuren door de RGB verlichting.
De linkerkant heeft 3 duimknoppen, die alledrie via de software aan kunnen worden gepast, of worden uitgeschakeld. De linker (meest verre) duimknop staat standaard uit. Via de SteelSeries Engine kunnen hier een aantal opties aan worden gegeven.
Midden bovenin zit de DPI knop, die kan ingedrukt worden waar deze naar het tweede profiel switcht. Kortom, er kunnen maximaal 2 verschillende DPI profielen worden ingesteld, bijvoorbeeld 2000 en 12000 DPI.
De rechterkant is vrij van knoppen.
De muis maakt gebruik van SteelSeries TrueMove3+ Dual Sensor System. En dat is bijzonder accuraat. Zo heb ik in een aantal games mijn muscle memory getest (há nerd). En daarbij viel het mij op dat deze heel erg scherp en direct was.
Het leuke van de Rival 600, is dat deze aan te passen is qua gewichten. Deze worden in een rubbertje gedrukt die ze op hun plek houdt. Zelfs een kwartslag gedraaid blijft deze zitten.
Jazeker! Er zijn twee kanten waar gewichten in kunnen worden gestopt. Dit zorgt eveneens voor een evenwicht in gewicht. En dat is merkbaar tijdens het gamen. Zelf vind ik het persoonlijk erg vervelend als een muis erg in onbalans is.
Onder de twee muisknoppen en scrollwiel zit aan de voorkant de USB aansluiting. Het fijne hiervan is, dat de muis ‘snel’ te repareren valt wanneer de kabel stuk gaat. Dit zorgt dat de muis duurzaam is en lang meegaat.
Met 2 meter is er eveneens genoeg kabel om de muis ergens aan te sluiten! 🙂
In combinatie met de SteelSeries QcK Prism Cloth en SteelSeries Apex Pro, maakt dit een mooi geheel!
Software
Voordeel van SteelSeries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van SteelSeries) kan besturen.
Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂
Via de SteelSeries Engine software kan ook uiteraard de muis worden geconfigureerd, zodat deze precies doet wat de gebruiker wilt. Rechtsbovenin staan de twee opties die kunnen worden gefinetuned tussen de 100 en 12.000 met stappen van 100.
Via de acceleration en deceleration kan de muis ook worden gefintuned. Dit zorgt er voor dat bij de eerste kleine beweging de muisreactie accelereert of decelereert.
Ook de polling rate kan worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat er of per 1 milliseconde (1000hz) of 8 milliseconden (125hz) wordt gekeken of de muis heeft bewogen.
Uiteraard zijn er ook profielen aan te maken en te beheren, die er voor zorgen dat er bij specifieke games de ultieme preset wordt gebruikt.
Voor de gamer/gebruiker die graag macro’s gebruikt, kan er ook een macro opname worden gemaakt. Eveneens kan er worden gefintuned hoe een knop moet reageren, eenmalig, x aantal keren e.d.
Standaard is de 3e duimknop (meest verre weg) uitgeschakeld (Button 6 – Deactivated).
Via het menu kunnen er (voor zowel deze knop als de anderen) verschillende bindings worden ingesteld.
De mogelijke opties (per knop zijn).
- Keyboard buttons
- Macro’s
- Media Buttons (zoals mute etc.)
- Mouse Buttons (niet eens met de DPI knop in het midden? Maak er een duimknop van!).
- Deactivate
- Launch Application
- Launch Configuration (switchen tussen andere profielen)
- Launch Engine Apps
- OS Shortcuts
- Record Macro
Omdat de Rival 600 ook nog eens RGB opties heeft, zit onder de illumination tab een mogelijkheid de ‘zones’ aan te passen.
Deze kunnen één kleur of meerdere kleuren weergeven. Daarnaast is er ook een Colorshift optie waardoor deze continue een regenboog aan kleuren afgaat, multicolor breath, of reactive key of wanneer je helemaal geen RGB wilt, is deze ook gewoon uit te zetten!
Via de engine apps zijn de verschillende applicaties te starten die er voor zorgen dat bijvoorbeeld alle SteelSeries producten op dezelfde manier qua kleur voortbewegen, of reageren op muziek. Eveneens is er voor Discord, ImageSync (waarbij een GIF kan worden ingeladen die op een SteelSeries toetsenbord zichtbaar is) en CS Go (en nog aantal anderen) een preset.
Via library kunnen de applicaties die een bepaalde preset dienen te gebruiken kunnen worden beheerd. Dit kan zijn, wanneer er een library is voor het gebruik van het spel Overwatch, dan wordt er bij het starten van het spel bijvoorbeeld een bepaalde preset aangehouden, waardoor de muisknoppen dus weer apart reageren.
Via de settings knop rechtsboven kunnen de settings nog worden aangepast, zoals taal en of software updates zelf moeten worden gedownload e.d.
Ook ontbreekt de optie om het account te beheren (rechtsbovenin) niet. Wanneer er nog geen account in de software staat, dient er eerst te worden ingelogd/account aan te worden gemaakt.
Gaming
Wat mij tijdens het gamen opviel, is dat de ondergrond bij dit muisje niet zoveel uitmaakt. Of het nou op een gigantische muismat ligt, of op een bureau/tafel, de muis is naar mijn gevoel nog steeds even accuraat. En dat is ook erg fijn – vooral voor iemand die op een bureau speelt, waar mijn oudere Roccat of Razer wel eens moeite had om te lezen welke richting ik op ging met mijn hand. Sinds het laatste jaar ben ik meer gaan spelen met de Rival 310 die in mijn optiek ook bijzonder accuraat en vooral duurzaam is. Toch ben ik de Rival 600 enorm gaan waarderen.
Wat overigens ook erg fijn is, is de DPI switch, die ervoor zorgt dat er snel kan worden geswitcht tussen de twee profielen, bijvoorbeeld; 800 en 1600 DPI – tot maximaal 12000!!
Eveneens zijn de knoppen vrij direct, hiermee doel ik te zeggen dat bij een kleine druk wordt al een actie uitgevoerd. Kortom, het is dus niet nodig om op de linkermuisknop te gaan staan om een wapen te vuren in PUBG, een lichte klik is meer dan genoeg. Dit zorgt er ook weer voor dat er snel kan worden gereageerd in games, waardoor de competitieve gamer toch net
iets sneller reageert dan een andere speler.
Wat ook handig om te benoemen, de muis kan worden bedient met een palm/claw grip, dit omdat de knoppen ook bovenin in te drukken zijn – waar vele muizen alleen maar aan het uiteinde in te drukken zijn.
Kortom, wat betreft gaming, prefereer ik deze muis i.t.t. mijn voorgaande Roccat Kone Pure en SteelSeries Rval 310.
Conclusie
In de conclusie van de muis kan ik vrij kort zijn, ik vind het zelf echt een topper van een muis, en dat is niet omdat ik SteelSeries de lucht in wil prijzen, maar omdat ik over mijn leven best wel wat muizen – d.m.v. gaming e.d. – heb gebruikt. De Rival 600 voelt voor mij erg lekker in de hand en is erg licht.
De software heeft een hoop te bieden en is daarmee een leuke extra. Er zijn leuke toevoegingen zoals het synchroon kunnen laten lopen van de RGB verlichting en het compleet customizen hoe de knoppen in Windows of via ‘presets’ in game reageren.
In mijn ‘oud’-competitive carrière had ik graag gebruik gemaakt van deze muis (100% zeker dat ik deze had gekocht). In combinatie met een dergelijke muismat, zoals de SteelSeries QcK Prism Cloth – of enig QcK muismat, maakt wel een perfect duo. De muis rolt over de muismat heen, blijft niet hangen en voelt heel accuraat. Uiteindelijk komt het dan op je skills terecht. Kortom, mocht je dan missen, ligt het in dit geval niet aan de muis ;).
Het fijne van de SteelSeries Rival 600 is ook de 3e duimknop en DPI-switch. Met de DPI-switch is snel genoeg te switchen tussen de gewenste DPI instellingen. Met de 3e duimknop is genoeg te doen. Zo kan deze gebruikt worden om macro’s uit te voeren (is in te stellen via de SteelSeries Engine), of om andere handelingen uit te voeren.
Kijkende naar de prijzen van de andere brands; Razer, Roccat, Logitech e.d., valt de muis niet buiten de boot. Ergo, de Rival 600 zit qua prijs gelijk als de andere brands die een soortgelijke muis verkopen. Desondanks dat ik voorheen vrijwel altijd met de SteelSeries Rival 310 speelde, wordt de Rival 600 nu de vaste keuze!
De Steelseries Rival 600 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.