28 juni 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser GSP 370 Wireless Gaming

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!
Sennheiser GSP 370

Sennheiser GSP 370

4

Samenvatting

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

Pluspunten
Relatief goedkoop
Duidelijke microfoon
Gemakkelijke werking
Plug&Play d.m.v. de dongle
Oorschelpen gemakkelijk te vervangen

Minpunten
Hoofdband is niet te vervangen
Draadloos bereik is niet helemaal geweldig
Software kan beter
Geen bluetooth – wel draadloos dmv dongle

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

Specificaties

Product description
Wireless Gaming Headset

Ear coupling
Around Ear

Transducer principle
Dynamic, closed

Connectivity
Wireless

Cable length
1.5 m USB charging cable

Compatibility
PC, Mac®, PS4®

Warranty
2 years, international

Headphones Frequency response
20–20,000 Hz

Sound pressure level
117 dB

Microphone
Frequency response
100– 6,300 Hz

Pick-up pattern
Unidirectional

Sensitivity
-41 dBV/Pa

Dimension of product packaging (L x W x H)
224 x 101 x 240 mm

Languages
English, German, French, Spanish, Chinese and Russian

Key features

  • Closed acoustic wireless gaming headset
  • Up to 100 hours of battery life
  • Simultaneous wireless low-latency connection while charging over USB
  • Memory foam ear pads deliver comfort and ambient noise isolation
  • PC Gaming Suite for customization and optimization of audio settings (for Windows 10 only)

Uitpakken

Via EPOS ontving ik twee koptelefoons, de GSP 370 en – de duurdere variant – de GSP 670. Deze review gaat dieper in op de Sennheiser GSP 370

Wat kan je zoal verwachten bij de GSP 370? Er wordt natuurlijk een handleiding meegestuurd, een oplaadkabel – die eveneens kan worden gebruikt om de headset bekabeld te gebruiken – en een dongle.
De GSP 370 is namelijk niet direct met bluetooth te gebruiken! Hierdoor dient de dongle te worden gebruikt!

Het fijne van de koptelefoons van Sennheiser is dat deze automatisch de microfoon ‘muten/deactiveert’ wanneer de microfoon boom omhoog staat (verticaal)

De dubbele hoofdband verspreidt het gewicht waardoor je niet snel een drukkend gevoel op je hoofd krijgt. Hierdoor kan zeker de 100 uur worden gehaald! 😉

Boven staat links Sennheiser weergegeven, en aan de andere kant GSP 370.
Verder is het gewoon eigenlijk een nette headset. Er zit niet heel veel poespas op. En dat hoeft in dit geval ook niet. Ook zit er in dit geval geen RGB op om de batterijduur natuurlijk zo hoog mogelijk te houden.

Wat overigens wel bijzonder is, is dat de GSP 370 best flexibel is. Zo kan ik deze zonder moeite over de doos heen spannen. Flexibel, maar toch stevig!

Zoals wij eigenlijk wel gewend zijn bij Sennheiser, zit er een grote draaiknop op de zijkant van de koptelefoon – om de volume mee aan te kunnen passen.

Onder de linker oorschelp zit de optie om de GSP 370 aan te zetten en te ‘pairen’ met de dongle. Het led lampje geeft info over de status van de GSP 370.
Persoonlijk had ik wel een iets stevigere knop willen zien om de GSP aan/uit te kunnen
zetten ipv een minuscule switch.
Bij donkergroen is er nog meer dan 75 uur over, bij groen meer dan 50, bij geel 20 uur. Wanneer er een rood ledje verschijnt gaat deze nog iets meer dan 10 uur mee. De GSP 370 gaat rood knipperen als er minder dan 1 uur batterij over is.

De GSP 370 kan ook nog eens worden gebruikt met een 1.5 meter usb kabel. Gelukkig kan je ook nog eens door met het gamen terwijl de koptelefoon weer wordt opgeladen. Zo kan je weer door naar de volgende 100 uur!

Wat ik persoonlijk wel weer fijn vind, is dat de kussentjes zacht zijn. En daarnaast… ze zijn ook nog eens te vervangen. Zo kan je na verloop van tijd gewoon weer nieuwe kussens bestellen om vervolgens weer een tijd vooruit te kunnen.

De GSP 370 is in iedere geval goed af te stellen, waardoor deze wel echt geschikt is voor de meeste hoofden! 🙂

Aan de achterkanten van de oorschelpen zitten verder geen knoppen.

Software

De Sennheiser GSP 370 maakt gebruik van de Sennheiser Gaming Suite. En dat is software waar ik toch persoonlijk minder fan van ben. De software voelt wat zwak aan qua opties en mogelijkheden. Zo had ik het bijvoorbeeld wel leuk gevonden als je de presets kon koppelen aan applicaties, waardoor je een standaard preset klaar hebt bij spel a, en een andere bij spel B. Of het plaatsen van informatie ballonnen om uit te leggen wat een reverb doet, of wat een noise gate is. Ik durf namelijk te wedden dat een gemiddelde pc gebruiker die simpelweg een spel wilt spelen zich daar totaal niet mee bezig houdt.

Update vanuit EPOS:

De informatie ballonnen zullen worden toegevoegd bij de update deze zomer. Tegelijk met de update zullen er ook verbeteringen komen rondom de gebruiksvriendelijkheid van de software.
Het koppelen van een preset aan een bepaald spel zal in een latere update volgen. De software zal dan het spel herkennen en automatisch de juiste preset gebruiken wanneer het spel wordt opgestart.

De Gaming Suite heeft vier pagina’s. Eén soort ‘homepagina’ waarop de volume en EQ preset aan te passen is, een EQ pagina om een eigen preset te maken, een pagina voor de microfoon en een settings pagina.

Het fijne wel weer van de software is dat je de EQ’s aan kan passen en niet verplicht bent de standaard presets te gebruiken. Zo kan je dus ook de standaard presets aanpassen en weer apart opslaan onder je eigen preset.

Op de pagina van de microfoon kan de voice enhancer worden aangepast waardoor het geluid iets anders overkomt. De mic kan via het software worden gemute, de gain en noise gate kan worden aangepast. De side tone kan in dit geval niet worden aangepast, maar staat er wel bij (ik gok dat dit wel werkt bij de duurdere varianten van de GSP 370, bijvoorbeeld de GSP 670.

Op de instellingenpagina worden de versienummers van de headset en dongle etc. weergegeven. Hieruit kan bijvoorbeeld worden geselecteerd of de software mag worden gestart bij het starten van Windows.

Over de jaren heb ik al behoorlijk wat koptelefoons (ook gaming koptelefoons) mogen reviewen. En als ik echt snoeihard kan en mag zijn, is dit in mijn optiek wel echt de slechtste software die ik tot nu mee heb mogen maken.. EPOS mag wat mij betreft wel even wat extra hard aan de slag om dit te verbeteren.

Gebruik

En dan in de praktijk… Het gebruik van de GSP 370 is in mijn optiek erg fijn. Omdat de koptelefoon draadloos is, zorgt dit ervoor dat je gemakkelijk rond kan bewegen. Zeker in heftige discussies/gesprekken vind ik het persoonlijk wel fijn om even te kunnen lopen. En met de een draadloze koptelefoon als deze is dat best prima. Echter, in mijn situatie kan ik net vanuit mijn huidige werkkamer de gang op en een andere kamer in, en dan stopt het bereik halverwege – dan ben je namelijk wel weer een aantal muren door. Met bluetooth heb je hier minder last van. Enige lichtpuntje daarin, is dat deze koptelefoon wel echt werkelijk lang meegaat. Ik heb het echt niet precies getimed of de 100 uur ook echt te halen was. Maar, na een aantal dagen werken/gamen zag ik de batterij percentages echt minimaal verminderen. Kortom, ik weet wel 100% zeker dat ik bij elk willekeurig andere koptelefoon hetzelfde had gedaan, deze nu al leeg was geweest. De Sennheiser heeft nog batterij over ook!
Ik heb dit voor nu ook niet goed kunnen testen omdat ik ook aan het kijken was of er een verschil zat tussen het gebruik van de GSP 370 via de dongle en via de meegeleverde 1.5m USB kabel. Het goede nieuws, nee.. Er zit geen verschil tussen. De koptelefoon kan zelfs tijdens het laden nog worden gebruikt. En dan kan je weer verder naar de volgende +/- 100 uur.

De microfoon klinkt gewoon goed. Mensen op Teamspeak en Discord geven aan dat dit niet veel verschilt met de apparatuur die ik normaliter gebruik, dus dat is een pluspunt!

Met het spelen van The Division 2 ben ik ook echt onder de indruk van de kwaliteit van de GSP 370. Ondanks dat deze draadloos is, is deze gigantisch snel in het doorgeven van audio. Er zit geen hoorbaar verschil in een event wat op je scherm gebeurd, en de tijd dat je het hoort. Dat is dus een groot voordeel. Ook plaatsing van ‘enemies’ is behoorlijk goed. De 2.0 optie klinkt hiervoor prima. Omdat de GSP 370 ook softwarematig 7.1 ondersteund kan je hier ook mee uit de voeten. Persoonlijk ben ik echter geen fan van 7.1 omdat-het-maar-softwarematig-is en geen extra speakers in je oorschelpen zitten. Bij een complete 7.1 audioset zou ik daar het nut nog wel van inzien.. in dit geval echter niet. Maargoed, dat is natuurlijk ook persoonlijk.

Conclusie

Het gamen met de GSP 370 is best fijn. De koptelefoon zit lekker, de kussens zijn zacht en de werking is fijn. Het gewicht wordt netjes verdeeld waardoor je geen last van je hoofd krijgt. Doordat de headset gesloten is, wordt de wereld redelijk van je afgesloten, waardoor je je nog beter kan concentreren op je game.

Het draadloos gebruik van de GSP 370 is niet heel erg bijzonder ver. Althans, wanneer je gebruik maakt van de meegeleverde dongle. Met bluetooth kan ik normaliter een rondje door mijn appartement lopen, in dit geval kon ik net een gang en een kamer inlopen en toen kwam de audio al niet meer aan. Echter, voor gebruik in een kamer, is het meer dan genoeg en eigenlijk wat je ervan verwacht. De Sennheiser GSP 370 is snel qua doorgeven van audio.

De microfoon klinkt qua spraak – op Teamspeak/Discord – niet veel anders dan mijn andere microfoons/apparaten die ik standaard gebruik. Kortom, dat klinkt in iedere geval gewoon prima!

De software is in mijn optiek wel wat ‘krakkemikkig’. Het werkt niet echt naar behoren, zorgt voor wat vertraging in de software en het gebruik en is niet helemaal wat je ervan verwacht. Ja, je kan wat opties aanpassen zoals de EQ, microfoon opties etc. Maar of het er allemaal echt beter van wordt, ik denk eerlijk gezegd van niet. Persoonlijk denk ik dat Sennheiser of EPOS veel beter hun best hier in kan doen.
Het enige wat allicht leuk is, is de EQ preset. Maar dat is dan ook gelijk echt de enige EQ optie die ik zou gebruiken naast ‘flat’. Maar…. Mocht je daar ook niet helemaal tevreden mee zijn, dan is het in iedere geval wel mogelijk zelf nog een preset te maken – en die naar je wens in te stellen.

Een ander ding waar ik persoonlijk niet helemaal te spreken over ben is de ‘minuscule’ switch om de headset aan/uit te zetten.
De microfoon is wel weer fijn aan/uit te zetten door naar boven of beneden te liften. Ik had hier een degelijkere knop of switch willen zien.

Terugkomende op de kwaliteit van de audio. De speakertjes zijn voor het bedrag – en de opties die de GSP 370 heeft – eigenlijk best wel goed. De lage tonen komen best tot zijn recht.. En met ‘best’ wil ik gerust zeggen, het kan bij dusdanig instellen je headset doen trillen.

Wanneer je echt op zoek bent naar een bluetooth koptelefoon voor gaming e.d. dan dien je mogelijk naar de GSP 670 te kijken! Hier ga ik in de andere review verder op in!

Kijkende naar de opties, is dit een koptelefoon met redelijk wat positieve opties (draadloos, batterijduur, geluidskwaliteit, handig in gebruik qua microfoon muten etc.). En deze opties wegen in mijn optiek zwaarder dan de dingen die verbeterd kunnen worden, zoals de software en de werking daarvan. Kortom, een goede headset, voor een goed bedrag.

Mocht je de GSP 370 toch willen kopen, kijk dan ook even op de EPOS website. Als je die namelijk daar koopt, dan krijg je de GSA 50 (koptelefoon haak voor aan je bureau) er gratis bij!

De Sennheiser GSP 370 krijgt van mij 4 van de 5 sterren

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!