27 juli 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Beyerdynamic heeft niet zo heel lang geleden een nieuwe MMX300 headset uitgebracht. De voorgaande versie kreeg op Tweakers niet voor niets een 9.5. Van de V2 heb ik daarom ook hoge verwachtingen. Is deze net zo goed/beter dan zijn voorganger? Of juist een tegenvaller? Wij zoeken het uit!
Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Pluspunten
 • Vol geluid
 • Diepe bass
 • Gesloten headset (omgeving is minder hoorbaar)
 • Erg goede microfoon
 • Meegeleverde case
 • Zit erg comfortabel
 • Kabels zijn gemakkelijk te vervangen
Minpunten
 • Voor een gemiddelde gamer ligt de prijs aan de hoge kant
 • Bij vettige vingers kunnen afdrukken op de oorschelpen zichtbaar blijven

Inleiding

Beyerdynamic heeft niet zo heel lang geleden een nieuwe MMX300 headset uitgebracht. De voorgaande versie kreeg op Tweakers niet voor niets een 9.5. Van de V2 heb ik daarom ook hoge verwachtingen. Is deze net zo goed/beter dan zijn voorganger? Of juist een tegenvaller? Wij zoeken het uit!

Specificaties

Laten wij gewoonlijk beginnen met de specificaties.

Headphones:
Transducer type: Dynamic
Operating principle: Closed
Nominal frequency response: 5 Hz – 35,000 Hz
Nominal impedance: 32 Ohm
Nominal SPL: 96 dB
Nominal T.H.D: < 0.2%
Power handling capacity: 100 mW
Power handling capacity: Circumaural
Ambient noise attenuation approx.: 18 dBA
Nominal headband pressure approx.: 3.5 N

Microphone:
Transducer type: Condenser (back electret)
Polar Pattern: Cardioid
Frequency response: 30 – 18,000 Hz
Length mic boom: approx. 150 mm

General:
Weight without cable: 294 g
Length and type of cables:
1,2 m (3.9 ft) cable with remote control for console use
2,5 m (8.2 ft) cable with remote control for PC use.

Connection:
1x 3.5 mm mini jack plugs for console
2x 3.5 mm jack plugs for PC
1x 1/4″ adapter (6.35 mm)

Accessories included:
2x Detachable cables
1x Premium carrying bag

Unboxing

Tijd om de headset uit te pakken, let’s go!

Op de zijkant van de doos staat het volgende;

 • Dimensional Sound; It’s all in the details. The recording studio-quality driver system ensures clear and powerful sound reproduction at decisive point in the game.
 • Professional voice transmission; Give the right commands at the right time. The high-quality condenser gooseneck microphone helps to ensure that your team can understand you loud and clear.
 • Maximum control; You have everything at your fingertips: two cables with remote control allow you to have complete control whether on a PC or console.
 • Ultimate in gaming comfort; Super robust yet extremely comfortable: high-quality materials and solid workmanship made in Germany.

Designed for champions, we gaan checken of deze statement daadwerkelijk klopt!

De headset wordt in de doos netjes in een ‘case’ gestopt.

Uiteraard ontbreekt de manual niet.

Bij het openen van de case valt op dat de headset netjes ingepakt zit, eveneens zitten de kabels netjes opgeborgen in een zakje. In de case zit ook een netje om de 6.35 mm aansluitingen in op te bergen. Zo raak je dat in iedere geval tijdens het reizen nooit kwijt.

De meegeleverde kabels zijn voor de PC en voor de Console. Bij de PC kabel zit ook nog één extra 6.35 mm jack.

De mute button is te bedienen door middel van een slider. Aan de andere kant zit het volumewiel.

Op het eerste gezicht ziet de headset er erg netjes uit. Het zwarte van de oorschelpen geeft een mooie look. Het viel mij helaas wel op dat bij vette vingers de afdrukken wel zichtbaar zijn op de oorschelpen.

De headset maakt gebruik van ‘stoffige’ oorschelpen die erg zacht aanvoelen en ook warmte afvoeren. Bij plastic oorschelpen kunnen de oren ook vaak erg warm worden. Dit is tijdens het gamen nog geen één keer voorgekomen.

De microfoonarm is erg buigzaam en is op vele manieren bij de mond te krijgen.

De headset is eveneens erg flexibel en kan in de meest vage vormen worden neergelegd.

De hoofdband kan los worden gemaakt voor wanneer deze vervangen dient te worden. De stevige metalen band houdt de koptelefoon netjes bij elkaar.

De stoffige oorkussens zorgen voor urenlange draagplezier aangezien deze er voor zorgen dat de oren niet warm worden.

Voordeel van deze koptelefoon is dat ook de oorkussens kunnen worden vervangen – wanneer deze opraken.

Helaas is het niet zo heel goed op deze foto te zien. Maar voor diegene die twijfelen hoe de headset op de hoofd hoort te zitten; onder de kabel rechts staat een letter (L of R).

Geluid

Het geluid van de MMX 300 v2 wordt door Beyerdynamic als driedimensionaal beschreven. Dit kan tijdens de test met de headset worden bevestigd. Tijdens het spelen van meerdere FPS games kon er zeer nauwkeurig worden aangegeven waar een tegenstander zich bevond. Zeker in games als PUBG, Overwatch, Destiny 2 e.d. is een goede headset in mijn optiek van groot belang. Doordat je bijvoorbeeld bij PUBG nauwkeuriger op geluid kon focussen, kwam ik verder door met een andere willekeurige headset – en dat zorgde voor een hoop plezier (veel kip op.. 😛 )
Door het gesloten ontwerp kan er door een gebruiker beter worden gefocust op het geluid. Omdat de omgevingsgeluiden, zoals een PC fan of pratende mensen op de achtergrond, worden gedempt, waardoor er beter kan worden gelet op geluid van een spel.

Het frequentiebereik van de koptelefoon is tussen de 5Hz en 35Khz en is daarmee groter dan het menselijk gehoor. Zowel lage als hoge tonen komen erg goed door. De lage tonen zijn voor mijn gevoel precies goed. Het moet niet te gek worden dat er bij een explosie (in een spel) de koptelefoon 2 kamers verder ligt. De bass is vermakelijk, dit merkte ik ook terug bij zowel muziek als bij games. De mid en hoge tonen komen voor mijn gevoel ook erg goed door, spraak klinkt op deze headset gek genoeg beter dan mijn AKG K712 Pro – wat ook een high end headset (zonder microfoon) is (echter, is dat een open ontwerp). Zelfs het beluisteren van jazz/klassieke muziek was echt een genot.

In combinatie met een Asus Phoebus of Sennheiser GSX 1000 klonk het muziek mooier dan mijn onboard X99 Ultra Gaming van Gigabyte. Dus in mijn optiek helpt het ook als er een ‘goede’ geluidskaart wordt gebruikt.

Qua games en geluid staat op dit moment voor mij de MMX300 v2 bovenaan het lijstje. En niet alleen voor het geluid, ook de microfoon is subliem.

Microfoon

Tijdens het livestreamen kreeg ik veel complimenten over het geluid van mijn microfoon. Waar ik normaliter met een studiomicrofoon van Rode speel/stream, klonk deze microfoon een stuk voller/dieper en daarmee volgens velen beter. Daarnaast kwam mijn stem ook een stuk beter over. Daarbij is het ook jammer dat de microfoon niet los verkrijgbaar is. Er is namelijk geen equalizer nodig om de stem aan te passen of te boosten. Onderstaand een aantal samples van mijn microfoon.

Sample 1
Sample 2

En een klein filmpje van een Forza rondje i.c.m. de nieuwe capture card, de Avermedia LGP2 (vanuit de livestream). Geluid was nog niet sync met de cam. Dat is later wel gefixt :).

Conclusie

Beyerdynamic richt zich voornamelijk op de bovenkant van de markt. Dit was zelfs met de MMX300v1 al te zien. Een simpele headset, maar wel met een erg goed stereogeluid voor ‘wat’ hogere prijs. Op Tweakers kreeg deze zelfs een 9.5. De V2 had dus een hoop om naar op te leven, toch is dat in mijn optiek gelukt. De headset is wederom ontworpen met een normaal maar wel erg stijlvol design, geen rare vormen waarvan je denkt dat je twee vliegers aan je hoofd hebt hangen. Gewoon ronde oorschelpen met zachte kussentjes en een sterke maar ook weer flexibele hoofdband. De hoofdband is (zoals ook bij de voorgaande MMX300 het geval was) los te maken/te vernieuwen wanneer dit nodig is. De stevige constructie zorgt ervoor dat de headset gewoon lang mee kan gaan.

Het is daarnaast een groot voordeel dat deze koptelefoon van kabels kan wisselen. Vaak rijdt men over de kabels heen met bijvoorbeeld een bureaustoel waardoor deze op ten duur gaan slijten. Het vervangen van deze kabel zorgt er dan weer voor dat de headset nog een behoorlijk lange tijd met veel plezier kan worden gebruikt. Dit geldt ook voor de oorkussentjes en hoofdband die binnen no-time te vervangen zijn.

Beyerdynamic beschrijft meerdere malen dat het een headset is “designed for champions”, tijdens mijn test met verschillende games viel het mij zeker op dat het een erg goede headset is die alle geluiden in mijn optiek erg goed laat laat horen. Kortom, in mijn optiek is dit een terechte titel.

De prijs van de headset is op moment van schrijven rond de €289,- en is daarmee voor de gemiddelde gamer toch wat aan de prijzige kant. Mocht je willen investeren in een goede headset, dan is de MMX 300 v2 de juiste keuze! Niet alleen kijkende naar de kwaliteit van het geluid maar ook van het materiaal zorgt ervoor dat men snel de aanschafprijs van de headset vergeten is.
De headset krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!