zo. jul 5th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Beyerdynamic heeft niet zo heel lang geleden een nieuwe MMX300 headset uitgebracht. De voorgaande versie kreeg op Tweakers niet voor niets een 9.5. Van de V2 heb ik daarom ook hoge verwachtingen. Is deze net zo goed/beter dan zijn voorganger? Of juist een tegenvaller? Wij zoeken het uit!
Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Pluspunten
 • Vol geluid
 • Diepe bass
 • Gesloten headset (omgeving is minder hoorbaar)
 • Erg goede microfoon
 • Meegeleverde case
 • Zit erg comfortabel
 • Kabels zijn gemakkelijk te vervangen
Minpunten
 • Voor een gemiddelde gamer ligt de prijs aan de hoge kant
 • Bij vettige vingers kunnen afdrukken op de oorschelpen zichtbaar blijven

Inleiding

Beyerdynamic heeft niet zo heel lang geleden een nieuwe MMX300 headset uitgebracht. De voorgaande versie kreeg op Tweakers niet voor niets een 9.5. Van de V2 heb ik daarom ook hoge verwachtingen. Is deze net zo goed/beter dan zijn voorganger? Of juist een tegenvaller? Wij zoeken het uit!

Specificaties

Laten wij gewoonlijk beginnen met de specificaties.

Headphones:
Transducer type: Dynamic
Operating principle: Closed
Nominal frequency response: 5 Hz – 35,000 Hz
Nominal impedance: 32 Ohm
Nominal SPL: 96 dB
Nominal T.H.D: < 0.2%
Power handling capacity: 100 mW
Power handling capacity: Circumaural
Ambient noise attenuation approx.: 18 dBA
Nominal headband pressure approx.: 3.5 N

Microphone:
Transducer type: Condenser (back electret)
Polar Pattern: Cardioid
Frequency response: 30 – 18,000 Hz
Length mic boom: approx. 150 mm

General:
Weight without cable: 294 g
Length and type of cables:
1,2 m (3.9 ft) cable with remote control for console use
2,5 m (8.2 ft) cable with remote control for PC use.

Connection:
1x 3.5 mm mini jack plugs for console
2x 3.5 mm jack plugs for PC
1x 1/4″ adapter (6.35 mm)

Accessories included:
2x Detachable cables
1x Premium carrying bag

Unboxing

Tijd om de headset uit te pakken, let’s go!

Op de zijkant van de doos staat het volgende;

 • Dimensional Sound; It’s all in the details. The recording studio-quality driver system ensures clear and powerful sound reproduction at decisive point in the game.
 • Professional voice transmission; Give the right commands at the right time. The high-quality condenser gooseneck microphone helps to ensure that your team can understand you loud and clear.
 • Maximum control; You have everything at your fingertips: two cables with remote control allow you to have complete control whether on a PC or console.
 • Ultimate in gaming comfort; Super robust yet extremely comfortable: high-quality materials and solid workmanship made in Germany.

Designed for champions, we gaan checken of deze statement daadwerkelijk klopt!

De headset wordt in de doos netjes in een ‘case’ gestopt.

Uiteraard ontbreekt de manual niet.

Bij het openen van de case valt op dat de headset netjes ingepakt zit, eveneens zitten de kabels netjes opgeborgen in een zakje. In de case zit ook een netje om de 6.35 mm aansluitingen in op te bergen. Zo raak je dat in iedere geval tijdens het reizen nooit kwijt.

De meegeleverde kabels zijn voor de PC en voor de Console. Bij de PC kabel zit ook nog één extra 6.35 mm jack.

De mute button is te bedienen door middel van een slider. Aan de andere kant zit het volumewiel.

Op het eerste gezicht ziet de headset er erg netjes uit. Het zwarte van de oorschelpen geeft een mooie look. Het viel mij helaas wel op dat bij vette vingers de afdrukken wel zichtbaar zijn op de oorschelpen.

De headset maakt gebruik van ‘stoffige’ oorschelpen die erg zacht aanvoelen en ook warmte afvoeren. Bij plastic oorschelpen kunnen de oren ook vaak erg warm worden. Dit is tijdens het gamen nog geen één keer voorgekomen.

De microfoonarm is erg buigzaam en is op vele manieren bij de mond te krijgen.

De headset is eveneens erg flexibel en kan in de meest vage vormen worden neergelegd.

De hoofdband kan los worden gemaakt voor wanneer deze vervangen dient te worden. De stevige metalen band houdt de koptelefoon netjes bij elkaar.

De stoffige oorkussens zorgen voor urenlange draagplezier aangezien deze er voor zorgen dat de oren niet warm worden.

Voordeel van deze koptelefoon is dat ook de oorkussens kunnen worden vervangen – wanneer deze opraken.

Helaas is het niet zo heel goed op deze foto te zien. Maar voor diegene die twijfelen hoe de headset op de hoofd hoort te zitten; onder de kabel rechts staat een letter (L of R).

Geluid

Het geluid van de MMX 300 v2 wordt door Beyerdynamic als driedimensionaal beschreven. Dit kan tijdens de test met de headset worden bevestigd. Tijdens het spelen van meerdere FPS games kon er zeer nauwkeurig worden aangegeven waar een tegenstander zich bevond. Zeker in games als PUBG, Overwatch, Destiny 2 e.d. is een goede headset in mijn optiek van groot belang. Doordat je bijvoorbeeld bij PUBG nauwkeuriger op geluid kon focussen, kwam ik verder door met een andere willekeurige headset – en dat zorgde voor een hoop plezier (veel kip op.. 😛 )
Door het gesloten ontwerp kan er door een gebruiker beter worden gefocust op het geluid. Omdat de omgevingsgeluiden, zoals een PC fan of pratende mensen op de achtergrond, worden gedempt, waardoor er beter kan worden gelet op geluid van een spel.

Het frequentiebereik van de koptelefoon is tussen de 5Hz en 35Khz en is daarmee groter dan het menselijk gehoor. Zowel lage als hoge tonen komen erg goed door. De lage tonen zijn voor mijn gevoel precies goed. Het moet niet te gek worden dat er bij een explosie (in een spel) de koptelefoon 2 kamers verder ligt. De bass is vermakelijk, dit merkte ik ook terug bij zowel muziek als bij games. De mid en hoge tonen komen voor mijn gevoel ook erg goed door, spraak klinkt op deze headset gek genoeg beter dan mijn AKG K712 Pro – wat ook een high end headset (zonder microfoon) is (echter, is dat een open ontwerp). Zelfs het beluisteren van jazz/klassieke muziek was echt een genot.

In combinatie met een Asus Phoebus of Sennheiser GSX 1000 klonk het muziek mooier dan mijn onboard X99 Ultra Gaming van Gigabyte. Dus in mijn optiek helpt het ook als er een ‘goede’ geluidskaart wordt gebruikt.

Qua games en geluid staat op dit moment voor mij de MMX300 v2 bovenaan het lijstje. En niet alleen voor het geluid, ook de microfoon is subliem.

Microfoon

Tijdens het livestreamen kreeg ik veel complimenten over het geluid van mijn microfoon. Waar ik normaliter met een studiomicrofoon van Rode speel/stream, klonk deze microfoon een stuk voller/dieper en daarmee volgens velen beter. Daarnaast kwam mijn stem ook een stuk beter over. Daarbij is het ook jammer dat de microfoon niet los verkrijgbaar is. Er is namelijk geen equalizer nodig om de stem aan te passen of te boosten. Onderstaand een aantal samples van mijn microfoon.

Sample 1
Sample 2

En een klein filmpje van een Forza rondje i.c.m. de nieuwe capture card, de Avermedia LGP2 (vanuit de livestream). Geluid was nog niet sync met de cam. Dat is later wel gefixt :).

Conclusie

Beyerdynamic richt zich voornamelijk op de bovenkant van de markt. Dit was zelfs met de MMX300v1 al te zien. Een simpele headset, maar wel met een erg goed stereogeluid voor ‘wat’ hogere prijs. Op Tweakers kreeg deze zelfs een 9.5. De V2 had dus een hoop om naar op te leven, toch is dat in mijn optiek gelukt. De headset is wederom ontworpen met een normaal maar wel erg stijlvol design, geen rare vormen waarvan je denkt dat je twee vliegers aan je hoofd hebt hangen. Gewoon ronde oorschelpen met zachte kussentjes en een sterke maar ook weer flexibele hoofdband. De hoofdband is (zoals ook bij de voorgaande MMX300 het geval was) los te maken/te vernieuwen wanneer dit nodig is. De stevige constructie zorgt ervoor dat de headset gewoon lang mee kan gaan.

Het is daarnaast een groot voordeel dat deze koptelefoon van kabels kan wisselen. Vaak rijdt men over de kabels heen met bijvoorbeeld een bureaustoel waardoor deze op ten duur gaan slijten. Het vervangen van deze kabel zorgt er dan weer voor dat de headset nog een behoorlijk lange tijd met veel plezier kan worden gebruikt. Dit geldt ook voor de oorkussentjes en hoofdband die binnen no-time te vervangen zijn.

Beyerdynamic beschrijft meerdere malen dat het een headset is “designed for champions”, tijdens mijn test met verschillende games viel het mij zeker op dat het een erg goede headset is die alle geluiden in mijn optiek erg goed laat laat horen. Kortom, in mijn optiek is dit een terechte titel.

De prijs van de headset is op moment van schrijven rond de €289,- en is daarmee voor de gemiddelde gamer toch wat aan de prijzige kant. Mocht je willen investeren in een goede headset, dan is de MMX 300 v2 de juiste keuze! Niet alleen kijkende naar de kwaliteit van het geluid maar ook van het materiaal zorgt ervoor dat men snel de aanschafprijs van de headset vergeten is.
De headset krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’ variant met één 1080Ti ipv twee, 1 PCI-e SSD ipv twee. Of hier een groot verschil in zit, we gaan het uitzoeken?