12 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Western Digital WD Black D10 Game Drive 8TB

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!
Western Digital WD Black D10 Game Drive 8TB

Western Digital WD Black D10 Game Drive 8TB

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Pluspunten
  • 8TB!!
  • Extra USB-poorten om randapparatuur mee op te laden!
  • Extra opslag voor de console, PC/Mac
  • SNEL!!
  • LED dat zachtjes blinkt wanneer de schijf ‘bezig’ is
Minpunten
  • Korte USB kabel
  • Heeft wel extra stroom nodig, deze kabel is gelukkig wel wat langer..

Inleiding

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!

Specificaties

Capacity
8 TB

Interface
USB 3.2 Gen 1

Connector
Micro B

Disk Speed (RPM)
7200rpm

Compatibility
Playstation™ 4 Pro or PS4 with system software version 4.50 or higher
Xbox One™
Windows® 8.1, 10
macOS 10.11+

Dimensions (L X W X H)
7.68″ x 4.92″ x 1.73″

In The Box
WD_BLACK™ D10 Game Drive
USB Type-A to Micro-B cable
AC adapter and plug
Quick Install Guide

3-Year Limited Warranty

Uitpakken

Tijd om de WD Black D10 uit te pakken!

Western Digital levert met de WD Black D10 een aantal dingen mee.
Adapter met een koppelstuk die voor EU-stekkers kan worden vervangen.
Handleidingen, USB-A to Micro-B kabel en een stand om de WD Black D10 rechtop in neer te kunnen zetten.

Binnen enkele seconden zit de juiste stekker op de adapter. Fijn dat hierdoor niet twee adapters moeten worden meegestuurd – wat ik regelmatig bij andere reviews nog tegenkom. Iets met duurzaam enzo…

Western Digital levert met de WD Black D10 ook een stand mee die er voor zorgt dat de D10 netjes rechtop kan staan.

De ‘stand’ klikt zich in de gleuven, aan de onderkant van de D10.

De WD Black D10 ziet er in mijn optiek best gaaf uit!

Aan de achterkant zit een kleine fan die voor de actieve koeling van de harde schijf zorgt, daaronder twee USB poorten waarmee randapparatuur kan worden opgeladen (7.5w). Bijvoorbeeld gamecontrollers, draadloze hoofdtelefoon etc.
Onderin zitten de USB aansluiting (Micro-B) om de D10 met een console of PC te connecten en daaronder de aansluiting voor de adapter.

De onderkant van de WD Black D10 is uitgerust met 4 rubbertjes waardoor de externe schijf ook kan ‘liggen’.

De WD Black D10 heeft in mijn optiek een gave robuuste look!

In werking geeft de led verlichting een ‘breathing’ effect. Wanneer deze alleen ‘aanstaat’, is dit een niet veranderend licht (zoals de afbeelding hieronder).

Wanneer de USB wordt losgetrokken, of wanneer een console of computer (of dergelijke), schakelt de schijf ook compleet uit.

De meegeleverde usb kabel is 1 meter lang. En dat voelt in mijn optiek niet heel erg lang. Zeker niet als een PC naast een bureau staat waardoor je al 50 cm kwijt bent qua hoogteverschil en afstand. Bij een console is dit overigens een kleiner probleem, waar de D10 Game Drive gerust naast de console kan staan.

Gebruik en snelheden

De WD Black D10 heeft aan de voorkant een led zitten die zachtjes blinkt wanneer de ‘schijf’ in gebruik is. Wanneer er niets gebeurt is het een onafgebroken licht.

Behalve dat het een mooi kastje is om naar te kijken, moeten we ook weten hoe de WD Black functioneert, en vooral.. hoe snel?!
Dit is getest door een bestand van 45GB vanaf een (in de PC zittende c.q. interne) SSD naar de externe WD Black D10 te schrijven, vanaf de D10 naar diezelfde interne SSD, vanaf de externe WD Black D10 naar een interne WD Black 2TB HDD en precies weer andersom.
En de resultaten… die zijn zoals verwacht, de D10 is gewoon erg snel.

Laten we beginnen met de eerste test: Hoe snel kan de WD Black D10 data wegschrijven?

Vanaf een SSD naar de WD Black:

Met 1 bestand van 45GB, gaat de dataoverdracht met ongeveer 248MB/s (3 minuten), en dat vind ik persoonlijk – voor een harde schijf – bijzonder snel….

In taakbeheer is ook te zien dat deze continue loopt. Dit blijft hierna hetzelfde.

Vanaf de WD Black naar een SSD

Vanaf de WD Black naar diezelfde SSD gaat met 250 MB/s gemiddeld,.

De schijf wordt continue op bijna 100% (rond de 97% gebruikt). En de snelheid blijft continue op 250 MB/s.

Vanaf de WD Black D10 naar een interne WD Black 2TB HDD

Zelf heb ik een interne HDD (WD Black 2TB (WDC WD2003FZEX-00Z4SA0)) waar ik een deel van mijn Steam library op heb staan. Uiteraard ben ik dan ook wel benieuwd hoeveel het scheelt tussen de interne ‘oudere’ WD Black 2TB en de externe WD Black 8TB!

Dit schommelt ongeveer tussen de 93 MB/s en de 130 MB/s. En dat terwijl het om één groot .ISO bestand gaat.

Ook in taakbeheer is te zien dat de interne schijf inderdaad op zijn max zit.

De WD Black D10 echter… Deze heeft nog snelheid over!

Kleinere bestanden?

Hoe zit het eigenlijk met kleine bestanden? Laten we zeggen; foto’s? Ik heb een folder met ruwe (.RAW) en .jpg bestanden van al mijn reviews. Ergo, de ruwe foto’s van mijn camera en de bewerkte bestanden/foto’s die ik gebruik in mijn reviews..
Vanaf een HDD (interne WD Black 2TB) naar de WD Black D10 wordt de data met ongeveer ongeveer 110 MB/s weggeschreven. Snelheid schommelt tussen de 105 MB/s en 115 MB/s.

Zoals te zien is, wordt de interne harde schijf best onder druk gezet.

De WD Black D10 heeft in dit geval niet heel veel last van de dataoverdracht.

Omdat de interne harde schijf toch de bottleneck is, wil ik ook testen hoe snel de WD black de data kan kopiëren naar een SSD. De 240GB aan foto’s ging gemiddeld met 240MB/s van de WD Black D10 naar de de SSD.

Echter, kleinere foto’s, bijvoorbeeld .jpg bestanden van ~26KB, die gaan met ongeveer 3 à 4 MB/s.

Bestanden van 200KB worden met ongeveer 24 MB/s van de WD Black afgehaald.

En het schrijven van de interne (NVMe) SSD naar de externe WD Black D10 gaat tussen de 11 en 20 MB/s.

Na deze testen is het wel veilig om te zeggen dat de WD Black D10 8TB gewoon erg snel is. De bestanden worden ‘gemakkelijk’ weggeschreven, of het nou ruwe foto’s zijn of erg grote iso’s/films, 230/240MB/s wordt gemiddeld wel bereikt. Kleinere bestanden worden minder snel weggeschreven, maar dat geldt eigenlijk voor elk type medium. Normaliter gebruik je de schijf ook om bestanden van minimaal paar mb weg te schrijven óf om te lezen. En dat gaat met de WD Black D10 8TB toch echt prima. Zie de test waar ik .raw bestanden wegschrijf (met gemiddeld 240MB/s).

Conclusie

Western Digital heeft met de WD Black D10 8TB Game Drive niet alleen een externe schijf met genoeg ruimte op de markt gebracht, maar ook nog eens één die 7200 rpm erg snel is. Het lezen/schrijven van data gaat behoorlijk rap, zelfs met snelheden waar een interne (weliswaar een oudere) WD Black HDD u tegen zegt.
Daarnaast heeft Western Digital de WD Black D10 ook nog eens met 2 USB poorten uitgerust waardoor controllers, of draadloze koptelefoons én/of andere randapparatuur aan kan worden opgeladen. Iets wat ik een geweldige toevoeging vind.
Enig nadeel hiervan, is dat de USB kabel niet al te lang is. Normaliter staat een pc naast of ergens onder een bureau, en hierdoor moet de harde schijf op de bureau wel in een hoek worden gezet, met de mogelijke risico’s van dien. Voor een console zal dit een minder groot issue zijn, omdat de harde schijf in dat geval er meestal naast kan staan.

En dan over de 8TB.. Het is mij al aantal keren overkomen dat ik op de console of computer met vrienden een spel wilde spelen die ik wéér niet had gedownload. Iets met ruimte tekort. Dan loop je met een groep vrienden een lijst af aan games die zij ook hebben en kunnen spelen. En dan kom je uiteindelijk bij nummer zoveel en dan zeg je; “Já, die heb ik”.. voor je het weet ben je weer een half uur verder. Met de WD Black D10 heb je dat ‘gehannes’ niet/nooit meer. Je kan met de 8TB gewoon een flinke spel collectie opslaan op de D10. Of dat nou op de computer of console is, dat maakt in dit geval niet uit. De D10 ondersteunt het beide. Hoe heerlijk is het dat je er zelfs ook nog eens Linux ISO’s kuch films/series/muziek kuch mee op kan slaan naast je enorme library aan games. De WD Black is zelfs snel genoeg om een 4K film mee te kijken.

In mijn optiek is de WD Black D10 niet alleen weggelegd voor gamers. Mocht je nou graag data op willen slaan op een snelle externe drive, dan is de WD Black D10 ook voor jou weggelegd. Zelf ga ik bijvoorbeeld mijn gehele review collectie aan foto’s op de D10 zetten.
Let wel.. onthoud wel dat redundantie (kopie van de bestanden op andere locatie) altijd van belang is wanneer het om belangrijke bestanden gaat! De harde schijf (eigenlijk elke media) kan immers ooit een keer kapot gaan. Zonder back-up ben je dan je gegevens kwijt.

Dat de WD Black D10 ook nog eens redelijk stil is – wanneer deze gewoon ingeschakeld is, is ook een fijn gegeven. Het fannetje aan de achterkant zorgt voor de nodige koeling, maar zorgt er niet voor dat je voelt of je op een vleugel van een Boeing 747-400 zit. Wanneer de schijf in gebruik is, maakt deze wel iets meer geluid – maar dat is logisch, doet een interne harde schijf immers ook.

De D10 schakelt de harde schijf na een aantal minuten van inactiviteit uit! Wanneer de harde schijf weer wordt aangesproken, gaat de HDD weer aan. De led geeft dan een soort ‘breathing’ effect.
Wat ook erg handig/fijn is, is dat de externe schijf helemaal uit gaat (ook de led) wanneer de console/pc ook wordt uitgeschakeld.

De WD Black D10 8TB is niet alleen een kastje met uiterlijke schoon, intern mag het er ook wezen, en dat telt immers ook!

De WD Black D10 krijgt van mij een volle 5 van de 5 sterren!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!