31 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser Momentum Wireless (Zwart)

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.
Sennheiser MOMENTUM Wireless 3

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Pluspunten
  • Subliem geluid
  • Draadloos maar ook te gebruiken via een 3.5mm kabel
  • USB-C, Bluetooth en apt-X
  • Stevige koptelefoon
  • Meegeleverde kabels + vliegtuigadapter
  • Handige en duidelijke app
  • ANC werkt goed
  • Earpads te vervangen wanneer nodig
Minpunten
  • Geen adapter meegeleverd
  • Vettige vlekken zijn soms zichtbaar op het plastic, maar is er wel snel af te vegen

Inleiding

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.
Vanuit Sennheiser mocht ik de ik de PXC 550-II en Sennheiser Momentum Wireless 3 voor een paar weken lenen. Deze review betreft de Sennheiser Momentum Wireless 3.

Specificaties

Laten wij allereerst beginnen met de specificaties.

Kleur
zwart

Frequentiebereik
6Hz – 22kHz

Bluetooth-versie
Bluetooth 5 compliant

NFC
yes

Ondersteunde profielen
A2DP, AVRCP, HSP, HFP

Audio Codec
SBC, aptX™, aptX™ Low Latency, AAC

Audio-ingang
Bluetooth, Analog (mini jack), USB-C

Voeding
5.0 V DC, 330mA

Batterijspecificatie
Built-In Lithium rechargeable battery

USB Standard
USB-C

Batterijtijd
17 hours

Noise cancellation
3 Active Noise Cancelling Modes

App support
Sennheiser Smart Control

Package dimensions
231 x 193 x 104 mm

Warranty
2 years

Uitpakken

Vanuit Sennheiser mocht ik de ik de PXC 550-II en Sennheiser Momentum Wireless 3 voor een paar weken lenen.

In deze review ga ik dieper in op de Sennheiser Momentum Wireless 3. Tijd om deze uit te pakken!

Sennheiser levert met de Momentum Wireless 3 een zachte pouch/tasje mee.

Het tasje is net iets groter dan die van de PXC 550-II. Dit komt ook omdat de headset op een andere manier is opgevouwen.

Sennheiser levert ook bij de Momentum een aantal extra dingen mee. Van handleidingen, winactie voor een CX-Sport, USB-A naar USB-C adapter, een USB-C naar USB-C oplaadkabel (die zit er bij deze foto’s even niet bij), en 3.5mm audiokabel om alsnog muziek te kunnen luisteren (mocht de batterij op zijn).

Wat mij het eerste opviel bij de Momentum is dat deze behoorlijk stevig maar ook flexibel was.

Vanaf boven naar beneden zitten er een aantal opties op de Momentum. Via de bovenste knop is de Noise Cancellation aan te passen. Deze kan uit, aan of met transparant hearing. Dit laatste zorgt ervoor dat middels de microfoontjes je de omgeving goed blijft horen, terwijl de koptelefoon op je hoofd zit. Dit is vooral fijn als je in de ochtend in de trein zit en zeker je halte niet wilt missen. Zo valt er gemakkelijk te horen als er iets wordt omgeroepen.

Daaronder de drie knoppen met; volume hoger, pauzeer/speel af of neem op (in geval van een telefoontje) en volume lager.
De knop daaronder is voor de voice assistant en het pairen met een device (de knop dient dan ingedrukt te worden voor een aantal seconden om een nieuwe verbinding te initiëren). Onder de sticker zit nog de USB-C ingang om de headset mee op te laden (of muziek mee af te spelen vanaf een USB-C device) en 3.5mm aansluiting.

Het afspelen van muziek kon zelfs op mijn Windows PC met een USB-C kabel. Dit zorgt in mijn optiek voor gigantisch veel mogelijkheden. Daarnaast kon deze zelfs via de bluetooth worden verbonden.

Persoonlijk vind ik de Sennheiser Momentum Wireless 3 bijzonder mooi ogen. De stalen constructie ziet er mooi uit, de nep lederen oorkussens en hoofdband zijn zacht. Het plastic van de oorschelpen oogt netjes en ziet er goed uit. De manier hoe de headset op de hoofd zit is daarom ook heerlijk. Zo kan je een gehele werkdag met een headset op doorwerken (ideaal!). Zeker in drukke ruimtes waar veel geluid aanwezig is, is ook de ANC functie nog een warm welkom.

Het scharnier is van staal. En werkt goed. Het moet eigenlijk ook niet veel meer doen dan ‘open/dicht’. Draaien kan deze echter niet.

Ik ben persoonlijk best onder de indruk van de Momentum Wireless 3. Niet alleen hoe deze eruit ziet, maar ook door het gewicht. Met 303 gram is het best een lichte hoofdtelefoon. En zeker voor de materialen die gekozen zijn.

Omdat de Sennheiser Momentum Wireless 3 zo makkelijk omhoog en naar beneden te schalen is, is het bijna ondenkbaar dat de koptelefoon niet op je hoofd zou passen.

Binnen in de schelp staan de letters L(inks) en R(echts) om aan te geven hoe de koptelefoon op je hoofd dient te zitten.

De kabel die de rechteroor met de linkeroor verbindt is gedraaid en ook nog eens erg vlak. En dat ziet er erg mooi uit!

Terugkomende op de oortjes.
Wat Sennheiser erg goed doet, is de mogelijkheid geven om de kussentjes los te krijgen zodat deze na verloop van tijd kunnen worden vervangen. Dit zorgt gelijk voor een hoop extra speelplezier!

App

De Sennheiser Momentum Wireless 3 maakt gebruik van de Sennheiser Smart Control app die te downloaden is op Android en iOS.

Het fijne van de Sennheiser Momentum Wireless 3 is dat niet iedereen zomaar de koptelefoon kan connecten aan hun eigen telefoon. Tijdens het verbinden moet je een paar seconden de pairing/modus knop ingedrukt houden.

Even snel nogmaals de knoppen uitgelegd. De drie middelste knoppen zijn bij het aansturen van muziek voor het verhogen/verlagen van volume, play/pauzeren van muziek. Bij het tweemaal indrukken van de middelste knop, wordt een volgend nummer afgespeeld. Bij het driemaal drukken op diezelfde knop wordt het vorige nummer afgespeeld.

Ook hebben de knoppen andere mogelijkheden tijdens het bellen, namelijk;
Volume hoger/lager en opnemen en ophangen van een telefoontje. Het indrukken van de onderste knop (van de drie) – voor twee seconden – zorgt ervoor dat de microfoon wordt gemute.

De active noise cancelling heeft ook drie standen. Uit, aan en transparant hearing (aan/uit).

Om de Momentum Wireless 3 niet meer kwijt te raken werkt deze ook met Tile.

Wat ik persoonlijk altijd fijn van de Smart Control app van Sennheiser vind, is dat deze overzichtelijk en gemakkelijk is. Wat wil je eigenlijk nog meer dan het batterijniveau zien, je EQ en noise cancellation aan kunnen passen.

De ANC (Active Noise Cancelling) kent drie standen. De standen klinken elk net iets anders. Zo kan je op deze manier eigenlijk altijd wel een ideale stand vinden (mocht je een standaard stand niet afdoende vinden).

Max – Maximum reduction of background noise
Anti Wind – Slight reduction without disturbing wind or structure borne noise
Anti Pressure – Comfortable reduction without feeling of pressure on the ears.

Transparent Hearing zorgt ervoor dat de microfoontjes in de Momentum Wireless 3 het omgevingsgeluid weergeven. Dit is vooral handig als je in een trein zit en naast het muziek ook nog wilt horen als er iets wordt omgeroepen. Eveneens, wanneer men tegen je praat hoef je niet direct je koptelefoon af te doen, je hoort ze behoorlijk helder.

De EQ van de Smart Control app werkt erg fijn. Zo staat er links Bass en rechts Treble. Wil je wat meer bass in je audio hebben, dan sleep je het ‘balletje’ iets meer naar linksboven, wil je dat minder, dan naar beneden. 🙂
Kind kan de was doen.
Persoonlijk vind ik de setting in het midden het best. De Wireless 3 klinkt namelijk al erg goed…!

Via het menu zijn er uiteraard nog andere devices te finetunen – mocht je in bezit zijn van andere Sennheiser devices (die gebruik maken van deze app). Zoals bijvoorbeeld een PXC 550-II.

In het ‘device settings’ menu zijn de instellingen voor Alexa, Smart Pauze (afdoen van koptelefoon pauzeert het geluid), firmware updates etc.

Computer/laptop

Via bluetooth of de USB-kabel is de Sennheiser Momentum Wireless 3 ook aan een PC/Mac te verbinden. In mijn geval installeerde Windows gelijk de drivers en was de koptelefoon gereed voor gebruik.
De koptelefoon kan overigens ook worden gebruikt voor Skype for Business calls – ook vanwege de ingebouwde microfoon.

Muziek

Aangezien we toch richting de kerst gaan, pakken wij er gelijk een prachtig nummer van Andrea Bocelli bij.
Je krijgt ook niet het gevoel dat bepaalde mids of highs worden vervormd. De diepe stem van Andrea en hogere stem van de kinderen hebben over de speakers een geweldige verhouding. Het getokkel van de violen zijn mooi vol. De piano klinkt ook aanwezig, maar niet te.

Bij onderstaand nummer was ik best verbaasd van de kwaliteit van de Sennheiser Momentum Wireless 3. De gitaren komen zo onwijs helder door. De stem is in de recording wat verder weg, en dat hoor je ook in het nummer zelf. Ik gebruikte voor dit nummer de Tidal versie (op master kwaliteit).

Het fijne van de momentum Wireless 3 is dat deze op neutral best wel een heerlijke low heeft. Zo kan je een trance nummer heerlijk beluisteren zonder dat de bass overweldigend is. En dat is in mijn optiek heerlijk. Daarnaast zijn de mid-highs van de zangeres (Betsie Larkin) erg crisp. Het wordt niet vervormd. En de Momentum speelt het gewoon gemakkelijk weg.

Een nummer om de headset op neutraal te laten staan. De bass, gitaar en stem komen prachtig door. Het voelt vol aan. Alsof het zo bedoeld is.

Als liefhebber van verschillende muziekgenres luister ik een hoop weg. En dat is met een dergelijke headset als deze een geweldige ervaring. De headset klinkt zo crisp, zo onwijs helder. Uiteindelijk betaal je daar ook voor, maar dat is wel logisch. Het klinkt in iedere geval compleet anders (zeker beter) dan een headset van 3 tientjes.

Of je er nou een genre als hardstyle, klassiek, rock, jazz of trance tegenaan gooit. De Momentum Wireless 3 (eigenlijk eveneens als de PXC550-II) speelt dit zonder problemen af.
De momentum Wireless 3 heeft voor mijn gevoel wel een breder bereik dan de PXC550-II, maar beide zijn ze een klasse op zich.

Conclusie

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is niet alleen behoorlijk stylish headset, het is er ook nog eens één die behoorlijk goed klinkt. Het geluid is vol, op eigenlijk alle vlakken wel. Daarnaast zorgt de EQ nog voor extra aanpassingen/mogelijkheden.
De ANC is in mijn optiek ook prettig. Het werken in een vrij druk kantoor zorgt ervoor dat ik toch erg fijn kon focussen op hetgeen ik moest doen. Dit geldt eigenlijk ook in het openbaar vervoer. Je kan door de ANC jezelf in een afgesloten ruimte zetten, zelfs tussen de drukte.
Daarnaast vind ik de verschillende ANC mogelijkheden ook een pluspunt. Zo is er tussen de verschillende ANC modi te switchen. Wat bij de Momentum Wireless 3 ook enorm handig is, is dat deze het muziek pauzeert als je de koptelefoon even af wilt doen, of om de nek hangt. Deze speelt weer automatisch verder af wanneer je de headset opzet. Zo hoeft niemand op kantoor te horen dat je naar het complete album van K3 luistert.

De Momentum Wireless 3 klinkt erg clean, en vol. En dat is niet gek met de AAC, aptX en aptX Low-Latency mogelijkheden.
De momentum Wirless zit daarnaast ook nog eens lekker waardoor je uren muziek kan luisteren. Of je nou een bril hebt of niet. De memory foam zorgt ervoor dat de oorschelpen goed je oren afsluiten, zonder dat deze drukken.

Eveneens als de PXC550-II komt de bluetooth verbinding bijzonder ver. Ik kan tientallen meters door mijn appartement lopen (verschillende kamers in) alvorens het geluid begint te kraken. Dat is ook fijn als je lekker vrij door je huis een nummer/playlist wilt luisteren (zelfs tijdens het schoonmaken).

De app werkt eveneens naar behoren en geeft genoeg opties om de headset naar wens in te stellen.

Op werk heb ik ook met veel plezier gebruik kunnen maken van de Sennheiser Momentum Wireless 3. Ik luisterde bijvoorbeeld muziek vanaf mijn MacBook Pro en kon daarnaast ook nog eens de verbinding blijven houden met mijn iPhone 8 Plus in geval ik een belletje kreeg. Dan switchte de Momentum Wireless 3 over naar het andere device.

Dat de headset in een nette (zachte) pouch wordt meegeleverd, met nog eens de benodigde (lange) kabels en een USB-C naar USB-A adapter is ook een gegeven. Het is wel jammer dat er geen adapter wordt meegeleverd om de Momentum Wireless 3 mee op te laden. Maar uiteindelijk heb ik er wel vrijwel altijd één bij mij om mijn telefoon mee op te kunnen laden.

Met 380 euro (op tijd van schrijven) is de Sennheiser Momentum Wireless 3 geen goedkope koptelefoon, daar ben ik mij van bewust. Uiteindelijk krijg je er wel een degelijke koptelefoon met veel klasse én opties voor terug. En dat is het voor mij wel waard.

Ben je op zoek naar een goede wireless koptelefoon, kijk dan ook zeker naar de Sennheiser Momentum Wireless 3. De Momentum Wireless 3 gaat voor mij echt op de wishlist.

De Sennheiser Momentum Wireless 3 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!