Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!
Pluspunten
- Optie om een schijf te klonen zonder een PC te hoeven gebruiken
- USB 3.0
- Kleiner kastje dan de vorige generaties
- Plaats voor twee 2.5/3.5 SSD’s of HDD’s
Minpunten
- Voelt plastic aan
Inleiding
Weet je nog, in de tijden van de prehistorie waar je een harde schijf aan je computer probeerde te hangen? Dataoverdracht was zo gigantisch traag, dat je sneller grijs werd en je puberteit zou vergroeien alvorens je 1TB via een USB 2.0 poort had overgedragen. Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!
Specificaties
Algemeen
Externe interface:
USB 3.0 (Type B Poort)
Interne interface SATA:
2,5″, 3,5″
Drive bay:
2
Chip:
JMicron JMS561
Max. overdrachtssnelheid USB:
5 Gbit/s
Stand-by-modus:
Na 30 minuten
Kloonfunctie:
Yes
Aan/Uit schakelaar:
Yes
Status LED:
Yes
Kabel:
USB 3.0 (type A stekker naar type B stekker)
Lengte USB kabel:
100 cm
Stroomvoorziening:
Externe voedingsadapter
Gewicht:
313 g
Afmetingen (L x B x H):
113 x 103 x 55 mm
SATA-compatibiliteit:
Revisie 1.0, 2.0, 3.0
Plug and Play:
Yes
Ondersteunde besturingssystemen:
Windows 7/8/10
Inhoud verpakking
SATA QuickPort XT Duo Clone
Externe voedingsadapter
USB kabel
Handleiding
Uitpakken
Ik heb nog een oude docking station van Sharkoon, één uit 1800… je moet ze bijna opwinden. De schijven overigens ook…


Maar nu is er een nieuwe! De Sharkoon QuickPort XT Duo Clone – behoorlijke mond vol…


Na al die jaren is niet alleen de adapter kleiner geworden – van een flink blok naar een kleinere adapter, maar ook de QuickPort zelf is een behoorlijke slag kleiner, en mooier!
Overigens levert Sharkoon naast de QuickPort, de adapter ook nog een handleiding en een USB 3.0 kabel mee.

Bovenste is nog de oude variant. Onderste is de nieuwe adapter.

Zo heb je links een sneller kastje, die ook nog eens kleiner is! Een heuse upgrade. Enige wat je in deze niet hebt, is een knop om de HDD/SSD eruit te duwen.
Uiteraard is dat geen ramp omdat er genoeg ruimte overblijft om een HDD/SSD eruit te tillen zonder een knop te hoeven gebruiken.


Boven, aan de voorkant zitten een 3-tal ledjes. Eén om te laten zien dat de QuickPort aanstaat, en 2 voor de eerste of tweede harde schijf/SSD.

De achterkant is uitgerust met een USB 3.0 en een DC aansluiting. Daarnaast is er ook een fysieke aan/uit knop en een knop om de HDD’s/SSD’s te laten klonen. Zo worden schijven bit voor bit gekopieerd.


De gleuven zijn voor een 3.5 inch HDD. Binnen de plastic kapjes zitten er ook gleuven voor een 2.5 inch HDD/SSD.
Aangezien de bays zijn beide identiek zijn, maakt het niet uit waar een SSD/HDD wordt geplaatst.


Snelheden
Uiteraard zijn benchmarks ook interessant! Hiervoor heb ik een externe behuizing uit elkaar ‘gesloopt’ om een tweede schijf te kunnen testen :).
Het kopiëren van een groot bestand (ongeveer 45 GB) van een andere opslagmedium naar één van de twee schijven in de QuickPort XT gaat met ongeveer 122 MB/s.


Van de QuickPort XT naar een interne NVMe-SSD gaat met ongeveer 127 MB/s.
Het limiet ligt hier bij de harde schijf. In geval van SSD zal dit sneller gaan, echter heb ik op dit moment geen SSD voorhanden om dit te testen.


Uiteraard ben ik ook benieuwd hoe dit verhoudt wanneer er twee schijven worden gebruikt.
Wanneer beide schijven naar interne medium schrijven, gaat dit met ongeveer 84 MB/s.


Vanaf een interne NVMe-SSD worden met ongeveer 123 MB/s de bestanden naar beide harde schijven weggeschreven.


Het is wel duidelijk dat de snelheden tegenwoordig best hoog liggen als wij kijken naar de USB 3.0 oplossingen. Ik ben echter nu natuurlijk wel erg benieuwd naar de Type 3.1 oplossingen.
Conclusie
Met de XT Duo Clone heeft Sharkoon met de USB 3.0 versie een goede opvolger op de markt gezet, waar de 2.0 versie nu echt achterloopt.
Mocht ook zelfs de USB 3.0 nou niet snel genoeg zijn, dan kan er altijd nog worden gekeken naar de QuickPort Dual Clone USB 3.1 Type-C. Die heeft een snelheid van 10 Gbit/s i.p.v. 5 Gbit/s van de 3.0.
Zelfs met een oudere harde schijf van 500GB (met 7200rpm) worden nog behoorlijke snelheden behaald van ongeveer 122 MB/s. En dat is dan in dat geval de maximale snelheid van de schijf.
Helaas heb ik niet de mogelijkheid gehad om met SSD’s aan de slag te gaan. Ik zou echter wel willen zien waar het limiet ligt van dit kastje wanneer er bestanden van en naar twee SSD’s worden gehaald/geschreven. Mocht dit echter zover komen, dan voeg ik dat alsnog toe in deze review.
Mocht je oudere opslagmedia liggen die nog moeten worden uitgelezen/gekopieerd, dan is de QuickPort XT zeker een ideale docking. Het is niet alleen snel, het is ook nog eens een klein kastje die je best gemakkelijk weg kan zetten.
De extra ‘kloon’ optie aan de achterkant zorgt er ook nog eens voor dat schijven binnen een handomdraai kunnen worden gekopieerd.
40 euro vind ik ook nog eens een goed bedrag voor de XT Duo Clone!
De Sharkoon QuickPort XT Duo Clone krijgt van mij 5 van de 5 sterren. Het is simpelweg een ideaal kastje!


