1 mei 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming

De Gigabyte X99 Ultra Gaming. Wat voor moederbord is het? Welke functies en extra's heeft het? Wij zochten het uitgebreid voor jullie uit!

Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming

Pluspunten
  • RGB siert het bord
  • Design van het bord is netjes, de armor rond de PCI-e sloten zal ongetwijfeld (met de steeds zwaardere kaarten) echt nodig zijn
  • Goed over het bord nagedacht: bijvoorbeeld de ruimte tussen PCI-e sloten (om oververhitting tegen te gaan)
  • In ons optiek ruime keuze aan aansluitingen
  • U2 mogelijkheid
  • Onwijs veel software wat mee wordt geleverd en het gemak van instellen
  • Energiezuinige opties voor de mensen die ook een steentje bij willen dragen aan het milieu
  • OC gaat erg makkelijk
Minpunten
  • Geen WiFi / Bluetooth(wel bij de duurdere variant meegeleverd)
  • Ledstrip knippert niet op muziek zoals het moederbord dat doet.
  • USB 3.1 (C) zit op een gekke plaats (waar men normaliter slecht bij komt).

Intro

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, deze review is wederom geschreven in samenwerking met Dexterdude. De vorige (onze eerste gezamenlijke) review is dusdanig bevallen dat wij dit willen blijven doen.

In onze vorige (eerste) review kwam Dexterdude z’n nieuwe Gigabyte 1080Ti GTX Founders Edition aan de pas. Ik kon voor mijn gevoel natuurlijk niet achterblijven en zorgde voor een ‘kleine’ upgrade!

Mijn ‘oude’ systeem kreeg met het gamen steeds meer verduren met de steeds zwaarder wordende games. Battlefield 1 had framedrops naar 40FPS, op medium! Niet voor niets.
Het trouwe systeempje stamde nog uit, 2011! Dexterdude en ik bestelde samen in 2011 deze high-end systemen, hij draait er echter nog steeds op. Het is nu mijn tweede systeem geworden (die overigens binnenkort in de verkoop gaat, maar dat terzijde).

De grafische kaart heb ik pas geleden nog een upgrade gegeven. Vanaf een 780Ti naar de 1070 GTX.
Van de Gigabyte 1070 GTX WindForce komt binnenkort een review. In dit review wordt alleen gekeken naar de Gigabyte X99 Ultra Gaming.

General looks

In de oudheid, tijd van de hunebedden gebruikte men moederborden met opvallende kleuren, blauw, groen en zelfs bruin. Vandaag de dag is er gelukkig wel een hoop veranderd. De borden zien er behoorlijk mooier en vooral stoerder uit. Toch gaat het soms wat over de top met een disco aan verlichting (ik hou er zelf wel van, maar er is ook een optie om dit uit te zetten).
Kortom, wij zijn blij dat de moederborden tegenwoordig mooiere kleuren krijgen, i.p.v. de blauwe moederborden met baby blauwe accenten.

Dexterdude voegt eraan toe dat Gigabyte destijds al goede moederborden produceerde, met dikkere traces en sockets – bekend als de U3 feature.

Dexterdude denkt nog eens terug naar die oude blauwe moederborden, het kraakt daar boven in z’n pannetje.. waarop hij zegt; “Oef je moest daar wel van houden. Gelukkig waren ze echt heel stabiel en kon men er goed mee overclocken”.


Zelf moet ik niet denken aan nog een blauw, groen of zelfs bruin moederbord in een nieuwe pc-build, in mijn Corsair 800D (behuizing).

Terug naar de kleuren; de moederbord fabrikanten zijn gelukkig een goede weg ingeslagen. Afhankelijk welk Gigabyte moederbord je zou willen, heeft Gigabyte een breed scala aan kleuren beschikbaar. Dat gecombineerd met RGB (waar je dan natuurlijk wel van moet houden), heb je genoeg keuze! Dit geeft ook een artistieke vrijheid voor custom builds. Gooi je spuitbusjes van de bouwmarkt maar weg zegt Dexterdude met een lach.
Wij zijn in iedere geval samen eens dat het bord er naast de kleuren er qua indeling er ook goed uitziet, er is over een aantal dingen goed nagedacht. En daar komen wij straks op terug!

Features

Ultra Durable

Gigabyte denkt erg mee met de natuur en zorgt ook voor een uiterst duurzame productie.
Wat houd het in? Kort antwoord; Bij het produceren van de moederborden wordt gebruik gemaakt van kwaliteitsproducten die ook lang mee gaan (wat in de filosofie van Gigabyte ook zorgt voor een beter milieu, met minder energieverbruik etc.).
De befaamde double thick power layer in de PCB
Gebruik van solid caps van Nichicon (hoge klasse Japanse transistoren)
Solid Chokes. Bij dit moederbord worden er server grade chokes gebruikt.
Extra gold plated CPU socket.
Ram en PCI slots armor. Sinds kort lijkt het of verschillende brands naar Monty Python and the Holy Grail hebben gekeken, overal zien we stainless steel over de RAM-sloten. Ook de PCI sloten moeten eraan geloven. Dit om extra stevigheid te garanderen.

Q-Flash

Q-Flash zien wij steeds vaker voorkomen. Het kunnen flashen van de bios zonder dat er geheugen of processor in het systeem zit.
Een voordeel hiervan is: stel je voor dat je net een nieuw moederbord en processor hebt gekocht. Je sluit alles aan en krijgt het niet werkend omdat het moederbord de processor niet herkent. Door middel van Q-Flash is het mogelijk de bios een update geven, waardoor de processor toch wordt herkend. Eind goed, al goed.

USB 3.1 (c)

Het is goed om te zien dat steeds meer fabrikanten USB3.x implementeren in moederborden. Met name de USB type C. Alhoewel, wij vinden wel dat deze op een gekke plaats zit. De aansluiting zit namelijk bij het I/O slot, waardoor het niet makkelijker wordt om even iets in de USB poort te stoppen. Hiervoor zouden wij toch eerder een 3.5 of 5.25 inch expansion bay willen zien.

M.2 en U.2

Geen high end moederbord is tegenwoordig nog compleet zonder deze aansluitingen.
Gigabyte krijgt van ons extra kudos, voor het installeren van U.2 naast de sata poorten. Soms zien wij deze poort ergens anders op het moederbord terugkomen.
De 2 M.2 sloten (1x M.2 voor een SSD, andere is een M.2 WiFi) zijn ook erg welkom. In combinatie met de WiFi bracket (op het I/O panel) kan er een WiFi kaart worden geïnstalleerd. Toch hadden wij gehoopt dat er al standaard WiFi op zou zitten, aangezien de mogelijkheden op dit bord er wel voor zijn (de iets duurdere variant van hetzelfde moederbord heeft dit echter wel).

PCI-e en RAM armor

Bij Ultra Durable hebben wij het al even aangekaart, toch willen wij hier even iets over kwijt.
Volgens de fabrikanten kunnen de sloten zo meer ‘load/gewicht’ kunnen verduren. En aangezien de grafische kaarten vandaag de dag toch ook zwaarder worden, is dit iets waar goed over na is gedacht. Al hebben wij nog nooit last gehad van een gebroken PCI-slot.
Wij denken maar zo, er zullen ongetwijfeld mensen geweest zijn die hier last van hebben gehad. Bij jullie wel eens voorgekomen dat je ging hangen aan je PCI-slot?
Ook de RAM sloten zijn hiermee uitgevoerd. Wij gokken dat dit te maken heeft met mensen die waterkoeling aan de geheugenreepjes hangen, waardoor deze ook kunnen buigen.

Netwerk

Killer Gaming Network and Intel Gigabit Lan zijn weer van de partij. Wij vinden het fijn dat er een mogelijkheid is om te kiezen tussen deze twee. Persoonlijk heeft Dexterdude niet veel goede ervaringen met de Killer netwerk chips. Wij denken dat een hoop lezers wel bekend zijn met de Killer chips. Het zou de games (d.m.v. prioritisering) voorrang geven, waardoor een betere latency wordt gecreëerd. Nu heeft Nederland in algemeen erg goed internet en staat het met gemiddeld snelheid op de 5e plek in de wereldranglijst. Of het hier dan goed te meten is zal moeilijk te bepalen zijn. Allicht dat de mensen in de afgelegen polders hier iets over kunnen roepen.
Gigabyte levert bij dit moederbord overigens wel QOS (Quality Of Service) software, genaamd Killer Network Manager.
Via deze applicatie kan software worden geprioriteerd, download/upload speed worden geknepen e.d.

Audio

Gigabyte heeft met de Realtek ALC1150 niet bezuinigd op de audio. De ALC1150 is opgebouwd uit high-end componenten en is geïsoleerd. Wat wij met isoleren bedoelen is het volgende; Gigabyte heeft een apart deel van de printplaat specifiek gereserveerd voor de audiochip en deze apart gehouden van de rest van het systeem. Verder is er gebruik gemaakt van high-end componenten die het linker en rechterkanaal van elkaar scheiden. Dit in combinatie met de vergulde aansluitingen op de rear I/O, zorgt ervoor dat dit alles het geluid ten goede komt.

Dual BIOS

Het moederbord heeft een UEFI BIOS en is uitgevoerd met twee BIOS chips. Mocht er iets gebeuren met de BIOS (bijvoorbeeld deze raakt corrupt), dan zal de x99 Ultra Gaming zelf overstappen naar de backup BIOS. Het kan echter ook als vanouds handmatig worden gedaan met een pin-jumper. De backup BIOS is niet te updaten.
De locatie van de manuele jumper is helaas niet optimaal ingericht, deze zit tussen de onderste PCI sloten. Maar de kans dat je deze vandaag de dag bij normaal gebruik nodig hebt, is klein!
Middels een andere pin jump kan de CMOS worden gecleard. Hierdoor wordt de BIOS naar de fabrieksinstellingen hersteld.

Uitpakken

Eindelijk, het is tijd om alles uit te pakken. Van Dexterdude krijg ik in de nabije toekomst een cursus “fotograferen voor dummies”, aangezien ik de eerste aantal reeks aan foto’s gigantisch heb verpest.. Mede hierdoor zijn de kabels e.d. al uitgepakt. Uit schaamte durf ik deze gehele serie niet eens online te plaatsen. Na ongeveer 4x was Dexterdude ‘matig tevreden’. Puntje voor mij voor de volgende keer…
En alvast op voorhand, excuses naar jullie toe! Het blijft voor mij ook een leerproces #NieuweReviewer, jullie zullen de komende 1000 reviews een groei in kwaliteit gaan zien – nee, niet pas bij de 1000e Ik hoor het jullie denken..!

In de doos


Het moment dat de voorkant van de doos wordt opgetild staat een mooie verrassing te wachten. Wij hebben het moederbord snel uit de ESD zak gehaald, zodat wij er beter naar kunnen gluren.


Zoals hierboven aangegeven, waren de eerste kiekjes behoorlijk slecht gelukt, waar ik op ten duur natuurlijk alles (op de 4 overige Sata kabels) netjes heb uitgepakt.
Mocht je toch nog een foto willen zien van alle ingepakte spullen, dan plempen wij die er gerust bij.

Over hetgeen er in de doos zit; “Lekker compleet” is het eerste wat wij beide zeiden.
Pas er wel mee op dat de SLI bruggen van het conventionele variant zijn. De HI-Speed bruggen zal zelf moeten worden aangeschaft. Kanttekening; er zitten geen crossfire links bij, wij denken dat dit komt omdat de nieuwe generatie AMD kaarten linken via de PCI-e sloten.

What is love? Baby, don’t hurt me. Don’t hurt me no more – Haddaway

Standaard krijg je maar liefst 6 sata kabels mee met het moederbord. Dit is goed om al je sata poorten uit de I.O chip (southbridge/chipset) te kunnen benutten. Voor de extra poorten zal je sata kabels moeten kopen. Met de steeds groter wordende harde schijven en SSD’s, zijn meer dan 6 sata schijven een grote luxe (wij houden er in iedere geval altijd nog veel over van de oudere moederborden).

Ook levert Gigabyte voor de mensen die onder 1 dak wonen een kaart voor de deurklink, voor hun kuch kuch “gaming sessie”.
“Nou Pim, in ons studentenhuis was een stropdas of sok ook afdoende…Ahum..
En uiteraard een sticker die je op je kast kan plakken naast je i7 sticker en andere mooie stickers. Bij de CD zaten er overigens nog 3 andere stickers (welke ik op één of andere manier geen foto meer van heb gemaakt).

De rear I/O panel. Met zo’n bling bord hadden wij een toch ook wel meer RGB achtige I/O panel verwacht.
De G-Panel zorgt ervoor dat je niet hoeft te priegelen met de power/reset-button. Stop deze in de G-Panel en druk deze op de pinnetjes. Erg fijn!

De 3-Way SLI en 2-Way SLI bruggen, met een kabel voor de ledstrip en een VGA kabel met 1 mannetje en 3x vrouwtje.

Verder krijg je nog een handleiding mee en een stickervel waarmee je sata kabels kan labelen. Dexterdude is hier persoonlijk nooit fan van geweest omdat het vaak niet mooi staat in een PC-Build.

Het moederbord

Wat direct opvalt is dat op het moederbord inderdaad staal rond de 4 PCI-e sloten zit. Dit zorgt voor een stevigheid voor de steeds zwaardere grafische kaarten. Eveneens zien wij dit terug bij de RAM-sloten. Verder zien wij een grote ruimte tussen de eerste twee PCI-e sloten, waarbij de grafische kaarten (in SLI of Crossfire) extra ruimte krijgen.
Het valt eveneens op dat er op dit bord geen fysieke knoppen aanwezig zijn.

De geheugenbanken bestaan uit RGB-strips en zijn ook verstevigd met een stuk staal.
Verder is een verticale USB 3.0 connectie onder de 24-pin power connector aanwezig.
Linksonder de USB 3.0 aansluiting zit een Thunderbolt Add-in Card Connector.


De TPM aansluiting is iets wat wij in eerste instantie niet hadden verwacht. Gigabyte wilt zich ook met dit bord op security richten. TPM kan worden gecombineerd met Bitlocker om de drive’s te encrypten. Altijd goed als de reviews moeten worden beveiligd 😛
De TPM chip wordt standaard niet meegeleverd – wat begrijpelijk is. Er zijn een hoop verschillende TPM chips. Zo is er te kiezen uit een goedkope chip met ‘redelijke’ encryptie, tot high quality (en prijs) met zeer goede encryptie.
De twee USB 2.0 poorten mogen niet mogen worden vergeten, en rechts daarvan de USB 3.0 aansluiting.


Het bord heeft eveneens twee M.2 aansluitingen, één voor de WiFi (welke bij dit model niet wordt meegeleverd) en één voor een SSD.

Het I/O panel is met uitgevoerd met 2 netwerkpoorten (één van Intel en andere van Killer Ethernet). De standaard PS/2 poort mag niet ontbreken, gecombineerd met 8 USB sloten.
De audio aansluitingen zijn verguld en er is een optische connectie toegevoegd – voor als er bijvoorbeeld een versterker wordt gebruikt.
In z’n totaliteit heeft het moederbord de volgende USB en Thunderbolt aansluitingen
[list]

  • 1x USB 3.1 met USB Type-C support

  • 1x USB 3.1 Type-A

  • 10x USB 3.0

  • 4x USB 2.0

  • 1x Thunderbolt

  • [/list]

    Het bord is verder uitgerust met tien Sata 600 poorten, Sata Express en de U.2 aansluiting. Rechts van de U.2 aansluiting zit de Thunderbolt connector.

    BIOS opbouw en features

    De UEFI BIOS is uit onze ervaring gemakkelijk te bedienen.

    Voor de mensen die sneller met een keyboard aan de slag willen in een bios.
    Overigens, wanneer ik op performance klikte (rechtsbovenin), werd links de snelheid van de CPU verhoogd naar ongeveer 4.4Ghz (omdat ik eerder in de Bios heb zitten spelen).

    Smart Fan is er om te waarschuwen als er iets fout gaat met het systeem, oververhitting e.d.
    Zelf gebruikt dit systeem waterkoeling, waardoor de CPU fan uiteraard op 0 RPM staat.



    Wij kiezen altijd voor een X.M.P profiel.

    Uiteraard zijn de timings verder aan te passen.



    Ook de CPU kan verder worden getweaked.






    Onder systeem hangt de standaard info, versie, taal, access level etc.

    De Fast Boot kan op iets als Extreme Fast. Dat ging zo snel dat ik op ten duur de bios gewoon niet meer in kwam. Als ik op delete drukte zat ik al in Windows…
    Voorlopig laat ik het maar even op ‘normaal/enabled’ staan.


    Hier vielen een aantal dingen op. De ‘Ambient Led’ optie en SSD Secure Erase.

    Via Ambient Led is het mogelijk de verlichting van het moederbord aan te passen, of zelfs uit te zetten. Links kan de kleur van de RGB verlichting aan worden gepast.

    Een security erase optie is altijd fijn. Helaas is dit maar voor een SSD. Wanneer een HDD wordt weggedaan dient er een ander tooltje via Windows of Unix te worden gebruikt.
    Ik kan het overigens ook niet vaak genoeg benadrukken en wil het daarom ook iedereen het volgende op zijn/haar hart drukken; Lieve lezers, wanneer er een SSD of HDD of andere gegevensdrager via Marktplaats of Tweakers wordt verkocht, zorg er in alle tijden voor dat je deze compleet wist (en zelfs aantal keren laat overschrijven). Zo heb ik in het verleden al eens een aantal SSD’s overgenomen van Tweakers waar ik bij het terughalen van bestanden na een crash, foto’s en financiële gegevens (documenten en afschriften) etc. van andere Tweakers voorbij zag komen. De betreffende mensen waren overigens achteraf ingelicht en op de hoogte gebracht wat dit teweeg kan brengen als dat in verkeerde handen komt. Kortom, let hier op! Je moet natuurlijk niets, maar hopelijk hebben wij in iedere geval één iemand hier stil bij laten staan.









    Mocht de BIOS na uren bloed, zweet en tranen nou naar behoren presteren, sla deze dan op als profiel, zo kan er altijd worden geswitcht. Eveneens is het mogelijk de profielen extern als backup op te slaan en later te importeren, na bijvoorbeeld een complete BIOS clear of crash.

    Over BIOS crashes e.d. gesproken. Naast het updaten van de BIOS is deze ook op te slaan op een externe gegevensdrager.



    Meegeleverde software

    Er zit overigens ook een CD met een paar stickers bij dit geweldige pakket, die heb ik echter niet meegenomen in de foto’s, vanwege de volgende reden… De manual waar de CD in zat, is nooit open geweest. Totdat ik het boekje van m’n tafel liet vallen en zag dat er een
    CD met 3 stickers in zat.. Yeah… Wie leest nou toch nog manuals/boekjes? RTFM! 😛

    Op de Gigabyte website (zelf halen wij altijd direct de software van de website van de fabrikant – is de software gelijk up-to-date) staat een hoop software voor dit bord. Echter, op de CD zit ook nog Norton installatie met licentie – heb echter geen idee voor hoe lang deze licentie geldig is.

    Overigens, ik had wel spijt toen ik de Gigabyte pagina zag, met mogelijke software die bij dit bord wordt geleverd. Allemachtig wat is dat veel. En dan heb ik het niet eens over de drivers…

    App Center

    Om het even overzichtelijker te maken hebben ze de App Center in het leven geroepen. Hierin worden alle Gigabyte Apps overzichtelijk weergegeven.

    De Windows settings geven het hopelijk wel een beetje aan. Gewoon een shortcut naar de mogelijke Windows apps die gebruikt kunnen worden.

    En de applicaties die je normaliter schijnt mee te kunnen installeren via de CD.

    Ambient LED

    Met Ambient Led is het mogelijk de RGB kleuren van de led-verlichting en ledstrip aan te passen. Het bovenste gedeelte, de Still Mode, Pulse Mode en Beat Mode gaat omtrent het moederbord. Hierop kan er worden aangepast hoe het moederbord met de RGB verlichting om gaat. Beat mode is ook dat het op de audio reageert – en meeflitsen op de audio. 1 nadeel, dit werkt niet met de ledstrip.
    Hetgeen eronder (Led Color Theme) bestaat uit 3 opties. 1 specifieke kleur, Auto (met een timer eronder) wat er voor zorgt dat de kleur elke X seconde aan wordt gepast naar een andere kleur, en Default – wat gewoon rood is. Dit zijn helaas maar de 3 opties van de ledstrip. De strip kan dus niet mee flitsen op de audio – wat dan in toom zou zijn met hoe het moederbord reageert. Dat vinden wij wel erg jammer.

    Zoals beschreven, wanneer de leds op Beat Mode komen te staan, verlicht het moederbord op licht. Had initieel aantal clips gemaakt met guns ‘n roses en the verve, maar had helaas niet het gewenste resultaat.
    Pas op, geluid staat hard!
    Survivor – Eye Of The Tiger

    Da Tweekaz – The Hanging Tree (Official Preview)

    Pacific Northwest Rain & Thunder

    3D OSD

    Dit is een vrij grappig programma, wat ik persoonlijk nooit zal gaan gebruiken. Dit programma kan er voor zorgen dat de statistieken in een hoek van de monitor worden weergegeven. Bijv. de CPU performance, Framerate of GPU temperatuur in-game laten zien.

    Uiteraard kan worden ingesteld op welke positie de teksten moeten komen te staan.
    Centraal/midden in je scherm met font 48 lijkt ons wel een geschikte positie.
    Eveneens is met een toetsencombinatie in te stellen of de statistieken aan of uit dienen te staan.

    Hieronder valt aan te geven over welke applicaties dit zou moeten kunnen runnen.

    Exporteren van de master creation is ook altijd handig. Als Windows crasht en alles moet weer opnieuw worden installeren (gebruik de CD!), dan kan snel de profielen weer worden ingeladen.

    AutoGreen

    AutoGreen is een vrij leuk programma. Het koppelt via Bluetooth aan een mobiele device. Wanneer er met een telefoon of tablet wordt weggelopen, dan zal het in één van de onderstaande opties schakelen. Bijv, het systeem schakelt in hibernate als de tablet/telefoon steeds verder van de PC raakt. Erg fijn programma. Er zit echter geen bluetooth op dit moederbord wat de applicatie dus vrij overbodig maakt.
    Maar, een bluetooth dongle is ook geen man overboord qua prijs dunkt ons.

    Cloud Station

    Cloud station zegt eigenlijk wel al een beetje wat het doet. Via Cloud Station kan er worden ingelogd naar de persoonlijke cloud (met privé bestanden). Hiervoor is wel de de Cloud Station Server (komt in 6.6 terug) nodig.

    Gigabyte heeft een app (Cloud Station) waarbij een app ook toegang tot de bestanden kan krijgen.
    Aangezien ik bij HomeCloud wat private files zag staan, heb ik deze afbeelding maar over geslagen. Maar als opsomming; de bestanden die zijn gekenmerkt als cloud-bestanden via de Cloud Station-Server kunnen middels de app worden benaderd..

    Bij Remote overclock geeft een mogelijkheid het systeem te verfijnen – on the run! Geef mij toch maar de BIOS zegt Dexterdude.

    En niet te vergeten, de temperaturen kunnen ook onder een loep worden genomen, wel zo belangrijk als men via een telefoon met een OC uitvoert.
    Ik proest erbij tijdens het typen. Het is toch vrij gek, normaliter/vroeger OC’de men via de BIOS, tegenwoordig gebruik iemand daar zijn smartphone/tablet voor, of gewoon de software die het voor je doet (ECO, Default of OC).

    Wat wel grappig is, is de remote control. Via de telefoon was het mogelijk met de instant input mode een complete chat op te zetten en te blijven typen.

    Ook het spelen met de muis ontbreekt niet!

    Het kunnen besturen van media ontbreekt in dit geval ook niet. Handig als er muziek op staat via bijvoorbeeld Windows Media Speler.

    Zelfs de standaard OC profiles kunnen worden geselecteerd via de app.

    Uiteraard probeer ik weer overal op te klikken… Neee.. Niet herstarten!

    Remote afsluiten of herstarten behoort ook nog tot 1 van de opties.

    In ons optiek een fijne app met vrij veel info en opties – en niet te vergeten een standaard cloud app.

    Cloud Station (Server)

    Zoals eigenlijk hierboven aangegeven, is de server benodigd om de files te kunnen hosten.
    Dit programma geeft de mogelijkheid om mappen te selecteren en deze als server/cloud zijnde te hosten.

    Color Temperature

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een best leuke optie vind. Via de Color Temperature is het mogelijk het scherm warmer te maken, waardoor de ogen minder blauw licht te verduren krijgt. Zeker in de avond wanneer er met kleine oogjes wordt gesurft, kan dit nog wel eens handig zijn!

    BIOS Setup

    Via de Bios Setup is het mogelijk info in te zien m.b.t. het moederbord en een aantal aanpassingen door te voeren.

    EZRAID

    Doordat ik geen Raid heb draaien, is deze software niet getest.

    Fast Boot

    Zoals bij de BIOS is beschreven heb ik de software maar op normaal laten staan, aangezien met Ultra Fast het starten zo snel ging dat ik tot 3x aan toe al in mijn inlogscherm van Windows zat alvorens ik op ‘delete’ kon drukken.

    System Information Viewer

    Voor de mensen die niet genoeg kunnen krijgen van statistieken is er SIV uitgevonden, waar je eigenlijk de belangrijkste info onder 1 loep krijgt.

    V-Tuner

    Met V-Tuner is het mogelijk de grafische kaart verder aan te passen en te tweaken, door deze bijvoorbeeld verder te OC’en.

    Smart Keyboard

    Voor de mensen zonder keyboard met macro knoppen is het volgende programmaatje erg handig. Dit programma zorgt er voor dat er applicaties of mappen aan een bepaalde F knop worden gebind. Bijv. bij F5 moet Ghost Recon Wildlands starten.

    Ook is het mogelijk de muisinstellingen via deze macro-knoppen on the fly aan te passen.

    En hier komt de humor van Dexterdude… Wat had hij gedaan… Hij weet dat ik wel een beetje jaloers ben op zijn grafische kaart, de Gigabyte 1080Ti Founders Edition. Met de geweldige Smart Keyboard applicatie had hij ingesteld dat als ik op F1 klikte, ik de foto’s kreeg te zien van zijn 1080Ti… Zoooo jammer…

    De betreffende map van de voorgaande review.

    Platform Power Management

    Om heel eerlijk te zijn zegt ons dit vrij weinig maar; via deze applicatie kan het volgende worden aangepast:

    [list]

  • Platform Power Management – Uit of aan
  • PEG ASPM – Het kunnen configureren van de ASPM mode voor de devices die zijn verbonden tot de CPU PEG bus
  • PCH ASPM – Het kunnen configureren van de ASPM mode voor de devices die zijn verbonden tot de Chipset’s PCI Express bus
  • DMI ASPM Control – Het kunnen configureren van de ASPM mode voor zowel de CPU als de Chipset van de DMI link.
    [/list]

    USB Blocker

    Wat ons eerder opviel is dat dit bord vrij veel met security doet. USB blocker is daar een voorbeeld van.

    Via de applicatie is het mogelijk alles te blokkeren en alleen bij wachtwoord te laten accepteren door de machine. Kortom, er is geselecteerd dat de Mass Storage is geblockt, dan moet er eerst een wachtwoord worden ingevuld alvorens een USB-drive kan worden gebruikt.

    Smart TimeLock

    Heb je nou kinderen die veels te veel gamen en ben je zat om continu op te staan, installeer dan Smart TimeLock! Via deze geweldige applicatie kan je zeggen dat men max (bijv) 2 uur mag gamen, daarna sluit het systeem zichzelf weer lekker af..
    Dames, gamed je man te veel? Installeer dan deze app om hem weer lekker naar de bank terug te krijgen!

    Nu ik weer even naar de bovenstaande screenshots kijk, bedenk ik mij het volgende; “Owjee, laat dit mijn vriendin maar niet zien.. die stelt het rustig zo in dat ik elke dag netjes rond 10 uur”.. Shutdo….

    Smart Backup

    Smart backup, het zegt het allicht wel. Dit programma zorgt er voor dat er elke keer netjes backups worden gemaakt van het systeem. Dit kan bijvoorbeeld zo worden ingesteld dat deze aan de slag gaat na een eerstvolgende start van het systeem.

    We zijn onder de indruk dat de optie er ook in zit, om via een netwerk naar bijv. een andere SMB share een backup weg te schrijven.

    Eveneens is er een RescueDrive beschikbaar, waarmee het systeem in geval van een crash snel kan worden ‘gemaakt’.

    Easytune

    Het zegt het wel al een beetje in de naam, via EasyTune is het mogelijk een systeem verder te tunen/OC’en. Zo is het mogelijk de profielen aan te passen en deze als standaard in te stellen zodat bij een klik op de knop het benodigde profiel wordt geladen. Ook valt het op dat Gigabyte vrij veel met een ECO modus werkt.

    “Hé Pim, als ik op ECO klik, heb ik de zelfde snelheid als jouw systeem.”
    “Ja, maar grafisch loop je dan nog steeds achter..”
    “Ai, touché”.

    Via de Advanced optie is er een mogelijkheid de CPU verder een OC te geven of zelfs voltages aan te passen.

    Ook de mogelijkheid om de geheugen en andere timings/voltages e.d. verder te tweaken ontbreekt niet.

    Ook zijn er uiteraard weer hotkeys beschikbaar. Zit je bijvoorbeeld in game die veel van de CPU vreet en je merkt dat het systeem er niet genoeg frames uit perst, knal dan even die OC functie aan en speel lekker door met een ‘hogere’ framerate. Uiteraard is het wel afhankelijk hoe de profielen zijn ingesteld. Op 20MHz verschil zal er weinig/geen verschil te merken zijn bij een CPU intensief spel.

    Waarom overigens het RAM (merk etc.) niet wordt weergegegeven in dit programma, geen idee, eveneens zegt het dat XMP niet aan staat, terwijl dat wel zo is. Hier is allicht een update voor benodigd.

    Via de AutoTune kwamen wij niet verder dan de 4.2 GHz. Vroeger was er Extreme OC, waarbij de CPU het echt te verduren kreeg. Deze optie is er tussenuit gehaald.

    cFosSpeed Internet Accelerator Software

    Deze software heb ik niet kunnen testen. Kreeg een melding bij het installeren dat het niet op mijn omgeving kon worden geïnstalleerd.

    Tijdens deze review hebben wij helaas geen tijd gehad met de BIOS een dergelijke OC uit te voeren.

    @BIOS

    Mocht het systeem niet stabiel zijn, of de BIOS loopt ver achter qua versie, dan is er altijd nog de @BIOS functie, waardoor de bios gewoon even kan updaten – on the fly.

    Er is een mogelijkheid de bios direct vanaf de server te laten updaten.

    Als de Intel X99, AMI BIOS, Ver.F5 wordt geselecteerd, wordt deze gedownload en wordt het systeem herstart om de BIOS te updaten.

    Wanneer er een eerdere BIOS is opgeslagen of gewoon direct van de site is gedownload, dan kan deze hier worden gebruikt.

    En zoals inhaakt op hierboven, het kunnen opslaan van een BIOS met de gepersonaliseerde instellingen.

    Voor de volgende optie moesten Dexterdude en ik wel even lachen. Een foto ingezoomd van zijn of mijn hoofd zou geweldig zijn als post image. Alhoewel zou ik in geval van Dexterdude een breedbeeld nodig hebben. 😛

    GIGABYTE Smart Switch

    Voor de mensen die van Windows 7 naar Windows 8/10 zijn gegaan en die nog niet kunnen wennen aan het metro menu, is er Smart Switch ontwikkeld. Hierdoor wordt gewoon gebruik gemaakt van een normale startmenu als voorheen.. Vroegâh, toen startmenu’s er nog rechthoekig uitzagen..
    Zelf gaat mijn voorkeur toch naar het Windows 10 menu, ben er al aan gewend.

    On/Off Charge™ / On/Off Charge™ 2

    Dit is tijdens de review niet getest.

    Prestaties

    Voorwoord

    De benchmarks zijn gedraaid met de standaard opties weergegeven in Gigabyte Easytune. Deze bestaan uit:

    [list]

  • Eco mode
  • Default mode

  • OC

  • [/list]

    Eco mode

    Eerder in het review is de Eco mode al eens aangekaard. Dit is vooral van belang voor de mensen die tijdens het surfen het niet zozeer nodig vinden dat hun CPU op bijv 4.2GHz loopt. Tijdens gamen kunnen wij ons niet voorstellen dat je een ECO mode aan wilt zetten (in een zware game, bijv; Ghost Recon Wildlands).

    Default mode

    Dit zou uit de box snelheid moeten zijn zoals Intel het aangeeft. Hier zien we dat er stiekem 200MHz (0.2 GHz) sneller draait. Dit zal niet heel veel schelen in benchmarks, helaas kunnen wij dit op dit moment niet bewijzen tegenover andere moederborden.

    OC mode

    Een OC mode via de software, hoe goed zal het gaan? De CPU wordt op 4.2GHz geclockt. Dit is dus hoger dan de Default mode met 3,6 GHz – en met een turbo van 4GHz. Geen gigantisch verschil, maar zorgt wel voor een net iets snellere CPU.

    CPU Mark

    Bewijs is beneden toegevoegd – net boven de comments 🙂

    SuperPi

    SuperPi is een single-core programma. Zoals menig van julie vast wel al weten, gaat het puur om de single-core performance en RAM speed/timings. Met de Default mode is geen super tijd neergezet. Uiteraard stonden er ook andere programma’s op de achtergrond in Windows open.
    Er is duidelijk te zien dat tussen Default en OC geen gigantisch groot verschil zit. Dit komt omdat er niet veel aan de CPU is getweakt, op 0,2GHz na. Aan de RAM-snelheid of voltages is in de OC ook niets aangepast.
    In ECO mode is goed te zien dat de CPU wordt gedownclockt.

    CineBench 11.5 CPU

    Cinebench is echt het tegenovergestelde van SuperPi. In plaats van een klein programma dat decimalen van Pi rekent, rendered CineBench een afbeelding zo snel mogelijk multithreaded.
    Hierbij geldt; hoe sneller en meer cores des te beter het resultaat. Het is vooral belangrijk dat het systeem stabiel is gedurende deze benchmark. Bij CineBench is RAM minder cruciaal dan bij SuperPi.
    Er valt dan ook tijdens de benchmark goed te zien dat de OC een hogere score behaalt dan de standaard Default functie.

    PCMark 8 Home Conventional 3.0

    PCMark is gedraaid om te zien om of de CPU enigszins stabiel is. Gedurende de test wordt normaal computer gedrag geëmuleerd. Om echt te checken of een pc stabiel is of niet, wordt tussen de 12 en 24 uur aan stresstesten aangeraden. Hier heeft Dexterdude genoeg ervaring mee.

    Zoals eerder wel verwacht is met de benchmarks van de ECO mode de PC begrijpelijkerwijs (bij boven normaal gebruik) niet vooruit te branden. Het verschil tussen de Default en OC mode is in ons optiek leuk meegenomen, maar het zijn geen verschillen waarbij de mond open valt.

    Conclusie

    Het voelt alsof ik zojuist nogmaals mijn studie heb afgerond. Wat een boekwerk. Hopelijk is de review ondanks de hoeveelheid tekst (held als je alles gelezen hebt) bevallen en geeft het een goed beeld wat het moederbord te bieden heeft.
    Zelf ben ik zeer tevreden met het moederbord. De extra software die erbij wordt geleverd maakt een aantal dingen wel erg handiger. Er is een RGB ledstrip van 5 meter aan het moederbord gehangen. Het bord heeft hier geen problemen mee, en verlicht de kamer als een concertzaal. Het enige wat ik wel jammer vind, is dat de ledstrip niet op de muziek meeknippert. Voor de mensen die helemaal niets met Led of andere kleurtjes te maken willen hebben kunnen dit gewoon uitschakelen.
    Het moederbord is in ons optiek compleet. Ik zou zelf ook niet direct een 2e M.2. SSD nodig hebben.
    Begrijpelijkerwijs is op het iets duurdere model WiFi aanwezig. Toch is het jammer dat het niet ook al op dit bordje aanwezig is. Een WiFi m.2. adapter is ongeveer 23 euro en heeft direct ook bluetooth aan boord. Kijkende naar de prijs is dit te verwaarlozen.
    De inrichting en armor rond de PCI/RAM sloten is in ons optiek iets waar goed over is nagedacht.
    Kortom, wij (en vooral ikzelf) zijn erg tevreden met het moederbord. Het is zeer compleet qua aansluitingen, mogelijkheden en qua software. Eveneens het gemak waarmee de software te bedienen is, vinden wij een positief punt (bijvoorbeeld EasyTune, V-Tuner, TimeLock of Backup).
    Een ware aanwinst – en weer een systeem om fijn verder mee te kunnen gamen.

    Onderstaand (boven de comments) zijn de afbeeldingen weergegeven die na het testen zijn gemaakt. Als bonus is er nog een benchmark van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands op Default en OC mode meegenomen.

    620

    Laatste Posts

    Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

    Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

    Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

    Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

    iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

    De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

    Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

    VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

    QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

    Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

    Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

    Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

    Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

    Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

    De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

    Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

    Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

    De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
    Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

    Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
    Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

    Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

    Fijne feestdagen!

    Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

    QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

    Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

    Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

    Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

    Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

    Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

    QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

    Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

    Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

    Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

    Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!