wo. jul 15th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Gigabyte Z170 Gaming K3

Vanuit Gigabyte kreeg ik een tweetal moederborden opgestuurd om eens mee te gaan spelen, een leuke instap moederbord, namelijk de Z170 Gaming K3 en een Z270 Gaming K3. I.c.m. een i7 7700K kon ik weer aan de slag om mijn testbench. In deze review loop ik door de Z170 heen.
Gigabyte Z170 Gaming K3
Pluspunten
 • Onboard verlichting
 • Goede prijs voor Z170 chipset
 • Armored PCI-e slot
 • M.2. slot
 • USB 3.1
 • Dual Bios
 • Genoeg aansluitingen voor een ‘budget’ bord
Minpunten
 • Geen externe LED-aansluiting
 • Geen Type-C port
 • Geen SLI-support

Inleiding

Vanuit Gigabyte kreeg ik een tweetal moederborden opgestuurd om eens mee te gaan spelen, een leuke instap moederbord, namelijk de Z170 Gaming K3 (nee, niet van die befaamde drie dames) en een Z270 Gaming K3. In combinatie met een i7 7700K kon ik weer aan de slag om mijn testbench op te bouwen. Helaas is het cablemanagement niet iets waar ik zoveel tijd in stop als in mijn reviews, anders was ik nog wel een week bezig geweest per review :P…
Anyhow, in deze review loop ik door de Z170 heen, wat zijn de opties en wat voor software wordt meegeleverd met dit bordje?

Specificaties

Uiteraard beginnen wij weer met de specificaties. Het valt mij op dat ik de specificaties niet helemaal duidelijk op deze pagina krijg, voor een beter overzicht klik hier!

Uitpakken

Het moment is aldaar, het uitpakken van het moederbord. Let wel op, dit is een geleend product.

De handleidingen zijn meegeleverd, een sticker en een privacy kaart die je aan de deur kan hangen als je aan het … gamen… bent..

Het moederbord heeft een World of Warships actiecode meegeleverd.

Er zitten 4 sata kabels in de verpakking met het I/O paneel en het befaamde Gigabyte connector stukje – waar je dus erg gemakkelijk de pinnetjes voor de power/reset button in kan duwen, en vervolgens over de pinnetjes op het moederbord heen kan schuiven.

Het bord ziet er qua kleuren best netjes uit. Het rode past in mijn optiek wel op het zwarte, geeft in iedere geval een stoere look.

Het leuke aan dit moederbord is dat er gewoon 4 reepjes geheugen op kunnen. Zo is het maximaal tot 64GB ondersteund.

De TPM aansluiting is iets wat wij in eerste instantie niet hadden verwacht. Gigabyte wilt zich ook met dit bord op security richten. TPM kan worden gecombineerd met Bitlocker om de drive’s te encrypten. Altijd goed als de reviews moeten worden beveiligd :).

De TPM chip wordt standaard niet meegeleverd – wat begrijpelijk is. Er zijn een hoop verschillende TPM chips. Zo is er te kiezen uit een goedkope chip met ‘redelijke’ encryptie, tot high quality (en prijs) met zeer goede encryptie.
Rechts van de TPM aansluiting zitten de twee USB 2.0 poorten. Onder de power connector zit de USB 3.0 poort.

De audiochip is de Realtek ALC1150.

De z170 heeft 2x SATA Express (Gen3, 16Gb/s) en 6x SATA-600 aansluitingen.

De aansluitingen zijn als volgt; 4x PCI-e 3.0 x1, 2x PCI-e 3.0 x16. Eén x16 slot heeft een armor bracket om doorhangen (of afbreken van het PCI-slot) te voorkomen.

De PCI-e 3.0 x16 slots configuratie is als volgt; Single x16 en Dual x16 / x2 – geoptimaliseerd voor AMD Crossfire

Uiteraard mag de M.2 (PCI-e 3.0 x4) niet worden vergeten.

Rechts onderin zit ook nog een tweetal pinnetjes om de CMOS te kunnen ‘clearen’ d.m.v. een jumper.

Zoals eerder gemeld heeft de z170 2x SATA Express (Gen3, 16Gb/s) en 6x SATA-600 aansluitingen.

De aansluitingen van het bord zijn als volgt:

 • 1x PS/2
 • 1x DVI-D
 • 1x HDMI (1.4)
 • 4x USB 2.0
 • 6x USB 3.0
 • 2x USB 3.1 (Gen2, 10Gb/s)
 • 1x Killer E2201 1Gbps Ethernet
 • 1x 7.1 audio kanalen d.m.v. 6x Analoog (3,5mm) aansluitingen (Realtek ALC1150).

Ook de achterkant neem ik nog even mee.

Voor degene die nog niet genoeg van het bordje heeft gezien, voeg ik nog een aantal afbeeldingen toe;

Even het bordje op de benchtable van Cooler Master schroeven (Cooler Master Test Bench v1.0).

De Z170 heeft lampjes aan de onderkant van het bord die mooi het e.e.a. verlichten.

Ook loopt er een verlichte lijn door het bord heen – zo ook aan de andere kant.

Ook is de Z170 Gaming K3 verlicht.

In het geval van mijn testbench maak ik gebruik van een HyperX Savage 240GB SSD i.c.m. HyperX Predator DDR4 3000MHz geheugen (16GB). Aangezien dit 4 reepjes zijn, misstaat dat niet op dit bord!

Eveneens gebruik ik als koeler de Cooler Master Liquid 120 (die als push/pull koeler kan werken – aangezien er twee stille maar vooral goed werkende fannetjes worden meegeleverd) en de Cooler Master V750 voeding. Met een 80 plus gold certificaat.

Bios

Ook heeft Gigabyte natuurlijk een uitgebreide bios. Ook die licht ik even toe.
De UEFI BIOS is uit mijn ervaring gemakkelijk te bedienen.
Rechts bovenin kan ook de EZ OC worden bedient.

Voor de mensen die sneller met een keyboard aan de slag willen in een bios is de volgende afbeelding gemaakt.
Overigens, wanneer ik op performance klikte (rechtsbovenin), werd links de snelheid van de CPU verhoogd naar ongeveer 4.2Ghz (omdat ik eerder in de Bios heb zitten spelen).

Zelf kies ik altijd voor een X.M.P profiel – profiel 1.

De Fast Boot kan op iets als Extreme Fast. Dat ging zo snel dat ik op ten duur de bios gewoon niet meer in kwam. Als ik op delete drukte zat ik al in Windows…
Voorlopig laat ik het maar even op ‘disabled’ staan.

Ook in de BIOS heeft Gigabyte weer de nodige security features toegevoegd.

In geval van een NVMe device, kan deze ook makkelijk via de BIOS worden beheerd, aangezien ik met een Kingston Savage SSD werk, is dat hier niet het geval.

Mocht de BIOS na uren bloed, zweet en tranen nou naar behoren presteren, sla deze dan op als profiel, zo kan er altijd worden geswitcht. Eveneens is het mogelijk de profielen extern als backup op te slaan en later te importeren, na bijvoorbeeld een complete BIOS clear of crash.

Over BIOS crashes e.d. gesproken. Naast het updaten van de BIOS is deze ook op te slaan op een externe gegevensdrager.

Meegeleverde software

Wat in mijn voorgaande review van de Gigabyte X99 Ultra Gaming ook al duidelijk werd, is dat Gigabyte een hoop moeite doet om goede maar ook vooral veel software mee te leveren. Er valt natuurlijk ook voor te kiezen deze software zelf te installeren wanneer dat nodig wordt geacht.
Tip; installeer de APP center en download daaruit de benodigde software. Dat scheelt een hoop zoeken op de Gigabyte website.

Via de App center zijn ook de Windows instellingen gemakkelijk te beheren.

Ook let de software op nieuwe drivers.

Via de ‘Not Installed’ optie is de software van Gigabyte te downloaden, gelukkig gaat dit via de App Center en is het niet nodig op de Gigabyte website te zoeken naar de betreffende software. Een klein overzicht van de software:

 • @Bios
 • Ambient Led
 • USB Blocker
 • Cloud Station
 • Cloud Station server
 • EasyTune
 • FastBoot
 • OnOffCharge2
 • Platform Power Management
 • SIV
 • SmartKeyboard
 • Smart Timelock
 • SmartBackup
 • 3DOSD
 • Gameboost
 • Gigabyte Firmware Update Utility
 • Bios Setup
 • Google Chrome
 • Google Toolbar
 • Norton Internet Security (60 days trial)

Wat diepere uitleg over de software is in mijn vorige review van de x99 Ultra Gaming te vinden, klik hier!

Uiteraard is er ook op de site van Gigabyte genoeg info over de software te vinden

klik

Conclusie

De Gigabyte Z170 Gaming K3 is in mijn optiek een leuk bordje voor diegene die een bepaald budget heeft om een leuke game pc te bouwen. De Z170 heeft genoeg opties en ondersteunt in het geval van een budget genoeg mogelijkheden om er toch nog een sterk en snel systeem van te bouwen. In combinatie met een (bijvoorbeeld) i7 7700K en een goede grafische kaart is er een zeer sterk systeem te bouwen voor een lage prijs. De NVMe aansluiting voor een SSD biedt genoeg mogelijkheden om toch nog dat extra uit de CPU en het moederbord te persen. De 6 sata aansluitingen zijn in mijn optiek, voor een bord van dit formaat en de prijs waarvoor deze over de toonbank gaat, meer dan genoeg. Het fijne van dit bord is dat er 4 geheugen repen op kunnen, waardoor er ook maximaal 64GB mogelijk is.
Een ander gegeven waar Gigabyte goed mee bezig is, is het stukje security voor het bord, door middel van de TPM chip kan het systeem ook dusdanig worden beveiligd. De ‘armored’ PCI-e slot is ook een warm welkom waar de kaarten tegenwoordig ook steeds zwaarder worden. Ik heb zelf echter nog nooit meegemaakt dat een PCI-slot afbrak of dergelijke, maar ik wil best geloven dat dit voorkomt.
De kleuren van dit bord zijn in mijn optiek ook best gaaf gedaan. Er zit echter geen complete mogelijkheid voor LED op dit bord, maar dat mag de pret niet drukken. De linker en rechterkant van het bord zijn mooi verlicht.
Toch is het jammer dat er geen USB Type-C op de Z170 zit, aangezien er wel USB 3.1 ondersteuning op zit.
Met de prijs van ongeveer 119 euro (op moment van schrijven), vind ik dit een leuk bordje om mee te beginnen. De Z270 Gaming K3 zou wat meer mogelijkheden hebben voor diegene die wat meer budget heeft. Dit bord komt later terug in een andere review.
Dit bord krijgt van mij kijkende naar de prijs, software en mogelijkheden 5 sterren.

Laatste Posts

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!