wo. jul 15th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

De Z270X Gaming 9 is het antwoord op de Asus Extreme borden. Het volgestopte, maar ook zware moederbord heeft een hoop opties. Uiteraard met RGB leds bestrijkt, is het een moederbord voor de gebruiker die veel van zijn moederbord verwacht.
Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

Pluspunten
  • Onboard verlichting en externe RGB mogelijkheden
  • Armored PCI-e en memory slot
  • 2x M.2. slot
  • USB 3.1
  • Dual Bios
Minpunten
  • Met een prijs van rond de 500 euro, is het geen goedkoop moederbord.
  • Mist een set aan USB poorten aan de achterkant

Inleiding

De Z270X Gaming 9 is het antwoord op de Asus Extreme borden. Het volgestopte, maar ook zware moederbord heeft een hoop opties die op de goedkopere varianten (de Gaming 3, 5 of 7) weer missen. Uiteraard met RGB leds bestrijkt, is het een moederbord voor de gebruiker die veel van zijn moederbord verwacht. De opties worden uiteraard weer in deze review weergegeven!

Specificaties

De Z270X heeft een hoop te bieden, en dat valt ook weer terug te zien in de specificaties!

Uitpakken

Tijd om te kijken naar het moederbord! Let wel op, het moederbord is geleend! De manier hoe het is ingepakt kan behoorlijk variëren van hoe het normaliter hoort te zijn 😛

Voor de echte RGB (niet R&B) fanaat is er uiteraard ook een mogelijkheid m tot maximaal 2 RGB strips aan te sluiten!

De Gaming 9 maakt gebruik van een Creative Sound Blaster Certified ZxRi audiochip met maarliefst drie versterkers i.p.v. een Realtek audiochip.

Zoals later ook op de foto’s van het moederbord te zien is, maakt dit bord gebruik van een EKWB G-Frost Hybrid koeling blok, waarmee waterkoeling tot een mogelijkheid behoort!

Het moederbord is uitgerust met tweemaal een Killer E2500 ethernetpoort en Killer Wireless AC 1535 (WiFi en Bluetooth). Daarnaast plaatst (zoals vaker gezien) Gigabyte ook Thunderbolt 3 op de Z270X Gaming 9.

Let op; dit product is geleend!, hiermee wil ik zeggen, normaliter ziet het er wat netter uit :). Toch wilde ik het plaatje niet ontnemen, omdat het er wel gaaf uitziet – en dus een impressie geeft hoe het moederbord er qua verlichting uit komt te zien.

Zoals gewend bij Gigabyte zitten er nette stickers bij voor de labeling van SATA poorten. Een Do Not Disturb “I am doing something in my room” hotelkaart :P.. Een sticker, een CD met software en twee ‘kabelbinders’.

Bij het pakket zitten uiteraard weer de nodige (4) SATA kabels, twee kabels voor de RGB (de andere kabel komt in twee foto’s verder terug), een WiFi adapter en twee kabels die als sensor kunnen worden gebruikt.

Uiteraard missen de gebruikershandleidingen ook niet.

Voor diegene die naar een 2-way/3-way/4-way SLI willen, zijn er ook bridges meegeleverd. Eveneens is met de meegeleverde CrossFire bridge ook CrossFire mogelijk.

Het bord zelf heeft in mijn optiek mooie kleuren, het zwart/wit en grijs zit er goed uit!

Zoals eerder kenbaar gemaakt zit er een ‘groot’ koelblok van EKWB (G-Frost Hybrid).

Zoals tegenwoordig vaker terugkomt bij de moederborden van Gigabyte, zijn de geheugensloten verstevigd met een stuk staal. Gigabyte noemt dit Ultra Durable Memory Armor. Daarnaast hebben de geheugensloten ook RGB verlichting.

Rechtbovenin zitten de power-, reset-, en OC-buttons. Wat ook opmerkelijk is, is dat het moederbord tweemaal een HEX scherm heeft – voor probleemdiagnose.

Zoals bij de geheugensloten zijn ook de PCI-e sloten verstevigd, de zogeheten UItra Durable PCIe armor zorgt ervoor dat de steeds zwaarder wordende kaarten er niet voor zorgen dat een PCI slot afbreekt.

Eveneens beschikt de Z270X Gaming 9 over twee M.2. sloten.

Uiteraard mist de TPM mogelijkheid weer niet op een Gigabyte moederbord. Voor diegene die zijn data toch wilt beveiligen is dit een goede extra toevoeging!

Even een klein overzicht van het bord, van boven naar beneden!

Toch mist voor mijn gevoel wel een x aantal USB aansluitingen (kijkende naar borden van andere fabrikanten, zitten er vaak wel 8/meerdere USB poorten op het bord). Eveneens zit de USB 3.1 Type C op een niet al te handige plek – bij het aansluiten is het vaak niet zo heel makkelijk even achter de PC te kruipen. Ik had eerlijk gezegd voor het geld van dit bord wel een kleine bay erbij willen zien waar een aantal USB poorten zaten, en een USB 3.1 aansluiting. Of allicht wil ik als gebruiker juist te veel, dat kan natuurlijk ook!

Er zitten acht SATA600-poorten op de Z270X Gaming 9. Eveneens beschikt het bord ook over twee U.2 aansluitingen. Opmerkelijk genoeg zitten er ook drie Serial ATA-Express poorten op het moederbord, ondanks dat daar nagenoeg geen producten voor zijn.

Onder de power connector zit een plastic plaatje die kan worden gegraveerd met je eigen naam, of de naam van je favo website – of dergelijke! Deze licht net zoals de rest van het bord netjes op!

Al met al, een moederbord met genoeg opties!

Uiterlijk

Voor deze build gebruik ik een Cooler Master Liquid 120 (die als push/pull koeler kan werken – aangezien er twee stille maar vooral goed werkende fannetjes worden meegeleverd). Daarnaast maak ik gebruik van een Cooler Master V750 voeding. Een compleet modulaire voeding met een 80 plus gold certificaat.

Een erg leuke feature is dat de plastic strip ook oplicht.

De RGB verlichting kan softwarematig worden aangepast. Doordat het bord gebruikt maakt van vier zones, kunnen deze afhankelijk van elkaar worden ingesteld.

Bios

Voor diegene die nog interesse heeft in de handige BIOS van Gigabyte, loop ik ook even door de mogelijkheden heen!

De UEFI BIOS is uit mijn ervaring gemakkelijk te bedienen.
Rechts bovenin kan ook de EZ OC worden bedient.

Zelf kies ik altijd voor een X.M.P profiel – Profile 1.

De Fast Boot kan op iets als Extreme Fast. Dat ging zo snel dat ik op ten duur de BIOS gewoon niet meer in kwam. Als ik op delete drukte zat ik al in Windows…
Voorlopig laat ik het maar even op ‘disabled’ staan.

Ook in de BIOS heeft Gigabyte weer de nodige security features toegevoegd.

In geval van een NVMe device, kan deze ook makkelijk via de BIOS worden beheerd, aangezien ik met een Kingston Savage SSD werk, is dat hier niet het geval.

Mocht de BIOS na uren bloed, zweet en tranen nou naar behoren presteren, sla deze dan op als profiel, zo kan er altijd worden geswitcht. Eveneens is het mogelijk de profielen extern als backup op te slaan en later te importeren, na bijvoorbeeld een complete BIOS clear of crash.

Meegeleverde software

Wat in mijn voorgaande review van de Gigabyte X99 Ultra Gaming ook al duidelijk werd, is dat Gigabyte een hoop moeite doet om veel software mee te leveren. Er valt natuurlijk ook voor te kiezen deze software zelf te installeren wanneer dat nodig wordt geacht.
Tip; installeer de APP center en download daaruit de benodigde software. Dat scheelt een hoop zoeken op de Gigabyte website.

Via de App center zijn ook de Windows instellingen gemakkelijk te beheren.

Ook let de software op nieuwe drivers.

Via de ‘Not Installed’ optie is de software van Gigabyte te downloaden, gelukkig gaat dit via de App Center en is het niet nodig op de Gigabyte website te zoeken naar de betreffende software. Een klein overzicht van de software:
– @Bios
– Ambient Led
– USB Blocker
– Cloud Station
– Cloud Station server
– EasyTune
– FastBoot
– OnOffCharge2
– Platform Power Management
– SIV
– SmartKeyboard
– Smart Timelock
– SmartBackup
– 3DOSD
– Gameboost
– Gigabyte Firmware Update Utility
– Bios Setup
– Google Chrome
– Google Toolbar
– Norton Internet Security (60 days trial)

Wat diepere uitleg over de software is in mijn vorige review van de x99 Ultra Gaming te vinden, klik hier!

Conclusie

Voor een prijs van 480/520 euro (op tijd van schrijven), is het geen instapbord. Voor diegene die graag wilt overclocken of wilt spelen met RGB is dit wel een goed bord. Gigabyte heeft over een aantal dingen goed nagedacht, zoals het gebruik van de armored sloten – waar de steeds zwaardere kaarten toch voor een groot probleem kunnen zorgen. Het fijne van dit bord is dat er vier repen geheugen op kunnen, waar een aantal ‘dure’ borden het met twee sloten moesten doen.

Wat ik een groot voordeel vind van de Gigabyte moederborden, is dat er altijd genoeg software bij zit om net nog voor te zorgen dat het moederbord en de componenten werken zoals jij het wilt. In mijn vorige review werd voor mij ook al duidelijk dat de software een hoop te bieden heeft, men kan het als rommel zien – toch zitten er een paar handige programma’s bij.

Een ander gegeven waar Gigabyte goed mee bezig is, is het stukje security voor het bord, door middel van de TPM chip kan het systeem ook dusdanig worden beveiligd

Niet elke PC behuizing heeft een viertal aan 3.1 USB poorten. Het is jammer dat er aan de achterkant niet nog 2 of 4 extra USB 3.1 poorten zitten. Het moederbord biedt wel in totaal 4x USB 2.0, 9x 3.1, en USB 3.1 A en USB 3.1 Type C.

De RGB ledjes zorgen voor een leuk effect op het moederbord, daarnaast is er nog plaats om twee RGB led-strips aan te sluiten via het moederbord – welke op allerlei mogelijke manieren kan worden bedient (muziek, standaard één kleur e.d.).

De Gigabyte Aorus Z270X Gaming 9 is in mijn optiek ook echt voor de gebruiker die echt een hoop met het bord hoopt te kunnen doen, van een flinke OC met meerdere grafische kaarten, tot een complete waterkoelingset, het is mogelijk. Hier staat echter wel een flinke prijs tegenover. Kijkende naar de andere borden van de andere fabrikanten van hetzelfde kaliber, scheelt de prijs niets. Kortom, wil je het maximale uit een moederbord halen voor een 1151 chipset, dan is de Gaming 9 een goed bord met een hoop mogelijkheden.

Ondanks de prijs en het gemis (aan de achterkant van het moederbord) van een set aan USB poorten, krijgt de Gigabyte Aorus Z270X Gaming 9 van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!