5 oktober 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

De Z270X Gaming 9 is het antwoord op de Asus Extreme borden. Het volgestopte, maar ook zware moederbord heeft een hoop opties. Uiteraard met RGB leds bestrijkt, is het een moederbord voor de gebruiker die veel van zijn moederbord verwacht.
Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

Pluspunten
  • Onboard verlichting en externe RGB mogelijkheden
  • Armored PCI-e en memory slot
  • 2x M.2. slot
  • USB 3.1
  • Dual Bios
Minpunten
  • Met een prijs van rond de 500 euro, is het geen goedkoop moederbord.
  • Mist een set aan USB poorten aan de achterkant

Inleiding

De Z270X Gaming 9 is het antwoord op de Asus Extreme borden. Het volgestopte, maar ook zware moederbord heeft een hoop opties die op de goedkopere varianten (de Gaming 3, 5 of 7) weer missen. Uiteraard met RGB leds bestrijkt, is het een moederbord voor de gebruiker die veel van zijn moederbord verwacht. De opties worden uiteraard weer in deze review weergegeven!

Specificaties

De Z270X heeft een hoop te bieden, en dat valt ook weer terug te zien in de specificaties!

Uitpakken

Tijd om te kijken naar het moederbord! Let wel op, het moederbord is geleend! De manier hoe het is ingepakt kan behoorlijk variëren van hoe het normaliter hoort te zijn 😛

Voor de echte RGB (niet R&B) fanaat is er uiteraard ook een mogelijkheid m tot maximaal 2 RGB strips aan te sluiten!

De Gaming 9 maakt gebruik van een Creative Sound Blaster Certified ZxRi audiochip met maarliefst drie versterkers i.p.v. een Realtek audiochip.

Zoals later ook op de foto’s van het moederbord te zien is, maakt dit bord gebruik van een EKWB G-Frost Hybrid koeling blok, waarmee waterkoeling tot een mogelijkheid behoort!

Het moederbord is uitgerust met tweemaal een Killer E2500 ethernetpoort en Killer Wireless AC 1535 (WiFi en Bluetooth). Daarnaast plaatst (zoals vaker gezien) Gigabyte ook Thunderbolt 3 op de Z270X Gaming 9.

Let op; dit product is geleend!, hiermee wil ik zeggen, normaliter ziet het er wat netter uit :). Toch wilde ik het plaatje niet ontnemen, omdat het er wel gaaf uitziet – en dus een impressie geeft hoe het moederbord er qua verlichting uit komt te zien.

Zoals gewend bij Gigabyte zitten er nette stickers bij voor de labeling van SATA poorten. Een Do Not Disturb “I am doing something in my room” hotelkaart :P.. Een sticker, een CD met software en twee ‘kabelbinders’.

Bij het pakket zitten uiteraard weer de nodige (4) SATA kabels, twee kabels voor de RGB (de andere kabel komt in twee foto’s verder terug), een WiFi adapter en twee kabels die als sensor kunnen worden gebruikt.

Uiteraard missen de gebruikershandleidingen ook niet.

Voor diegene die naar een 2-way/3-way/4-way SLI willen, zijn er ook bridges meegeleverd. Eveneens is met de meegeleverde CrossFire bridge ook CrossFire mogelijk.

Het bord zelf heeft in mijn optiek mooie kleuren, het zwart/wit en grijs zit er goed uit!

Zoals eerder kenbaar gemaakt zit er een ‘groot’ koelblok van EKWB (G-Frost Hybrid).

Zoals tegenwoordig vaker terugkomt bij de moederborden van Gigabyte, zijn de geheugensloten verstevigd met een stuk staal. Gigabyte noemt dit Ultra Durable Memory Armor. Daarnaast hebben de geheugensloten ook RGB verlichting.

Rechtbovenin zitten de power-, reset-, en OC-buttons. Wat ook opmerkelijk is, is dat het moederbord tweemaal een HEX scherm heeft – voor probleemdiagnose.

Zoals bij de geheugensloten zijn ook de PCI-e sloten verstevigd, de zogeheten UItra Durable PCIe armor zorgt ervoor dat de steeds zwaarder wordende kaarten er niet voor zorgen dat een PCI slot afbreekt.

Eveneens beschikt de Z270X Gaming 9 over twee M.2. sloten.

Uiteraard mist de TPM mogelijkheid weer niet op een Gigabyte moederbord. Voor diegene die zijn data toch wilt beveiligen is dit een goede extra toevoeging!

Even een klein overzicht van het bord, van boven naar beneden!

Toch mist voor mijn gevoel wel een x aantal USB aansluitingen (kijkende naar borden van andere fabrikanten, zitten er vaak wel 8/meerdere USB poorten op het bord). Eveneens zit de USB 3.1 Type C op een niet al te handige plek – bij het aansluiten is het vaak niet zo heel makkelijk even achter de PC te kruipen. Ik had eerlijk gezegd voor het geld van dit bord wel een kleine bay erbij willen zien waar een aantal USB poorten zaten, en een USB 3.1 aansluiting. Of allicht wil ik als gebruiker juist te veel, dat kan natuurlijk ook!

Er zitten acht SATA600-poorten op de Z270X Gaming 9. Eveneens beschikt het bord ook over twee U.2 aansluitingen. Opmerkelijk genoeg zitten er ook drie Serial ATA-Express poorten op het moederbord, ondanks dat daar nagenoeg geen producten voor zijn.

Onder de power connector zit een plastic plaatje die kan worden gegraveerd met je eigen naam, of de naam van je favo website – of dergelijke! Deze licht net zoals de rest van het bord netjes op!

Al met al, een moederbord met genoeg opties!

Uiterlijk

Voor deze build gebruik ik een Cooler Master Liquid 120 (die als push/pull koeler kan werken – aangezien er twee stille maar vooral goed werkende fannetjes worden meegeleverd). Daarnaast maak ik gebruik van een Cooler Master V750 voeding. Een compleet modulaire voeding met een 80 plus gold certificaat.

Een erg leuke feature is dat de plastic strip ook oplicht.

De RGB verlichting kan softwarematig worden aangepast. Doordat het bord gebruikt maakt van vier zones, kunnen deze afhankelijk van elkaar worden ingesteld.

Bios

Voor diegene die nog interesse heeft in de handige BIOS van Gigabyte, loop ik ook even door de mogelijkheden heen!

De UEFI BIOS is uit mijn ervaring gemakkelijk te bedienen.
Rechts bovenin kan ook de EZ OC worden bedient.

Zelf kies ik altijd voor een X.M.P profiel – Profile 1.

De Fast Boot kan op iets als Extreme Fast. Dat ging zo snel dat ik op ten duur de BIOS gewoon niet meer in kwam. Als ik op delete drukte zat ik al in Windows…
Voorlopig laat ik het maar even op ‘disabled’ staan.

Ook in de BIOS heeft Gigabyte weer de nodige security features toegevoegd.

In geval van een NVMe device, kan deze ook makkelijk via de BIOS worden beheerd, aangezien ik met een Kingston Savage SSD werk, is dat hier niet het geval.

Mocht de BIOS na uren bloed, zweet en tranen nou naar behoren presteren, sla deze dan op als profiel, zo kan er altijd worden geswitcht. Eveneens is het mogelijk de profielen extern als backup op te slaan en later te importeren, na bijvoorbeeld een complete BIOS clear of crash.

Meegeleverde software

Wat in mijn voorgaande review van de Gigabyte X99 Ultra Gaming ook al duidelijk werd, is dat Gigabyte een hoop moeite doet om veel software mee te leveren. Er valt natuurlijk ook voor te kiezen deze software zelf te installeren wanneer dat nodig wordt geacht.
Tip; installeer de APP center en download daaruit de benodigde software. Dat scheelt een hoop zoeken op de Gigabyte website.

Via de App center zijn ook de Windows instellingen gemakkelijk te beheren.

Ook let de software op nieuwe drivers.

Via de ‘Not Installed’ optie is de software van Gigabyte te downloaden, gelukkig gaat dit via de App Center en is het niet nodig op de Gigabyte website te zoeken naar de betreffende software. Een klein overzicht van de software:
– @Bios
– Ambient Led
– USB Blocker
– Cloud Station
– Cloud Station server
– EasyTune
– FastBoot
– OnOffCharge2
– Platform Power Management
– SIV
– SmartKeyboard
– Smart Timelock
– SmartBackup
– 3DOSD
– Gameboost
– Gigabyte Firmware Update Utility
– Bios Setup
– Google Chrome
– Google Toolbar
– Norton Internet Security (60 days trial)

Wat diepere uitleg over de software is in mijn vorige review van de x99 Ultra Gaming te vinden, klik hier!

Conclusie

Voor een prijs van 480/520 euro (op tijd van schrijven), is het geen instapbord. Voor diegene die graag wilt overclocken of wilt spelen met RGB is dit wel een goed bord. Gigabyte heeft over een aantal dingen goed nagedacht, zoals het gebruik van de armored sloten – waar de steeds zwaardere kaarten toch voor een groot probleem kunnen zorgen. Het fijne van dit bord is dat er vier repen geheugen op kunnen, waar een aantal ‘dure’ borden het met twee sloten moesten doen.

Wat ik een groot voordeel vind van de Gigabyte moederborden, is dat er altijd genoeg software bij zit om net nog voor te zorgen dat het moederbord en de componenten werken zoals jij het wilt. In mijn vorige review werd voor mij ook al duidelijk dat de software een hoop te bieden heeft, men kan het als rommel zien – toch zitten er een paar handige programma’s bij.

Een ander gegeven waar Gigabyte goed mee bezig is, is het stukje security voor het bord, door middel van de TPM chip kan het systeem ook dusdanig worden beveiligd

Niet elke PC behuizing heeft een viertal aan 3.1 USB poorten. Het is jammer dat er aan de achterkant niet nog 2 of 4 extra USB 3.1 poorten zitten. Het moederbord biedt wel in totaal 4x USB 2.0, 9x 3.1, en USB 3.1 A en USB 3.1 Type C.

De RGB ledjes zorgen voor een leuk effect op het moederbord, daarnaast is er nog plaats om twee RGB led-strips aan te sluiten via het moederbord – welke op allerlei mogelijke manieren kan worden bedient (muziek, standaard één kleur e.d.).

De Gigabyte Aorus Z270X Gaming 9 is in mijn optiek ook echt voor de gebruiker die echt een hoop met het bord hoopt te kunnen doen, van een flinke OC met meerdere grafische kaarten, tot een complete waterkoelingset, het is mogelijk. Hier staat echter wel een flinke prijs tegenover. Kijkende naar de andere borden van de andere fabrikanten van hetzelfde kaliber, scheelt de prijs niets. Kortom, wil je het maximale uit een moederbord halen voor een 1151 chipset, dan is de Gaming 9 een goed bord met een hoop mogelijkheden.

Ondanks de prijs en het gemis (aan de achterkant van het moederbord) van een set aan USB poorten, krijgt de Gigabyte Aorus Z270X Gaming 9 van mij 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!