17 september 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser GSX 1200 Pro

Via Sennheiser kreeg ik de kans om de GSX 1000 en GSX 1200 Pro te testen. In deze review wordt er uitgebreid op de mogelijkheden en functies ingegaan van Sennheiser's eerste geluidskaarten.
Sennheiser GSX 1200 Pro
Pluspunten
  • Snel tussen (maximaal 4) presets te switchen door middel van een aanraking
  • Presets voor gaming, films en muziek
  • Touchscreen voor finetuning i.p.v. additionele software
  • Gemakkelijk switchen tussen speakers en headset
  • Plug-and-play
Minpunten
  • Amplifier niet te gebruiken voor smartphones en consoles
  • Met 170 euro (prijs tijden schrijven) is het toch een prijzig product
Sennheiser GSX1200 PRO en GSX1000

Inleiding

Al jaar en dag ben ik groot fan van de producten van Sennheiser. Waar ik volgens mij alweer bijna 10 jaar geleden een HD595 kocht (en af en toe nog wel eens gebruik voor een heerlijke Jazz album), gebruik ik vandaag de dag ook andere Sennheiser producten. Zo mocht ik pas geleden de PXC 550 reviewen, en speel ik vandaag met de GSX1000 en 1200 Pro in combinatie met een Sennheiser G4ME ZERO, een prima combinatie!

De headset links onder is van mijzelf (de G4ME ZERO), en de koptelefoon rechtsonder, mijn geliefde HD595, de rest is op bruikleen..

Specificaties

Als gewoonlijk begin ik met de specificaties!


Uiteraard hoort er ook nog een filmpje bij met de nodige info. Wees gerust, ik ga dieper op de kastjes in! 🙂

Uitpakken

Goed, zoals eerder aangegeven heb ik vanuit Sennheiser de GSX 1000 en GSX 1200 Pro ontvangen. Twee ‘audio amplifiers’, waarvan de ene een extra toevoeging heeft (de 1200 pro) onderlinge audio communicatie te hebben tussen de amplifiers. Hier kom ik zo weer op terug.

Tijdens het ‘ontwikkelen’ (há!) van de foto’s kwam ik erachter dat het toch wat onderbelicht is, excuses daarvoor! Mijn bunkertjeappartementje is niet zo verlicht, en heb helaas al helemaal geen fotostudio zoals de andere reviewers :|. Anyhoe.. leuke doosjes met teksten als “Surround sound reborn” en “the ultimate positional gaming audio”, als gamer ben ik hier vooral benieuwd naar!

Bij het openen van de doos valt vooral op dat het doosje netjes een soort foam heeft waardoor de GSX 1000 of 1200 niet krast. Daarnaast zit er ook standaard een bescherming sticker op het stukje ‘glas’.

Uiteraard zit er een quick guide bij en ander uitleg over hoe je de stekkers niet moet eten en dergelijke.

Verder graaiende in het doosje (als Mary Poppins in haar tas) komen er twee stekkers tevoorschijn, een rode en zwarte.

De rode is bij zowel de GSX 1000 als de GSX 1200 Pro meegeleverd, waarbij de zwarte 2.5mm stekker alleen bij de GSX 1200 Pro zit. De 2.5mm stekker zorgt er voor dat er tot max 8 amplifiers aan elkaar kunnen worden verbonden, zo heb je als groep gamers geen Teamspeak of andere software nodig om een voice channel op te zetten. Een leuke toevoeging!

De GSX 1000 en 1200 zien er in mijn optiek best netjes uit. Wat allereerst opvalt is dat mijn tafel uit meerdere planken bestaat. Ik bedoel, dat er uiteraard een sticker op de amplifier zit en dat er 4 knoppen op de GSX zit. De knoppen worden gebruikt om van preset te veranderen, hier kom ik spoedig op terug!

Vind je het nou vervelend om de GSX 1000 of 1200 pro plat te leggen – en heb je er dan niet goed zicht op, wees gerust! Sennheiser heeft er over nagedacht en heeft een uitklapbare verhoging in gestopt, zie het als een pootje van een toetsenbord.

Wel eens met ragende gamers gespeeld? Ik wel, te vaak zelfs (ragende Duitsers zelf, er is niet grappigers dan dat). via de knoppen aan de zijkant kan de eSports gamer op de GSX 1200 Pro de audio input en output voor onderlinge communicatie aanpassen. Aan de linkerkant is input volume, en rechts output. Even extra kanttekening, voor degene die het nog niet doorhad, dit werkt alleen als er via 2.5mm kabel tot max. 8 personen aan elkaar wordt verbonden met een gelijke 1200 Pro.

De bovenkant van de Sennheiser GSX 1200 Pro verschilt van die van de 1000. De 1000 heeft namelijk de linker en rechter aansluiting niet. Dit zijn namelijk de 2.5mm aansluitingen om andere amplifiers aan elkaar te verbinden.
De andere aansluitingen van links naar rechts zijn; USB voor connectie met de PC/Laptop, Mac/Macbook.
De speaker aansluiting (audio uit), microfoon en headset.

Tijd om de rode USB kabel maar eens aan te sluiten… Ah, dat is zo.. ondersteboven.

Zo, dat is beter! Mooi scherm! Bij een korte tijd wordt het scherm gedimd. Wanneer er weer binnen 5 cm een vinger tevoorschijn komt, wordt het scherm weer geactiveerd.

Het gave van de GSX 1000 en 1200 Pro is dat er presets in kunnen worden gezet. Links en rechts bovenin, en links en rechts onderin zitten knoppen waarmee de andere presets kunnen worden gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezegd dat preset 1 voor film over de speakers is, preset 2 muziek over speakers, preset 3 muziek over koptelefoon en preset 4 game profiel voor… (je raadt het nooit) 7.1 gaming..

De GSX 1000 en/of 1200 gebruikte ik met een Sennheiser G4ME ZERO. Voor muziek pak ik bijvoorbeeld weer de HD595.

Zelf kan er ook gewoon nog het e.e.a. worden aangepast, zoals bijvoorbeeld welke output, wat voor soort output er afspeelt (muziek, films of een game) e.d. Onderstaande afbeelding geeft de speaker (max. 2.0) mogelijkheden weer, met een preset voor muziek (dit kan worden aangepast naar geen, film of game).

Onder de speaker optie zijn er wat meer mogelijkheden.

Via de eSport preset (gaming) worden de omgevingsgeluiden meer weergegeven waardoor je een voetstap (bij wijze van spreken) in PUBG aan de andere kant van de map hoort.

De muziek en film preset spreken voor zich.

Een erg interessante optie is de sound focus, hierdoor kunnen de voor of achter virtuele speakers worden verhoogd. Wanneer deze optie uit is, is dit gebalanceerd.

Ook mist de optie voor het switchen tussen 2.0 en 7.1 niet. Bij het gebruik van de 7.1 optie wordt het geluid best goed ‘surround’ weergegeven. Overigens, wanneer in windows 96 kHz audio wordt geselecteerd, dan staat er standaard 2.0 HD audio op de GSX 1000/1200. Verder valt er niets meer aan te passen. Over de 2.0 HD kwaliteit kan ik vrij kort zijn.. klinkt echt goed! Heb meerdere flacjes aangeslingerd en dat klonk laat maar zeggen.. best wel heel erg goed. Op dit moment speelt een jazz album weg en zit ik te switchen tussen de muziek en ‘geen’ preset. Met gebruik van de muziek preset wordt het muziek een stuk voller, waardoor je voor je gevoel meer hoort dan anders.

Bij het gebruik van de 7.1 preset worden ook twee opties meer meegegeven dan bij het gebruik van de 2.0 preset. Namelijk de sound focus en de preset voor omgevingsgeluid (hier kom ik zo op terug)

Een ook vrij opmerkelijke functie is de ‘sidetone’ functie. Dit is een functie die ouders van jongeren waarschijnlijk verplicht gaan stellen. Wat doet deze functie; de ‘sidetone’ functie zorgt ervoor dat wanneer er met gesloten koptelefoons wordt gespeeld, het geluid wat de microfoon opvangt zachtjes of matig terug wordt gespeeld over de koptelefoon. Zo hoor je ook de omgeving wanneer je met een gesloten koptelefoon speelt. De functie kan uiteraard ook uit!

De laatste optie is de omgevings preset. De normale instelling (uit) is voor een normale en goede accuracy qua geluid. Eén plusje is voor semi-open werelden. En tweemaal plusjes is voor een open world game, waardoor omgevingsgeluid beter wordt weergegeven.

Films

Het kijken van films wordt ook een compleet andere dimensie. Zelf gebruikte ik de 2.0 en 7.1 functie met de movie preset en dat klonk alsof ik in een bioscoop zat – zeker in 7.1! Dit maakt het kijken van films met goede headphones zoveel gaver!

Muziek

Eigenlijk heb ik hier al iets over gezegd, maar wil toch even benadrukken dat het geluid qua muziek – onder de muziek preset – best goed klinkt. Zelfs met mijn Sennheiser HD595 of AKG K712 Pro. De Sennheiser geeft het muziek goed weer met goede en warme klanken.

Conclusie


De GSX 1000 en GSX 1200 Pro zijn de eerste geluidsversterkers van Sennheiser. Het geluid in zowel games, muziek of films klinkt erg vol en rijk. Tijdens het gamen kon ik na aantal rondjes (na het rommelen met de presets) in PUBG elke keer met de prijs er vandoor gaan, de GSX 1000/1200 Pro zorgt er namelijk voor dat het geluid goed wordt weergegeven. Zo kon ik weer tegen mijn vrienden zeggen als ik aan het toekijken was, op west rijdt een auto – terwijl zij rond aan het kijken waren waar west was en of ze wat hoorde… Disney team…
Ook andere games, zoals Battlefield 1 en zelfs Forza Horizon 3 zorgen er voor dat er met zo’n geluidskaart op het randje van de stoel wordt gezeten.

Al met al, de 2.0 en 7.1 gaming presets zijn voor mijn gevoel ge-wel-dig! Ook voor gebruik van films en muziek (alhoewel hoor ik muziek liever 2.0).

Het gemak van de GSX 1000 en 1200 Pro is ook een positief punt, het is erg gemakkelijk om via het touchpanel de presets/instellingen te veranderen en te switchen tussen de koptelefoon en een 2.0 speakerset, zonder continue de kabels eruit te hoeven trekken. De 1200 pro heeft nog als toevoeging meerdere soortgelijke versterkers te kunnen koppelen zodat de eSport gamer tot max. 8 mensen tegelijk kunnen praten via de amplifier. Helaas heb ik dit niet zelf kunnen testen!

Ondanks de gave opties en moet ik bekennen dat ik 160 en 170 euro (op tijd van schrijven) wel ietswat prijzig vind. Aan de andere kant valt er ook over na te denken dat het hier om een externe geluidskaart met een touchpanel (voor het aanpassen van de presets) en meerdere aansluitingen gaat. Dat verlicht de ‘financiële pijn’ toch wel al iets. Doch, als de GSX 1000 en 1200 Pro rond de 100 en 110 kostte, dan was het een volle 5 sterren waard geweest.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!