17 september 2017

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser GSX 1200 Pro

Via Sennheiser kreeg ik de kans om de GSX 1000 en GSX 1200 Pro te testen. In deze review wordt er uitgebreid op de mogelijkheden en functies ingegaan van Sennheiser's eerste geluidskaarten.
Sennheiser GSX 1200 Pro
Pluspunten
  • Snel tussen (maximaal 4) presets te switchen door middel van een aanraking
  • Presets voor gaming, films en muziek
  • Touchscreen voor finetuning i.p.v. additionele software
  • Gemakkelijk switchen tussen speakers en headset
  • Plug-and-play
Minpunten
  • Amplifier niet te gebruiken voor smartphones en consoles
  • Met 170 euro (prijs tijden schrijven) is het toch een prijzig product
Sennheiser GSX1200 PRO en GSX1000

Inleiding

Al jaar en dag ben ik groot fan van de producten van Sennheiser. Waar ik volgens mij alweer bijna 10 jaar geleden een HD595 kocht (en af en toe nog wel eens gebruik voor een heerlijke Jazz album), gebruik ik vandaag de dag ook andere Sennheiser producten. Zo mocht ik pas geleden de PXC 550 reviewen, en speel ik vandaag met de GSX1000 en 1200 Pro in combinatie met een Sennheiser G4ME ZERO, een prima combinatie!

De headset links onder is van mijzelf (de G4ME ZERO), en de koptelefoon rechtsonder, mijn geliefde HD595, de rest is op bruikleen..

Specificaties

Als gewoonlijk begin ik met de specificaties!


Uiteraard hoort er ook nog een filmpje bij met de nodige info. Wees gerust, ik ga dieper op de kastjes in! 🙂

Uitpakken

Goed, zoals eerder aangegeven heb ik vanuit Sennheiser de GSX 1000 en GSX 1200 Pro ontvangen. Twee ‘audio amplifiers’, waarvan de ene een extra toevoeging heeft (de 1200 pro) onderlinge audio communicatie te hebben tussen de amplifiers. Hier kom ik zo weer op terug.

Tijdens het ‘ontwikkelen’ (há!) van de foto’s kwam ik erachter dat het toch wat onderbelicht is, excuses daarvoor! Mijn bunkertjeappartementje is niet zo verlicht, en heb helaas al helemaal geen fotostudio zoals de andere reviewers :|. Anyhoe.. leuke doosjes met teksten als “Surround sound reborn” en “the ultimate positional gaming audio”, als gamer ben ik hier vooral benieuwd naar!

Bij het openen van de doos valt vooral op dat het doosje netjes een soort foam heeft waardoor de GSX 1000 of 1200 niet krast. Daarnaast zit er ook standaard een bescherming sticker op het stukje ‘glas’.

Uiteraard zit er een quick guide bij en ander uitleg over hoe je de stekkers niet moet eten en dergelijke.

Verder graaiende in het doosje (als Mary Poppins in haar tas) komen er twee stekkers tevoorschijn, een rode en zwarte.

De rode is bij zowel de GSX 1000 als de GSX 1200 Pro meegeleverd, waarbij de zwarte 2.5mm stekker alleen bij de GSX 1200 Pro zit. De 2.5mm stekker zorgt er voor dat er tot max 8 amplifiers aan elkaar kunnen worden verbonden, zo heb je als groep gamers geen Teamspeak of andere software nodig om een voice channel op te zetten. Een leuke toevoeging!

De GSX 1000 en 1200 zien er in mijn optiek best netjes uit. Wat allereerst opvalt is dat mijn tafel uit meerdere planken bestaat. Ik bedoel, dat er uiteraard een sticker op de amplifier zit en dat er 4 knoppen op de GSX zit. De knoppen worden gebruikt om van preset te veranderen, hier kom ik spoedig op terug!

Vind je het nou vervelend om de GSX 1000 of 1200 pro plat te leggen – en heb je er dan niet goed zicht op, wees gerust! Sennheiser heeft er over nagedacht en heeft een uitklapbare verhoging in gestopt, zie het als een pootje van een toetsenbord.

Wel eens met ragende gamers gespeeld? Ik wel, te vaak zelfs (ragende Duitsers zelf, er is niet grappigers dan dat). via de knoppen aan de zijkant kan de eSports gamer op de GSX 1200 Pro de audio input en output voor onderlinge communicatie aanpassen. Aan de linkerkant is input volume, en rechts output. Even extra kanttekening, voor degene die het nog niet doorhad, dit werkt alleen als er via 2.5mm kabel tot max. 8 personen aan elkaar wordt verbonden met een gelijke 1200 Pro.

De bovenkant van de Sennheiser GSX 1200 Pro verschilt van die van de 1000. De 1000 heeft namelijk de linker en rechter aansluiting niet. Dit zijn namelijk de 2.5mm aansluitingen om andere amplifiers aan elkaar te verbinden.
De andere aansluitingen van links naar rechts zijn; USB voor connectie met de PC/Laptop, Mac/Macbook.
De speaker aansluiting (audio uit), microfoon en headset.

Tijd om de rode USB kabel maar eens aan te sluiten… Ah, dat is zo.. ondersteboven.

Zo, dat is beter! Mooi scherm! Bij een korte tijd wordt het scherm gedimd. Wanneer er weer binnen 5 cm een vinger tevoorschijn komt, wordt het scherm weer geactiveerd.

Het gave van de GSX 1000 en 1200 Pro is dat er presets in kunnen worden gezet. Links en rechts bovenin, en links en rechts onderin zitten knoppen waarmee de andere presets kunnen worden gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezegd dat preset 1 voor film over de speakers is, preset 2 muziek over speakers, preset 3 muziek over koptelefoon en preset 4 game profiel voor… (je raadt het nooit) 7.1 gaming..

De GSX 1000 en/of 1200 gebruikte ik met een Sennheiser G4ME ZERO. Voor muziek pak ik bijvoorbeeld weer de HD595.

Zelf kan er ook gewoon nog het e.e.a. worden aangepast, zoals bijvoorbeeld welke output, wat voor soort output er afspeelt (muziek, films of een game) e.d. Onderstaande afbeelding geeft de speaker (max. 2.0) mogelijkheden weer, met een preset voor muziek (dit kan worden aangepast naar geen, film of game).

Onder de speaker optie zijn er wat meer mogelijkheden.

Via de eSport preset (gaming) worden de omgevingsgeluiden meer weergegeven waardoor je een voetstap (bij wijze van spreken) in PUBG aan de andere kant van de map hoort.

De muziek en film preset spreken voor zich.

Een erg interessante optie is de sound focus, hierdoor kunnen de voor of achter virtuele speakers worden verhoogd. Wanneer deze optie uit is, is dit gebalanceerd.

Ook mist de optie voor het switchen tussen 2.0 en 7.1 niet. Bij het gebruik van de 7.1 optie wordt het geluid best goed ‘surround’ weergegeven. Overigens, wanneer in windows 96 kHz audio wordt geselecteerd, dan staat er standaard 2.0 HD audio op de GSX 1000/1200. Verder valt er niets meer aan te passen. Over de 2.0 HD kwaliteit kan ik vrij kort zijn.. klinkt echt goed! Heb meerdere flacjes aangeslingerd en dat klonk laat maar zeggen.. best wel heel erg goed. Op dit moment speelt een jazz album weg en zit ik te switchen tussen de muziek en ‘geen’ preset. Met gebruik van de muziek preset wordt het muziek een stuk voller, waardoor je voor je gevoel meer hoort dan anders.

Bij het gebruik van de 7.1 preset worden ook twee opties meer meegegeven dan bij het gebruik van de 2.0 preset. Namelijk de sound focus en de preset voor omgevingsgeluid (hier kom ik zo op terug)

Een ook vrij opmerkelijke functie is de ‘sidetone’ functie. Dit is een functie die ouders van jongeren waarschijnlijk verplicht gaan stellen. Wat doet deze functie; de ‘sidetone’ functie zorgt ervoor dat wanneer er met gesloten koptelefoons wordt gespeeld, het geluid wat de microfoon opvangt zachtjes of matig terug wordt gespeeld over de koptelefoon. Zo hoor je ook de omgeving wanneer je met een gesloten koptelefoon speelt. De functie kan uiteraard ook uit!

De laatste optie is de omgevings preset. De normale instelling (uit) is voor een normale en goede accuracy qua geluid. Eén plusje is voor semi-open werelden. En tweemaal plusjes is voor een open world game, waardoor omgevingsgeluid beter wordt weergegeven.

Films

Het kijken van films wordt ook een compleet andere dimensie. Zelf gebruikte ik de 2.0 en 7.1 functie met de movie preset en dat klonk alsof ik in een bioscoop zat – zeker in 7.1! Dit maakt het kijken van films met goede headphones zoveel gaver!

Muziek

Eigenlijk heb ik hier al iets over gezegd, maar wil toch even benadrukken dat het geluid qua muziek – onder de muziek preset – best goed klinkt. Zelfs met mijn Sennheiser HD595 of AKG K712 Pro. De Sennheiser geeft het muziek goed weer met goede en warme klanken.

Conclusie


De GSX 1000 en GSX 1200 Pro zijn de eerste geluidsversterkers van Sennheiser. Het geluid in zowel games, muziek of films klinkt erg vol en rijk. Tijdens het gamen kon ik na aantal rondjes (na het rommelen met de presets) in PUBG elke keer met de prijs er vandoor gaan, de GSX 1000/1200 Pro zorgt er namelijk voor dat het geluid goed wordt weergegeven. Zo kon ik weer tegen mijn vrienden zeggen als ik aan het toekijken was, op west rijdt een auto – terwijl zij rond aan het kijken waren waar west was en of ze wat hoorde… Disney team…
Ook andere games, zoals Battlefield 1 en zelfs Forza Horizon 3 zorgen er voor dat er met zo’n geluidskaart op het randje van de stoel wordt gezeten.

Al met al, de 2.0 en 7.1 gaming presets zijn voor mijn gevoel ge-wel-dig! Ook voor gebruik van films en muziek (alhoewel hoor ik muziek liever 2.0).

Het gemak van de GSX 1000 en 1200 Pro is ook een positief punt, het is erg gemakkelijk om via het touchpanel de presets/instellingen te veranderen en te switchen tussen de koptelefoon en een 2.0 speakerset, zonder continue de kabels eruit te hoeven trekken. De 1200 pro heeft nog als toevoeging meerdere soortgelijke versterkers te kunnen koppelen zodat de eSport gamer tot max. 8 mensen tegelijk kunnen praten via de amplifier. Helaas heb ik dit niet zelf kunnen testen!

Ondanks de gave opties en moet ik bekennen dat ik 160 en 170 euro (op tijd van schrijven) wel ietswat prijzig vind. Aan de andere kant valt er ook over na te denken dat het hier om een externe geluidskaart met een touchpanel (voor het aanpassen van de presets) en meerdere aansluitingen gaat. Dat verlicht de ‘financiële pijn’ toch wel al iets. Doch, als de GSX 1000 en 1200 Pro rond de 100 en 110 kostte, dan was het een volle 5 sterren waard geweest.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!