16 augustus 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

PocketBook Touch HD Review

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.
PocketBook Touch HD3

PocketBook Touch HD3

5

Samenvatting

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

Inleiding

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.
Een ideale e-reader! In deze review ga ik dieper in waarom dit een top ding is.

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties!

Weergave: 6″ E Ink® Carta™ (1072 × 1448)
Frontlight: + (SMARTlight)
Protection: HZO Protection™ IPx7
Text-to-Speech: Voorleesfunctie (Text-to-Speech): Engels (15 aanvullende talen kosteloos te downloaden via pocketbook.nl)
Aanraakscherm: Capacitief (multisensor)
Formaat: 161,3 x 108 x 8 mm
Grijstinten: 16 grijstinten
Kleur: Spicy Copper
Accu: Lithium-ionen-polymeer-accu, 1500 mAh. Tot 1 maand accucapaciteit, afhankelijk van het soort gebruik, de connectiviteit en de geselecteerde instellingen.
Processor: Dual Core (2×1 GHz)
Functioneel geheugen: 512 MB
Flash-geheugen: 16 GB. De werkelijk beschikbare grootte van het interne geheugen kan per softwareconfiguratie verschillen.
USB-aansluiting: Micro-USB
Uitbreidbaar geheugen: Geen!
Audio-uitgang: MP3 (met Micro-USB-audioadapter)
E-book-indelingen: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM
Afbeeldingsindelingen : JPEG, BMP, PNG, TIFF
Audio-indelingen: MP3, M4B
Gewicht: 155 g
Luidsprekers: Geen
Camera: Geen
Draadloze verbinding: Wi-Fi (802.11 b/g/n)
Aanvullende kenmerken: Winkel, Bibliotheek, Woordenboek, Browser, Audioboeken, Muziekspeler, Galerie, Rekenmachine, Notitie, RSS Nieuws, Patience, Schaken, Scribble, Sudoku. PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook.
Scherm materiaal: Plastic
Dictionary: ABBYY Lingvo®-woordenboeken (24 taalcombinaties), Engels-Duits, Webster’s Dictionary 1913

Uitpakken

Vanuit PocketBook ontving ik de Touch HD 3 en de InkPad X. In deze review ga ik uiteraard dieper in op de Touch HD 3!

Bij de Touch HD 3 wordt uiteraard een aantal handleidingen en extra leesvoer meegestuurd, daarnaast krijg je een USB-a naar Micro-USB kabel én een Micro-USB naar female 3.5mm jack. Waardoor met oortjes boeken/audio bestanden te beluisteren zijn.

Eerste impressie? Mooi ding! Maar allemachtig, wat is de tablet met zijn 155 gram licht zeg!

De achterkant is van goud, en dat ziet er best goed uit!

Aan de voorkant (onder) zitten vier knoppen. Eén voor het hoofdmenu, pagina heen/terug etc., en instellingen.
Helemaal onderop zit de micro-USB poort en de aan/uitknop.

De andere kanten van de tablet zijn ‘clean’. Geen aansluitingen o.i.d.

Dan het scherm zelf. Het 6 inch (15,24cm) multisensor scherm heeft een smart/backlighting en is daarnaast ook nog eens glare free. De HD 3 is zo degelijk in elkaar gezet, dat je deze gerust in bad kan gebruiken. Met een IPX7 rated water protection kan de tablet wel tegen een druppel.
Het scherm is 300DPI en heeft een resolutie van 1072×1448.

Tijdens het starten kunnen een aantal zaken worden ingesteld, zoals taal, WiFi etc.
Wanneer er geen WiFi voorhanden is, pakt deze de laatste geïnstalleerde firmware versie.

Tijdens het updaten start de PocketBook HD 3 een aantal keren op!

PocketBook heeft in zijn OS een optie om boeken via de email naar je e-reader te sturen. Wanneer deze aan de WiFi hangt worden boeken die in de mail (op de e-reader) worden ontvangen gelijk aan je bibliotheek toegevoegd.

Eenmaal opgestart en klaar met de installatie kom je in het hoofdmenu terecht. En het fijne van de PocketBook OS, is dat deze behoorlijk overzichtelijk is. Onderin zitten drie knoppen met ‘Library’, ‘Store’ en ‘Settings’. Bovenin staat wat recent is geopend, en linksonder worden de nieuwste (toegevoegde) boeken weergegeven.

Er is gemakkelijk door de library heen te bladeren. En met 16GB kan je toch redelijk wat boeken kwijt!

Bij het openen van een boek kunnen of rechts en links (midden of onder) door op het scherm te klikken van pagina te wisselen, of onderin op de fysieke knoppen.

De teksten zien er duidelijk uit, maar mocht het nog niet naar wens zijn, is ook dit helemaal naar wens aan te passen. Zo is er per 90 graden een andere hoek te kiezen om vanuit te lezen.

Mochten de teksten nou te klein zijn, dan is er tot 40pt in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor strips.
Daarnaast zijn de borders aan te passen, tekstafstand, lettertype etc.

Het gave van zo’n e-reader is dat de tekst gewoon enorm scherp/duidelijk is. Ik had initieel een gevoel dat het eruit zou zien alsof je pixels zou kunnen tellen, dat is echter NIET het geval!

Uiteraard is er ook het menu te openen, zo is het geluid harder zachter te zetten (ja, de boeken kunnen worden voorgelezen mocht je met een bluetooth koptelefoon luisteren naar de e-reader). Ook is er een mogelijkheid de draadloze connecties (bluetooth/WiFi) uit te zetten of aan te passen.

Via dit menu is er ook een mogelijkheid een notitie achter te laten op de pagina, het woordenboek te openen of voice (voorlezen) in/uit te schakelen. Uiteraard missen de opties om de inhoudsopgave van het boek te zien (knop linksboven) en zoekoptie (rechtsboven) niet.

Door een stem te downloaden (in dit geval Kendra) kan het boek worden voorgelezen. Er zijn redelijk wat talen en stemmen beschikbaar!

Het sorteren van de library gaat ook gemakkelijk. Zo kun je sorteren op auteurs, genre, collectie (die jezelf aanmaakt), folders, favorieten etc.

Het instellingenmenu heeft redelijk wat opties (ik had de e-reader in het engels ingesteld, vind ik fijner!);

  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • Accounts and Synchronization
  • Personalize
    —- Frontlight
    —- G-Sensor
    —- Boot Logo
    —- Power-off logo
    —- Complete page refresh (Never/Always/Every 3/Every 5/Every 10 pages)
    —- Open at startup (last opened book/menu etc.)
    —- Led indication (on/off)
    —- Key Mapping
    —- User Profile
  • Languages
    —- Language
    —- Keyboard Layouts
    —- Available Dictionaries
    —- Speech Synthesis
  • Date/Time
  • Saving Power
  • Maintenance
    —- USB Mode
    ——- PC Link
    ——- Charge
    ——- Ask when connected
    —- Privacy
    —- Format internal memory
    —- Factory Reset
    —- Demo mode
    —- Screen calibration
  • Software
  • About Device
    —- Device Model
    —- Memory
    —- Legal Information

En dan het leukste van de e-reader, spelen met de backlight! 😉
De backlight heeft twee opties die kunnen worden aangepast; Frontlight of SMARTlight. Door te spelen met deze instellingen kan het scherm naar wens worden ingesteld.
Uiteraard is er ook een mogelijkheid deze op automatisch te zetten.

“This is a chart of the default automatic Frontlight mode. The solid line shows the brightness of the Frontight and the dotted line shows the colour temperature (SMARTlight). These settings cannot be changed but you can create your own automatic Frontlight mode settings by selecting “New settings” in the menu one level up”

Daarnaast is er ook nog een store via de PocketBook HD3 te gebruiken. Via bijvoorbeeld BookSpot kan je gemakkelijk boeken kopen zodat je weer fijn op reis kunt!

Bij het lang niet gebruiken van de e-reader gaat deze op slaapstand. Bij het weer klikken gaat deze weer aan!

Ik vind het echt een gaaf ding!

Tussen de Pocketbook X en de HD 3 is in dit geval best een behoorlijk verschil. De Pocketbook X is ook een 10 inch e-reader. Ideaal voor thuis, en de HD 3 is ideaal voor onderweg!

Gebruik

Hoe is de PocketBook HD 3 in gebruik? Daar kan ik vrij kort over zijn! Top… Het is gewoon een klein maar handzame e-reader. Mocht je een keer in de trein zitten en even snel wat willen lezen, dan kan je binnen no-time de e-reader tevoorschijn halen. En omdat het ook niet zo’n gigantische tablet is zoals de PocketBook InkPad X is deze ook weer snel weg te stoppen.

Qua opties voor zo’n klein apparaat ben ik overigens wel onder de indruk. De mogelijkheden om boeken via de cloud/dropbox/email e.d. naar de PocketBook te sturen, dat is wel enorm gaaf. Stel dat je net een boek hebt gekocht en deze wilt uploaden naar je boek, dan zet je die in je DropBox en dan verschijnt deze via de WiFi (mocht dit uiteraard zo zijn ingesteld) op je e-reader. Dat scheelt weer continue verbinden met de PC!
Wat dat betreft zijn er genoeg opties! Ik som de opties even op: Winkel, Bibliotheek, Woordenboek, Browser, Audioboeken, Muziekspeler, Galerie, Rekenmachine, Notitie, RSS Nieuws, Patience, Schaken, Scribble, Sudoku. PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook.

Conclusie

De laatste paar maanden heb ik zowel de Touch HD 3 en de InkPad X vrijwel dagelijks kunnen gebruiken. En ik moet bekennen dat ik beide devices begrijp. De ene is klein en handzaam, gemakkelijk om mee te nemen en de andere is juist weer fijner om thuis op de bank te zitten en gewoon lekker boeken te verslinden.

De HD3 vind ik persoonlijk een hele fijne e-reader. Het is een handzame e-reader met genoeg opties. Het OS van de PocketBooks werkt prima en er zijn ook nog eens genoeg opties.
Daarnaast is de accuduur van de HD3 ook gewoon erg goed. Ik heb in de maanden dat ik de HD3 gebruik nu nog steeds niet eens 40% aangetikt. Dus wat dat betreft kun je een flinke tijd vooruit. Dit is natuurlijk ook vooral fijn op vakanties.
Wat ook een gegeven is, is dat er zo onwijs veel soorten bestanden kunnen worden gelezen. En als je nou geen zin hebt om te lezen, dan kan de HD 3 ook nog eens voor je voorlezen (de talen zijn gratis te downloaden via de PocketBook website) – via de micro-usb naar 3.5mm jack. Uiteraard is er ook via bluetooth draadloos met een koptelefoon de boeken en zelfs muziek (MP3, M4B) af te spelen.

Aan de ene kant mis ik de optie om extra geheugen toe te voegen, aan de andere kant is 16GB voor alleen boeken wel echt genoeg. Aan de andere kant zorgt het toevoegen van SD-kaart features er ook wel voor dat de prijs mogelijk verder omhoog gaat, wat weer de prijs/kwaliteit beïnvloedt.

Met 155 gram is de Touch HD 3 ook nog eens echt een lichtgewicht! En dat is zeker fijn. Mocht je op bed liggen, dan merk je eigenlijk toch minder van het gewicht van de HD 3 dan een zware tablet. Ook bij het normaal vasthouden, of zelfs de tablet boven je hoofd houden…. je zal de e-reader hierdoor niet zo snel op je hoofd laten vallen. 😉
Daarnaast werken de 4 knoppen onderin ook prima. Het switchen gaat makkelijk en de opties/menu is snel op te roepen.

Ook het scherm is duidelijk en vooral ook enorm scherp. De backlight opties zijn ook nog eens fijn. De mogelijkheid überhaupt een backlight aan te zetten is al fijn, maar om ook nog eens de kleurstelling (warmer of niet) aan te kunnen passen door het SMARTlight, dat zorgt ook best voor een toevoeging. Op bepaalde momenten heb je geen zin om naar een blauw/koel scherm te staren en een boek te lezen. Dan is het weer fijner om het scherm wat zachter en warmer te zetten.
Dat het allemaal niet zo vloeiend gaat, tsja.. dat zijn eenmaal e-readers. Dat is geen 120Hz scherm.. Daar wen je eigenlijk best snel aan.

Met de IPX7 certificering is het volgens PocketBook mogelijk de HD 3 gedurende maximaal 30 minuten tot een meter diep in zoet water worden ondergedompeld, zonder schadelijke gevolgen! Dit is natuurlijk vooral fijn als je bij het zwembad een boekje wilt lezen, of in bad.

Op tijd van schrijven is de PocketBook Touch HD 3 te koop voor 149,- euro. En ik moet bekennen dat ik dat niet eens zo’n gek bedrag vind voor een e-reader met deze opties en mogelijkheden.
Sterker nog… Ik ben echt oprecht onder de indruk van de e-reader. En daarmee verdient in mijn optiek de Touch HD 3 de volle 5 sterren!

More Stories

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!