16 augustus 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

PocketBook Touch HD Review

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.
PocketBook Touch HD3

PocketBook Touch HD3

5

Samenvatting

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

Pluspunten

- Accuduur - Backlight (SMARTlight) - Het OS geeft genoeg opties - Met 16GB kom je best een end! - Bluetooth-/WiFi-verbinding

Minpunten

- Fragiel - Geen extra uitbreidbaar geheugen

Inleiding

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.
Een ideale e-reader! In deze review ga ik dieper in waarom dit een top ding is.

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties!

Weergave: 6″ E Ink® Carta™ (1072 × 1448)
Frontlight: + (SMARTlight)
Protection: HZO Protection™ IPx7
Text-to-Speech: Voorleesfunctie (Text-to-Speech): Engels (15 aanvullende talen kosteloos te downloaden via pocketbook.nl)
Aanraakscherm: Capacitief (multisensor)
Formaat: 161,3 x 108 x 8 mm
Grijstinten: 16 grijstinten
Kleur: Spicy Copper
Accu: Lithium-ionen-polymeer-accu, 1500 mAh. Tot 1 maand accucapaciteit, afhankelijk van het soort gebruik, de connectiviteit en de geselecteerde instellingen.
Processor: Dual Core (2×1 GHz)
Functioneel geheugen: 512 MB
Flash-geheugen: 16 GB. De werkelijk beschikbare grootte van het interne geheugen kan per softwareconfiguratie verschillen.
USB-aansluiting: Micro-USB
Uitbreidbaar geheugen: Geen!
Audio-uitgang: MP3 (met Micro-USB-audioadapter)
E-book-indelingen: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM
Afbeeldingsindelingen : JPEG, BMP, PNG, TIFF
Audio-indelingen: MP3, M4B
Gewicht: 155 g
Luidsprekers: Geen
Camera: Geen
Draadloze verbinding: Wi-Fi (802.11 b/g/n)
Aanvullende kenmerken: Winkel, Bibliotheek, Woordenboek, Browser, Audioboeken, Muziekspeler, Galerie, Rekenmachine, Notitie, RSS Nieuws, Patience, Schaken, Scribble, Sudoku. PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook.
Scherm materiaal: Plastic
Dictionary: ABBYY Lingvo®-woordenboeken (24 taalcombinaties), Engels-Duits, Webster’s Dictionary 1913

Uitpakken

Vanuit PocketBook ontving ik de Touch HD 3 en de InkPad X. In deze review ga ik uiteraard dieper in op de Touch HD 3!

Bij de Touch HD 3 wordt uiteraard een aantal handleidingen en extra leesvoer meegestuurd, daarnaast krijg je een USB-a naar Micro-USB kabel én een Micro-USB naar female 3.5mm jack. Waardoor met oortjes boeken/audio bestanden te beluisteren zijn.

Eerste impressie? Mooi ding! Maar allemachtig, wat is de tablet met zijn 155 gram licht zeg!

De achterkant is van goud, en dat ziet er best goed uit!

Aan de voorkant (onder) zitten vier knoppen. Eén voor het hoofdmenu, pagina heen/terug etc., en instellingen.
Helemaal onderop zit de micro-USB poort en de aan/uitknop.

De andere kanten van de tablet zijn ‘clean’. Geen aansluitingen o.i.d.

Dan het scherm zelf. Het 6 inch (15,24cm) multisensor scherm heeft een smart/backlighting en is daarnaast ook nog eens glare free. De HD 3 is zo degelijk in elkaar gezet, dat je deze gerust in bad kan gebruiken. Met een IPX7 rated water protection kan de tablet wel tegen een druppel.
Het scherm is 300DPI en heeft een resolutie van 1072×1448.

Tijdens het starten kunnen een aantal zaken worden ingesteld, zoals taal, WiFi etc.
Wanneer er geen WiFi voorhanden is, pakt deze de laatste geïnstalleerde firmware versie.

Tijdens het updaten start de PocketBook HD 3 een aantal keren op!

PocketBook heeft in zijn OS een optie om boeken via de email naar je e-reader te sturen. Wanneer deze aan de WiFi hangt worden boeken die in de mail (op de e-reader) worden ontvangen gelijk aan je bibliotheek toegevoegd.

Eenmaal opgestart en klaar met de installatie kom je in het hoofdmenu terecht. En het fijne van de PocketBook OS, is dat deze behoorlijk overzichtelijk is. Onderin zitten drie knoppen met ‘Library’, ‘Store’ en ‘Settings’. Bovenin staat wat recent is geopend, en linksonder worden de nieuwste (toegevoegde) boeken weergegeven.

Er is gemakkelijk door de library heen te bladeren. En met 16GB kan je toch redelijk wat boeken kwijt!

Bij het openen van een boek kunnen of rechts en links (midden of onder) door op het scherm te klikken van pagina te wisselen, of onderin op de fysieke knoppen.

De teksten zien er duidelijk uit, maar mocht het nog niet naar wens zijn, is ook dit helemaal naar wens aan te passen. Zo is er per 90 graden een andere hoek te kiezen om vanuit te lezen.

Mochten de teksten nou te klein zijn, dan is er tot 40pt in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor strips.
Daarnaast zijn de borders aan te passen, tekstafstand, lettertype etc.

Het gave van zo’n e-reader is dat de tekst gewoon enorm scherp/duidelijk is. Ik had initieel een gevoel dat het eruit zou zien alsof je pixels zou kunnen tellen, dat is echter NIET het geval!

Uiteraard is er ook het menu te openen, zo is het geluid harder zachter te zetten (ja, de boeken kunnen worden voorgelezen mocht je met een bluetooth koptelefoon luisteren naar de e-reader). Ook is er een mogelijkheid de draadloze connecties (bluetooth/WiFi) uit te zetten of aan te passen.

Via dit menu is er ook een mogelijkheid een notitie achter te laten op de pagina, het woordenboek te openen of voice (voorlezen) in/uit te schakelen. Uiteraard missen de opties om de inhoudsopgave van het boek te zien (knop linksboven) en zoekoptie (rechtsboven) niet.

Door een stem te downloaden (in dit geval Kendra) kan het boek worden voorgelezen. Er zijn redelijk wat talen en stemmen beschikbaar!

Het sorteren van de library gaat ook gemakkelijk. Zo kun je sorteren op auteurs, genre, collectie (die jezelf aanmaakt), folders, favorieten etc.

Het instellingenmenu heeft redelijk wat opties (ik had de e-reader in het engels ingesteld, vind ik fijner!);

 • Wi-Fi
 • Bluetooth
 • Accounts and Synchronization
 • Personalize
  —- Frontlight
  —- G-Sensor
  —- Boot Logo
  —- Power-off logo
  —- Complete page refresh (Never/Always/Every 3/Every 5/Every 10 pages)
  —- Open at startup (last opened book/menu etc.)
  —- Led indication (on/off)
  —- Key Mapping
  —- User Profile
 • Languages
  —- Language
  —- Keyboard Layouts
  —- Available Dictionaries
  —- Speech Synthesis
 • Date/Time
 • Saving Power
 • Maintenance
  —- USB Mode
  ——- PC Link
  ——- Charge
  ——- Ask when connected
  —- Privacy
  —- Format internal memory
  —- Factory Reset
  —- Demo mode
  —- Screen calibration
 • Software
 • About Device
  —- Device Model
  —- Memory
  —- Legal Information

En dan het leukste van de e-reader, spelen met de backlight! 😉
De backlight heeft twee opties die kunnen worden aangepast; Frontlight of SMARTlight. Door te spelen met deze instellingen kan het scherm naar wens worden ingesteld.
Uiteraard is er ook een mogelijkheid deze op automatisch te zetten.

“This is a chart of the default automatic Frontlight mode. The solid line shows the brightness of the Frontight and the dotted line shows the colour temperature (SMARTlight). These settings cannot be changed but you can create your own automatic Frontlight mode settings by selecting “New settings” in the menu one level up”

Daarnaast is er ook nog een store via de PocketBook HD3 te gebruiken. Via bijvoorbeeld BookSpot kan je gemakkelijk boeken kopen zodat je weer fijn op reis kunt!

Bij het lang niet gebruiken van de e-reader gaat deze op slaapstand. Bij het weer klikken gaat deze weer aan!

Ik vind het echt een gaaf ding!

Tussen de Pocketbook X en de HD 3 is in dit geval best een behoorlijk verschil. De Pocketbook X is ook een 10 inch e-reader. Ideaal voor thuis, en de HD 3 is ideaal voor onderweg!

Gebruik

Hoe is de PocketBook HD 3 in gebruik? Daar kan ik vrij kort over zijn! Top… Het is gewoon een klein maar handzame e-reader. Mocht je een keer in de trein zitten en even snel wat willen lezen, dan kan je binnen no-time de e-reader tevoorschijn halen. En omdat het ook niet zo’n gigantische tablet is zoals de PocketBook InkPad X is deze ook weer snel weg te stoppen.

Qua opties voor zo’n klein apparaat ben ik overigens wel onder de indruk. De mogelijkheden om boeken via de cloud/dropbox/email e.d. naar de PocketBook te sturen, dat is wel enorm gaaf. Stel dat je net een boek hebt gekocht en deze wilt uploaden naar je boek, dan zet je die in je DropBox en dan verschijnt deze via de WiFi (mocht dit uiteraard zo zijn ingesteld) op je e-reader. Dat scheelt weer continue verbinden met de PC!
Wat dat betreft zijn er genoeg opties! Ik som de opties even op: Winkel, Bibliotheek, Woordenboek, Browser, Audioboeken, Muziekspeler, Galerie, Rekenmachine, Notitie, RSS Nieuws, Patience, Schaken, Scribble, Sudoku. PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook.

Conclusie

De laatste paar maanden heb ik zowel de Touch HD 3 en de InkPad X vrijwel dagelijks kunnen gebruiken. En ik moet bekennen dat ik beide devices begrijp. De ene is klein en handzaam, gemakkelijk om mee te nemen en de andere is juist weer fijner om thuis op de bank te zitten en gewoon lekker boeken te verslinden.

De HD3 vind ik persoonlijk een hele fijne e-reader. Het is een handzame e-reader met genoeg opties. Het OS van de PocketBooks werkt prima en er zijn ook nog eens genoeg opties.
Daarnaast is de accuduur van de HD3 ook gewoon erg goed. Ik heb in de maanden dat ik de HD3 gebruik nu nog steeds niet eens 40% aangetikt. Dus wat dat betreft kun je een flinke tijd vooruit. Dit is natuurlijk ook vooral fijn op vakanties.
Wat ook een gegeven is, is dat er zo onwijs veel soorten bestanden kunnen worden gelezen. En als je nou geen zin hebt om te lezen, dan kan de HD 3 ook nog eens voor je voorlezen (de talen zijn gratis te downloaden via de PocketBook website) – via de micro-usb naar 3.5mm jack. Uiteraard is er ook via bluetooth draadloos met een koptelefoon de boeken en zelfs muziek (MP3, M4B) af te spelen.

Aan de ene kant mis ik de optie om extra geheugen toe te voegen, aan de andere kant is 16GB voor alleen boeken wel echt genoeg. Aan de andere kant zorgt het toevoegen van SD-kaart features er ook wel voor dat de prijs mogelijk verder omhoog gaat, wat weer de prijs/kwaliteit beïnvloedt.

Met 155 gram is de Touch HD 3 ook nog eens echt een lichtgewicht! En dat is zeker fijn. Mocht je op bed liggen, dan merk je eigenlijk toch minder van het gewicht van de HD 3 dan een zware tablet. Ook bij het normaal vasthouden, of zelfs de tablet boven je hoofd houden…. je zal de e-reader hierdoor niet zo snel op je hoofd laten vallen. 😉
Daarnaast werken de 4 knoppen onderin ook prima. Het switchen gaat makkelijk en de opties/menu is snel op te roepen.

Ook het scherm is duidelijk en vooral ook enorm scherp. De backlight opties zijn ook nog eens fijn. De mogelijkheid überhaupt een backlight aan te zetten is al fijn, maar om ook nog eens de kleurstelling (warmer of niet) aan te kunnen passen door het SMARTlight, dat zorgt ook best voor een toevoeging. Op bepaalde momenten heb je geen zin om naar een blauw/koel scherm te staren en een boek te lezen. Dan is het weer fijner om het scherm wat zachter en warmer te zetten.
Dat het allemaal niet zo vloeiend gaat, tsja.. dat zijn eenmaal e-readers. Dat is geen 120Hz scherm.. Daar wen je eigenlijk best snel aan.

Met de IPX7 certificering is het volgens PocketBook mogelijk de HD 3 gedurende maximaal 30 minuten tot een meter diep in zoet water worden ondergedompeld, zonder schadelijke gevolgen! Dit is natuurlijk vooral fijn als je bij het zwembad een boekje wilt lezen, of in bad.

Op tijd van schrijven is de PocketBook Touch HD 3 te koop voor 149,- euro. En ik moet bekennen dat ik dat niet eens zo’n gek bedrag vind voor een e-reader met deze opties en mogelijkheden.
Sterker nog… Ik ben echt oprecht onder de indruk van de e-reader. En daarmee verdient in mijn optiek de Touch HD 3 de volle 5 sterren!

More Stories

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!