Samenvatting
NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!
Inleiding
NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!
Specificaties
Laten we beginnen met de specificaties.
Audio Inputs
HDMI
ARC in with CEC
Streaming
Apple AirPlay 2, Chromecast Built-in, UPnP, Spotify® Connect, TIDAL, Roon Ready, Bluetooth, Internet Radio
Analogue Input
3.5mm Jack
USB
USB2 (Type A connector)
Digital (S/PDIF)
Optical S/PDIF up to 96khz
Connectivity
Multiroom
Sync up to five Naim Streaming products and control via the Naim App.
Network
Ethernet (10/100Mbps), Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), BLE v4.2
Formats
Internet Radio Formats
Windows Media-formatted content, MP3, ACC, Ogg Vorbis streams and MMS
Internet Radio Provider
vTuner Premium 5*
Audio Formats
WAV, FLAC and AIFF – up to 24bit/384kHz
ALAC (Apple Lossless) – up to 24bit/384kHz
MP3 – up to 48kHz, 320kbit (16 bit)
AAC – up to 48kHz, 320kbit (16bit)
OGG and WMA – up to 48kHz (16bit)
DSD- 64 and 128Fs
Bluetooth – SBC, AAC
Note: Gapless playback supported on all formats
Other information
Warranty
Two Years
Details here.
Physical
Finishes
Burnished and anodised aluminium casework, CNC milled, bead blasted and anodised aluminium heatsinks, Dual tone grey and black fabric grille.
Grille colour options in Olive, Peacock and Terracotta.
Weight
11.2kg
Dimensions (HxWxD)
122mm x 628 mm x 264 mm
Power
Amplifier Output
450W – (6 x 75W)
Mains Supply
100V, 115V or 230V, 50/60Hz
Power Consumption
Typical use: 17W
Standby mode: < 2W
Deep sleep (No-network standby mode): < 0.5W
Speaker
Speaker System
Stereo 3-way; DSP-optimised vented box acoustic system
Supplied with
Dual tone grey and black grille, remote control, mains cables (market dependent), reset pin-hole tool and information booklets.
User Control
Handheld
Remote handset included and optional control app for iPad, iPhone, iPod Touch and Android devices
Product
Touch control user interface with rotary volume control
Remote Control
Infra-red (RC5)
Uitpakken
Vanuit Naim ontving ik een Mu-so 2nd Gen en een Mu-so Qb (2nd generation). In deze review ga ik dieper in op de Mu-so 2nd Gen.



De Naim Mu-so 2nd Gen heeft redelijk wat opties:
Chromecast built-in, AirPlay 2, TIDAL, Spotify® Connect, Bluetooth®, Roon-Ready, Internet Radio, UPnP™ (Universal Plug and Play), HDMI ARC, Multiroom Ready, Digital/Analogue Inputs, USB, Remote Control, App Control (iOS™ & Android™), Loudness Control, Room Compensation, Alarm Clock, Qobuz, 450W Digital Amp, Remote Control.

De Mu-so 2nd Gen is in iedere geval netjes ingepakt. Een soundbar netjes in een stuk stof, in een doos in een doos.. Niet gek met een glazen look (is eigenlijk van plexiglas) aan de onderkant!
Naim levert met de Mu-so 2nd Gen twee stekkers mee (één Europese en een Engelse), stroomkabel, handleiding en een afstandsbediening.

Dat laatste is overigens niet heel spannend, het is een kleine en lichte afstandsbediening maar ligt prima in de hand. Aangezien de Mu-so 2nd Gen HDMI ARC ondersteunt zal het 9 van de 10 keer niet nodig zijn de afstand te gebruiken. Bij het luisteren van muziek is het wel fijn even op afstand harder/zachter te kunnen zetten (mocht je dat niet via de app doen) of via de Mu-so zelf (hoe dit werkt, daar kom ik straks op terug).


Eenmaal uitgepakt is het eindelijk volledig te aanschouwen. De Mu-so 2nd Gen is echt een prachtig apparaat. De curve in de voorkant ziet er mooi uit. Het plexiglas onderkant zorgt voor een prachtig aanzicht.

De stofkap kan gemakkelijk worden losgemaakt. Mocht deze bijvoorbeeld onverhoopt beschadigd raken, dan kan je binnen no-time weer met een nieuwe kap verder.


Met in totaal 450W – (6 x 75W) aan vermogen is het best een flink systeem. En dat is te horen ook! Wat een power.


Onder de tweeter zit de IR voor de remote. Zo kan je fijn je Mu-so 2nd Gen aansturen!

Laten we even een rondje doen van de Mu-So, zodat zichtbaar is hoe deze aan de zijkanten en achterkanten eruit ziet. Ik moet namelijk bekennen dat ik het echt heel netjes vind hoe de bekabeling wordt weggewerkt.

Het enige wat lastig weg te werken is, is een USB-poort. Dit om muziek via een USB aansluiting af te kunnen spelen. Voor al je hoogwaarde 128 kbit MP3’s! 😀
Zonder gekheid, de Naim Mu-so 2nd Gen speelt redelijk wat bestanden af!
WAV, FLAC and AIFF – up to 24bit/384kHz
ALAC (Apple Lossless) – up to 24bit/384kHz
MP3 – up to 48kHz, 320kbit (16 bit)
AAC – up to 48kHz, 320kbit (16bit)
OGG and WMA – up to 48kHz (16bit)

Links van de USB aansluiting zit een ledje en reset-knop. Dit werkt vooral erg fijn als je (zoals ik) bezig bent met je WiFi en continue andere kastjes gebruikt voor testen. Even de reset knop indrukken en via de Naim app binnen no-time de speaker weer instellen.
Via de verschillende kleuren van de led is te zien of de Mu-so contact heeft met het internet, kan worden geïnstalleerd of dergelijke (dit wordt allemaal door de app uitgelegd, kom ik straks op terug).

En toch vind ik dat knap, zelfs de achterkant van de Mu-so 2nd Gen ziet er chic uit.

De koelvinnen aan de achterkant worden overigens nog best wel warm ook. Dus het afdragen van warmte is in dit geval een warm welkom (sorry, flauwe humor – ik word vader, dus dan mag dat! :P).



Met 11.2 kilo staat de Mu-so 2nd Gen ook als een huis. Daarnaast kan deze ook best wat gewicht dragen ook. Zo heb ik in een test een 55 inch tv op de Naim Mu-so 2nd Gen gezet. En dat bleef zonder problemen staan. Daarnaast buigt de Mu-so ook niet door.
De bovenkant en zijkanten hebben een mooie ‘geborstelde stalen’ look. De draaiknop, dat is al helemaal gaaf. Ik laat dat later in de foto’s zien.

De onderkant van de Mu-so 2nd Gen is van vrij dikke laag plexiglas. En dat zorgt ervoor dat de Mu-so net wat mooier oogt en gelijk een stuk steviger staat.
Aan de linkerkant zit de bass-reflex. Linksboven ledjes om het logo te verlichten (kom ik later op terug),en aan de rechterkant de aansluitingen.


De aansluitingen zijn als volgt: Network, Analoge input, Digitale input, HDMI & Power.

Impressie van de producten
Eenmaal aangesloten is het tijd om de Naim Mu-so 2nd Gen te bewonderen!
De ledjes aan de onderkant verlichten het Naim logo op de Mu-so 2nd Gen. Dit geeft best een elegante look! Zelfs overdag is dat goed te zien.

En om het helemaal goed te laten zien, even de studiolampen op een wat ‘normaler’ niveau.


Het gave van de Mu-so 2nd Gen is dat wanneer je met je handen in de buurt komt van de touchpanel en draaiknop, dan reageert deze. Ook bij het harder zetten van muziek wordt a.d.h.v. de led’s weergegeven hoe hard het muziek staat.


Daarnaast is er ook via het touchscreen het muziek/inputs e.d. aan te passen!


Ondanks dat de verlichting ook helemaal uit kan, gaat na een korte tijd ook het menu op het touchpanel weg.


Het is grappig, maar ik kan echt uren naar dit design kijken. Ik vind de Mu-so prachtig.. Ik kan dit design en vooral aandacht voor kwaliteit wel waarderen.


Touchscreen
Tijd om het touchscreen even onder handen te nemen.


Het touchscreen heeft in totaal 15 plekken die je kan aanraken. Van preset/favorieten 1-5 (voor bijvoorbeeld ingestelde internet radio zenders), tot en met de external inputs en USB.
Door bijvoorbeeld op het sterretje te klikken wordt het menu van de presets/favorieten geopend. Deze zijn via de app overigens aan te passen!


En door onder op de drie puntjes te klikken wordt het menu van de inputs/outputs geopend.
Door het draaien van de buitenste (verlichte) ring wordt het volume beïnvloed.


App
Naim heeft voor alle Naim producten een app. maakt gebruik van de Naim app (op zowel iOS als Android te installeren. In mijn geval maak ik gebruik van de iOS variant.


De installatie van zowel de Mu-so 2nd Gen als de Mu-so Qb zijn eigenlijk zo gepiept. De app loopt je door de mogelijkheden heen.




Aan de rechterkant is met een ledje te zien wat de status van de soundbar is. In dit geval is het knipperend paars. Vervolgens zoekt de app naar de soundbar.




Via iOS wordt de AirPlay-configuratie geopend waarop de WiFi gegevens dienen in te worden gevuld. Na het selecteren van de juiste SSID en wachtwoord, worden deze gegevens naar de Mu-so 2nd Gen gepusht.


Showtime!


Ook kunnen via de app de updates worden geïnstalleerd. Het installeren/updaten duurt echter wel vrij lang.


Tijd om de Mu-so in je netwerk te benoemen. In dit geval kies ik voor woonkamer (zo wordt het product vervolgens ook in de Airplay/Spotify etc. weergegeven. Uiteraard kan er ook zelf een naam worden gekozen.


Via de Naim app wordt ook de mogelijkheid gegeven via Google Home, Chromecast in te stellen.








Het instellen is eigenlijk doodeenvoudig. Er wordt een signaal afgespeeld via de Mu-So. Waarop je aan kan geven of je het hebt gehoord of dat je het nogmaals wilt afspelen (mocht je niets horen en je drukt aantal keren op opnieuw proberen – dan registreert de app dat als nee, en krijg je weer andere opties).


Binnen Google Home zijn ook aparte kamers aan te maken, zo heb ik zelf bijvoorbeeld al drie ruimten ingesteld. In dit geval zet ik de Mu-so 2nd Gen ook in de woonkamer.


Eenmaal klaar met de installatie kan de Naim app worden geopend.
Bovenin staan een aantal mogelijkheden;
- Servers (voor bijvoorbeeld een media server waarop muziek staat),
- Internetradio,
- USB,
- Tidal,
- Qobuz,
- Spotify,
- Chromecast Build-in,
- Bluetooth,
- Analoog,
- Digitaal,
- HDMI.
De presets (van 1-5) zijn de radiozenders die als favorieten zijn gekenmerkt. Deze kunnen uiteraard via de internetradio worden aangepast.
Via de library button (linksboven) kan er worden gezocht naar zenders en nummers op Tidal en meer! Ideaal.
Rechtsboven bij het tandwieltje kan het menu worden geopend. Via het menu zijn er redelijk wat opties!
- Stand-by,
- Timer voor slaapstand (uit/5 min/10 min/15 min/30 min/1 uur/2 uur/
- Alarmen (regelmaat – moet deze elke dag of op specifieke dagen?)/Ingang (Naim Radio 320K)/Naam (Alarm),
- Stijlen (Verschillende themakleuren),
- Ingang instellen,
5.1 AirPlay,
5.1.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.2 Analoog,
5.2.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.2.2 Ingangnaam (Analoog),
5.2.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
5.2.4 Lip synch (0-50),
5.2.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
5.3 Bluetooth,
5.3.1 Bluetooth geactiveerd (aan/uit),
5.3.2 Bluetooth-koppelmodus activeren (aan/uit),
5.3.3 Ingangnaam (Bluetooth),
5.4 Digitaal,
5.4.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.4.2 Ingangnaam (Digitaal),
5.4.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
5.4.4 Lip synch (0-50),
5.4.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
5.5 Chromecast Built-in,
5.5.1 Google Home openen,
5.6 HDMI,
5.6.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.6.2 Ingangnaam (HDMI),
5.6.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
5.6.4 Lip synch (0-50),
5.6.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
5.6.6 Automatische HDMI-keuze (Uit/Op HDMI-ingang/Op alle ingangen),
5.7 Qobuz,
5.7.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.7.2 Plaats Qobus-favorieten op het startscherm,
5.7.3 Kwaliteit (MP3/CD/Hoog/Zeer hoog),
5.7.4 Inloggen op Qobuz,
5.7.5 Qobuz-app openen,
5.8 Internetradio,
5.8.1 Ingangnaam (Internetradio),
5.8.2 vTuner MAC-adres (xxxxxxx),
5.9 Spotify,
5.9.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.9.2 Spotify-bitrate (Normaal, Hoog, Extreem),
5.10 TIDAL,
5.10.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.10.2 Plaats TIDAL-favorieten op het startscherm,
5.10.3 Kwaliteit (Normaal, Hoog, Hifi),
5.10.4 Uitloggen,
5.10.5 TIDAL-app openen,
5.11 Servers,
5.11.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.11.2 Ingangnaam (Servers),
5.12 USB
5.12.1 Ingangnaam (Servers), - Registreer uw product
- Zoeken naar updates
- Andere instellingen
8.1 Naam kamer (Muziekkamer)
8.2 Timezone (Europe/Amsterdam)
8.3 Netwerkinstellingen
8.3.1 DHCP (aan/uit)
8.3.2 IP-adres/Masker/Gateway/DNS1/DNS2
8.4 Tijd tot autom. stand-by – 20 min standaard (Nooit, 5 min, 10 min, 20 min, 30 min, 1 uur, 2 uur)
8.5 Verlichting instellen (harder/zachter)
8.6 Amazon Store (UK)
8.7 Blijf verbonden (aan/uit)
8.8 Volumeregeling (schuifregelaar, knoppen op het scherm)
8.9 Tik voor opties (aan/uit)
8.10 Gebruikersgegevens delen (aan/uit)
8.11 Verwijder Cache coverart
8.12 Reset app - Handige tips
- Betreffende
10.1 Meer
10.2 Verklaringen - Help


Als we bijvoorbeeld via de app naar Tidal gaan (moet je wel even inloggen met je Tidal account), dan kan je of je eigen playlists zoeken of de publieke afspeellijsten. Het enige wat ik aan Tidal mis, is dat er geen goede community integratie is zoals bij Spotify – waar je echt kan zoeken/én luisteren en naar lijsten die door iemand zijn gemaakt – maar dat is een minpunt van Tidal.


Gebruik/Muziek
Hand op mijn hart, dit is toch wel echt een ander kaliber dan de soundbars die ik voorheen heb mogen testen. En dat terwijl dit niet eens persé als soundbar hoeft te worden gebruikt. Zeker bij het instellen op multiroom mogelijkheden merk je hoe fijn het is om deze mogelijkheden te hebben. Zeker tijdens mijn reviews loop ik geregeld door mijn appartement, en dan is het heerlijk om in de achtergrondmuziek aan te hebben staan.
Laten we beginnen met wat muziek.
Vorig jaar kwam ik onderstaand nummer tegen.. En o, wat is dat heerlijk! Tijdens dit nummer hoor je gelijk wat voor kwaliteit de Mu-so 2nd Gen is. Om heel eerlijk te zijn, ik schrok van de punch die de Mu-so 2nd Gen in zich heeft. Het geluid is vol, dit is echt zoals het bedoeld is.
YouTube versie is net wat anders anders (en langer) dan de Tidal versie.


Wat je er eigenlijk ook tegenaan gooit qua muziek – via Tidal of Spotify – het klinkt zoals het moet zijn. De speakers zorgen voor een vol gevoel van muziek, het voelt alsof je dingen hoort die je eerder niet hebt kunnen horen. De bas is vol, maar niet gigantisch heftig. Het is dus niet dat je servies bij elke beat een meter verschuift.










Wanneer de Mu-so 2nd Gen ook nog eens via bijvoorbeeld HDMI (ARC) wordt aangesloten op een televisie, dan is bij het kijken van films het pas echt feest. De Dolby Atmos instellingen zorgen voor een vol maar vooral helder geluid. Spraak is echt gigantisch goed uitgebalanceerd. Normaliter heb je bij of TV-speakers of een 2.0 set dat het geluid vaak overheerst. Bij de Mu-so 2nd Gen hoor je tenminste wat men zegt, en dan komt het geluid er ook nog eens prachtig omheen. Een heuse ervaring.
Persoonlijk ben ik best fan van de Marvel films, John Wick etc. En met de Mu-so 2nd Gen heb ik een aantal films opnieuw bekeken, en dat voelt ge-wel-dig. Het voelt alsof je een v12 van een Ferrari hoort brullen, je krijgt er kippenvel van. Dat kreeg ik bij een aantal van deze films. Niet door de films zelf, maar hoe het geluid werd gebracht.
En zoals ik schreef, ik heb redelijk wat audioapparatuur mogen reviewen in de laatste jaren, en dit is toch echt wel een ander niveau. En daar is natuurlijk de vraagprijs ook wel naar.. Maar dat is met vrijwel alles in het leven..
Conclusie
In de jaren dat ik audioapparatuur beluister denk je toch redelijk wat ervaring op te hebben gedaan omtrent kwaliteit van producten. En dan ligt de Mu-so 2nd Gen voor je neus, zet je het aan… ga je eens rustig luisteren en dan krijg je een klap in je gezicht die zegt “nee, je bent niet voorbereid voor dit”. Naim heeft met de Mu-so 2nd Gen een ge-wel-dige draadloze speaker/soundbar op de markt gebracht.
Daarnaast zorgt het bekijken van films (zeker met Dolby Atmos) zorgt voor een ware bioscoopervaring. Voor wat je van een soundbar mag verwachten.
Niet om de soundbars – die ik voorheen heb mogen reviewen – af te doen, maar dit is echt een andere klasse! Niet alleen de kwaliteit van de audio, maar ook nog eens de afwerking. Wat is de Mu-so 2nd Gen een prachtig ding om naar te kijken. De afwerking is hoger dan die van menig andere soundbar. De HDMI aansluiting zorgt ervoor dat een TV zijn audio via de speakers af kan spelen, wat het daardoor een soundbar maakt. De eerste generatie van de Mu-so had dit niet.
Als draadloze speaker is het ook een geweldig apparaat. Zeker als je in je woonkamer niet te veel poespas wilt hebben.
Mijn vrouw kwam van werk thuis en luisterde 5 minuten naar de Mu-so 2nd Gen. Haar eerste reactie daarop; “kunnen wij deze niet beter houden i.p.v. de zuilen/versterker” – ken je die meme van de huilende kat (crying cat)? Zo zat ik er bijna bij…
De app op de telefoon is goed, maar niet ge-wel-dig. Ik mis bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens het streamen van muziek (via bijvoorbeeld Tidal of Spotify) het geluid via de knoppen op de telefoon aan te passen. Dat kan in mijn optiek net iets beter. Ik wil niet continue de app openen om het geluid te bedienen of de afstandsbediening te gebruiken. Desondanks is er wel een widget voor bijvoorbeeld een iPhone om het geluid te beïnvloeden.
Het enige wat de Naim Mu-so 2nd Gen niet echt heeft is een ouderwetse equalizer. Wel zijn er een aantal voorkeursinstellingen bij Audio instellen > Geluidssterkte (Loudness) AAN/UIT. Verder kun je nog de Eq dus aanpassen onder de noemer kamercompensatie > Geen compensatie / Nabij een muur / Nabij een hoek (waardoor de beste situatie kan worden gekozen).
Ik heb het al vaker gezegd, muziek beweegt je. En dat werkt ook echt alleen als je iets hebt waar je ook ten volste kan genieten van muziek. Een koptelefoon van 3 tientjes klint 9 van de 10 keer anders dan één die ‘wat’/flink duurder is. En dat merk ik met deze soundbar ook. Ik heb best wat soundbars en andere audioapparatuur mogen testen, maar de Mu-so 2nd Gen is toch wel echt van een ander kaliber. En dat terwijl het niet eens een soundbar hoeft te zijn. Zelfs als speaker op een dressoir is het niet alleen een prachtig aanblik, maar ook een genot om naar te luisteren.
Mocht je nou 1799 euro tussen je kussens van de bank vinden, en je bent op zoek naar wat ultiems, kijk dan vooral eens naar de Naim Mu-so 2nd Gen. Deze staat voor mij oprecht op een ander niveau. Desondanks dat de vraagprijs ook van een ander niveau is, krijgt de Naim Mu-so 2nd Gen van mij 5 van de 5 sterren. Het is het écht dubbel en dwars waard!
In de tussentijd luister ik nog even fijn verder. Tot de volgende review, van de Mu-so Qb 2nd Generation.


