4 september 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Naim Mu-so 2nd generation Review

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!
NAIM Mu-so 2nd Gen Review

NAIM Mu-so 2nd Gen Review

5

Samenvatting

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Inleiding

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties.

Audio Inputs
HDMI
ARC in with CEC

Streaming
Apple AirPlay 2, Chromecast Built-in, UPnP, Spotify® Connect, TIDAL, Roon Ready, Bluetooth, Internet Radio

Analogue Input
3.5mm Jack

USB
USB2 (Type A connector)

Digital (S/PDIF)
Optical S/PDIF up to 96khz

Connectivity
Multiroom
Sync up to five Naim Streaming products and control via the Naim App.

Network
Ethernet (10/100Mbps), Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), BLE v4.2

Formats
Internet Radio Formats
Windows Media-formatted content, MP3, ACC, Ogg Vorbis streams and MMS

Internet Radio Provider
vTuner Premium 5*

Audio Formats
WAV, FLAC and AIFF – up to 24bit/384kHz
ALAC (Apple Lossless) – up to 24bit/384kHz
MP3 – up to 48kHz, 320kbit (16 bit)
AAC – up to 48kHz, 320kbit (16bit)
OGG and WMA – up to 48kHz (16bit)

DSD- 64 and 128Fs

Bluetooth – SBC, AAC

Note: Gapless playback supported on all formats

Other information
Warranty
Two Years
Details here.

Physical
Finishes
Burnished and anodised aluminium casework, CNC milled, bead blasted and anodised aluminium heatsinks, Dual tone grey and black fabric grille.
Grille colour options in Olive, Peacock and Terracotta.

Weight
11.2kg

Dimensions (HxWxD)
122mm x 628 mm x 264 mm

Power
Amplifier Output
450W – (6 x 75W)

Mains Supply
100V, 115V or 230V, 50/60Hz

Power Consumption
Typical use: 17W
Standby mode: < 2W
Deep sleep (No-network standby mode): < 0.5W

Speaker
Speaker System
Stereo 3-way; DSP-optimised vented box acoustic system

Supplied with
Dual tone grey and black grille, remote control, mains cables (market dependent), reset pin-hole tool and information booklets.

User Control
Handheld
Remote handset included and optional control app for iPad, iPhone, iPod Touch and Android devices

Product
Touch control user interface with rotary volume control

Remote Control
Infra-red (RC5)

Uitpakken

Vanuit Naim ontving ik een Mu-so 2nd Gen en een Mu-so Qb (2nd generation). In deze review ga ik dieper in op de Mu-so 2nd Gen.

De Naim Mu-so 2nd Gen heeft redelijk wat opties:
Chromecast built-in, AirPlay 2, TIDAL, Spotify® Connect, Bluetooth®, Roon-Ready, Internet Radio, UPnP™ (Universal Plug and Play), HDMI ARC, Multiroom Ready, Digital/Analogue Inputs, USB, Remote Control, App Control (iOS™ & Android™), Loudness Control, Room Compensation, Alarm Clock, Qobuz, 450W Digital Amp, Remote Control.

De Mu-so 2nd Gen is in iedere geval netjes ingepakt. Een soundbar netjes in een stuk stof, in een doos in een doos.. Niet gek met een glazen look (is eigenlijk van plexiglas) aan de onderkant!

Naim levert met de Mu-so 2nd Gen twee stekkers mee (één Europese en een Engelse), stroomkabel, handleiding en een afstandsbediening.

Dat laatste is overigens niet heel spannend, het is een kleine en lichte afstandsbediening maar ligt prima in de hand. Aangezien de Mu-so 2nd Gen HDMI ARC ondersteunt zal het 9 van de 10 keer niet nodig zijn de afstand te gebruiken. Bij het luisteren van muziek is het wel fijn even op afstand harder/zachter te kunnen zetten (mocht je dat niet via de app doen) of via de Mu-so zelf (hoe dit werkt, daar kom ik straks op terug).

Eenmaal uitgepakt is het eindelijk volledig te aanschouwen. De Mu-so 2nd Gen is echt een prachtig apparaat. De curve in de voorkant ziet er mooi uit. Het plexiglas onderkant zorgt voor een prachtig aanzicht.

De stofkap kan gemakkelijk worden losgemaakt. Mocht deze bijvoorbeeld onverhoopt beschadigd raken, dan kan je binnen no-time weer met een nieuwe kap verder.

Met in totaal 450W – (6 x 75W) aan vermogen is het best een flink systeem. En dat is te horen ook! Wat een power.

Onder de tweeter zit de IR voor de remote. Zo kan je fijn je Mu-so 2nd Gen aansturen!

Laten we even een rondje doen van de Mu-So, zodat zichtbaar is hoe deze aan de zijkanten en achterkanten eruit ziet. Ik moet namelijk bekennen dat ik het echt heel netjes vind hoe de bekabeling wordt weggewerkt.

Het enige wat lastig weg te werken is, is een USB-poort. Dit om muziek via een USB aansluiting af te kunnen spelen. Voor al je hoogwaarde 128 kbit MP3’s! 😀

Zonder gekheid, de Naim Mu-so 2nd Gen speelt redelijk wat bestanden af!
WAV, FLAC and AIFF – up to 24bit/384kHz
ALAC (Apple Lossless) – up to 24bit/384kHz
MP3 – up to 48kHz, 320kbit (16 bit)
AAC – up to 48kHz, 320kbit (16bit)
OGG and WMA – up to 48kHz (16bit)

Links van de USB aansluiting zit een ledje en reset-knop. Dit werkt vooral erg fijn als je (zoals ik) bezig bent met je WiFi en continue andere kastjes gebruikt voor testen. Even de reset knop indrukken en via de Naim app binnen no-time de speaker weer instellen.

Via de verschillende kleuren van de led is te zien of de Mu-so contact heeft met het internet, kan worden geïnstalleerd of dergelijke (dit wordt allemaal door de app uitgelegd, kom ik straks op terug).

En toch vind ik dat knap, zelfs de achterkant van de Mu-so 2nd Gen ziet er chic uit.

De koelvinnen aan de achterkant worden overigens nog best wel warm ook. Dus het afdragen van warmte is in dit geval een warm welkom (sorry, flauwe humor – ik word vader, dus dan mag dat! :P).

Met 11.2 kilo staat de Mu-so 2nd Gen ook als een huis. Daarnaast kan deze ook best wat gewicht dragen ook. Zo heb ik in een test een 55 inch tv op de Naim Mu-so 2nd Gen gezet. En dat bleef zonder problemen staan. Daarnaast buigt de Mu-so ook niet door.

De bovenkant en zijkanten hebben een mooie ‘geborstelde stalen’ look. De draaiknop, dat is al helemaal gaaf. Ik laat dat later in de foto’s zien.

De onderkant van de Mu-so 2nd Gen is van vrij dikke laag plexiglas. En dat zorgt ervoor dat de Mu-so net wat mooier oogt en gelijk een stuk steviger staat.

Aan de linkerkant zit de bass-reflex. Linksboven ledjes om het logo te verlichten (kom ik later op terug),en aan de rechterkant de aansluitingen.

De aansluitingen zijn als volgt: Network, Analoge input, Digitale input, HDMI & Power.

Impressie van de producten

Eenmaal aangesloten is het tijd om de Naim Mu-so 2nd Gen te bewonderen!
De ledjes aan de onderkant verlichten het Naim logo op de Mu-so 2nd Gen. Dit geeft best een elegante look! Zelfs overdag is dat goed te zien.

En om het helemaal goed te laten zien, even de studiolampen op een wat ‘normaler’ niveau.

Het gave van de Mu-so 2nd Gen is dat wanneer je met je handen in de buurt komt van de touchpanel en draaiknop, dan reageert deze. Ook bij het harder zetten van muziek wordt a.d.h.v. de led’s weergegeven hoe hard het muziek staat.

Daarnaast is er ook via het touchscreen het muziek/inputs e.d. aan te passen!

Ondanks dat de verlichting ook helemaal uit kan, gaat na een korte tijd ook het menu op het touchpanel weg.

Het is grappig, maar ik kan echt uren naar dit design kijken. Ik vind de Mu-so prachtig.. Ik kan dit design en vooral aandacht voor kwaliteit wel waarderen.

Touchscreen

Tijd om het touchscreen even onder handen te nemen.

Het touchscreen heeft in totaal 15 plekken die je kan aanraken. Van preset/favorieten 1-5 (voor bijvoorbeeld ingestelde internet radio zenders), tot en met de external inputs en USB.

Door bijvoorbeeld op het sterretje te klikken wordt het menu van de presets/favorieten geopend. Deze zijn via de app overigens aan te passen!

En door onder op de drie puntjes te klikken wordt het menu van de inputs/outputs geopend.
Door het draaien van de buitenste (verlichte) ring wordt het volume beïnvloed.

App

Naim heeft voor alle Naim producten een app. maakt gebruik van de Naim app (op zowel iOS als Android te installeren. In mijn geval maak ik gebruik van de iOS variant.

De installatie van zowel de Mu-so 2nd Gen als de Mu-so Qb zijn eigenlijk zo gepiept. De app loopt je door de mogelijkheden heen.

Aan de rechterkant is met een ledje te zien wat de status van de soundbar is. In dit geval is het knipperend paars. Vervolgens zoekt de app naar de soundbar.

Via iOS wordt de AirPlay-configuratie geopend waarop de WiFi gegevens dienen in te worden gevuld. Na het selecteren van de juiste SSID en wachtwoord, worden deze gegevens naar de Mu-so 2nd Gen gepusht.

Showtime!

Ook kunnen via de app de updates worden geïnstalleerd. Het installeren/updaten duurt echter wel vrij lang.

Tijd om de Mu-so in je netwerk te benoemen. In dit geval kies ik voor woonkamer (zo wordt het product vervolgens ook in de Airplay/Spotify etc. weergegeven. Uiteraard kan er ook zelf een naam worden gekozen.

Via de Naim app wordt ook de mogelijkheid gegeven via Google Home, Chromecast in te stellen.

Het instellen is eigenlijk doodeenvoudig. Er wordt een signaal afgespeeld via de Mu-So. Waarop je aan kan geven of je het hebt gehoord of dat je het nogmaals wilt afspelen (mocht je niets horen en je drukt aantal keren op opnieuw proberen – dan registreert de app dat als nee, en krijg je weer andere opties).

Binnen Google Home zijn ook aparte kamers aan te maken, zo heb ik zelf bijvoorbeeld al drie ruimten ingesteld. In dit geval zet ik de Mu-so 2nd Gen ook in de woonkamer.

Eenmaal klaar met de installatie kan de Naim app worden geopend.
Bovenin staan een aantal mogelijkheden;

 • Servers (voor bijvoorbeeld een media server waarop muziek staat),
 • Internetradio,
 • USB,
 • Tidal,
 • Qobuz,
 • Spotify,
 • Chromecast Build-in,
 • Bluetooth,
 • Analoog,
 • Digitaal,
 • HDMI.

De presets (van 1-5) zijn de radiozenders die als favorieten zijn gekenmerkt. Deze kunnen uiteraard via de internetradio worden aangepast.

Via de library button (linksboven) kan er worden gezocht naar zenders en nummers op Tidal en meer! Ideaal.

Rechtsboven bij het tandwieltje kan het menu worden geopend. Via het menu zijn er redelijk wat opties!

 1. Stand-by,
 2. Timer voor slaapstand (uit/5 min/10 min/15 min/30 min/1 uur/2 uur/
 3. Alarmen (regelmaat – moet deze elke dag of op specifieke dagen?)/Ingang (Naim Radio 320K)/Naam (Alarm),
 4. Stijlen (Verschillende themakleuren),
 5. Ingang instellen,
  5.1 AirPlay,
  5.1.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.2 Analoog,
  5.2.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.2.2 Ingangnaam (Analoog),
  5.2.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
  5.2.4 Lip synch (0-50),
  5.2.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
  5.3 Bluetooth,
  5.3.1 Bluetooth geactiveerd (aan/uit),
  5.3.2 Bluetooth-koppelmodus activeren (aan/uit),
  5.3.3 Ingangnaam (Bluetooth),
  5.4 Digitaal,
  5.4.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.4.2 Ingangnaam (Digitaal),
  5.4.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
  5.4.4 Lip synch (0-50),
  5.4.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
  5.5 Chromecast Built-in,
  5.5.1 Google Home openen,
  5.6 HDMI,
  5.6.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.6.2 Ingangnaam (HDMI),
  5.6.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
  5.6.4 Lip synch (0-50),
  5.6.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
  5.6.6 Automatische HDMI-keuze (Uit/Op HDMI-ingang/Op alle ingangen),
  5.7 Qobuz,
  5.7.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.7.2 Plaats Qobus-favorieten op het startscherm,
  5.7.3 Kwaliteit (MP3/CD/Hoog/Zeer hoog),
  5.7.4 Inloggen op Qobuz,
  5.7.5 Qobuz-app openen,
  5.8 Internetradio,
  5.8.1 Ingangnaam (Internetradio),
  5.8.2 vTuner MAC-adres (xxxxxxx),
  5.9 Spotify,
  5.9.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.9.2 Spotify-bitrate (Normaal, Hoog, Extreem),
  5.10 TIDAL,
  5.10.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.10.2 Plaats TIDAL-favorieten op het startscherm,
  5.10.3 Kwaliteit (Normaal, Hoog, Hifi),
  5.10.4 Uitloggen,
  5.10.5 TIDAL-app openen,
  5.11 Servers,
  5.11.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
  5.11.2 Ingangnaam (Servers),
  5.12 USB
  5.12.1 Ingangnaam (Servers),
 6. Registreer uw product
 7. Zoeken naar updates
 8. Andere instellingen
  8.1 Naam kamer (Muziekkamer)
  8.2 Timezone (Europe/Amsterdam)
  8.3 Netwerkinstellingen
  8.3.1 DHCP (aan/uit)
  8.3.2 IP-adres/Masker/Gateway/DNS1/DNS2
  8.4 Tijd tot autom. stand-by – 20 min standaard (Nooit, 5 min, 10 min, 20 min, 30 min, 1 uur, 2 uur)
  8.5 Verlichting instellen (harder/zachter)
  8.6 Amazon Store (UK)
  8.7 Blijf verbonden (aan/uit)
  8.8 Volumeregeling (schuifregelaar, knoppen op het scherm)
  8.9 Tik voor opties (aan/uit)
  8.10 Gebruikersgegevens delen (aan/uit)
  8.11 Verwijder Cache coverart
  8.12 Reset app
 9. Handige tips
 10. Betreffende
  10.1 Meer
  10.2 Verklaringen
 11. Help

Als we bijvoorbeeld via de app naar Tidal gaan (moet je wel even inloggen met je Tidal account), dan kan je of je eigen playlists zoeken of de publieke afspeellijsten. Het enige wat ik aan Tidal mis, is dat er geen goede community integratie is zoals bij Spotify – waar je echt kan zoeken/én luisteren en naar lijsten die door iemand zijn gemaakt – maar dat is een minpunt van Tidal.

Gebruik/Muziek

Hand op mijn hart, dit is toch wel echt een ander kaliber dan de soundbars die ik voorheen heb mogen testen. En dat terwijl dit niet eens persé als soundbar hoeft te worden gebruikt. Zeker bij het instellen op multiroom mogelijkheden merk je hoe fijn het is om deze mogelijkheden te hebben. Zeker tijdens mijn reviews loop ik geregeld door mijn appartement, en dan is het heerlijk om in de achtergrondmuziek aan te hebben staan.

Laten we beginnen met wat muziek.

Vorig jaar kwam ik onderstaand nummer tegen.. En o, wat is dat heerlijk! Tijdens dit nummer hoor je gelijk wat voor kwaliteit de Mu-so 2nd Gen is. Om heel eerlijk te zijn, ik schrok van de punch die de Mu-so 2nd Gen in zich heeft. Het geluid is vol, dit is echt zoals het bedoeld is.

YouTube versie is net wat anders anders (en langer) dan de Tidal versie.

Wat je er eigenlijk ook tegenaan gooit qua muziek – via Tidal of Spotify – het klinkt zoals het moet zijn. De speakers zorgen voor een vol gevoel van muziek, het voelt alsof je dingen hoort die je eerder niet hebt kunnen horen. De bas is vol, maar niet gigantisch heftig. Het is dus niet dat je servies bij elke beat een meter verschuift.

Wanneer de Mu-so 2nd Gen ook nog eens via bijvoorbeeld HDMI (ARC) wordt aangesloten op een televisie, dan is bij het kijken van films het pas echt feest. De Dolby Atmos instellingen zorgen voor een vol maar vooral helder geluid. Spraak is echt gigantisch goed uitgebalanceerd. Normaliter heb je bij of TV-speakers of een 2.0 set dat het geluid vaak overheerst. Bij de Mu-so 2nd Gen hoor je tenminste wat men zegt, en dan komt het geluid er ook nog eens prachtig omheen. Een heuse ervaring.

Persoonlijk ben ik best fan van de Marvel films, John Wick etc. En met de Mu-so 2nd Gen heb ik een aantal films opnieuw bekeken, en dat voelt ge-wel-dig. Het voelt alsof je een v12 van een Ferrari hoort brullen, je krijgt er kippenvel van. Dat kreeg ik bij een aantal van deze films. Niet door de films zelf, maar hoe het geluid werd gebracht.
En zoals ik schreef, ik heb redelijk wat audioapparatuur mogen reviewen in de laatste jaren, en dit is toch echt wel een ander niveau. En daar is natuurlijk de vraagprijs ook wel naar.. Maar dat is met vrijwel alles in het leven..

Conclusie

In de jaren dat ik audioapparatuur beluister denk je toch redelijk wat ervaring op te hebben gedaan omtrent kwaliteit van producten. En dan ligt de Mu-so 2nd Gen voor je neus, zet je het aan… ga je eens rustig luisteren en dan krijg je een klap in je gezicht die zegt “nee, je bent niet voorbereid voor dit”. Naim heeft met de Mu-so 2nd Gen een ge-wel-dige draadloze speaker/soundbar op de markt gebracht.

Daarnaast zorgt het bekijken van films (zeker met Dolby Atmos) zorgt voor een ware bioscoopervaring. Voor wat je van een soundbar mag verwachten.

Niet om de soundbars – die ik voorheen heb mogen reviewen – af te doen, maar dit is echt een andere klasse! Niet alleen de kwaliteit van de audio, maar ook nog eens de afwerking. Wat is de Mu-so 2nd Gen een prachtig ding om naar te kijken. De afwerking is hoger dan die van menig andere soundbar. De HDMI aansluiting zorgt ervoor dat een TV zijn audio via de speakers af kan spelen, wat het daardoor een soundbar maakt. De eerste generatie van de Mu-so had dit niet.
Als draadloze speaker is het ook een geweldig apparaat. Zeker als je in je woonkamer niet te veel poespas wilt hebben.
Mijn vrouw kwam van werk thuis en luisterde 5 minuten naar de Mu-so 2nd Gen. Haar eerste reactie daarop; “kunnen wij deze niet beter houden i.p.v. de zuilen/versterker” – ken je die meme van de huilende kat (crying cat)? Zo zat ik er bijna bij…

De app op de telefoon is goed, maar niet ge-wel-dig. Ik mis bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens het streamen van muziek (via bijvoorbeeld Tidal of Spotify) het geluid via de knoppen op de telefoon aan te passen. Dat kan in mijn optiek net iets beter. Ik wil niet continue de app openen om het geluid te bedienen of de afstandsbediening te gebruiken. Desondanks is er wel een widget voor bijvoorbeeld een iPhone om het geluid te beïnvloeden.
Het enige wat de Naim Mu-so 2nd Gen niet echt heeft is een ouderwetse equalizer. Wel zijn er een aantal voorkeursinstellingen bij Audio instellen > Geluidssterkte (Loudness) AAN/UIT. Verder kun je nog de Eq dus aanpassen onder de noemer kamercompensatie > Geen compensatie / Nabij een muur / Nabij een hoek (waardoor de beste situatie kan worden gekozen).

Ik heb het al vaker gezegd, muziek beweegt je. En dat werkt ook echt alleen als je iets hebt waar je ook ten volste kan genieten van muziek. Een koptelefoon van 3 tientjes klint 9 van de 10 keer anders dan één die ‘wat’/flink duurder is. En dat merk ik met deze soundbar ook. Ik heb best wat soundbars en andere audioapparatuur mogen testen, maar de Mu-so 2nd Gen is toch wel echt van een ander kaliber. En dat terwijl het niet eens een soundbar hoeft te zijn. Zelfs als speaker op een dressoir is het niet alleen een prachtig aanblik, maar ook een genot om naar te luisteren.

Mocht je nou 1799 euro tussen je kussens van de bank vinden, en je bent op zoek naar wat ultiems, kijk dan vooral eens naar de Naim Mu-so 2nd Gen. Deze staat voor mij oprecht op een ander niveau. Desondanks dat de vraagprijs ook van een ander niveau is, krijgt de Naim Mu-so 2nd Gen van mij 5 van de 5 sterren. Het is het écht dubbel en dwars waard!

In de tussentijd luister ik nog even fijn verder. Tot de volgende review, van de Mu-so Qb 2nd Generation.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!