26 december 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Momentum True Wireless 2

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!
Sennheiser Momentum True Wireless 2

Sennheiser Momentum True Wireless 2

5

Samenvatting

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Inleiding

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Specificaties

Allereerst uiteraard de specificaties!
Dimensions: 76.8 x 43.8 x 34.7 mm (earbuds and charging case)
USB Standard: USB-C
Power supply: 5 V⎓ 650 mA max
Speaker type: Sennheiser 7mm dynamic driver
Frequency response (Microphone): 100 Hz to 10 kHz
Frequency response: 5 – 21,000 Hz
Noise cancellation: Single-Mic ANC per earbud side
Bluetooth Version: Bluetooth 5.1 compliant
Charging time: 1.5 h for full charge / 10 min for 1.5 h playtime
App support:Sennheiser Smart Control app for iOS™ and Android™
Battery Specification: Built-in Lithium-Ion rechargeable batteries
Battery time: Up to 7 hrs music playtime with earbuds Up to 28 hrs music playtime with charging case
Supported Profiles: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
Codecs: SBC, AAC, aptX™
Ear coupling: In-ear, closed acoustics
Package dimensions: (L x B x H) 170 x 115 x 45 mm
THD, total harmonic distortion: <0,08% (1kHz / 94dB)
Warranty: 2 years

What’s in the box?
  • Charging Case
  • MTW2 Earbuds
  • Silicone Ear Adapter Sets (In Size XS, S, M, L)
  • USB-A to USB-C Charging Cable

Uitpakken

Tijd om de oortjes uit te pakken.

Wederom worden de oortjes en case netjes in een schuimlaag ingepakt.
In eerste oogopslag is het wel duidelijk dat de case van de True Wireless 2 donkerder is dan die van de eerste generatie.

Sennheiser levert met de True Wireless 2 redelijk wat mee, namelijk:

  • Handleidingen
  • XS, S, M en L silicone oordopjes om de in-ears naar wens af te stellen
  • USB-C kabel om de case op te laden.
  • Uiteraard de case en oortjes.

Wat ik persoonlijk wel wat jammer vind, is dat de usb-kabel zo kort is (25cm van einde tot einde).

Ik moet bekennen dat ik zowel de case als de oortjes zelf erg netjes vind ogen. Het ziet er kwalitatief uit. En spelende met (ook nu) de oortjes voelt het eveneens kwalitatief aan. Beide oortjes hebben een Sennheiser logo op de voorkant. Deze zijn beide aanraakgevoelig. Wat je ermee kan doen, komt in het stuk software terug!

De onderkant is niet heel spannend. Toch neem ik het mee voor de nieuwsgierigen onder ons! 😛

Aan de achterkant van de case zit de USB-C aansluiting waarmee de case opgeladen kan worden. Het knopje ernaast kan de oplaadfunctie activeren – mocht dit niet automatisch worden gedaan.
Er zit aan de achterkant (links van de USB-C aansluiting) een klein ledje die oranje knippert wanneer de case wordt opgeladen, en groen kleurt wanneer deze volledig opgeladen is.

Achter de gaatjes aan de omhulsel van de True Wireless 2 schuilen microfoontjes die worden gebruikt voor de active noise cancellation (ANC), voor de functie van ‘Transparant Hearing’ en voor telefoongesprekken. Het laatste is daarnaast ook wel goed te merken. Tijdens het bellen ben ik duidelijk verstaanbaar, mits je tegen de wind in loopt. Maar dat geldt eveneens zo wanneer er tegen de wind in via een telefoon wordt gebeld – dan ben je immers ook niet te verstaan.

De vier pinnetjes laden de oortjes op, de twee grotere plekjes – per oortje – houden deze magnetisch vast. En ook nog eens behoorlijk ook. Of je nou behoorlijk heen en weer beweegt, de oortjes blijven prima op hun plek.

Software

De software is gemakkelijk in gebruik. De belangrijkste dingen komen naar voren; batterijduur en EQ.
Dat is eigenlijk alles wat je met de oortjes wilt kunnen zien of regelen. De EQ werkt erg gemakkelijk – verschuif de pointer naar meer/minder bass of treble en geniet direct van de aanpassingen. Zo zijn de oordopjes echt naar wens te gebruiken.

Via Google Play en de App Store is de Smart Control app te downloaden die de oortjes kan besturen.

Het is een makkelijk proces. De oortjes via de bluetooth koppelen en de app openen werkte voor mij het beste.

Waarom dit in het menu komt te staan, terwijl de oortjes al zijn gekoppeld, is voor mij een raadsel.

Wat wel leuk is, is dat elk oortje zijn eigen opties heeft, die met een lichte touch te bedienen zijn.

Dat het leuk is om de touch bediening te gebruiken, dat moge duidelijk zijn. Maar dat je het ook kan aanpassen is natuurlijk wel al helemaal episch!

De app kijkt bij het openen naar software updates (dit kan ook manueel gecheckt worden via het menu rechtsboven).

De Sennheiser Momentum True Wireless heeft een Transparent Hearing functie – deze kan in de app worden in of uitgeschakeld
De microfoontjes in de oortjes zorgen ervoor dat de actieve noise cancelling wordt beïnvloed. Zo worden er tijdens het gebruik van de Transparent Hearing functie de omgevingsgeluiden helder weergegeven.

In vergelijking met de Momentum True Wireless 1, is dat de True Wireless 2
Kortom, mocht je je af willen sluiten – zet een nummer op. Wil je toch luisteren naar de omgeving met muziek op de achtergrond; zet dan de Transparent Hearing functie aan!

Via de Smart Control App is gemakkelijk de EQ van de True Wireless te beïnvloeden. Wanneer deze in het midden staat, staat deze ‘normaal’ c.q. uit. Door de schuiver te beïnvloeden wordt het geluid beïnvloed. Wordt er meer naar links boven geschoven, dan komen de lage tonen meer naar voren. Centraal is in mijn optiek voor deze oortjes prima!

Uiteraard is er ook een mogelijkheid zelf de presets op te slaan en om deze achteraf gemakkelijk te selecteren.

Via de instellingen kunnen de oortjes verder aan worden gepast.

Via de app setting kunnen de instellingen van de app worden aangepast.

Telefoneren

Het telefoneren gaat via de Sennheiser Momentum True Wireless 2 prima. De andere partij kon mij duidelijk verstaan. Wanneer ik mijn vrouw vroeg de oortjes in te doen en mij te bellen ervaarde ik eveneens hetzelfde. Dit komt ook doordat er een aantal microfoons per oortje zitten. Kortom, wat dat betreft een groot pluspunt.

Active Noise Cancelling

De Sennheiser Momentum True Wireless 2 heeft Active Noise Cancelling en dat werkt in mijn optiek prima. Er zijn echter geen verschillende modi, er is dus alleen een keuze tussen aan/uit. Wanneer deze echter aanstaat, wordt de wereld om je heen toch even op ‘stil’ gezet. Tijdens het halen van je boodschappen hoor je niet direct de mensen om je heen praten. Dit geldt ook voor het werken op kantoor, of zelfs thuis, en dat is fijn. Wanneer je de optie aanzet voor Transparent Hearing, dan wordt de omgeving nagebootst op de oortjes. Zo kan je fijn een gesprek voeren of horen wat er wordt omgeroepen in de trein. Door weer op de oortjes te tikken (ligt er uiteraard aan hoe je het zelf hebt ingesteld via de software) wordt de Transparent Hearing weer uitgezet en kan je je vervolgens weer afsluiten van de wereld.

Het voordeel van deze oortjes is dat de ANC niet het muziek beïnvloed. Het ‘anti noise’ is niet vervelend en vervormt niet het geluid of nummers waar je naar luistert. Zo kon ik merkbaar met plezier klassiek luisteren terwijl ANC aanstaat, terwijl dat juist ook als ‘drukkend’ kan worden ervaren. Dat is dus in mijn optiek niet het geval.

Geluid

Wat mij persoonlijk opvalt is dat het voor mij merkbaar niet veel verschilt qua kwaliteit van de audio als met de vorige generatie. De vorige generatie, daar was ik al enorm over te spreken. En ook met deze generatie hoor ik voor mijn gevoel hetzelfde. Enige toevoeging is de ANC.

Eén van de eerste nummers die ik per toeval via de True Wireless was Dusky – Staunch (KETTAMA Remix). In eerste geval had ik tijdens de eerste aantal seconden nog niets door, totdat de drop viel.. Mijn eerste reactie was “holy moly wat een geluid”. En voor je het wist was er een batterijlading voorbij, door zowel heftige nummers als onderstaande, tot rustige klassieke nummers.

Voor onderstaande nummers heb ik de presets even uitgezet om te luisteren hoe de Sennheiser Momentum True Wireless daadwerkelijk klinkt.

Gregory Porter, wat kan de beste man toch zingen! De Claptone Remix klinkt met de True Wireless voor mijn gevoel zoals Captone het zou bedoelen. De instrumenten komen heerlijk naar voren in combinatie met de low’s en zang.

De ‘Da Tweekaz Bootleg van Alan Walker’s – Faded klinkt met zowel de standaard preset als de preset waarbij de low’s omhoog wordt geschroefd ge-wel-dig. De low’s zijn heerlijk (niet te en niet te laag, ik vind het perfect) en de vocals klinken on-point.

Zo voelt het reviewen soms ook “nobody said it was easy”. We gaan even door met een ander hard nummer waar met een hoop plezier naar kan worden geluisterd. Ook nu (wanneer ik voor een zoveelste keer in een korte tijd dit nummer hoor) zit ik weer met een lach op mijn gezicht.

Onderstaand nummer voeg ik wel vaker in mijn reviews toe. Niet omdat ik niet meer nummers ken, maar omdat ik hier onwijs van kan genieten. Ookal is het nummer op YouTube in dit geval niet heel erg geweldig. Het is wel een prachtig nummer om naar te luisteren.
De diepe stemmen van Pavarotti en James Brown worden perfect weergegeven.
Tip: de cd Pavarotti – The Greatest Hits heeft dit nummer in hogere kwaliteit! 😉

Ook Metallica luistert heerlijk weg. Hetgeen ik echt oprecht merk, zelfs met oudere nummers die mogelijk wat lager van kwaliteit zijn.. het klinkt gewoon erg duidelijk als er gezongen wordt, instrumenten komen daarnaast ook helder door.
En persoonlijk vind ik dat eigenlijk best knap, zulk geluid voor zulke kleine oordopjes.

Afsluitend met Above & Beyond, holy moly.. Feelings all around! Wat een prachtig nummer! Al helemaal hoe de Sennheiser Momentum True Wireless 2 dit weergeeft.
Het klinkt erg vol, helder. De mids en high komen erg goed door.

Samenvattend, qua muziek geeft de Sennheiser Momentum True Wireless 2 een erg vol gevoel. De low’s zijn heerlijk. Highs klinken heerlijk wanneer er naar mooie vocale nummers wordt geluisterd en de mids zijn voor mijn gevoel bij elk nummer spot-on! Wanneer de bass voor je gevoel te hoog of te laag is, is hier wel nog wat in aan te passen via de app.
Wanneer ik dit vergelijk met de B&O E8, zijn de Momentum True Wireless 2 veel directer, helderder en dieper. Het is dat je merkt dat je oortjes in je oren hebt zitten, maar het zou ‘bijna’ net zo kunnen klinken als een over-ear koptelefoon. En dat vind ik best knap voor in-ears.

Conclusie


Headbangend of niet, Sennheiser heeft met de Momentum True Wireless 2 wederom in-ears uitgebracht die uren blijven zitten. Zo heb ik de oortjes tijdens een werkdag de oordopjes nagenoeg niet aangeraakt – totdat ik tijdens de lunch de oortjes weer op kon laden in de bijbehorende case.
Voor vrij kleine oortjes als de Momentum True Wireless 2 ben ik redelijk onder de indruk van de batterijduur. Met ongeveer 7 uur speeltijd én om nog voor 28 uur via de case op te laden kan je met de True Wireless 2 wel echt vooruit!

De in-ears blijven perfect zitten en voelen niet irritant aan. Ze zijn immers ook erg licht, en dat scheelt natuurlijk ook!
Het is daarnaast een voordeel dat Sennheiser verschillende silicone oortjes meegeeft, hierdoor kan de juiste maat altijd worden gevonden.

Vergeleken met de B&O E8 (die ik eerder heb kunnen reviewen) ben ik met de Sennheiser Momentum True Wireless 2 echt onder de indruk. Sterker nog, ik vind deze persoonlijk een stuk beter dan de E8.
Qua geluid komt er, voor mijn gevoel méér karakter, maar ook meer geluid uit de Momentum True Wireless 2.
Deze tweede versie vind ik persoonlijk dan ook weer beter dan de eerste – zeker i.v.m. de mogelijkheid ANC te gebruiken.

Het voordeel van deze Sennheiser Momentum True Wireless 2, is dat deze ook via de app te bedienen is. Wanneer er te veel bass in zit, kan dit door een simpele aanpassing worden verminderd – en andersom!
Gedurende de review ben ik van hoop verschillende genres geswitcht. Trance, techno tot klassiek of hardstyle is met veel plezier af te spelen.

Mocht je op zoek zijn naar een set luxere oortjes met een hoop opties – en een redelijke accuduur dan zou ik in dit geval zeker een poging wagen aan de Sennheiser Momentum True Wireless 2.

Ik geef de Sennheiser Momentum True Wireless 2 de volle 5 sterren en zet ik deze persoonlijk op mijn wenslijst.
Edit: deze review heeft redelijk lang op de plank gelegen, ik had deze al een maand eerder willen uploaden. In de tussentijd heb ik een aantal keren de Apple Airpods (Pro) mogen beluisteren, en wat valt dat tegen. De True Wireless heeft een veel betere bass, iets wat mij dus behoorlijk heeft doen verbazen.
Persoonlijk advies, probeer de True Wireless 2 eens, ik vind ze écht oprecht beter dan de Airpods Pro.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!