12 juni 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

HP Chromebook 14-db0411nd

HP produceert al jaren Chromebooks en Chromeboxjes waardoor het geen verrassing is dat de HP ook met de HP Chromebook 14-db0411nd een fijne Chromebook op de markt heeft gebracht. Ik kon een tijdje met de HP Chromebook spelen en was eerlijk gezegd aangenaam verrast. Mijn ervaring lees je hier!
HP Chromebook 14-db0411nd
HP produceert al jaren Chromebooks en Chromeboxjes waardoor het geen verrassing is dat de HP ook met de HP Chromebook 14-db0411nd een fijne Chromebook op de markt heeft gebracht. Ik kon een tijdje met de HP Chromebook spelen en was eerlijk gezegd aangenaam verrast. Mijn ervaring lees je hier!

Pluspunten

  • Stevig design
  • Full-HD IPS monitor
  • USB Type-C & USB 2.0
  • Batterijduur
  • B&O speakers
  • Mogelijkheid tot uitbreiding via een Micro-SD kaart
Minpunten
  • 32GB eMMC opslag

Inleiding

HP produceert al jaren Chromebooks en Chromeboxjes waardoor het geen verrassing is dat de HP ook met de HP Chromebook 14-db0411nd een goede Chromebook op de markt heeft gebracht. Ik kon een tijdje met de Chromebook spelen en was eerlijk gezegd aangenaam verrast. Niet alleen met ChromeOS, maar vooral met de Chromebook. Mijn ervaringen lees je in deze review!

Specificaties

BESTURINGSSYSTEEM

Chrome OS™

PROCESSORFAMILIE

AMD dual-core A-serie processor

PROCESSOR

AMD dual-core A4-9120 APU (2,2 GHz basisfrequentie, tot 2,5 GHz burstfrequentie, 1 MB cache)

CHIPSET

AMD geïntegreerde SoC

SPECIALE FUNCTIES

Plug & Play

GEHEUGEN

4 GB DDR4-1866 SDRAM (ingebouwd) Overdrachtssnelheden tot 1866 MT/sec.

VASTE SCHIJF

32-GB eMMC

OPTISCHE DRIVE

Optische drive niet inbegrepen

VIDEO

Geïntegreerd

VIDEO

AMD Radeon™ R3 Graphics

POORTEN

2 USB 3.1 Gen 1 Type-C™ (opladen, stroomtoevoer, video, gegevens); 1 USB 2.0 Gen 1; 1 hoofdtelefoon/microfoon combo

UITBREIDINGSSLOTS

1 micro SD-mediakaartlezer

WEBCAM

HP TrueVision HD-camera met twee ingebouwde digitale microfoons

AUDIOKENMERKEN

Twee luidsprekers

TOETSENBORD

Standaard eiland-stijl toetsenbord

POINTING DEVICE

TouchPad met multi-touch bewegingsondersteuning

DRAADLOOS

Qualcomm® Atheros QCA6174A-5 802.11a/b/g/ac 2×2 Wi-Fi® en Bluetooth® 4.2 Combo MU-MIMO-ondersteuning; Miracast-compatibel

TYPE VOEDINGSBRON

45-Watt netvoedingsadapter

TYPE BATTERIJ

2-cels, 47,36-Wh lithium-ion

AFMETINGEN (B X D X H)

22,69 x 33,7 x 1,83 cm

GEWICHT

1,54 kg

BEVEILIGINGSBEHEER

H1 veilige microcontroller; Ondersteuning voor Kensington MiniSaver™-beveiligingsvergrendeling

GARANTIE

1 jaar onderdelen, arbeid en haal- en brengservice

PRODUCTKLEUR

Schoolbordgrijs

Uitpakken

Showtime! Tijd om de Chromebook onder de loep te nemen.

Dat B&O apart wordt vermeld zegt veel over de verwachtingen van HP.

In het pakket zitten de USB-C adapter, handleidingen en natuurlijk de Chromebook!

De HP Chromebook ziet er netjes uit, niet te opvallend. Uiteraard is het Chrome logo afgebeeld omdat de Chromebook draait op ChromeOS.

De grijze tinten van de buitenkant van de Chromebook zitten ook aan de binnenkant. Rechts staat het B&O logo weergegeven – naast de speakers.

Wat fijn is van de Chromebook 14, is dat deze plat kan.

Aan de linkerkant van de Chromebook zitten de USB-C en USB 2.0 aansluitingen, daarnaast zit een Kensington slot.

Aan de rechterkant zitten de andere USB-C en USB 2.0 aansluitingen. Daarnaast zit er een aansluiting voor een hoofdtelefoon (gecombineerde microfoon en headset aansluiting) en een MicroSD slot – voor het toevoegen van extra dataopslag!

De onderkant van de Chromebook is netjes afgewerkt. De 4 rubberen doppen zorgen voor merkbaar stabiliteit en voor de toevoeging dat de Chromebook niet op de tafel schuift.

De Chromebook maakt gebruik van een HP TrueVision HD-camera met twee ingebouwde digitale microfoons.

Om de Chromebook aan te zetten zit er rechtsboven de backspace knop een powerknop.

Fijne van de Chromebook is dat er gebruik wordt gemaakt van een mat scherm. Hierdoor kan er zelfs in licht (van bijvoorbeeld vervelende TL-buizen of zonlicht) toch nog van het scherm af worden gelezen.

De Chromebook 14 maakt gebruik van een Full-HD IPS monitor en dat is ook wel te zien. de kleuren zijn voor een laptop van ongeveer 300 euro erg mooi!

ChromeOS werkt op de Chromebook wanneer er door het OS wordt geklikt redelijk vloeiend. Met de AMD A4 APU komt er redelijk wat rekenkracht bij de laptop kijken. Het is uiteraard geen super high-end AMD CPU, maar het doet het werk. En hoe!
Via het menu kan er van alles worden aangepast, zo kan er via bluetooth draadloze speakers/headset worden aangesloten, en zo is er een mogelijkheid naar Chromecast het beeld te casten.

Vanuit de Google Play Store zijn redelijk wat apps te downloaden. Aangezien deze apps ook niet bijzonder groot zijn, is er met 32GB wel redelijk wat weg te schrijven. Data zoals muziek, foto’s en films zijn daarnaast ook nog eens weg te schrijven op een USB-C of USB 2.0 drive/stick. Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid een MicroSD in de Chromebook te stoppen waar ook data naartoe kan worden geschreven.

Waar ik best blij van werd is dat de films via Netflix en filmpjes op YouTube gewoon in Full-HD worden weergegeven. Zo kan je met plezier altijd up-to-date blijven van de filmpjes van Hardware.info. En dat oogt nog vloeiend ook!

In de praktijk

De gehele review (op het toevoegen van de foto’s) is geschreven op de Chromebook. En dat werkt in mijn optiek erg prettig.
In eerste instantie valt het mij op dat bij het snelle typen, de woorden achterlopen op hetgeen ik schrijf – zeker wanneer ik een Google Docs document probeer te openen en gelijk aan de slag wil. 4 seconden later is dit weg en kan je lekker door tikken zonder gestotter.
De CPU heeft even tijd nodig om de pagina te laden. Als dit eenmaal is gedaan, is het echt razendsnel. Sterker nog. Ik durf te garanderen dat dit een betere fit was dan mijn Dell XPS 15 die ik naar mijn studie mee moest zeulen. Over het algemeen was ik toch bezig om lesstof uit te werken in … jawel, Google Docs!

De toetsen zijn goed, niet te stroef of te zacht. De HP Chromebook heeft immers ook geen Cherry Red keys.
De Chromebook is verder simplistisch, maar meer dan genoeg voor wat je er mee moet kunnen – dit is bijvoorbeeld echt een ideaal device voor een studie – als het puur gaat om aantekeningen maken, mailtjes sturen en online research. Ook voor huis, tuin en keukengebruik is dit een ideaal device.

Het geluid van de B&O speakers in de Chromebook zijn best netjes. Heel eerlijk gezegd had ik er niet veel van verwacht totdat ik de Hardware.info video’s en wat podcasts van Noisia Radio en Oliver Heldens opzette. De podcast kon lekker aan blijven staan tijdens de review. Verwacht geen super high-end audio als een Sennheiser HD800s, maar gewoon .. prima audio!
Omdat er een full-hd scherm in de Chromebook zit, kijkt dit ook nog eens lekker weg – zo kan je moeiteloos YouTube afstruinen voor leuke filmpjes… of bijvoorbeeld gewoon via Netflix!

Wat ook een leuke toevoeging is, is dat er een mogelijkheid is om Linux te installeren op de Chromebook. Zo krijg je een virtuele Linux omgeving in een terminal waarmee te spelen valt. Echter ik zie ook voorbeelden voorbij komen dat hierdoor Libreoffice te installeren valt. Via de command virtuele omgeving biedt vooralsnog geen audio-/videoversnelling

Spelletjes spelen op de Chromebook is overigens ook geen probleem! Via de Google Play Store zijn er games te vinden en die zijn met een hoop plezier te spelen. Een aantal rondjes War Robots (had er nog nooit van gehoord) en het viel mij op dat dit best goed speelt. Hang er een muis aan en je hebt een prima ‘notebook’. Aangezien er op de Play Store best wat leuke apps en games tussen staan moet het geen probleem zijn om de Chromebook te vullen.

Wanneer er een MicroSD kaart in de Chromebook wordt geplaatst, kan deze ook nog als dataopslag worden gebruikt. Hier kunnen bijvoorbeeld documenten, foto’s of muziek op worden weggeschreven. Daarnaast zitten er ook USB-C en USB-2.0 op voor de nodige extra opties m.b.t. dataopslag.

Conclusie

De HP Chromebook 14-db0411nd is niet HP’s eerste Chromebook, en dat is te merken. De Chromebook is degelijk gebouwd en voelt gewoon stevig aan. Zeker voor de type die veel moet reizen en graag een kleine laptop meeneemt – maar ook geen rib uit zijn lijf wilt betalen, daarvoor zou ik zeggen, pak deze HP Chromebook eens vast en ga er mee spelen.

Eigenlijk de enige minpunt van de Chromebook is de opslag. Met 32GB is er een kans dat deze op ten duur vol loopt. Doch, waar er ook USB-2.0 en USB-C poorten op de Chromebook zitten, is er wel een mogelijkheid wat van de data weg te schrijven naar een externe device – mini USB-drive of zelfs via een MicroSD kaart.

ChromeOS zelf werkt erg prettig, het doet wat je met deze laptop moet kunnen doen. Van tekstverwerken via danwel de Google Docs website’s (wat overigens ook offline kan), tot het syncen van je Google Drive en het spelen van apps. De HP Chromebook doet wat je ervan verwacht.

Met anderhalf kilo op 14 inch is de Chromebook een vrij klein maar ook redelijk licht device.
Desondanks dat er een 2-cell batterij in zit, gaat de Chromebook erg lang mee. Met het surfen, gamen en schrijven van de review heb in z’n totaliteit al minimaal 8 uur aangetikt. En ik heb nog 15% over.

Voor een bedrag van 300 euro ben ik best onder de indruk. Sterker nog, het is dat mijn ouders en ikzelf net een nieuwe laptop hebben, anders was een HP Chromebook 14-db0411nd het eerste wat morgen op de deurmat zou liggen…

Ik geef de Chromebook 5 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!