Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!
Pluspunten
- Kwaliteit van materialen
- Batterijduur
- Stevige case
- Draadloos!
- Gemakkelijk in gebruik
- Mooie headset
Minpunten
- Geen equalizer in de software
Inleiding
Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. De uitgesproken vormen van de speakers zijn ook vaak een goed onderwerp om over te hebben met gasten, en dan staat de muziek nog niet eens aan. Daarna kan je uren kletsen over de kwaliteit, althans… dit overkwam mij zo’n 10 jaar geleden toen een goede vriend van mij zijn Bowers & Wilkins speakers liet horen. En inderdaad, voor iemand die erg van muziek houdt was dat ‘yet another eargasm’..
Bowers & Wilkins richt zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Na het succes van de vorige PX komt de PX7 uit, die gaan wij vandaag reviewen!
Specificaties
Laten we aftrappen met de specificaties.
Draagstijl
Draadloze Bluetooth over-ear hoofdtelefoon
Technische kenmerken
Adaptive Noise Cancellation
Ambient Pass-Through
Draagsensor
Bluetooth® audio – Bluetooth 5.0 met aptX™ Adaptive
USB-C laad- & audio-ingang
Aux-ingang (3,5 mm) voor audio
Bluetooth Codecs
aptX™ Adaptive
aptX™ HD
aptX™ Classic
AAC
SBC
Bluetooth
Profielen A2DP v1.3.1
AVRCP v1.6.1
HFP v1.7.1
HSP v1.2
BLE GATT (Generic Attribute Profile)
Drive Units
2 x ø 43.6mm volledig bereik
Microfoons
4x microfoons voor ANC
2x microfoons voor telefonie (CVC2 – Clear Voice Communication v2)
Frequentiebereik
10Hz tot 30kHz
Ingangsimpedantie
20 kOhms
Vervorming (THD)
<0.3% (1kHz/10mW)
Soort accu
Oplaadbare lithium-polymeer-accu
Accuduur & laden
30 uur Bluetooth met ANC, 5 uur met 15 min. laden
Ingangen
Bluetooth, 3,5mm-stereoaansluiting, USB-C audio
Bijgesloten accessoires
Stereo-audiokabel van 1,2 m, USB-kabel (USB-A naar USB-C) van 1,2m, opberghoes
Gewicht
310 gram
Uitpakken
Tijd om de PX7 uit te pakken!
Wat in dit geval een warm welkom is, is dat de PX7 in een hard case wordt geleverd. De case is niet akelig groot (De hoogte van de case is ongeveer 22,5 cm) waardoor deze tijdens het reizen gemakkelijk kan worden meegenomen.
Onder de case ligt de uitleg voor het gebruik van de PX7. Aanzetten dmv de switch, en via de instellingen van een device (bijvoorbeeld telefoon) in de bluetooth settings de PX7 selecteren. Kind kan de was doen!
De hardcase ziet er in mijn optiek netjes uit. De voorgaande PX had een softcase. Dat Bowers & Wilkins bij deze een hardcase heeft meegeleverd, is dus ook een pluspunt!
Eenmaal open is het tijd om de prachtige PX7 te bekijken. Althans, ik vind deze erg sjiek ogen. De stoffen afwerking op de speakers zorgt voor een extra gevoel van detail. Ik zie genoeg koptelefoontjes die alleen van plastic zijn, wat soms best goedkoop oogt. Dit ziet er niet alleen sierlijk, maar dus ook mooi uit.
Wat accessoires kan je zoal in de case verwachten? Een USB-A naar USB-C oplaadkabel, 3.5mm naar 3.5mm kabel om de PX7 bedraad vast te maken.
Wat mij gelijk opviel, is dat de PX7 best soepel is. Tip van de week; Mocht de koptelefoon nou alsnog te strak zijn, hang deze (bijvoorbeeld) een nacht even op spanning – door deze bijv. over een armleuning van een bank te hangen.
Naast de afwerking van de oorschelpen ben ik ook onder de indruk van de overige materialen. De arm is van geweven koolstofvezel, de hoofdband heeft hetzelfde materiaal als de oorschelpen (aan de buitenkant), binnenkant is afgewerkt met kunstleer.
Laten we bij de rechter oorschelp (koptelefoon licht ondersteboven) beginnen! Ik kom straks terug op de bediening die met deze knoppen mogelijk zijn.
Van links naar rechts zijn de volgende knoppen/ingangen;
- Slider aan/uit én zoeken naar bluetooth devices.
- Volume harder
- Pauzeer/speel af
- Volume zachter
- USB type-c om de headset op te laden of muziek mee af te spelen (via bijvoorbeeld een pc).
- 3.5mm aansluiting, om een mobiel, laptop of dergelijke aan te sluiten
Tussen de ‘volume zachter’ en USB aansluiting zit nog een klein ledje.
Dit ledje geeft het volgende weer:
- Wit Accupeil > 30%
- Oranje Accupeil tussen 30% en 10%
- Rood Accupeil < 10%
- Rood knipperend Accupeil te laag; de hoofdtelefoon kan niet gebruikt worden
- Blauw knipperend Koppelstand ingeschakeld
- Blauw Het koppelen is gelukt
- Blauw knipperend Inkomend gesprek
- Groen knipperend Snel laden
- Permanent groen Accu volledig geladen,
In de linker oorschelp zit de knop om de noise cancelling aan te passen (ik kom hier later op terug!).
Het fijne aan de PX7 is dat de oorschelpen vervangen kunnen worden. Hierdoor gaat de PX7 nog zeker een lange tijd mee! Helaas is dit wel gelijk het enige wat vervangen kan worden aan de PX7.
Mocht je overigens nog steeds niet geloven dat de PX7 best flexibel is, alhier het resultaat! De hoes is ongeveer 22.5cm hoog, dus dat is best netjes! 🙂
Binnenkant van de oorschelpen zijn, net zoals de hoofdband, afgewerkt met kunstleer.
Software
De PX7 maakt gebruik van de Bowers & Wilkins Headphones app (te vinden in Android en iOS store). Let wel op welke app je pakt, de oude (vorige app staat er ook nog op). Onderstaand logo is de juiste! 🙂
Zorg ervoor dat de PX7 ingeschakeld is. Wanneer deze nog niet wordt gevonden, zorg dat je de slider nog even extra doorduwt naar boven, waardoor de bluetooth wordt geactiveerd. Hierna is de headset gemakkelijk terug te vinden door de app.
Ik noem ‘hem’ wel gewoon PX7 Bowers & Wilkins, prima!
Wanneer de PX7 een software update heeft, komt dit in de app ook direct naar voren!
Leg in geval van de update de koptelefoon zo dicht mogelijk bij de telefoon, of device waarvan je de PX7 probeert te updaten.
Ennn, let’s begin!
Het updaten duurde in dit geval 11 minuten!
Goed, nu kunnen we pas echt spelen in de app! Er zijn verschillende manieren van ruisonderdrukking. Waaronder; uit, low, auto en high. Automatisch past zich aan de omgeving aan. Bij meer geluid zal de ANC ‘harder’ gaan werken.
Via de instellingen kan worden geselecteerd met welke devices de koptelefoon automatisch verbinding moet maken.
Wat ik persoonlijk gaaf vind, is dat er soundscapes in de app zijn verwerkt. Zo kan je puur naar het geluid van de zee, regen of vuur in een bos luisteren (daarnaast zit er rechtsboven nog een optie voor timer, zo kan de soundscape van 5 minuten tot 1 uur worden afgespeeld, of gewoon oneindig! :D).
Gewoon even geen muziek, puur rust en achtergrondgeluid. De kwaliteit van deze samples zijn nog eens goed ook. Helemaal gaaf is dat het geluid ook links en rechts wordt verdeeld. Het is immers ook stereo opgenomen, en dat maakt het nét even gaver.
Linksonder zit de soundscape met regen en zachte onweer. Het voelde even alsof ik weer in de Drakensbergen in Zuid Afrika zat. Wat een geweldig gevoel geeft dat.
Voor de rest zijn er nog andere opties te benaderen zoals de draag sensor, gesproken aanwijzingen, standby timer, software update, informatie over de headset en de mogelijkheid om het geheel te resetten.
Er is een optie de sensor aan/uit te zetten. Bij aan kan de gevoeligheid worden aangepast naar; minder, normaal of meer.
Draadloos
Draadloos heeft de PX7 een behoorlijk bereik. Ik kan heel mijn appartement – ik woon ook niet bijzonder groot – doorlopen en het muziek blijft wel gewoon door het gehele appartement heen spelen, door verscheidene muren heen, zonder kwaliteitsverlies! Een fijne toevoeging al zeg ik zelf.
Bellen en bediening
Kan je met de Bowers & Wilkins PX bellen? Jazeker! De PX7 klonk voor verschillende mensen gewoon prima. Het is geen studiomicrofoon kwaliteit, maar dat verwacht ik ook niet. Ik wil gewoon een gesprek kunnen voeren met iemand zonder mijn headset af te moeten doen. En dat gaat met de PX7 goed!
De PX7 heeft best wat mogelijkheden/opties. En dat is gemakkelijk via de knoppen te selecteren.
Afspelen of pauzeren
Druk de multifunctionele knop eenmaal in.
Volgend nummer
Druk de multifunctionele knop tweemaal snel na elkaar in. Let op: functies zijn afhankelijk van het bronapparaat.
Vorig nummer
Druk de multifunctionele knop driemaal snel na elkaar in. Let op: functies zijn afhankelijk van
het bronapparaat.
Volume verhogen
Druk op de knop Volume +.
Volume verlagen
Druk op de knop Volume -.
Een inkomend gesprek aannemen
Druk bij een inkomend gesprek op de multifunctionele knop
Inkomend gesprek weigeren
Houd bij een inkomend gesprek de multifunctionele knop 2 seconden ingedrukt.
Schakelen tussen twee gesprekken
Druk de multifunctionele knop tweemaal in als er twee gesprekken actief zijn.
Twee gesprekken samenvoegen
Druk de multifunctionele knop 1 seconde in als er twee gesprekken actief zijn.
Toggle mute
Druk de multifunctionele knop driemaal in tijdens een gesprek
Noise Cancelling
Toevallig zit ik (nu) tijdens het schrijven van deze review in Port Zélande, in het restaurant met lawaaierige kinderen/gezinnen, en de PX7 filtert deze heerlijk weg! Af en toe hoor je een schreeuw met “mama!”, maar dat is vooral omdat deze boven de normale tonen uitkomen. Ik heb voor de lol een aantal keren de headset een aantal keren af gedaan, en dan schrik je wel even van het verschil. Kortom, in dit geval petje af voor de ANC mogelijkheden!
Op kantoor kan de PX7 wel ideaal gebruikt worden om de collega’s even weg te filteren en te concentreren op werkzaamheden. Uiteraard kan dit thuis ook door even onderuit te hangen op de bank, ANC aan met prachtige muziek in de achtergrond.
Ik durf bijna te wedden dat de PX7 ook heerlijk klinkt in het vliegtuig. Zeker nu is het even lastig dat te testen.
Of dit één van de beste noise cancelling headsets is, durf ik niet te zeggen – waar ik de twee andere van Bose en Sony nog niet heb mogen beluisteren. Puur uit ervaring van de 30+ audio reviews die ik nu al heb gedaan, kan ik zeggen dat de NC best goed klinkt. En dan hebben wij het nog niet eens over de kwaliteit van de muziek gehad. Dat telt immers ook!
Muziek en gebruik
Qua muziek kan ik vrij kort zijn. Ik vind dit wel echt een monster – in positieve zin van het woord.
Op dit moment luister ik Noisia Radio (S06E04) op, en de bassen klinken heerlijk! Je voelt je in een afgesloten ruimte. Al helemaal wanneer noise cancelling aan hebt staan.
De bass van de nummers komen goed aan, maar niet dusdanig dat je een trillende koptelefoon hebt. Dat wilt immers niemand.
Wat ik een groot voordeel van de koptelefoon vind, is dat het niet een gigantisch verschil is tussen het geluid/muziek met of zonder Noise Cancelling. In andere NC koptelefoons hoorde ik gigantisch veel ruis, wat negatief de audio beïnvloedde. In dit geval merk ik dat veel minder.
Ja, er is een klein verschil omdat er een soort muur om je heen wordt gezet, maar het geluid/muziek wordt hier niet echt door beïnvloed.
Van de week heb ik een kleine anderhalf uur naar een melodic house playlist geluisterd. Doordat de PX7 i.c.m. NC je zo afsluit van de wereld, kan je ‘echt’ even je ding doen.
Zo kon ik tijdens kantooruren echt even doorwerken. Fijne mix overigens!
Onderstaand nummer is toch één van mijn favorieten, en al helemaal in deze combinatie. Ondanks de lage kwaliteit van het YouTube filmpje is deze o.a. terug te vinden op Spotify
De instrumenten klinken prachtig (zeker de violen en drums). De diepe stemmen van Luciano Pavarotti en James Brown komen prachtig door. Deze opname is aantal keren beluisterd, zelfs met de standaard oordopjes van de iPhone 8. En geloof mij, het verschil zit er toch echt. De PX7 laat het veel voller overkomen. De PX7 geeft voor mij een voller gevoel. Had ik dit maar mee kunnen maken…
En voor je het weet luister je een uur naar het volgende en heb je zin om door je kamer heen te springen als een 7 jarige.
De PX geeft een geweldige diepe bass die er voor mij voor zorgt dat ik lekker kan genieten van muziek. Of het nou jazz, klassiek, pop of hardstyle/hardcore is, de PX heeft mij verrast.
Conclusie
De PX7 heb ik nu een aantal maanden kunnen gebruiken, op werk, thuis, kleine reisjes, tijdens rondje lopen etc. Ik heb hierdoor best een goed beeld (al zeg ik zelf) van de PX7 gekregen. Als veeleisende audioliefhebber ben ik altijd op zoek naar meer, beter geluid, fijnere koptelefoon, speakers en setjes. Met de PX was ik destijds al verkocht, en met de PX7 niet alleen weer, ook meer verkocht. Ik vind de PX7 ge-wel-dig klinken. Het geluid is zó helder, de comfort van de headset ideaal.
Ken je dat gevoel dat je door muziek automatisch mee gaat dijen? Een goede koptelefoon doet dat eenmaal. Je ergert je namelijk niet aan het geluid. Je hoort kwaliteit, en daar geniet je dan van. Bij het nummer van James Brown & Luciano Pavarotti deinsde ik mee. Muziek beweegt je, en dat lukt met de Bowers en Wilkins PX7 in mijn optiek zeker!
De ingebouwde accu is goed voor maximaal 30 uur draadloos luisterplezier. Een kwartier snelladen geeft daarnaast nog eens 5 uur extra luistertijd. Ideaal voor tijdens de pauzes op werk!
Daarnaast is het ook erg fijn dat de PX7 een ingebouwde sensor heeft. Als je één oorschelp even optilt wordt het geluid direct gepauzeerd. Zo kan je binnen no-time horen wat er in de trein wordt omgeroepen. Ook het hangen van de koptelefoon om de nek doet het muziek/film of dergelijke pauzeren. De sensor kan overigens ook nog via de app worden aangepast – of zelfs worden uitgeschakeld.
Het gave vind ik ook dat Bowers & Wilkins een hardcase meelevert met de PX7. Zo weet je in iedere geval dat in de meest heftige wereldreizen die je maakt, de headset in orde blijft!
… Ik ga op reis en neem mee…!
De Bowers & Wilkins gaat op dit moment voor 349 over de toonbank, en dat is voor een koptelefoon geen laag bedrag. Bedenk je wel dat je een stukje extra’s krijgt met de afwerking, materialen én noise cancelling. En dan heb ik de kwaliteit van de audio daargelaten, dat is in mijn optiek al 400 euro waard.
Echt eerlijk, ik kan mij op de prijs en het missen van een softwarematige EQ ook geen ander negatief punt bedenken. Het is in geval van dit kaliber koptelefoon ook totaal niet nodig de EQ aan te passen. Bowers & Wilkins heeft een beest van een koptelefoon neergezet, en dat is te horen ook!
De Bowers & Wilkins PX7 staat op dit moment bovenaan mijn wenslijst voor koop van een draadloze koptelefoon.
De PX7 krijgt van mij 5 van de 5 sterren.