27 oktober 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Synology DiskStation DS918+

Synology bracht niet heel lang geleden de DS918+ uit. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden van de nieuwe DS918+. Daarnaast ga ik in deze review eveneens dieper in op de mogelijkheden van VideoStation/Plex en DS Drive/Office.
Synology DiskStation DS918+
Pluspunten
  • NVMe-Cache
  • Uitbreidbaar geheugen
  • DSM is gemakkelijk in gebruik
  • Gemakkelijk uit te breiden qua opslagruimte
  • Zeer stil
  • Synology Drive en VideoStation hebben veel potentie
Minpunten
  • 10GbE mist
  • Voelt toch wat plastic aan
  • De stroomadapter heeft toch een mogelijkheid los te schieten als er opeens iets heftig verschoven wordt

Inleiding

Synology bracht niet heel lang geleden de DS918+ uit. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden van de nieuwe DS918+. Daarnaast ga ik in deze review eveneens dieper in op de mogelijkheden van VideoStation/Plex en DS Drive/Office.

Specificaties

Om deze review niet gigantisch groot te maken, zal ik een kleine lijst laten zien omtrent specificaties.
De uitgebreide specificaties van de DS918+ staan HIER

Hardware CPU-model

Intel Celeron J3455

CPU-architectuur

64-bit

CPU-frequentie

Quad Core 1.5 burst up to 2.3 GHz

Hardware Encryption Engine (AES-NI)

Yes

Hardware Transcoderen-engine

H.264 (AVC), H.265 (HEVC), MPEG-2 en VC-1; maximale resolutie: 4K (4096 x 2160); maximale framesnelheid per seconde (FPS): 30

Systeemgeheugen

4 GB DDR3L

Geheugenmodule vooraf geïnstalleerd

4GB (1 x 4GB)

Totaal aantal geheugenslots

2

Geheugen uitbreidbaar tot

8 GB (4 GB x 2)

Opslagruimte

Stationssleuf(en)
4

Max. aantal stationsleuven met expansie-eenheid

9

Sleuven voor M.2 NVMe stations

2

Compatibel schijftype* (Alle ondersteunde HDD raadplegen)

3.5″ SATA HDD
2.5″ SATA HDD
2.5″ SATA SSD

M.2 NVMe

2280 SSD

Maximale interne ruwe capaciteit

56 TB (14 TB drive x 4) (Capaciteit kan verschillen volgens RAID-types)

Maximale ruwe capaciteit met expansion units

126 TB (56 TB + 14 TB drive x 5) (Capaciteit kan verschillen volgens RAID-types)

Maximaal formaat één volume

108 TB

Hot Swappable-station

Yes

Opmerkingen

“Compatibel stationtype” staat voor stations die zijn getest op comptabiliteit met Synology-producten. Deze term geeft niet de max. verbindingssnelheid van elke stationsleuf weer.
De maximale raw-capaciteit is niet beperkt tot het maximale formaat van één volume. De Synology NAS-modellen mogen capaciteiten gebruiken die groter zijn dan de max. enkele volumegrootte, op voorwaarde dat elk volume kleiner is dan de limiet. (Meer informatie)
Uitbreiding van het interne volume wordt alleen ondersteund als het gecombineerde volume niet groter is dan de max. limiet van 108 TB.

Externe poorten

RJ-45 1 GbE LAN-poort
2 (met Link Aggregation / Failover-ondersteuning)

USB 3,0-poort

2

eSATA-poort

1

Uiterlijk

Grootte (hoogte x breedte x diepte)
166 mm x 199 mm x 223 mm
Gewicht
2.28 kg

Andere

Systeemventilator
92 mm x 92 mm x 2 pcs

Ventilatorsnelheidsmodus

Volledige snelheid
Koele modus
Stille modus

Verstelbare helderheid van led-indicatielampjes aan de voorzijde

Yes

Stroomherstel

Yes

Geluidsniveau*

19.8 dB(A)

Automatisch in-/uitschakelen

Yes

Wake on LAN/WAN

Yes

Voedingseenheid / Adapter

100W

Voedingsspanning

100V tot 240V AC

Frequentie

50/60 Hz, Eenfasig

Energieverbruik*

28.8 W
12.6 W (HDD slaapstand)

Uitpakken!

Tijd om de DS918+ uit te pakken!

Synology levert naast de handleidingen schroefjes (om de schijven vast te draaien in hun bracket) ook sleutels mee om ervoor te zorgen dat de brackets niet uit de nas kunnen worden gehaald.

Bij de DS918+ worden twee UTP kabels en 1 adapter geleverd.

De DS918+ oogt netjes. Geen gekke vormen, gewoon een net kastje met aan de zijkant een logo van Synology.

Aan de voorkant zitten de volgende led indicators/aansluitingen.
Statusindicators, USB 3.0-poort, Stroomknop en indicator. Ladevergrendeling voor schijf en schijflade

2x 1GbE RJ-45 poort, Reset-knop, eSATA-poort, Power-poort, Ventilator, Kensington beveiligingsslot en USB 3.0-poort.

Aan de onderkant zitten de twee M.2. NVMe SSD sleuven.

Door de voorkant van de brackets omhoog te liften, kunnen de schijven worden toegevoegd/verwijderd. Om tegen te gaan dat men zomaar schijven uit de DS918+ te halen, kan met het sleuteltje de sloten vast worden gezet.

Standaard zit er 4GB in de NAS. Deze kan echter tot 8GB worden uitgebreid (volgens specificaties van Synology).

Software

In mijn vorige reviews (waardonder de volgende: klik) heb ik aantal keren de software van Synology uitgebreid laten zien. Om de review niet al te lang te maken (alweer), pak ik een aantal afbeeldingen uit de andere review. Omdat Synology uniforme OS/software gebruikt die over alle nassen hetzelfde is. Verandert dit minimaal! 😀 Dit is eveneens ook een groot voordeel bij de DSM, hierdoor hoef je niet elke week een nieuw boek door te nemen om te begrijpen wat een bepaalde software kan en hoe het e.e.a. dient te worden ingesteld.

Laten wij zoals aangegeven met de software – DSM (DiskStation Manager) – beginnen!

Via de browser is de DSM software/interface te besturen. Een erg fijne optie al zeg ik zelf. Dit kan dus centraal in het netwerk worden gedaan, of zelfs extern via het internet (uiteraard zitten daar extra beveiligingsmogelijkheden op zoals een firewall).

Uiteraard biedt Synology ook de nodige uitleg d.m.v. DSM Help.

Lezen van manuals… daar doen wij niet aan, doorklikken naar de ‘package center’. Ik ben vooral benieuwd naar alle software voor DS918+.

Voor de downloaders van ‘Linux ISO’s’ is er ook Download Station. Via deze app kan er d.m.v. BitTorrent of NZB of dergelijke worden gedownload. Ook is het dusdanig in te stellen dat wanneer er een NZB of Torrent naar een bepaalde map wordt geplaatst, deze direct wordt gedownload en verwerkt op de NAS.

Settings

In de DSM software zitten genoeg opties, en jawel… ook deze ga ik ga ik voor jullie doorlopen! Even een kleine toevoeging; de taal kan worden aangepast naar Nederlands. Dit had ik tijdens het maken van deze screenshots nog niet gedaan!

Laten wij beginnen met de gedeelde mappen.

Via de bestandsservice zijn de SMB/AFP/NFS, FTP, TFTP, rsync in te stellen.

In de configuratie van de gebruikers zijn gebruikers te beheren (aanmaken, verwijderen, rechten toekennen e.d.).

Het aanpassen van groepen geschiedt ook via het menu, zo kunnen er groepen aan worden gemaakt, verwijderd of dusdanig worden ingesteld dat deze permissies hebben om bepaalde apps te gebruiken.

Ook is de NAS in een domein/LDAP te plaatsen.

Tijdens de installatie van de Synology DS is een QuickConnect aangemaakt. Via deze pagina is deze te beheren. Zo kan het ID worden aangepast, of uitgezet.

Via de externe toegang is in te stellen dat de DS918+ beschikbaar is via een domeinnaam. Bijvoorbeeld dutchiee.nl

Via netwerk is uiteraard het netwerk aan te passen. Zo kan de naam van de NAS worden aangepast (zodat deze op een andere manier aanspreekbaar is via het netwerk (nu is het bijvoorbeeld \nas)). Ook kan er een proxy worden ingesteld.

Synology heeft in mijn optiek voldoende opties om de security van een systeem te waarborgen, en dat is met een NAS en software die naast persoonlijk ook zakelijk kan worden gebruikt maar goed ook.

Via de infocenter is zoals verwacht alle informatie omtrent de NAS, performance van de schijven, netwerk en dergelijke te vinden.

Via de thema optie is de thema van de software van de NAS aan te passen. Zo kan er een titel worden toegevoegd of zelfs welkomstbericht om toch mogelijke potentiële ongewenste gebruikers tegen te gaan. In het geval dat de NAS als bedrijfsmiddel wordt gebruikt, kan dit afschrikwekkend werken (bijvoorbeeld; er vindt monitoring op deze server plaats, ongewenste activiteiten worden gemeld aan de autoriteiten!).

Via de regionale opties zijn de tijdzone, taal en NTP-service in te stellen.

Via de indexatie service worden mediabestanden automatisch geïndexeerd, zodat deze snel terug kunnen worden gezocht.

Via de notificatie settings is in te stellen dat er mails, SMS berichten of dergelijke worden verstuurd in geval van issues die zich afspelen op de Synology. Zo ben je altijd up-to-date!

Via de taskmanager zijn taken te creëren die periodiek weer worden uitgevoerd. Zo kan er bijvoorbeeld dagelijks een snapshot worden gemaakt van een specifieke map welke weer naar een externe NAS worden weggeschreven.

De DS918+ biedt ook de mogelijkheid de ‘beeps’ aan te passen van de NAS.

Via de externe apparaten optie is het mogelijk alle aangesloten devices te beheren. Uiteraard zijn er door middel van permissies ook rechtenbeheer mogelijk op wie de externe devices mag benaderen. Zo kan bijvoorbeeld user1 geen USB openen via de NAS maar user2 wel.

Via de update and restore is de NAS zowel manueel als automatisch te updaten. Ook wordt hier aangegeven als er een nieuwe update is. Vervolgens kan daar worden geklikt op download/update, waardoor de NAS direct de update uitvoert.

Via de configuratiescherm is het ook mogelijk de permissies per user aan te passen omtrent het gebruik van applicaties. Eveneens is er een overzicht beschikbaar waarin er per groep/gebruiker wordt aangegeven wat hij/zij kan.

Wat erg handig/gaaf is, is de sync function. Deze optie zorgt ervoor dat mappen gesynct blijven zoals Dropbox dit eigenlijk doet. Zo heb je je eigen persoonlijke cloud.

De Diskstation is ook via SSH of Telnet te benaderen. Daarnaast is er een mogelijkheid de server te monitoren met netwerk management software via SNMP.

Tot dusver de standaard instellingen en standaard programma’s van DSM. Zoals eerder in de review aangetoond zijn er echt nog talloze softwarepakketten te downloaden (40+), die vervolgens ook weer genoeg instellingen hebben. Daarnaast zijn ook nog onofficiële softwarepakketten van bijvoorbeeld SabNZBd of SickBeard etc. die ook nog kunnen worden geïnstalleerd op deze zeer uitgebreide nassen.

Windows/Mac software

Via de website van Synology is ook de benodigde software te downloaden voor Windows en Mac.

Apps

Synology heeft een flink aantal apps beschikbaar in de iTunes en Android store die het mogelijk maken films te kijken, muziek te luisteren en bestanden te beheren. Ook is er een cloud app beschikbaar, en nog aantal anderen…
In de iTunes store staan er 15 apps van Synology die voor de DS918+ bijvoorbeeld helpen met muziek of films streamen, te beheren of muziek/films te streamen.

Benieuwd naar de apps van Synology? Bekijk dan even de App Store of Google Play.

Twee categorieën waar ik in deze review op in wil zoemen zijn de volgende twee:
DS Drive/Office en DS Video/Plex

DS Drive/Office

Het leuke van Synology Drive en Office is dat er centraal een database kan worden opgezet zoals Google Drive. Via Drive en Office is het dus mogelijk (Office) bestanden met meerdere mensen te maken, editten, delen en overig.
Ik ga hier even wat dieper op in.
Synology Drive kan worden geïnstalleerd op Windows/Mac/Linux. Deze software is een soort lokale DropBox die alles synct met de NAS. Binnen een familie, of MKB kan er op alle devices Synology Drive worden geïnstalleerd die dus een backup maakt naar de DS918+. Dit geldt overigens niet alleen voor Office bestanden, zo kunnen er volledige fotoalbums worden gedeeld tussen alle devices die daar rechten toe hebben. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk een mobiele device te gebruiken die ook nog eens toegang heeft tot deze bestanden. Ergo, Drive biedt dezelfde functies als Google Drive, maar dan lokaal op je NAS. Het biedt de mogelijkheden de bestanden gemakkelijk te beheren. Ander voordeel is dat je hierdoor gemakkelijk een drive kan maken met een maximale capaciteit van 56TB of 126TB i.c.m. een uitbreidingsunit.
Kortom, genoeg mogelijkheden om een hoop data centraal te beheren, aan te passen (d.m.v. DS Office) en te delen.

DS Drive kan gemakkelijk worden geïnstalleerd zodat deze rechtsonderin in Windows (of OSX of Linux) actief blijft. Hierdoor worden de files continue gesynct. Zoals Google Drive en OneDrive geven deze een klein overzicht met de laatste veranderingen.

De folder die wordt geopend, is de folder die standaard wordt gesynct met de DS918+

Wanneer er naar de lokale website van Drive wordt gegaan, wordt een overzicht weergegeven van de bestanden die in de map staan. Hieruit is vrij gemakkelijk om bestanden te delen, verwijderen e.d. (beheren dus :)).

In dit geval had ik even snel een document gemaakt. Vanaf een andere laptop kon ik gemakkelijk bij deze files en deze verder uitwerken. Een prima mogelijkheid om centraal een document te schrijven!

Uiteraard is er in DS Drive ook het e.e.a. aan te passen qua instellingen!

Het fijne van de synchronisatie logboek is dat je kan zien wat er zoal is gebeurd in de laatste paar .. uren..

Wanneer het als irritant wordt ervaren om continue updates te krijgen van veranderingen, dan kunnen deze gelukkig nog uit worden gezet!

Onder weergave kan er worden gekozen om geen tips meer te geven tijdens het opstarten. Minimalistisch systeemvakpictogram, en de andere weergavestijlen van de lokale mappen.

Ook is er een mogelijkheid met de DS Drive via een proxy te werken.

Zoals eerder aangegeven heeft Synology ook redelijk wat apps op de mobiele devices (iOS en Android). Onderstaand is een kleine uitleg van de mogelijkheden van de DS Drive op iOS.

Vanuit de app is er een mogelijkheid (zoals ook op de DS Drive website is) de bestanden te beheren, mappen te openen en zelfs te uploaden!

Onder recent worden de laatste up en downloads weergegeven.

Het is vanuit de app ook mogelijk een document te openen, het aanpassen van een document kreeg ik helaas niet werkend.

Zo is het document qua opties te beheren door op de 3-puntjes rechtsbovenin te klikken.

Wat wel verbasend makkelijk is, is het uploaden van foto’s vanaf een iOS device. Klik rechtsonderin op de plus (+) en klik op upload. Er kunnen ook direct foto’s worden gemaakt en worden geupload.

Na het selecteren van een foto wordt deze binnen een paar seconden geupload.

Vanuit de app zijn er ook instellingen te beheren, waaronder of er mobiele data mag/kan worden gebruikt of niet, of er automatisch afbeeldingen moeten worden geconverteerd en dergelijke.

Kortom, DS Drive en Office zorgen er voor dat er binnen een MKB of gezin niet alleen data kan worden gedeeld op een centrale Synology NAS, maar dat er ook office bestanden kunnen worden gedeeld en bewerkt. Mocht je bij Dropbox, Google Docs of dergelijke tegen datalimieten aanlopen, don’t worry.. met wat extra schrijven kan je hier een tijd vooruit.

VideoStation/Plex

Waar de DS918+ in mijn optiek best in excelleert is de mogelijkheid om gebruik te maken van VideoStation of zelfs Plex.
VideoStation kan worden gebruikt op menig Smart TV door de DS Video/VideoStation app te installeren. Daarnaast kan dit ook op een mobiele device, of door naar de webpagina van VideoStation te surfen, films worden gekeken. VideoStation heeft eigenlijk dezelfde insteek als Plex. Aangezien een hoop gebruikers Plex wel al kennen ga ik verder in op de software van Synology.

Vanuit VideoStation is een film al gemakkelijk te beheren. Zo kunnen er films worden gecast naar een Google Chromecast. Via een menu kan er delen in worden geschakeld waardoor iemand een linkje ontvangt en direct naar een film gaat. Altijd fijn als iemand nog even een film wilt zien. Uiteraard zit er in VideoStation ook een uitgebreide rechtenstructuur om gehele bibliotheken te delen.

Onder het menu “bekijk media-info” kan zeer gemakkelijk naar de info van de media worden gekeken. Hieruit zijn de audio en videokwaliteit te herleiden.

Zoals aangegeven kan er ook vanuit VideoStation naar een Chromecast worden.. gecast..

Onder instellingen worden erg gemakkelijk bibliotheken bijgehouden. Daarnaast is er ook ouderlijk toezicht om bepaalde categorieën in te stellen voor gebruikers.

VideoStation biedt ook een mogelijkheid voor DTV (Digitale TV).

De gebruikers die worden beheerd in VideoStation kunnen ook nog eens worden beperkt in hun mogelijkheden. Mocht iemand continue films met andere vrienden willen delen, dan kan dit gemakkelijk uit worden gezet.

Uiteraard zijn er nog wat extra opties zoals automatisch laten downloaden van ondertiteling en manier van passthrough.

Als nou eenmaal een film op staat, dan is er erg gemakkelijk door het tandwieltje het e.e.a. aan te passen. Bijvoorbeeld; Afspeelkwaliteit, welke audiotracks deze dient te gebruiken, of er ondertiteling moet worden weergegeven (is ook te zoeken via het menu), welke speler (Chromecast) en of de film moet worden herhaald – handig als het een reclamefilmpje voor een bedrijf is!

Echte verschillen tussen Plex en DS Video zitten vooral in gebruik van plugins, rating systemen e.d.
Beide hebben een mogelijkheid tot het downloaden van ondertitelingen, indexeren, delen van films met anderen. Een groot nadeel van DS Video, is dat DS Video ook echt alleen voor video files is. Plex heeft een mogelijkheid tot podcasts, muziek en foto’s. DS Video is hierdoor in mijn optiek gelimiteerd. Daarnaast heeft Plex ook echt gigantisch veel mogelijkheden qua instellingen.

Wat ook opviel is dat ik twee andere cartoon achtige series aan VideoStation had toegevoegd en deze niet automatisch qua metadata werden gevonden. Via het menu van de file kan handmatig er op metadata worden gezocht. Helaas waren deze echter ook niet gevonden, en dit terwijl Plex ze wel kent – kortom, een klein minpuntje. Verder ben ik erg tevreden met VideoStation.

Het voordeel van de Synology DS918+, is dat beide type software kan worden gebruikt. Mocht je dus op zoek zijn naar een alternatief voor Plex, kijk dan zeker even naar VideoStation!

Conclusie

De DS918+ is mijn zijn quad-core een sterke nas. En dat zie je ook terug in het gebruik. Het bekijken van films vanaf meerdere devices gaat prima. Ook het encoden via VideoStation of Plex is goed te doen. Mocht je zelf in de trein nog naar een serie via VideoStation (de app), of kinderfilms van vroegãh willen kijken, dan kan dat zonder problemen. De DS918+ transcodeert goed en snel. Heb zelf tijdens het reizen nog geen haperingen meegemaakt. Mocht de DS918+ op ten duur wat trager worden, dan is met gemak het geheugen uit te breiden naar 8Gb.
Enige nadeel van VideoStation is dat dit ook echt alleen voor videobestanden is. Zo kan met andere software (zoals Plex) ook podcasts, muziek en andere dingen worden afgespeeld/weergegeven. Hiervoor is weer DS Music, wat toch wéér extra software oplevert. Allicht dat Synology de krachten van deze software in de toekomst weet te bundelen, dan komt er echt iets sterks uit, in mijn optiek een redelijke tegenhanger van Plex.

Tijdens een benchmark knalde ik weer op het maximale van mijn netwerk (1Gbps), waardoor ik niet eens de moeite heb genomen hier een benchmark over te schrijven. De NAS is dus snel genoeg!

Wat betreft het werken met Drive en Office; ik was eigenlijk best verbaasd hoe gemakkelijk dit werkte. Het voelde als Google Drive wat in essentie eigenlijk hetzelfde is als Synology Drive. Lokaal wordt software geïnstalleerd die vervolgens alles netjes in sync houdt.
Voor mij als reviewer is dat ook best ontspannen. Zo kan ik het ene moment op een PC een heel verhaal typen en een ander moment een laptop openklappen en verder typen. De DS918+ (of in dit geval DSM) houdt de files in sync op de NAS, waardoor je altijd de laatste versie hebt.

Kortom, de DS918+ is wat mij betreft echt goed bevallen. De nas is met zijn quad-core sterk genoeg. Mocht de NAS naar gevoel nog niet sterk genoeg zijn kan er nog een reep geheugen in worden geprikt – en een NVMe-SSD. Mocht je daarnaast ook nog eens qua ruimte vollopen, kan er gemakkelijk een expansion-bay bij worden gehangen. Ergo, genoeg opties!

In dit geval ben ik dus best onder de indruk van de DS918+.
Ondanks de prijs van 540 euro (op prijs van schrijven), geef ik de DS918+ een volle 5 sterren!

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!