12 december 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Trust ZigBee Starter Kit

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.
Trust Smart Home

Trust Smart Home

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Pluspunten
  • Goedkoper dan andere brands
  • Google assistant of Siri i.c.m. scenes werkt ideaal!
  • Groot dimbereik van 10 tot 100%
  • Lichtintensiteit van 806 lumen
  • Aan te sluiten op andere Zigbee systemen
Minpunten
  • App zou wat extra functies mogen gebruiken
  • Geen Apple Homekit mogelijk
  • Control station geeft bijzonder veel licht
  • Soms worden apparaten niet ‘gepakt’

Inleiding

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Wat is KlikAanKlikUit? Onderstaande filmpje laat het gemak van dit systeem zien.

Specificaties

General
Height of main product (in mm) 118 mm
Width of main product (in mm) 60 mm

Connectivity
Wireless protocols Zigbee
Wireless range 30 m

Power
Wireless transmission power (dBM) 2.5 dBM

Electronic
Power input type (W) 8.5 W
Input frequency of main device 50 Hz, 60 Hz
Input voltage of main device 230 V

Compatibility
Google assistant compatible yes
Philips Hue application yes
Philips Hue entertainment no
Philips Hue Over-the-Air Updates no
Apple Homekit no

Control
Light control ON/OFF, Dimming, RGB

Lamp
Lamp fitting type E27
Light colour 2200-6500K, RGB
Max switch cycles 100000
Warm-up time to 60% light 0 s
Life time 20000 hours
Energy class A+
Light beam angle 270 degrees
Dimming range 10 – 100 %
Max Light intensity 806 Lumen

Overige info

Vanuit trust worden ook nog de volgende punten meegegeven:
Eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening of smartphone-/tablet-app*
Kies uit een eindeloos scala kleuren voor de perfecte sfeer
Creëer de perfecte sfeer voor elk moment: koud wit licht voor lezen of werken, warm wit licht voor een gezellige sfeer
Compatibel met andere ZigBee-gecertificeerde systemen zoals Philips Hue**

Trust heeft een aantal producten in deze Zigbee range, powered by: KlikAanKlikUit.

Uitpakken

Via KlikAanKlikUit ontving ik een aantal producten om te gebruiken voor de review.

Lampen met verschillende verschillende fittingen; E14 en E27, een set RGB lampen én dimmable led bulbs (wit).
Wireless water leakage detector (handig voor het plaatsen bij een wasmachine. Mocht er lekkage ontstaan, ben je gelijk op de hoogte)
Control station waar alle handelingen vanaf worden verricht.
Wireless contact sensor (sensor voor wanneer een deur open of dicht gaat)
Wireless motion sensor
Rookmelder
Remote control

Uiteraard is het ook mogelijk om met een remote control de lampen individueel of als groep te bedienen. Laten we ook gelijk met de afstandsbediening beginnen!

Uiteraard wordt er netjes bij de remote control handleidingen meegegeven, een schroef en plug om de wall bracket in de muur te plaatsen.

Het middelste gedeelte wordt in de muur geboord, de linker gedeelte klikt (ligt nu ondersteboven) vast op het middelste gedeelte. En de afstandsbediening wordt met de magneet op de plek gehouden.

De remote maakt gebruik van een kleine batterij. Deze gaat nog best lang mee, zeker aangezien je niet heel veel handelingen met je afstandsbediening hoeft te doen. En al helemaal niet als je daarnaast ook nog de app/siri gebruikt.

De wireless water leakage detector, zorgt ervoor dat je meldingen krijgt wanneer er water lekt. Deze kan je bijvoorbeeld ideaal (op de grond of in de bak) bij een wasmachine plaatsen. Bij lekkage gaat deze dan af.

Uiteraard levert Trust hier ook handleidingen bij, en een klein pinnetje om de leakage detector te verbinden aan het Zigbee netwerk.

De detector werkt op 2x AAA batterijen. De pinnetjes aan het einde van de vrijwel lange kabel zorgen dat er bij watercontact een melding wordt gegeven in de app/op je telefoon.

Een ander leuk product van Trust is de Wireless Contact Sensor. Deze detecteert of er een deur open/dicht gaat. En daar kunnen ook weer scènes aan worden gekoppeld. Bijvoorbeeld; wanneer een deur open gaat, dient het licht aan te gaan, en bij het sluiten van de deur het licht weer uit.

Buiten handleidingen levert trust ook pluggen en schroeven mee om de sensor ergens in vast te kunnen boren.

Zowel de station zelf, als de magneet hebben beide 3M tape aan de achterkant zitten om ook de sensor op de muur te kunnen plakken.

De smoke sensor, een apparaat dat elk huis wel kan gebruiken.

Trust levert naast de handleidingen ook hier een set schroeven en pluggen mee, om de sensor op een gewenste plek op te hangen.

De sensor zelf oogt netjes.

De motion sensor detecteert bewegingen en kan daar weer met bepaalde scenario’s op reageren. De sensor kan bijvoorbeeld bij een slecht verlichte trap worden geplaatst. Hierdoor zorgt de sensor ervoor dat wanneer er beweging wordt gedetecteerd de trapverlichting aangaat.
De sensor kan overigens ook gewoon meldingen geven wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Ook hier levert Trust een tweetal handleidingen/instructies mee en schroeven met pluggen om de sensor op te kunnen hangen.

De sensor kan gemakkelijk met schroeven op worden gehangen, en daarnaast ook nog eens een richting op wijzen die je zelf graag wilt.

De sensor maakt ook gebruik van 2x AAA batterijen.

Uiteindelijk ook het belangrijkste item uit het gehele pakket. De ICS-2000, de control station die ervoor zorgt dat lampen kunnen worden ingeschakeld/uitgeschakeld – en dat de app kan worden gebruikt om de lampen aan te passen.

De control station zorgt in dit geval dus voor genoeg opties. Daarnaast zijn er ook nog eens mogelijkheden om timers in te stellen waardoor lampen dimmen of aan/uit gaan.

De control station heeft een UTP kabel in het pakket, telefoonkabel, adapter, handleidingen en schroeven om deze aan de muur te bevestigen.

In werking geeft de control center overigens best veel licht. Zelf heb ik besloten dit met tape af te dichten. Je kan ook besluiten het te laten, dan heb je in de avond zonder licht een klein beetje licht om de woonkamer te verlaten (mocht je het kastje in de woonkamer zetten).

Tijd om de lampen uit te pakken!

Eerst pakken wij er de Smart RGB Turnable Led Spot bij, de e14 7W lamp.

Aan de zijkant van de lamp staat: Zigbee certified product”.

De Smart RGB Turnable Led Bulb is een 9W 806 Lumen lamp.
Ook hier worden alleen handleidingen bij meegeleverd.

De Smart Dimmable Led Bulb is een 9W 806 Lumen lamp.
Ook hier worden alleen handleidingen bij meegeleverd.

Daarnaast hebben we ook nog de Smart Dimmable Led Spot. Kleur; warm white 2700k. Deze lamp heeft 350 lumen en is 5W.

Deze lamp is geen (enkele) spot, maar uitgerust met meerdere ledjes.

Het aansluiten van ook de afstandsbediening op het Zigbee systeem gaat ook erg gemakkelijk.
10 seconden op de knop drukken.

De afstand kan hierna gebruikt worden door deze dicht bij een lamp te houden (op het gekozen kanaal) en daarna de koppelingsknop te gebruiken. Doe dat bij alle lampen die je wilt connecten, en klaar!

Software

Installatie van zowel de control station – als de producten aangesloten op de control station – gaat vrij makkelijk. Dit gaat via de KlikAan app op de Apple of Google store.

Laten we gelijk een ruimte/kamer aanmaken. In dit geval studeerkamer.

In de woonkamer bevindt zich op dit moment nog geen apparaat. Door rechtsboven op de plusteken te klikken kan er een device worden gekoppeld aan de kamer.

Deze handeling dient eigenlijk elke keer worden uitgevoerd bij het verbinden van een andere device met de Control Station. Ga naar een kamer, druk op toevoegen van een product, kies het product en dan de stappen volgen. Soms komt het wel eens voor dat een apparaat niet wordt opgepakt door de Control Station, probeer het gewoon nog een aantal keer. Mocht het echt niet werken, zorg dan dat de control station dichterbij is.
Of als andere tip; zorg dat er een andere lamp dichterbij wordt aangesloten zodat die het Zigbee kanaal weer door kan geven.

De KlikAanKlikUit app geeft een hoop mogelijkheden voor andere merken.

In geval van KlikAanKlikUit producten kan er worden gekozen uit de start-line of premium line.

Zo is er een vrij grote keuze onder de premium line.

De app geeft aan dat het van belang is dat de lamp of andere device op redelijke afstand van de control station wordt geplaatst. Zet deze bijvoorbeeld niet etages verder.

Het fijne van de app, is dat alles wel duidelijk wordt uitgelegd. Ook hier dient bijvoorbeeld 5x een lamp in/uit te worden geschakeld alvorens op volgende te klikken.

Wanneer een lamp bijv. 5x aan/uit wordt geschakeld, gaat deze knipperen waardoor je weet dat je deze kan verbinden.

En voor je het weet heb je een groep aan lampen aangesloten. Het leuke van de app is dat er gemakkelijk individueel (maar ook gezamenlijk) kan worden afgesteld. Stel, je zit in de woonkamer en iemand links van je wilt dimlicht boven zich hebben (of richting de muur) omdat die een film kijkt, en jij wilt een bouwlamp omdat je een boek leest.. dan is dit onafhankelijk in te stellen.

Via de app zijn er ook gemakkelijk groepen in te stellen. Wanneer de groep wordt gedimd, of van kleur wordt veranderd, dan gebeurd dit voor alle lampen in de groep.

Heb je thuis nou een feest? Geen probleem, ook hier heeft Trust aan gedacht; de lampen kunnen ook een effect meegeven.

Uiteindelijk gaat het allemaal best makkelijk. Het aansluiten van een bewegingssensor gaat eigenlijk via dezelfde bovenstaande stappen. Klik op het plusje, kies het product, volg de stappen en klaar!

Natuurlijk hadden wij ook nog de rookalarm die wij moeten koppelen.

Druk op het plusje, stappen volgen door product te selecteren. Trekstrip verwijderen, pin aan de linkerkant erin voor twee seconden en wachten tot deze verbinding maakt met de station.

Eenmaal aangesloten kan worden ingesteld hoe de rookmelder reageert. Zo kan er bijv het detecteren van rook (naast een hoop kabaal) ook een melding worden gestuurd naar je telefoon (of van die allemaal een KlikAan app geïnstalleerd hebben – met je account).

Bij het aansluiten van de woonkamer viel mij op dat soms de control station en lamp niet wilde pakken. Of dat deze online stond. Via de knop rechtsboven kunnen de producten worden aangepast, zowel van naam, locatie (in welke kamer staat een desbetreffende lamp?), of simpelweg door deze te verbinden met het netwerk. Verwijderen kan uiteraard ook!

Na het nogmaals verbinden werkte dit perfect.

In mijn optiek het leukste gedeelte van de app. Scènes.

In een scene kunnen acties worden gedefinieerd. Zoals; plafondlamp 1 moet aan, op 60%.
Daarnaast kan via de optie “vertraging toevoegen” in worden gesteld hoe laat een lamp aan moet gaan, en of er een offset aan tijd moet worden toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld tot een uur. Hierdoor gaat op dag één de lamp aan om 18:00 uur, dag erna om 18:34, de dag daar weer na 17:24 etc. Een geweldige optie als je op vakantie bent en wilt dat de lampen aangaan in de avond/nacht.

Voor je het weet zijn er een aantal regels in de app toegevoegd! 🙂

Al met al, de app werkt fijn. Er zijn genoeg opties om de producten te bedienen, ook via scenario’s/scènes e.d.

Via het ‘meer’/optiemenu kunnen de Siri shortcuts worden geselecteerd. Via deze optie kan er een scène worden geselecteerd en dan dient er worden ingesproken hoe je deze scène wilt noemen (letterlijk). Eenmaal ingesteld roep je “hey siri, woonkamerlicht aan” of “hey siri, appel” je kan het zo gek maken als je wilt! Ook qua kleur, qua brightness. Qua van alles eigenlijk! 🙂

Kleuren

Via de app is gemakkelijk van kleur te wisselen. Zo kan er eigenlijk van alles worden gekozen door simpelweg via de app dit te veranderen.

Liever de lamp dimmen? Dat kan uiteraard ook, dim deze met gemak via de app – of remote control.

Ook de dimmable light is gemakkelijk aan te passen qua sterkte. Uiteraard is een foto van een lichtbron maken nooit zo geweldig. Maar neem het in dit geval van mij aan, dat er wel een merkbaar verschil is.

Conclusie

Mijn vrouw speelt vandaag de dag vaker met de lampen dan ik.. Ik roep “Hé Siri, woonkamer aan” en de lampen gaan aan op de preset. Mijn vrouw verandert de kleur nog wel eens – omdat het kan… en zit dan weer even in de app te kijken naar de mogelijkheden en andere kleuren (vindt ze leuk). De app is daarmee in mijn optiek ook wel door een test heen voor gebruiksgemak. De app werkt handig, oogt alleen wat simpel. Maar het doet eigenlijk wat het moet doen. Het aan/uitzetten van lampen en het genereren van meldingen als er wat wordt gedetecteerd (meldingen zie je overigens ook op je homescreen van je telefoon), bijv. beweging gedetecteerd in de woonkamer/gang (of waar de sensor ook staat). Aan de producten zijn ook weer aparte scènes in te stellen. Door het combineren van scènes en regels kan een bijvoorbeeld bewegingsmelder aan moeten blijven voor 5 minuten alvorens deze weer uitgaat, wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd.
Juist het combineren van de scenes en regels zorgen voor best wat opties. Een mooie functie die de regel editor heeft is dat je bijvoorbeeld ook een lamp op rood kan zetten als de smoke detector afgaat.
Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor hardhorende personen.
Daarnaast kan je met condities in de regels bijvoorbeeld alleen een lamp aanzetten bij beweging als het buiten donker is (door dat in het “tijdsvak” aan te geven).

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Siri op mijn iPhone, bij het roepen van “woonkamer aan”, zorgt ervoor dat de 3 lampen in de woonkamer aangaan op 70% en warm van kleur zijn… Scene “knuffelen”… die zet rood licht op… anyhow… Dat werkt dus allemaal prima. 😛
Kortom, met Siri shortcuts kan je scenes aanroepen, waarmee je ook weer kan aan/uit zetten, dimmen, kleuren aanpassen en scenes aanroepen. Dit werkt eveneens voor Google Assistent en Alexa.

Zo kan je eigenlijk voor elke lamp een aparte scene instellen. Of de plafondlamp nu bij een command groen, blauw, geel of oranje dient te zijn, geen probleem! Dit is gewoon mogelijk!

Ook ondersteund de App verschillende kleuren effecten, Trust IP Camera’s en via de P1 aansluiting van de ICS-2000 zelfs het uitlezen van slimme elektriciteitsmeters.

De lampen van Trust werken in mijn optiek best goed. Qua prijs is het ook niet al te gek. Alleen is de app niet al te uitgebreid. Met de App/Google Assistant/Alexa/Siri Shortcuts kan je naast aan/uit zetten ook dimmen, kleuren aanpassen en scenes aanroepen. Kortom, met het pakket kan je behoorlijk uit de voeten!

Op onderstaande website staan alle producten van de Zigbee-lijn van Trust.
https://www.trust.com/nl/zigbee

Ik geef de lampen 4 van de 5 sterren.

More Stories

Laatste Posts

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!

Netgear is een bekende naam voor velen, ook vandaag de dag stappen zij in de WiFi 6 markt met de nieuwe MK63. Een mesh systeem om heel je huis van internet te voorzien. Hoe dit werkt, dat lees je hier!

Inleiding De Steelseries Apex 7 TKL, is de goedkopere variant van de Apex Pro TKL….

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de CX 400BT True Wireless uitgebracht. Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe klinken deze oortjes eigenlijk? In deze review zoek ik het uit!

Ben je nou op zoek naar een geweldige Noblechairs stoel? Yorcom heeft een actie waarbij…

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless 2 uitgebracht. Zijn deze een verbetering t.o.v. de vorige generatie? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe lang gaan de oortjes mee? In deze review zoek ik het uit!

Naim & Focal werken al jaren samen wat resulteert in een aantal gebalanceerde opties. De Naim Uniti Atom & Focal Chora 826 is er één van.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
De Master Premium is in mijn optiek toch wel één van de mooiere stoelen, in deze review ga ik dieper in op deze stoel.

Stoelen worden vandaag de dag door elke merk wel aangeboden onder het mom van ‘gaming chair’. AKRacing is toch een vrij bekende in deze markt.
Niet heel lang geleden is de Core LX Plus op de markt gekomen die wij eens onder de loep nemen.