wo. jul 15th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Trust ZigBee Starter Kit

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.
Trust Smart Home

Trust Smart Home

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Pluspunten
  • Goedkoper dan andere brands
  • Google assistant of Siri i.c.m. scenes werkt ideaal!
  • Groot dimbereik van 10 tot 100%
  • Lichtintensiteit van 806 lumen
  • Aan te sluiten op andere Zigbee systemen
Minpunten
  • App zou wat extra functies mogen gebruiken
  • Geen Apple Homekit mogelijk
  • Control station geeft bijzonder veel licht
  • Soms worden apparaten niet ‘gepakt’

Inleiding

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Wat is KlikAanKlikUit? Onderstaande filmpje laat het gemak van dit systeem zien.

Specificaties

General
Height of main product (in mm) 118 mm
Width of main product (in mm) 60 mm

Connectivity
Wireless protocols Zigbee
Wireless range 30 m

Power
Wireless transmission power (dBM) 2.5 dBM

Electronic
Power input type (W) 8.5 W
Input frequency of main device 50 Hz, 60 Hz
Input voltage of main device 230 V

Compatibility
Google assistant compatible yes
Philips Hue application yes
Philips Hue entertainment no
Philips Hue Over-the-Air Updates no
Apple Homekit no

Control
Light control ON/OFF, Dimming, RGB

Lamp
Lamp fitting type E27
Light colour 2200-6500K, RGB
Max switch cycles 100000
Warm-up time to 60% light 0 s
Life time 20000 hours
Energy class A+
Light beam angle 270 degrees
Dimming range 10 – 100 %
Max Light intensity 806 Lumen

Overige info

Vanuit trust worden ook nog de volgende punten meegegeven:
Eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening of smartphone-/tablet-app*
Kies uit een eindeloos scala kleuren voor de perfecte sfeer
Creëer de perfecte sfeer voor elk moment: koud wit licht voor lezen of werken, warm wit licht voor een gezellige sfeer
Compatibel met andere ZigBee-gecertificeerde systemen zoals Philips Hue**

Trust heeft een aantal producten in deze Zigbee range, powered by: KlikAanKlikUit.

Uitpakken

Via KlikAanKlikUit ontving ik een aantal producten om te gebruiken voor de review.

Lampen met verschillende verschillende fittingen; E14 en E27, een set RGB lampen én dimmable led bulbs (wit).
Wireless water leakage detector (handig voor het plaatsen bij een wasmachine. Mocht er lekkage ontstaan, ben je gelijk op de hoogte)
Control station waar alle handelingen vanaf worden verricht.
Wireless contact sensor (sensor voor wanneer een deur open of dicht gaat)
Wireless motion sensor
Rookmelder
Remote control

Uiteraard is het ook mogelijk om met een remote control de lampen individueel of als groep te bedienen. Laten we ook gelijk met de afstandsbediening beginnen!

Uiteraard wordt er netjes bij de remote control handleidingen meegegeven, een schroef en plug om de wall bracket in de muur te plaatsen.

Het middelste gedeelte wordt in de muur geboord, de linker gedeelte klikt (ligt nu ondersteboven) vast op het middelste gedeelte. En de afstandsbediening wordt met de magneet op de plek gehouden.

De remote maakt gebruik van een kleine batterij. Deze gaat nog best lang mee, zeker aangezien je niet heel veel handelingen met je afstandsbediening hoeft te doen. En al helemaal niet als je daarnaast ook nog de app/siri gebruikt.

De wireless water leakage detector, zorgt ervoor dat je meldingen krijgt wanneer er water lekt. Deze kan je bijvoorbeeld ideaal (op de grond of in de bak) bij een wasmachine plaatsen. Bij lekkage gaat deze dan af.

Uiteraard levert Trust hier ook handleidingen bij, en een klein pinnetje om de leakage detector te verbinden aan het Zigbee netwerk.

De detector werkt op 2x AAA batterijen. De pinnetjes aan het einde van de vrijwel lange kabel zorgen dat er bij watercontact een melding wordt gegeven in de app/op je telefoon.

Een ander leuk product van Trust is de Wireless Contact Sensor. Deze detecteert of er een deur open/dicht gaat. En daar kunnen ook weer scènes aan worden gekoppeld. Bijvoorbeeld; wanneer een deur open gaat, dient het licht aan te gaan, en bij het sluiten van de deur het licht weer uit.

Buiten handleidingen levert trust ook pluggen en schroeven mee om de sensor ergens in vast te kunnen boren.

Zowel de station zelf, als de magneet hebben beide 3M tape aan de achterkant zitten om ook de sensor op de muur te kunnen plakken.

De smoke sensor, een apparaat dat elk huis wel kan gebruiken.

Trust levert naast de handleidingen ook hier een set schroeven en pluggen mee, om de sensor op een gewenste plek op te hangen.

De sensor zelf oogt netjes.

De motion sensor detecteert bewegingen en kan daar weer met bepaalde scenario’s op reageren. De sensor kan bijvoorbeeld bij een slecht verlichte trap worden geplaatst. Hierdoor zorgt de sensor ervoor dat wanneer er beweging wordt gedetecteerd de trapverlichting aangaat.
De sensor kan overigens ook gewoon meldingen geven wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Ook hier levert Trust een tweetal handleidingen/instructies mee en schroeven met pluggen om de sensor op te kunnen hangen.

De sensor kan gemakkelijk met schroeven op worden gehangen, en daarnaast ook nog eens een richting op wijzen die je zelf graag wilt.

De sensor maakt ook gebruik van 2x AAA batterijen.

Uiteindelijk ook het belangrijkste item uit het gehele pakket. De ICS-2000, de control station die ervoor zorgt dat lampen kunnen worden ingeschakeld/uitgeschakeld – en dat de app kan worden gebruikt om de lampen aan te passen.

De control station zorgt in dit geval dus voor genoeg opties. Daarnaast zijn er ook nog eens mogelijkheden om timers in te stellen waardoor lampen dimmen of aan/uit gaan.

De control station heeft een UTP kabel in het pakket, telefoonkabel, adapter, handleidingen en schroeven om deze aan de muur te bevestigen.

In werking geeft de control center overigens best veel licht. Zelf heb ik besloten dit met tape af te dichten. Je kan ook besluiten het te laten, dan heb je in de avond zonder licht een klein beetje licht om de woonkamer te verlaten (mocht je het kastje in de woonkamer zetten).

Tijd om de lampen uit te pakken!

Eerst pakken wij er de Smart RGB Turnable Led Spot bij, de e14 7W lamp.

Aan de zijkant van de lamp staat: Zigbee certified product”.

De Smart RGB Turnable Led Bulb is een 9W 806 Lumen lamp.
Ook hier worden alleen handleidingen bij meegeleverd.

De Smart Dimmable Led Bulb is een 9W 806 Lumen lamp.
Ook hier worden alleen handleidingen bij meegeleverd.

Daarnaast hebben we ook nog de Smart Dimmable Led Spot. Kleur; warm white 2700k. Deze lamp heeft 350 lumen en is 5W.

Deze lamp is geen (enkele) spot, maar uitgerust met meerdere ledjes.

Het aansluiten van ook de afstandsbediening op het Zigbee systeem gaat ook erg gemakkelijk.
10 seconden op de knop drukken.

De afstand kan hierna gebruikt worden door deze dicht bij een lamp te houden (op het gekozen kanaal) en daarna de koppelingsknop te gebruiken. Doe dat bij alle lampen die je wilt connecten, en klaar!

Software

Installatie van zowel de control station – als de producten aangesloten op de control station – gaat vrij makkelijk. Dit gaat via de KlikAan app op de Apple of Google store.

Laten we gelijk een ruimte/kamer aanmaken. In dit geval studeerkamer.

In de woonkamer bevindt zich op dit moment nog geen apparaat. Door rechtsboven op de plusteken te klikken kan er een device worden gekoppeld aan de kamer.

Deze handeling dient eigenlijk elke keer worden uitgevoerd bij het verbinden van een andere device met de Control Station. Ga naar een kamer, druk op toevoegen van een product, kies het product en dan de stappen volgen. Soms komt het wel eens voor dat een apparaat niet wordt opgepakt door de Control Station, probeer het gewoon nog een aantal keer. Mocht het echt niet werken, zorg dan dat de control station dichterbij is.
Of als andere tip; zorg dat er een andere lamp dichterbij wordt aangesloten zodat die het Zigbee kanaal weer door kan geven.

De KlikAanKlikUit app geeft een hoop mogelijkheden voor andere merken.

In geval van KlikAanKlikUit producten kan er worden gekozen uit de start-line of premium line.

Zo is er een vrij grote keuze onder de premium line.

De app geeft aan dat het van belang is dat de lamp of andere device op redelijke afstand van de control station wordt geplaatst. Zet deze bijvoorbeeld niet etages verder.

Het fijne van de app, is dat alles wel duidelijk wordt uitgelegd. Ook hier dient bijvoorbeeld 5x een lamp in/uit te worden geschakeld alvorens op volgende te klikken.

Wanneer een lamp bijv. 5x aan/uit wordt geschakeld, gaat deze knipperen waardoor je weet dat je deze kan verbinden.

En voor je het weet heb je een groep aan lampen aangesloten. Het leuke van de app is dat er gemakkelijk individueel (maar ook gezamenlijk) kan worden afgesteld. Stel, je zit in de woonkamer en iemand links van je wilt dimlicht boven zich hebben (of richting de muur) omdat die een film kijkt, en jij wilt een bouwlamp omdat je een boek leest.. dan is dit onafhankelijk in te stellen.

Via de app zijn er ook gemakkelijk groepen in te stellen. Wanneer de groep wordt gedimd, of van kleur wordt veranderd, dan gebeurd dit voor alle lampen in de groep.

Heb je thuis nou een feest? Geen probleem, ook hier heeft Trust aan gedacht; de lampen kunnen ook een effect meegeven.

Uiteindelijk gaat het allemaal best makkelijk. Het aansluiten van een bewegingssensor gaat eigenlijk via dezelfde bovenstaande stappen. Klik op het plusje, kies het product, volg de stappen en klaar!

Natuurlijk hadden wij ook nog de rookalarm die wij moeten koppelen.

Druk op het plusje, stappen volgen door product te selecteren. Trekstrip verwijderen, pin aan de linkerkant erin voor twee seconden en wachten tot deze verbinding maakt met de station.

Eenmaal aangesloten kan worden ingesteld hoe de rookmelder reageert. Zo kan er bijv het detecteren van rook (naast een hoop kabaal) ook een melding worden gestuurd naar je telefoon (of van die allemaal een KlikAan app geïnstalleerd hebben – met je account).

Bij het aansluiten van de woonkamer viel mij op dat soms de control station en lamp niet wilde pakken. Of dat deze online stond. Via de knop rechtsboven kunnen de producten worden aangepast, zowel van naam, locatie (in welke kamer staat een desbetreffende lamp?), of simpelweg door deze te verbinden met het netwerk. Verwijderen kan uiteraard ook!

Na het nogmaals verbinden werkte dit perfect.

In mijn optiek het leukste gedeelte van de app. Scènes.

In een scene kunnen acties worden gedefinieerd. Zoals; plafondlamp 1 moet aan, op 60%.
Daarnaast kan via de optie “vertraging toevoegen” in worden gesteld hoe laat een lamp aan moet gaan, en of er een offset aan tijd moet worden toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld tot een uur. Hierdoor gaat op dag één de lamp aan om 18:00 uur, dag erna om 18:34, de dag daar weer na 17:24 etc. Een geweldige optie als je op vakantie bent en wilt dat de lampen aangaan in de avond/nacht.

Voor je het weet zijn er een aantal regels in de app toegevoegd! 🙂

Al met al, de app werkt fijn. Er zijn genoeg opties om de producten te bedienen, ook via scenario’s/scènes e.d.

Via het ‘meer’/optiemenu kunnen de Siri shortcuts worden geselecteerd. Via deze optie kan er een scène worden geselecteerd en dan dient er worden ingesproken hoe je deze scène wilt noemen (letterlijk). Eenmaal ingesteld roep je “hey siri, woonkamerlicht aan” of “hey siri, appel” je kan het zo gek maken als je wilt! Ook qua kleur, qua brightness. Qua van alles eigenlijk! 🙂

Kleuren

Via de app is gemakkelijk van kleur te wisselen. Zo kan er eigenlijk van alles worden gekozen door simpelweg via de app dit te veranderen.

Liever de lamp dimmen? Dat kan uiteraard ook, dim deze met gemak via de app – of remote control.

Ook de dimmable light is gemakkelijk aan te passen qua sterkte. Uiteraard is een foto van een lichtbron maken nooit zo geweldig. Maar neem het in dit geval van mij aan, dat er wel een merkbaar verschil is.

Conclusie

Mijn vrouw speelt vandaag de dag vaker met de lampen dan ik.. Ik roep “Hé Siri, woonkamer aan” en de lampen gaan aan op de preset. Mijn vrouw verandert de kleur nog wel eens – omdat het kan… en zit dan weer even in de app te kijken naar de mogelijkheden en andere kleuren (vindt ze leuk). De app is daarmee in mijn optiek ook wel door een test heen voor gebruiksgemak. De app werkt handig, oogt alleen wat simpel. Maar het doet eigenlijk wat het moet doen. Het aan/uitzetten van lampen en het genereren van meldingen als er wat wordt gedetecteerd (meldingen zie je overigens ook op je homescreen van je telefoon), bijv. beweging gedetecteerd in de woonkamer/gang (of waar de sensor ook staat). Aan de producten zijn ook weer aparte scènes in te stellen. Door het combineren van scènes en regels kan een bijvoorbeeld bewegingsmelder aan moeten blijven voor 5 minuten alvorens deze weer uitgaat, wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd.
Juist het combineren van de scenes en regels zorgen voor best wat opties. Een mooie functie die de regel editor heeft is dat je bijvoorbeeld ook een lamp op rood kan zetten als de smoke detector afgaat.
Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor hardhorende personen.
Daarnaast kan je met condities in de regels bijvoorbeeld alleen een lamp aanzetten bij beweging als het buiten donker is (door dat in het “tijdsvak” aan te geven).

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Siri op mijn iPhone, bij het roepen van “woonkamer aan”, zorgt ervoor dat de 3 lampen in de woonkamer aangaan op 70% en warm van kleur zijn… Scene “knuffelen”… die zet rood licht op… anyhow… Dat werkt dus allemaal prima. 😛
Kortom, met Siri shortcuts kan je scenes aanroepen, waarmee je ook weer kan aan/uit zetten, dimmen, kleuren aanpassen en scenes aanroepen. Dit werkt eveneens voor Google Assistent en Alexa.

Zo kan je eigenlijk voor elke lamp een aparte scene instellen. Of de plafondlamp nu bij een command groen, blauw, geel of oranje dient te zijn, geen probleem! Dit is gewoon mogelijk!

Ook ondersteund de App verschillende kleuren effecten, Trust IP Camera’s en via de P1 aansluiting van de ICS-2000 zelfs het uitlezen van slimme elektriciteitsmeters.

De lampen van Trust werken in mijn optiek best goed. Qua prijs is het ook niet al te gek. Alleen is de app niet al te uitgebreid. Met de App/Google Assistant/Alexa/Siri Shortcuts kan je naast aan/uit zetten ook dimmen, kleuren aanpassen en scenes aanroepen. Kortom, met het pakket kan je behoorlijk uit de voeten!

Op onderstaande website staan alle producten van de Zigbee-lijn van Trust.
https://www.trust.com/nl/zigbee

Ik geef de lampen 4 van de 5 sterren.

More Stories

Laatste Posts

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex 7 heeft wel dezelfde layout, en zelfs hetzelfde LCD schermpje. Hoe bevalt dit toetsenbord? Ik zoek het uit!

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen 3700x is? Ik zoek het in deze review uit!

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een fan van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Fan. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken we een RGB strip van Sharkoon onder handen, de Sharkoon Shark Blades RGB Strip. Hoe deze mij bevalt? Dat lees je in deze review.

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Sharkoon bracht met de Elbrus 2 een nieuwe stoel uit, hoe deze is? Ik zoek het uit!

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen die hetzelfde doet als de duurdere tegenhangers? Ik zoek het uit met de Sharkoon Elbrus 1!

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit de kans gehad de 2 te reviewen. Maar dat gaan wij inhalen met de 3! Hoe is de Momentum Wireless 3? Ik zoek het uit.

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege de kwaliteit van audio. Vandaag de dag is er een nieuwe variant uit, de PXC 550-II.

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion zijn er een aantal gaming laptops uitgegeven voor degene die op zoek is naar een gaming laptop, en die daarmee toch uit de voeten kan.

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In deze review in ga ik dieper in op de producten van Trust.

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de loep te nemen. Namelijk de WD Black D10 Game Drive 8TB!