8 mei 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Steelseries heeft een reeks nieuwe headsets! Vandaag testen wij hier één van, de Steelseries Arctic Pro. Bij de Pro wordt een DAC meegeleverd die niet alleen gemakkelijk te bedienen is, maar ook zorgt voor een betere audiokwaliteit. Of dat ook zo is, zoeken wij even uit! :)
Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Pluspunten
  • Door de verstelbare hoofdband is de headset perfect af te stellen
  • Microfoon klinkt zuiver – zeggen ook andere mensen die uren naar mijn gebrabbel luisteren
  • Vrij lichte headset
  • USB, maar ook 3.5mm jack aansluiting op de headset
  • DAC die erg gemakkelijk te bedienen is
  • Te gebruiken i.c.m. PC, een telefoon en console
Minpunten
  • Geluid van de microfoon kan wat zacht overkomen
  • De volumeknop en mute zitten op de headset niet op een handige plek – bij het op of afzetten van de headset, kan deze op mute springen
  • Had toch een langere kabel willen hebben tussen de DAC en headset

Inleiding

Steelseries heeft een reeks nieuwe headsets! Vandaag testen wij hier één van, de Steelseries Arctic Pro. Bij de Pro wordt een DAC meegeleverd die niet alleen gemakkelijk te bedienen is, maar ook zorgt voor een betere audiokwaliteit. Of dat ook zo is, zoeken wij even uit! 🙂

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Compatibility

PC & PlayStation

Speaker Drivers

Neodymium Drivers
40mm

Headphone Frequency Response

10-40,000 Hz

Headphone Sensitivity

102 dBSPL

Headphone Impedance

32 Ohm

Headphone Total Harmonic Distortion

<1%

Microphone Type

Retractable Boom

Microphone Polar Pattern

Bidirectional Noise-Canceling

Microphone Frequency Response

100 – 10,000 Hz

Microphone Sensitivity

-38 dBV/Pa

Microphone Impedance

2200 Ohm

Microphone Noise Cancellation

Yes

GameDAC
Frequency Response

5-40,000 Hz

Audio Formats

Up to 96 kHz, 24 bit

THD + N

<0.0032%

SteelSeries Engine version Support

3.12.0 +

Platform Support

Windows 7+, Mac OS X 10.9+

Box Content

Arctis Pro Headset
GameDAC
Main Headset Cable
USB Audio Cable
Toslink Optical Cable
4-Pole 3.5mm Adapter
Microphone Windscreen

Uitpakken

Tijd om eens met de headset te spelen!

Mooie combinatie al zeg ik het zelf. Strak design en goede materialen, voor een vooral niet te zware headset.

Naast de handleidingen worden ook nog kabels en een popfilter meegeleverd.
De kabels zijn als volgt; USB naar micro-USB om de DAC op de PC/Mac etc. aan te kunnen sluiten. Speciale USB naar eveneens speciale USB – dit om de headset met de DAC te verbinden. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de USB kabel van de headset naar een 3.5 jack te gebruiken zodat een andere device kan worden gebruikt – bijvoorbeeld tablet of telefoon. En een optische kabel om de digitale audio over te brengen van de DAC naar een andere randapparaat.

De DAC oogt netjes. Enig nadeel is dat het wel wat strepen op het scherm achter kan laten. Dit geldt eveneens voor stof.

Op de DAC zitten de volgende aansluitingen: Optical voor digitale audio (bijvoorbeeld vanaf een PS4). De USB-micro aansluiting om een PC/Mac e.d. te connecten. Line-out voor een speakerset en mobile voor.. juist een mobiel. Helaas is voor de ‘mobile’ geen extra 3.5mm jack/kabel meegeleverd.

Aan de zijkant van de DAC zit de aansluiting om de headset mee te connecten.

Eenmaal alles aangesloten, en de DAC komt tot leven!

Gebruik

De DAC is vrij gemakkelijk in te stellen. Na het connecten komen er 16 schermpjes voorbij met info over hoe de DAC te besturen is en hoe je in het menu komt. Dit complete verhaal zal ik u allen besparen! Toch beschrijf ik natuurlijk wel de werking van dit kastje.

Eén van de laatste items van het startmenu is de vraag waar de DAC op zit aangesloten. Hieruit dient te worden gekozen uit 3 keuzes, PC, Hi-RES of PS4.

Eenmaal klaar, en het volgende schermpje (wat het standaardscherm is), staat continue op de DAC. De linker cirkel is de volume (die met de grote knop – waar een vuiltje op zit, die er gewoon niet af wilt – te bedienen is. De rechter cirkel is de mix tussen game geluid en spraak. Dit komt omdat de output voor geluid over twee kanalen kan lopen (vanuit Windows gezien). Namelijk Headset Earphone en Speakers. Headset Earphone is voor spraak, lees; Discord/Teamspeak en de Speakers voor al het overige geluid; muziek, games, films etc.
Om deze cirkel af te stellen dient er één keer op de grotere knop te worden gedrukt en kan er door middel van het draaien een juiste setting worden gevonden.
D.m.v. de kleine knop kan DTS (7.1) in of uit worden geschakeld.

Bij het langer indrukken van de ‘grotere’ knop, komt het menu te voorschijn met de volgende opties; Audio, Input, Output, Display, Illumination en About.

Onder ‘Audio’ is de DTS in en uit te schakelen, en zijn de equalizer, gain, sidetone en microfoon volume aan te passen.

Via ‘Input’ kan er worden geschakeld tussen de inputs, namelijk; PC, High Def en PS4.

Onder ‘Output’ kan er gekozen worden voor speakers of stream mix.

Via ‘Diplay’ kan de brightness en idle timeout aan worden gepast.

Zoals te raden valt, is onder ‘Illumination’ de kleuren van de earcups aan te passen. Eveneens is de kleur voor de gemute microfoon aan te passen via hetzelfde menu.

Onder ‘About’ is de firmware versie af te lezen. Daarnaast is ook de DAC naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Voor degene die echt geen RGB verlichting wilt, geen zorgen… ze kunnen ook uit!

Vanaf boven naar beneden zitten op de headset aan de linker oorschelp de volgende knoppen en aansluitingen; Muteknop, volume, speciale mini-USB en 3.5mm jack. Uiteraard zit op de linker oorschelp ook de microfoon – die weer terug in de oorschelp te duwen is.

Via de webshop van Steelseries is een nieuwe hoofdband te bestellen voor wanneer deze op dreigt te raken. Eveneens zijn er ook andere hoofdbanden die andere kleuren en vormen hebben.

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Softwarematig is de headset uiteraard ook nog verder te finetunen. Zo kan er Dolby DTS 7.1 worden aangezet, de standaard presets worden aangepast (flat, bass boost, reference en smiley).
Eveneens kan een live mic preview via de software worden gestart om te checken hoe de microfoon klinkt, via de onderste slider kan daarna de microfoon qua volume worden gefinetuned.
De mic sidetone zorgt ervoor dat de gebruiker zichzelf (wanneer op low, medium of high ingesteld) kan horen. Ook erg fijn als er familieleden, vrienden of geliefde om diegene heen lopen met een gesloten headset. Hierdoor pakt de headset dus wat van de omgeving op, wat weer in de headset wordt afgespeeld. Toch – testende met een YouTube filmpje van mijn telefoon, viel het op dat het niet geweldig hard wordt afgespeeld.

Via de software is ook in te stellen dat vooraf ingestelde configs worden gestart wanneer een bepaalde game of applicatie wordt gestart.

Via Illumination kunnen de kleuren aan worden gepast. Van de oorschelpen tot de microfoon kan compleet worden aangepast. Wanneer de microfoon gemute is, is deze normaliter rood. Ook dit kan aangepast worden.

Via de settings worden de instellingen van de DAC aangepast. Bijvoorbeeld hoe licht het OLED scherm dient te zijn, of hoe lang deze aan blijft staan voordat deze automatisch dimt.

Gaming

Het voordeel aan deze koptelefoon is dat er een draaiknop er voor zorgt dat het geluid van bijvoorbeeld Teamspeak of Discord harder kan worden gezet t.o.v. gameplay – en andersom. Hierdoor hoeft men niet continue op alt+tab te klikken om een spel/VoIP harder of zachter te zetten. Door deze optie is in Windows geluidsbeheer ook twee audio ingangen te selecteren – namelijk, ‘Speakers’ en ‘Headset Earphone’. Waar een VoIP over de laatste gaat. Standaard audio gaat vervolgens over de ‘Speakers’.

Van de Dolby functie ben ik over het algemeen geen fan omdat ik vind dat het als een soep qua geluiden klinkt, doch klinkt het in een spel BF1 of PUBG ‘redelijk’. Het probleem wat ik met 7.1 heb en vandaag weer tegenkwam, is dat het geluid van bijv. PUBG bij 4 bewegende personen er echt voor zorgt dat je compleet de draad kwijt raakt. Bij het direct terug switchen naar 2.0 hoorde ik direct waar deze en genen stonden. Er valt redelijkerwijs wel op te maken waar het geluid vandaan komt, maar omdat alle tonen zo softwarematig worden aangepast lijkt het wel een soep waar alles maar in wordt gegoten om het een vol effect te geven.
Ik kan het wel bijna aanbevelen om dit spel op 2.0 te spelen. Zelfs Battlefield of Rocket League klinkt meer dan geweldig met stereo.

Wat ik wel iets onhandig vind – zeker bij het gamen, is dat de kabel tussen de headset en DAC niet langer is (ondanks de 1.4m). Ik wil juist mijn kabel netjes weg kunnen werken en niet direct over mijn bureau laten lopen.

Vergeleken met de Arctis 7 is de Pro + DAC een betere combinatie (ondanks dat de ene draadloos en de andere bekabeld is). In dit geval leg ik het verschil tussen de audiokwaliteit, waar voor mijn gevoel de DAC goed zijn werk doet. Het klinkt helderder waardoor je toch net iets meer van het geluid/muziek kan genieten. Zeker op de High-Res optie.
De high’s en mid’s komen erg goed door, de low’s/bass is prima. Zelf had ik wel wat meer bas gewild, maar is het voor een PC headset wel te begrijpen dat het niet overdreven in de headset zit.

Conclusie

De SteelSeries Arctis Pro is in mijn optiek een fijne headset. Ik heb de headset een tijd gebruikt met het gamen en voor het kletsen via Discord/Teamspeak. De headset geeft geen drukkend gevoel en is door middel van de afneembare hoofdband ook gemakkelijk aan te passen.

Het fijne van de DAC en headset is dat er gebruik kan worden gemaakt van audio via USB/Optical. Daarnaast zit er nog een mobile en audio out aansluiting op.
Wat ook erg fijn van de DAC is, is dat deze een draaiknop heeft om het geluid tussen de game en voice aan te kunnen passen. Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik heb moeten switchen naar Discord of Teamspeak om het geluid van iemand bij te stellen omdat ik die net niet genoeg hoorde. Via de draaiknop op de DAC kan je on-the-fly weer verder.

De lage tonen zijn voor mijn gevoel goed genoeg. Je wilt immers ook geen vibrerende koptelefoon op je hoofd (zeker niet als FPS gamer). Mid en high komen in mijn optiek erg goed door. Je voelt je vaak echt omgegeven door instrumenten wanneer je muziek luistert. En dat is best lekker.
Bij het gamen komt het geluid ook erg goed door, wat eveneens ook weer extra veel speelplezier geeft. Omdat de headset best duidelijk is, kan er ook snel geanticipeerd worden op bewegingen in een omgeving.

Overigens, de RGB verlichting die op de oorschelpen zitten, is een leuke toevoeging. Doch, wanneer iemand hier last van heeft, kunnen deze ook gewoon uit! 😀

Met de prijs van ongeveer 275 euro (op tijd van schrijven), vind ik de headset een redelijk prijskaartje hebben. De Artics Pro zonder GameDAC kan ook nog een keuze zijn als de 275 een te hoog bedrag is. Deze is ongeveer 190 euro. Toch blijf ik het jammer vinden dat de DAC zo’n groot prijsverschil maakt (~85 euro), waardoor deze voor mijn gevoel net buiten de boot valt.

Het fijne van deze headset is dat deze ook op de PS4 te gebruiken is, hierdoor kan een PC en PS4 gamer gemakkelijk switchen. Het is zelfs mogelijk om als PS4 gamer de headset ook gewoon als koptelefoon voor je telefoon te gebruiken. Hoe dan ook, de headset is in mijn optiek een all-rounder! 🙂

Hoe dan ook is de Arctis Pro in mijn optiek een fijne headset die goed zit en helder geluid weergeeft – ook zeker tijdens het gamen. Een headset die wat mij betreft ook prima thuishoort in de reeks gaming-headsets.

De Steelseries Arctis Pro + GameDAC krijgt ondanks de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!