ma. mrt 30th, 2020

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Steelseries heeft een reeks nieuwe headsets! Vandaag testen wij hier één van, de Steelseries Arctic Pro. Bij de Pro wordt een DAC meegeleverd die niet alleen gemakkelijk te bedienen is, maar ook zorgt voor een betere audiokwaliteit. Of dat ook zo is, zoeken wij even uit! :)
Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Pluspunten
  • Door de verstelbare hoofdband is de headset perfect af te stellen
  • Microfoon klinkt zuiver – zeggen ook andere mensen die uren naar mijn gebrabbel luisteren
  • Vrij lichte headset
  • USB, maar ook 3.5mm jack aansluiting op de headset
  • DAC die erg gemakkelijk te bedienen is
  • Te gebruiken i.c.m. PC, een telefoon en console
Minpunten
  • Geluid van de microfoon kan wat zacht overkomen
  • De volumeknop en mute zitten op de headset niet op een handige plek – bij het op of afzetten van de headset, kan deze op mute springen
  • Had toch een langere kabel willen hebben tussen de DAC en headset

Inleiding

Steelseries heeft een reeks nieuwe headsets! Vandaag testen wij hier één van, de Steelseries Arctic Pro. Bij de Pro wordt een DAC meegeleverd die niet alleen gemakkelijk te bedienen is, maar ook zorgt voor een betere audiokwaliteit. Of dat ook zo is, zoeken wij even uit! 🙂

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Compatibility

PC & PlayStation

Speaker Drivers

Neodymium Drivers
40mm

Headphone Frequency Response

10-40,000 Hz

Headphone Sensitivity

102 dBSPL

Headphone Impedance

32 Ohm

Headphone Total Harmonic Distortion

<1%

Microphone Type

Retractable Boom

Microphone Polar Pattern

Bidirectional Noise-Canceling

Microphone Frequency Response

100 – 10,000 Hz

Microphone Sensitivity

-38 dBV/Pa

Microphone Impedance

2200 Ohm

Microphone Noise Cancellation

Yes

GameDAC
Frequency Response

5-40,000 Hz

Audio Formats

Up to 96 kHz, 24 bit

THD + N

<0.0032%

SteelSeries Engine version Support

3.12.0 +

Platform Support

Windows 7+, Mac OS X 10.9+

Box Content

Arctis Pro Headset
GameDAC
Main Headset Cable
USB Audio Cable
Toslink Optical Cable
4-Pole 3.5mm Adapter
Microphone Windscreen

Uitpakken

Tijd om eens met de headset te spelen!

Mooie combinatie al zeg ik het zelf. Strak design en goede materialen, voor een vooral niet te zware headset.

Naast de handleidingen worden ook nog kabels en een popfilter meegeleverd.
De kabels zijn als volgt; USB naar micro-USB om de DAC op de PC/Mac etc. aan te kunnen sluiten. Speciale USB naar eveneens speciale USB – dit om de headset met de DAC te verbinden. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de USB kabel van de headset naar een 3.5 jack te gebruiken zodat een andere device kan worden gebruikt – bijvoorbeeld tablet of telefoon. En een optische kabel om de digitale audio over te brengen van de DAC naar een andere randapparaat.

De DAC oogt netjes. Enig nadeel is dat het wel wat strepen op het scherm achter kan laten. Dit geldt eveneens voor stof.

Op de DAC zitten de volgende aansluitingen: Optical voor digitale audio (bijvoorbeeld vanaf een PS4). De USB-micro aansluiting om een PC/Mac e.d. te connecten. Line-out voor een speakerset en mobile voor.. juist een mobiel. Helaas is voor de ‘mobile’ geen extra 3.5mm jack/kabel meegeleverd.

Aan de zijkant van de DAC zit de aansluiting om de headset mee te connecten.

Eenmaal alles aangesloten, en de DAC komt tot leven!

Gebruik

De DAC is vrij gemakkelijk in te stellen. Na het connecten komen er 16 schermpjes voorbij met info over hoe de DAC te besturen is en hoe je in het menu komt. Dit complete verhaal zal ik u allen besparen! Toch beschrijf ik natuurlijk wel de werking van dit kastje.

Eén van de laatste items van het startmenu is de vraag waar de DAC op zit aangesloten. Hieruit dient te worden gekozen uit 3 keuzes, PC, Hi-RES of PS4.

Eenmaal klaar, en het volgende schermpje (wat het standaardscherm is), staat continue op de DAC. De linker cirkel is de volume (die met de grote knop – waar een vuiltje op zit, die er gewoon niet af wilt – te bedienen is. De rechter cirkel is de mix tussen game geluid en spraak. Dit komt omdat de output voor geluid over twee kanalen kan lopen (vanuit Windows gezien). Namelijk Headset Earphone en Speakers. Headset Earphone is voor spraak, lees; Discord/Teamspeak en de Speakers voor al het overige geluid; muziek, games, films etc.
Om deze cirkel af te stellen dient er één keer op de grotere knop te worden gedrukt en kan er door middel van het draaien een juiste setting worden gevonden.
D.m.v. de kleine knop kan DTS (7.1) in of uit worden geschakeld.

Bij het langer indrukken van de ‘grotere’ knop, komt het menu te voorschijn met de volgende opties; Audio, Input, Output, Display, Illumination en About.

Onder ‘Audio’ is de DTS in en uit te schakelen, en zijn de equalizer, gain, sidetone en microfoon volume aan te passen.

Via ‘Input’ kan er worden geschakeld tussen de inputs, namelijk; PC, High Def en PS4.

Onder ‘Output’ kan er gekozen worden voor speakers of stream mix.

Via ‘Diplay’ kan de brightness en idle timeout aan worden gepast.

Zoals te raden valt, is onder ‘Illumination’ de kleuren van de earcups aan te passen. Eveneens is de kleur voor de gemute microfoon aan te passen via hetzelfde menu.

Onder ‘About’ is de firmware versie af te lezen. Daarnaast is ook de DAC naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Voor degene die echt geen RGB verlichting wilt, geen zorgen… ze kunnen ook uit!

Vanaf boven naar beneden zitten op de headset aan de linker oorschelp de volgende knoppen en aansluitingen; Muteknop, volume, speciale mini-USB en 3.5mm jack. Uiteraard zit op de linker oorschelp ook de microfoon – die weer terug in de oorschelp te duwen is.

Via de webshop van Steelseries is een nieuwe hoofdband te bestellen voor wanneer deze op dreigt te raken. Eveneens zijn er ook andere hoofdbanden die andere kleuren en vormen hebben.

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Softwarematig is de headset uiteraard ook nog verder te finetunen. Zo kan er Dolby DTS 7.1 worden aangezet, de standaard presets worden aangepast (flat, bass boost, reference en smiley).
Eveneens kan een live mic preview via de software worden gestart om te checken hoe de microfoon klinkt, via de onderste slider kan daarna de microfoon qua volume worden gefinetuned.
De mic sidetone zorgt ervoor dat de gebruiker zichzelf (wanneer op low, medium of high ingesteld) kan horen. Ook erg fijn als er familieleden, vrienden of geliefde om diegene heen lopen met een gesloten headset. Hierdoor pakt de headset dus wat van de omgeving op, wat weer in de headset wordt afgespeeld. Toch – testende met een YouTube filmpje van mijn telefoon, viel het op dat het niet geweldig hard wordt afgespeeld.

Via de software is ook in te stellen dat vooraf ingestelde configs worden gestart wanneer een bepaalde game of applicatie wordt gestart.

Via Illumination kunnen de kleuren aan worden gepast. Van de oorschelpen tot de microfoon kan compleet worden aangepast. Wanneer de microfoon gemute is, is deze normaliter rood. Ook dit kan aangepast worden.

Via de settings worden de instellingen van de DAC aangepast. Bijvoorbeeld hoe licht het OLED scherm dient te zijn, of hoe lang deze aan blijft staan voordat deze automatisch dimt.

Gaming

Het voordeel aan deze koptelefoon is dat er een draaiknop er voor zorgt dat het geluid van bijvoorbeeld Teamspeak of Discord harder kan worden gezet t.o.v. gameplay – en andersom. Hierdoor hoeft men niet continue op alt+tab te klikken om een spel/VoIP harder of zachter te zetten. Door deze optie is in Windows geluidsbeheer ook twee audio ingangen te selecteren – namelijk, ‘Speakers’ en ‘Headset Earphone’. Waar een VoIP over de laatste gaat. Standaard audio gaat vervolgens over de ‘Speakers’.

Van de Dolby functie ben ik over het algemeen geen fan omdat ik vind dat het als een soep qua geluiden klinkt, doch klinkt het in een spel BF1 of PUBG ‘redelijk’. Het probleem wat ik met 7.1 heb en vandaag weer tegenkwam, is dat het geluid van bijv. PUBG bij 4 bewegende personen er echt voor zorgt dat je compleet de draad kwijt raakt. Bij het direct terug switchen naar 2.0 hoorde ik direct waar deze en genen stonden. Er valt redelijkerwijs wel op te maken waar het geluid vandaan komt, maar omdat alle tonen zo softwarematig worden aangepast lijkt het wel een soep waar alles maar in wordt gegoten om het een vol effect te geven.
Ik kan het wel bijna aanbevelen om dit spel op 2.0 te spelen. Zelfs Battlefield of Rocket League klinkt meer dan geweldig met stereo.

Wat ik wel iets onhandig vind – zeker bij het gamen, is dat de kabel tussen de headset en DAC niet langer is (ondanks de 1.4m). Ik wil juist mijn kabel netjes weg kunnen werken en niet direct over mijn bureau laten lopen.

Vergeleken met de Arctis 7 is de Pro + DAC een betere combinatie (ondanks dat de ene draadloos en de andere bekabeld is). In dit geval leg ik het verschil tussen de audiokwaliteit, waar voor mijn gevoel de DAC goed zijn werk doet. Het klinkt helderder waardoor je toch net iets meer van het geluid/muziek kan genieten. Zeker op de High-Res optie.
De high’s en mid’s komen erg goed door, de low’s/bass is prima. Zelf had ik wel wat meer bas gewild, maar is het voor een PC headset wel te begrijpen dat het niet overdreven in de headset zit.

Conclusie

De SteelSeries Arctis Pro is in mijn optiek een fijne headset. Ik heb de headset een tijd gebruikt met het gamen en voor het kletsen via Discord/Teamspeak. De headset geeft geen drukkend gevoel en is door middel van de afneembare hoofdband ook gemakkelijk aan te passen.

Het fijne van de DAC en headset is dat er gebruik kan worden gemaakt van audio via USB/Optical. Daarnaast zit er nog een mobile en audio out aansluiting op.
Wat ook erg fijn van de DAC is, is dat deze een draaiknop heeft om het geluid tussen de game en voice aan te kunnen passen. Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik heb moeten switchen naar Discord of Teamspeak om het geluid van iemand bij te stellen omdat ik die net niet genoeg hoorde. Via de draaiknop op de DAC kan je on-the-fly weer verder.

De lage tonen zijn voor mijn gevoel goed genoeg. Je wilt immers ook geen vibrerende koptelefoon op je hoofd (zeker niet als FPS gamer). Mid en high komen in mijn optiek erg goed door. Je voelt je vaak echt omgegeven door instrumenten wanneer je muziek luistert. En dat is best lekker.
Bij het gamen komt het geluid ook erg goed door, wat eveneens ook weer extra veel speelplezier geeft. Omdat de headset best duidelijk is, kan er ook snel geanticipeerd worden op bewegingen in een omgeving.

Overigens, de RGB verlichting die op de oorschelpen zitten, is een leuke toevoeging. Doch, wanneer iemand hier last van heeft, kunnen deze ook gewoon uit! 😀

Met de prijs van ongeveer 275 euro (op tijd van schrijven), vind ik de headset een redelijk prijskaartje hebben. De Artics Pro zonder GameDAC kan ook nog een keuze zijn als de 275 een te hoog bedrag is. Deze is ongeveer 190 euro. Toch blijf ik het jammer vinden dat de DAC zo’n groot prijsverschil maakt (~85 euro), waardoor deze voor mijn gevoel net buiten de boot valt.

Het fijne van deze headset is dat deze ook op de PS4 te gebruiken is, hierdoor kan een PC en PS4 gamer gemakkelijk switchen. Het is zelfs mogelijk om als PS4 gamer de headset ook gewoon als koptelefoon voor je telefoon te gebruiken. Hoe dan ook, de headset is in mijn optiek een all-rounder! 🙂

Hoe dan ook is de Arctis Pro in mijn optiek een fijne headset die goed zit en helder geluid weergeeft – ook zeker tijdens het gamen. Een headset die wat mij betreft ook prima thuishoort in de reeks gaming-headsets.

De Steelseries Arctis Pro + GameDAC krijgt ondanks de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op...

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat...

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort...

De Steelseries Apex 7, is de goedkopere variant van de Apex Pro. Een toetsenbord waar de drukgevoeligheid kon worden aangepast (zelfs per toets). De Apex...

ASRock bracht niet heel erg lang geleden de X570 Creator uit. Een ultiem bordje voor de ultieme gebruiker. Hoe deze X570 moederbord i.c.m. een Ryzen...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Sharkoon, wie kent het niet? Het Duitse merk Sharkoon is al vele jaren op de markt met randapparatuur, behuizingen, HDD-dockingstations, gaming stoelen e.d. Vandaag pakken...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

Vandaag de dag is de markt vrij bekend met het type gaming chair. Maar, is er ook een stoel voor een lager budget te krijgen...

De Sennheiser Momentum Wireless 3 is de opvolger van de Momentum 2. Een koptelefoon die destijds al erg goed werd ontvangen. Helaas heb ik nooit...

Het is alweer even geleden dat de PXC 550 uitkwam, een headset die een hoop harten veroverden, niet alleen vanwege de ANC mogelijkheden maar vanwege...

HP is natuurlijk geen onbekende in de markt van notebooks. Onder de HP Omen brand worden de high-end gaming producten uitgegeven. De brand HP Pavilion...

Een smart home met slimme verlichting, hoe slim is dat nou eigenlijk? Vandaag de dag brengen verschillende brands lampen en producten uit, waaronder Trust. In...

Western Digital heeft een aantal nieuwe WD Black producten op de markt gezet. En vandaag is het tijd om één van die producten onder de...

Afgelopen jaar kon ik de Predator Orion 9000 reviewen. En dat is in dit geval weer zo, echter maak ik nu gebruik van een ‘goedkopere’...

Marantz is toch wel een bekende naam in de markt van versterkers, dit jaar bracht Marantz de Melody X uit. Deze heb ik met de...

Acer heeft afgelopen jaar een super dunne laptop uitgebracht, namelijk de Swift 7. Met maarliefst 9mm is het wel één van de dunnere laptops in...

Ben je nou een gamer die graag zijn laptop mee neemt om toch nog wat potjes te kunnen gamen? Dan heeft Acer een ideale machine...

Arozzi bracht niet heel lang geleden de Vernazza Soft Fabric uit. Een tegenhanger van de PU-leer en echt lederen varianten. Wat is een voordeel van...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere) review ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Dit jaar bracht Synology een aantal nieuwe NAS’en uit, in deze (en twee andere reviews) ga ik dieper in op de nieuwe producten. Hoe presteren...

Vandaag de dag wordt de monitorenmarkt verzaaid met alle soorten maten en resoluties. Acer stapt met de Nitro XV273K in de 144Hz 4K markt, hoe...

SteelSeries heeft verkort een aantal nieuwe producten uitgebracht. Van toetsenborden, muizen tot muismatten. In deze review ga ik in op het nieuwe product van SteelSeries,...

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te...

Niet heel lang geleden mocht ik de Steelseries Apex M750 reviewen, vandaag de dag is er een nieuwe variant uitgekomen, namelijk de Apex Pro. Hoe...

Inleiding Vandaag de dag zijn er vele fabrikanten die een soundbar op de markt brengen, maar hoe goed zijn deze nou eigenlijk? Via Denon ontving...

Inleiding Niet lang geleden bracht Denon de nieuwe CEOL uit. Een boekenplank audioset die best staat in menig huishouden. Hoe de CEOL N10 bevalt, ik...

Niet al te lang geleden bracht B&W een nieuwe reeks speakers uit onder de naam Formation. De Formation Wedge is één van deze speakers, en...

Sennheiser heeft niet heel lang geleden de Momentum True Wireless uitgebracht. Wat voor kwaliteit muziek leveren deze oortjes? Wat levert Sennheiser allemaal mee en hoe...