8 mei 2018

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Steelseries heeft een reeks nieuwe headsets! Vandaag testen wij hier één van, de Steelseries Arctic Pro. Bij de Pro wordt een DAC meegeleverd die niet alleen gemakkelijk te bedienen is, maar ook zorgt voor een betere audiokwaliteit. Of dat ook zo is, zoeken wij even uit! :)
Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC

Pluspunten
  • Door de verstelbare hoofdband is de headset perfect af te stellen
  • Microfoon klinkt zuiver – zeggen ook andere mensen die uren naar mijn gebrabbel luisteren
  • Vrij lichte headset
  • USB, maar ook 3.5mm jack aansluiting op de headset
  • DAC die erg gemakkelijk te bedienen is
  • Te gebruiken i.c.m. PC, een telefoon en console
Minpunten
  • Geluid van de microfoon kan wat zacht overkomen
  • De volumeknop en mute zitten op de headset niet op een handige plek – bij het op of afzetten van de headset, kan deze op mute springen
  • Had toch een langere kabel willen hebben tussen de DAC en headset

Inleiding

Steelseries heeft een reeks nieuwe headsets! Vandaag testen wij hier één van, de Steelseries Arctic Pro. Bij de Pro wordt een DAC meegeleverd die niet alleen gemakkelijk te bedienen is, maar ook zorgt voor een betere audiokwaliteit. Of dat ook zo is, zoeken wij even uit! 🙂

Specificaties

Laten wij als vanouds weer beginnen met de specificaties.

Compatibility

PC & PlayStation

Speaker Drivers

Neodymium Drivers
40mm

Headphone Frequency Response

10-40,000 Hz

Headphone Sensitivity

102 dBSPL

Headphone Impedance

32 Ohm

Headphone Total Harmonic Distortion

<1%

Microphone Type

Retractable Boom

Microphone Polar Pattern

Bidirectional Noise-Canceling

Microphone Frequency Response

100 – 10,000 Hz

Microphone Sensitivity

-38 dBV/Pa

Microphone Impedance

2200 Ohm

Microphone Noise Cancellation

Yes

GameDAC
Frequency Response

5-40,000 Hz

Audio Formats

Up to 96 kHz, 24 bit

THD + N

<0.0032%

SteelSeries Engine version Support

3.12.0 +

Platform Support

Windows 7+, Mac OS X 10.9+

Box Content

Arctis Pro Headset
GameDAC
Main Headset Cable
USB Audio Cable
Toslink Optical Cable
4-Pole 3.5mm Adapter
Microphone Windscreen

Uitpakken

Tijd om eens met de headset te spelen!

Mooie combinatie al zeg ik het zelf. Strak design en goede materialen, voor een vooral niet te zware headset.

Naast de handleidingen worden ook nog kabels en een popfilter meegeleverd.
De kabels zijn als volgt; USB naar micro-USB om de DAC op de PC/Mac etc. aan te kunnen sluiten. Speciale USB naar eveneens speciale USB – dit om de headset met de DAC te verbinden. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de USB kabel van de headset naar een 3.5 jack te gebruiken zodat een andere device kan worden gebruikt – bijvoorbeeld tablet of telefoon. En een optische kabel om de digitale audio over te brengen van de DAC naar een andere randapparaat.

De DAC oogt netjes. Enig nadeel is dat het wel wat strepen op het scherm achter kan laten. Dit geldt eveneens voor stof.

Op de DAC zitten de volgende aansluitingen: Optical voor digitale audio (bijvoorbeeld vanaf een PS4). De USB-micro aansluiting om een PC/Mac e.d. te connecten. Line-out voor een speakerset en mobile voor.. juist een mobiel. Helaas is voor de ‘mobile’ geen extra 3.5mm jack/kabel meegeleverd.

Aan de zijkant van de DAC zit de aansluiting om de headset mee te connecten.

Eenmaal alles aangesloten, en de DAC komt tot leven!

Gebruik

De DAC is vrij gemakkelijk in te stellen. Na het connecten komen er 16 schermpjes voorbij met info over hoe de DAC te besturen is en hoe je in het menu komt. Dit complete verhaal zal ik u allen besparen! Toch beschrijf ik natuurlijk wel de werking van dit kastje.

Eén van de laatste items van het startmenu is de vraag waar de DAC op zit aangesloten. Hieruit dient te worden gekozen uit 3 keuzes, PC, Hi-RES of PS4.

Eenmaal klaar, en het volgende schermpje (wat het standaardscherm is), staat continue op de DAC. De linker cirkel is de volume (die met de grote knop – waar een vuiltje op zit, die er gewoon niet af wilt – te bedienen is. De rechter cirkel is de mix tussen game geluid en spraak. Dit komt omdat de output voor geluid over twee kanalen kan lopen (vanuit Windows gezien). Namelijk Headset Earphone en Speakers. Headset Earphone is voor spraak, lees; Discord/Teamspeak en de Speakers voor al het overige geluid; muziek, games, films etc.
Om deze cirkel af te stellen dient er één keer op de grotere knop te worden gedrukt en kan er door middel van het draaien een juiste setting worden gevonden.
D.m.v. de kleine knop kan DTS (7.1) in of uit worden geschakeld.

Bij het langer indrukken van de ‘grotere’ knop, komt het menu te voorschijn met de volgende opties; Audio, Input, Output, Display, Illumination en About.

Onder ‘Audio’ is de DTS in en uit te schakelen, en zijn de equalizer, gain, sidetone en microfoon volume aan te passen.

Via ‘Input’ kan er worden geschakeld tussen de inputs, namelijk; PC, High Def en PS4.

Onder ‘Output’ kan er gekozen worden voor speakers of stream mix.

Via ‘Diplay’ kan de brightness en idle timeout aan worden gepast.

Zoals te raden valt, is onder ‘Illumination’ de kleuren van de earcups aan te passen. Eveneens is de kleur voor de gemute microfoon aan te passen via hetzelfde menu.

Onder ‘About’ is de firmware versie af te lezen. Daarnaast is ook de DAC naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Voor degene die echt geen RGB verlichting wilt, geen zorgen… ze kunnen ook uit!

Vanaf boven naar beneden zitten op de headset aan de linker oorschelp de volgende knoppen en aansluitingen; Muteknop, volume, speciale mini-USB en 3.5mm jack. Uiteraard zit op de linker oorschelp ook de microfoon – die weer terug in de oorschelp te duwen is.

Via de webshop van Steelseries is een nieuwe hoofdband te bestellen voor wanneer deze op dreigt te raken. Eveneens zijn er ook andere hoofdbanden die andere kleuren en vormen hebben.

Software

Voordeel van Steelseries is dat het uniforme software gebruikt die op zijn beurt de verschillende apparaten (van Steelseries) kan besturen.

Mocht het niet lukken de apparatuur aan te sluiten, dan is er altijd nog de FAQ! 🙂

Softwarematig is de headset uiteraard ook nog verder te finetunen. Zo kan er Dolby DTS 7.1 worden aangezet, de standaard presets worden aangepast (flat, bass boost, reference en smiley).
Eveneens kan een live mic preview via de software worden gestart om te checken hoe de microfoon klinkt, via de onderste slider kan daarna de microfoon qua volume worden gefinetuned.
De mic sidetone zorgt ervoor dat de gebruiker zichzelf (wanneer op low, medium of high ingesteld) kan horen. Ook erg fijn als er familieleden, vrienden of geliefde om diegene heen lopen met een gesloten headset. Hierdoor pakt de headset dus wat van de omgeving op, wat weer in de headset wordt afgespeeld. Toch – testende met een YouTube filmpje van mijn telefoon, viel het op dat het niet geweldig hard wordt afgespeeld.

Via de software is ook in te stellen dat vooraf ingestelde configs worden gestart wanneer een bepaalde game of applicatie wordt gestart.

Via Illumination kunnen de kleuren aan worden gepast. Van de oorschelpen tot de microfoon kan compleet worden aangepast. Wanneer de microfoon gemute is, is deze normaliter rood. Ook dit kan aangepast worden.

Via de settings worden de instellingen van de DAC aangepast. Bijvoorbeeld hoe licht het OLED scherm dient te zijn, of hoe lang deze aan blijft staan voordat deze automatisch dimt.

Gaming

Het voordeel aan deze koptelefoon is dat er een draaiknop er voor zorgt dat het geluid van bijvoorbeeld Teamspeak of Discord harder kan worden gezet t.o.v. gameplay – en andersom. Hierdoor hoeft men niet continue op alt+tab te klikken om een spel/VoIP harder of zachter te zetten. Door deze optie is in Windows geluidsbeheer ook twee audio ingangen te selecteren – namelijk, ‘Speakers’ en ‘Headset Earphone’. Waar een VoIP over de laatste gaat. Standaard audio gaat vervolgens over de ‘Speakers’.

Van de Dolby functie ben ik over het algemeen geen fan omdat ik vind dat het als een soep qua geluiden klinkt, doch klinkt het in een spel BF1 of PUBG ‘redelijk’. Het probleem wat ik met 7.1 heb en vandaag weer tegenkwam, is dat het geluid van bijv. PUBG bij 4 bewegende personen er echt voor zorgt dat je compleet de draad kwijt raakt. Bij het direct terug switchen naar 2.0 hoorde ik direct waar deze en genen stonden. Er valt redelijkerwijs wel op te maken waar het geluid vandaan komt, maar omdat alle tonen zo softwarematig worden aangepast lijkt het wel een soep waar alles maar in wordt gegoten om het een vol effect te geven.
Ik kan het wel bijna aanbevelen om dit spel op 2.0 te spelen. Zelfs Battlefield of Rocket League klinkt meer dan geweldig met stereo.

Wat ik wel iets onhandig vind – zeker bij het gamen, is dat de kabel tussen de headset en DAC niet langer is (ondanks de 1.4m). Ik wil juist mijn kabel netjes weg kunnen werken en niet direct over mijn bureau laten lopen.

Vergeleken met de Arctis 7 is de Pro + DAC een betere combinatie (ondanks dat de ene draadloos en de andere bekabeld is). In dit geval leg ik het verschil tussen de audiokwaliteit, waar voor mijn gevoel de DAC goed zijn werk doet. Het klinkt helderder waardoor je toch net iets meer van het geluid/muziek kan genieten. Zeker op de High-Res optie.
De high’s en mid’s komen erg goed door, de low’s/bass is prima. Zelf had ik wel wat meer bas gewild, maar is het voor een PC headset wel te begrijpen dat het niet overdreven in de headset zit.

Conclusie

De SteelSeries Arctis Pro is in mijn optiek een fijne headset. Ik heb de headset een tijd gebruikt met het gamen en voor het kletsen via Discord/Teamspeak. De headset geeft geen drukkend gevoel en is door middel van de afneembare hoofdband ook gemakkelijk aan te passen.

Het fijne van de DAC en headset is dat er gebruik kan worden gemaakt van audio via USB/Optical. Daarnaast zit er nog een mobile en audio out aansluiting op.
Wat ook erg fijn van de DAC is, is dat deze een draaiknop heeft om het geluid tussen de game en voice aan te kunnen passen. Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik heb moeten switchen naar Discord of Teamspeak om het geluid van iemand bij te stellen omdat ik die net niet genoeg hoorde. Via de draaiknop op de DAC kan je on-the-fly weer verder.

De lage tonen zijn voor mijn gevoel goed genoeg. Je wilt immers ook geen vibrerende koptelefoon op je hoofd (zeker niet als FPS gamer). Mid en high komen in mijn optiek erg goed door. Je voelt je vaak echt omgegeven door instrumenten wanneer je muziek luistert. En dat is best lekker.
Bij het gamen komt het geluid ook erg goed door, wat eveneens ook weer extra veel speelplezier geeft. Omdat de headset best duidelijk is, kan er ook snel geanticipeerd worden op bewegingen in een omgeving.

Overigens, de RGB verlichting die op de oorschelpen zitten, is een leuke toevoeging. Doch, wanneer iemand hier last van heeft, kunnen deze ook gewoon uit! 😀

Met de prijs van ongeveer 275 euro (op tijd van schrijven), vind ik de headset een redelijk prijskaartje hebben. De Artics Pro zonder GameDAC kan ook nog een keuze zijn als de 275 een te hoog bedrag is. Deze is ongeveer 190 euro. Toch blijf ik het jammer vinden dat de DAC zo’n groot prijsverschil maakt (~85 euro), waardoor deze voor mijn gevoel net buiten de boot valt.

Het fijne van deze headset is dat deze ook op de PS4 te gebruiken is, hierdoor kan een PC en PS4 gamer gemakkelijk switchen. Het is zelfs mogelijk om als PS4 gamer de headset ook gewoon als koptelefoon voor je telefoon te gebruiken. Hoe dan ook, de headset is in mijn optiek een all-rounder! 🙂

Hoe dan ook is de Arctis Pro in mijn optiek een fijne headset die goed zit en helder geluid weergeeft – ook zeker tijdens het gamen. Een headset die wat mij betreft ook prima thuishoort in de reeks gaming-headsets.

De Steelseries Arctis Pro + GameDAC krijgt ondanks de prijs 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zet iiyama niet alleen gaming monitoren op de markt, maar ook voor zakelijk gebruik. Vandaag ga ik in op een wat grotere variant. Een 43 inch X4372UHSU-B1!

iiyama is jaar en dag een bekende speler op de monitor markt. Zo zijn de schermen van iiyama niet alleen voor werk, maar ook voor gamen. En dat laten ze maar weer zien met de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Hoe goed deze werkt? Dat lees je in deze review!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur ze richten zich natuurlijk niet alleen op speakers, maar ook op koptelefoons. Vandaag nemen wij de PX7 onder de loop!

Bureaustoelen op laminaat? Sharkoon heeft wat leuks, een Sharkoon Floor mat. Een ronde mat voor je stoel, waar je ook nog eens je voeten op kan laten rusten. Door de stoffen afwerking blijven in iedere geval je voeten warm t.o.v. een laminate vloer!

Steelseries bracht niet zo lang geleden de Arctis Pro Wireless uit. Een opvolger van de Arctis 7 met een extra basisstation. Hoe deze is? Dat zoeken wij in deze review uit!

Gelukkig heeft Sharkoon wat nieuws, de Sharkoon Quickport XT Duo Clone! Met, jawel, USB 3.0.. In deze review gaan wij dieper in op de QuickPort XT Duo Clone! Is deze sneller? Dat zoek ik uit!