6 februari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser GSP 550

Als gamer en liefhebber van allerlei soorten muziek gebruik ik al jaar en dag Sennheiser. Dat Sennheiser zich al jaren ook op de gaming markt richt, is niet nieuw. Hier hebben ze al genoeg kennis in opgedaan en is ook met deze GSP550 te zien!
Sennheiser GSP 550
Pluspunten
  • Vol geluid
  • Goede bass
  • Gesloten headset (omgeving is minder hoorbaar)
  • Goede en duidelijke microfoon
  • Zit erg comfortabel
  • Kabels zijn gemakkelijk te vervangen
  • Lange kabels
  • Microfoon omhoog = muted
Minpunten
  • Aan de prijzige kant
  • 7.1 is uiteindelijk alleen maar softwarematig

Inleiding

Als gamer en liefhebber van allerlei soorten muziek gebruik ik al jaar en dag Sennheiser. Dat Sennheiser zich al jaren ook op de gaming markt richt, is niet nieuws. Hier hebben ze al genoeg kennis in opgedaan en is ook met deze GSP550 te zien. Een stevige headset met een hoop kwaliteiten. In deze review ga ik er dieper op in!

Specificaties

Laten wij gewoonlijk na een klein filmpje van Sennheiser beginnen met de specificaties.

Kleur

zwart

Draagstijl

Headband

Impedantie Headphones:

28 Ω

Aansluiting

USB

Frequentiereactie (Microfoon) Microphone:

10–18,000 Hz

Frequentiereactie (hoofdtelefoons) Headphones:

10–30,000 Hz

Geluidsdrukniveau (sound pressure level – SPL) Headphones:

107 dB

Oorkoppeling Headphone:

Over-ear

Kabellengte

1.7 m Dongle cable / 1.2 m USB cable

Gewicht

358 gr

Oppikpatroon Microphone:

Bi-directional ECM

Gevoeligheid microfoon Microphone:

-47 dBV/PA

Transductorprincipe (hoofdtelefoons) Headphone:

Dynamic, open

Unboxing

Tijd om de headset uit te pakken, let’s go!

Op de achterkant van de doos worden de volgende punten meegegeven, ik ben benieuwd!

  • Impeccable audio experience with 7.1 Dolby Surround Sound
  • Advanced noise-cancelling broadcast quality microphone
  • Adjustable contact pressure on headband for customize fit
  • Ergonomic, breathable, soft fabric ear pads for superior comfort
  • Solid metal hinge system for outstanding durability

Wat ik eigenlijk tegenwoordig wel gewend ben van Sennheiser, is dat zij alles erg netjes en stevig inpakken. Ook de GSP550 wordt met foam op zijn plek gehouden. Ook zit aan de binnenkant van de deksel foam om de headset netjes en krasvrij te houden.

Uiteraard levert Sennheiser handleidingen mee.

Wat bij de GSP550 opmerkelijk is, is dat er een behoorlijk lange kabel wordt meegeleverd. Deze is namelijk 2,9 meter. Dit zorgt er in iedere geval voor dat de USB plug in de achterkant van de computer kan worden gestopt en er nog genoeg ruimte over is het koord netjes weg te werken.

De linker kabel gaat dus met de USB kabel in de computer/of console, en de micro usb klikt in het rechter kabeltje. De 3.5mm jack gaat in de headset en klaar is kees!

Ik gebruik al jaar en dag Sennheiser apparatuur, en ik kan mij eerlijk gezegd niet herinneren of voor de geest halen dat Sennheiser zo’n kleurstelling heeft gebruikt. Ik moet bekennen dat ik het stoer vind ogen.
Naast de looks van deze headset was ik tijdens het spelen met de headset zelf al erg verbaasd van de kwaliteit van de GSP550.

Wat ik een voordeel vind van de Sennheiser headsets, is dat ze tot de dag van vandaag nog gebruik maken van een draaiknop om het geluid harder of zachter te zetten

De microfoon mute zichzelf automatisch wanneer deze verticaal komt te staan. Wanneer deze voor de mond (horizontaal) wordt gezet, is deze automatisch weer unmuted. Een fijne functie!

Eén ander voordeel van de Sennheiser GSP550, is dat de oorschelpen kunnen worden vervangen. Mocht je na een x aantal jaar bijvoorbeeld geen kussentje meer over hebben, dan kan deze gemakkelijk vervangen worden – waardoor je weer lekker door kan gamen met een prima headset!

Aan de bovenkant van de oorschelp zit een kleine opening. In mijn optiek is dit best fijn, desondanks dat het een gesloten headset is, kan er hierdoor wel worden gezorgd dat de oren niet al te warm worden. Alle hitte wordt namelijk via dit ‘gedeelte’ afgevoerd. Heb bij best intensieve uren gamen ook geen één keer warme oren gekregen.

Door de schuivers te bewegen kan de hoofdband ook nog eens worden afgesteld. Zo kan deze lichter of steviger op de hoofd zitten. Bij bijvoorbeeld een smaller gezicht kan er worden gekozen de headset steviger op de hoofd te zetten, waarbij een voller gezicht het fijner kan zijn deze losser op het hoofd te zetten.

Geluid

Met de Sennheiser GSP550 kon nauwkeurig via geluid worden aangegeven waar een tegenstander zich bevond.
Zeker in games als PUBG, Overwatch, Destiny 2 e.d. is een goede headset in mijn optiek van groot belang. Doordat je bijvoorbeeld bij PUBG nauwkeuriger op geluid kon focussen, kwam ik verder door met een andere willekeurige headset – en dat zorgde voor een hoop plezier.
Door het gesloten ontwerp kan er door een gebruiker beter worden gefocust op het geluid. Omdat de omgevingsgeluiden, zoals een PC fan of pratende mensen op de achtergrond, worden gedempt, waardoor er beter kan worden gelet op geluid van een spel.

Zowel lage als hoge tonen komen erg goed door. De lage tonen zijn voor mijn gevoel precies goed. Het moet niet te gek worden dat er bij een explosie (in een spel) de koptelefoon 2 kamers verder ligt. Via de software kan er ook altijd nog een andere preset/eq worden gekozen om de headset naar wens te gebruiken.
De bass is vermakelijk, dit merkte ik ook terug bij zowel muziek als bij games. De mid en hoge tonen komen voor mijn gevoel ook erg goed door, spraak klinkt op deze headset gek genoeg erg goed. Zelfs het beluisteren van jazz/klassieke muziek was echt een genot. Tijdens het schrijven van deze review heb ik een liveset van D-Block & S-te-Fan opstaan van Q-Base 2018, en dat typt met deze kwaliteit voor mij heerlijk weg!

Microfoon

Tijdens het livestreamen en bij Teamspeak/Discord gebruik kreeg ik redelijk wat commentaar over het feit dat men de microfoon best helder vond – en dit erg fijn vond om naar te luisteren. De kwaliteit vond ik zelf voor een koptelefoon van ongeveer 240 euro (op moment van schrijven) best helder.

Tijdens het livestreamen heb ik de Noise Reduction uitgezet om niet zo hard in mijn microfoon te moeten schreeuwen. Dit maakte mij zeer verstaanbaar over het geluid van de games – die vaak genoeg toch luid zijn.
Luister hier naar een opname van de microfoon.

Software

Zelf kies ik over het algemeen de ‘off’ preset, wat in mijn optiek eigenlijk altijd beter klinkt dan softwarematige verbeteringen.
Op muziek wordt de focus meer op instrumental gelegd.
Op eSport wordt er meer op de hoge tonen gefocussed.
Dit geldt ook voor game, waar meer op niet spraak gerelateerde geluiden wordt gefocust.

Onder noise reduction wordt er gevoelsmatig een boost uitgezet op de mic waardoor er minder ruis op de achtergrond aanwezig is. Deze optie gebruik ik zelf – omdat het dan rustiger overkwam tijdens de stream en voor de mede-Discord/Teamspeak gebruikers.

De sidetone optie zorgt ervoor dat het geluid vanuit de microfoon nog eens in de headset wordt afgespeeld, dit houdt in dat spraak zachtjes in de koptelefoon te horen is. Sommige gebruikers vinden het fijn om zichzelf te horen tijdens het praten, met deze optie is dat in te stellen. Mocht je het liever niet horen, dan is dit uiteraard ook uit te zetten!

Conclusie

Met de Sennheiser GSP550 was ik aangenaam verrast. De headset is niet alleen stevig, maar zit ook nog eens erg goed.

De GSP550 heb ik een aantal weken mogen gebruiken, en moest toch weer wennen om op ten duur een andere ‘mijn normale’ headset op te doen. De GSP550 zit erg lekker en is ook nog eens lekker bewegelijk. Hij is niet te buigen als de Sennheiser HD800s (ja, ook die probeer ik te buigen/te kijken hoeveel marge daar in zit), maar komt best ver. Zo kan je deze ook met gemak op één oor dragen.

Enige minpuntje van de headset vind ik dat de 7.1 softwarematig is. Desondanks dat het wel goed klinkt, is het toch niet te vergelijken met een daadwerkelijk 7.1 speakerset. Doch wordt het geluid wel echt enhanced waardoor je voor je gevoel veel hoort, wat uiteindelijk ook weer kan resulteren in goede inschatting in games. Het kijken van films was overigens ook wel een ervaring – met gebruik van de Dolby/7.1 instelling. Het lijkt wel of je echt in een bioscoop zit, wat het natuurlijk allemaal nog gaver maakt.
Mocht je toch liever voor 2.0 gaan, dan zou ik eerder kijken naar de Sennheiser GSP600, welke echt voor stereo bedoeld is.

Dat de Sennheiser GSP550 ook nog eens gesloten is, vind ik ook een pré. Zeker in competitive games merk ik persoonlijk dat ik met een gesloten headset ook meer hoor dan met een open headset. En dat heeft mij uiteindelijk best goede en leuke potjes op heeft kunnen leveren.
Ik heb het altijd al in mijn reviews aangegeven dat bij het gamen in mijn optiek een goede koptelefoon van belang is – bijvoorbeeld om te horen waar een tegenstander is. In geval van de Sennheiser GSP550 kon ik dit erg goed pinpointen.
Alles bij elkaar krijgt de headset 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

Nieuwe website dutchiee.tv is live! De site wordt de opvolger van deze en zal zowel…

Eerder heb ik al de KEF LSX en Bowers & Wilkins Formation Duo mogen reviewen. Beide zijn interessante sets maar kosten respectievelijk 1200 en 2400 euro (tijd van schrijven van die reviews). Edifier is eigenlijk ook al een oude rot (bestaat sinds 1996), en ververst nog steeds de producten waardoor het ook eens tijd is de nieuwe Edifier S1000W aan de tand te voelen.

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft MSI ook een nieuw ITX Z690 bord uitgebracht, de MSI MEG Z690I UNIFY. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Waar een hoop mensen vaak rondzeulen met laptops voor werkzaamheden heeft iiyama de PROLITE XCB3494WQSN in het leven geroepen. Een 34 inch monitor met een KVM switch, waarbij alle nodige aansluitingen via een enkele kabel aan te sturen is. Een erg handige optie al zeg ik zelf.

iiyama heeft met de G4380UHSU-B1 Red Eagle een goed scherm op de markt gezet. De 4K 144Hz (op DisplayPort) oogt echt vlot en mooi. Zeker met het gamen geeft dit wel echt een hele andere ervaring. Tijdens het werk is er echt enorm (mede door de 4K) overzicht. Een prima combo wat mij betreft.

De nieuwe Alfa Romeo Tonale, de nieuwste cross-over SUV van de fabrikant. Hoe bevalt deze? Dat lees je hier!

Een aantal jaar geleden heb ik de Sennheiser PXC 550 mogen reviewen. Tegenwoordig is er hier een nieuwe variant van uitgekomen onder de vlag van EPOS, namelijk de EPOS Sennheiser ADAPT 660 AMC. Is deze net zo goed als voorheen?

VSSL & TruAudio zijn in ons kleine landje nog niet zo heel bekend. En toch zijn deze merken van SoundVision in Amerika wel al redelijk grote. In deze review ga ik dieper in op deze producten.

QNAP is intussen wel al redelijk bekend als merk dat netwerk storage en netwerk hardware verkoopt. Er is over het algemeen niet altijd een use-case om een grote NAS neer te zetten. Met de ‘Silent NAS’ reeks heeft QNAP 3 mooie systemen op de markt gezet. In deze review ga ik in op de mogelijkheden met deze systemen.

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Vandaag nemen wij de Asus ProArt Z690-Creator WiFi onder handen. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Met de 12e generatie van Intel worden natuurlijk weer een hoop nieuwe moederborden op de markt gebracht. Eigenlijk is er wel voor elk budget iets aan te schaffen. Een B660 moederbord als je het prima vindt om met een instap bord te beginnen. Zo zijn er Z690 borden zoals de Gigabyte Aero G – vanuit de vorige review met wat meer opties. Maar ook wat extremers… en daar gaat deze review over, de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme. En Xtreme is deze zeker, en niet alleen de prijs!

Met de 12de generatie processoren van Intel heeft Gigabyte ook een nieuw Z690 bord uitgebracht, de Aero G. Na de DDR4 variant is er ook een DDR5 variant. De AERO is een ‘goedkopere’ Creator editie voor de Z690 reeks. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!

Vertagear heeft met de SL5000 eigenlijk best een prima stoel op de markt gebracht. De stoel voelt best premium/goed aan – met genoeg opties en mogelijkheden, en dat niet voor een echte premium prijs. Hoe deze bevalt, lees je hier!

Dat ik vaker producten van Naim review, dat is geen geheim meer. Vandaag gaan we aan de slag met een ander gedeelte van de Naim reeks. Een eindversterker, in dit geval de de Naim NAP 250 DR.

De Naim Uniti Atom Headphone Edition is een logische en mooie opvolging van de normale Uniti Atom die ik eerder heb mogen reviewen. De Naim Uniti Atom Headphone Edition heeft geen normale speaker aansluitingen, maar wel ‘meerdere’ aansluitingen voor één of meerdere koptelefoon(s). Voor deze review gebruik ik de Uniti Atom Headphone Edition samen met een Focal Stellia.

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Hoort Steelseries met de Sensei Ten ook in dit rijtje thuis? Ik zoek het uit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een Action muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze ook weer met de Aerox 3.

De Yorcom Adventskalender is er weer, maak vandaag nog je eerste vakje open en pak je voordeel.
Iedere dag een nieuwe actie, gratis producten of diensten, combinatie deals en kortingen tot maar liefst 90 procent.

Klik op het vakje van vandaag en volg de instructies om gebruik te maken van de actie.
Deze actie loopt van 1 tot en met 26 december en Op=Op!

Bekijk hier de Adventskalender van Yorcom.

Fijne feestdagen!

Inleiding QNAP heeft met de QNAP TS-h973AX een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe…

QNAP is een bekende naam als het gaat om netwerkopslag. Sinds de laatste jaren is QNAP ook in gaan zetten op netwerkapparatuur, een logische stap. In deze review ga ik in op de Qhora-301W.

Als audiofanaat schrijf ik regelmatig reviews over producten die iets met audio te maken hebben. Vandaag pakken we eens iets anders aan. Een minder bekend merk, maar één die wel een mooie toekomst heeft, Lemus. De Lemus Home Artistic, een interessante ‘soundbar’.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Netgear is een bekende naam voor velen. Naast de MK63 heeft Netgear ook de Nighthawk AX12 op de markt gebracht. Een futuristische WiFi 6 Router. Wat voor opties heeft deze zoal? Wij nemen de Nighthawk AX12 even onder de loep!

Bowers & Wilkins heeft een draadloze serie, de Formation reeks. Na mijn vorige review van de Bowers & Wilkins Formation Wedge, wordt het toch eens tijd voor de uiterste speakers van deze reeks, de Bowers & Wilkins Formation Duo. Hoe deze speakers bevallen, dat lees je hier!

Vandaag wat anders; een Delonghi Ecam 23.460.s volautomatische espressomachine! Na uitgebreid testen van deze machine – bijna 7 maanden, wordt het toch eens tijd voor een review. Mijn ervaringen lees je hier!

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Synology heeft met de Synology DS420+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier (eveneens met de DS220+). Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Bowers & Wilkins 705 S2 & FS-700 S2

Noblechairs Epic Mercedes-AMG Petronas F1 Team 2021 Edition

Steelseries heeft al een redelijke tijd de Steelseries Arctis 9 Wireless op de markt. Het is vandaag de dag eens tijd deze aan de tand te voelen. Hoe presteert deze koptelefoon? Dat lees je hier!