6 februari 2019

Dutchiee Tech Reviews

Een uit de hand gelopen hobby…

Sennheiser GSP 550

Als gamer en liefhebber van allerlei soorten muziek gebruik ik al jaar en dag Sennheiser. Dat Sennheiser zich al jaren ook op de gaming markt richt, is niet nieuw. Hier hebben ze al genoeg kennis in opgedaan en is ook met deze GSP550 te zien!
Sennheiser GSP 550
Pluspunten
 • Vol geluid
 • Goede bass
 • Gesloten headset (omgeving is minder hoorbaar)
 • Goede en duidelijke microfoon
 • Zit erg comfortabel
 • Kabels zijn gemakkelijk te vervangen
 • Lange kabels
 • Microfoon omhoog = muted
Minpunten
 • Aan de prijzige kant
 • 7.1 is uiteindelijk alleen maar softwarematig

Inleiding

Als gamer en liefhebber van allerlei soorten muziek gebruik ik al jaar en dag Sennheiser. Dat Sennheiser zich al jaren ook op de gaming markt richt, is niet nieuws. Hier hebben ze al genoeg kennis in opgedaan en is ook met deze GSP550 te zien. Een stevige headset met een hoop kwaliteiten. In deze review ga ik er dieper op in!

Specificaties

Laten wij gewoonlijk na een klein filmpje van Sennheiser beginnen met de specificaties.

Kleur

zwart

Draagstijl

Headband

Impedantie Headphones:

28 Ω

Aansluiting

USB

Frequentiereactie (Microfoon) Microphone:

10–18,000 Hz

Frequentiereactie (hoofdtelefoons) Headphones:

10–30,000 Hz

Geluidsdrukniveau (sound pressure level – SPL) Headphones:

107 dB

Oorkoppeling Headphone:

Over-ear

Kabellengte

1.7 m Dongle cable / 1.2 m USB cable

Gewicht

358 gr

Oppikpatroon Microphone:

Bi-directional ECM

Gevoeligheid microfoon Microphone:

-47 dBV/PA

Transductorprincipe (hoofdtelefoons) Headphone:

Dynamic, open

Unboxing

Tijd om de headset uit te pakken, let’s go!

Op de achterkant van de doos worden de volgende punten meegegeven, ik ben benieuwd!

 • Impeccable audio experience with 7.1 Dolby Surround Sound
 • Advanced noise-cancelling broadcast quality microphone
 • Adjustable contact pressure on headband for customize fit
 • Ergonomic, breathable, soft fabric ear pads for superior comfort
 • Solid metal hinge system for outstanding durability

Wat ik eigenlijk tegenwoordig wel gewend ben van Sennheiser, is dat zij alles erg netjes en stevig inpakken. Ook de GSP550 wordt met foam op zijn plek gehouden. Ook zit aan de binnenkant van de deksel foam om de headset netjes en krasvrij te houden.

Uiteraard levert Sennheiser handleidingen mee.

Wat bij de GSP550 opmerkelijk is, is dat er een behoorlijk lange kabel wordt meegeleverd. Deze is namelijk 2,9 meter. Dit zorgt er in iedere geval voor dat de USB plug in de achterkant van de computer kan worden gestopt en er nog genoeg ruimte over is het koord netjes weg te werken.

De linker kabel gaat dus met de USB kabel in de computer/of console, en de micro usb klikt in het rechter kabeltje. De 3.5mm jack gaat in de headset en klaar is kees!

Ik gebruik al jaar en dag Sennheiser apparatuur, en ik kan mij eerlijk gezegd niet herinneren of voor de geest halen dat Sennheiser zo’n kleurstelling heeft gebruikt. Ik moet bekennen dat ik het stoer vind ogen.
Naast de looks van deze headset was ik tijdens het spelen met de headset zelf al erg verbaasd van de kwaliteit van de GSP550.

Wat ik een voordeel vind van de Sennheiser headsets, is dat ze tot de dag van vandaag nog gebruik maken van een draaiknop om het geluid harder of zachter te zetten

De microfoon mute zichzelf automatisch wanneer deze verticaal komt te staan. Wanneer deze voor de mond (horizontaal) wordt gezet, is deze automatisch weer unmuted. Een fijne functie!

Eén ander voordeel van de Sennheiser GSP550, is dat de oorschelpen kunnen worden vervangen. Mocht je na een x aantal jaar bijvoorbeeld geen kussentje meer over hebben, dan kan deze gemakkelijk vervangen worden – waardoor je weer lekker door kan gamen met een prima headset!

Aan de bovenkant van de oorschelp zit een kleine opening. In mijn optiek is dit best fijn, desondanks dat het een gesloten headset is, kan er hierdoor wel worden gezorgd dat de oren niet al te warm worden. Alle hitte wordt namelijk via dit ‘gedeelte’ afgevoerd. Heb bij best intensieve uren gamen ook geen één keer warme oren gekregen.

Door de schuivers te bewegen kan de hoofdband ook nog eens worden afgesteld. Zo kan deze lichter of steviger op de hoofd zitten. Bij bijvoorbeeld een smaller gezicht kan er worden gekozen de headset steviger op de hoofd te zetten, waarbij een voller gezicht het fijner kan zijn deze losser op het hoofd te zetten.

Geluid

Met de Sennheiser GSP550 kon nauwkeurig via geluid worden aangegeven waar een tegenstander zich bevond.
Zeker in games als PUBG, Overwatch, Destiny 2 e.d. is een goede headset in mijn optiek van groot belang. Doordat je bijvoorbeeld bij PUBG nauwkeuriger op geluid kon focussen, kwam ik verder door met een andere willekeurige headset – en dat zorgde voor een hoop plezier.
Door het gesloten ontwerp kan er door een gebruiker beter worden gefocust op het geluid. Omdat de omgevingsgeluiden, zoals een PC fan of pratende mensen op de achtergrond, worden gedempt, waardoor er beter kan worden gelet op geluid van een spel.

Zowel lage als hoge tonen komen erg goed door. De lage tonen zijn voor mijn gevoel precies goed. Het moet niet te gek worden dat er bij een explosie (in een spel) de koptelefoon 2 kamers verder ligt. Via de software kan er ook altijd nog een andere preset/eq worden gekozen om de headset naar wens te gebruiken.
De bass is vermakelijk, dit merkte ik ook terug bij zowel muziek als bij games. De mid en hoge tonen komen voor mijn gevoel ook erg goed door, spraak klinkt op deze headset gek genoeg erg goed. Zelfs het beluisteren van jazz/klassieke muziek was echt een genot. Tijdens het schrijven van deze review heb ik een liveset van D-Block & S-te-Fan opstaan van Q-Base 2018, en dat typt met deze kwaliteit voor mij heerlijk weg!

Microfoon

Tijdens het livestreamen en bij Teamspeak/Discord gebruik kreeg ik redelijk wat commentaar over het feit dat men de microfoon best helder vond – en dit erg fijn vond om naar te luisteren. De kwaliteit vond ik zelf voor een koptelefoon van ongeveer 240 euro (op moment van schrijven) best helder.

Tijdens het livestreamen heb ik de Noise Reduction uitgezet om niet zo hard in mijn microfoon te moeten schreeuwen. Dit maakte mij zeer verstaanbaar over het geluid van de games – die vaak genoeg toch luid zijn.
Luister hier naar een opname van de microfoon.

Software

Zelf kies ik over het algemeen de ‘off’ preset, wat in mijn optiek eigenlijk altijd beter klinkt dan softwarematige verbeteringen.
Op muziek wordt de focus meer op instrumental gelegd.
Op eSport wordt er meer op de hoge tonen gefocussed.
Dit geldt ook voor game, waar meer op niet spraak gerelateerde geluiden wordt gefocust.

Onder noise reduction wordt er gevoelsmatig een boost uitgezet op de mic waardoor er minder ruis op de achtergrond aanwezig is. Deze optie gebruik ik zelf – omdat het dan rustiger overkwam tijdens de stream en voor de mede-Discord/Teamspeak gebruikers.

De sidetone optie zorgt ervoor dat het geluid vanuit de microfoon nog eens in de headset wordt afgespeeld, dit houdt in dat spraak zachtjes in de koptelefoon te horen is. Sommige gebruikers vinden het fijn om zichzelf te horen tijdens het praten, met deze optie is dat in te stellen. Mocht je het liever niet horen, dan is dit uiteraard ook uit te zetten!

Conclusie

Met de Sennheiser GSP550 was ik aangenaam verrast. De headset is niet alleen stevig, maar zit ook nog eens erg goed.

De GSP550 heb ik een aantal weken mogen gebruiken, en moest toch weer wennen om op ten duur een andere ‘mijn normale’ headset op te doen. De GSP550 zit erg lekker en is ook nog eens lekker bewegelijk. Hij is niet te buigen als de Sennheiser HD800s (ja, ook die probeer ik te buigen/te kijken hoeveel marge daar in zit), maar komt best ver. Zo kan je deze ook met gemak op één oor dragen.

Enige minpuntje van de headset vind ik dat de 7.1 softwarematig is. Desondanks dat het wel goed klinkt, is het toch niet te vergelijken met een daadwerkelijk 7.1 speakerset. Doch wordt het geluid wel echt enhanced waardoor je voor je gevoel veel hoort, wat uiteindelijk ook weer kan resulteren in goede inschatting in games. Het kijken van films was overigens ook wel een ervaring – met gebruik van de Dolby/7.1 instelling. Het lijkt wel of je echt in een bioscoop zit, wat het natuurlijk allemaal nog gaver maakt.
Mocht je toch liever voor 2.0 gaan, dan zou ik eerder kijken naar de Sennheiser GSP600, welke echt voor stereo bedoeld is.

Dat de Sennheiser GSP550 ook nog eens gesloten is, vind ik ook een pré. Zeker in competitive games merk ik persoonlijk dat ik met een gesloten headset ook meer hoor dan met een open headset. En dat heeft mij uiteindelijk best goede en leuke potjes op heeft kunnen leveren.
Ik heb het altijd al in mijn reviews aangegeven dat bij het gamen in mijn optiek een goede koptelefoon van belang is – bijvoorbeeld om te horen waar een tegenstander is. In geval van de Sennheiser GSP550 kon ik dit erg goed pinpointen.
Alles bij elkaar krijgt de headset 4 van de 5 sterren.

Laatste Posts

QNAP heeft meer in huis dan een NAS en dat blijkt met de nieuwe QSW-M408-4C & QSW-1208-8C. Beide 10GbE switches hebben een hoop power en connecties om toch redelijk wat zaken aan te sluiten. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden.

QNAP heeft met de QNAP TS-h886 een op QuTS Hero gebaseerde OS uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? Wat voor aansluitingen zijn er zoal op dit beest? In deze review zoek ik dat verder uit!

Bowers & Wilkins, wie kent het niet. Bowers & Wilkins staat al voor vele muziekliefhebbers toch wel al jaar en dag bovenaan het lijstje voor audioapparatuur. Maar niet alleen voor speakers… Bowers & Wilkins richt zich namelijk ook op koptelefoons. In deze review gaan we daarom in op de PX5. Een nieuwe topper van Bowers & Wilkins? Ik zoek het uit!

Denon is al jaar en dag een bekende in de markt voor audio producten. Vandaag neem ik de Denon AH-GC30 onder handen. Hoe deze bevalt lees je hier.

iiyama heeft met de G-Master GB3461WQSU Red Eagle een topper van een monitor neergezet. Een monitor met een geweldige resolutie van 3440×1440 met 144Hz. Als widescreen gamer, wat wil je nog meer?

In deze review behandel ik de budget georiënteerde QNAP TS 230 NAS. In combinatie met 2x 6TB van Western Digital Red zoek ik uit wat je met deze NAS kan. Tevens zoek ik uit hoe het streamen via PLEX bevalt.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. NAIM had aantal jaren geleden de Mu-so op de markt gebracht. Dat was al een behoorlijk goed scorende WiFi luidspreker. Met de additionele HDMI aansluiting is de Mu-so 2nd Gen een echte soundbar… met kwaliteit!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Action’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Logitech, Roccat, Razer en dergelijke bevinden zich in de top qua gaming muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, en dat bewijzen ze maar weer met de Rival 650 Wireless.

De PocketBook Touch HD is een fijne en handzame e-reader met genoeg opties. Door de lange accuduur kan je daarnaast ook nog eens een flinke tijd vooruit.

De Arozzi Verona XL, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Verona XL. Welke opties heeft het en hoe scoort deze stoel?

De HP Envy X360 13-ar0350nd is een kleine powerhouse. Met een 13.3 inch Full HD touchscreen én de mogelijkheid het scherm 360 graden te draaien is het niet alleen een kleine maar ook handige laptop. De 512GB SSD met 16GB geheugen zorgt voor een hoop power in een klein formaat.

EPOS heeft een nieuwe EPOS | Sennheiser GSP 670 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 670? Ik zoek het uit!

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TWD2501B heetwaterdispenser mét een…

Tomato tomado, in dit geval weer eens iets anders! Een Tomado TMF1501B melkopschuimer/melk warmer. De melkopschuimer voor een perfecte latte macchiato!

De Inventum AC905W zorgt voor een goede verkoeling in de warme zomerdagen. Wat voor functies de AC905W allemaal heeft lees je in deze review!

Synology heeft met de DS2419+ een behoorlijk grote nas op de markt gebracht. Eén die groter is dan de normale die ik normaliter review. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier!

In deze review ga ik dieper in op de Inventum VST413WA. Een ventilator met afstandsbediening die ook nog eens enorm stil is. Ik ben er enorm fan van – badumtsss. Waarom? Dat lees je in deze review!

Dit keer wat anders, namelijk een airfryer van Inventum. De GF500HLD! Hoe deze bevalt zoek ik in deze review uit! Nom nom nom…..

EPOS heeft een nieuwe Sennheiser GSP 370 uitgebracht. EPOS heeft de ‘gaming’ division van Sennheiser overgenomen waardoor op ten duur de gaming producten onder de naam van EPOS worden uitgebracht. Hoe bevalt de GSP 370? Ik zoek het uit!

In mijn laatste review van de Steelseries Apex 7 (Red Switches) vroeg ik mij af hoeveel het nou daadwerkelijk verschilt tussen de Red en Brown switches. In deze review loop ik door de Apex 7 (Brown) heen!

QNAP brengt sinds deze maand de QNAP TS-453D uit. Gecombineerd met een TL-D800C kijk ik naar de mogelijkheden. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat uit!

QNAP heeft niet heel lang geleden de nieuwe TVS-872XT uitgebracht. Hoe bevalt deze NAS? In deze review zoek ik dat verder uit!

Nitro Concepts kwam niet heel lang geleden met een nieuwe bureau op de markt, de D16E Carbon. In deze review ga ik dieper in op deze bijzondere maar ook grote bureau met een leuke functie!

Na mijn vorige review van de Noblechairs Epic wordt het nu tijd voor een nieuwe Noblechairs gamingstoel. En niet zomaar één… de Hero 2019 Limited Edition. In deze review ga ik hier dieper op in!

Steelseries heeft niet heel erg lang geleden de Apex 3 uitgebracht. De Apex 3 maakt gebruik van membraan toetsen, hoe deze werken? Dat zoek ik voor je uit!

Steelseries heeft al een tijdje de Arctis 1 in de markt. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad om deze te reviewen, tot nu! In deze review neem ik de Arctis 1 onder de loep!

Gaming muizen, is het het investeren waard? Waarom is een ‘Ikea’ muis van twee tientjes niet genoeg om als competitieve gamer het maximale resultaat te behalen? Vandaag de dag is er een behoorlijk verzadigde markt met muizen. Ook SteelSeries hoort in dit rijtje thuis, maar ook met de Rival 3?

De Arozzi Vernazza, een ideale gaming chair. Hoe verhoudt deze zich tot de anderen?
Via Arozzi ontving ik twee stoelen, de Verona XL en Vernazza. Deze review gaat natuurlijk in op de Vernazza. Welke opties heeft het en hoe scoort deze?

Arozzi breidt zijn catalogus uit met niet alleen gaming stoelen (waar het initieel om bekend stond), maar tegenwoordig ook met bureaus. En niet zomaar bureau’s. De Arena Leggero, die in verschillende kleuren te krijgen is, is geen slecht bureautje. De stalen constructie en gigantische muismat zorgen voor een hoop werk/gameplezier!